Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Újévi Kenyér És Kalács Receptek

 

 

Újévi Kenyér És kalács Receptek

 

 

  Görög Újévi édes kenyér

  Hozzávalók:

  250 gr vaj

  2 kiskanál citromhéjreszelék

  2 1/2 csésze cukor

  6 tojás

  1 csésze sütőporos liszt

   2 csésze közönséges liszt

  1/2 kiskanál szódabikarbonát

  1 csésze tej

  2 kanál citromlé

  1/4 csésze pisztácia

  1/4 csésze tört dió

  1/4 csésze tört fehér mandulabél

   Díszítéshez:

  1/4 csésze pisztácia

  1/4 csésze tört dió

  1/4 csésze vágott mandulabél

  1/4 csésze cukor

    Elkészítés:

1. Egy nagy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A forma legyen 28 cm-es. A mixerben összeverjük a vajat a citromhéjjal, amíg kifehéredik. Hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként, jól elkavarva hogy összeálljon az egész .

2. Áttesszük egy nagy tálba a mixerből az egész masszát. Két rendben összekeverjük a kétféle lisztet, a szódát és a tejet, majd az egészet a felvert masszával. Hozzáadjuk a citromlevét  és a diót.

3. Beleöntjük a tortaformába majd közepes sütőben kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a tetejére rászórjuk az összekevert díszítőanyagot majd még 40 percig sütjük. Hagyjuk 5 percig pihenni majd fordítsuk ki és hagyjuk kihűlni. Ez frissen a legjobb, mint a legtöbb kuglófszerűség. Fagyasztva nem jó, de el lehet tartani pár napot dobozban.

A vaszilopita jellegzetes Újévi édesség. Szilveszter éjszakáján szokás felvágni és mindenhol egy érmét rejtenek el benne, még a készen vásárolható vaszilopitákban is. Aztán felszeletelik az egészet éjfél után majd akire az érme esik azt az eljövendő év szerencsésének kiáltják ki.

 

 

 

 Újévi mustáros lencsekenyér

 Hozzávalók:

 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

 15 dkg lencse

  4 db babérlevél

  8 dkg olvasztott kókuszzsír (

  4 evőkanál (kb. 80 g) cukormentes mustár

  3 db M-es tojás

  140 g (1 kis doboz) natúr joghurt

  1 teáskanál étkezési szódabikarbóna

  2 teáskanál Himalája só + egy nagy csipet a lencse főzővizébe

     Elkészítés:

A lencsét legalább egy órával a főzés előtt beáztatjuk (így kevésbé puffaszt és gyorsabban megfő), majd a babérlevéllel annyi sós vízben feltesszük főni, amennyi épp ellepi. Miután megfőtt, leszűrjük, a babérlevelet kivesszük belőle, kihűtjük és botmixerrel pépesítjük.

Miközben hűl, a joghurtot egyenként elkezdjük simára keverni a tojásokkal. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott kókuszzsírt és a mustárt, majd a kihűlt, lepürésített lencsét.

Ez után belekeverjük a teljes kiőrlésű liszttel elkevert szódabikarbónát, majd sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér formában, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt tűpróbáig sütjük.

Miután kivettük a sütőből, 10 percig a formában hűtjük, majd kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

 

 

 Újévi Burgonyás kenyér

 Hozzávalók:

 2dl kovász (fehér kenyérhez), 1 nagyobb burgonya, 30dkg rétesliszt, 20dkg finomliszt, 1kk só, 1ek cukor, kb. 2 dl víz

Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük majd áttörjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a lisztet és a többi hozzávalót. Dagasztógépbe tesszük, és jó alaposan megdagasztjuk. A kovásztól függően kevés vizet vagy lisztet adunk hozzá. Letakarva langyos helyen kelesztjük, majd szép cipót formálunk belőle. A kelesztési idő kb. 8-9 óra mivel nem használunk élesztőt. Vízzel lekenjük a tetejét, majd sütőzacskóba csúsztatjuk. Előmelegített sütőben 190°C-on 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.

 

 

 

  Újévi Kalács: Barhesz aszalt gyümölccsel, mandulával

 ( 1 db fél kilós kalács)

  250 g liszt

 1/2 teáskanál  só

 125 ml langyos víz

 30 ml olaj

 10 g friss élesztő

 1 tojás (felütöm, kikeverem, nagyjából megfelezem)

 2 evőkanál  cukor

egy-egy marék aszalt barack és datolya

 stiftelt mandula a tetejére(vagy szeletelt)

   Elkészítés:

1. A lisztet a sóval egy keverőtálban elkeverjük, hozzáadjuk a vizet, az olajat, a tojás felét, a cukrot, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Begyúrjuk, hogy szép sima masszát kapjunk, aztán belegyúrjuk az aszalt, felaprított gyümölcsöket is. Kigömbölyítjük, és meleg helyen, letakarva másfél órát kelesztjük.

2. Lemérjük a súlyát, és annyi részre osztjuk, ahány részből szeretnénk összefonni. Kisodorjuk a részeket, és összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét lekenjük a maradék tojással, megszórjuk a mandulával, és újra meleg helyre tesszük kelni 20 percre.

3. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük.

 

 

 Görög Újévi kalács

 Hozzávalók:

  csipet só

  1 citrom lereszelt héja

 1 narancs lereszelt héja

 1/2 csésze meleg tej

  3 tojás

  1/2 kg kalácsliszt

  50 gr élesztő vagy 2 kiskanál száraz élesztő

  1/2 csésze olvasztott vaj

  3/4 csésze kristálycukor

 1 tojássárga a kenegetéshez

héj nélküli sótlan mandula és/vagy szezámmag a díszítéshez

     Elkészítés:

Ha szárított élesztőt használunk, akkor egy kg liszthez egy zacskót adjunk.

A fenti hozzávalókat összegyúrjuk, úgy, hogy először az élesztőt a meleg tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat a vajon kívül összedolgozzuk (minden legyen legalább szoba-hőmérsékletű, még jobb ha enyhén melegek!). A vajat legutoljára csurgatjuk lassan bele. Ha a tészta ragacsos nagyon, kell még kevés liszt bele. Viszont nem szabad kemény tésztát gyúrni,  annyi lisztet tegyünk  hozzá, hogy, éppen-hogy a kezünkről  lejöjjön, de legyen nagyon puha!  Egy nagy, kivajazott tálba félretesszük  kelni. A tálat mindig lefóliázzuk , hogy a tészta ne száradjon ki és a maga által termelt meleg is a tálban maradjon, kelessze az anyagot. Mikor duplájára nőtt (akár 2 órába is telhet szoba hőmérsékleten), belefordítjuk egy 26 cm belső átmérőjű kerek szilikon tepsibe, finoman ellapogatjuk benne és kidíszítjük a mandulával, szezámmaggal.

Megint megkelesztjük (ekkor már sokkal hamarabb megkel!), majd megkenegetjük tojássárgával és belehelyezzük  a meleg sütőbe, a középső rácsra. A sütőt 190 fokra állítjuk, a kalács körülbelül  30 perc alatt készen van. Tűpróba :) győződjünk  róla, hogy valóban megsült.

 

0.023 mp