Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Vegyes Pörköltek

 

 

 

Pörköltek

 

Birka Pörkölt

 

 

 

    Báránypörkölt medvehagymás-juhtúrós rétessel

    Hozzávalók / 4 adag

    A pörkölthöz

    80 dkg bárányhús (comb)

    3 db vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    1 db paprika

    1 db paradicsom

    15 g sűrített paradicsom

    1 dl vörösbor

    1 evőkanál  sertészsír

    1 evőkanál  fűszerpaprika (púpozott, jó minőségű, őrölt)

    1 kávéskanál őrölt fűszerkömény

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    A házi készítésű rétestésztához

    7.5 dkg finomliszt (átszitált)

    7.5 dkg rétesliszt (átszitált)

    4 evőkanál  sertészsír (ebből 2 dkg olvasztva a kenéshez)

    0.5 db tojás

    1 dl víz (meleg)

    0.5 kávéskanál  ecet (10%-os)

    0.5 kávéskanál  só

     A töltelékhez

    25 dkg juhtúró

    1 csokor medvehagyma

    2 evőkanál  tejföl

    1 csapott evőkanál  búzadara

    bors ízlés szerint

    Elkészítés:

 A báránycombot lehártyázzuk, megtisztítjuk, majd felkockázzuk.

 A hagymát apróra vágjuk, zsíron megpirítjuk, félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, a préselt fokhagymát, és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát.

A húst így pirítjuk a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult, hozzáadjuk a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.

A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, meleg ízben feloldjuk a sót, és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd fél órát langyos helyen pihentetjük. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán el kezdjük kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.

A töltelékhez a juhtúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, búzadarát, megborsozzuk és jól összekeverjük. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Mivel a juhtúró elég sós, így nem szükséges a plusz sózás, de ha valakinek mégsem eléggé sós, kedve szerint sózhatja.

 A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni.

 Mielőtt megtöltjük, a rétestésztát olvasztott kacsazsírral nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket és a terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk úgy, hogy amikor feltekerjük, jusson mindenhová a töltelékből.

Felvert tojássárgájával lekenjük a tetejét, miután beleügyeskedtük a szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőbe téve világos barnára sütjük.

 Miután a rétes megsült, felszeleteljük és a báránycombpörkölt mellé tálaljuk, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.

 

 

 

 

  Jászsági birkapörkölt bográcsban

  Hozzávalók / 12 adag

    6 g bárányhús (birkahús, 1: 1 arányban csontos és színhús, mindenképpen egy állatból legyen, különben nem egyszerre fő meg!)

    1.2 kg vöröshagyma (makói)

    4 gerezd fokhagyma

    12 dkg fűszerpaprika (kalocsai édesnemes őrlemény)

    15 dkg sertészsír

    1 kávéskanál  bors (őrölt)

    3 kávéskanál őrölt fűszerkömény (ha a vendég úgy kéri)

    6 közepes db paradicsom (ha szezonja van)

    1 db hegyes erős paprika (egészben, ízlés szerint)

    só ízlés szerint

    Elkészítés:

 A hideg vízzel lemosott húst és belsőséget felkockázzuk (mi úgy szeretjük, ha lehet harapni), ezért 3-4cm kockákra vágjuk. Ízlés szerint lefaggyúzhatjuk a húst.

A csontokat, lábszárat, bordát felfűrészeljük. Ne bárddal vágjuk, mert szilánkos lesz!

 A vöröshagymát nem túl apró kockákra vágjuk, mert úgyis szétfő. A hagyma mennyiségével (is) szabályozhatjuk a szaft sűrűségét.

 Zsíron a hagymát üvegesre pirítjuk és félretesszük.

 A bográcsot kikenjük zsírral és alulra beletesszük a csontokat, majd rárétegezzük a húsos csontokat, bordát stb. Ha van szép birkafejünk, az is az aljára kerül, de ügyeljünk rá, hogy a "takony csont" ki legyen ütve belőle!

 Most egy réteg színhús, egy réteg dinsztelt vöröshagyma szétterítve, egy réteg fokhagyma + fűszer rászórva, de a rétegekben a fűszerpaprikának csak a felét használjuk fel! Ismét színhús, vöröshagyma, fűszer. A legvégén a csípős paprika, ha úgy szeretjük.

A belsőség csak akkor kerül bele, ha már félig megfőtt a hús.

Ha minden belekerült a bográcsba, nem szabad vízzel felönteni! A hús úgyis fog még levet engedni. Nagy önmérséklet kell hozzá, hogy majd mindig csak egy-egy kis vizet öntsünk rá, ha kívánja.

 A bográcsban főzés lényege, hogy az előre berétezett anyagot egy egységként kezelve, rövid lében készre pároljuk.

 Az össztérfogat 70%-ra fog összeesni főzés során.

 Kezdődhet a főzés. Alágyújtunk kis lánggal. A birkát nem szabad "zavarni", vagyis nagyon rotyogtatni, mert könnyen szétesik a hús és zavaros lesz a szaftja. Éppen csak gyöngyözzön.

 Az ízek fokozásához a bor hozzáadása is ilyen "titkos fegyvernek" tekintett, azonban ez csak babona. Bortól nem lesz jobb a birkapörkölt, legfeljebb kevésbé lesz juh ízű, és kissé savanykás jelleget ölt, és eltorzulnak az ízei. (Elárulhatom, hogy a juhászok akkor főzik borral a birkát, ha a nyári melegben "megszagosodik" a hús. Ilyenkor kell a bor, hogy azt leplezze.)

 Ha félig megfőtt, beletesszük a belsőséget és a maradék őrölt paprikát. Ellenőrizzük a sósságát.

