Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Vegetáriánus Zöldséges Ételek

 

 

Vegetáriánus Zöldséges Ételek

 

 

Zöldséges tavaszi tekercs

Hozzávalók:

 a tésztája:

fél pohár  teljes kiőrlésű   liszt

fél pohár  finom kukorica liszt

fél pohár  víz

fél pohár tej

2 evőkanál  olaj

1 mokkáskanál só

1 tojás

a töltelék:

fél fej  káposzta  nagyon vékonyra szeletelve

2 sárga répa szinten vékony csíkokra vágva  

1 nagy  fej hagyma vékony csíkokra  szeletelve

lehet piros húsú piros paprikát hozzátenni .

édes savanyú mártás

1 evőkanál  mez

1 evőkanál  szójaszósz

1 evőkanál  ketchup

2 evőkanál  borecet

1 evőkanál kukorica keményítő  

2 dl víz

Elkészítés:

 a tészta hozzávalóit összekeverjük  és palacsintákat sütünk belőle, fontos hogy vékonyak legyenek!

A zöldségeket egy kevés olajon lepirítjuk és  meglocsoljuk a szójaszósszal es egy édes fajta szóját is adunk hozzá, megszórjuk gyömbérrel, és  amikor kihűlt 1 evőkanálnyi  zöldséget teszünk  a palacsintára,először  ráhajtjuk az egyik oldalt, majd után ráhajtjuk a másik oldalt és feltekerjük. Úgy  mint , ahogy a káposztaleveleket megtöltjük. Úgy tegyük le  a tányérra, hogy a széle alul legyen, mert akkor  egy kicsit áll és  hozzátapad a tányéroldalához,  és a sütésközben nem nyílik szét. Forró olajban gyakran megforgatva ropogós pirosra megsütjük.  Rizzsel és főtt kukoricával tálaljuk.

A mártás hozzávalóit összekeverjük, majd tűzön állandó  kevergetés  mellett  addig főzzük, míg a színe áttetszőbb lesz. A tálaláskor  meglocsoljuk a mártással. Hűtőben nagyon sokáig eláll.

 

 

 

Csőben sült brokkoli vagy   karfiol

Hozzávalók:

 1 fej brokkoli  vagy  karfiol

10 dkg sajt

olaj, só, bors, vegeta

(sajtos)Beshamell mártáshoz: 5dkg vaj

5dkg liszt

5 dl tej

10 dkg sajt

Elkészítés:

 A zöldséget megmossuk és rózsáira szedve fűszeres vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

Közben elkészítjük a sajtos beshamellt.( világos rántás, majd felengedjük tejjel, megvárjuk amíg besűrűsödik és a végén hozzáadjuk a reszelt sajtot is)

Egy jénait vagy egy tepsit kiolajozunk és beletesszük a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos beshamellt. A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütőbe szép pirosra sülni. Isteni finom.

 

 

 

Rakott patisszon

Hozzávalók:

 Csak körülbelüli arányokat tudok. A mennyiség az egyéni ízlés függvénye.

3 db kisebb patisszon (kb. 1 kg),

2 nagy fej vörös hagyma,

1 doboz gyors rizs

7-8 db tojás,

3-4 db paprika,

1-2 db paradicsom,

1,5 doboz 450 gr-os tejföl,

(pici sima rizs)

vegeta,

só,

bors,

pirospaprika,

pritamin paprika,

füstölt sajt végéről a füstölt héj

kb. 10 dkg füstölt sajt.

vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

 A gyors rizst és a tojásokat megfőzöm.

A vöröshagymát kockára vágjuk, megdinszteljük  rátesszük a feldarabolt paprikát, paradicsomot, pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt kicsit főzzzük, majd rátesszük  a kockára vágott patisszont, amit vegetával, pritaminpaprika paprikával (ízlés szerint egyéb fűszert is adhatunk hozzá) puhára pároljuk. Ha sok levet enged a zöldség, akkor a sima rizsből szórjunk bele. Nem baj, ha nem puhul meg benne. Mikor majdnem készen van, beleszórjuk a kockára vágott füstölt sajt héjat és még hagyjuk összerotyogni egy kis ideig. Ha elkészült, akkor egy tepsit kivajazunk, bele szórjuk az egyik csomag gyors rizst szétterítve, majd arra tesszük a patisszon felét, arra a tojások felét felkarikázva, azt beborítjuk tejföllel, amit kicsit megsózhatunk, borsozhatunk is, majd megszórjuk füstölt sajttal, majd újabb réteg patisszon, tojás, tejföl, végül a tetejére a másik zacskó gyors rizs, amit tejföllel megkenünk és megszórjuk sajttal.

