Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Vegetáriánus Ételek

Vegetáriánus Ételek

Fetás sült burgonya

Hozzávalók 2 főre

 4 db burgonya (darabonként 120 g)

 1 evőkanál  olívaolaj

 100 g feta

1 evőkanál  tejföl

1 teáskanál  morzsolt kakukkfű

 bors

Elkészítés:

 1. A burgonyát megmossuk, kettévágjuk. Vágott felületükkel felfelé egy tepsibe rakjuk, megkenjük az olajjal, megszórjuk egy kis sóval.

2. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 percig sütjük.

3. A fetát elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, simára kavarjuk. Borssal és kakukkfűvel ízesítjük.

4. A fetás krémet a burgonyákra simítjuk, és további 10-15 percig sütjük.

Glutén mentes pizzás kifli

Hozzávalók 2 főre

 300 g kenyérmix

 10 g margarin (nem kell felolvasztani)

 20 g élesztő

1/2 mokkáskanál  cukor

 csipet só

 kb. 125 ml tej és 125 ml víz (ha kell, picit több)

  oregano

ízlés szerint pizza szósz/ketchup

Elkészítés:

 1.A folyadékban oldjuk fel a cukrot és az élesztőt. Futtatni nem kell.

 2.Keverjük hozzá a többi hozzávalót, ízlés szerint oregánót is, és a robotgép dagasztópálcájával dolgozzuk egynemű tésztává. Bár ilyenkor általában ragadnak a tészták, itt is úgy tűnhet, de enyhén olajos kézzel simán formázzunk gombócokat a tésztából. (Nekem azt hiszem 6 vagy 7 db lett.)

 3.A golyókat lisztezett felületen picit nyújtsuk ki, hogy ovális tésztát kapjunk. Most a hosszabbik oldalnál kezdve csavarjuk fel, és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Kelesszük egy picit őket, míg kicsit megnőnek, majd éles késsel úgy, hogy ne vágjuk a szélekig, vágjuk be mélyen. (Olajos késsel könnyebb.)

 4.Most tegyük be a sütőbe kelni. (Én 30-40 fokon szoktam keleszteni, és a sütő azért ideális, mert állandó a meleg.) Mikor szétnyílnak a vágások mentén a tészták, kenjük meg pizza krémmel vagy ketchuppal, szórjuk meg oregánóval, és szórjunk rá reszelt sajtot. (De ízlés szerint rakhatunk rá szalámit, sonkát, kukoricát, stb.)

 5.Most tegyük vissza még kelni. Mikor úgy gondoljuk, hogy szépen megkelt, kapcsoljuk rá a sütőt 180-200 fokra, és süssük addig, amíg kívül már kérges, de még meg tudjuk nyomni őket. (Jó étvágyat hozzá!)

 

Vajas-parmezános tészta

Hozzávalók 2 főre

 20 dkg durum penne

 6 dkg vaj

6 dkg parmezán

Elkészítés:

 1.A parmezánt reszeljük a lehető legapróbb méretűre, hogy szinte porszerű legyen.

 2.Vágjuk vékony szeletekre a vajat, és osszuk el a tányérokon.

 3.Főzzük ki a tésztát, szűrjük le, és még forrón (nem is szabad elöblíteni!) azonnal osszuk el a tányérokon. Gyorsan keverjük össze a vajjal, szórjuk meg a sajttal, melyekből egy finom, selymes mártás válik így. Együnk hozzá sok salátát.

 

Sajttal szórt pizzás kalász

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

 50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 evőkanál  cukor

 3 dl tej

 8 dkg margarin

 2 teáskanál  só

Töltelékhez:

 1 nagy fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

 1 kávéskanál só

 1 kávéskanál morzsolt oregano

1 nagy csipet bors

 2 dl paradicsomlé

 1 púpos evőkanál liszt

Tetejére:

 5 dkg reszelt sajt

Kenéshez:

 3 evőkanál tej

Elkészítés:

 1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, és alaposan kidagasztjuk.

2.Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

 3. A töltelékhez a hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a paradicsomlével, fűszerezzük, majd a liszttel sűrűre főzzük.

4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Vékonyra, kb. 4 mm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk.

5. A csíkokat megkenjük a töltelékkel, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet. A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék. Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.

6. A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk. Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva, és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)

7. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.

8. Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.

9. Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra, és így tovább. Szórjuk meg őket reszelt sajttal.

10. Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok. 180 fokon légkeveréses sütőnél 15 perc alatt megsütjük őket,gáztűzhelynél kb.25perc ennyi idő alatt a sajt szép barna színt kap, és a tészta is tökéletesen átsül.

11. A sütőből kivéve kenjük le tejjel, és hagyjuk konyharuha alatt kb. 10 percet átgőzölni.

 

Töltött uborka

Hozzávalók 6 főre

 1 kígyóuborka

12 evőkanál körözött

 3 paradicsom

 3 szelet trappista sajt

néhány szelet sárgarépa, hagymaszár

Elkészítés:

 1.Az uborkákba mélyedést vájunk és megtöltjük körözöttel (lehet maradék kaszinótojás töltelék is).

 2.Paradicsomokat félbevágjuk és a sonkatekercs töltelékével díszítjük.

 3.A többi már csak a fantázia kérdése.

 

Toscan paradicsomleves

Hozzávalók 4 főre

 250 g koktél paradicsom

3 gerezd fokhagyma

 1 nagy csokor FRISS bazsalikom

olívaolaj

 só, bors

 1 konzerv paradicsom (nem a püré, hanem a darabos)

 1/4 kg kenyér, szikkadtabb

 mozzarella, tejszín a tálaláshoz

Elkészítés:

 1.A koktélparadicsomokat tűzdeljük meg fokhagyma darabokkal, majd helyezzük egy hőálló tálba, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk rá a bazsalikom levelek felét (tépkedve).

2.A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és tegyük be a paradicsomokat.

 3.Amíg sül, egy lábosban melegítsünk olajat, dobjuk rá a maradék fokhagymát és bazsalikomot. Pár percig pároljuk, majd öntsük rá a  konzerv paradicsomot. A konzervet ne dobjuk el, hanem engedjük tele vízzel, és ezt is öntsük a paradicsomra. Forraljuk fel, közepes lángon főzzük kb. 10-15 percig, ha szükséges, fűszerezzünk utána.

 4.A kenyeret tépkedjük kis darabokra, adjuk a leveshez, és főzzük még 10 percig. Eközben a sütőben elkészülnek a paradicsomok, ezeket kivéve öntsük a levesbe! Fontos, hogy a legjobb részek alul vannak, az olajat, a kisült paradicsomlevet, a sült fokhagymát se hagyjuk ki, mindent öntsünk bele!!

 5.Keverjük át, ha úgy érezzük, adjunk hozzá még egy kis vizet. Még egy forralás és már készen is van.

 

 Vega pizza

Hozzávalók 2 főre

Tésztához:  egy 25 cm-es pizzához

 10 dkg kilófaló liszt

 0,5 dl kéz meleg víz

 1 kávéskanál  méz

 1 kávéskanál  só

 0,6 dkg friss élesztő

2 evőkanál  tejföl

 1 evőkanál  olívaolaj

Feltét:

 4-5 közepes barna csiperkegomba

 10-12 fekete olajbogyó

 2 evőkanál kapribogyó

3-4 koktél paradicsom

 100 g mini mozzarella

 1 kávéskanál bors

 1 teáskanál  kakukkfű

 1 zellerszár

 4 evőkanál  paradicsomszósz

Elkészítés:

 1.A langyos vízzel elkeverjük a mézet és az élesztőt. Amikor megkelt, összekeverjük a tészta többi hozzávalójával, és 1 órát kelesztjük.

 2.A megkelt tésztát kinyújtjuk kör alakúra, amekkora a sütőforma, megkenjük paradicsomszósszal, megszórjuk a feldarabolt zellerrel, gombával és az összes hozzávalókkal. Frissen őrölt borssal, kakukkfűvel megszórjuk.

 3.230 fokra előmelegített sütőben légkeveréses sütőnél  15erc alatt megsütjük, gáztűzhelynél ez kb. 25perc.

 

Fahéjas csigák - kávés sziruppal leöntve

Hozzávalók 6 főre

 70 dkg liszt

50 dkg cukor

12 dkg margarin

 0,5 l tej

 1 csomag szárított élesztő

 1 púpozott kávéskanál  sütőpor

1 csapott kávéskanál szódabikarbóna

 2 evőkanál fahéj

 kb. 1,5-2 dl kávé

1 evőkanál víz

Elkészítés:

 1.A 2,5 dl tejet a vajjal és 10 dkg cukorral összemelegítjük, majd tűzről levéve hozzáöntjük a tej másik felét. Beleszórjuk az élesztőt, és lefedve felfuttatjuk kb. 10 perc alatt.

