Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Ünnepi Vegyes És Sós Sütemények

 

 

Ünnepi  Vegyes Sós Sütemények

 

 

   Gyors sajtos háromszög

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához:

    80 dkg finomliszt

    5 dl tej

    5 dkg élesztő

    1 evőkanál  só

    1.5 dl napraforgó olaj

    A töltelékhez:

    18 dkg vaj

    3 db tojássárgája

    10 dkg füstölt sajt (vagy tetszés szerint más fajta)

    A tetejére:

    3 db tojásfehérje

    2 teáskanál szezámmag (reszelt sajt )

    Elkészítés:

Tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd 4 cipót gyúrunk belőle.

Kinyújtjuk nagy tepsi formára és megkenjük a töltelékkel.

A töltelékhez felverjük a tojássárgáját a vajjal és a reszelt sajttal.

Feltekerjük a tésztát, mint egy csigát, majd háromszögeket vágunk bele.

Előmelegítjük a sütőt 240 fokra.

A sütőpapíros tepsire helyezzük a háromszögeket és hagyjuk pihenni fél órát.

A tetejét bekenjük tojásfehérjével és megszórjuk vagy reszelt sajttal, vagy szezámmaggal.

Halvány barnára sütjük.

 

 

 

  Sajtkrémmel -baconnel töltött falatok

  Hozzávalók / 10 adag

    2 csomag leveles tészta (fagyasztott, kb. 30 jön ki belőle)

    13 dkg bacon

    200 g tömlős krémsajt (tetszőleges ízben)

    3 db újhagyma

    10 dkg sajt (reszelve)

    1 db tojás (a kenéshez)

     Elkészítés:

A leveles tésztákat felengedjük, közben a tömlős sajtokat is kivesszük a hűtőből, és egy tálba nyomjuk őket.

Felkockázzuk a bacont, felaprítjuk az újhagymát, és a sajtkrémbe keverjük. (Ha a sajtkrém nehezen kezelhető, akkor rövid időre alacsony hőfokon betehetjük a mikróba is.)

A leveles tésztákat egyesével kinyújtjuk, és az egyik szélére halmozzuk az arányosan elosztott sajtkrémes keveréket, majd feltekerjük, mint egy bejglit.

Trapéz alakban felvágjuk a tésztahurkát. (Javaslom a lisztezett, vékony pengéjű kést, mert a sajt miatt eléggé ragadós és puha a cucc.)

A trapézokat a tepsibe tesszük. (Biztonság kedvéért sütőpapír!) Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a reszelt sajttal.

Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Figyelem! Megnőnek, és szétfolynak kissé, de ez a süti élvezeti értékét nem károsítja!

 

 

 

  Sonkával és sajttal töltött leveles tészta

  Hozzávalók / 4 adag

    1 csomag leveles tészta

    30 dkg sonka

    25 dkg trappista sajt

     Elkészítés:

Először is kicsomagoljuk óvatosan a mirelit leveles tésztánkat.

Szépen ráhelyezzük a géppel szeletelt sonkát, ügyelve arra, hogy egy csöppnyi tésztát se hagyjunk üresen (az íz kedvéért).

Majd végül a reszelt sajtot is ráhalmozzuk, amivel ugyanúgy járunk el, mint előzőleg a sonkával.

Óvatosan, ügyelve arra, hogy a sajt ne essen ki belőle, feltekerjük, és ízlés szerinti vastagságra felkarikázzuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Végül 200 fokon arany barnára sütjük.

 

 

 

  Mini leveles pizzás csigák

  Hozzávalók / 4 adag

    1 csomag leveles tészta ( fagyasztott)

    100 ml pizza szósz

    15 dkg sajt (reszelt)

     Elkészítés:

A leveles tésztát kiolvadás után 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk.

Egyenletesen rákenjük a pizza krémet, majd a sajt felét ráreszeljük.

Szorosan föltekerjük a krémes, sajtos tésztát, majd a rúdból fél ujjnyi szeleteket vágunk.

Ezeket egymás mellé szorosan tepsire tesszük, és a maradék sajttal megszórjuk a tetejüket.

Hamar megsülnek, mert vékonyak. Gyors és egyszerű finomság. Ha gazdagítani szeretnénk, akkor a pizza krémes alapra reszelhetünk gépsonkát, füstölt sonkát/tarját, így még finomabb!

