Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Vidéki Karácsonyi Sütemények

 

Vidéki Karácsonyi Sütemények

 

 

  Mogyorókrémes minipiskóta és kókuszos kanyar

  Hozzávalók: 4 személyre

10 dkg étcsokoládé

4-5 evőkanál mogyorókrém

8 dkg darált mogyoró

 15 dkg finomliszt

2 evőkanál tej

 15 dkg keményítő

 1 tojás

 1 csomag vaníliás cukor

15 dkg porcukor

 25 dkg puha vaj

 kókuszreszelék

     Elkészítés:

Elkészítjük a tésztát: habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Beledolgozzuk a tojást. Hozzákeverjük a lisztet, a keményítőt, a mogyorót és a tejet. Sima csőrű habzsákba rakjuk a tésztát. A feléből papírral bélelt tepsire kicsi, körülbelül 4 cm hosszú rudacskákat nyomunk. Átcseréljük a sima csőrt csillagcsőrre, és a maradék masszából S-alakokat nyomunk a sütőpapírra. 190 fokos sütőben körülbelül tíz perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a kekszek, a sima rudacskákból egyet‑egyet mogyorókrémmel összeragasztunk. Gőz felett megolvasztjuk a csokit, vékonyan becsíkozzuk vele a piskóták tetejét. Az S-alakok végét belemártjuk, aztán megszórjuk kókuszreszelékkel.

 

 

  Mozart torta

  Hozzávalók: 4 személyre

  Piskóta

 1 evőkanál mandulalikőr

 1/2 evőkanál kakaópor

 1 evőkanál kukoricakeményítő

 1 evőkanál kristálycukor

 1 tojás

 20 dkg nugát

  Marcipános hab

 10 dkg pisztácia

 6 lap zselatin

 3 dl tejszín

 10 dkg fehér csokoládé

 20 dkg marcipánmassza

  Tetejére

 kevés tejszínhab

 cukorgyöngy

 8 Mozart-golyó

 10 dkg étcsokoládé

    Elkészítés:

    Piskóta

Elektromos habverővel nagyon habosra keverjük az egész tojást a cukorral, majd fakanállal beleforgatjuk a kakaóval elkevert keményítőt. Egy közepes tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük. Rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és kihűtjük. Közben a nugátból akkora kerek lapot nyújtunk, amekkora a tortaforma. A kihűlt piskótát visszarakjuk a kapcsos tortaformába. Meglocsoljuk a mandulalikőrrel. Ráterítjük a tetejére a kinyújtott nugátot.

  Marcipános hab

Elkészítjük a marcipános habot. Beáztatjuk a zselatinlapokat némi hideg vízbe. Felmelegítjük a tejszínt. Belereszeljük a marcipánt. Levesszük a tűzről, kevergetve kicsit kihűtjük, majd beleszórjuk a lereszelt fehér csokoládét, és kevergetve feloldjuk benne. Teljesen kihűtjük, majd legalább két órára hideg helyre tesszük. Utána elektromos habverővel jól felhabosítjuk. A zselatinlapokat kinyomkodjuk, majd kevés meleg vízben feloldjuk. Hő kiegyenlítéssel összeforgatjuk a marcipános habbal, közben hozzáadjuk a durvára tört pisztáciát is. Ha már kezd megkötni, a nugát réteg tetejére simítjuk. Megint hűtőbe tesszük pár órára, hogy teljesen megszilárduljon.

  Tetejére

Tálalás előtt levesszük a tortaforma oldalát, átcsúsztatjuk a tortatálra. Gőz felett felolvasztjuk a csokit, és a torta tetejére csurgatjuk. Ha már kicsit megdermedt, kis tejszínhabot nyomunk rá körben, és teszünk rá pár félbevágott Mozart-golyót.

