Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Ünnepi Hidegtálak2

 

 

 

 

Ünnepi Hidegtálak2

 

 

  Csirkemell őzgerinc formában bacon-nel

  Hozzávalók:

   70 dkg csirkemell

   20 dkg bacon

   só

   bors

  1 csokor petrezselyem

  15 dkg trappista sajt

   3 evőkanál  tejföl

   3 evőkanál  liszt

   2 tojás

     Elkészítés:

A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és kicsit állni hagyjuk. A tejfölt, a tojást, a lisztet, a lereszelt sajtot, a sót, a borsot, az összevágott petrezselymet összekeverjük és ebbe forgatjuk bele a húst.

Az őzgerinc formát kikenjük margarinnal és beszórjuk zsemlemorzsával. Aztán a bacon-nel kirakjuk a formát, úgy, hogy a bacon szélei kicsit a formán kívülre lógjanak. Majd a masszát beleöntjük, és a kilógó széleket ráhajtjuk. Megkenjük a tetejét 1 ek. tejföllel és kicsit reszelt sajttal is megszórjuk.

Előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 40 percig sütjük. Érdemes úgy sütni, hogy egy tepsibe tesszük az őzgerinc formát, hogy a kicsöpögő zsiradék ne a sütőnkbe folyjon. Ha megsült, fordítsuk bele a tepsibe, hogy az alul levő bacon is kapjon egy kis színt.

Másnap a legfinomabb, mikor kihűlt teljesen, de akár azonnal is fogyasztható.

Ez az adag 1 őzgerinchez van, de nyugodtan duplázható!

 

 

 

 

  Aszalt szilvával töltött csirkemell bacon köntösben, fűszeres    almakompóttal

  Hozzávalók:

   2 nagy csirkemell

   10-12 db aszalt szilva

    szeletelt bacon

    joghurt

    só

    bors

    4 szem kemény alma

    kevés cukor

    citromlé

    mézeskalács fűszerkeverék

      Elkészítés:

A csirkemelleket felszúrjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk a hűtőben fél órát. Megtöltjük az aszalt szilvákkal, majd joghurtba mártjuk a csirkemelleket, végül feltekerjük a külsejére a szalonnaszeleteket.

Előmelegített, 220 fokos sütőben sütjük az elején alufóliával letakarva, majd anélkül összesen 35-40 percig.

Amíg sül a töltött hús, addig meghámozzuk és felkockázzuk az almákat, és pár percig forraljuk kevés cukros, citromleves vízben. Hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket is.

Melegen és hidegen tálalva egyaránt finom.

 

 

 

 

Fasírt muffin formában sütve, fürjtojással töltve, reszelt sajttal a  tetején

  Hozzávalók:

   50 dkg darált hús

    2-3 zsemle

   10-15 db fürjtojás

   1 db nyers tojás

    fokhagyma

    só, bors, pirospaprika

     3-4 szem burgonya

     vaj

     reszelt sajt

      Elkészítés:

A darált húst összekeverjük  a vízben áztatott zsemlével, tojással, fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, kis golyókat formázunk  és a közepébe nyomunk  egy főtt fürjtojást.

Vékonyan kiolajozott muffin sütőbe belerakjuk  a golyókat és megsütjük , mielőtt még egészen megpirulna reszelt sajtot teszünk  a tetejére és visszatesszük  a sütőbe addig, amíg a sajt ráolvad.

 

 

 

    Sajt tekercs

    Hozzávalók:

   15 dkg selyemsonka (vagy tetszés szerint más felvágott)

    3 főtt tojás

    30 dkg trappista sajt (vagy bármilyen kemény sajt)

    10 dkg tömlős krémsajt

    1 db lilahagyma

     2 csokor petrezselyem

     1 evőkanál  mustár

     fűszerpaprika ízlés szerint

     só ízlés szerint

     bors ízlés szerint

      Elkészítés:

Megfőzzük a tojást, megpucoljuk utána  lereszeljük.  A petrezselyemzöldet, a hagymát és a sonkát felvágjuk apróra. (ha vékony szelet a sonka, akkor teríthetjük a sajtra is, nem kell felvágni). Ezeket egy tálba rakjuk és a sajtkrémmel, a reszelt tojással, mustárral kikeverjük, ízlés szerint fűszerezzük.

A sajtot mikróba tesszük kb. 5 percre, ha megolvadt a gyúródeszkára teszünk folpackot és ezen kinyújtjuk a sajtot téglalap alakúra, tetszőleges vastagságra, olyan nagyságúra hogy a töltelék ráférjen.

