Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Újévi Sütemények

 

Újévi Sütemények!

 

Újévi torta sütés nélkül

Hozzávalók:

40 dkg cukor (kb.)

50 dkg Rama

1,5 l tej

50 dkg babapiskóta

1,5 csomag tejszín ízű pudingpor

1,5 csomag csokoládés ízű pudingpor

1/2 l tejszín

csokoládédarabkák, (mikulásról megmaradt, pl.)

francia-drazsé díszítésnek

Elkészítés:

1.A kerek tortaforma alját kirakom babapiskótával, aminek az egyik felét tejbe mártottam. A forma szélét belülről körberakom álló babapiskótával.

2.6 dl tejjel és cukorral elkészítem a tejszín ízű pudingot és ha kihűlt, belekeverek 25 dkg Ramát, majd belesimítom a formába.

3.Egy sor babapiskótával leterítem, aminek egyik oldalát szintén megmártottam a tejben. Ugyanígy elkészítem a csokis pudingot is. Szintén belesimítom a formába.

4.Egy sor babapiskótát rakok rá a szokásos módon, majd rászóróm az összetördelt csoki darabokat.

5.A maradék porcukorral felverem a tejszínhabot és rásimítom a már kész tortára. Már csak díszíteni kell ízlés szerint és legalább 1 órára hűtőbe tenni.

 

 

Gyümölcskenyér   

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg Rama

20 dkg liszt

20 dkg cukor

10 dkg dió

10 dkg mazsola

5 dkg csoki

20 dkg vegyes cukrozott gyümölcs, vagy birsalmasajt

Elkészítés:

A cukor felével felverem a tojások fehérjéjét, a másik felével kikeverem a Ramát és a tojások sárgáját. A csokit és a gyümölcsöt kis kockára vágom, a diót durvára, majd ezeket jól összekeverem, és óvatosan a habba forgatom. A sárga tésztával és a liszttel összekeverem, és sütőpapírral bélelt őzgerinc formában 180 °C-on megsütöm. Ha a teteje gyorsabban pirul mint ahogy a közepe sül, alufóliával letakarom. Ha megsült deszkára borítom, lehúzom róla a papírt, és csoki mázzal bevonom.

 

 

Angol gyümölcskenyér

Hozzávalók:

250 g mazsola, vagy aszalt áfonya

8 teáskanál tej

4 csapott teáskanál sütőpor

500 g liszt

1 csipet só

4 evőkanál rum

4 tojás

2 tasak vanillincukor

200 g cukor

250 g Rama

150 g szárított sárgabarack

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a negyedelt aszalt sárgabarackot és a mazsolát, vagy az áfonyát. Ramával kikent, lisztezett formába tesszük és kb. 50-55 perc alatt készre sütjük.

 

 

Különleges gyümölcskenyér

Hozzávalók:

A sütőforma kikenéséhez

Rama

A díszítéshez:

15 dkg porcukor

A tésztához

egy csipet só

1 teáskanál reszelt citromhéj

60 dkg finomliszt

1,25 dl tej

12,5 dkg kristálycukor

6 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő

3 evőkanál gyömbérszirup

1 dl rum

5 dkg felkockázott, cukrozott narancshéj

5 dkg felkockázott, cukrozott citromhéj

10 dkg fekete mazsola

20 dkg piros mazsola

5 dkg kandírozott gyömbér

10 dkg mandula

35 dkg Rama

Elkészítés:

A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd durvára felaprítjuk. A kandírozott gyömbért apró darabokra vágjuk, majd a kétfajta mazsolával, a felkockázott, cukrozott citromhéjjal és narancshéjjal a gyömbérszirupba keverjük. Végül hozzáadjuk a rumot, elkeverjük és egy éjszakán át pihentetjük, hogy jól átérjen. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, ezután meleg helyen pihentetjük kb. 10 percig, amíg az élesztő feljön a tetejére. A Ramát megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, sóval, a reszelt citromhéjjal egy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott Rama egyharmadát és kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyre tesszük és kb. egy óráig kelesztjük, amíg térfogata kétszeresére nő. A mandulát és a beáztatott gyümölcsöket a megkelt tésztába dagasztjuk, majd újból pihentetjük. A tésztából nyolc kisméretű kalácsot formázunk. A sütőformát Ramával kikenjük és erre tesszük a kalácsokat. Előmelegített sütőben, 175-200 °C-on, kb. 50 percig sütjük. A forró kalácsokat a maradék olvasztott Rama margarinnal megkenjük és porcukorral bőven megszórjuk.