 

 

 

  Zöldséges pillangók

  Hozzávalók / 4 adag

  Tésztához:

    50 dkg liszt

    2,5 dkg élesztő

    1 teáskanál  cukor

    3 dl tej

    2 kávéskanál  só

    5 dkg margarin

     Töltelékhez:

    1 zöldfűszeres tömlős sajt

    1 nagy csipet só

    1 csipet őrölt szerecsendió

    5 dkg zöldborsó

    1 nagy fej lilahagyma

    15 dkg kukorica

    1 nagyobb méretű piros kaliforniai paprika fele

    1 kis csokor metélőhagyma

    10 dkg trappista sajt

    Kenéshez:

     1 tojássárgája

    Szóráshoz:

    1 teáskanál  szezámmag

   Átgőzöléshez:

   2 evőkanál tej

    Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A borsót megfőzzük, ha konzervet használunk, azt csak öblítsük át. A lilahagymát és a paprikát kockázzuk fel. A metélőhagymát vágjuk apróra. A kukoricát mossuk át, és hagyjuk lecsepegni.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük a tömlős sajttal. Óvatosan meghintjük sóval, szerecsendióval. Egyenletesen rászórjuk a lilahagymát, a paprikát, a borsót, a kukoricát, végül a metélőhagymát. Ráreszeljük a trappista sajtot.

A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük, mint a bejglit. Szélesebb trapézokat vágunk a rúdból.

Egy lisztbe mártott fakanál nyelével középen jól lenyomjuk a tészták közepét, hogy a két oldala kicsit felfelé forduljon.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Előmelegítjük a sütőt.

A tészták tetejét megkenjük tojássárgájával, és szórunk rá kevéske szezámmagot.

Meleg helyen még további 30 percet kelesztjük.

180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve a tetejükre csorgatunk kevéske tejet, és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni

 

 

 

  Sonkás falatok

  Hozzávalók / 5 adag

    1 csomag  leveles tészta

    maradék sült vagy főtt sonka vagy csülök (kb. 20-30 dkg)

    20 dkg sajt

    tejföl

    1 tojás

    szezámmag (elhagyható, de minek) :)

    Elkészítés:

A leveles tésztát kinyújtjuk. Megkenjük vékonyan tejföllel.

A maradék sonkát nagyon apróra felvágjuk, elterítjük a tésztán egyenletesen.

A sajtot lereszeljük, ezt is elosztjuk rajta.

A tésztát feltekerjük, majd rézsútosan kis trapézokat vágunk a tekercsből.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd megkenjük felvert tojással. Bőven megszórjuk szezámmaggal a tetejüket.

A tészta csomagolásán levő előírás szerint megsütjük.

Rácsra szedve hűlni hagyjuk.

 

 

 

  Túrós sajtgolyó

  Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg tehéntúró

    30 dkg trappista sajt

    3 db tojás

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    2 bögre finomliszt

    2 bögre zsemlemorzsa

      Elkészítés:

 Fél kg túrót, 30 dkg reszelt sajtot, 3 egész tojást, sót, borsot összekeverünk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható, de még ragacsos masszát kapjunk.

Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

Forró olajban arany barnára sütjük.

 

 

 

  Brazil sajtos kenyérfalatok

  Hozzávalók / 3 adag

    17 dkg finomliszt (tápióka)

    70 ml napraforgó olaj

    1.5 dl tej

    1 db tojás

    8 dkg sajt (reszelt)

    1 teáskanál  só

     Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük.

Míg melegedik a sütő, kikeverjük a tésztát, vagyis az összes hozzávalót simára keverjük.

Mini muffin formákba töltjük (2/3-ig), és kb. 17 perc alatt megsütjük.

Melegen tálaljuk.

 

 

 

  Ropogós sajtpuffancs

  Hozzávalók / 2 adag

    3 db tojásfehérje

    3 evőkanál búzadara

    6 dkg sajt

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

     Elkészítés:

A tojásfehérjéket csipet sóval habbá verjük.

Óvatosan belefordítjuk a 3 evőkanálnyi búzadarát és a 3 evőkanálnyi reszelt sajtot.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Előmelegített sütőben kivajazott, kisebb méretű muffin formában aranysárgára sütjük.

