Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Vitaminsaláták

Vitaminsaláták

 

 

Hárommagos vitaminsaláta

Hozzávalók / 1 adag

8 nagyobb jégsaláta levél

1 kisebb sárgarépa

2 evőkanál  kukorica

2 szelet piros kaliforniai paprika

2 dkg trappista sajt

1 teáskanál  tökmag

1 kávéskanál  lenmag

1 kávéskanál  szezámmag

Öntethez:

1 dl tejföl

1 csipet só

1 csipet bors

1 csipet lenmag

Elkészítés:

1.Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a répát meghámozzuk.

2.A salátát egy tálba tépkedjük.

3.Rászórjuk a leöblített és lecsöpögtetett kukoricát.

4.A répát vékonyra karikázzuk. A kaliforniai paprikát és a sajtot apróra kockázzuk.

5.A zöldségeket és a sajtot szépen a salátára pakolgatjuk.

6.Megszórjuk a magokkal.

7.Az öntethez a tejfölbe szórjuk a fűszereket, és alaposan összekeverjük, majd a salátára csorgatjuk.

 

 

 

Januári vitaminsaláta

Hozzávalók / 4 adag

2 db banán

2 db kivi

1 db narancs

1 db mandarin

2 db alma

1 ananászkonzerv (darabolt)

fél citrom leve

Elkészítés:

1.Az almákat meghámozzuk, magházát kiszedjük, és a gyümölcsöt felkockázzuk. A narancs és a mandarin héját lehúzzuk, majd gerezdekre szedjük, és a gerezdeket (nagyságuktól függően) 2 vagy 3 darabra vágjuk. Ha közben kifolyik a leve, azt fogjuk fel, hogy majd ráönthessük a salátára. A banánokat karikázzuk fel, a kivit is vágjuk kockákra. Az ananászt egy szűrőkanálra szedve csepegtessük le. 

2.Az összes gyümölcsöt keverjük össze egy nagy salátástálban, majd nyomjuk rá a fél citrom levét. Tegyünk hozzá néhány evőkanállal az ananászkonzerv levéből is, és az egészet jól keverjük át.

3.Lefedve 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe, majd tálalás előtt újra keverjük át a gyümölcsöket, és szedjük kis tálakba.

 

 

 

Saláta vegyesen

Hozzávalók / 8 adag

3 fej friss saláta

3 fej vöröshagyma

1 kisebb fej fokhagyma

3 friss sárgarépa

1,2 l víz

6 evőkanál  10%-os ecet

2 csapott evőkanál  cukor

2 dkg só

1 csapott mokkáskanál  oregánó

1 babérlevél összezúzva

csipet bazsalikom

Elkészítés:

1.A salátafejeket megmossuk és apró csíkokra vágjuk, majd a megtisztított sárgarépát vékony karikára szeleteljük, a megtisztított fokhagymát szintén vékony kis karikára szeleteljük, a megtisztított vöröshagymát vékony karikára szeljük.

2.Majd egy mély tálba tesszük az egészet, s erre rászórjuk az összezúzott babérlevelet, oregánót, sót, cukrot, bazsalikomot, ráöntjük a kéz meleg vizet, és az 6 evőkanál  ecetet.

3.Ezt jól összeforgatjuk, és hideg helyen fél órát állni hagyjuk.

4.Ha teljesen kihűlt üvegekbe tesszük, és jól lezárva hideg helyen tároljuk. Hideg helyen 2 hétig tárolható.

 

 

 

Tavaszváró vitaminsaláta

Hozzávalók / 1 adag

7 nagy jégsaláta levél

1 kis sárgarépa

3 evőkanál  kukorica

1 mini paradicsom

2 nagyobb szelet kaliforniai paprika

4 karika fehér paprika

1 szál újhagyma szárával együtt

2 dkg trappista sajt

Elkészítés:

1.Minden zöldséget alaposan megtisztítunk, a répát meghámozzuk.

2.A salátát egy tálba tépkedjük.

3.Rászórjuk a leöblített és lecsöpögtetett kukoricát.

4.A répát egy formázó szeletelőkéssel rácsosra vágjuk.

5.A kaliforniai paprikát egy hullámos szeletelővel felcsíkozzuk.

6.A fehér paprikát felkarikázzuk.

7.Az újhagymát a szárával együtt felkarikázzuk.

8.A sajtot vékony szeletekre vágjuk, és egy kis virágformával kiszúrjuk.

9.A paradicsomot kettévágjuk.

10.A zöldségeket és a sajtot szépen a salátára pakolgatjuk.