 Saját levében főzzük, ha kívánja pici vizet adhatunk hozzá. Nem szabad keverni, csak a bográcsot forgatni, rázogatni! Fiatal birka 2 óra, idősebb 4 óra alatt fő meg.

 Amikor kész, egyenesen a bográcsból szedjük tálakba, lehetőleg úgy, hogy minden tálba jusson csontos is és színhús, illetve belsőség is. Azonnal tálaljuk. A fejet egyben kell kivenni, az ínyencfalat, mindig a szakácsot illeti. Köretnek sós burgonya illik és csemege uborka.

 

 

 

 

  Báránypörkölt vadász módra

  Hozzávalók / 6 adag

    2 kg bárány apróhús (lapocka, borda, lábszár, comb, lehetőleg csontos részek is)

    10 dkg füstölt szalonna

    2 evőkanál  sertészsír

    3 nagyocska fej hagyma (fehér és vöröshagyma)

    0,5 l sör

    1 db zöldpaprika

    1 db paradicsom

     Fűszerek:

    4-5 egész fekete bors

    3-4 db borókabogyó

    3 db szegfűbors v. 2-3 db szegfűszeg

    2 db babérlevél

    1,5 evőkanál  csemege őrölt pirospaprika

    ízlés szerint 1 száraz csípős paprika

    só

   Elkészítés:

 A bárányhúst előkészítjük, felkockázzuk, a csontos részeket (pl. gerinc, borda) csontokkal együtt tesszük, majd a pörköltbe nagyobb darabokban.

Egy lábasban feltesszük a zsírt, és rádobjuk, a felkockázott füstölt szalonnát, az apróra vágott hagymát.

Lassú tűzön üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a sör egyharmadát, addig rotyogtatjuk, míg vissza nem pirul, eredeti zsírjára.

  Hozzátesszük a bárányhúst és a csontos húsokat, kissé lepirítjuk, és közben rádobjuk a paprikán kívül az összes fűszert, majd végül a pirospaprika következik.

 Miután rátettük a paprikát, elkeverjük, és felöntjük a maradék sörrel.

 Sózzuk, és 15 percig közepes lángon pároljuk, majd hozzátesszük a paradicsomot és a zöldpaprikát is, és felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el a hús felszínét teljesen.

 Lassú tűzön addig főzzük, rotyogtatjuk csendesen, míg a leve sűrű, krémes lesz. Kb. 2-2,5 óra,   ha nagyon zsenge bárányunk van, lehet, hogy még hamarabb is kész lesz. Nem kell túl sok vizet önteni alá, mert ez a hús féle hamar megpuhul, és ha sok víz van alatta, nagyon híg lesz a pörink. A pörköltünk akkor van kész, amikor a kicsit inas részek is olvadnak a szájban.

 Sós főtt burgonya és kapros uborkasaláta illik hozzá, és másnap még finomabb.

 

 

 

 

  Marha Pörkölt

  Fiákeres gulyás

   Hozzávalók / 4 adag

    75 dkg marhalábszár (pörköltnek való hús)

    5 evőkanál  napraforgó olaj (vagy 6 dkg vaj)

    6 nagy fej vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    2 evőkanál  fűszerpaprika (őrölt)

    1 evőkanál  vörösborecet (vagy fehérborecet, reszelt citromhéj)

    2 teáskanál  majoránna

    1 teáskanál őrölt fűszerkömény

    4 dkg sűrített paradicsom (vagy 1 ek ketchup és 1 db paradicsom)

    1 evőkanál finomliszt

    4 db tojás

    140 g virsli

    4 közepes db csemegeuborka

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    0.5 csokor petrezselyem (apróra vágva)

    1 dl tejföl (ízlés szerint)

   Elkészítés:

 A húst felkockázzuk (hártyás, inas részeket eltávolítjuk).

 A hagymát felkarikázzuk, és forró olajon kevergetve arany barnára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük a borecettel.

 A hagymát az edényből kivesszük, és félretesszük, a visszamaradt olajon a húst átpirítjuk, míg a színe világosabb nem lesz.

 Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a majoránnát (ha nem borecettel készítjük, akkor a reszelt citromhéjat), az őrölt köményt. Összekeverjük a paradicsompürével (vagy a ketchupot és a paradicsomot), és enyhén lepirítjuk.

Liszttel megszórjuk, kevés vízzel felengedjük (2,5 dl), és felforraljuk.

Hozzátesszük a félretett hagymát, és felöntjük egy kis forró vízzel (kb. 1 dl). Lefedve, kb. 2 órán át puhára pároljuk. Időnként ellenőrizzük, hogy szükséges-e pótolni a vizet, és ha kell, apránként forró vizet adhatunk hozzá.

A 4 tojást 10 perc alatt keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, és éles késsel vagy tojás szeletelővel karikákra vágjuk. (Bécsben tükörtojással is ettem, de ahány ház, annyi szokás. Aki nem szereti a főtt tojást, készítse tükörtojással!)

A virslit felkarikázzuk nagyobb darabokra, és a pörköltbe főzzük. Az uborkát szintén felkarikázzuk.

Az elkészült gulyást szükség szerint utána ízesítjük.

Tejföllel vagy anélkül, tálaláskor a gulyásra halmozzuk a tükörtojást vagy a főtt tojást és az uborkát. Megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.

 

 

 

 

   Dél tiroli marhapörkölt

   Hozzávalók / 4 adag

    800 g vöröshagyma

    1000 g marhahús

    4 evőkanál  sertészsír

    2 evőkanál  sűrített paradicsom

    2 evőkanál  fűszerpaprika

    150 ml száraz vörösbor

    2 evőkanál  fehérborecet

    só ízlés szerint

    1 db babérlevél

    300 ml marha alap lé

    2 gerezd fokhagyma

    1 teáskanál köménymag

    0.5 teáskanál majoránna

    0.5 teáskanál  citromhéj

   Elkészítés:

 A hagymát megtisztítjuk, mossuk, kockákra vágjuk. A húst megmossuk, papírtörlővel szárazra itatjuk, majd kockákra vágjuk.