12 kis ropogós puffancs lett ebből az adagból.

 

 

 

  Omlós magvas-sajtos négyszög

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához:

    60 dkg finomliszt

    2 db tojássárgája

    5 dkg élesztő

    150 ml tejföl

    20 dkg trappista sajt (reszelt)

    só ízlés szerint

    30 dkg margarin

    A tetejére:

    1 db tojás

    1 evőkanál szezámmag

     Elkészítés:

Az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd 1 órát kelesztjük.

Utána lisztezett gyúródeszkán újra átgyúrjuk.

Majd kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük egy felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.

Derelyevágóval kis négyszögekre vágjuk, tepsibe rakjuk, és hagyjuk kb. félórát pihenni.

15-20 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

  Burgonyás-parmezános keksz

  Hozzávalók / 6 adag

    15 dkg burgonyapüré

    6 dkg vaj

    4 dkg parmezán sajt (reszelve)

    12.5 dkg tönkölybúza liszt

    1.5 kávéskanál só

    1 teáskanál bazsalikom

    1 teáskanál oregánó

    1 teáskanál négyszínű bors (frissen őrölve)

     Elkészítés:

Minden hozzávalót robotgépben összegyúrunk.

Fóliába csomagolva fél órára hűtőben pihentetjük.

A tésztát 2 részre osztva kinyújtjuk, 2 mm vékony téglalap alakúra. Sodrófára feltekerve sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

Derelyevágóval darabokra szeleteljük.

180 fokon, hőlégkeverésen 10 perc alatt megsütjük.

 

 

  Extra sajtos rúd

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához:

    45 dkg finomliszt

    20 dkg vaj

    10 dkg sajt (reszelt)

    2 db tojás

    1.5 dl tej

    1 evőkanál só

    A tetejére:

    1 db tojás

    5 dkg sajt (reszelt)

     Elkészítés:

A lisztet sóval, sajttal összekeverjük, majd a hide vajjal  ujjbeggyel gyorsan összemorzsoljuk.

A felvert tojásos tejet hozzákeverjük, és összedolgozzuk gyors mozdulatokkal, hogy a kezünk melegét minél kevésbé vegye át.

Ütögetve tömörítjük, nem gyúrjuk.

Lapos koronggá pofozgatjuk a tésztát, és legalább 1 órára lehűtjük, csalhatunk egy kis mélyhűtőzéssel.

3 mm-re nyújtjuk, és csíkokra vágjuk a tésztát.

Megkenjük és sajtozzuk.

 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt sül meg.

 

 

  Egyszerű sajtos rudak

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához:

    250 g finomliszt

    200 g vaj

    200 g reszelt sajt

    1 kávéskanál  só

    0.5 kávéskanál  szódabikarbóna

    50 ml tej

    Kenéshez, szóráshoz:

    1 db tojás

    25 g reszelt sajt

    só ízlés szerint

      Elkészítés:

 A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sajtot és a tejben feloldott szódabikarbonátot, sima tésztává gyúrjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tésztát lisztezett munkalapon kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékony rudakra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk a sajttal és sóval.

A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, betoljuk az előmelegített sütőbe, és 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

 

 

 

  Kelt leveles sajtos rúd

  Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg finomliszt

    3 dkg élesztő

    1 evőkanál  só

    1 teáskanál cukor

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    12 dkg tejföl

    2 dl víz

    25 dkg margarin

    1 db tojás (a tetejére)

    5 dkg sajt (a tetejére)

      Elkészítés:

A hozzávalókat a margarin kivételével összegyúrjuk, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, és a hideg margarint nagy lyukú reszelőn ráreszeljük.

A tésztát hajtogatjuk, majd 20 percig pihentetjük. Újra kinyújtjuk, és a hajtogatást még háromszor megismételjük, 20-20 perc pihentetéssel.

A tésztát kinyújtjuk, lekenjük egy sózott, felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal (én most a felére szórtam szezámmagot is), hosszúkás rudakra vágjuk.

A rudakat tepsire tesszük, és 15 percig kelesztjük.