 2.50 dkg liszttel és egy fakanállal sima tésztát keverünk belőle, majd 1 órán át letakarva kelesztjük meleg helyen.

 3.10 dkg lisztet, sütőport és szódabikarbónát elkeverünk, a kelt tésztába belegyúrjuk, majd a maradék 10 dkg lisztből annyit dagasztunk még hozzá, amennyit felvesz.

 4.Lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk, legegyszerűbb, ha egy hosszú rudat sodrunk, és azt nyújtjuk ki széltében. Ezt követően megszórjuk 20 dkg cukor és 2 evőkanál fahéj keverékével, feltekerjük, és egy éles késsel kb. 1-1,5 cm-es csíkokra szeleteljük.

 5.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200 fokon előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

 6.Közben a maradék 20 dkg cukrot egy teflon serpenyőben karamellizáljuk, és mikor már szép barna, hozzáadunk 1 evőkanál vizet, majd a kávét is hozzáöntjük. Tálaláskor ebből kanalazunk a csigák tetejére.

 

Rumos zserbógolyó

Hozzávalók 4 főre

 20 dkg aszalt sárgabarack

20 dkg darált dió

 2 evőkanál rum

 1 evőkanál rumaroma

1 csomag vaníliás cukor

 3 evőkanál baracklekvár

 porcukor ízlés szerint

 15 dkg tortabevonó

 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

 1.A barackot késes robotgéppel felaprítjuk, majd leöntjük a kicsit megmelegített rummal és aromával, puhulni hagyjuk.

 2.Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval, apró diónyi gombócokat formálunk.

 3.Egy sütőpapírral bélelt tálcára rakjuk, és egy kis időre betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen.

 4.Közben gőz felett felolvasztjuk a kockákra tördelt csokoládét az olajjal együtt (célszerű minél kisebb edényt használni).

 5.A dermedt golyókba fogpiszkálót szúrunk, és az olvadt csokiba mártjuk úgy, hogy befedje, majd egy habszivacsba szúrjuk száradni.

 

Mediterrán saláta naranccsal

Hozzávalók 4 főre

6 db narancs (lehet vérnaranccsal, grapefruittal)

 1 zacskó vegyes zöldsaláta (rukkola/spenót, stb.)

 aszalt vörös áfonya

 3 szem salotta hagyma vagy egy fél lilahagyma

 10 dkg pekán dió vagy normál dió

 2 evőkanál cukor

 krémesebb kecskesajt vagy feta

Öntet:

 2-3 narancs kifacsart leve

 0,5 dl olívaolaj

 1 teáskanál méz

 1teáskanál mustár

 1 evőkanál áfonyaszörp

 2-3 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

 1.A narancsot meghámozzuk, és felkockázzuk.

 2.Összekeverjük a zöldsalátával.

 3.A lilahagymát vagy salottát(hagyma) felszeleteljük, és szálakra szedve az előzőekhez keverjük.

 4.Az aszalt áfonyát is hozzáadjuk.

 5.A pekán diót vagy normál diót egy serpenyőben állandó keverés mellett kicsit megpörköljük a cukorral együtt.

 6.Összekeverjük az öntet hozzávalóit, és ízlés szerinti mennyiséget felhasználva összekeverjük a salátával. Így már nem jó eltenni másnapra, úgyhogy csak annyit keverjünk össze a salátával, amennyit azonnal elfogyasztunk. A maradék salátát és öntetet külön tároljuk.

 7.Tányérokra szedjük, szórunk rá egy marék diót, majd morzsolunk a tetejére a kecskesajtból.

 8.Pirítóssal előételnek kitűnő vagy grillhúsok mellé salátának.

 

Őszi répás káposztasaláta

Hozzávalók 6 főre

 1 kis fej lilakáposzta fele

 1 negyed fej káposzta

4-5 levél jégsaláta

1 nagy pritaminpaprika

 1 nagy szál répa

 4 db retek

 1 nagy marék földimogyoró

1 nagy marék mazsola

 vaj

 só, bors, fokhagyma

Elkészítés:

 1.A zöldségeket megmossuk, a répát megpucoljuk, ezután mindet felcsíkozzuk, és egy nagy tálba beletesszük.

