Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Zsidó Ételek

 

Zsidó Ételek

 

Hideg Sültek

 Borsos csirkemell

60 dkg csirkemellfilé, só, őrölt feketebors, durvára őrölt színes bors, olaj, 2 ek pirospaprika.

A csirkemellfilé darabokat sóval, borssal bedörzsölöm és egy tűzálló tálba teszem. Ráöntök 3 ek  olajat, 3 ek vizet és lefedve 200 fokon 30 percig sütöm. A tetejét levéve további 15 percig sütöm, mialatt többször meglocsolom a pecsenyelével. A végén beleteszem a durvára őrölt szines borsot egy tányérba, beleforgatom a már kisült, de még forró csirkemelleket és hűlni hagyom. Hidegen szelem fel.

 

 

 Hideg libamellszeletek

2 libamell, 2 deci libazsír, bors, egy kis hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, só.

A libamellek bőrös oldalát kárószerűen nem túl mélyen bevagdalom, bedörzsölöm őket sóval és megborsozom. Egy fedeles serpenyőben libazsírt hevítek, majd hirtelen mindkét oldalról megkapatom a melleket (először a bőrös felét teszem bele) ez oldalanként kb. 2 perc). Az edénybe töltök még 2 deci vizet és beleteszem a félbevágott hagymát, illetve a megtisztított fokhagymagerezdeket. Sütőben lefedve kis lángon 35-40 percig párolom. Ekkor leveszem a fedelét és továbbra is kis lángon gyakran locsolgatva szép pirosra sütöm.

A már kihűlt libamellet éles késsel, vagy szeletelő géppel felszeletelem és hidegtálakra, szendvicsekre, falatkákra teszem.

 

 

 Paprikás csirkemell

60 dkg csirkemellfilé, só, bors, olaj, 2 ek pirospaprika.

A csirkemellfilé darabokat sóval, borssal bedörzsölöm és egy tűzálló tálba teszem. Ráöntök 3 ek olajat, 3 ek vizet és lefedve 200 fokon 30 percig sütöm. A tetejét levéve további 15 percig sütöm, mialatt többször meglocsolom a pecsenyelével. A végén beleteszem a paprikát egy tányérba, beleforgatom a már kisűlt, de még forró csirkemelleket és hűlni hagyom. Hidegen szelem fel.

 

 

Szendvicsek, falatkák

 

 Tonhalas szendvics

4 szelet szendvicskenyér, 1 doboz tonhal saját levében, 1 főtt tojás, 2 szem paprikával töltött zöld olajbogyó, 1 ek majonéz, 1 kk mustár, 2 dkg vaj, hagymakarikák, kapor, piros paprika csíkok, késhegynyi só, késhegynyi bors, 4 ek tormahab, 4 vékony szelet uborka.

A kenyereket megvajazom, a tonhalat lecsepegtetem és villával szétnyomkodom. A majonézt elkeverem a mustárral, sóval, borssal és belekeverem a tonhalat. Szeletekre vágom a tojást és az olajbogyókat. A kenyérszeleteket beborítom a tonhalkrémmel, tojásszeletekkel és uborkaszeletekkel. A szendvicseket olívaszeletekkel,  torma habrózsákkal, hagymakarikákkal, paprikacsíkokkal és kapor ágacskával díszítem.

 

 

Füstölt marhanyelves szendvics

1 szelet kenyér, 4-5 dkg füstölt marhanyelv, fél salátalevél, tojáskarika, margarin, díszítőelemek.

A kenyeret megkenem margarinnal, ráteszem a megmosott salátaleveleket és a tölcsér alakúra formázott nyelvszeleteket. A szeletekbe vaj-, illetve kőrözött rózsákat nyomok. Idényzöldséggel, tojáskarikával díszítem.

 

 

 Csirkemájas szendvics

1 szelet kenyér, kb 1,5 lesütött csirkemáj, fél salátalevél, margarin, díszítőelemek.

A kenyeret megkenem margarinnal, ráteszem a megmosott salátalevelet és beterítem a vékony szeletekre vágott csirkemáj szeletekkel. A tetejét körözött rózsával, tormarózsával és egyéb zöldség díszítőelemekkel díszítem.

 

 

Hideg Tálak

 Fokhagymás csirkecomb

4 csirkecomb, 6-7 gerezd fokhagyma, só, fél ek liszt, kacsazsír.