Ezután a tölteléket vastagon rákenjük és feltekerjük. Alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Ha kellően lehűlt, felszeletelve tálalhatjuk.

 

 

  

   Töltött tojás

   Hozzávalók:

    A töltött tojáshoz:

   3 db tojás

   10 g vaj

   só

   bors

   mustár

  gulyáskrém

   A szószhoz:

  3 evőkanál majonéz

  3 evőkanál tejföl

   mustár

  fehér bors

     Elkészítés:

A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük kb. 20 perc alatt. Mikor megfőttek, hideg vízbe tesszük őket, majd leszedjük a héjukat.

Félbevágjuk a tojásokat, a tojássárgáját egy tálba kiszedjük.

A tojássárgájához adjuk a vajat, sót, borsot. majd kétfelé osztjuk.

Egyik feléhez Hozzáadjuk a mustárt, a másik feléhez kevés gulyáskrémet és simára keverjük. Csillagcsöves habzsákkal visszatöltjük a krémet a félbevágott tojásokba.

A majonézt, a tejfölt és mustárt elkeverjük kis fehér borssal ízesítjük, majd a kapott szószt lapos tányérra öntjük és ráhelyezzük a töltött tojásokat.

 

 

 

  Trappista tekercs

  Hozzávalók:

  25 dkg trappista sajt (ha többet szeretnél, azt újabb 25 dkg-ból  készítsd)

  1-3 tojás

  szalámi vagy sonka

  ízlés szerinti zöldség félék (uborka, paprika)

  2-3 dkg vaj vagy margarin

  mustár

  torma vagy majonéz (nálam majonézes torma)

  só

  bors

    Elkészítés:

1-1,5 l vizet felforralunk. Forrás után egy megfelelő edénybe töltjük és belehelyezzük a sajtos, hogy ellepje a víz.

20-25 percet állni hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon, addig kikeverjük a tölteléket.

Az előzőleg keményre főtt tojásokat megszabadítjuk a sárgájától. Egy tálban összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, ízlés szerinti mustárt, majonézt vagy tormát, de ne legyen folyós! Sózzuk, borsozzuk és jól átkeverjük. Összedaraboljuk a fehérjét, a zöldségeket és a szalámit, lehetőleg ne túl nagyra.

A sajtot, miután megpuhult, deszkán vagy konyhapulton kinyújtjuk és hagyjuk hűlni. Ezután megkenjük a tojásos masszával. Rárétegezzük a zöldségeket, a szalámit és a tojásfehérjét, majd feltekerjük a sajtot.

 Ahol egy kicsit jobban letapadt nyúljunk alá valamivel, vigyázva, hogy ne szakadjon ki.

A tekercset helyezzük sütőpapírba vagy alufóliába, esetleg folpack-ba és tegyük a hűtőbe rendesen megszilárdulni kb. 20-30 percre. Szeletelés előtt a végeit vágjuk le és kissé ferdén szeleteljük.

 Nem muszáj felszeletelni az egészet, elég amit épp megeszünk. Pár napig hűtőben eláll.

 

 

 

  Túrós – Paprikás pulyka rolád párolt rizzsel

  Hozzávalók:

  50 dkg darált pulyka hús

  1/2 fej vöröshagyma

  1 gerezd fokhagyma préselve

  só, fehér bors

  1 evőkanál  paradicsompüré

  1-1 kávéskanál  oregáno és kakukkfű

  1 evőkanál  olíva olaj

  1 szikkadt zsemle

  1 kisebb tojás

  A töltelékhez:

  25 dkg túró

  1 kisebb tojás

  só, fehér bors

  1 evőkanál  finomra vágott petrezselyem

  1 evőkanál  tejföl

  1 evőkanál  búzadara

  1 kisebb pritaminpaprika felkockázva

     Elkészítés:

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagyobb tepsit előkészítünk, ne kelljen majd maszatos kezünkkel ügyetlenkednünk ;)

Szikkadt zsemlét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodva a darált húshoz keverjük. Apró kockára vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és fűszerekkel ízesítjük. Olívaolajat is bele dolgozzuk. Kevés zsemlemorzsát tehetünk hozzá, hogy a masszánk szépen összeálljon.

Töltelékhez a túrót egy villával átnyomkodjuk, sózzuk borsozzuk és a kis kockákra vágott pritamin paprikával dúsítjuk. Tejföllel finomíthatunk állagán (ez a túró nedvesség tartalmától függ), de ne legyen túl laza, mert kifolyik sütés közben a húsból. Tojást és búzadarát adunk hozzá kötőanyag gyanánt. Jól dolgozzuk át kezünkkel. Frissen vágott petrezselyemmel színesítjük a látványt :)

Húsos masszát egy sütőpapíron egyenletesen elterítjük és rákanalazzuk a tölteléket, amit szintén óvatosan elsimítunk rajta. A Sütőpapír segítségével felgöngyöljük rolád alakban és átemeljük papírostól az előkészített tepsinkre. 180 fokon 30 -35 perc alatt jól átsül a roládunk.