 

 

Trópusi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg aszalt papaya

5 dkg aszalt mangó

15 dkg Rama

10 dkg porcukor

5 dkg kristálycukor

1 narancs reszelt héja

3 db tojás

15 dkg liszt

1 késhegynyi sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

A díszítéshez:

6 dkg fehér-csokoládé

banán chips

nagy szemű mazsola

aszalt mangó kocka

Elkészítés:

1.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy nagyobb tálba tesszük, a tojások sárgáját pedig egy bögrébe. A fehérjéhez hozzáadjuk a kristálycukrot. A narancsot lereszeljük. A lisztet átszitáljuk, a sütőporral, az aszalt papayával és mangóval összekeverjük.

2.Kézi mixerrel habosra keverjük a puha Ramát az átszitált porcukorral, a citrom lereszelt héjával és a vaníliás cukorral. Miután kihabosodott, egyesével belekeverjük a tojások sárgáját. A kristálycukorral krémes habbá verjük a tojásfehérjét.

3.Rákanalazzuk a tojásfehérje 1/3-át a Ramás alapra, fakanállal finoman összekeverjük, majd hozzáadjuk a többi fehérjét és összeforgatjuk. 3-4 keverés után rátesszük a lisztes keverék felét és a maradék lisztes keverékkel teljesen egyneművé keverjük.

4.A tésztát egy Ramával kikent és belisztezett gyümölcskenyérformába töltjük. A tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 30-35 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, de még melegen kiborítjuk a formából.

5.Egy konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér csokoládét megolvasztjuk és a tetejére csurgatjuk. Szárított trópusi gyümölcsökkel díszítjük.

 

 

Őszibarackos alagút

Hozzávalók:

lekváros piskótatekercs 6 tojásból

őszibarack, friss vagy befőtt ízlés szerint

25 dkg túró

10 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál  rum

1 nagy csomag zselatin

1,5 dl víz

2.5 dl tejszín

Elkészítés:

A piskótatekercset 18 vékony szeletre vágjuk. Egy őzgerincformát, (én gyümölcskenyér formát használtam) kibélelünk folpackkal, majd 3x4 szeletet lerakunk az aljára és az oldalába, valamint egyet-egyet a végébe. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, majd hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A zselatint feloldjuk 1,5 dl meleg vízben és még langyosan a túrós krémhez adjuk. A krém felét a piskótákra simítjuk, majd belenyomkodjuk a fél barackokat, belsejével fölfelé és rákenjük a maradék krémet. Ezt befedjük a maradék piskótaszeletekkel, majd szorosan áttekerjük a fóliával és hűtőbe tesszük. Gyorsan kell dolgozni a krémmel, mert elég hamar szilárdul. Tálaláskor hosszúkás tálra borítjuk és felszeleteljük.

 

 

Dán gyümölcskenyér

Hozzávalók:

10 dkg apróra vágott mandula

15 dkg mazsola

2 evőkanál citromlé

2 evőkanál citromhéj

30 dkg liszt

5 tojás

20 dkg cukor

20 dkg Rama

10 dkg cukrozott gyümölcs

Elkészítés:

Egy püspökkenyér formába sütőpapírt teszünk, ebben sütjük a sütit. A Ramát jó habosra keverjük a cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, hozzátesszük a lisztet, a gyümölcsöt, a citromhéjat, a levet és a mandulát, végül a habbá vert fehérjéket. Lassú tűzön sütjük, kihűlve vesszük ki a tepsiből. Két-három nap állás után a legfinomabb.

 

 

Almás gyümölcskenyér

Hozzávalók:

2 evők. apróra vágott cukrozott narancshéj

4 evők. apróra vágott gyümölcsbefőtt

2 evők. mazsola

csipet só

3 szem tört szegfűszeg

1 mokkáskanál  fahéj

1 teáskanál  sütőpor

25 dkg liszt

1 tojás

15 dkg cukor

4 nagy alma

10 szem dióbél

2 evők. tört mandula

2 dkg Rama

1 evők. liszt

Elkészítés:

Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem és a cukorral jól elkeverem. Hozzáadom a tojást, a lisztet meg a sütőport és addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Fahéjjal, szegfűszeggel, csipet sóval fűszerezem, majd hozzáadom a mazsolát, a feldarabolt gyümölcsöket, az apróra vágott narancshéjat, diót és mandulát. Gyümölcskenyér, vagy őzgerincformát kikenek Ramával, liszttel meghintem, az almás masszát belesimítom, és alufóliával letakarom. Előmelegített forró sütőbe teszem, és azonnal (a lángot) közepesre mérsékelem. 1 órányi sütés után ellenőrzöm, hogy jól átsült-e. Még forrón deszkára borítom, és hagyom teljesen kihűlni. Ha már hideg, alufóliába csomagolom és hűvös helyen tartom. Sokáig elálló sütemény.

 

 

0.027 mp