Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Újévi Menü

 

Újévi Menü

 

 

  Arab ihletésű sárgaborsóleves

  Hozzávalók / 4 adag

30 dkg feles borsó (sárgaborsó)

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál  kókuszolaj (lehet napraforgó olaj is)

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

1 teáskanál  őrölt szerecsendió

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál  friss gyömbér

5 db tört kardamom

1 teáskanál őrölt bors

1 teáskanál koriander (lehet őrölt is)

1 teáskanál Cayenne bors

5 dl sűrű paradicsomlé

50 g zabpehely

1.5 l zöldség alap lé

1 közepes db újhagyma

só ízlés szerint

      Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát a kókuszolajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a gyömbért, a fokhagymát és fél percig sütjük ezekkel is.

Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az összes fűszert, majd a tűzre visszatéve néhány pillanatra lesütjük őket.

Beledobjuk a sárgaborsót (beáztathatjuk előző este), elkeverjük és felöntjük az alap lével. Lefedve puhára főzzük - de ne főzzük szét!

Az utolsó 15 percre adjuk hozzá a paradicsomlevet, és a zabpelyhet szórjuk bele.

Frissen vágott újhagymával és lepénykenyérrel tálaljuk.

 

 

 

  Bolognai lencse

  Hozzávalók / 4 adag

40 dkg lencse (beáztatott)

1 db babérlevél

1 közepes fej vöröshagyma

10 dkg füstölt szalonna

60 dkg darált sertéshús

18 dkg sűrített paradicsom

2 evőkanál  ketchup

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (őrölt)

kakukkfű ízlés szerint

rozmaring ízlés szerint

2 evőkanál  napraforgó olaj

1.5 dl vörösbor

8 dkg sajt (reszelt)

1 teáskanál petrezselyem (szárított)

     Elkészítés:

A beáztatott lencsét sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük.

A felkockázott szalonnát kissé megpirítjuk az olajon, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta.

Hozzáadjuk a darált húst, és kifehéredésig pirítjuk, kb. 10 perc. Sózzuk, borsozzuk.

Belekanalazzuk a paradicsompürét és a ketchupot, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk.

Kakukkfűvel és rozmaringgal ízlés szerint fűszerezzük.

Lassanként hozzáadjuk a vörösbort, és 10-12 percig pároljuk.

Ha elkészült, beleforgatjuk a leszűrt lencsét, majd tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal és egy kis petrezselyemmel.

 

 

 

  Chilis-sáfrányos lencse

  Hozzávalók / 4 adag

25 dkg lencse

10 dkg vörös lencse

15 dkg sárgarépa

1 közepes db póréhagyma

2 db leveskocka

5 dkg vaj

2 dl fehérbor

1.5 dl joghurt

1 teáskanál chili (frissen őrölt)

1 csokor bazsalikom

1 teáskanál cukor

1 késhegynyi sáfrány (szárított)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

2 dl víz

     Elkészítés:

A lencsét éjszakára beáztatjuk.

Annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni a két leveskockával.

A pórét és a sárgarépát felkarikázzuk.

A vajon megpirítjuk a cukrot, azon a sárgarépát.

Hozzáadjuk a pórét, kicsit még pirítjuk.

Beletesszük a fehérbort, a chilit, a sáfrányt, összeforraljuk, majd lassan pároljuk, míg a répa megpuhul.

2 dl vízzel felengedjük, hozzáadjuk a vörös lencsét, összeforraljuk.

A közben megfőtt lencséhez öntjük, borsot darálunk rá, esetleg utána ízesítjük, összeforraljuk.

A bazsalikommal kevert joghurtot külön szervírozzuk hozzá.

 

 

  Egzotikus vörös lencse leves túrógombóccal

  Hozzávalók / 4 adag

  A leveshez:

25 dkg vörös lencse

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

3 dkg sűrített paradicsom

1 db leveskocka (erőleves)

só ízlés szerint

10 g arab hét fűszerkeverék (ízlés szerint)

 A túrógombóchoz:

1 db tojás

3 evőkanál búzadara

15 dkg tehéntúró

só ízlés szerint

 A tálaláshoz:

4 db újhagyma (zöld szára fel vágva vagy snidling)

    Elkészítés:

A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

A lencse felét kb. 1 liter vízben feltesszük főni a leveskockával, a hagymával, a fokhagymával és a paradicsompürével.

10 perc forralás után hozzáadjuk a lencse második felét, az első adag így a végére szétfő = ez sűríti a levest. Ízlés szerint esetleg utána hígítunk,  és sózunk,

Újabb 10 perc után belefőzzük a túrógombócokat a levesbe.

Még 5 perc forralás és tálalunk.

 A túrógombóc elkészítése:

A tojást egy tálba ütjük.