 

 

  Tej csokis ministollen

 Hozzávalók: 4 személyre

 10 dkg kristálycukor

 1 csomag szárított élesztő

 50 dkg finomliszt

 1 csipet só

2,5 dl tej

 15+10 dkg puha vaj

 1 kávéskanál őrölt fahéj

 1/2 kávéskanál csillagánizs

 15 dkg tejcsokoládé

 10 dkg kandírozott narancshéj

 10 dkg mandulahasáb

 1 porcukor

   Elkészítés:

Meglangyosítjuk a tejet. A lisztet egy nagy tálba öntjük. A közepébe kis mélyedést alakítunk ki, ide szórjuk az élesztőt. Rakunk rá egy evőkanál cukrot, és öntünk rá körülbelül egy deci tejet. Húzunk a tetejére kis lisztet, és hagyjuk tíz percig, hogy az élesztő felfusson. Utána hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, a csipet sót, a fűszereket, és kézzel vagy fakanállal közepesen kemény tésztát dagasztunk. Ha túl lágy lenne, akkor kicsi liszttel, ha túl száraz, akkor kis langyos folyadékkal korrigáljuk az állagát. Ha már szépen összeállt, akkor tesszük bele 15 dkg puha vajat, és azzal is kidolgozzuk. Utána cipóvá formáljuk. Letakarjuk, meleg helyen hagyjuk egy órán át kelni. Ekkor egy lisztezett deszkára borítjuk. Belegyúrjuk a késsel durvára vágott csokoládét, mandulát és kandírozott narancshéjat. Mérleg segítségével négy egyforma darabra osztjuk. Mindegyik cipócskából egy-egy körülbelül egy centi vastag, 20 cm hosszú ovális alakot nyújtunk. Az egyik oldalt behajtjuk a tészta harmadáig, ráhajtjuk a másikat, végül a nyújtófával kicsit megnyomjuk felülről, hogy ne legyen szimmetrikus. A négy rudacskát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk, és még húsz percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és 30-40 perc alatt megsütjük a kis kalácsokat. Akkor kész, ha itt-ott szépen megpirult a tészta. Még forrón alaposan lekenjük 10 dkg olvasztott vajjal, végül vastagon megszórjuk porcukorral. Ha teljesen kihűlt, alufóliába csomagoljuk. Több hétig is eláll.

 

 

  Aszalt szilvás, almás rétes

  Hozzávalók: 4 személyre

 1/2 dl rum

 10 dkg aszalt szilva

 őrölt fahéj

 3 tojás

 40 dkg liszt

 2-3 evőkanál porcukor

30 dkg alma

 2 dl tej

 1 kávéskanál cukor

 2 dkg élesztő

 15 dkg dió

   Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet eldolgozzuk 2 tojással, egy evőkanál porcukorral, a megkelt élesztővel, és kevés langyos tejjel közepes keménységű tésztává dagasztjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Az aszalt szilvát rumba áztatjuk. A tésztát 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk, meghintjük reszelt almával, ízlés szerint porcukorral, rászórjuk a durvára vágott diót meg az aszalt szilvát. Meghintjük fahéjjal, feltekerjük, tojással megkenjük, és a 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

 

 

  Habkarika

  Hozzávalók: 4 személyre

10 dkg tojásfehérje

 40 dkg kristálycukor

 16 dkg víz

   Elkészítés:

A tradicionális habkarika a következőképpen készült. Négy tojásfehérje súlyát lemérjük, és veszünk négyszer annyi cukrot. A cukor negyedrészét a tojásfehérjébe tesszük, a háromnegyed részéből pedig cukorszirupot főzünk. A sziruphoz a cukrot egy lábasba tesszük, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi éppen ellepi. Amikor felforrt, vizes ecsettel körbemossuk az edényt. Ha kifőtt egy kis szennyeződés a cukorból, azt most lekanalazhatjuk. A cukrot 115 fokra kell főznünk, ezt egy pukkanós hólyagpróbával ellenőrizhetjük. Ehhez drótból kis hurkot hajtunk, belemártjuk a forró cukorszirupba, és kifújjuk, mint a szappanbuborékot. Ha a buborék durran, amikor rátaposunk, akkor elég erős a szirup. A felvert fehérjéhez kevergetés mellett vékony sugárban adagoljuk a cukorszirupot, majd gyors keveréssel kihűlésig habosítjuk. Az elkészült habot csillagcsöves zsákból szilikonos sütőpapírra vagy zsírozott-lisztezett tepsire kinyomjuk. 70 fokos, gőzmentes, esetleg légkeveréses sütőben két órán át szárítjuk.

