Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Vendégváró Szendvicsek

 

 

Vendégváró Szendvicsek

 

  Pikáns szendvicsek

  Hozzávalók:

1 db bagett

 50 g vaj

 60 g friss sajt (pl. cottage cheese)

 1 db kígyóuborka

  Sonkás:

 2 db főtt tojás

 2 evőkanál majonéz

 4 szelet sonka

 1 db piros színű paprika

 1 szál aprított snidling

 petrezselyemzöld a díszítéshez

  Szalámis:

60 g szalámi

4 szelet főtt tojás

 szegfűszeg

 2 szem koktélparadicsom

 2 evőkanál aprított snidling

 petrezselyemzöld a díszítéshez

   Elkészítés:

 A bagett mindkét végéből szeljünk le kb. 2-2 cm-t, aztán vágjuk fel 12 egyforma vastag szeletre. 8 szeletet kenjünk meg vajjal, a többit a friss sajttal.

A tojásokat tisztítsuk meg, hosszában vágjuk ketté, majd egyenként helyezzük 4 megvajazott bagettszeletre. Mindegyiket kenjük meg a majonézzel, majd tegyünk rájuk 1-1 szelet sonkát. Az uborkát szeleteljük fel. A szendvicseket pakoljuk meg uborkaszeletekkel és paprikacsíkokkal. Díszítsük a snidlinggel és petrezselyemzölddel.

A többi bagettet kenjük meg a maradék vajjal, majd tegyük rájuk a szalámi- és a tojásszeleteket A paradicsomokat vágjuk ketté, és a maradék uborkával együtt osszuk el a szendvicseken, majd díszítsük azokat a snidlinggel és petrezselyemzölddel.

 

 

  Tojásos bőségszendvics

  Hozzávalók / 4 adag

  A szendvicshez

4 dkg teavaj

4 szelet toast kenyér

5 dkg sajt (toast)

8 szelet bacon

4 db tojás

0.5 db póréhagyma

1 evőkanál  napraforgó olaj

  A szószhoz

150 g majonéz

 1 evőkanál  mustár

2 evőkanál  tejföl

 1 evőkanál  worcestershire-szósz

 1 gerezd fokhagyma (préselt)

 1 kávéskanál  négyszínű bors (durvára darált)

   Elkészítés:

A baconcsíkokat egy serpenyőben kis lángon kiolvasztjuk, félretesszük.

Ugyanebben a serpenyőben közepes lángon vajat olvasztunk, rádobjuk a kenyérszeleteket pirulni.

Ha az egyik oldal megpirult, megfordítjuk őket, mindegyikre helyezünk egy-egy szelet sajtot, és olvadni hagyjuk, míg a kenyerek másik oldala is elkészül.

Egy másik serpenyőben kevés olajt hevítünk, beleütjük a tojásokat, mintha tükörtojást készítenénk.

Amikor a tükörtojás kezd félkész állapotba kerülni, alányúlunk egy fakanállal, és nagyjából félbehajtjuk, majd az egészet átfordítjuk a másik oldalára, és hagyjuk még egy picit összesülni. (Az se baj, ha esetleg a sárgája kifolyik. Ilyenkor egy fakanállal kotorjuk a fehérjére, és hagyjuk rásülni.)

A szószhoz minden hozzávalót jól összekeverünk.

 Minden szelet sajtos kenyérre teszünk 2-2 szelet sült bacont, 2-2 karika póréhagymát, egy sült tojást, és ízlés szerint meglöttyintjük a szósszal.

 

 

  Ázsiai húsgolyós szendvics

  Hozzávalók / 3 adag

  A húsgolyókhoz

45 dkg darált sertéshús

1 db tojás

 2 evőkanál  friss koriander (aprított)

 2 evőkanál  szójaszósz

 0.5 teáskanál gyömbér (reszelt)

 1 gerezd fokhagyma (zúzott)

 só ízlés szerint

 bors ízlés szerint

 25 dkg bagett

2 db újhagyma

  A szószhoz

2 evőkanál  majonéz

 2 ml hoisin-szósz

1 teáskanál chiliszósz

 A sütéshez

2 dl napraforgó olaj

   Elkészítés:

A húsgolyókhoz a hozzávalókat összekeverjük, 1/2-1 órán át a hűtőben pihentetjük.

Az újhagymákat feldaraboljuk kb. 5 cm-es darabokra, majd csíkokra vágjuk, és jeges vízbe tesszük. A szószhoz a hozzávalókat összekeverjük, felhasználásig ezt is a hűtőbe tesszük.

A húsos masszából golflabda méretű golyókat formázunk, majd forró olajban kb. 8-10 perc alatt kisütjük.

