Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Világ Ízei1

A Világ Ízei1. Európa Ízvilága!

 

Észak-Olaszország Ízei

 

 

Milánói borjú

Hozzávalók / 2 adag

450 g borjúkaraj

2 db tojás

30 g zsemlemorzsa

6 dkg parmezán sajt (finomra reszelve)

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

3 evőkanál  vaj

1 evőkanál  olívaolaj

0.5 db citrom (tálaláshoz)

Elkészítés:

1.A megtisztított borjúkarajt kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A hússzeleteket folpackba csomagolva húslapítóval (sima felületű, nehéz húsklopfolóval) fele vastagságúra (kb. 1 centisre) lapogatjuk(!)

2.A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy másik tányéron pedig összekeverjük a zsemlemorzsát és a parmezán sajtot.

3.A húst először a tojásba mártjuk, majd beleforgatjuk a sajtos morzsába.

4.Tálcára rendezve, fél órán át pihentetjük szobahőmérsékleten.

5.Az olívaolajat és a vajat összemelegítjük egy serpenyőben, és a hússzeleteket egy vagy két adagban kisütjük: kb. 4 percig az egyik oldalukat és megint ugyanennyi ideig a másikat is (vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek).

6.Citromgerezdekkel tálaljuk: mindenki ízlése szerint lecsepegtetheti vele a húst.

 

 

Cantuccini

Hozzávalók / 6 adag

24 dkg liszt

14 dkg porcukor

10 dkg mandula (blansírozott)

10 dkg török mogyoró

0.5 teáskanál sütőpor

4 dkg vaj (szobahőmérsékletű)

2 db tojás

1 citromból nyert citromhéj

0.5 kávéskanál  fahéj (őrölt)

Elkészítés:

1.A hozzávalókból (a magok kivételével) tésztát gyúrunk. Két cipóvá osztjuk.

2.Az egyik felébe beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, a másikba a szintén feldarabolt török mogyorót.

3.Olyan hosszú hengereket formálunk belőlük, hogy a gáz tepsiben vagy egy sütőlapon kényelmesen elférjenek. Kb. 3 cm átmérő párosul a hosszhoz.

4.Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztahengereket, tetejüket kissé lelapítjuk.

5.Légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk az aranyszínű tészta rudakat és visszatesszük a már igazi cantuccini formát öltött biscottikat a sütőbe, 10 percre.

 

 

Rusztikus bolognai ragu

Hozzávalók / 6 adag

80 dkg darált marhafelsál

10 dkg kolozsvári szalonna (eredetileg pancetta, de ne hajkurásszuk, a kolozsvári tökéletes)

1 nagyobb fej vöröshagyma

20 dkg csirkemáj

2 szál halványító zeller

2 dundi sárgarépa

1,5-2 dl vörösbor

4 dl marha alaplé (ha nincs, akkor kockából)

6 ek paradicsompüré

szerecsendió

bors

Ekészítés:

1.A szalonnát felkockázzuk, a hagymát, a szárzellert és a sárgarépát nagyon apróra vágjuk (betehetjük aprítóba is, de akkor elég, ha kettőt nyomunk rajta, nem kell, hogy pépet csináljunk).

2.A csirkemájat megmossuk, és apróra vágjuk.

3.A szalonnát kis lángon kiolvasztjuk. Ha van óriási szószos serpenyőnk, akkor abban, ha nincs, akkor a legszélesebb fenekű fazékban. Majd rátesszük a zöldségeket, és megvárjuk, míg kis levet eresztenek, majd hozzátesszük a marhahúst is.

4.Barnulásig kevergetjük, majd hozzátesszük a csirkemájat is.

5.Párat keverünk rajta, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, és hozzáadjuk a paradicsompürét is.

6.Lefedjük, és 2-3 órán át, nagyon kis lángon rotyogtatjuk. Időnként kavarunk rajta egyet, de nem kell túlzásba vinni, magában is elvan. :)

7.Amíg készül, gyúrunk hozzá házi tésztát Petra receptje alapján, és tagliatellre vagdossuk.