 2.A mazsolát rövid ideig hideg vízbe áztatjuk, mialatt a földimogyorót megpucolva egy kevés vajon megpirítjuk. Végül hozzádobjuk a lecsöpögtetett mazsolát, majd az egész mehet a zöldségágyra.

 3.Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, és rövid ideig állni hagyjuk. Vajas pirítóssal tálaljuk.

Sárgarépás sok magvas kenyér

Hozzávalók 6 főre

 206 g rozskovász

 140 g öregtészta

csipet élesztő

 5 dkg sötét rozsliszt

 20 fehér kenyérliszt

 5 dkg zabpehelyliszt

 10 dkg rozsliszt

 15 dkg graham-liszt

2 teáskanál  himalaya só

 2 evőkanál étolaj

 1 teáskanál méz

 kb. 3-4 dl víz

1 teáskanál  lenmag, szezámmag, tökmag, szotyi

 1 közepes sárgarépa reszelve

Elkészítés:

 1.A hozzávalókat összekeverjük, először a folyékony, majd a szilárd.

 2.A tészta állaga olyan legyen, hogy elváljon az edény falától, és ne ragadjon túlságosan az ujjunkhoz. Nem kell túl sokat kavarni a gépben (kenyérsütő, robotgép), csak amíg egynemű nem lesz, ezután kiborítjuk, és áthajtogatjuk, ha kell még hozzá liszt, adunk hozzá.

 3.Ezután pihentetjük 1 órát, majd ismét áthajtogatjuk .

 4.A második hajtogatás után még 1 órát pihentetjük, nézzük közben mennyire kel, és ha nagyon, akkor ezután megformázzuk, és várunk, míg megint megkel, majd kisütjük.

 5.Attól függően mennyire kel a tészta, hajtogatjuk még kétszer vagy háromszor.

 6.Ha nagyon aktív, akkor elég egyszer meghajtogatni, majd megformázni, megvárni, míg a duplájára kel, és kisütni.

Grillezett mediterrán zöldségtál

Hozzávalók 10 főre

 200 g cukkini

 200 g padlizsán

 100 g szárított paradicsom

 200 g articsóka konzerv (lé nélkül)

 200 g bébi kukorica

 200 g olívabogyó

 200 g pritaminpaprika (piros-sárga)

 100 g vöröshagyma

 150 ml olívaolaj

 kakukkfű

 rozmaring

 oregano

Elkészítés:

 1.A cukkinit és a padlizsánt szeleteljük fel hosszában kb. 1 cm vastagra, és dobjuk egy nagyobb keverőtálba. A pritaminpaprikákat vágjuk hosszában 4 cikkre, és magtalanítsuk. Az articsókát és a hagymát ugyancsak vágjuk nagyobb cikkekre. Az utóbbi zöldségeket is helyezzük a cukkinis tálba, majd adjuk hozzá a bébi kukoricát.

 2.Öntözzük meg a tál tartalmát olívaolajjal, és tegyük bele a tetszőleges mennyiségű fűszereinket, zúzott fokhagymát és a cukrot. (A sót csak a végén tegyük bele, mert levet enged.)

 3.Jól keverjük össze, majd tegyük bele két tepsibe. Azért tesszük két tepsibe, hogy jobban érje a hő, és ezáltal nagyobb legyen a pörzsanyag képződés.

 4.220 fokos előmelegített sütőben addig süssük, míg a zöldségek barnás kérget nem kapnak.

 5.Sütés után öntsük össze a két tepsi tartalmát, majd melegen kavarjuk hozzá a szárított paradicsomot és az olívabogyót. Most sózzuk tetszés szerint.

Pestós paradicsomsaláta

Hozzávalók 2 főre

 4-5 kisebb szem paradicsom (keményebb)

 1-2 szál újhagyma

 1 teáskanál  zöld pesto

1 mokkáskanál  só

 1 evőkanál  balzsamecet

 1 evőkanál  szőlőmag olaj (vagy szűz olívaolaj)

Elkészítés:

 1.A fűszereket kikeverjük egy kis edényben vagy bögrében.

 2.A megmosott paradicsomokat és az újhagymát apró kockákra vágjuk, tálba rakjuk.

 3.Leöntjük az öntettel.

 4.Legalább 1-2 órát hűtőben állni hagyjuk, hogy jól összeérjenek az ízek és a paradicsom levet engedjen. Tálalás előtt átkeverjük.

 

 

0.027 mp