11.Tetszőleges öntettel kínáljuk.

 

 

 

Téli vitaminsaláta céklával

Hozzávalók / 6 adag

1/2 kg cékla

1/2 kg répa

2 citrom leve

2 evőkanál  méz

1 alma

dió

fahéj

Elkészítés:

1.A nyers zöldségeket megtisztítjuk, és a reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük.

2.A citromok levét kifacsarjuk (esetleg a citrom reszelt héja is mehet bele), mézzel és 2 dl vízzel elkeverjük, és evvel a salátalével öntjük le a zöldségeket.

3.Egy almát megpucolunk, magházát eltávolítjuk, cikkekre szeljük, és kidíszítjük vele a salátát néhány dió társaságában.

4.Kevés őrölt fahéjjal megszórjuk, hűtőben néhány óra alatt összeérleljük. Napokig eláll.

 

 

 

Vitaminsaláta

Hozzávalók / 2 adag

1 db római saláta (kis fej)

2 db paradicsom

1 db piros kaliforniai paprika

1 db zöld kaliforniai paprika

1 nagy fej lilahagyma

165 g csemegekukorica (konzerv)

10 dkg zöldbab (lehet konzerv vagy üveges is)

2 db tojás (keményre főzve)

3 evőkanál  olívaolaj

4 evőkanál  almaecet (ecet)

1 kávéskanál  só

1 teáskanál cukor

1 kávéskanál  bors ( őrölt)

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1.A  tojásokat megfőzzük.

2.A salátaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük.

3.A paradicsomot kockára, a paprikákat karikára, a hagymát félbe, majd vékony szeletekre vágjuk.

4.Egy tálba beleöntjük az olívaolajat majd az almaecetet, fűszerezzük a borssal, sóval, cukorral végül belereszeljük a fokhagymát.

5.Jól összekeverjük.

6.Ha megvagyunk a salátalével, beletesszük a zöldbabot, a kukoricát majd óvatosan hozzáöntjük a paradicsomot, paprikát, hagymát és finoman átforgatjuk.

7.Egy jénai tál aljára elhelyezzük a saláta leveleket (kb. 4-5 db ) és óvatosan ráöntjük a keverékünket.

8.Eligazítjuk és a tetejét a negyedekre vágott tojásokkal díszítjük.

9.Rögtön fogyasztható.

 

 

 

Vitaminsaláta káposztával, almával

Hozzávalók / 2 adag

30 dkg káposzta

2 db alma

2 db cékla

4 közepes db sárgarépa

1 evőkanál  olívaolaj

1 evőkanál  ecet (10 %-os)

1 evőkanál  méz

1 kávéskanál  citromlé (vagy narancs)

1 dl víz

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés:

1.A céklát alapos mosás után egészben, héjastól megfőzzük (kb. 20 perc), hideg vízzel leöblítjük, majd megpucoljuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük.

2.A káposztát vékony (uborkaszeletelőn) csíkokra vágjuk. Picit megsózzuk, borsozzuk, és állni hagyjuk.

3.A répát megpucoljuk, megmossuk, és nagylukú reszelőn szintén lereszeljük. Most már van három tálban, háromféle zöldség aprítva.

4.Elkészítjük az öntetet: az ecetet, mézet elkeverjük a vízzel, belecsurgatjuk az olívaolajat, a narancs levét, és alaposan összekeverjük. Ez a negyedik tál.

5.A legvégén megmossuk az almát, megpucoljuk, és nagylukú reszelőn lereszeljük.

6.Gyors mozdulatokkal összekeverjük egy nagy tálba az összes előkészített hozzávalót.

7.Hűtőbe tesszük minimum 2 órára.

 

 

 

Téli saláta

Hozzávalók / 4 adag

1 db jégsaláta

1 db nagy sárgarépa

1 evőkanál  olívaolaj

1 evőkanál  ecet

1 teáskanál  mustár

1 teáskanál  só

1 teáskanál  cukor

csipet bors

Elkészítés:

1.A jégsalátát vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát  krumpli hámozóval szalagokra szeljük.

2.Enyhén megsózzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk.

3.Kikeverjük a ecetet, olajat, mustárt, a cukrot és borsozzuk.

4.Tálalás előtt ráöntjük az öntetet az előkészített salátára.

5.Tálaljuk.

 

 

 

Színes saláta

Hozzávalók / 6 adag

fél uborka

1 sárgarépa

1 póréhagyma

1 alma

1 chilipaprika

1 pritaminpaprika

2 paradicsom

25 g sajt

1 konzerv kukorica

Elkészítés:

1.Az uborkát és répát lereszeljük, a póréhagymát felkarikázzuk.