 

 

 

  Sonkás sajttekercs

  Hozzávalók:

  12 szelet lapsajt

  10 szelet gépsonka

  10 dkg trappista sajt

  10 dkg sajtkrém

   5 tojás

  10 dkg vaj

  1 csomag  petrezselyemzöld

  1 teáskanál  mustár

   só

   fehérbors

    Elkészítés:

Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, amire ráfektetjük a sajtszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ráreszeljük a trappista sajtot, és 2 percre előmelegített sütőbe tesszük, de éppen csak annyira, hogy a sajtok egymáshoz tapadjanak.

A tojást keményre főzzük, majd a sárgáját kivesszük. A tojás fehérjét apró kockára vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk és a sajtkrémhez keverjük, majd pici sóval, és fehérborssal ízesítjük.

A tojás sárgáját a vajjal és a mustárral jól elkeverjük és szintén kevés sóval és borssal ízesítjük. A sajtlapokra először a tojásfehérjés masszát kenjük rá egyenletesen, majd az egészet befedjük a sonkaszeletekkel. Ezt követően a tojássárgás keveréket kenjük a sonkára, és az egészet óvatosan feltekerjük, majd hűtőszekrénybe tesszük. Éles késsel szeleteljük, és pirítóssal tálaljuk.

 

 

 

  Kolbásszal töltött karaj

  Hozzávalók:

  karaj egyben

  kolbász

  só

  bors

  olaj

    Elkészítés:

 A karajt jól mossuk át, éles késsel a közepét vágjuk be.

 A kolbászról húzzuk le a bőrét,  hogy jól be tudjuk a karajba tölteni,de  előtte betehetjük egy fél órára  a  fagyasztóba,   majd beletesszük a karaj nyílásába. Sózzuk, borsozzuk, egyéb fűszerekkel jól bedörzsöljük  Egy jénai edénybe öntünk kevés vizet, beletesszük a karajt, amit jól meglocsolunk olajjal.

 Alufóliával szorosan lefedjük, majd 200 fokos sütőben kb. 1,5-2 óráig puhítjuk. A végén levehetjük a fóliát hogy, megpiruljon kicsit a teteje.

 Ha elkészült, fontos, hogy pár óra elteltével szeleteljük, vagy másnap, mert akkor nem esnek szét a szeletek.

 

 

 

  Sonkatekercses,töltött tojásos hidegtál

  Hozzávalók: 14 adaghoz

   14 szelet gépsonka

    7 db tojás

    1 kis üveg ecetes torma

    A besamelhez:

   25 dkg vaj

   1 l tej

   25 dkg finom liszt

   só

   őrölt fehérbors

  4 evőkanál  mustár

  10 dkg vaj

  A díszítéshez zöldségek:

  paradicsom

  póréhagyma

  kígyó uborka

  alma

  olíva bogyó

    Elkészítése:

A vajból, lisztből és a tejből kemény besamelt főzünk. A tojásokat megfőzzük.  A besamelmártás 2/3 részéhez keverjük a tormát,5 dkg vajat, ízesítjük sóval, borssal. A tojásokat kettévágjuk, sárgájukat szitán vagy szűrőn áttörjük és a maradék 1/3 besamellel és 5 dkg vajjal, mustárral, sóval, borssal kikeverjük. Habzsák segítségével a tormakrémet a sonkaszeletek szélére nyomjuk, majd feltekerjük. Szintén habzsák segítségével a tojáskrémet a fél tojásokba töltjük. A sonkatekercseket és a töltött tojásokat egy nagyobb tálra rendezzük és a zöldségekkel ízlésünk szerint díszítjük. A tálra tehetünk valamilyen majonézes salátát is /francia saláta,majonézes burgonya,majonézes kukorica…stb. és ezekre mint egy talapzatra helyezzük rá a megtöltött tojásokat és a sonkatekercseket.

 

 

 

  Sonkatekercses,töltött tojásos hidegtál

  Tojástekercs

  Hozzávalók:

  8 db tojás

  3 evőkanál  tejföl

  3 evőkanál  finomliszt

  ½ csomag  petrezselyem

  ½ kávéskanál  ételízesítő por

  ½ mokkáskanál  őrölt bors

  2 evőkanál  olaj

  20 dkg füstölt sajt (lehet sima is)

  20 szelet selyemsonka

     Elkészítése:

 A tojásokat a tejföllel, a liszttel, a petrezselyemmel, ételízesítővel, borssal habosra keverjük.

 Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, olajjal megkenjük. Beleöntjük a masszát, majd forró sütőben (180 fok) kb. 10 percig sütjük.

 Ha megsült, kivesszük a tepsiből, rászórjuk a reszelt sajtot, majd a sonkaszeleteket ráfektetjük. Óvatosan elválasztjuk a fóliától és hosszában feltekerjük.

 Gyorsan dolgozzunk vele, hogy a sajt elolvadjon benne.

 Hűtőben lehűtjük, pár óra elteltével szeletelhetjük.

 

 

 

  Csabai karajos hidegtál

  Hozzávalók 6 személyre:

  4 adag majonézes saláta /francia,majonézes burgonya,orosz  hússaláta…stb/

  1 kg karaj csont nélkül

  1 szál csabai csípős kolbász

  grill fűszer

  só

  étolaj

  A díszítéshez:

  lolo saláta (díszítő saláta)

  kígyó uborka

  paradicsom

  lila hagyma

  paprika

  petrezselyem zöld

     Elkészítés:

 A karajt lehártyázzuk,befűszerezzük,hosszú vékony pengéjű késsel hosszában felszúrjuk és betöltjük a kolbásszal. Tepsibe tesszük,olajat és kevés vizet öntünk alá. Lefóliázva kb. 50 percig sütjük. Levesszük a fóliát és 15-20 percre visszatesszük, míg szép színt kap. Hagyjuk kihűlni. Szeletelő géppel vagy késsel vékonyan felszeleteljük.

 Egy tálra vagy tálcára a salátából dombot formázunk és erre szép sorban félig takarásban felrakjuk a karajszeleteket.

 A zöldségekkel ízlésünk szerint feldíszítjük a tálat.

 

 

 

  Hideg csirketál gyümölccsel

  Hozzávalók / 4 adag

  A húshoz

  1 db csirkemell (csontos) (bőrrel)

  2 db csirke alsócomb

  0.5 db vöröshagyma

  2 gerezd fokhagyma

  A töltelékhez:

  1 közepes db sárgarépa (apróra felkockázva, leveskockás lében puhára főzve)

  0.5 közepes db piros kaliforniai paprika (kockázva)

  1 db tojás (főtt, kockázva)

  1 csokor petrezselyem (apróra vágott)

  0.5 db zsemle (l ázott, kinyomkodott)

  1 db tojássárgája

  20 dkg csirkemell filé (a csirkemellről lenyesett hús darálva vagy apróra összevágva)

  szegfűbors ízlés szerint

  gyömbér ízlés szerint

  só ízlés szerint

  A francia salátához:

  3 db alma

  20 dkg csemegeuborka

  2 db sárgarépa (apróra felkockázva, megfőzve)

  3 db burgonya (héjában főtt burgonya kockázva)

  285 dkg zöldborsó (konzerv)

  A majonézhez:

  2 db tojássárgája

  6 dl napraforgó olaj

  2 evőkanál  mustár

  4 dl tejföl (20%-os)

  1 fél citromból nyert citromlé

  só ízlés szerint

  fehérbors ízlés szerint (őrölt)

  0.5 evőkanál  porcukor (ízlés szerint)

  A díszítéshez:

  2 db mandarin (nagyobb, a héjából csavart rózsa)

  1 evőkanál  zselatin

    Elkészítés:

1.A csirkemellet a bőrével lefelé fordítsuk meg, és , óvatosan kifejtjük belőle a csontot ott, ahol lapjában kettéválik a mell és  leszedjük róla. Megnyesegetjük, ahol kell.

2.Kicsit klopfolóval megütögetjük. Ízlés szerint fűszerezzük. Picit meghintjük zselatinnal.

3.Az apróra vágott vagy darált csirkemellhez adjuk a többi töltelékhez való anyagot. Ízlés szerint fűszerezzük.

4.A mellhús helyére igazítjuk a tölteléket, ráhajtjuk a két oldalát és a bőrős végét. Megkötözzük, nem túl szorosan, mint a szalámit. Befűszerezzük a bőrös oldalát is a két alsó combbal együtt.

5.Tepsibe rakjuk, mellészeljük a fokhagymát vagy hagymát, előbb fólia alatt, majd anélkül szép pirosra sütjük.

6.Amíg sül, a hozzávalókat előkészítjük a francia salátához, a kész majonézzel összekeverjük. Fontos, hogy rögtön a hűtőbe rakjuk!