A csirkecombokat bedörzsölöm sóval és a zsírban mindkét oldalon aranysárgára sütöm. A kettévágott fokhagymagerezdeket is beledobom az edénybe. Felöntöm 2-3 evőkanálnyi vízzel és lefedve nagyon lassú tűznél puhára párolom (a combokat ezalatt néhányszor megforgatom). Végül a combokat egy tálra helyezem, a szétfőtt fokhagymagerezdeket kevés liszttel megkötöm (szükség esetén teszek még hozzá egy evőkanálnyi vizet) és a csirkecombokra öntöm. Burgonyapürével tálalom.

A mama nagyon jól készítette a fokhagymás csirkecombot, az úgynevezett fojtott húst.

 

 

 Natúr sült csirkemell

60 dkg csirkemellfilé, só, bors, olaj.

A csirkemellfilé darabokat sóval, borssal bedörzsölöm és egy tűzálló tálba teszem. Ráöntök 3 ek olajat, 3 ek vizet és lefedve 200 fokon 30 percig sütöm. A tetejét levéve további 15 percig sütöm, mialatt többször meglocsolom a pecsenyelével.

 Halomkropp

2 szelet tegnapi kenyér, 3-4 gerezd fokhagyma összezúzva, 1 elkapart csirkemáj, 1 tojás, 4-5 ek vágott zöldpetrezselyem, 2+2 ek libazsír, só, őrölt bors.

A kenyeret beáztatom, majd fél óra múlva jól kinyomkodom és elmorzsolom. Összekeverem a töltelék hozzávalóit. Kizsírozott tepsibe halmokat teszek belőle, 3 ek vizet öntök alá és a sütőbe tolom. Fóliával lefedve 15-20 percig, majd a fólia nélkül további 15 percig sütöm (időnként zsírral meglocsolva).

Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, olcsó, ízletes étel.

 

 

 Lesütött csirkemáj

Fél kg csirkemáj, 10 dkg libazsír, fél mk őrölt feketebors, fél mk. majoranna, 1 mk. só.

A csirkemájat megszabadítom a szívektől, alaposan megtisztítom az epétől és a zsírban kis lángon fedővel felteszem. Időnként meg-megrázogatom, majd egy fél óra múlva hozzáteszem a borsot és a majorannát. Ezekkel is összerázogatom és 5 perc múlva lezárom, összerázom a sóval és kész.

Melegen héjában sült burgonyával, vagy burgonyapürével tálalom.

Ha hidegen akarom fogyasztani, akkor kétféleképpen hagyhatom kihűlni: zsírjával, vagy zsírja nélkül.

 

 

 Gombás libazúza pörkölt

60 dkg libazúza, 5 dkg olaj, 15 dkg szeletelt gomba, 3 fej hagyma, 3 ek  házi paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.

A zúzát alaposan megtisztítom és megmosom. A zsírban aranysárgára fonnyasztom az apróra vágott hagymát, utána a gombát és néhány keverés után beleforgatom a kockára vágott zúzát. Sózom, majd időnként kevergetve, a folyadékot pótolva rövid szafton párolom. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Időnként felöntöm kevés vízzel. Mikor félpuha, belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és készre főzöm.

 

 

 Sült borjúmáj

70 dkg borjúmáj, 20 dkg hagyma, 10 dkg libazsír, 3 g őrölt bors, 1 dkg paprika, 2 g majoranna, 2 dkg só, 1 csomó vágott petrezselyemzöld.

A borjúmájat vékony csíkokra, a hagymát pedig hajszálvékony szeletekre vágom. A hagymát a zsírban aranysárgára pirítom, hozzáadom a májat és magas hőmérsékleten rövid ideig pirítom. Mikor a máj majdnem puha, majorannával, borssal, paprikával és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezem. Készre sütöm, sózom és azonnal tálalom. Köretként burgonyapürét, fejes salátát, vagy más idénysalátát adok mellé.

Hidegen is kiváló, szendvicsekre, falatkákra is tehető.

 

 

 Tárkonyos zúza

50 dkg csirkezúza, 3 zsemle, 2 tojás, tárkony, olaj a sütéshez, só törött bors.