Hozzákeverjük a darát, megsózzuk és fél órán át duzzadni hagyjuk.

Alaposan elkeverjük benne a túrót.

Vizes kézzel kis diónyi gombócokat formálunk.

A gombócokat egyszerre adjuk a leveshez.

 

 

  Erdei gombás bableves sajtgaluskával

  Hozzávalók / 6 adag

  A leveshez

1 db salotta hagyma (nagy)

3 gerezd fokhagyma (nagy)

50 dkg fejtett bab

1 evőkanál  mangalica zsír (púpozott )

2 kis db sárgarépa

1 db fehérrépa

9 dkg szárított gomba (itt vargánya, trombita- és szegfű vegyesen)

1.75 l marha alap lé

1 db babérlevél

1 evőkanál  szegfűbors

4 db zsálya (friss levél)

1 dl sherry (vagy száraz fehérbor)

1 csokor petrezselyem

2 dl tejföl

1 evőkanál finomliszt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

 A nokedlihez:

2 púpozott evőkanál  finomliszt

1 db tojás (nagy)

5 dkg parmezán sajt (reszelt, lehet másfajta sajt is)

1 evőkanál  rózsabors

2 db zsálya (friss, aprított levél)

só ízlés szerint

     Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk.

A főzés előtt a szárított gombát meleg vízben legalább 40 percig ázni hagyjuk - az áztató lére is szükségünk lesz!

A shalotta hagymát apróra vágjuk, a felolvasztott zsíron halvány barnára pirítjuk, majd a végén adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a babérlevelet és a szegfűborsot.

Belekeverjük az apróra vágott répát, és néhány percig sütjük. Hozzáadjuk a babot, felöntjük az alap lével és fedő alatt a babot puhára főzzük.

A gombát szűrjük le a vizéből, az utolsó 15 percnél adjuk a leveshez. A gomba áztatólevét óvatosan öntsük a leveshez úgy, hogy az esetleges homok, ami a gombából kiázott, öntés közben szépen leüljön a tál aljára.

Ekkor adjuk hozzá a sherry-t is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A tejfölt a liszttel elkeverjük. Merőkanállal addig adagolunk a levesből a tejfölbe, amíg az fel nem melegszik, így öntjük csak a leveshez. Még egy-két percig közepes lángon forraljuk, majd takarékra tesszük.

A galuska hozzávalóit elkeverjük és a levesbe szaggatjuk. Amint feljönnek a leves tetejére, megfőttek. Ekkor keverjük bele a frissen aprított petrezselymet és zsályát.

Tányérokba szedve egy-egy kávéskanál tejföllel és mustárral, kevés citromlével korhelyesen tálaljuk.

 

 

  Fokhagymás joghurtban pácolt csirkemell

  Hozzávalók / 4 adag

  A húshoz:

2 db csirkemell filé (nagyobb)

150 g bacon

4 dl joghurt (natúr)

5 gerezd fokhagyma

20 dkg csiperkegomba

3 dkg sötét trombitagomba (szárított)

2 kis db cukkini

6 db újhagyma

2 dl főzőtejszín

1 db tojás

3 dkg vaj

1 evőkanál  olívaolaj

1 szál kakukkfű (friss levele)

1 teáskanál  borsikafű (friss vagy szárított)

só ízlés szerint

fehérbors ízlés szerint

 A salátához:

15 dkg madársaláta (madárbegy)

1 közepes fej lilahagyma

3 közepes db paradicsom

2 db újhagyma

7 db retek (hónapos)

1 evőkanál  olívaolaj (extra szűz)

1 teáskanál citromlé (friss)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

   Elkészítés:

Előző nap a csirke mellfiléket vékony szeletekre vágjuk, a joghurtba belereszeljük a fokhagymát, a hús szeleteket jól beleforgatjuk, hogy mindenhol érje. Jól zárható edénybe tesszük és másnapig a hűtőben pihentetjük.

Másnap a szárított gombát beáztatjuk, ebből csak keveset használjunk, mert nagyon intenzív íze van, inkább csak ízesítésként. A csiperkét megtisztítjuk, felszeleteljük.

A cukkínit megmossuk, hámozás nélkül, hosszában félbe, majd szeletekre vágjuk. Az újhagymát megtisztítva felkarikázzuk.

Serpenyőben vaj és pici olívaolaj keverékén az újhagymát, gombát és a cukkínit megpirítjuk, hozzáadjuk a kinyomkodott trombitagombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kevés borsikafüvet, és kakukkfüvet, felöntjük a tejszínnel és beforraljuk.

Mikor kész és egy kissé meghűlt, hozzákeverünk egy felvert tojást.