Az egészet kb. 200 fokon pirosra sütjük.

 

 

 

Fokhagymás padlizsán(Kínai recept)

Hozzávalók:

kg padlizsán,

10 gerezd péppé zúzott fokhagyma,

4 közepes apróra vágott hagyma,

5 felszeletelt zöld cshili (vagy 3 zöld hegyes erős paprika),

2 teáskanál mustármag,

2 evőkanál apróra vágott korianderlevél (vagy petrezselyemzöldje),

4 evőkanál margarin,

Elkészítés:

 A padlizsánokat lehetőleg grillezzük (ha nem akkor sütőben süssük meg), majd pürésítjük.

Margarinban pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát, a zöld cshilit  és a mustármagot, majd tegyük bele az apróra vágott koriander zöldet és a padlizsán pépet. Alaposan keverjük össze, és forró tűzőn süssük öt percig. Melegen tálaljuk. Adjunk mellé pirit és behűtött joghurtot.

 

 

 

Zöldborsós gombapörkölt

Hozzávalók:

 40 dkg gomba

20 dkg zöldborsó

2 fej vöröshagyma

kömény

pirospaprika

olaj

víz

Elkészítés:

 A hagymát olaj  megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót, befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul es a leve besűrűsödik.  Krumplipürével tálaljuk.

 

 

 

Májusi sajtos batyu

Hozzávalók:

 4 db borsos camembert sajt,

12 dkg méz,

morzsolt majoránna,

4 közepes cukkini,

5 dkg mandula,

10 dkg margarin,

1 csomag leveles tészta,

pirospaprika,

Elkészítés:

 A sajtokat darabokra vágjuk, rácsurgatjuk a méz felét, tetejére morzsolt majoránnát, kevés pirospaprikát szórunk, majd fél órán keresztül állni hagyjuk. A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, és a héjával együtt vékony csíkokra szeljük. A mandulát egy pillanatra lobogó, forró vízbe dobjuk, hogy miután leszűrtük, könnyen le tudjuk húzni a héját. Durvára daraboljuk. A cukkinit előhevített margarinon megpirítjuk, kicsit sózzuk, majd a tűzről levéve rácsorgatjuk a maradék mézet, és hűlni hagyjuk. Amikor a leveles tészta kiengedett, kinyújtjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vékony, és 15 centis kockákat vágunk belőle. Megkenjük a meglangyosított margarinnal, és mindegyik négyzet közepére sajtdarabkát teszünk. A cukkinit úgy osztjuk el, hogy mindegyik sajtdarab tetejére kerüljön egy kis halom. A tészta négy sarkát összefogjuk, a tetejére kevés durvára vágott mandulát nyomunk, és a batyukat kivajazott tepsibe állítjuk. 180º C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

 

 

 

Sajtos, brokkolis tészta

Hozzávalók:

 2 szép fej brokkoli

fél kg teljes kiőrlésű, vagy bármilyen más tollszár tészta

1 nagy fej fokhagyma

néhány evőkanál olíva olaj

20 dkg füstölt sajt

só, ízlés szerint

Elkészítés:

 A fokhagymát megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, majd az olívaolajon megpirítjuk. Akkor jó, ha ráragad egy kicsit a fakanálra. Közben kifőzzük a tésztát. A brokkolit megpároljuk, a legjobb a pároló edény. Hozzákeverjük a pirított fokhagymához. A tésztát leszűrjük, összekeverjük a brokkolival.

A lereszelt füstölt sajtot  hozzákeverjük a tésztás brokkolihoz.. Jól bele kell keverni a tésztába, hogy beleolvadjon. Legalább tíz percre letakarjuk.

 

 

 

Cukkínipörkölt

Hozzávalók:

 1 nagyobb cukkini

 1 fej vörös hagyma

 2 gerezd fokhagyma

 1 paradicsom

 1 paprika (lehet csípős is)

 1 evőkanál  őrölt piros paprika

 2-3 levél bazsalikom

 só

 ételízesítő

bors

 olaj

 víz

Elkészítés:

 A hagymát kis kockára vágjuk, egy csipet sót szórunk rá, és pici olajon üvegesre dinszteljük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, paprikát, paradicsomot, és pár percig pirítjuk.

 Kb. 1.5 dl vízzel felöntjük, és lefedve nagy lángon jól szétrotyogtatjuk, kb. 10-15 perc, a vízre figyeljünk, nehogy leégjen.