2.A sajtot, paradicsomot, almát és a paprikákat felkockázzuk.

3.Az egészet egy nagy tálba tesszük, és összekeverjük.

 

 

 

Tavaszi színes vitaminsaláta

Hozzávalók / 2 adag

3 fej hónapos retek

1 fehér paprika

1/3 kígyóuborka

3 szál újhagyma (szárával együtt)

2 tojás keményre főzve

1 nagy doboz natúr joghurt

bors

3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1.A tojást keményre megfőzzük és nagyobb darabokra vágjuk.

2.A zöldségeket alaposan megmossuk, a retket felkarikázzuk, a paprikát apróra vagdaljuk, az uborkát fél karikákra vágjuk. Az újhagymát karikára vágjuk.

3.Egy tálban a joghurtot ízlés szerint megfűszerezzük, belezúzzuk a fokhagymát, beleforgatjuk a zöldségeket.

4.Kb. egy órát állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

 

 

Málnaecetes fitness saláta

Hozzávalók / 4 adag

fél fej jégsaláta

12 szál ruccola

8 db paradicsom

4 db főtt tojás

5 dkg reszelt sajt (Pannónia vagy Karaván)

1 evőkanál  olívaolaj

1 evőkanál  málnaecet

Elkészítés:

1.A zöldségeket megmossuk, összevagdaljuk és egy mély üvegtálba rakjuk.

2.Meglocsoljuk olajjal, ecettel, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd főtt tojáskarikákkal díszítjük.

3.1-2 órára hűtőbe tesszük.

 

 

 

Vegyes vitaminsaláta

Hozzávalók / 6 adag

negyed fej káposzta

1 sárgarépa

fél kígyóuborka

2-3 piros hónapos retek vagy fehér retek

1 TV paprika

fél szál póré vagy 1 lilahagyma vagy 2-3 zöldhagyma 

3 evőkanál  olívaolaj vagy bármilyen olaj

2 kávéskanál  bors vagy fél cső erős paprika (elhagyható)

fél evőkanál  só

1 evőkanál  ecet (bármilyen)

Elkészítés:

1.Az összes zöldséget gyufaszál vastagságúra gyaluljuk (a káposztát az uborkagyalun szoktam, a többi zöldséget a káposztareszelőn), vagy robotgéppel - kinek mi van.

2.Olajjal és a sóval, borssal jól összekeverjük, legalább fél órára hűtőben állni hagyjuk.

3.Utána összekeverjük az ecettel. (Néha szoktam bele ételízesítőt tenni, akkor nem kell a só.)

4.Hagyjuk állni legalább 1-2 órát. Fűszerezni kóstolgatás után mindenki ízlés szerint.

 

 

 

Tavaszi saláta

Hozzávalók / 4 adag

1 fej saláta tépkedve

1 érett avokádó meghámozva, felkockázva

1 kígyóuborka kimagozva felkockázva

3 paradicsom felkockázva

1 csomag  petrezselyem felaprítva

4-5 szem kis újburgonya héjában főve, felkockázva

1 szál újhagyma

20 dkg zöld ceruzabab blansírozva

2 főtt tojás cikkekre vágva

1 marék dió durvára tördelve

Dresszinghez:

2 lime leve és reszelt héja

2 evőkanál  dióolaj

1 evőkanál  méz

1 kávékanál  chilipehely

1 kávéskanál  frissen őrölt bors

Elkészítés:

1.A burgonyát és a tojást megfőzzük, majd lehűtjük. A tojást meghámozzuk, a krumplit nem szükséges.

2.A babot 2 percre lobogó, sós vízbe dobjuk, majd hideg víz alatt lehűtjük, hogy ne főjön tovább.

3.Minden hozzávalót nagyjából egyforma nagyságúra darabolunk, egy nagy tálba teszünk.

4.A dresszinget alkotó anyagokat összekeverjük és leöntjük vele a salátát.

5.Végül rászórjuk a cikkekre vágott tojást és diót is.

6.Fogyasztás előtt letakarva, legalább egy órára érdemes hűtőbe tenni.

 

 

 

Vitaminsaláta jércecsíkokkal, mézes-chilis fetával

Hozzávalók / 1 adag

12 dkg csirkemell

4-5 dkg feta sajt

jégsaláta

kígyóuborka

paradicsom

lilahagyma

paprika

friss chili ízlés szerint

1-2 cl olívaolaj

5-6 szem fekete olívabogyó

1ek méz

pirítós

bors

citromlé

szárnyas fűszerkeverék

Elkészítés:

1.A salátát és a zöldségeket megmossuk, és csíkokra vágjuk. Nem ízesítjük még.