8.Ha kész a tészta, rákanalazzuk a ragut, és friss parmezánforgácsokkal tálaljuk.

 

 

Lasagne Al Forno

Hozzávalók / 8 adag

A raguhoz

6 evőkanál  olívaolaj

3 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 közepes db sárgarépa

3 közepes db zeller

1 kg darált sertéshús

2 dl tej

1 kg paradicsom (hámozott)

4 dkg sűrített paradicsom

5 dl paradicsomlé (100 %-os)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

10 levél bazsalikom (tépett)

2 evőkanál  oregánó

2 evőkanál  olasz fűszerkeverék

A besamel mártáshoz

10 dkg vaj

10 dkg liszt

1.5 l tej

só ízlés szerint

1 teáskanál szerecsendió (őrölt)

0.5 teáskanál fehérbors (őrölt)

A rétegezéshez

0.5 kg  lasagne tészta

50 dkg sajt (reszelt)

Elkészítés:

1.A raguhoz a vöröshagymát, a répát, a zellert, a fokhagymás kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük, majd az olívaolajon áthevítjük.

2.Hozzáadjuk a darált húst, kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk.

3.Ekkor hozzáöntjük a tejet, a ragut felforraljuk.

4.Hozzáadjuk a paradicsomot, sót, borsot, kb. 2 ek oregánót, 2 ek olasz fűszerkeveréket és 10 nagy friss bazsalikomlevelet (tépjük, nem vágjuk!).

5.Összeforraljuk, majd kb. 30 percenként megkevergetve, lassú tűzön 3-4 órán át főzzük. A paradicsomlevet fokozatosan hozzáöntjük ezidő alatt.

6.A besamel mártáshoz a tejet felforraljuk.

7.A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, igen világos rántást készítünk.

8.Folyamatos kavarás mellett hozzáadjuk a forralt tejet, addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz.

9.Sózzuk, hozzáadunk 1 tk szerecsendiót és fél tk őrölt fehérborsot.

10.Addig főzzük, míg egy kicsit be nem sűrűsödik. Ügyeljünk, hogy ne legyen túl sűrű!

11.A tésztához sós vizet forralunk, és folyamatos forrásban tartjuk, ebben főzzük puhára a lasagne-lapokat.

12.A tepsi aljára egy réteg tészta kerül, ezt a mártás követi, majd a reszelt sajt, s végül a ragu. A lépéseket addig ismételjük, míg a hozzávalók el nem fogynak. Ügyeljünk arra, hogy a legfölső tésztarétegre mártás kerüljön, sajttal megszórva.

13.Alufóliával lefedve, sütjük, az alufóliát az utolsó 10 percre levesszük.

 

 

 

Törökország Ízei

 

 

Lahmacun

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához

50 dkg liszt (finom)

5 g instant élesztő

1 teáskanál só (púpozott)

1 dl víz (amennyit felvesz)

A húsos kencéhez

25 dkg darált marhahús (finomra, lehetőleg zsírosabb, ill. birkahússal is keverhető)

2 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 db tv paprika (nagy)

1 közepes db hegyes erős paprika (elhagyható)

2 db paradicsom

0.5 dkg sűrített paradicsom

1 kávéskanál  kakukkfű

őrölt fűszerkömény ízlés szerint

1 kávéskanál  fűszerpaprika

1 teáskanál  só (púpozott)

0.5 kávéskanál  bors

2 evőkanál  vaj (olvasztott vagy margarin, ha a hús nem zsíros)

2 evőkanál  víz ( hogy könnyebben kenhető legyen)

Elkészítés:

1.A liszthez adjuk az élesztőt és a sót, összekeverjük, majd apránként vizet adagolva közepes keménységű tésztát gyúrunk, mely már szépen elválik az edény falától.

2.Fél órán át letakarva kelesztjük, közben elkészítjük a kencét.