A húst az olajban adagonként körbepirítjuk, kivesszük. A hagymát a visszamaradt pecsenyezsírban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a húst és a sűrített paradicsomot, további 1-2 percig pirítjuk, megszórjuk a paprikával, jól elkeverjük.

Felöntjük a borral és az ecettel, hagyjuk elfőni. Sóval fűszerezzük, majd hozzáöntjük a levest és a babérlevelet. Felfőzzük, lefedve kb. 90 percig főzzük, míg a hús puha. Ha szükséges, adunk hozzá még kevés levest.

 A fokhagymát a köménnyel és a majoránnával apróra vágjuk, majd hozzákeverjük a citromhéjat. A fűszerkeveréket tálalás előtt a pörkölthöz keverjük.

 

 

 

 

   Burgundi marharagu

   Hozzávalók / 8 adag

    1.5 kg csont nélküli marhahús (lábszár vagy comb kb 2 cm-es kockákra vágva)

    6 evőkanál  olívaolaj

    4 evőkanál  vaj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    6 csapott evőkanál  finomliszt

    15 dkg bacon (felkockázva)

    5 db szegfűszeg

    1 db fahéjrúd

    3 db babérlevél

    2 nagy db vöröshagyma (felkockázva)

    6 gerezd fokhagyma (meghámozva és felaprítva)

    1.5 evőkanál  reszelt gyömbér

    1 evőkanál  római kömény

    1 evőkanál  frissen őrölt mustármag

    4 evőkanál  sűrített paradicsom

    2 evőkanál  barna cukor

    2 teáskanál csípős fűszerpaprika

    4 szál kakukkfű

    3 dl burgundi száraz vörösbor

    6 dl marha alap lé

    1 evőkanál  olívaolaj

    2 evőkanál  vaj

    400 g bébi répa (kb. 20 db hámozva és ha hosszabbak, mint 5 cm, akkor félbevágva)

    20 kis db bébi fehérrépa (hámozva és félbevágva)

    20 db gyöngyhagyma (meghámozva)

    30 dkg rókagomba (megtisztítva és félbevágva)

    0.5 csokor petrezselyem

    0.5 csokor turbolya

     Elkészítés:

  A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

 A marhahús megtisztítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és 4 evőkanál liszttel megszórjuk, alaposan összeforgatjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk fél órát.

Közepes hőfokon mély fazékban megpirítjuk az olajon a bacont. Kiszedjük egy tálba, és félretesszük.

Ugyanebben a fazékban, de már nagy lángon, megpirítjuk a marhát 3-4 adagban. Fontos, hogy egyszerre csak keveset tegyünk bele, hogy ne hűtse le az edényt! Világosbarna kérget pirítunk rá, egy tálba szedjük, és félretesszük.

 A vajat a megmaradt olajhoz adjuk, majd beletesszük a szegfűszeget, a babért, és rövid ideig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd. Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért, majd 4-5 perc alatt megpirítjuk.

Hozzáadjuk a hagymához a római köményt és a mustármagot, egy-két percig együtt pirítjuk, majd beleszórjuk a fűszerpaprikát és a lisztet, elkeverjük, és beletesszük a paradicsompürét és a cukrot, és két percig főzzük.

Hozzáadjuk a vörösbort és az alaplevet, és összeforraljuk.

 Beletesszük a marhahúst (a kicsöpögött levével együtt) és a bacont, és az egészet egy hőálló tálba öntjük. Rátesszük a fedelét, a sütőbe tesszük két és fél órára.

A sárgarépát, a fehérrépát és a gyöngyhagymát olívaolaj és vaj keverékén néhány perc alatt megpároljuk, és kiszedjük, félretesszük. Utána beletesszük a rókagombát, és szintén néhány perc alatt megpároljuk, majd a többi zöldséggel együtt a raguhoz adjuk.

Visszatesszük a sütőbe, és további fél órát sütjük.

 Aprított petrezselyemmel és turbolyával megszórva, friss baguette-tel tálaljuk.

 

 

 

 

   Borjúpaprikás

   Hozzávalók / 4 adag

    80 dkg borjúhús (lapocka)

    2 db vöröshagyma

    5 dkg mangalica zsír

    1 evőkanál  fűszerpaprika

    1 db paradicsom

    2 db zöldpaprika

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    3 dl tejföl

    1 evőkanál finomliszt

   Elkészítés:

  A húst felkockázzuk.

 A vöröshagymát felaprítjuk és aranysárgára pirítjuk a zsírban, majd lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük kis vízzel és zsírjára sütjük.

Ezután jöhet bele a hús, pirítgatjuk, sózzuk, és fedő alatt elkezdjük a párolást, folyamatosan adva hozzá vizet (ez függ attól, hogy mennyire jó minőségű húst sikerült beszerezni).

Mikor félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát (vagy a lecsót).

 Amikor teljesen puha a hús, a tejfölből és lisztből készített habarással behabarjuk.

Még borsozzuk, sózzuk.

 

 

 

Szarvas Pörkölt

 

 

   Szarvas szív pörkölt

   Hozzávalók / 4 adag

    1 db (kb. 80 dkg) szarvas szív

    1 evőkanál  zsír

    1 nagy fej vöröshagyma

    3 gerezd fokhagyma

    3 babérlevél

    pirospaprika

    fehérbors

    só

    1 dl vörösbor

    víz

   Elkészítés:

  A szívet jól átmossuk, majd hideg vízben kb. fél órát áztatjuk. Leöntjük róla a vizet, és ha kell, akkor még öblítsük át.