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

 

 

 

  Omlós sajtos rudacskák

  Hozzávalók / 10 adag

    15 dkg trappista sajt

    35 dkg liszt

    1 dkg szalalkáli

    25 dkg margarin

    2 db tojás

    tejföl  (amennyit felvesz kb. 1-2 evőkanál )

    1 teáskanál  só

    Tetejére:

     tojás

     sajt

     szezámmag

    köménymag

    só

    Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a szalalkálit, és beletesszük a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk benne a margarint.

A 2 tojásban elkeverjük a tejfölt és a sót, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez.

Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd feldaraboljuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket.

A tetejüket megkenjük a tojással, megszórjuk sóval, majd a reszelt sajttal, és ízlés szerint szórunk rá szezámmagot vagy köménymagot. (Én általában a tészta felét köménymagosan, a másik felét szezámmagosan készítem el.)

Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt arany barnára sütjük.

 

 

 

  Gyors fűszeres kifli

  Hozzávalók / 6 adag

    60 dkg liszt

    5 evőkanál  olaj

    2 dl víz

    1,5 dl tej

    1 teáskanál  só

    pici cukor

    3 dkg élesztő

     Töltelék:

    15 dkg füstölt tarja

    1 csomó snidling

    1 evőkanál  vaj és olaj keveréke

    15 dkg füstölt sajt

    5 dkg vaj

    1 tojássárgája

      Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk. Én ezt a kenyérsütőre szoktam bízni: a nedves hozzávalók kerülnek alulra, aztán rá a liszt, a sarkokba a só és a cukor, középre az élesztő. A dagasztás után 30 percig kelesztjük.

 Közben elkészítjük a tölteléket: a tarját egészen kicsire aprítjuk (én aprítóval szinte ledaráltam), és az 1 evőkanál vaj és olaj keverékén megpirítjuk. A metélőhagymát szintén apróra vágjuk, és a kész tarjához keverjük. A sajtot lereszeljük.

 Ha a tésztánk elkészült, négy egyelőre részre osztjuk. Az első tésztánkat kör alakúra nyújtjuk, megkenjük a vaj felével, és rákenjük a tarjás keveréket. Ezután lefedjük egy másik, szintén kör alakúra nyújtott tésztával.

 Ezután 16 egyenlő részre vágjuk, mint a tortát. Feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.

 Újabb tésztát nyújtunk, amit szintén megkenünk vajjal, majd a reszelt sajttal megszórjuk. Befedjük egy másik tésztalappal, és ugyanúgy járunk el, mint az előbb.

 Tojássárgájával megkenjük.

 Rövid ideig még pihentetjük (kb. 15 perc), és forró sütőben nagyjából 15 perc alatt megsütjük.

 

 

 

  Bacon-ös kifli

  Hozzávalók / 4 adag

    100 dkg finomliszt

    3 dkg élesztő

    6 dl tej

    1 db kockacukor

    2 dkg só

    2 evőkanál  tejföl

    5 dkg margarin

    2 db tojás

    24 szelet bacon

     Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl tejben a kockacukorral felfuttatjuk.

A lisztet, sót, tejfölt, egy tojást, a maradék tejet összekeverjük a megkelt élesztővel. Jól kidolgozzuk, az olvasztott margarint a végén adjuk hozzá, a tálra kenve. Ha fényes a tészta, egy órát kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítva négy felé osztjuk, cipókat formázunk, és újabb pihentetés 20 percig.

 A cipókat fél cm-es lapokra nyújtjuk, kerékküllőre vágjuk 12 db-ra. Ráfektetünk mindegyikre fél szelet bacont, feltekerjük, a kilógó szalonnavéget visszahajtjuk.

Lisztezett tepsire téve megkenjük a másik tojással, és 30 perc pihentetés után forró sütőben sütjük.

 

 

 

  Sajtos masni házilag

  Hozzávalók / 6 adag

    500 g finomliszt

    10 g só

    2.5 dl víz

    500 g vaj

    10 ml ecet (20%-os)

    15 dkg sajt (tetszőleges fajta)

    1 db tojás (a kenéshez)

      Elkészítés:

 Először is készítsük el a vajas tömeget. A felkockázott vaj 80%-át, valamint a liszt 20%-át tegyük konyhai robotgépbe (ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor kézzel kell dolgoznunk). Dolgozzuk össze a vajat a liszttel, míg csomómentes lesz, de még nem habos. Tegyük fóliába, sodrófával igazítsuk téglalap formára (kb. 1 cm vastagra nyújtsuk), majd becsomagolva tegyük fagyasztóba 10 percre.