2.A csirkemellet hosszában vastagabb csíkokra vágjuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, kicsit állni hagyjuk.

3.Közben elkészítjük a chilis mártást. A friss chilit és az olívabogyót apróra vágjuk, összekeverjük a mézzel, pici sóval és olívaolajjal.

4.A csirkecsíkokat elkezdjük sütni, közben pirítóst (én egy bagett szeletet hajlítottam meg, és sütöttem) sütünk, ízesítjük a salátát sóval, borssal, citromlével.

5.Amikor minden elkészült, tányérra halmozzuk a salátát, rádobjuk a csirkecsíkokat (minél rusztikusabban), melléadunk egy kis szelet feta sajtot, amit meglocsolunk a chilis mártással.

6.Pirítóssal kínáljuk.

 

 

 

Vitaminsaláta márványsajtos öntettel

Hozzávalók / 6 adag

A salátához:

1 db fejes saláta

1 közepes db sárgarépa

1 közepes db kígyóuborka

3 közepes db paradicsom

140 dkg csemegekukorica

1 db retek (jégcsap vagy 2db vajretek)

1 közepes db póréhagyma (kisebb szál)

A salátaöntethez:

4 dl joghurt

2 dl tejföl

5 dkg sajt (márvány, reszeltve)

só ízlés szerint

A tetejére:

5 dkg sajt (márvány reszelve)

1 evőkanál  snidling (apróra vágott)

Elkészítés:

1.A kígyóuborkát, a retket gyufaszálnyi, a fejes salátát szélesebb csíkokra vágjuk.

2.A póréhagymát vékonyan felszeleteljük.

3.A sárgarépát a reszelő nagyobbik részén lereszeljük.

4.A kukoricát szűrőre öntjük lecsepegtetni.

5.Amint lecsepeg, a hozzávalókat egy keverésre alkalmas nagyobb tálba tesszük.

6.Leszedjük a paradicsom héját, csíkokra vágjuk, és egy külön tálba tesszük.

7.Összekeverjük az öntethez valókat, és a tálban lévő zöldségekkel is összekeverjük.

8.Beleforgatjuk óvatosan a paradicsomot.

9.Rátesszük a tálra a tetejét, és pár óra múlva (legjobb másnap) megkóstoljuk. Ha kell utána ízesítünk.

10.Tetejét megszórjuk a márványsajttal és az apróra vágott snidlinggel.

11.Díszíteni lehet úgy is, mint a képen, de a ennek csak a fantázia szab határt.

 

 

 

Kánikula saláta kertifű öntettel

Hozzávalók / 4 adag

40 dkg kígyóuborka

4 közepes, kemény paradicsom

2 nagy fej lilahagyma

1 doboz csemegekukorica

10 dkg olívabogyó

25 dkg mozzarella

Az öntethez:

6-8 szál petrezselyemzöld

1 szál bazsalikom

1 szál oregánó

1 szál citromfű

6-8 friss mentalevél

6-8 tárkonylevél

1 gerezd fokhagyma

4 evőkanál  majonéz

2,5 dl natúr joghurt

1-2 csipet cukor

só, bors

1-2 kávéskanál  citromlé

Elkészítés:

1.A zöldségeket megtisztítjuk. Az uborkát hámozatlanul kis kockákra vágjuk vagy legyaluljuk, a paradicsomokat szeleteljük vékonyra, a hagymát felkarikázzuk.

2.A kukoricát, olíva bogyót, mozzarellát lecsepegtetjük, a sajtot kis kockákra vágjuk.

3.Kis halmokat formálva tetszetősen elrendezünk mindent egy tálon, letakarva fogyasztásig hidegre rakjuk.

4.Az öntethez a zöldfűszereket kissé felaprózzuk, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, majonézt és joghurtot, majd botmixerrel finom péppé zúzzuk.

5.Cukorral, kevés sóval, borssal, citromlével ízesítjük.

 

 

 

Könnyű reggeli Saláta

Hozzávalók / 4 adag

4 db kemény tojás

1-1 db piros, sárga, zöld kaliforniai paprika

8 levél kínai kel

1 db kis fej hagyma

fekete olívabogyó

olívaolaj

balzsamecet

só, folyékony édesítőszer

Elkészítés:

1.A hagymát, paprikákat, kínai kelt kisebb szeletekre vágjuk.

2.Sózzuk, kevés édesítőszert teszünk hozzá, meglocsoljuk olajjal, ecettel, összekeverjük.