3.A legegyszerűbb konyhai aprítógépet használni, de ennek hiányában is megoldhatóak a következők. A hagymát és fokhagymát, paprikát, erős paprikát, hámozott paradicsomot finomra aprítjuk vagy lereszeljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk. A cél, hogy minél krémesebb húsos pépet kapjunk.

4.A kelesztési idő letelte után a tésztát 10 felé osztjuk.

5.Alaposan lisztezett felületen nagyon vékonyra (0,5-1 mm), kb. lapostányér nagyságúra nyújtjuk az egyes tésztaadagokat közben lelkesen lisztezve a lapok tetejét is, hogy nehogy a nyújtófához ragadjanak. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire helyezzük (közben még kézzel nyújtható, igazítható), megkenjük kb. 2-2 ek húsos krémmel, majd előmelegített sütőben egyenként 6-6 perc alatt készre sütjük őket.

6.Célszerű egy lap kinyújtásával kezdeni, majd miatatt ez sül, előkészíteni a következő lahmacunt és így tovább. A kinyújtott lapot vagy lapokat száraz konyharuhán várakoztathatjuk, így elkerülve mindenféle letapadást.

 

 

Cukkini lepénykék

Hozzávalók / 4 adag

2 közepes db cukkini

1 kis fej vöröshagyma (vagy 2 szál újhagyma)

2 db tojás

5 púpozott evőkanál  liszt

1 evőkanál  petrezselyem (aprított, lehet fagyasztott)

1 evőkanál  kapor (aprított, lehet fagyasztott)

1 teáskanál  menta (szárított, morzsolt vagy aprított friss)

0.5 db kápia paprika (vagy másféle, lehet csípős)

10 dkg feta sajt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

csípős fűszerpaprika ízlés szerint (elhagyható)

2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

1.A cukkíniket megmossuk, száraikat levágjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

2.A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, a sajtot elmorzsoljuk, vagy villával összetörjük és a többi hozzávalóval együtt cukkinihez adjuk. Vigyázzunk, hogy a sót tegyük bele legutoljára, különben a cukkíni ideje korán levet ereszthet, valamint ne használjunk túl sokat, hiszen a Feta is sós!

3.A lepény "tésztáját" jól összekeverjük (ha úgy látjuk szükségesnek pótolhatunk még némi lisztet).

4.Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, melybe kb. 1-1 kisebb evőkanálnyi adagot helyezünk a masszából - kissé ellapogatjuk őket. A lepénykék mindkét felét arany barnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat kiűzzük belőlük

 

 

 

Belga Ízek

 

 

Északi-tengeri halleves

Hozzávalók / 4 adag

A leveshez

1 kg hal (filé vegyesen: kagyló, tőkehal, rák)

1.5 l csirke alaplé

1.8 dl fehérbor

3 evőkanál  citromlé

6 db salottahagyma

3 db tojássárgája

3 evőkanál  főzőtejszín

3 db paradicsom (hámozott)

3 evőkanál  petrezselyem (apróra vágott)

A levesbetéthez

10 dkg kruton

Elkészítés:

1.A halat kb. 2,5  cm-es kockára vágjuk és meglocsoljuk a citromlével.

2.Forraljuk fel az alaplét a fehérborral és a mogyoróhagymával.

3.Adjuk hozzá a halakat fajtánként, puhulási idejüknek megfelelően.( Legkevesebb idő a tőkehalnak, lazacnak a kagylónak és a ráknak kell.)

4.Fedő nélkül lassú tűzön főzzük max. 10 percig.

5.Ha a hal megfőtt, keverjük a tejszínt simára a tojássárgájával és adjuk a tűzről lehúzott leveshez. Tegyük bele az apróra felkockázott paradicsomot és a finomra vágott petrezselymet.

6.Krutonnal tálaljuk.