A zúzát ledarálom, majd összekeverem a tárkonyos vízben megáztatott és kicsavart zsemlével, a nyers tojással, a finomra vágott tárkonylevéllel, sóval, törött borssal. 25 percig állni hagyom, majd bő forró olajban - evőkanállal beleszaggatva - pirosra sütöm.

 

 

 Zúzarizottó

Fél kg zúza, 20 dkg rizs, 5 dkg sajt, 10 dkg szegfűgomba (csibegomba), 10 dkg libazsír, egy fej hagyma, egy nagy csomó petrezselyemzöld, fél szerecsendió, 1-1 csapott mk törött fehér- és feketebors.

A zsíron üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, ráteszem a hosszúkás csíkokra vágott zúzát és a felszeletelt gombát (ha szegfűgomba, akkor egészben). Megpárolom, hozzáadom a rizs kétszeresének megfelelő vízmennyiséget és még 1 decit. Beleteszem a feketeborsot, a szerecsendiót és kuktában 18 percig főzöm. Kinyitom a kuktát, beleteszem a rizst, megsózom és további 12 percig főzöm. Tűzálló tálba teszem, megszórom fehérborssal, reszelt sajttal és 5 percre a sütőbe teszem.

 

 

 Alufóliás csirkemáj

A csirke, vagy más baromfimájat nem szabad megmosni a recepthez! Só és bármi más nélkül lazán becsomagolom alufóliába és 15-20 percre beteszem a sütőbe. Kibontás után bármivel ízesíthető (só, bors, majoranna, petrezselyemzöld, paprika stb.).

 

 

 Gombás csirkemáj

Fél kg csirkemáj, 30 dkg szegfűgomba (csibegomba), egy nagy fej hagyma, só, bors, paprika, petrezselyemzöldje, olaj.

A csirkemájakat megtisztítom, majd félreteszem. Az olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát, majd rászórok egy kiskanál paprikát. Beleteszem a tisztított gombát, majd egy két keverés után sózom, borsozom és rászórom a petrezselyemzöldet. Mintegy 5 perc után jön bele a máj, amellyel csak óvatosan kevergetem, hogy össze ne törjön. Kb 20 perc múlva kész. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótlom.

 

 

Sütemények, és édességek

 

SZERELMESLEVÉL

Hozzávalók:

 25 dkg liszt

10 dkg vaj

8 dkg cukor

1 tojás sárgája

annyi tejföl, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk

Elkészítés:

 A hozzávalókból összegyúrt tésztát 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután vékonyra kinyújtjuk, hosszúkás levélformára vágjuk. Vaníliakrémmel töltjük, melybe rumba áztatott, darált diót vagy mandulát és néhány tojásfehérje keményre vert habját keverjük. Levélboríték formára hajtjuk, és lassú tűznél a tepsibe helyezett süt?papíron szép sárgára sütjük.

 

 

FINOM KALÁCS

Hozzávalók:

 Hozzávalók 8 szelethez:

3,5 + 1 dl tej

2 kockacukor 3 dkg élesztő

8+2 dkg vaj/margarin 50 dkg finomliszt + a formázáshoz

3 dkg cukor

3 + 1 tojássárgája

4 tojás

1 kávéskanál olaj

Előkészítés:

Meglangyosítunk 3,5 dl tejet, ebből 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, simára keverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. Felolvasztunk 8 dkg vajat/margarint, a maradék 2 dkg vajjal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen (azaz kovászt készítünk). Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). A maradék 2,5 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, 1 csipet sót, 3 tojássárgáját és az olvasztott vajat/margarint. Felét a lisztben kelt kovász tetejére öntjük, összekeverjük, majd a masszához adjuk a maradékot is, és addig dagasztjuk, amíg fényes, hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától (egészen lágy tésztát kapunk). Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc). A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, 55-60 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, és hármas fonással megfonjuk, a végeket összecsippentjük.

Belefektetjük-kanyarítjuk a sütőformába úgy, hogy az összecsippentett végek alulra kerüljenek. A nyers tojásokat gondosan megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és belenyomkodjuk a tésztafonatba. Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a tészta csaknem kitölti a formát. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A tészta tetejét - a tojásokat nem! - megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, és a forró sütőben 40-45 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, lazán befedjük alufóliával).

A maradék 1 dl tejet felforrósítjuk. Kivesszük a kalácsot a sütőből, és azonnal megkenegetjük-öntözzük a tejjel (ettől lesz foszlós!). A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk egészen kihűlni. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük!