7.Ha megsült a csirke, kihűtjük. Leszedjük róla a zsineget, kb. fél centis szeletekre vágjuk. Szétterítjük, a combokat is mellé rakjuk. A zselatint kevés vízzel, pici húsleveskockával meglangyosítjuk, és kétszer egymás után lefényezzük a húst. Veszünk egy tálat vagy tálcát, közepére halmozunk a francia salátából, emelkedő formát kialakítva. Az alacsony résznél kezdve, egymást félig takarva sorakoztatjuk a szeleteket, hogy mindig nagyobb legyen. Egy nagyobb szelettel a végét egyenesen lezárjuk. Veszünk egy- egy papírcsíkot, bevagdossuk, a combok csontos végére tekerjük, majd a hússal takart saláta halom alacsonyabb két oldalához igazítjuk.

8.A mandarint meghámozzuk, félbevágjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. Sorba rakjuk az oldalánál, hogy a franciasaláta alapot eltakarja. Az egészet egyben lefényezzük. A tálcát vagy tálat tetszés szerint díszíthetjük.

9.Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

10.A maradék franciasalátát mellé kínáljuk.

 

 

 

  Hideg hústál

  Hozzávalók / 8 adag

  Tekert húshoz:

  10 szelet vékonyra vert sertéscomb

  60 dkg darált sertéshús

  6-8 gerezd zúzott fokhagyma

  só, bors, pirospaprika

  olaj vagy zsír a sütéshez

  Rakott csirkemellhez:

  2 nagy csirkemell vékony szeletekre vágva

  25 dkg bacon szalonna

  20 dkg vékonyan szelt trappista sajt

  fűszerkeverék (pl. görög)

     Elkészítés:

1.A tekert hús töltelékének hozzávalóit alaposan összekeverjük, beletöltjük a szeletekbe, szorosan egymás mellé rakjuk egy serpenyőbe.

2.Zsiradékban forgatva szép pirosra sütjük.

3.A csirkemell szeleteket egy kivajazott tepsibe tesszük rétegesen. Hús, fűszerkeverék, bacon, sajt sorrendben, míg el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére sajt kerüljön.

4.Alufólia vagy fedő alatt süssük.

 

 

 

  Ünnepi húsos hidegtál

  Hozzávalók / 10 adag

  Töltött csirkemellhez:

   4-5 egész csirkemell

   20 dkg gomba

   4-5 tojás

   1 fej vöröshagyma

   sült csirke fűszerkeverék

  Töltött karajhoz:

  1 egész karaj

  1 szál lángolt kolbász

   só

   fokhagyma

   sertés fűszerkeverék

   Töltött dagadóhoz:

   1/2 kg darált hús (dagadó nagyságától függően több)

   vegyes zöldségkeverék

   1 nyers tojás

   petrezselyem

   1 zsemle

   1 dl tej

   2 főtt tojásfehérje

   só, bors, fűszerkeverék

   Fasírtgolyókhoz:

   60 dkg darált hús

   4 tojás

   kenyérmorzsa (száraz kenyér ledarálva, vagy zsemlemorzsa)

   pirospaprika

   só

  bors

  fokhagyma

  sajt (ízlés szerint trappista, Adami)

  Sonkatekercshez:

  10-15 szelet sonka

   1 tömlős sajtkrém (boci)

    2 főtt tojássárgája

    tejföl

    majonéz

   Francia salátához:

   0,5 kg zöldségkeverék

   1 alma

   2-3 csemegeuborka

   3 dl tejföl

   2 evőkanál  majonéz

   1 evőkanál  mustár

    só, bors, cukor, citromlé

     Elkészítés:

1.1 csomag zöldségkeveréket sós, delikátos vízben megfőzünk Fele megy a salátába, fele a töltött dagadóba. Hagyjuk kihűlni. Közben felteszünk 2 tojás főni, és begyúrjuk a fasírtot:  a hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, annyi morzsa kell hozzá, hogy jól formázható legyen. Ha kész, félretesszük.

2.A töltött csirkemellhez megpucoljuk a gombát, a vöröshagymát. A kockára vágott hagymát kevés olajon fonnyasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, és együtt pirítjuk. Majd ráütjük a tojásokat, sózzuk, és jó alaposan összekeverjük, nem sütjük keményre. Tulajdonképpen egy lágy gombás rántottát készítünk.

3.A csirkemelleket felszúrjuk, kézzel kibővítjük a nyílásokat, és ebbe töltjük a gombás rántottát. A végüket fogpiszkálóval lezárjuk, a húsokat befűszerezzük, olajozott tepsibe tesszük, lefóliázzuk, picit megpároljuk, majd a fóliát levesszük, és hirtelen pirosra sütjük. Ha kész, félretesszük.

