Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Vajas leveles tészta házilag, és rétesteszta házilag alap recept

Vajas leveles tészta recept házilag

1 kg finom liszt,

50 dkg vaj,

3 dl tejföl,

2-3 dl víz (amennyit gyúrás közbe felvesz),

2 teáskanál ecet, 5 teáskanál só,

Elkészítés:

A lisztet egy mély tálba teszem, közepébe helyezem a tejfölt, a sót és az ecetet. Gyúrás közbe öntöm hozzá a vizet, annyit, hogy jól gyúrható legyen. Kicsit pihentetem, majd elnyújtom, vékonyan belekenek egy réteg vajat és összehajtom. Fél óra pihenő a hűtőbe, majd ismét nyújtás és egy újabb réteg vaj. A hajtogatásnál igyekszem mindig ugyan abból az irányból, ugyan olyan formában összehajtani a tésztát, így lesz igazán leveles (állítólag).

Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a vaj el nem fogy. Felhasználás előtt néhány órát hűvös helyen pihentetem.

Mivel ez a tészta igen nagy mennyiség a „felesleg" befagyasztható, a következő használat előtt csak kiveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni.

Nyújtásnál nem szabad túlzásba esni, ezt a tésztát nem szabad 6-7 mm-nél vékonyabbra nyújtani, különben nem nyílik szét.

Mivel ez a tészta igen hamar lágyul a vaj miatt, jól előmelegített és nagyon forró 240 fokos sütőben kell sütni, hogy szépen szét tudjon nyílni, ha nem elég forró a sütő, a tésztából a vaj elkezd kiolvadni, és a süteményeink tocsogni fognak nem sülni.

A tésztát sokféle képen  felhasználhatjuk, akár édes, akár sós töltelékkel, de töltetlenül is finom némi reszelt sajttal, vagy valamilyen maggal a tetején.

 

Gyors vajastészta alaprecept

 Hozzávalók:

 200 g vaj

 300 g rétesliszt

 0,5-1 dl víz (a finomliszt arányától függően)

 1 evőkanál ecet vagy 2 evőkanál savó

 csipet só

 Ha sós süteményhez használjuk, akkor sósabbra készítjük.

 Elkészítés:

 Magas tálba kimérem a lisztet, hozzáadom a mikróban megpuhított vajat, ecetet, sót. A robotgépbe csak az egyik habverőt teszem bele és ezzel homogénre keverem. Azonnal felhasználható, de még jobb, ha áll egy éjszakát.

 Ha édes süti készül belőle, akkor a tésztába is keverek 50g-nyi porcukrot.

 Ha hajtogatni kell, akkor háromszor nyújtom hosszúkás téglalap alakra és háromrétegűre hajtogatom, majd félbe. Ha nincs ehhez kedvem, időm, akkor csak egyszer nyújtom ki, és feltekerem, mint a beiglit.

 

 

Hajtogatott leveles tészta :

Hozzávalók : 1.10 kg liszt, 1 kg margarin, 3 dkg só, 1 dl olaj, 0.5 dl ecet ( 10 % )

Az 1 kg szobahőmérsékletű margarint 10 dkg liszttel csomómentesen összedolgozzuk, és téglalappá formáljuk. ( Hideg helyen, gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne puhuljon meg és jól dolgozzuk el a margarint, ne legyen csomós! )

Tegyük hűtőbe kb. fél órára, de ne keményedjen meg a margarin, az ujjunkkal még be tudjuk nyomni.

Az  1 kg lisztből, az ecetből, az olajból és a sóból kb. 7 dl vízzel közepes keménységű tésztát gyúrunk.

A vizet csak fokozatosan szabad a tésztához hozzáadni, mert minden fajta liszt más, máshogy viselkedik. Egyik fajta liszt kevesebb, a másik több vizet vesz fel, ezért van írva a kb. vízmennyiség!

Majd a pihentetés után a margarint beleburkoljuk a két képen látható módon a tésztába.

A beburkolt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és egy szimpla hajtást csinálunk.

Fontos, hogy a hajtogatás során a lisztet minden oldalról keféljük le!

A hajtással magunk felé fordítjuk a tésztát.

Ezután újra kinyújtjuk téglalap alakúra.

Csinálunk egy dupla hajtást.

A fél óra pihentetés után kinyújtjuk és újra egy szimpla és egy dupla hajtást kell csinálni ahogyan az első körben.

Az összehajtott tésztát 5 egyforma ( kb. 60 dkg-os ) részbe vágjuk és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt pihentessük 1-2 órát, de legjobb, ha csak másnap használjuk fel.

Darabonként lefagyasztható!

A dupla hajtást ne téglalapra, hanem négyzetesebbre nyújtsuk.

 

 

Rétestészta Házilag, alap recept

Hozzávalók 12 főre

250 g búza rétesliszt

110 ml langyos víz

2 evőkanál  kacsazsír

1 teáskanál  almaecet

1 kávéskanál  só

1 egész tojás

Elkészítés:

1.A langyos vízben felolvasztjuk a zsírt, hozzákeverjük az ecetet, a tojást, a sót és folyamatos kevergetés mellett a lisztet. Összeforgatjuk az alapanyagokat, melyből sűrű, de szinte folyós tésztát kapunk és folpackkal lefedve néhány órára félretesszük pihenni (én a hűtőbe), a tetejét és az edényt is megkenve zsírral.

2.Egy tiszta abroszt kiterítünk egy 70-80 cm átmérőjű asztalra (könnyebb kereken kihúzni), alaposan belisztezzük, és a hűtőből kivett, átgyúrt tésztát a közepére téve kicsit kinyújtjuk sodrófával, majd mindkét kezünket ökölbe szorítva, öklünk domború oldalát a tészta alá téve óvatosan húzni kezdjük a tésztát az asztal széle felé. A húzással körkörösen haladunk, hogy egyenletes legyen a tészta vastagsága (vagy vékonysága).

3.Amikor már áttetsző a tészta,- szinte átlátunk rajta,- akkor hagyjuk 10 percet szikkadni, majd átkenjük olvasztott vajjal és tetszés szerint töltjük.

 

 

 

 

0.03 mp