 

 

  Vaníliás masni

  Hozzávalók: 4 személyre

  Vaníliás masni

12 dkg őrölt mandula

 20 dkg vaj

-8 dkg porcukor

1 vaníliarúd

2 csomag vaníliás cukor

 só

 2 tojássárgája

 27 dkg finomliszt

Tetejére

 10 dkg porcukor

 1 vaníliarúd

 1 csomag vaníliás cukor

    Elkészítés:

    Vaníliás masni

A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, tányérra öntjük, és kihűtjük. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliával, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd belegyúrjuk a kihűlt mandulát és a lisztet. A tésztát két darab 3 cm vastag rúddá formázzuk, és fóliába csomagolva két órán át hűtőben pihentetjük. A sütés előtt a rudakat körülbelül 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd kis masnikat formálunk belőle. A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

  Tetejére

A porcukrot elkeverjük a vaníliával és a vaníliás cukorral, s megszórjuk vele a masnikat. Fémdobozban sokáig elálló, finom sütemény.

 

 

  Adventi forraltborkrém-torta

  Hozzávalók: 4 személyre

  Tészta

vaj a tepsi kikenéséhez

 6 dkg kristálycukor

 1 csipet őrölt szegfűszeg

 1 kávéskanál őrölt fahéj

 12 dkg finomliszt

 3 tojás

 1 narancs reszelt héja

 1 citrom reszelt héja

 6 dkg porcukor

 12 dkg vaj

   Krém

 3 tojássárgája

 1 csomag zselatin fix

 1 csomag vaníliás pudingpor

8 dkg cukor

 1 csomag vaníliás cukor

 4-5 szem szegfűszeg

 1 egész fahéjrúd

 1 narancs reszelt héja

 1 citrom reszelt héja

 3 dl vörösbor

 5 dkg mazsola

4 dl tejszín

  Piskótatekercs

tortazselé

 tejszínhab

 mandulaforgács

 málnalekvár

 8 dkg finomliszt

 8 dkg kristálycukor

 4 tojás

   Elkészítés:

   Tészta

A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, végül egyenként a tojások sárgáját is. A lisztet elvegyítjük az őrölt fahéjjal meg a szegfűszeggel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, azután a liszttel váltakozva a vajas krémhez keverjük. A tészta felét kivajazott-kilisztezett tortaformába kenjük, majd a 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A másik feléből ugyanígy még egy lapot sütünk.

   Krém

Fél deci vörösborban felforraljuk a mazsolát, azután kihűtjük. A citrom és a narancs reszelt héjából a fahéjjal, a szegfűszeggel, a vaníliás cukorral és 1-1,5 dl vízzel fűszerkivonatot készítünk. A cukrot összekeverjük a pudingporral, hozzáöntjük a maradék vörösbort, a fűszerkivonatot meg a tojássárgájákat. Kevergetve sűrűre főzzük, majd összekeverjük a zselatinfixszel. Ha kihűlt a krém, összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel. A két tésztalapot betöltjük a krémmel úgy, hogy a rétegek közé szórjuk a borban áztatott mazsolát. A hűtőbe tesszük dermedni.

   Piskótatekercs

A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet meg a habbá vert tojásfehérjét. A tésztát sütőpapírral bélelt 25 × 35 cm-es tepsibe terítjük, és vékony lapot sütünk belőle. Feltekerve hagyjuk kihűlni. Ezután megkenjük málnalekvárral, ismét felcsavarjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A piskótatekercsekkel kirakjuk a torta tetejét. Díszíthetjük még keményre vert tejszínhabbal is. A torta oldalát pirított mandulával vagy piskótamorzsával bevonjuk, a tekercsek tetejét egy kis zselével fényezhetjük.