4.A töltött karajhoz a húst felszúrjuk, a nyílásba helyezzük a lángolt kolbászt, és egy nagy fazékban sós, fokhagymás vízben előfőzzük. Amikor úgy gondoljuk jó, félig megpuhult, zsírozott tepsibe tesszük, kívül befűszerezzük, kicsit még fólia alatt puhítjuk, majd hirtelen pirosra sütjük. Ha kész, félretesszük.

5.A töltött dagadóhoz elkészítjük a tölteléket: a zsemlét tejbe áztatjuk, majd minden hozzávalót összekeverünk, ízlés szerint sózzuk, és megtöltjük vele a felszúrt dagadót. A húst kívül jól befűszerezzük, zsírozott tepsibe fektetjük, fóliázzuk, és ugyanúgy megsütjük, mint a csirkét, csak ezt hosszabb ideig pároljuk. Ha kész, ezt is félretesszük.

6.A sonkatekercsekhez a hozzávalókból sűrű krémet készítünk. Ízlés szerint lehet borsot is beletenni. Lényeg, hogy krémes állagú legyen az egész, tehát annyi tejfölt és majonézt tegyünk hozzá, hogy ne legyen híg. Ha véletlenül mégis híg, akkor pluszban lehet sűríteni főtt tojássárgájával. A sonkákat megtöltjük vele, feltekerjük, és szép sorban egymás mellé tányérra rakjuk, betesszük a hűtőbe.

7.A franciasalátához először kikeverjük az öntetet (tejföl, mustár, majonéz stb), majd beletesszük a zöldségkeveréket, az apró kockára vágott almát, és csemege uborkákat. Ez is mehet a hűtőbe:)

8.Ha minden kész, akkor kisüthetjük a fasírtokat is. Pici golyókat formázunk, és forró olajban kisütjük őket. A golyókat zsemlemorzsába is forgathatjuk sütés előtt. No, ha minden teljesen kész van, akkor mosogathatunk:))

9.Másnap a húsokat felszeleteljük, a fasírtokra teszünk egy kis kocka sajtot, fogpiszkálóval felszúrjuk.

10.Egy nagy tálcára, fatálra, vagy kinek mi van otthon, szép sorban feltesszük a húsokat, a fasírtot. A saláta tetejére pedig szépen ráfektetjük a sonkatekercseket. A dekorálás pedig mindenkinek a saját fantáziájára van bízva.

 

 

 

  Ünnepi hidegtál

  Hozzávalók / 6 adag

  A karajokhoz

  2 kg sertés rövidkaraj

  1 nagy fej vöröshagyma

  8 gerezd fokhagyma

  30 dkg kolbász

  1 nagy db sárgarépa (lehetőleg egyforma vastagságú végig)

   só ízlés szerint

   bors ízlés szerint

   flekken fűszerkeverék ízlés szerint

   1 dl napraforgó olaj

   A kaszinótojásokhoz:

  10 db tojás

  10 dkg vaj (vagy margarin)

  1 evőkanál  mustár

  1 evőkanál  majonéz

  só ízlés szerint

  bors ízlés szerint

  1 csokor petrezselyem

  1 gerezd fokhagyma

  10 dkg sajt (reszelt vagy keményebb krémsajt)

  10 dkg gomba

  10 dkg sonka (vagy gépsonka)

  2 dkg vöröshagyma (reszelt)

  2 dl tartármártás

  A sonkatekercshez:

  25 dkg gépsonka

  20 dkg brokkoli

  2 evőkanál  majonézes torma

  5 dkg vaj

  3 evőkanál finomliszt

  2.5 dl tej

  1 dl főzőtejszín

  10 dkg tömlős krémsajt (natúr)

  só ízlés szerint

  bors ízlés szerint

  szerecsendió ízlés szerint

  15 dkg franciasaláta alap

  1 kis fej vöröshagyma

  Az aszpikhoz:

  5 dl szárnyas alap lé (erős húsleves, zsírtalanítva)

  5 dkg zselatin

    Elkészítés:

1.A karajt megtisztítjuk, éles, hosszú késsel felszúrjuk, kívül-belül alaposan megfűszerezzük.

2.Egyik végéről bele szúrjuk a kombit, a másik végéről a répát. (kb. fele-fele hosszan). Kevés, forró olajban köröskörül hirtelen átsütjük, majd egy tepsibe rakjuk.