 Közben megpucoljuk a cukkinit, magját eltávolítjuk, és kockára daraboljuk, beletesszük a hagymás lébe.

 Megszórjuk pirospaprikával, beledaraboljuk a bazsalikomot, és ízesítjük. Ha még kell rá víz, kicsit önthetünk, de a cukkini enged egy kis levet.

 

 

 

Zöldséges penne

Hozzávalók:

 - 30 dkg penne

- 50 dkg sárgarépa

- 40 dkg póréhagyma

- 3-4 evőkanál . olaj

- 1/4 l zöldségleves

- 2 dl főzőtejszín

- 1/2 csokor petrezselyemzöldje

- só

- bors

Elkészítés:

 Tésztát kifőzzük.

A répát nagyobb hasábokra vágjuk, a póréhagymát pedig felkarikázzuk. Olajon megpirítjuk őket és besózzuk, beborsozzuk. Felöntjük a levessel, a tejszínnel, majd kb. 8 percsig pároljuk.

Beleöntjük a zöldséges szószba a tésztát és összemelegítjük az egészet.

Végén megszórjuk petrezselyemzöldjével.

 

 

 

Tejszínes karalábé sajttal

Hozzávalók:

 2 FEJ ZSENGE KARALÁBÉ,SÓ

40DKG APRÓ SZEMŰ ÚJBURGONYA,

1 TOJÁSSÁRGÁJA

1DL TEJSZÍN

5DKG GOUDA SAJT

5DL ZÖLDSÉGERŐLEVES

Elkészítés:

 AZ ÚJBURGONYÁT ALAPOSAN LESIKÁLJUK(VAGY LEKAPARJUK)KEVÉS SÓS VÍZBEN MEGPÁRÓLJUK.

A MEGTISZTÍTOTT KARALÁBÉT KOCKÁKRA VÁGJUK,NÉHÁNY ZSENGE LEVELET FÉLRETESZÜNK.

A KARALÁBÉT AZ ERŐLEVESBEN MEGFŐZZÜK,MAJD HOZZÁADJUK A LECSEPEKTETETT BURGONYÁT IS.

A TEJSZÍNBEN KIKEVERJÜK A TOJÁSSÁRGÁJÁT ÉS A RESZELT SAJTOT,MAJD A MÁRTÁSBA KEVERJÜK ÉS ÁLLANDÓ KEVERÉS MELLETT KISSÉ BESŰRÍTJÜK.

A TEJSZÍNES-SAJTOS KARALÁBÉT FRISSEN VÁGOTT KARALÁBÉLEVELEKKEL MEGHINTVE TÁLALJUK.

 

 

 

Vegetáriánus székelykáposzta

Hozzávalók:

 fél csomag szójakocka

1 kg savanyú káposzta

2 fej hagyma

5 evőkanál . olaj

2 evőkanál  pirospaprika

késhegynyi őrölt köménymag

4 evőkanál  árpagyöngy

bors

1 evőkanál ételízesítő  

2 dl tejszín vagy tejföl

Elkészítés:

 A szójakockát az utasítás szerint időre ételízesítős  langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a szójakockákat, és puhára pároljuk. Köménymaggal,borssal ízesítjük. Ezután rátesszük az apróra vágott, vízben lemosott savanyú káposztát. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megszórjuk árpagyönggyel, és lassú tűzön az egészet puhára pároljuk. Végül tejföllel ízesítjük.

 

 

 

Gombapörkölt

Hozzávalók:

 150 g laskagomba

3 g étolaj

20 g vöröshagyma

5 g paprika

5 g paradicsom

2 g fűszerpaprika

tengeri só

Elkészítés:

 A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített étolajon átfuttatjuk. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, s kevés vizet aláöntve, rövid ideig fedő alatt pároljuk. Zsírjára pirítva hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt gombát, tovább pirítva sóval, paprikával, paradicsommal ízesítjük, fedő alatt megpároljuk.

 

 

 

Gombás fasírt

Hozzávalók:

 1kg gomba,1f vörös hagyma,só,bors,vegeta,3-4tojás,áztatott kenyér(én ez helyett zsemlemorzsát szoktam még a rendes fasírthoz is használni).Nagyon jó,és nincs vele annyi  munka. Ha kenyeret használsz,akkor csak 1tojás kell.

Elkészítés:

 A megpucolt gombát lereszeljük sajtreszelőn,megfűszerezzük,beletesszük a tojásokat,a lereszelt hagymát,és a zsemlemorzsát,amennyit felvesz. Kis fasírtokat formálva ,forró olajban pirosra sütjük. Bármilyen köret illik hozzá.