 

 

Csőben sült baconos spárga

Hozzávalók / 3 adag

500 g zsenge zöldspárga

150 g vékonyra szeletel bacon

Besamelhez:

5 dkg vaj

2 evőkanál  teljes kiőrlésű tönkölyliszt

3 dl tej

1 dl tejszín

só, őrölt szerecsendió

Tetejére:

125 g mozzarella

Elkészítés:

1.A spárgát enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük, kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük.

2.A spárgákat baconbe tekerjük, és egy tűzálló tálba sorakoztatjuk.

3.A vajat felhevítjük, majd megpirítjuk rajta a lisztet, és apránként felöntjük a tej és tejszín keverékével, fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik.

4.A besamellel befedjük a spárgákat, és rátördeljük a mozzarellát a tetejére.

5.Kb. 30 percig sütjük 180 fokon.

 

 

 

Dél-Olaszország Ízei

 

 

Calzone

Hozzávalók / 2 adag

A pizzatésztához

250 g liszt

0.5 evőkanál  só

150 ml víz

0.5 teáskanál cukor

3.5 g instant élesztő

1.5 evőkanál  napraforgó olaj

A töltelékhez

160 dkg tonhalkonzerv (tonhal)

10 dkg mozzarella (golyó)

5 dkg fekete olajbogyó

3 db paradicsom (közepes)

Elkészítés:

1.A pizzatésztát elkészítjük az itt leírtak szerint.

2.Két bucira osztjuk, és mindegyiket a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, ügyelve, hogy nagyjából kör alakú végeredményt kapjunk.

3.A paradicsomokat meghámozzuk, kimagozzuk és húsukat apró kockára vágjuk. Elosztva, a két tésztakorong felére halmozzuk (egyik felüket szabadon hagyjuk, ezt hajtjuk majd vissza a megpakolt felére).

4.Erre jön a lecsöpögtetett, villával kissé szétszedett tonhal. Rászórjuk a felkarikázott olajbogyókat és rátépkedjük a mozzarellát.

5.Visszahajtjuk az üresen hagyott felüket, a széleket jól összenyomkodjuk.

6.A legmagasabb hőfokra előmelegített sütőbe dugjuk, kb. 15 percre. Közben ellenőrizzük néhányszor: akkor jó, amikor egy kis színt kap a teteje, a belseje pedig teljesen átforrósodott.

 

 

Ricottafánk narancsmártással

Hozzávalók / 4 adag

Fánkhoz:

250 g ricotta

2 tojás

50 g cukor

1/2 narancs reszelt héja

1/4 csésze liszt

csipet só

Narancsmártáshoz:

200 ml 100%-os narancslé

2 evőkanál  vaj

1/3 csésze cukor

40 ml tejszín

1 evőkanál  Cointreau (narancslikőr, elhagyható)

1 púpos teáskanál  étkezési keményítő

Elkészítés:

1.A fánk hozzávalóit összedolgozzuk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.

2.A mártáshoz a narancslevet elkeverjük a cukorral, tejszínnel, hozzáadjuk a vajat, a narancslikőrt. Egy kisebb lábosban feltesszük főni kb. 10 percig.

3.Az étkezési keményítőt egy nagyon kevés hideg vízzel elkeverjük, majd a mártást besűrítjük vele.

4.A fánkokat adagonként 3-4 db-ot forró olajban megsütjük, mindkét oldalát kb. másfél percig, majd szűrőkanállal kiszedegetve, papírtörlőre tesszük.

5.Tálaláskor a mártásra tesszük a fánkokat, majd porcukorral meghintve, narancsgerezddel tálaljuk.

 

 

 

Görögország Ízei

 

 

Görög mézes pulykamell szőlőmártással

Hozzávalók / 4 adag

A húshoz

80 dkg pulykamell

szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint (grill)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

A szőlőmártáshoz

rózsabors ízlés szerint

3 marék mazsola (vegyesen arany, kicsi és nagy, sima)

0.5 kg szőlő (édes, muskotályos)

1 dl fehérbor (félédes)

1 dl olívaolaj

2 evőkanál  méz

0.5 db citrom (leve és reszelt héja)

1 db levendula (ehető virág)

1 evőkanál  vaj

A körethez

1 kg burgonya

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

rozmaring ízlés szerint

2 evőkanál  kacsazsír

Elkészítés:

1.A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, félbevágjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk sóval, borssal, rozmaringgal, meglocsoljuk egy kevés kacsazsírral, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megpirítjuk.