 Készítsük el az alaptésztát is: a maradék lisztet, vajat, valamint vízzel összekevert ecetet és sót tegyük szintén robotgépbe, és készítsünk belőle lágy tésztát. Kézzel nem fogunk tudni dolgozni ezzel a tésztával, habkártyára mindenképpen szükség lesz a kidolgozásnál.

 Lisztezett gyúródeszkán kezdjünk dolgozni, a tésztából formázzunk gombócot, és a habkártya segítségével emeljük fel, majd jó erősen csapjuk oda a deszkához. Újból végezzük el ugyanezt a folyamatot úgy, hogy közben a habkártya segítségével a leragadt tésztákat is szedjük fel, és gyúrjuk a többihez. Kb. 10-15 percnyi dagasztás után a tésztánk kezd kifényesedni, kezelhetőbbé válik. Fontos, hogy a deszka minimális lisztezésén túl további lisztre nincs szükség! Bármennyire is nehéznek tűnik a munka a lágy tésztával, ne adjuk fel!

 Ha tésztánk kifényesedett, formázzunk ismét cipót belőle, majd éles késsel gyors mozdulattal csapjunk keresztet a tetejébe, szórjunk rá kevés lisztet, és konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet.

 A pihenő után kezdjük meg a kidolgozást: tenyér élünkkel lapítsuk el a tésztát középről kiindulva, ahogy a négylevelű lóhere is kinéz, a belső rész maradjon kicsit vastagabb. Ide, a közepére tegyük a hűtőből kivett vajas téglalapot. A négy "fület" hajtsuk rá, majd sodrófával nyomkodjuk le a tésztát, és a sarkok felé kezdjük el nyújtani. Ügyeljünk, hogy téglalap formája maradjon. 1 cm vastagságúra nyújtsuk.

 Készítsünk egy szimpla, majd egy dupla hajtást a következőképpen: A kinyújtott tésztát jelöljük meg, mintha három felé osztanánk, majd balról jobbra hajtsuk be a kétharmadát, ezt követően jobbról balra, a behajtott tésztára a maradék egyharmad részt. Ügyeljünk, hogy a szélek mindenhol fedjék egymást. Ezt követően újból nyújtsuk ki 1 cm vastagra, jelöljük meg a felénél. Hajtsuk be a tésztát balról jobbra a közepéig, majd jobbról balra megint csak a közepéig. Végül ismét jobbról balra hajtsuk össze a tésztát, hogy mindenhol fedésben legyenek a szélek. Ezzel megvolt a dupla hajtás is, most a tésztát csomagoljuk be fóliába, és 20 percet pihentessük hűtőben.

 A nyújtások alkalmával lisztezzük kissé a deszkát, hogy a tészta ne ragadjon le. Ismételjük meg a szimpla és dupla hajtásokat további két alkalommal, mindig 20 perc szünetet tartva közben.

 Az elkészült tésztát osszuk két részre, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Nyújtsuk a deszkán 3-4 mm vastagra. Kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Derelyevágóval vágjunk belőle 2x5 cm-es csíkokat, a csíkok két végét ujjainkkal megfogva csavarjuk meg a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Ha kész, 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be 15 percig. Az idő letelte után a hőmérsékletet állítsuk 160-170 fokra, és süssük készre a masnikat.

 

 

 

  Füstölt sajtos csiga

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához:

    50 dkg finomliszt

    25 dkg margarin (sütő)

    175 g tejföl

    2 kávéskanál só

    0.5 csomag sütőpor

    A krémhez:

    10 dkg füstölt sajt (reszelt)

    20 dkg trappista sajt (reszelt)

    12.5 dkg margarin

     Elkészítés:

Készítsük el a krémet elsőként, addig is félre tudjuk tenni azt pihenni, amíg a tésztát gyúrjuk.

A 10 dkg füstölt sajtot és a 20 dkg trappista sajtot egy fél margarinnal kikavarjuk. Ha kész a massza, félretesszük, de ne tegyük hűtőbe, mert nagyon hamar megkeményedik, és nem lehet majd kenni.

A sütőmargarint, a tejföl, a sót és a sütőport összekeverjük.