 

 

 

Babpaprikás

Hozzávalók:

 Olaj, fél kg tarkabab, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, 1-2 db zöldpaprika, 1-2 szem paradicsom, köménymag, 2 gerezd fokhagyma, Vegeta, bors

Elkészítés:

 Megdinsztelem a hagymát, ráteszem a pirospaprikát, felöntöm vízzel. A megmosott babot beleteszem. Annyi víz legyen rajta, hogy éppen ellepje. Ha elfő, forró vízzel pótoljuk. Ráteszem a fokhagymát és a köménymagot, később pedig a felszeletelt paprikát és paradicsomot. Amikor a bab már majdnem megfőtt, megszórom fél evőkanál Vegetával. Ha szükséges teszek hozzá kevés sót. Még negyed óráig tovább főzöm. Kevés borsot is szórjunk rá. Közepes lángon főzzük. Finom szaftos lesz. Csavart tésztát főzünk hozzá.

 

 

 

Brokkolis lepénykék

Hozzávalók:

 1 kisebb brokkoli

2 dl sör

2 tojás

só,bors,szerecsendió

liszt,zsemlemorzsa-amennyit felvesz

Elkészítés:

 A brokkolit apróra szétszedve vegetás- szódabikarbónás vízben megfőzzük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük.

A tojássárgájákat összekeverjük a fűszerekkel,sörrel,fehérjehabbal. Mehetnek bele a pici brokkoli darabkák,3 evőkanál olaj,liszt,zsemlemorzsa. Puha állagú masszát kell,hogy kapjunk,amiből kanál segítségével kis lepénykéket szaggatunk forró olajba.

 

 

 

Cukkinis lecsó

Hozzávalók:

 1 fej vörös hagyma

1 gerezd fokhagyma

50 dkg cukkini

bors

1/2 teáskanálnyi reszelt citrom héj

20 dkg paradicsom

parmezán sajt

petrezselyem

olívaolaj

Elkészítés:

 Kockázzuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk olíva olajba Pucoljuk meg a cukkinit vágjuk össze és kislángon dinszteljük össze a hagymával. Ízesítsük sóval borssal és a citromhéjjal Kockázzuk fel a paradicsomot és adjuk hozzá a cukkínihez és forraljuk  össze a tetejére szórjuk a reszelt parmezánt és a petrezselymet.

 

 

 

Finom zöldség fasírt

Hozzávalók:

 főtt/párolt

burgonya

karfiol

brokkoli

sárgarépa

kelbimbó

tojás

só , bors, ételízesítő

lágy kinyomós sajt

mustár

foghagyma

Elkészítés:

 A főtt zöldségeket áttöröm,de nem kell pürésítjük.

Hozzáadom a fűszereket, a tojást és a krémsajtot is. Alaposan összedolgozom. Kb. fél tenyérnyi fasírtokat formázok és zsemlemorzsába forgatom.

 

 

 

Fűszeres zöldségnyárs krumplipürével

Hozzávalók:

 2 kis cukkini

4 vöröshagyma

1 nagy sárgarépa

8-10 kis csiperkegomba

4-5 krumpli

5 dkg margarin

bors

szerecsendió

magyaros fűszer só

étolaj

Elkészítés:

 A zöldségeket megmossuk, a répát és a hagymát meghámozzuk. A cukkinit, a répát és a hagymát nagy karikákra vágjuk. A gombát egészben hagyhatjuk, ha nagy, vágjuk félbe. A zöldségeket a nyársakra fűzzük. Egy tepsibe alufóliát teszünk, erre fektetjük a nyársakat. Kevés olajat csorgatunk rá, és megszórjuk a magyaros fűszer sóval. Az alufólia végeit a nyársakra hajtjuk, tehát beburkoljuk vele. Kb. 30 percig pároljuk a zöldségeket a sütőben (akkor jó, ha már a sárgarépa is puha), majd a fóliát levéve 5-10 perc alatt kissé megpirítjuk.

Amíg a zöldség sül, elkészíthetjük a pürét. A krumplit meghámozzuk, kockára vágva, sós vízben megfőzzük. A főzővizet nem öntjük ki, hanem egy bögrébe vagy tálba szűrjük. A krumplira dobjuk a margarint, fűszerezzük borssal és szerecsendióval, majd kézimixerrel összetörjük. A főző léből annyit öntünk rá, hogy megfelelő állagú legyen, majd a kézimixerrel jó habosra kikeverjük. Ha szükséges, sózzuk.