 A zsíron a hagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát. A szívet apró kockára vágjuk, és a hagymás zsírhoz adjuk. A szívet addig sütjük, míg ki nem fehéredik.

Ekkor a többi hozzávalót beletesszük és felöntjük a borral, majd egy kis vízzel.

 Lassú tűzön kb. 2 órán át főzzük. Nokedlival tálaljuk.

 

 

 

 

   Narancsos-áfonyás szarvas pörkölt

   Hozzávalók / 4 adag

    65 dkg szarvas comb

    3 evőkanál  olaj

    8 szelet bacon

    2 fej vöröshagyma

    4,5 evőkanál  liszt

    4 dl száraz vörösbor

    4 dl marhahúsleves (lehet kockából is)

    3 gerezd fokhagyma

    3-4 teáskanál  reszelt narancshéj (majdnem egy narancs héja)

    2 teáskanál  kakukkfű

    2 teáskanál  tárkony

    2 szál petrezselyem

    8 szem borókabogyó

    só

    bors

    20 dkg csiperkegomba

    3 evőkanál  áfonyalekvár

    0,5 evőkanál  cukor

   Elkészítés:

  A bacon csíkokat felharmadoljuk, az olajon megsütjük, félretesszük.

 A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a felaprított vöröshagymát.

 Rádobjuk a felkockázott húst, körbepirítjuk.

 Megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk még, majd felöntjük a húslevessel és a vörösborral.

 Belepréseljük a fokhagymát, hozzákeverjük a reszelt narancshéjat, kakukkfüvet, tárkonyt, petrezselymet, borókabogyót. Sózzuk-borsozzuk.

Felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk a húst. Az elpárolgott folyadékot néha vízzel pótoljuk.

Hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát és az előzőleg megsütött bacont is, és még húsz percig főzzük.

 Ha kész, hozzákeverjük az áfonyalekvárt, a cukrot, és még egy kevés narancshéj hozzáadásával frissítjük az ízeket.

 

 

 

 

Sertés Pörkölt

 

 

   Magyaros sertéspörkölt

   Hozzávalók / 4 adag

    800 g sertéscomb (esetleg lapocka)

    350 g vöröshagyma

    1 db paradicsom

    1 db paprika

    0.5 db hegyes erős paprika

    3 gerezd fokhagyma

    1 evőkanál  sűrített paradicsom

    1.5 evőkanál  mangalica zsír

    0.5 evőkanál  só

    1 evőkanál  fűszerpaprika

    1 teáskanál csípős fűszerpaprika (vagy erős paprikakrém)

    1 teáskanál őrölt fűszerkömény

    fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

    Elkészítés:

 A húst megmossuk, leszárítjuk, majd felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot, paprikákat felaprítjuk.

A felhevített zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, félrehúzzuk, megszórjuk a kétféle fűszerpaprikával és 1 dl vízzel felöntjük, zsírjára pirítjuk.

Ekkor rádobjuk a húst, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikákat is.

 Lefedve kisebb lángon 30 percig pároljuk, ekkor hozzáadjuk az áttört fokhagymát, 20 perc alatt készre főzzük. Én mindig lyukkal ellátott üvegfedővel fedem le, így soha nem kell plusz folyadékkal felöntenem a pörköltet, saját levében párolom.

 

 

 

 

 

  Olasz sertéspörkölt

   Hozzávalók / 4 adag

    600 g sertéshús (sovány)

    3 evőkanál  olívaolaj

    1 teáskanál édesköménymag

    5 gerezd fokhagyma

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    1 db chili (friss )

    300 g paradicsom

   Elkészítés:

 A húst megmossuk, szárazra töröljük, és falatnyi kockára vágjuk.

 A fokhagymát apróra vágjuk. A paradicsomot meghántjuk, kockákra vágjuk. A paprikát kimagozzuk, apró kockákra vágjuk.

Az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk. Az olajban a húst megpirítjuk. Hozzáadjuk az édesköménymagokat, sóval, borssal ízesítjük, és tovább pirítjuk 1-2 percig.

 Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és chilit. Lefedve alacsony hőfokon kb. 60 percig főzzük. Ha szükséges, öntünk hozzá egy kis langyos vizet.

 

 

 

 

 

  Hagyományos sertéspörkölt

  Hozzávalók / 6 adag

    1.5 kg sertéscomb

    3 közepes fej vöröshagyma

    3 gerezd fokhagyma

    2 db paradicsom

    2 db paprika

    10 dkg füstölt szalonna

    3 teáskanál fűszerpaprika

    2 teáskanál ételízesítő

    3 teáskanál só

    bors ízlés szerint

    2 db babérlevél

    2 db leveskocka (pörköltszaft kocka)

    2 dl vörösbor

    7 dl víz

    2 evőkanál  napraforgó olaj

   Elkészítés:

  A húst alaposan átmossuk, és kis kockákra vágjuk.

 A hagymát, a fokhagymát ,a paradicsomot és a szalonnát  szintén kockákra vágjuk .A paprikát vékony csíkokra vágjuk.

 A szalonnadarabokat megpirítjuk, ehhez öntsünk egy kis olajat is. Mikor kisült a szalonna zsírja , a kockára vágott fokhagymát és vöröshagymát megüvegesítjük rajta. Ha ez kész, ráönthetjük a paprikát és a paradicsomot, és  egy szaftos lecsós alapot főzünk.