2.A húst néhány órával előtte, vagy már inkább előző nap felszeleteljük, megszórjuk frissen őrölt borssal, grillfűszerrel, és rétegenként beborítjuk az olaj, a méz és a citromlé keverékéből készített páclével.

3.Sütés előtt enyhén sózzük, majd kisütjük grillserpenyőben.

4.A fél kiló szőlőt alaposan megmossuk, leszemezgetjük a fürtről, és evőkanálnyi olívaolajon, kis tűzön feltesszük párolni 1-1 marék mazsolával és rózsaborssal, majd néhány perc után belezuttyantjuk a hús páclevét, a rózsaborsot, a bort és a levendulavirágot.

5.Néhány perc párolás után a bor alkoholtartamát elveszíti, a gyümölcsök elérik ideális állagukat. Ekkor még nyakon öntjük 1 ek vajjal, amivel 1 perc alatt besűrítjük a mártást. Már tálalhatjuk is.

 

 

 

Rozmaringos-zsályás bárányborda

Hozzávalók / 4 adag

90 dkg bárányborda ( szeletekben)

1 nagy fej vöröshagyma (karikákra vágva)

5 gerezd fokhagyma (felaprítva)

2 kávéskanál  kakukkfű

10 szál rozmaring

10 db zsálya (levél)

1 citromból nyert citromlé

só ízlés szerint

négyszínű bors ízlés szerint

2 dl olívaolaj (a pácoláshoz és a sütéshez)

Elkészítés:

1.A báránybordákat besózzuk, megborsozzuk, és berakjuk egy tálba, hozzáadjuk a kakukkfüvet, 5 rozmaringágat (megtépkedve), és 5 zsályalevelet (szintén megtépkedve), a fokhagyma felét és a vöröshagymát, a citrom levét. Leöntjük olívaolajjal (kb1-1,5 dl-el), hogy pácolódni tudjon. Berakjuk a hűtőbe lefóliázva és ott hagyjuk 1-2 órán át.

2.A sütőt előmelegítjük 160 °C fokra (légkeveréses 140°C) és előkészítünk egy tepsit.

3.Egy grillserpenyőt felmelegítünk, majd amikor forró, megsütögetjük a báránybordákat mindkét oldalukon kb. 2-2 percig, a hagymakarikákat is melléjük dobálva, és amikor kész, belerakjuk a tepsibe őket.

4.A báránybordák tetejére szórjuk a maradék fűszereket szintén egy kicsit megtépkedve - hogy az illóolajtartalmuk előjöjjön-, a maradék fokhagymát, és azt a vöröshagymát, amit a serpenyőben 1-2 percig sütögettünk a báránybordák mellet. Két-három evőkanálnyi olívaolajjal meglocsoljuk az egészet, és a sütőbe toljuk 8 percre.

5.Amikor kész, tálaljuk. Adhatunk hozzá egészben sült burgonyát, salátát.

 

 

 

Igazi görög gyros házilag

Hozzávalók / 6 adag

1 kg kevert (sertés es marha) darált(!)hús

1/2 csésze olívaolaj (a csésze 2 dl)

2 közepes lereszelt vöröshagyma levével együtt

1 csésze prézli

1 evőkanál  pirospaprika

1 evőkanál  sütőpor

2 evőkanál  apróra vágott petrezselyem

kakukkfű

majoranna

oregano

szegfűbors

őrölt kömény

bors (ez a fűszerezés az alap, lehet variálni ízlés szerint)

Tálaláshoz:

görög pita (vagy más pita)

tzatziki (joghurt-lereszelt kifacsart uborka, fokhagyma, olívaolaj, borecet, só, menta) vagy joghurtszósz (joghurt, fokhagyma, menta, só)

lilahagyma

paradicsom

uborka

Elkészítés:

1.A hozzávalókat nagyon alaposan összegyúrjuk, lehet keverőgéppel is, egynemű pépet kapjunk.