Ha a margarin már eléggé gyúrható, hozzáadjuk a lisztet is.

Eléggé porhanyós elegyet kapunk, de ne rémüljünk meg, a hozzávalók mennyisége stimmel, csak gyúrni kell, és szépen formázható tésztába áll majd össze.

Amint kész a tészta, 4 részre osztjuk.

Egyenként kinyújtjuk a tésztákat, betöltjük a krémmel, és feltekerjük.

Két órát pihenni hagyjuk hűvös helyen, vagy betehetjük a hűtőbe.

Akkor jó, ha már úgy vágható a tészta, hogy nem nyomódik ki a rétegek közül a sajtkrém. Ha nem elég kemény, tegyük még vissza a hűtőbe.

 

 

 

  Paprikás-sajtos falatok

  Hozzávalók / 6 adag

    65 dkg finomliszt

    25 dkg vaj

    2 dkg élesztő

    25 dkg sajt

    2 dl tej

    1 db tojás

    só ízlés szerint

    oregánó ízlés szerint

    fűszerpaprika ízlés szerint

     Elkészítés:

Az élesztőt cukrozott meleg tejbe felfuttatjuk, megolvasztjuk a vajat.

A lisztbe keverjük az élesztőt és a vajat.

Hozzáadunk 10 dkg reszelt sajtot, kb. fél evőkanál  sót, kb. evőkanálnyi pirospaprikát, és a csapott evőkanál  oregánót. Jól összegyúrjuk, majd kelni hagyjuk 1 órára meleg helyen.

Kb. fél centisre kinyújtjuk, tojássárgájával lekenjük, majd felvágjuk, vagy pogácsa szaggatóval  daraboljuk, a tetejüket megszórjuk sajttal, majd mehet az előmelegített sütőbe, kb. 20 percre.

 

 

 

  Répakrémes és baconos roló

  Hozzávalók / 5 adag

    1 csomag leveles tészta

    30 dkg sárgarépa

    10 dkg tömlős krémsajt

    1 db tojássárgája

    1 közepes db zöldhagyma

    4 szelet bacon

     Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk, és aprítóban ledaráljuk, majd hozzáadjuk a krémsajtot. Hűtőbe tesszük, hogy a krém megkeményedjen.

A leveles tésztát kicsomagoljuk, és hosszanti irányba 1,5 cm-es csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat a gúla vagy habroló formára feltekerjük úgy, hogy egy körülbelüli répa formát kapjunk, a rétegek fedjék egymást.

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és arra helyezzük a formára csavart rolókat. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, és sütőben 20 percig sütjük.

Amikor kihűltek, a rolókat megtöltjük a répakrémmel, illetve ízlés szerint tölthetjük baconnal is. A répa hatás kedvéért a zöldhagyma szárából formázzuk meg a répa zöldjét.

 

 

 

 

  Töltött leveles pogácsa kosárkák  hagymás baconos és pirított    gombás - sok-sok sajttal

 Hozzávalók 12 kosárkához és 9 pogácsához:

  Az alaptésztához:

   30 dkg átszitált finomliszt

   2 dkg friss élesztő

   1 dl langyos tej

   1,5 dl tejföl

   1 tojássárgája

   6 dkg olvasztott, de nem meleg vaj

   1 teáskanál porcukor

   2 teáskanál finomszemcsés tengeri só

   a hajtogatáshoz

   4 dkg olvasztott vaj

  15 dkg enyhén füstölt sajt finomra reszelve

  a kenéshez és a szóráshoz:

   1 tojásfehérje

   15 dkg Gouda vagy más jól olvadó sajt (Ementáli Adami stb.)   finomra reszelve

 a hagymás baconös töltelékhez:

10 dkg bacon

½ fej új főzőhagyma

2 dkg vaj

3 dkg reszelt Gouda sajt

A felforrósított vajban enyhén megpirítottam a bacont, csak annyira, hogy részben kiengedje a zsírját, de ne piruljon túl. Hozzáadtam a hagymát és együtt megdinszteltem, majd lehúztam a tűzről. Amikor meghűlt, elkevertem a sajttal.

   a pirított gombás töltelékhez

  15 dkg barna csiperke apróra vágva

   ½ fej új főzőhagyma

    2 dkg vaj

   ½ teáskanál morzsolt kakukkfű

    3 dkg reszelt Gouda sajt

     Elkészítés:

A felforrósított vajba belemorzsoljuk  a kakukkfüvet, majd megdinszteljük  benne a hagymát. Hozzáadjuk  a gombát és megpirítjuk . Elfőzzük  a levet, amelyet sózzunk  borsozunk , és lehúzzuk  a tűzről. Amikor meghűlt elkeverjük  a sajttal.