3.Mellé gyaluljuk a hagymát, fokhagymát, paprikát és lefedve forró sütőben 200 fokon sütjük 50 percet. Időnként megfordítjuk, hogy egyenletesen átsüljön. Levesszük a fóliát és időnként a pecsenyelével meglocsolva pirosra  sütjük. (még kb. 20 perc) Hagyjuk pihenni kicsit, majd fóliába csomagolva hagyjuk kihűlni. (akkor nem szárad ki és jól szeletelhető lesz.)

4.A tojásokat hideg sós vízben feltesszük főni (forrástól 8 perc), akkor nem lesz túl száraz a sárgája.

5.Hideg vízben lehűtjük és megtisztítjuk. Hosszában félbevágjuk, kiszedjük a sárgáját és jól kikeverjük vajjal, majonézzel, mustárral, sóval, borssal és a sajttal. A kevésbé szépen sikerült tojások fehérjét hozzáreszeljük apró lyukú reszelővel.

6.Kevés vajon megpirítjuk a reszelt hagymát, rátesszük az kis darabokra szelt gombát és zúzott fokhagymát. Addig sütjük fedő alatt, amíg a levét el nem főtte. Rászórjuk a vágott petrezselyem felét és kicsit hűlni hagyjuk. Villával kicsit összenyomkodjuk még.

7.A sonkát apró kockákra szeljük, vagy durvábbra daráljuk.

8.A tojáskrémből elveszünk egy részt a díszítéshez, a maradékot elfelezzük. Egyikhez hozzáadjuk a gombát, másikhoz a sonkát és a maradék petrezselyem zöldjét.

9.Alaposan kikeverjük és a fél tojásokat kitöltjük a krémmel, kiegészítjük, mintha egészben lennének. a töltelékes résszel lefelé bevonó rácsra helyezzük és hűtőbe tesszük.

10.A sűrűbb tartármártáshoz keverünk egy kevés langyos aszpikot és ha kihűlt bevonjuk vele a tojásokat. Hűtőben dermesztjük.

11.A sonkatekercsekhez sűrűbb besamelmártást készítünk: a vajon világosra pirítjuk a lisztet, felengedjük tejjel, fűszerezzük és besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, sajtot és összeforraljuk.

12.Közben a rózsáira szedett brokkolit sós vízben puhára főzünk és villával megtörjük.

13.A besamel feléhez brokkoli krémet, a másik feléhez majonézes tormát adunk.

14.A franciasalátához adunk egy apró kockákra vágott hagymát.

15.Ha mindenünk kihűlt, a sonkaszeletekre teszünk belőlük és feltekerjük, hűtőben hagyjuk állni.

16.Aszpikot úgy készíthetünk, hogy 5 dl erős húsleves (amit hidegen zsírtalanítunk) hozzáadunk 5 dkg zselatint, amit oldódásig összemelegítünk. NE forraljuk! A kihűlt, még folyós aszpikot tudjuk használni.

17.Most jön a szép része:

18.Egy fém tálcát vékonyan, egyenletesen bevonunk aszpikkal, megvárjuk míg megdermed. Egyenletesen befedjük franciasalátával (én a karajok alá nem szoktam, mert külön is van mindenféle hideg saláta).

19.Szépen elhelyezzük a tojásokat, sonkatekercseket, a felszeletelt husikat. Kenőtoll segítségével bevonjuk aszpikkal, hogy ne veszítse el a szép színét és szép fényes is legyen. Amikor ez rádermedt,  a félretett tojáskrémmel, nyomózsákkal betöltjük a sonkatekercsek végét és díszíthetünk vele.

 

 

 

  Tormakrémes, sonkás hidegtál

  Hozzávalók / 12 adag

   30 dkg csirkemell sonka

   30 dkg sonka (paraszt)

   150 g ecetes torma

   7 dkg vaj

   3 evőkanál finomliszt

   150 g tejföl

   2 db tojássárgája

  1 db fejes saláta

  5 db paradicsom

  1 db piros kaliforniai paprika

  6 db főtt tojás

  0.5 db citrom

  2 dkg sajt

  5 csepp édesítőszer

  bors ízlés szerint

    Elkészítés:

1.Elkészítjük a sonkatölteléket: a vajból, a lisztből, a tejfölből és a tojássárgájából sűrű besamel l-mártást készítünk, majd hozzáadjuk az ecetes tormát és néhány percig főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a fél citrom levét, kevés édesítőt, borsot.

2.Felgöngyöljük a sonkákat, nyomózsákkal megtöltjük a töltelékkel, és a végeibe kevés sajtot reszelünk.

3.Paradicsommal, paprikával és a főtt tojásokkal díszítjük.