2.A sütőt beállítjuk grilles-hőlégkeverésesre.

3.A tepsit egy kis olívaolajjal kikenjük, belesimítjuk a masszát, elegyengetjük.

4.Kis vízzel meglocsoljuk a hús tetejét.

5.A  sütő utolsó rácsán megsütjük, ha kész, vékony szeletekre vágva tálaljuk.

 

 

Szuvla

Hozzávalók / 12 adag

5 kg faszén

6 kg bárány- vagy kecskehús, az eredeti a legjobb (de disznóhússal is kipróbálható, vagy falusi csirkével kevesebb sütési idővel)

1 citrom

1 ü sör (na meg egy-kettő, amíg sül ivás céljából)

oregánó (aki szereti)

Elkészítés:

1.Meggyújtjuk a faszenet és megvárjuk, amíg csak a jól izzó parázs marad belőle.

2.Közben nyársra húzzuk a kb. 4 centis kockákra vágott húst (megkérhetjük a hentesünket, hogy ezt végezze el helyettünk a csontok miatt). A húst nem sózzuk az elején.

3.Feltesszük a nyársakat, majd fél óra múlva sózzuk csak a húst.

4.Állandóan figyeljük, ahol kicsit lecsöpög a zsír, és felcsap a láng, sót rászórunk a parázsra és akkor kialszik.

5.Másfél óra múlva el kezdjük sörrel fröcskölni.

6.Két óra sülés kell neki, az utolsó negyedórában, mikor már el kezd habzani a hús, akkor már majdnem kész van, meglocsoljuk citrommal.

7.Lehúzzuk a nyársról, ízlés szerint beszórhatjuk oregánóval.

 

 

Paszticio

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához

70 dkg darált sertéshús

1 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dl passzírozott paradicsom (vagy 50 dkg friss paradicsom)

4 db tojás

50 dkg makaróni

10 dkg sajt (reszelt)

0.5 teáskanál cukor

4 evőkanál  napraforgó olaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 csipet fahéj

őrölt fűszerkömény ízlés szerint

bazsalikom ízlés szerint (friss)

A besamelhez

1 bögre liszt

1 l tej

5 dkg vaj

2 db tojás

10 dkg sajt (reszelt)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint (reszelt)

Elkészítés:

1.Megpirítjuk olajon a felkockázott hagymát, szeletekre vágott fokhagymát, majd rátesszük a húst.

2.Fehéredésig keverjük, felöntjük paradicsomszósszal, majd 30 percig rotyogtatjuk, míg besűrűsödik.

3.Fűszerezzük (só, bors, fahéj, kömény, bazsalikom), ha kihűlt hozzákeverjük 2 tojás habbá vert fehérjét.

4.Közben megfőzzük a makarónit sós vízben, lecsöpögtetjük.

5.Elkészítjük a besamelt: a vajon megpirítjuk a lisztet világosra, majd apránként forró tejet adunk hozzá, és szaporán kevergetve főzzük, míg besűrüsödik.

6.Ízesítjük (só, bors, szerecsendió), és a tűzről lehúzva gyorsan belekeverünk két tojást, valamint a reszelt sajtot.

7.Egy nagyob tálban összeállítjuk a rakottast:

8.Alulra a makaróni fele kerül, ráöntjük maradék,elhabart tojásokat(2 egész+2 sárgája), megszórjuk reszelt sajttal, befedjük a húsos masszával.

9.Végén makarónival borítjuk, tetejére simítjuk a besamelt.

10.Forró sütőben 30 percig sütjük, saját fűszereivel díszítjük.

 

 

0.038 mp