 Ha a zöldségek összeestek és megpuhultak, ráönthetjük a húst. Megvárjuk még kifehéredik, és rászórjuk az őrölt pirospaprikát , aztán ráöntjük a bort, majd befűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

 A főzés utolsó 20 percében rakjuk bele a babérlevelet és a pörköltszaft kockákat.

 Nagyobb darabokra vágott főtt krumplival tálalhatjuk.

 

 

 

 

pacalpörkölt

 

 

   Birkapacal

   Hozzávalók / 4 adag

    1/2 kg birkagyomor (természetesen lehet marha is)

    1 csésze csicseriborsó, előző este beáztatva

    1 fej vöröshagyma

    4-5 cikk fokhagyma

    só

    bors

    koriander

    fahéj

    paprika

    2-3 evőkanál  paradicsompüré

    2-3 db kockára vágott burgonya

    kevés napraforgó olaj

    petrezselyem

    Elkészítés:

  Előző este beáztatjuk a csicseriborsót.

 Az előfőzött pacalt felkockázzuk.

 Serpenyőben olajon apróra vágott vöröshagymát pirítunk, majd rádobjuk a pacalt.

Hozzáadjuk az áztatott csicseriborsót

Megfűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Egy óra hosszat főzzük, majd beletesszük a paradicsompürét és a fokhagymát.

A kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk, még egy fél óráig főzzük vele.

Jó ízt ad neki a kockára vágott, grillezett zöldpaprika is, bár a képen nem szerepel, illetve egy kis hintés petrezselyemmel vagy korianderlevéllel.

 

 

 

 

    Milánói pacal

   Hozzávalók / 4 adag

    6 evőkanál  olívaolaj (extra szűz)

    2 dkg vaj

    1 közepes db vöröshagyma

    2 db sárgarépa

    0.5 közepes db zeller (szár)

    4 db szegfűszeg

    4 db borókabogyó

    5 db zsálya (levél)

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    0.5 dl vörösbor

    1 db leveskocka (húsleves, gluténmentes)

    200 g fehérbab (főtt, lehet konzerv is)

    100 g füstölt szalonna

    500 g pacal (mosott, előfőzött)

    1 dl paradicsomlé

    1 l víz

    8 dkg parmezán sajt (reszelt)

   Elkészítés:

  Megtisztítjuk, megmossuk a hagymát, a répát, a zellerszárat, majd apróra metéljük, felszeleteljük a szalonnát.

Egy fazékba öntjük az olajat, hozzáadjuk a vajat, felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát, répát, zellerszárat, szalonnát és a zsályát.

Ha megpirult, hozzáadjuk a megmosott, szeletelt pacalt,  pirítjuk, kevergetjük, míg a leve el nem fő, majd felöntjük a vörösborral, hagyjuk ezt is elfőni, kevergetjük.

Hozzáadjuk a húsleveskockát, a paradicsomlét és a vizet, hogy épp ellepje, sózzuk, borsozzuk.

 Kis lángon 1 órán át főzzük, közben mindig ellenőrizzük a víz mennyiségét, nehogy leégjen. (Kuktában a főzési idő megfeleződik, és ekkor kevesebb vizet tegyünk hozzá, mert nem párolog annyi víz el, mint a lábasból.)

 Ha konzerv babot használunk, akkor ezt közben leöblítjük, lecsepegtetjük.

 Az 1 órás főzés után a pacalhoz adjuk a babot, ellenőrizzük az ízeket, ha kell sózzuk, borsozzuk, majd még 10-15 percig lassú tűzön rotyogtatjuk. Ha sűrűn szeretjük, akkor nagy lángon rotyogtatjuk addig, amíg el nem érjük a megfelelő sűrűséget.

 Tálaljuk, és fogyasztás előtt megszórjuk a tetejét reszelt parmezán sajttal.

 

 

 

Tyúkpörkölt

 

 

   Laskagombás tyúkpörkölt

   Hozzávalók / 6 adag

    1 kg tyúk (vagy csirke)

    1 kg laskagomba

    1 db zöldpaprika (erős)

    3 közepes db paprika (száraz cseresznyepaprika)

    2 közepes fej vöröshagyma

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint (frissen őrölt)

    fűszerpaprika ízlés szerint

    140 g sűrített paradicsom

  Elkészítés:

  A laskagombát megmossuk, és feltesszük sós vízben főni. Kb. 30 percig előfőzzük, majd leszűrjük, és félretesszük. Amikor meghűl, 1 cm - es csíkokra felvágjuk.

 A tyúkot a szokásos módon felaprítjuk. Az egyik hagymát kockára vágjuk. A tyúk zsírját felkockázzuk, egy lábasba tesszük, és kisütjük, majd rádobjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük. Lehúzzuk a tűzről, és pirospaprikával megszórjuk, felöntjük vízzel. Beletesszük a tyúkdarabokat, a felvágott szárazpaprikákat. Ízesítjük sóval, és addig főzzük, míg puha nem lesz. Ha kell, pici vizet öntünk néha alá.

 Amikor már puha a hús, rátesszük a csíkokra vágott gombát, a félbevágott zöldpaprikát és a karikára vágott hagymát. Ezeket is puhára főzzük /de ne főjenek szét /, és a sűrített paradicsomot is rátesszük, megszórjuk a frissen őrölt borssal, ha kell még sóval, jól elkeverjük, egyet forralunk rajta, és rátesszük a fedőt, elzárjuk a gázt, és kb. 5 percig nem emeljük fel a tetejét.

