Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Vendégváró Apró Sós Sütemények

Vendégváró

 

Apró Sós Sütemények!

 

Egyszerű sós rúd

Hozzávalók:

A süteményhez:

30 dkg liszt

20 dkg Rama

kb. 2 dl tejföl

1 teáskanál  só

A díszítéshez:

1 tojás, vagy maradék sárgája a kenéshez, kb. 20 dkg sajt, szezámmag, mák, vagy köménymag a szóráshoz

Elkészítés:

1.A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük.

A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadunk annyi tejfölt, amennyit felvesz, hogy közepesen puha tésztát kapjunk.

2.A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadunk annyi tejfölt, amennyit felvesz, hogy közepesen puha tésztát kapjunk.

Jól belisztezett deszkán 4-6 mm-eresre kinyújtjuk. A tojást villával összekeverjük és megkenjük vele a tésztát. Ízlés szerint megszórjuk sajttal, mákkal, köménymaggal, vagy szezámmaggal. Jól belisztezett deszkán 4-6 mm-eresre kinyújtjuk. A tojást villával összekeverjük és megkenjük vele a tésztát. Ízlés szerint megszórjuk sajttal, mákkal, köménymaggal, vagy szezámmaggal.

3.Jól belisztezett deszkán 4-6 mm-eresre kinyújtjuk. A tojást villával összekeverjük és megkenjük vele a tésztát. Ízlés szerint megszórjuk sajttal, mákkal, köménymaggal, vagy szezámmaggal.

Derelyevágóval (ha nincs, késsel) csíkokra vágjuk, sütőpapírra helyezzük, előmelegített sütőben kisütjük.

4.Derelyevágóval (ha nincs, késsel) csíkokra vágjuk, sütőpapírra helyezzük, előmelegített sütőben kisütjük.

 

 

Tejfölös-sajtos rudak

Hozzávalók:

A Tésztához:

A tetejére

15 dkg reszelt sajt

A nyújtáshoz

finomliszt

A tésztához

2 tojás

2 dl tejföl

fél kiskanál jóféle pirospaprika

fél kiskanál őrölt fekete bors

1,5 kiskanál só

60 dkg finomliszt

0,5 dl tej

2 dkg instant élesztő

25 dkg Rama

Elkészítés:

1.Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és 10 percre félretesszük, hogy egy kicsit felfusson. A lisztet a sóval, a pirospaprikával és a borssal összeforgatjuk, majd a Ramával elmorzsoljuk.

2.Ezután a tejes élesztővel, a tejföllel, egy egész tojással és egynek a sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára.

3.Ezután meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 0,8 cm vastagságúra, kb. 40x35 cm-es téglalapra nyújtjuk. A félretett tojásfehérjével lekenjük, reszelt sajttal behintjük.

4.Derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra felvágjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük.

 

 

Sajtos rúd

Hozzávalók

A Tésztához:

30 dkg liszt

22 dkg Rama

1 dkg élesztő

1 tojás

fél deci tej

pici cukor

1 teáskanál só

5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros tejbe felfuttatjuk. A Ramát a lisztel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, sót, élesztőt, és összedolgozzuk. Kinyújtjuk 1 cm vastagságra, megkenjük tojással, reszelt sajttal megszórjuk, és 8-10 cm hosszúra vágjuk, majd sütjük.

 

 

Sonkás papucs

Hozzávalók:

A kenéshez

1 db tojássárgája

egy kevés tej

A töltelékhez

1 db főtt tojás

20 dkg parasztsonka, vagy sült comb

1 db tojásfehérje

A Tésztához

1 evőkanál ecet

2 evőkanál víz

1 db tojás

egy kevés só

1 csomag sütőpor

30 dkg finomliszt

12 dkg Rama

Elkészítés:

A liszthez hozzákeverjük a sütőport, ezután a sót, a Ramát, a tojást, az ecetet, a vizet hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Hideg helyen 30 percig pihentetjük. A sonkát és a tojást apró kockákra vágjuk és összekeverjük a fölvert tojásfehérjével. A tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle. A korong közepére 1 kiskanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk, és a széleit lenyomkodjuk. Szebb lesz, ha a szélét villával nyomjuk össze. A tetejét bekenjük egy kis tejjel elkevert tojássárgájával. Kiolajozott sütőlapra tesszük és előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük 180–200 °C fokon.