 

 

 

Gombafejek juhtúróval töltve

Hozzávalók:

 500 g közepes nagyságú gombafej

300 g juhtúró

20 g vaj

40 g trappista sajt

5 cl citromlé

őrölt fehér bors

Elkészítés:

 A gombafejeket megtisztítjuk, leszárazzuk, jól megmossuk.

Sós, citromos vízben pár percig főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A juhtúrót simára keverjük, és borssal ízesítjük. A gombafejeket szétválogatjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített juhtúróval, és a kisebbekkel befedjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk a töltött gombákat, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben színesre pirítjuk, miközben a juhtúró is kellően megolvad.

 

 

 

Gombás rizottó (2 személyre)

Hozzávalók:

 20dkg rizs (elvileg kerekszemű kell, de simából is finom lett)

20dkg csiperke vagy csiperke és erdei gomba vegyesen

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

fél dl száraz fehérbor (elhagyható)

kb. 1liter víz

2 húsleveskocka

majoranna

olaj

kb. 5 dkg margarin

(parmezán) sajt

Elkészítés:

 Kis olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobom a felaprított gombát, fokhagymát. Megpárolom.

Beletesszük  a megmosott rizst és picit lepirítjuk.

Felöntjük  a borral (én nem szeretem a bort, ezért kihagytam), rászórok egy kevés majorannát majd merőkanalanként merem rá a kockából elkészített alaplevet. Folyamatosan kevergetem, ha felszívta a levet, jöhet rá a következő kanállal.

Ha megpuhult a rizs (nekem nem is kellett rá az összes lé, de gondolom ez rizsfüggő) belekeverem a darab margarint, hogy még krémesebb legyen.

A legvégén sajtot (lehetőleg parmezánt) reszelek rá/bele.

 

 

 

Juhtúrós - cukkinis grilltál 2 személyre

Hozzávalók:

 Fél cukkíni (közepes méretű, épp csak magosodni kezdő méret)

25dkg fagyasztott, vagy friss borsó (nem konzerv)

5 dkg juhtúró

kevés reszelt sajt (félzsíros pl. trappista, vagy mozzarella)

grill fűszer keverék

kevés víz

Elkészítés:

 A tepsit sütőpapírral kibélelni, vagy én szilikon "tepsiben" készítettem.

Aljára a borsót teríteni, rá karikázni a cukkinit hámozás nélkül, csak az esetleges magokat kell eltávolítani. Megszórni a fűszerkeverékkel.

A cukkini karikák közepére 1-1 kupac juhtúrót helyezni, és megszórni ízlés szerint reszelt sajttal. Meglocsolni óvatosan egy kis vízzel. Előmelegített sütőben maximum  220 fokon megsütni.

Nagyon finom, laktató és kalóriaszegény étel.

 

 

 

Kínai serpenyős zöldség

Hozzávalók:

 1 evőkanál  növényi olaj

1 nagy hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál  meghámozott, lereszelt friss gyömbér

5 dkg gomba

45 dkg cukorborsó

45 dkg kínai kel, vagy más káposztaféleség

10 dkg babcsíra

5 dkg földimogyoró

1 evőkanál  szójaszósz

5 evőkanál  zöldségleves-sűrítmény vagy víz

tengeri só, őrölt fekete bors

Elkészítés:

 Az olajat egy vastag falú lábosban vagy serpenyőben felforrósítjuk, hozzátesszük a finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, azután a gyömbért, és a finomra szeletelt gombát. 3 percig állandó keverés mellett hirtelen nagy lángon pároljuk. A borsót és a vékonyra szeletelt káposztát hozzátesszük, és további 2 percig keverjük. A megmaradt adalékokkal még 5 percig közepes lángon kavargatjuk, amíg a zöldségfélék nem főnek meg, de azért maradjon egy kicsit friss. Szójaszósszal és borssal ízesítjük, azonnal tálaljuk.

 

 

 

Mediterrán tésztasaláta

Hozzávalók:

 1 csomag penne tészta

1 db közepes cukkini

1 db padlizsán

4-5 paradicsom

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

olívaolaj

só, bors

bazsalikom

kakukkfű

Elkészítés:

 A pennét kifőzzük. A cukkinit, padlizsánt kockákra vágjuk, utóbbit megsózzuk, állni hagyjuk.