A bagettet 3 darabra elosztjuk majd kettévágjuk, belsejüket megkenjük a szósszal, beletesszük a húsgolyókat, és a lecsepegtetett hagymával tálaljuk.

 

 

  Bagel füstölt halas sajtkrémmel

  Hozzávalók / 4 adag

  A bagelhez (8 db)

 22 dkg finomliszt

 15.5 dkg teljes kiőrlésű liszt

 1 tasak instant élesztő

  4 dkg cukor

  4 csipet só

  2 dl langyos víz

  1 evőkanál  napraforgó olaj

  A füstölt halas sajtkrémhez

 10 dkg makréla (füstölt)

 10 dkg krémsajt

 1 evőkanál  kakukkfű (friss)

 bors ízlés szerint (őrölt)

    Elkészítés:

 A liszteket az élesztővel, a cukorral és a sóval összekeverjük, az olajat egy az egyben öntjük hozzá, a víznek először csak a felét, aztán fokozatosan. A robotgép dagasztókarjával addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes lesz, és elválik az edény falától. 10 percet pihentetjük.

 8 egyforma bucit csinálunk a tésztából. 10 percet pihentetjük.

 A bucikat kézzel téglalappá húzgáljuk, aztán kicsit nyújtunk is rajta. A hosszabbik oldalánál indítva feltekerjük. Az így elkészült hurkákból karikákat csinálunk, a végüket jól összenyomkodjuk.

 Alaposan belisztezett konyharuhára tesszük őket, és hagyjuk kelni egy ideig (sima élesztőnél az előírás 40-60 perc, az expressz élesztővel elvileg egyáltalán nem kell keleszteni).

  A megkelt karikákat forrásban levő cukros vízben (1,5 liter - 1 evőkanál  cukor - így lesz fényes a héjuk) kettesével 30 mp-ig főzzük, aztán szűrőkanállal sütőpapíros tepsire tesszük.

 175 fokon légkeveréssel 15 perc alatt arany barnára sütjük.

  A sajtkrémhez a villával összetört halhúst kikeverjük a sajtkrémmel és a fűszerekkel.

 

 

  Extra zöldséges szendvics édes hagymás szósszal

  Hozzávalók / 2 adag

  A szószhoz 

3 evőkanál  méz

1 kis fej fehér hagyma

1 teáskanál  ecet (10 %-os)

 2 teáskanál balzsamecet

 1 teáskanál barna cukor

 0.5 evőkanál finomliszt

 1 csipet sütőpor

  1 teáskanál olívaolaj

  0.5 teáskanál citromlé

  2 csipet só

  1 csipet őrölt fekete bors

  1 csipet fokhagymapor

   3 evőkanál  víz

  A szendvicshez

 30 dkg bagett

 4 db lapkasajt

 4 közepes db salátalevél

 1 db kisebb kígyóuborka

 1 nagy db paradicsom

 0.5 közepes db hegyes erős paprika

 1 közepes fej fehér hagyma (vagy lilahagyma)

  10 db olajbogyó

   Elkészítés:

Az édes hagymás szószhoz valókat a víz kivételével egy makrózható edénybe tesszük és fedetlenül a mikró hullámú sütő legmagasabb fokozatán 1,5-2 percig forraljuk.

 Miután kivettük, jól összekeverjük, vízzel hígítjuk, hogy megfelelő sűrűségű legyen. (Akkor jó, ha olyan, mint a sűrű méz, mert a zöldségek levétől a szendvicsben úgyis folyékonyabbá válik.) Lefedve hagyjuk kihűlni.

 Amikor kihűlt a szósz, elkészíthetjük a szendvicset: a bagettet félbevágjuk, alulra helyezzük a sajtszeleteket, ráhalmozzuk a salátaleveleket, ezt követi az uborka, a hagyma, a paradicsom és az erős paprika, valamint a félbevágott vagy szeletelt olívabogyó.

Megöntözzük az édes hagymás szósszal és falatozás közben élvezzük a mennyei ízeket.

 

 

  Francia bagett csirkemellel

  Hozzávalók / 4 adag

  A csirkéhez

400 g bagett (francia)

 45 dkg csirkemell filé

  4 db csemegeuborka

  8 dkg tokaszalonna (guanciale, toszkán tokaszalonna, ennek hiányában tetszés szerinti a választás)

  4 db salátalevél (szép)

  2 db paradicsom

  só ízlés szerint

  fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

  3 evőkanál  napraforgó olaj (vagy más zsiradék a sütéshez)

  A majonézhez

  1 db tojássárgája

  1 evőkanál  mustár

  0.5 teáskanál cukor

  1.5 dl napraforgó olaj

  1 gerezd fokhagyma (zúzott)

  só ízlés szerint

   Elkészítés:

A csirkemelleket tisztítsuk meg, majd sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben hevítsünk egy kevés zsiradékot, majd a csirkemelleket pirítsuk meg nagy lángon, arany barnára. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a melleket a serpenyővel együtt sütőbe.