 

 

Sajtos roló

Hozzávalók:

A krémhez

10 dkg Rama

2 dl tej

só ízlés szerin

4 tojássárgája

4 dkg liszt

30 dkg reszelt sajt

A Tésztához :

bolti leveles tészta

1 egész tojás

Elkészítés:

Egy csomag bolti leveles tésztát téglalap alakúra, vékonyra kinyújtunk. Egész tojással az egészet lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk. Csíkonként főzőkanál nyélre tekerjük. Egy főzőkanálnyélből 2 db 10 – 12 cm-es darab jön ki. 20 percet pihentetjük és forró sütőben kisütjük.

 Sajtkrém: 30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával, 4 dkg liszttel, 2 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt, akkor 10 dkg Ramával habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni. A tésztát forrón kell lehúzni a nyélről. Egyforma darabokra vágni és nyomózsákkal a krémet beletölteni a tésztákba úgy, hogy a két végén a krém kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba kell mártani.

 

 

Sajtos keksz

Hozzávalók

A Tésztához:

1 púpos teáskanál só

2 kiskanál sütőpor

20 dkg liszt

20 dkg füstölt sajt

20 dkg trappista sajt

1 tojás sárgája

kb. két csapott kanál tejföl

16 dkg Rama

Elkészítés:

A tésztát összegyúrjuk és 1 órát a hűtőben pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk, és különböző formákra kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással és ízlés szerint magokkal megszórjuk.

 

 

Sajtos rúd, pogácsa

Hozzávalók

A Tésztához:

50 dkg liszt

1 Rama

1 élesztő

1 tojás

3 teáskanál só

1 tejföl

ízlés szerint sajt

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a Ramát és az élesztőt. Utána beletesszük a többi hozzávalót és készre gyúrjuk. 1/2 órát pihentetjük. 1/2cm vastagra nyújtjuk, vágjuk vagy szaggatjuk. Tetejét tojássárgájával megkenjük és sajtot szórunk a tetejére. Világosra sütjük.

 

 

Sajtos kifli

Hozzávalók

A Tésztához:

15 dkg sajt

7 dkg élesztő

95 dkg liszt fele rétesliszt

1 evőkanál só + 1 teáskanál

1 evőkanál cukor

2 dl étolaj

1/2 l tej

10 dkg Rama

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

1/2 l tejből kb. 2 dl-t kiveszünk és belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukrot is teszünk bele. A többi tejhez hozzáöntjük a 2 dl étolajat, a sót és a maradék cukrot, majd langyosra melegítjük. A liszt közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, majd a felmelegített tej- étolaj keveréket. Jól kidolgozzuk, majd kb. 1 óra 15 percig kelesztjük. Lágy tésztát kapunk. Kelesztés után 4 cipóra osztjuk, majd kerekre formázzuk, 16 szeletet vágunk belőle. Minden cipóból 16 db kifli lesz. Minden szeletre Ramát teszünk, és ízlés szerint sajttal, sonkával megtöltjük. Ezután feltekerjük, kicsi kifliket kapunk. 10 percig még kelesztjük. Tojással megkenjük a tetejét, és sajttal megszórjuk. Meleg sütőben 10-15 percig sütjük. 64 db kifli lesz belőle.

 

 

Ropogós csiga

Hozzávalók

A Tésztához:

1 evőkanál . só

1 sütőpor

1 dl tej

13 dkg Rama

25 dkg liszt

1 evőkanál . őrölt paprika

reszelt sajt

Elkészítés:

Összegyúrjuk. 3 cipóba osztjuk. A cipókat külön-külön kb. 4 ujjnyi széles, hosszú csíkká nyújtjuk. Megkenjük 12 dkg olvasztott Ramával, 1 ek. őrölt paprika keverékével, és megszórjuk reszelt sajttal. Szorosan feltekerjük, és fóliába csavarva néhány órára fagyasztóba tesszük. Felhasználáskor kibontjuk, és kb. 0,5 cm széles csigákra vágjuk. Forró sütőben világosra sütjük. Hűtőben sokáig eltartható, így vendég érkezésekor pár perc alatt finom csemegét varázsolhatunk az asztalra.