 

 

 

 

 

   Tyúkpörkölt alföldiesen

   Hozzávalók / 4 adag

    1.2 kg tyúk (egész tisztított)

    1 nagy fej vöröshagyma

    3 gerezd fokhagyma (zúzott)

    1 evőkanál  fűszerpaprika

    1 teáskanál majoránna

    1 teáskanál só

    1 csipet fekete bors

    1 db paradicsompaprika

    1 db paradicsom

    1 csokor petrezselyem

    1 dl félszáraz fehérbor

    3 közepes db gomba (darabokra vágva)

    1 szál kakukkfű (frissen csipkedett)

    1 evőkanál finomliszt

   Elkészítés:

  A tyúkot feldaraboljuk, és jól beáztatjuk addig, amíg a hagymát kockára vágjuk, és 3 evőkanál  olajon megpirítjuk, és a fűszerpaprikával megszórjuk.

 Sózzuk, borsozzuk, borral és 1 dl vízzel felöntjük, majd a húst belerakjuk a lábasba szépen elrendezve. A többi fűszert is hozzáadjuk, és annyi lével engedjük fel, hogy 3/4 részig ellepje.

 Lefedve takarékon addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. A tyúk bolti volt, így 1 óra alatt megfőtt.

 Rádobjuk a felkockázott paradicsomot, gombát és paprikát, majd utána sózunk, ha kell. Ha szükséges, 1 ek liszttel besűrítjük, vagy ételsűrítővel, amit készen lehet kapni.

  10 percig főzzük még, és mindenki kedve szerinti körettel fogyassza. Én galuskával vagy tésztafélével szoktam tálalni.

 

 

 

Pulykapörkölt

 

 

 

  Vörösboros pulykanyak pörkölt fusillival

   Hozzávalók / 4 adag

    A pörkölthöz

    4 db pulykanyak

    1 evőkanál  libazsír

    1 db vöröshagyma

    3 gerezd fokhagyma

    3 közepes db paradicsom

    1 közepes db hegyes erős paprika

    1 db chili

    só ízlés szerint

    1 teáskanál csípős fűszerpaprika

    1 csipet fekete bors (őrölt)

    A körethez, tálaláshoz

    4 db chili

    1 evőkanál  chili szósz

    1 evőkanál  ketchup

    25 dkg fusilli tészta

   Elkészítés:

  A pulykanyakakat fűszerezzük, egy serpenyőben libazsírban megsütjük, majd félretesszük.

 A zsírba beletesszük az aprított hagymákat, megdinszteljük.

 Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, a chili paprikát, fűszerezzük, locsolunk rá chili szószt és ketchupit. Pörköltszaft kockát is morzsolhatunk rá.

 Visszatesszük a pulykanyakakat, feleresztjük vízzel, főzzük. Amikor már majdnem puha, öntünk hozzá vörösbort.

 Közben al dente megfőzzük a tésztát.

 Tálaláskor, a tányérra tesszük a  tésztát, ráhelyezünk  egy nagyobb pulykanyakat, és meglocsoljuk a szafttal, teszünk rá egy chili paprikát. Ecetes uborkával fogyasztjuk.

 

 

 

 

    Pulykapaprikás

   Hozzávalók / 4 adag

    1.5 kg pulykazúza

    3 db pulykanyak

    3 közepes fej vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    1 nagy db paradicsom

    1 teáskanál paprikakrém (ízlés szerint)

    fűszerpaprika ízlés szerint (őrölt)

    só ízlés szerint

    1 csipet bors (őrölt)

  Elkészítés:

  Apróra vágjuk a zúzát, és feldaraboljuk a nyakat (erre én meg szoktam a hentest kérni. Egy gonddal kevesebb!)

  A paradicsomot meghámozzuk, a vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk.

 Nagyobb darabokra vágjuk, és turmixgépbe rakjuk, vizet öntünk rá, és pépessé turmixoljuk.

 Ezután lábosba rakjuk a pulykahusikat, és ráöntjük a hagymás pépet, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

 Jöhetnek a fűszerek, és készre főzzük.

 

 

 

libapörkölt

 

 

Libapaprikás juhtúrós nokedlivel

Hozzávalók / 4 adag

A libapaprikáshoz

    80 dkg libacomb

    20 dkg vöröshagyma

    2 közepes db tv paprika (fehér húsú)

    1 közepes db zöldpaprika (zöld húsú)

    2 közepes db paradicsom

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    1 gerezd fokhagyma

    1 dl tejföl (házi)

    0.5 evőkanál finomliszt

    10 dkg libazsír

    5 dkg fűszerpaprika (édes nemes)

 A juhtúrós nokedlihez

    25 dkg juhtúró

    1 db tojás

    1 csipet só

    4 evőkanál finomliszt (a túró frissességétől függően lehet több)

    1 evőkanál  libazsír

Elkészítés:

 Az apróra vágott vöröshagymát, paprikát libazsíron üvegesre fonnyasztjuk. Rátesszük a kockára vágott libahúst, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint néhány karika zöld (erős) paprikát is adunk hozzá.

 Késsel összevágott fokhagymát és a feldarabolt paradicsomot hozzáadva, fedővel letakarva, mindig csak rövid lében pároljuk. Néhányszor kevés meleg vizet utánatöltve kb.40 perc alatt készre főzzük. Rátesszük a törött paprikát, és a liszttel, tejföllel készült habarással összeforraljuk, ha szükséges utána ízesítjük.

  Egy fazékban vizet forralunk. A hozzávalókat összekeverjük egynemű nokedli tésztává. Ha a víz felforrt, nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a juhtúrós nokedli keveréket. Ha a víz újra felforrt, takarékon kb. 10 percig főzzük. Közben egy másik edényben libazsírt olvasztunk, erre szedjük ki az elkészült galuskákat. Fogyasztás előtt 5 percig pihentetjük, hogy a nokedli átvegye a libazsír ízét.

 Tálaláskor a libapaprikás mellé halmozzuk a juhtúrós nokedlit, és ízlés szerint tejföllel, paradicsommal, paprikával díszítve kínáljuk.