Az őzgerinc formát kibéleljük a bacon szeletekkel, 2 csíkot meghagyunk a tetejére.

A húst kivesszük a joghurtból, lesimítjuk róla a felesleget, megsózzuk, borsozzuk és rátesszük a bacon szeletekre, úgy, hogy teljesen befedje, de ne vastagon. A tetejére is hagyjunk annyi szeletet, amivel be tudjuk fedni.

A mélyedést kitöltjük a tejszínes zöldségmasszával. Befedjük a csirkemell szeletekkel és a baconnel.

Beletesszük egy nagyobb tepsibe, és közepes hőfokon megsütjük. Ami kisül belőle folyadék, azt a végén leöntjük róla. Kissé hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és friss salátával tálaljuk. Hidegen és melegen is finom étel.

A salátához egy csomag madársalátát megmosunk, lecsepegtetünk, egy fej lilahagymát felkarikázunk, három paradicsomot gerezdekre vágunk, két szál újhagymát és egy kis csomag hónapos retket vékonyra szeletelve hozzákeverünk, meglocsoljuk kevés extra szűz olívaolajjal, néhány csepp citromlével, teszünk rá egy pici sót, frissen őrölt borsot, összeforgatjuk és tálaljuk a hús mellé.

 

 

  Francia bárányragu párolt zöldségekkel

  Hozzávalók / 4 adag

  A bárányhoz:

2 evőkanál  vaj

1 evőkanál  olívaolaj

1 kg bárányhús (lapocka vagy comb)

1 evőkanál  cukor

1 nagy db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)

2 csapott evőkanál  finomliszt

3 dl fehérbor (száraz)

4 közepes db paradicsom (hámozva és felvágva)

2 evőkanál  paradicsomszósz

6 dl csirke alap lé

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2 szál kakukkfű

4 szál petrezselyem

2 db babérlevél

 A zöldségekhez:

4 db gyöngyhagyma (mogyoróhagyma is jó)

6 közepes db burgonya (hámozva és négybe vágva)

3 közepes db sárgarépa (rövid csíkokra vágva)

3 közepes db fehérrépa (rövid csíkokra vágva)

20 dkg zöldborsó

1 dl napraforgó olaj

2 dl víz

    Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben az olajat és a vajat felmelegítjük, eközben pedig a bárányt nagyobb, 3-4 centiméteres darabokba vágjuk.

A forró olajban és vajban a húsdarabok minden oldalát megpirítjuk, majd cukorral szórjuk be őket, és még 2 percig barnulni hagyjuk. A cukor kellemes, karamelles íz árnyalatot kölcsönöz.

Az enyhén megpirult húst egy tűzálló tálba tesszük, a megmaradt olajban és vajban pedig megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

Hozzáadjuk a két csapott evőkanál lisztet, és folyamatosan kavargatjuk, addig míg egy enyhe barna színt nem kap.

Hozzákeverjük a száraz fehérbort és a hámozott, apróra vágott paradicsomot, és lassú tűzön tovább kavargatjuk néhány percig.

Beleöntjük az alaplét és a paradicsomszószt is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Az így kapott sűrű szószt felforraljuk, majd a tűzálló tálba töltjük. Beledobjuk a petrezselyem- és kakukkfűszálakat, valamint a babérlevelet.

A tűzálló tálat lefedjük, az étket pedig 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben legalább másfél-két órán át sütjük. Néha érdemes ránézni a bárányra, ha a szósz túlzottan besűrűsödik, pótolhatjuk fehérborral. Csak akkor vegyük ki, miután megbizonyosodtunk róla, hogy a húsdarabok kellőképpen átpuhultak.

Időközben pároljuk együtt a gyöngy- vagy mogyoróhagymát, a kockára vágott burgonyát, valamint a hasábokra vágott sárga- és fehérrépát. 5-10 perccel a párolás vége előtt adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót is.

A babérleveleket és fűszerszálakat vegyük ki a tűzálló tálból, majd tálaljuk a szaftos bárányt és a párolt zöldségeket.

 

 

  Húsos lencse csőben sütve

  Hozzávalók / 5 adag

20 dkg lencse

1 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

40 dkg darált pulykahús (vagy csirke)

10 dkg füstölt szalonna

1 db vöröshagyma

1 db sárgarépa

1 db zöldpaprika

1 db paradicsom

1 kávéskanál paprikakrém

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2 db tojás

3 dl tejföl

2 evőkanál finomliszt

10 dkg sajt (reszelt)

    Elkészítés:

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.

Másnap az áztatóvizet leöntjük róla, és annyi vízben tesszük fel főzni, amennyi ellepi. Beletesszük az egyben hagyott fokhagymagerezdet és a babérlevelet. Kb. 40 perc alatt megfőzzük.