Összeállítjuk  a tésztát a leveles pogácsa alaprecept  szerint, és háromszor meghajtogatjuk.

Tepertős leveles pogácsa: zöldhagymaszárral és füstölt sajttal.

Most 40 percig kelesztjük  dagasztás után, és 20 percenként hajtogatjuk  meg. Minden hajtogatásnál vékonyra, 1 cm vastagra  nyújtsuk  ki.

Az utolsó kelesztés után is 1 cm vastagra nyújtsuk  ki,  és 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval 24 korongot szaggassunk  ki. A leeső tésztát óvatosan összegyúrjuk és , ezt is felhasználjuk  a 24 korong kiszúrásához.

12 korongot kiszúrjuk  a közepén 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval. A maradék tésztát is ezzel a szaggatóval szúrjuk ki.

Sütőpapírral bélelt tepsire elrendezzük  a 12 korongot, amelyiket nem szúrtuk  ki. Megkenjük  felvert tojásfehérjével és ráillesztjük  a 12 kiszúrt korongot. A kosár széleit is megkenjük  tojásfehérjével.

Egy másik, sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük a 9 kicsi korongot, és megkenjük  tojásfehérjével és a másik 9 kis korongot a tetejére illesztjük,  és megszórjuk a tetejét  reszelt sajttal.

6 kosárkát a baconös, 6 kosárkát a gombás töltelékkel megtöltünk,  és megszórjuk reszelt sajttal.

Csak addig kelesztjük , amíg az első adag elkészül. Utána előmelegítjük a  sütőt 200 C fokra.

 Ha kisült akkor egy kicsit hagyjuk hűlni, de langyosan már tálra rendezhetjük. (Sok féle töltelékkel is elkészíthető)

 

 

 

  Túrós pogácsa – házi túróval, libazsírral, egyszerűen!

  Hozzávalók 50-60 db/2 tepsi  közepes méretű pogácsához:

  30 dkg finomliszt

  30 dkg tehéntúró

 12 dkg éppen csak megolvasztott libazsír (15 dkg vajjal helyettesíthető)

 1 tojás

 1,5 dkg friss élesztő

 1 dl tej

 1 teáskanál porcukor

 2 teáskanál só

   Elkészítés:

A hajtogatáshoz/kenéshez kb. 1 dl alaposan kikevert zsíros tejföl

A pogácsák tetejének kenéséhez a fagyasztóból vegyük  elő egy tojásfehérjét de felvert  egész tojással, vagy egy teáskanálnyi tejjel elkevert tojássárgájával is lehet kenni.

Az élesztőt langyos tejben a porcukorral felfuttatjuk. A túrót villával áttörjük  a lisztet átszitáljuk  és elkeverjük  a sóval. A hozzávalókból kellemesen rugalmas tésztát kapuink így , könnyedén megdagaszthatjuk. . Lefedve 30 percre betetsszük a hűtőbe.

Nagyon kellemes állagú lesz  a tésztám, könnyű, bársonyos,és  enyhén lágy. Gazdagon lisztezett deszkán kinyújtjuk  2 cm vastagságúra  és ecsettel vékonyan megkenjük tejföllel.

Meghajtogatjuk: először  fentről le, majd  lentről fel,utána  jobbról balra, és végül balról jobbra. Még egyszer kinyújtjuk és  megkenjük és újra  meghajtogatjuk.

Kinyújtjuk  újra, olyan 2-3 cm vastagságúra és 4 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk. A lehulló tésztát összegyúrjuk és  kinyújtjuk  kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük  őket, aránylag sűrűn, mert nem nő meg sütés közben. Amikor az összes pogácsát megkentük utána  előmelegítjük a sütőt 200 C fokra.  Az első adagot 20 percig, a másik adagot 18 percig sütjük amíg  barna nem lesz.

 

 

 

0.025 mp