 

 

 

Kakaspörkölt

 

 

Vörösboros kakaspörkölt

Hozzávalók / 4 adag

    1.5 kg kakas

    3 db vöröshagyma

    2 db zöldpaprika (erős)

    2 db paradicsom

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    fűszerpaprika ízlés szerint

    1 dl vörösbor

  Elkészítés:

 A kakast feldaraboljuk. A zsírját kisütjük, és azon dinszteljük meg a 2 db kockára vágott hagymát.

 Lehúzzuk a tűzről, és pirospaprikát belekeverjük, pici vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk.

 Beletesszük a feldarabolt kakast, és kb.  1 óráig főzzük (A főzési idő attól függ, hogy mennyire öreg a kakasunk!)  Ha kell, pici vizet öntünk néha alá.

 Amikor puha a hús, rávágjuk a paradicsomot, a paprikát, a megmaradt hagymát karikára vágva, felöntjük a borral, és még kb. 10-15 percig főzzük fedő nélkül, hogy a végén csak sűrű szaft maradjon rajta, de víz ne!

Amíg fő  elkészíthetjük a köretet (nokedli, tészta stb...)

 

 

 

 

  Kölesdi kakaspörkölt

  Hozzávalók / 4 adag

    1.5 kg kakas

    3 közepes fej vöröshagyma

    1 fej fokhagyma

    3 teáskanál fűszerpaprika

    3 db paradicsom

    2 közepes db tv paprika

    3 evőkanál  sertészsír

    20 dkg füstölt szalonna (házi)

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

Elkészítés:

 A szalonnát felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, majd a szalonnát megpirítjuk a főzésre kiszemelt edényben, a zsírt és a hagymát is hozzáadjuk végül.

 Közben a feldarabolt kakast alaposan átöblítjük. A hagymát üvegesre pirítjuk, 2 dl vízzel felengedjük, majd hagyjuk hogy a vizet elfője.

 Ezután lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát, majd kevés vízzel felöntjük (kb. 3 dl). Ebbe a lébe beleforgatjuk a kakas minden darabját, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

 Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Végül belekerül az apróra vágott fokhagyma, és a félbevágott paradicsomok, valamint a TV paprikák. Ízlés szerint erős zöldpaprikával is megspékelhetjük.

 Fedő alatt kb. 2 órát lassú tűzön főzzük, a vége előtt kb 20 perccel a fedőt levesszük, a végén ha szükséges, még sózzuk.

Galuskával, tésztával, vagy túrós csuszával tálaljuk. Utóbbi erősen javallott. :)

 

 

 

Kacsapörkölt

 

Zúzapörkölt

Hozzávalók / 2 adag

    0.5 kg csirkezúza

    2 közepes db vöröshagyma

    1 közepes db paprika

    2 evőkanál  paprikakrém

    ételízesítő ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    fűszerpaprika ízlés szerint

    2 evőkanál  napraforgó olaj

  Elkészítés:

 A zúzákat megtisztítjuk és 3-ba vágjuk.

 Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és paprikát, majd rárakjuk a zúzát, ételízesítővel megszórjuk , borsozzuk . Pároljuk még egy kicsit.

Felöntjük kb. 1,5 l vízzel (ez nem sok, mert a hosszantartó főzés alatt besűrűsödik, és nagyon finom szaft lesz belőle). Addig főzzük, amíg a zúza meg nem puhul, ekkor hozzáadjuk a paprikakrémet (én Piros Aranyat használtam) és 1 evőkanál  fűszerpaprikát.

 

 

 

 

Kacsaszív fűszeres szószban

Hozzávalók / 5 adag

A kacsaszívhez

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    1 közepes fej vöröshagyma (felkockázva)

    1 g fokhagyma (finomra vágva)

    só ízlés szerint

    1 evőkanál  fűszerpaprika

    2 db babérlevél

    ételízesítő ízlés szerint

    1.5 kávéskanál bors (őrölt)

    4 dl paradicsomlé (házi vagy jobb minőségű konzerv)

    2 dl vörösbor (minőségi)

A besűrítéshez

    2 evőkanál finomliszt

    4 evőkanál  mustár

    5 evőkanál  tejföl (20%-os)

    2 evőkanál  víz

A körethez

    500 g tészta (kagyló és pipatészta)

    1 teáskanál napraforgó olaj

    só ízlés szerint

A tálaláshoz

    300 g tejföl

 Elkészítés:

A kacsaszívet mossuk, feldaraboljuk, újra mossuk, lecsurgatjuk.

 A hagymákat apróra vágjuk, és az olajon kevés sóval, fedő alatt megpároljuk.

A tűzről levéve, beletesszük a pirospaprikát, majd a kacsaszívet, beleöntjük a paradicsomlevet, 1-2 dl vörösbort, ha úgy látjuk, kevés vizet is. Sózzuk, és borsozzuk, babérlevéllel ízesítjük, feltesszük főni.

Időnként nézzük meg, kóstoljuk, ha szükséges, még ízesíthetjük. Kóstolásnál nézzük, megfőtt-e. Ha igen, és kész, kikapcsoljuk.

 Kis tálba téve, a lisztet a tejföllel, kevés vízzel és a mustárral simává keverjük.

Feltesszük a tésztának a vizet forrni.

 A kacsaszívet feltesszük közepes lángon, ha forr, belekeverjük a mustáros sűrítést, keverés mellett felforraljuk, és ha ez megtörtént, kikapcsoljuk, készen van.

 A forrásban lévő vízbe a tésztákat kifőzzük a leírás szerinti idő alatt, lecsepegtetjük, tálba tesszük.

 A kacsaszíves szószt tálaljuk a tésztával, és ízlés szerint tejföllel.