3.Ráhelyezzük a szeletelt tojásokat és az olívabogyókat.

 

 

 

Antioxidáns gyümölcssaláta

Hozzávalók / 3 adag

2 gránátalma

1 csésze szeder

1 csésze áfonya

tejszínhab vagy  joghurt (opcionális)

1 kávéskanál  fahéj

1 teáskanál  gránátalma szirup

Elkészítés:

1.A gránátalmát elfenekeljük egy fakanállal, majd felvágjuk a pocakját , belsejét kifordítjuk, és a magocskák szinte maguktól kipotyognak.

2.Társaival (áfonya és szeder) poharakba kanalazzuk, kevés fahéjjal finoman megszórjuk (cukorral vétek elrontani).

3.Tetejére vagy kevés tejszínhabot nyomunk, vagy diétásan 1 dl natúr 0,1%-os zsírtartalmú joghurthoz 1 teáskanál  gránátalmaszirupot keverünk, amivel nyakon lódítjuk gyümölcseinket.

4.Frissen fogyasztjuk.

 

 

 

Joghurtos vitaminsaláta

Hozzávalók: 8 főre

 75 dkg fejes káposzta, 50 dkg sárgarépa, 2 kisebb kígyóuborka (50 dkg), 1 csapott evőkanál só, 1 nagy pohár (450 gramm) natúr joghurt, 1 nagy pohár (450 gramm) zsíros (20%-os) tejföl, 1 kis csokor petrezselyem, fél kiskanál őrölt fehér bors, 5 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanálnyi reszelt szerecsendió, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 30 dkg morzsolt fagyasztott- vagy konzervkukorica

Elkészítés:

1. A káposztát és a répát megtisztítjuk, a kígyóuborka végeit lecsapjuk, majd az így előkészített zöldségeket durvára (a reszelő nagy lyukú oldalán) reszeljük. Megsózzuk, és többször megforgatva 40 percen át érleljük. Ezután kissé nyomkodjuk.

 2. A joghurtot a tejföllel simára keverjük, a finomra vágott petrezselyemmel, a borssal, a zúzott fokhagymával és a szerecsendióval fűszerezzük. A citrom kifacsart levével és a mustárral kellemesen pikánsra ízesítjük, majd a kinyomkodott zöldségeket hozzákeverjük. Az időközben szobahőmérsékleten fölengedett fagyasztott vagy konzervkukoricát lecsöpögtetjük, szintén a salátába keverjük.

 3. Letakarva legalább 1 órán át hűtőszekrényben érleljük, hogy az íze összeérjen.

 

 

 

Téli vitaminsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

 250 g sampinyon gomba

 2 evőkanál .  olívaolaj (classico)

 1 kis fej fehér salátahagyma

 2 gerezd fokhagyma

 2 evőkanál . citromlé

 só, őrölt fehér bors

 4 evőkanál .  olívaolaj (extra vergine)

 1 nagyobb, piros alma

 3 db 6-8 cm-es csemege uborka

 1 kisebb, piros húsú paprika

 350 g (diós) rozskenyér

 1 kerek camembert sajt (125 g)

 2 evőkanál . zsázsa vagy egyéb zöldségcsíra

Elkészítés:

1. A gombákat megmossuk, vékonyan felszeleteljük, a felforrósított olajban, élénk tűzön világosbarnára pirítjuk (3-4 perc), hagyjuk kihűlni.

2. Az öntethez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. A citromlét mélyebb tálba öntjük, elkeverjük 1 kk. sóval, ízlés szerint fehér borssal, az apránként hozzáadott olívaolajjal, végül a hagymával és az áttört fokhagymával.

3. Az almát megmossuk, hámozatlanul elnegyedeljük, magházát eltávolítjuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és azonnal beleforgatjuk az öntetbe, hogy meg ne barnuljon. Az uborkákat lecsepegtetjük és felkarikázzuk, a paprikát megtisztítjuk és kisebb kockákra-rombuszokra vágjuk. A gombával együtt mindkettőt az almához adjuk, lefedjük és legalább 1/2 órán át a hűtőben érleljük.

4. Tálalás előtt vékonyan felszeleteljük, a rozskenyeret, zsiradék nélkül megpirítjuk, még melegen kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk. A camembert sajtot tortaszerűen, nem túl vastag gerezdekre szeljük. Lazán átkeverjük a salátát, tetejére rendezzük a kenyér- és sajtdarabokat, meghintjük a zsázsával/egyéb csírával, de csak az asztalnál keverjük össze, különben elázik benne a kenyér.

0.026 mp