 

 

  Sztambul rózsája

  Hozzávalók: 4 személyre

 60 dkg finomliszt

15 dkg margarin

 30 dkg porcukor

 1 tojás

 2 evőkanál tejföl

 1 csomag sütőpor

1 késhegynyi szódabikarbóna

 1 tej

    Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Amikor kész, öt egyforma részre osztjuk. Ebből kettőt tepsi nagyságúra nyújtunk, külön- külön megsütjük, és félretesszük. A maradék három lapot kinyújtjuk, és az alábbi töltelékkel megkenjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a darált mákot, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, a citrom reszelt héját és ízlés szerint mazsolát. Jól összedolgozzuk. Miután a lapokat megkentük, feltekerjük, mint a bejglit. A tepsiben egymás mellé rakjuk a három tekercset. Egyszerre sütjük, hogy összenőjenek. Amíg sül, elkészítjük a krémet. Ha a máz majdnem kemény, kókuszreszeléket szórunk rá.

    Krém.

1 litertejből és 1 csomag vaníliás pudingporokból krémet főzünk. Félretesszük hűlni. Közben 25 dkg margarint és 1 csomag vaníliás cukrot 20 dkg porcukorral jól kikeverjük, majd a pudinggal összevegyítjük. Az egyik félretett, kisütött tésztalapot megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a három, egybesült tekercset. Rásimítjuk a megmaradt krémet, és befedjük a másik sült tésztalappal. Végül csokoládémázzal vonjuk be, amelyhez 2 evőkanál kakaóport 2 evőkanál cukorral és kevés vízzel elkeverjük, és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledobjuk a 10 dkg margarint, jól elkeverjük, és a tészta tetejére rásimítjuk.

 

 

  Bajor karácsonyi kalács – Stollen

  Hozzávalók: 4 személyre

 60 dkg finomliszt

 3 dkg élesztő

 5 dkg kristálycukor

 20 dkg vaj

 8 tojássárgája

2 dl tej

 1 evőkanál rum

 5 dkg mazsola

 5 dkg mandula

 cukrozott narancshéj

 reszelt citromhéj

 szegfűszeg

1 csomag vaníliás cukor

őrölt fahéj

   Elkészítés:

Az élesztőt langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk, egy kis liszttel megszórjuk, és fél órán át pihentetjük. A felpuhított vajat a maradék cukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgájával  habosra keverjük. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, a lisztet, a maradék tejet, a rumot, a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, egy csipet sót, és alaposan kidolgozzuk. Meleg helyen fél órát kelesztjük. A mazsolát, a durvára vágott mandulát és a narancshéjat apránként adjuk a már megkelt tésztához, amelyet jól átgyúrunk, és fél órán át kelni hagyunk. A tésztából rudat formálunk, kibélelünk vele egy kivajazott, kilisztezett Stollen-tepsit vagy egy őzgerincformát, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Még forrón vaníliás porcukorral meghintjük.

 

 

  Rokokó narancstorta

  Hozzávalók: 4 személyre

  Tészta

 1/2 citrom héja

 1/2 citrom leve

 8 tojás

 8 dkg porcukor

9 dkg rétesliszt

 2 teáskanál sütőpor

  Krém

 3 dl tejföl

 10 narancs

 20-25 dkg porcukor

 1 csomag vaníliás cukor

6 dl tejszín

  Elkészítés:

  Tészta

A nyolc tojássárgáját és a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a réteslisztet, a megreszelt citromhéjat és a fél citrom levét, valamint a 2 teáskanál sütőport. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan, hogy ne törjön, hozzákeverjük a tojássárgájához. Ha a tészta összeállt, margarinnal kikent 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) kb. 50 percig sütjük. Ha elkészült, rácsra téve a formától körben óvatosan elválasztjuk a tésztát, majd kihűtjük. Két részre vágjuk, hogy majd megkenhessük a krémmel. Az első lapra kenjük  a krém első negyedét, rászórjuk egyenletesen a narancsdarabok harmadát. Újra tészta, krém, narancs. A tortalapot 1-2 narancs kicsavart levével külön locsolgatjuk. A torta tetejére helyezett krém egy részét tompa hegyű késsel lesimogatjuk az oldalára. Ezután még egy kis krém, rá a maradék narancsdarabok, majd evőkanálba téve a krémet, a késsel kis habgaluskákat szaggatunk a tetejére, hogy szép rokokó küllemű legyen. Végül megszórjuk hosszúkásra reszelt narancshéjjal, és az oldalára narancskarikákat helyezünk.

   Krém

Miközben sül a piskóta, elkészítjük a krémet. Egy kis tálban elkeverjük a tejfölt (ne legyen vizes, a híg részét óvatosan öntsük le) a porcukorral, majd apró darabkákban belereszeljük  a megmosott, megszárított 3-4 narancs héját. Összekeverjük 2 narancs kifacsart levével. Négy narancsot falatnyi darabra vágva egy másik tálkába teszünk, és megszórjuk a vaníliás cukorral. Felverjük kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan, kanállal összekeverjük a tejfölös masszával. A teljes adagot gondolatban négyfelé osztjuk.

 

 

  Boszorkánypogácsa

  Hozzávalók: 4 személyre

 1/2 reszelt citromhéj

 1/2 citrom leve

 finomliszt

 só

 4 tojás

 25 dkg vaj

 25 dkg kristálycukor

 10 dkg őrölt mogyoró

 1 üveg lekvár

    Elkészítés:

A vajat kikeverjük a cukorral, a tojások sárgájával, egy csipetnyi sóval, a citrom levével és reszelt héjával, valamint annyi liszttel, hogy jól formázható tésztát kapjunk. A masszából kis gombócokat formázunk, melyeket tojásfehérjében és mogyoróban meghempergetünk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, egymástól jókora távolságra, mert sütés közben megnőnek. A tésztahalmok közepébe ujjunkkal lyukat nyomunk, azután 180-200 fokos sütőben rózsaszínűre sütjük. Sütés után óvatosan kiszedjük, mert könnyen törnek. A mélyedéseket megtöltjük lekvárral. Ha a sütemény kihűl, megszilárdul, de 3-4 nap múlva ismét megpuhul. Minél tovább áll, annál jobb.

 

 

  Fűszeres almás koszorú

  Hozzávalók: 4 személyre

 3 alma

 1 evőkanál citromlé

 2 evőkanál almalé

 2 dkg mandulaforgács

 20 dkg finomliszt

 10 dkg kristálycukor

 20 dkg vaj

 3 tojás

 2 teáskanál sütőpor

 2 teáskanál őrölt fahéj

 szegfűbors

 koriander

szerecsendió

 gyömbér

   Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és  kevés citromlét öntünk rá, majd nekilátunk a tészta elkészítéséhez. A lágy vajat és a cukrot egy tálban habosra keverjük. Egyenként beleütjük és alaposan elkeverjük az egész tojásokat. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a fűszerkeveréket a vajas keverékbe szitáljuk, és az egészet jó simára, csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a reszelt almát és az almalét – ami helyettesíthető tejjel is, bár az almalé intenzívebb ízt kölcsönöz –, és újra az egészet utoljára sima tésztává dolgozzuk össze. Vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű koszorú- vagy gyűrűformát. A mandulát az előkészített forma aljára szórjuk, majd rákanalazzuk és elsimítjuk a tésztát. Az így elkészített koszorút 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, míg felemelkedik. A tészta közepébe szúrt fémtű segítségével ellenőrizzük, nem nyers-e a süti – ha száraz marad, kivesszük a sütőből. A kész koszorút egy kis ideig – kb. 10 percig – a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük.

 

0.022 mp