Készítsünk majonézt: a tojássárgáját keverjük el a mustárral, adjunk hozzá kevés cukrot, majd lassan, csepegtetve adjuk hozzá állandó keverés mellett az olajat. Ha kész, ízesítsük kevés sóval, illetve zúzott fokhagymával.

Készítsük elő a zöldségeket: megmosást követően a salátalevelek torzsás részét távolítsuk el, a paradicsomokat szeleteljük, az ecetes uborkákat hosszanti irányban szeleteljük fel.

 A szelet szalonnákat egy kisebb serpenyőben gyorsan pirítsuk meg.

 Az elkészült csirkemelleket tegyük vágódeszkára, majd egy éles késsel  szeleteljük fel vékonyan.

 A zsemléket vágjuk félbe, majd kenjük meg a majonézzel. Fektessük rá a salátalevelet (ha nagy a levél, darabolhatjuk, majd osszuk el), majd a szeletelt csirke következik. A hús tetejére fektessünk paradicsom és uborkaszeleteket, majd a sült szalonnát, végül zárjuk le a zsemle másik felével.

 Tálalhatjuk frissen azonnal, de elcsomagolva is tökéletes, akár órákkal később is.

 

 

  Olasz krémsajtos szendvics

  Hozzávalók / 4 adag

 25 dkg finomliszt

 0.5 csomag sütőpor

 1 csipet só

 2 dkg vaj

 1.25 dl meleg víz

 20 dkg csirkemell sonka

 10 dkg krémsajt

 20 dkg kemény sajt

  Elkészítés:

A sütőporos, sós lisztet elmorzsoljuk a vajjal, amíg nem lesznek benne vajdarabkák.

Hozzáöntjük a meleg vizet, és addig gyúrjuk, amíg összeáll, majd fóliába csomagoljuk, és fél órát a hűtőben pihentetjük.

Miután lejár az idő, a tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és mindegyik kis adagból egy lisztezett felületen laska vékony téglalap alakot nyújtunk (jó odafigyelni, hogy a hosszabb része akkora legyen, mint a tepsi, amibe szándékozunk beletenni sülni).

 A lapot megkenjük vékonyan krémsajttal, ráhelyezzük egymás mellé 3 sonkaszeletet, ezekre sajtszeleteket.

Hosszanti irányban feltűrjük, így egy hengert kapunk, amiket a végeit benyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a sajt.

Ugyanezt a műveletet megismételjük a többi adag tésztával is.

 Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szép barna foltos lesz, mint a pizzának.

 

 

 Füstölt lazacos szendvics citrommal

  Hozzávalók / 4 adag

 2 friss, ropogós héjú bagett

  kb. 70 g puha vaj

  fél citrom leve

  200 g vékonyra szeletelt, füstölt lazac

  2-3 paradicsom

  1 fej római saláta

   Elkészítés:

A puha vajat keverjük habosra a citromlével.

 A bagetteket középen vágjuk kettőbe, majd mind a négy darabot hosszában is vágjuk kétfelé. Kenjük meg mindegyik bagettszeletet a citromos vajjal.

Fektessünk 4 bagettszeletre füstölt lazacot, paradicsomkarikát és salátaleveleket több rétegben, majd fedjük be a maradék 4 bagettszelettel.

 

 

  Tejszínes-fokhagymás kenyér

 Hozzávalók / 2 adag

1 kg kenyér (tetszőleges)

1 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

  1 dl főzőtejszín

  10 dkg teavaj

  1 teáskanál ételízesítő

 1 csipet só

 1 teáskanál  petrezselyem

   Elkészítés:

A választott kenyeret tetszőlegesen (2-3 cm-es) kockákra bevágjuk, de nem vágjuk teljesen szét, nehogy szétessen!

Apróra vágjuk a vöröshagymát, fokhagymát. Kiöntjük egy tálkába a tejszínt, és beledobáljuk az apróra vágott hagymákat. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, petrezselyemmel - és hagyjuk állni.

A kenyeret egy tepsire helyezzük, a kockázott kenyér közé és a tetejére tesszük a teavajat (hogy sütés közben ráolvadjon), és az elkészített tejszínes-hagymás szószt.

Betesszük az előmelegített sütőbe, és 10-15 percig, pirulásig sütjük.

 

0.031 mp