A hagymát felaprítjuk. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, rádobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. A padlizsánt kinyomkodjuk, hogy ne legyen kesernyés. A cukkinivel a hagymára tesszük, kicsit lepirítjuk. A paradicsomról lehúzzuk a héját, feldaraboljuk és a zöldségekhez tesszük; sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel. Pároljuk, míg a paradicsom teljesen szétfő. Összekeverjük a pennével és jól lehűtjük.

 

 

 

Mozzarellával rakott padlizsán

Hozzávalók:

 2 nagyobb padlizsán

25 dkg mozzarella

3 dl főzőtejszín

3-4 gerezd fokhagyma

kevés olívaolaj

só, bors, oregano, bazsalikom

Elkészítés:

 A padlizsánt meghámozom, fél cm vastag karikákra vágom, megsózom és egy kicsit pihentetem. Ezután kevés olívaolajon világosra sütöm a karikák mindkét oldalát, közben bekapcsolom a sütőt 180 fokra (légkeveréses). Egy jénai edény aljára rakok egy sor padlizsánt, arra egy réteg felszeletelt mozzarella sajtot, 1 gerezd fokhagymát felaprítva, az egészet megfűszerezem a fent felsoroltakkal, majd megint padlizsán, mozzarella stb. Amikor megtelik az edény, meglocsolom a főzőtejszínnel, lefedve (alufóliával vagy az edény saját tetejével) és kb. 25-30 percig sütjük.

 

 

 

Őszi almás-gombás rizottó

Hozzávalók:

 - 300 gr csiperke gomba

- 1 közepes szál sárgarépa

- 1 közepes szál fehérrépa

- 1 fél darab golden alma

- 2,5 dl tej

- 1 db natúr Medve tömlős sajt (100 gr-os)

- 30-40 dkg barna rizs

Elkészítés:

 Ebben a szép meleg őszben minden hozzávalót könnyen beszerezhetünk ehhez az egyszerű recepthez és a rizottó íz világa tükrözi az idei őszi időjárást.

A barna rizst jó esetben nem felejtem el előző este beáztatni és így könnyebben megfő. Mielőtt elkezdem készíteni a rizottó alapját, felteszem a rizst sós vízben főni.

A megmosott kb. 3-4 mm-es csíkokra feldarabolt csiperke gombafejeket és - szárát először picit megpirítom egy kis olíva olajon és aztán elkezdem megpárolni annyi vízben, hogy a víz magassága a gombán kb. 1 cm magas legyen. közben meg is szórom egy kis sóval (ízlés szerint akár egy kis ételízesítővel is).

Amikor a gomba már félig puha, akkor a közepesen apróra vágott sárga- és fehérrépát is hozzáadom. (3-4 mm-es karikákra vágom, a túl nagy átmérőjű karikákat ketté vagy négybe vágom.

Közben az elpárolgott vizet folyamatosan pótolom.

Amikor már majdnem teljesen puha az összes zöldség, akkor a kb. 7*7 mm-es kockákra feldarabolt almát hozzáöntöm, valamint a tejet is.

Úgymond össze forraljuk, ezt a rizottó alapot, annyira, hogy az alma éppen hogy megpuhuljon, majd

belekeverem a tömlős sajtot és még addig melegítem, ameddig feloldódik a sajt.

Az elkészült szósz alapba beleadagolom a rizst, figyelve arra, hogy a rizottó ne legyen túl sűrű, de túl folyós sem.

 

 

 

Rakott zöldség olasz módra

Hozzávalók:

 50 dkg burgonya

50 dkg sárgarépa

fél fej zeller

2 csirkemell (sült)

1 fej vöröshagyma

8 dkg vaj

3 dkg liszt

5 dl tej

10 dkg reszelt sajt

őrölt bors

Elkészítés:

 Forrásban lévő vízbe tesszük a megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, 5 percig főzzük, majd félretesszük. A felaprított hagymát 3 dkg vajban megpirítjuk, majd rászórjuk a lisztet, és fölengedjük a tejjel. Kislángon, kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszerezzük, és félretesszük. 3 dkg vajban 5-6 percig pároljuk a felszeletelt burgonyát és a csíkokra vágott húst, majd itatóspapírra szedjük. Tűzálló tálba rétegezzük a burgonyát, a csirkehúst, a sárgarépát és a zellert, majd ráöntjük a sajtmártást. A maradék vajat forgácsokra vágva rászórjuk, és forró (200 ºC -os) sütőben 1 órán át sütjük. (Félidőben mérsékeljük a sütő hőmérsékletét.)

 

 

 

 

 

 

 

0.055 mp