 

 

Hajtovány

Hozzávalók

A Tésztához:

3 dl tej

4 evőkanál  víz

50 dkg finomliszt

1 kocka friss élesztő fele

1,5 teáskanál  só

1,5 teáskanál  cukor

1 dl étolaj de lehet olíva vagy Rama

1 tojássárgája

Töltelék

1 tojás

170 g puha Rama

15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Én be szoktam tenni a tészta hozzávalóit a kenyér sütőgépbe dagasztóprogramra. Ha nincs kenyérsütő ütőgépünk, akkor először megfuttatjuk az élesztőt a meglangyosított tejjel és a cukorral, majd a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk hólyagosra és kelni hagyjuk, hogy a duplája legyen. Ha ez megvan, 2 felé vágjuk a tésztát, megint kelni hagyjuk 15-20 percig. Ezalatt kikeverhetjük a Ramás - tojásos - reszelt sajtos krémet. Kinyújtjuk és rákenjük a Ramás krém egyik felét és bejgliszerűen feltekerjük. Felvágjuk a rudakat ilyen ék alakban.

 Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással megkenjük a tetejüket, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük!

 Nagyon finom, puha tésztájú sütemény!

 

 

Őszapó

Hozzávalók

A Tésztához:

40 dkg liszt

1 Rama

1 pohár tejföl

10 dkg reszelt sajt

csipet só

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, nagyon lágy ne legyen. 9 órán át pihentetni hagyjuk (a legjobb este begyúrni). Késhegynyi vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Világos színűre sütjük 5 percig. Krém: 2 tojás sárgáját elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 1 -1 /2 dl tejjel, s az egészet sűrűre főzzük. Majd kitesszük hűlni. 10 dkg Ramát, 10 dkg reszelt sajttal habosra keverünk, és a kihűlt masszához adjuk, a két lapot megtöltjük, összeragasztjuk, s oldalait reszelt sajtban forgassuk. Tálalásig alufóliában tartjuk.

 

 

Sajtos perec

Hozzávalók

A Tésztához:

1 evőkanál . tejföl

50 dkg liszt

1 csomag .Rama

2 kávéskanál só

2 dkg szalakáli

20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Összegyúrjuk, 2 óra hosszat hűtőben pihentetjük, majd nyújtjuk, szaggatjuk. Tojással megkenjük, sajttal megszórjuk és sütjük.

 

 

Krumplis pogácsa

Hozzávalók

A Tésztához(dupla adag)

60 dkg liszt

25 dkg \"Vénusz      sütőmargarin

2 dl tejföl

2 db főtt krumpli áttörve

2 kávéskanál só

2 kávéskanál cukor

2 dkg élesztő tejben megfuttatva

reszelt sajt a tetejére.

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kisütjük.

 

 

Réteges tepertős pogácsa

Hozzávalók

A Tésztához:

1/2 kg liszt

3 dkg élesztő

1 dl tejföl

2-3 evőkanál bor

35 dkg darált tepertő

15 dkg \"Vénusz sütőmargarin

langyos tej

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, margarinnal és szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük. Majd ismét kinyújtjuk, és az előbbi módon felcsavarjuk. Összesen háromszor nyújtjuk ki fél órai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és egyenletes jó tűznél 15 percig sütjük.

 

 

Túrós-sajtos pogácsa

Hozzávalók

A Tésztához:

0,5 kg tehéntúró

0,5 kg \"Vénusz sütőmargarin

0,5 kg liszt (fele finom, fele rétes)

1 egész tojás

15 dkg füstölt sajt

Elkészítés:

A fele-fele arányú liszt keverékébe elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk az áttört túrót, az egész tojást és sót. A tésztát hűtőszekrényben pihentetjük, célszerű előző nap összeállítani, így jobb minőségű lesz. Pihentetés után (még dermedt állapotban) kinyújtjuk, és tetszőleges formákat, ill. pogácsákat szaggathatunk. A tetejére reszelt sajtot halmozunk fel, majd közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

 

0.035 mp