Közben készítjük a húsos ragut: az apróra vágott szalonnát és hagymát olajon megfuttatjuk. A darált húst beletéve kicsit pirítjuk, majd sózzuk-borsozzuk, és kevés vízzel felöntjük. Beletesszük az apróra vágott répát, paprikát és a lehéjazott paradicsomot és a pirosaranyat. Ezt is megfőzzük kb. 25-30 perc alatt.

A lencsét a húsos raguval összekeverjük, majd egy kivajazott tűzálló tálba tesszük.

A tetejére a tojást a tejföllel és a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és a lencsés húsra kenjük.

Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

 

 

  Krétai lencseleves

  Hozzávalók / 6 adag

  A leveshez:

0.5 kg lencse

2 kis db vöröshagyma (felkockázva)

4 gerezd fokhagyma (átpasszírozva)

0.5 dl olívaolaj

2 db babérlevél

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 nagy db paradicsom (lereszelt vagy egy kis tégely püré)

1 csipet oregánó

 A tálaláshoz:

0.5 dl ecet (elhagyható)

    Elkészítés:

A kiválogatott, jól megmosott lencsét feltesszük a  hagymákkal, paradicsommal, ízesítőkkel hideg vízbe, és ha már felforrt, egy pár perc után hozzáadjuk az olívaolajat, sót, borsot, ha szeretjük, esetleg egy leveskockát (ez természetesen nincs benne az eredeti receptben).

Kb. 45 percig lassú tűzön főzzük, amíg a lencse megpuhul.

Ízlés szerint ecettel tálalhatjuk, jól illik hozzá.

 

 

  Sörös malacsült sült céklával és párolt pezsgős   lilakáposztával

  Hozzávalók / 2 adag

  Malacsült

25 dkg süldő malac

1 dl sör

2 teáskanál méz

só ízlés szerint

1 kávéskanál fekete bors

1 teáskanál csípős fűszerpaprika

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál  disznózsír

  Zöldségek:

20 dkg sütőtök

1 közepes db cékla

só ízlés szerint

4 csipet fekete bors

4 csipet csípős fűszerpaprika

2 teáskanál olívaolaj

  Lilakáposzta:

0.5 kis fej vöröskáposzta

1 kis db lilahagyma

1 db babérlevél

1 teáskanál ecet

só ízlés szerint

1 kávéskanál köménymag

1 kávéskanál fekete bors

1 evőkanál  olívaolaj

1 dl pezsgő

   Elkészítés:

   Malacsült

A malachús bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, szórunk rá pirospaprikát, nyomunk rá fokhagymát, és néhány órára betesszük a hűtőbe.

Majd egy serpenyőben disznózsíron betesszük a sütőbe, fóliával letakarva.

Közben a malachúst időnként meglocsoljuk a saját zsírjával és sörrel, 40 perc után levesszük a fóliát a malachúsról, kenünk rá mézet, és átkapcsolunk grill fokozatra.

   Zöldségek

A céklát és a tököt pucolás után felkockázzuk, egy serpenyőbe rakjuk, sózzuk, borsozzuk, locsolunk rá olívaolajat, betesszük a sütőbe.

   Lilakáposzta

A káposztát legyaluljuk. Serpenyőben a karikára vágott lilahagymát megkapatjuk, dobunk rá köménymagot, rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, öntünk rá ecetet, teszünk rá babérlevelet.

Amikor már csaknem kész, ráöntjük a pezsgőt.

Tálalás

Tálaláskor egy szelet malachúst teszünk a tányérra, mellé sült zöldségeket és káposztát.

 

 

 MÉZES-LILAHAGYMÁS MALACSÜLT

  HOZZÁVALÓK

1 kg bőrös malac hasaalja

3 fej lilahagyma

5 evőkanál méz

2,5 dl sör

őrölt bors

majoránna

zsír

víz

10 gerezd fokhagyma

3 nagy paradicsom

   ELKÉSZÍTÉS:

 A malac  húsos részét bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, frissen őrölt borssal és tört fokhagymával. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Közben felszeleteljük a paradicsomot és a hagymát. Kivesszük  a malacot a hűtőből , a  hagymát,és  a paradicsomot,tepsibe tesszük, majd   1 pohár vizet,  és 5 kanál zsírt és fokhagymát is teszünk, rá  végül  2 dl sört öntünk alá. Rátesszük  a malacot, és fóliával letakarva 180 fokon 1 órát sütjük.

Közben a mézet és a maradék sört összekeverjük . 1 óra után a fóliát levesszük , és kb. 15 percenként a sörös mézzel kenegetjük . Még 1 órát így sütjük , és már kész is a ropogós malacsült.

Lilahagymás krumplival tálaljuk.

0.04 mp