 

 

Barhesz

Hozzávalók:

Másfél kg liszt, 2 közepes főtt burgonya, reszelve, 2 dkg élesztő, 1 kanál só, kevés cukor, 3 kanál olaj, langyos víz szükség szerint.

Elkészítés:

Az élesztőt a kevés cukorral langyos vízben felfuttatjuk, egy mély tálba szórjuk a lisztet, a sót, a tört krumplit, összekeverjük az élesztővel, és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Géppel jól kidolgozzuk, lassanként közékeverjük az olajat. Két órán át kelesztjük, majd lisztes deszkára öntjük. Három részre osztjuk, majd minden egyes részt újabb három részre. A darabokból kissé elvékonyodó ágakat sodrunk, amelyeket hármas fonással megfonunk. Újabb fél órát kelesztjük, majd tojássárgájával megkenve mákkal vagy szezámmaggal meghintjük. Mérsékelt tűzön pirosra sütjük. Szombatra hosszúkás barheszt, az őszi nagyünnepekre kereket sütünk.

 

 

Túrós delkli

Hozzávalók:

a burekásnál leírt leveles tészta, fél kg tehéntúró, 2 tojássárgája, 1 vaníliás cukor, 3 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerint még cukor.

Elkészítés:

A túrót a többi hozzávalóval, géppel jól eldolgozzuk. A leveles tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, és 10-15 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetekre tölteléket halmozunk, majd a tészta négy sarkát felemeljük, és középen összenyomjuk. Tojásfehérjével vékonyan bekenhetjük, és forró sütőben gyorsan sütjük. Szilvalekvárral is tölthetjük, ebben a formában, vagy háromszögbe hajtva, levélként.

 

 

Kindli (mákos, diós, vagy gesztenyés)

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 dkg élesztő, csipet sütőpor, 2 kanál rum.

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd dió, mák vagy gesztenye töltelékkel töltjük. Vigyázzunk, a hajtás alulra kerüljön! A kis tekercsekre ujjal kétoldalt mélyedéseket nyomunk, hogy pólyás baba jellege legyen. Tojással megkenjük, majd mérsékelt sütőben sütjük. Dió, mák töltelék a flódninál található.

 

 

Gesztenye töltelék:

Hozzávalók:

25 dkg gesztenye massza, 3 evőkanál rum, 5 dkg margarin, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg porcukor, 1 dl víz, 10 dkg cukrozott gyümölcs, 10 dkg meggybefőtt.

Elkészítés:

A hozzávalókat géppel jól kikeverjük, majd beleadjuk a lecsepegtetett, kimagozott, összevágott meggybefőttet és a cukrozott gyümölcsöt.

 

 

Hámán-táska (Hámán-füle)

Hozzávalók:

35 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 1dkg élesztő, 10 dkg cukor, só, reszelt citromhéj, 2 tojás, kevés rum, szilvalekvár vagy máktöltelék.

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Szilvalekvárral vagy mákkal töltjük, félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.

 

 

Fánk (hanukkára és purimra)

Hozzávalók:

3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, másfél dl rum, késhegynyi só, fél kg liszt.

Elkészítés:

Az élesztőt összekeverjük a porcukorral, a langyos tejjel és felfuttatjuk. A lisztet mély tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a sót, a rumot, a tejes élesztőt, majd jól összekeverjük. Vigyázzunk, minden hozzávaló szobameleg legyen. Géppel jól kidolgozzuk, amíg a tészta lágy nem lesz. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd konyharuhával letakarva még fél órán át kelesztjük. Széles serpenyőbe olajat hevítünk, majd belerakjuk a fánkokat, fordítva, mint a deszkán voltak. Lefedjük a serpenyőt, majd amikor a fánk alja megpirult, szűrőkanállal megfordítjuk. A másik oldalát fedő nélkül sütjük. Amikor piros, kivesszük az olajból és még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk. Forró lekvárral tálaljuk.

 

 

Flódni

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 7 dl bor, l kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, l üveg szilvalekvár, l csomag mazsola, l szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj.

Elkészítés:

A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk, s a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, s lassú tűzön sokáig sütjük.

Máktöltelék:

a darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.

Diótöltelék:

a darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele.

0.027 mp