 

 

 

Csirkepörkölt

 

 

Csirkefarhát pörkölt krumplival

Hozzávalók / 3 adag

A pörkölthöz

    3 db csirkefarhát

    2 közepes db vöröshagyma

    3 gerezd fokhagyma

    1 db hegyes erős paprika

    3 db chili

    2 közepes db paradicsom

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    só ízlés szerint

    1 teáskanál fekete bors

    1 teáskanál csípős fűszerpaprika

A krumplihoz

    0.5 kg újkrumpli

    2 l víz

 Elkészítés:

 Az aprított hagymákat olajon dinszteljük, rátesszük a farhátat és a zöldségeket, fűszerezzük, öntünk rá kevés vizet, és lassan pörköljük. Időnként öntünk rá vizet.

 Közben megfőzzük a krumplit.

 Amikor kész, tálalunk. A tányérra teszünk egy farhátat, mellé krumplit, szaftot és csalamádét. Megszórjuk borssal. Díszítjük chili paprikával.

 

 

 

 

Gombás-tejfölös csirkemell paprikás

Hozzávalók / 5 adag

    60 dkg csirkemell filé

    55 dkg csiperkegomba (ebből 40 dkg barna csiperke, 15 dkg fehér csiperke)

    20 dkg vöröshagyma

    10 dkg tv paprika

    15 dkg paradicsom

    1 dkg fűszerpaprika

    20 dkg tejföl

    2 dkg finomliszt

    20 g olívaolaj

    só ízlés szerint

 Elkészítés:

  A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paprikát, paradicsomot megmossuk, a paprikát kicsumázzuk, feldaraboljuk, a paradicsomot is darabokra vágjuk. A gombákat megtisztítjuk, és darabokra vágjuk.

  Egy lábosba tesszük az olajat, és megdinszteljük rajta a hagymát, a paprikát, majd a paradicsomot is hozzáadjuk. 1-2 perc múlva a gombákat is hozzátesszük, sózzuk. A levét nagy lángon elfőzzük.

  Közben a csirkemellet is megtisztítjuk, és felkockázzuk. Ha elfőtt a gomba leve beletesszük a húst, és 2-3 perc alatt kicsit sütjük, hogy a hús kifehéredjen. Ezután megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. Kb. 35 percig főzzük.

 Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, majd ha a hús megpuhult, hő kiegyenlítéssel behabarjuk. Ha kell, utána ízesítünk.

 Melegen tálaljuk tésztával vagy rizzsel.

 

 

 

Csülökpörkölt

 

 

Bográcsban főtt vörösboros csülökpörkölt

Hozzávalók / 6 adag

A pörkölthez

    2.4 kg sertéscsülök (kicsontozva)

    4 evőkanál  disznózsír

    2.5 közepes db vöröshagyma (apróra vágva)

    2 teáskanál fűszerpaprika

    6 gerezd fokhagyma (apróra vágva)

    só ízlés szerint

    őrölt fűszerkömény ízlés szerint

    fekete bors ízlés szerint

    majoránna ízlés szerint

    1 közepes db tv paprika (félbevágva)

    2 közepes db paradicsom (meghámozva és négyfelé vágva)

    ételízesítő ízlés szerint

    2.5 dl száraz vörösbor

    4 dl víz

A tálaláshoz

    2 kg burgonya

    5 db csemegeuborka

 Elkészítés:

 Vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsíron üvegesre pároljuk. A tűzről levesszük addig, amíg a kockákra vágott húst beletesszük. Visszarakjuk a tűzre, és gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik, majd felöntjük egy kis vízzel.

 A paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket ízlés szerint beletesszük, és lassú tűznél - néha egy kevés vizet aláöntve- puhára főzzük. Közben a vörösbort beleöntjük és készre főzzük, ügyelve, hogy nehogy oda égjen a bogrács aljába.

 Amikor ez kész, a hasábokra vágott burgonyával tálaljuk, és mellé csemegeuborkával.

 

 

 

Körömpörkölt

 

 

Körömpörkölt burgonyagombóccal

Hozzávalók / 5 adag

Körömpörkölt:

    1 kg disznóköröm

    4 evőkanál  olaj

    1 fej vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    paprika

    paradicsom

    2 kávéskanál  pirospaprika

    1 kávéskanál  őrölt kömény

    1kávéskanál  őrölt bors

    1 kávéskanál  csípős paprikakrém

    1 liter víz

Burgonyagombóc:

    5 közepes burgonya

    1 csésze liszt

    fél csésze búzadara

    1 tojás

    só

    bors ízlés szerint

    3 evőkanál  olaj

    1 nagyobb fej vöröshagyma

 Elkészítés:

 A körmöt előző este beáztatjuk, elkészítés előtt alaposan megtisztítjuk.

 Az olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, a fokhagymát. Beletesszük a pirospaprikát, és azonnal felengedjük egy kevés vízzel. Hozzátesszük a felszeletelt paprikát, paradicsomot. (Ha nincs, jó a paradicsompüré is.) Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, csípős paprikakrémmel (el is maradhat).

 Beletesszük a körmöt, és felengedjük a maradék vízzel. Időközönként átkeverjük, nehogy leégjen.

 A burgonyát meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, és összetörjük.

 Beleütjük a tojást, beleöntjük a lisztet, a búzadarát, sózzuk, borsozzuk. Összegyúrjuk. Ha puha, még lisztezzük.

 Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, amiket bő, forrásban lévő vízben megfőzünk. Ha feljött a víz tetejére, kiszedjük, és tálra rakjuk.

 A vöröshagymát apró kockára vágjuk, olajban aranysárgára pirítjuk. A gombócokra öntjük.

 

 

0.03 mp