 

 

 

  Vendégváró hidegtál gazdagon

  Hozzávalók / 4 adag

  A franciasalátával töltött gépsonkához:

  10 dkg francia saláta zöldségkeverék

  1 dl tejföl

  2 evőkanál  majonéz

  1 evőkanál  mustár

  1 kávéskanál  só

  citromlé ízlés szerint

  cukor ízlés szerint

  6 szelet gépsonka

  A körözöttel töltött lapkasajthoz:

  25 dkg túró

  5 dkg vaj

  1 evőkanál  tejföl

  fél evőkanál  vöröshagymakrém

  köménymag ízlés szerint

  pirospaprika ízlés szerint

  6 szelet, kétféle ízű lapkasajt (pl:  3 natúr, 3 füstölt ízű)

  A töltött tojáshoz:

  4 db főtt tojás

  1 evőkanál  majonéz

  1 evőkanál  tejföl

  1 evőkanál  mustár

  teáskanál  só

  kevés őrölt bors

  Díszítéshez:

  4 vitamin szelet (tavaszi felvágott)

  paprikakrém

  salátalevél

  kígyóuborka

  paradicsom

  sárgarépa

  zöldpetrezselyem

    Elkészítés:

1.Francia saláta: A franciasaláta zöldségkeveréket megsózzuk, borsozzuk kicsit, majd kevés margarinon puhára pároljuk, kihűtjük. Közben a tejfölt, majonézt, mustárt és a többi hozzávalót összekeverjük, ha szükséges, ízesítjük még ízlésünk szerint, majd hozzákeverjük a kihűlt zöldségkeveréket.

2.Szépen, egyenletesen elosztjuk a sonkaszeleten, majd feltekerjük. Ha ez kész, a hűtőbe tesszük.

3.Kőrözött: A vajat a túróval és a tejföllel habosra keverjük. Az ízesítő anyagokkal tetszés szerint fűszerezzük. Nyomózsákba tesszük, és megtöltjük vele az óvatosan összetekert sajtszeleteket. Ezt is a hűtőbe tesszük.

4.A töltött tojás: A tojásokat megfőzzük sós vízben, majd héjukat leszedjük. Kettévágjuk, majd a sárgájukat óvatosan kiszedjük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, sót, borsot, és jól összekeverjük. Ezt a tölteléket szintén nyomózsákba tesszük, és visszatöltjük a tojásfehérjékbe.

5.Egy tálat kirakunk a megmosott és lecsepegtetett salátalevelekkel. Ezután szépen elrendezzük rajta a töltött sonkát, töltött sajtot és töltött tojást.

6.A díszítő zöldségekkel és a maradék krémmel megdíszítjük ízlésünk és fantáziánk szerint.

 

 

 

  Sült csirkecombok és fasírtfalatkák fatálon

  Hozzávalók / 10 adag

  25 db csirke alsócomb

  szabadon választott fűszerkeverék

  80 dkg darált hús

  2 db száraz zsemle

  3 tojás

  1 fej fokhagyma

  ízlés szerint só

  őrölt bors

  őrölt köménymag

  olaj a sütéshez

  Díszítéshez:

  1 fél kis fej káposzta

  1 fél citrom

  2 szem egész bors a süni szemének

  1 fél piros pritaminpaprika

  1 db zöldpaprika

  1 db piros retek

  1 db vajretek

  2-3 salátalevél

  1 db citromfű levél a sünire

  További kellékek:

  25 db kb. 8 x 5 cm-es alufólia lapocskák a csirkecomb végeinek  csomagolásához

  fogvájó a fasírt falatkákhoz

     Elkészítés:

1.A csirkecombokat befűszerezzük, állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben szép, pirosra sütjük.

2.A fasírtot összeállítjuk, ízlés szerint fűszerezzük, kis golyócskákat szaggatunk, és forró olajban kisütjük.

3.A fatál végére helyezzük a fél káposztát, a belső oldalára tűzzük a fél citromot a süni fejének, majd elhelyezzük a bors szemecskéket.

4.A pirospaprika egy részéből, a két színű retekből, a zöldpaprikából kis kockákat vágunk, és egy zöldséget, egy fasírthoz fogvájóval hozzá tűzünk, minél vegyesebb színű legyen.

5.A sünire tűzdeljük az így előkészített falatkákat. Az egyik végére egy levelet tűzünk, mintha a sünire esett volna.

6.A tál többi részén elrendezzük az alufóliával ellátott alsó combokat, és a tál közepére osztjuk a maradék fasírt falatkákat.

7.Véglegesen megdíszítjük a tálat, és máris mehet a vendégek elébe!

0.029 mp