Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Újévi ételek sütemények

Újévi Ételek

Tormával töltött sonkatekercs

 Hozzávalók:

15 dkg gépsonka

 1,5 dl habtejszín

 mustár

 reszelt torma

 őrölt bors

 só

 cukor

Elkészítés:

A tejszínből egy kevés cukorral jó kemény habot verünk, ezután óvatosan hozzákeverjük a reszelt tormát, valamint ízlés szerint a sót és a borsot. Ezután fogunk egy szeletsonkát, és az egyik szélétől kissé beljebb csíkban végigkenjük a habot, majd a sonkát feltekerjük, esetleg fogvájóval át is szúrhatjuk a biztos rögzítés érdekében. A műveletet megismételjük a többi sonkaszelettel is. Ha marad hab, akkor habzsákba töltve díszíthetjük a sonkatekercset végeit.

Sonkatekercs répával töltve

Hozzávalók:

15 dkg gépsonka

 főtt sárgarépa

 újhagyma vagy metélőhagyma

Elkészítés:

Aki nem szereti a tormát, az főtt sárgarépával és egyéb főtt zöldségekkel is megtöltheti a sonkaszeleteket. Ilyenkor a zöldséget előbb vékony csíkokra szeljük, majd ráfektetjük a sonkaszeletre és összehajtjuk. Ha teszünk a tekercsekbe egy-két szál friss metélőhagymát, vagy vékonyra csíkozott újhagymaszárat, akkor még ízletesebbé varázsolhatjuk ezt a kellemes szilveszteri csemegét.

Fasírtgolyó

Hozzávalók:

0,5 kg darált sertéslapocka

 1 szelet kenyér vagy 1 darab zsemle

 1 tojás

 1 fej hagyma

 3-4 gerezd fokhagyma

 őrölt paprika

 őrölt bors

 só

Elkészítés:

A kenyérszeletet jól beáztatjuk, eközben a fej hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd olajon üvegesre pároljuk. Ezután a kenyérszeletből a felesleges vizet jól kinyomkodjuk, majd a hagymával együtt a darált húshoz

adjuk, és az egészet jól elkeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük őrölt paprikával valamint őrölt feketeborssal. Ügyeljünk rá, hogy a fűszereket jól elkeverjük! Ha ezzel megvagyunk, akkor vizes kézzel körülbelül 2 cm átmérőjű golyókat gyúrunk. A golyókat forró olajban kisütjük.

Újévi bőségtál

Hozzávalók:

0,5 kg lencse

 5 dl tejföl

 2 fej lilahagyma

 babérlevél

 ecet

 mustár

 cukor

 só

Elkészítés:

A lencsét néhány babérlevéllel ízesített sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Megtisztítjuk a lilahagymákat, majd mindegyik fejet félbevágjuk, és vékony szeletekre szeljük. A szeleteket cukorral meghintjük és leöntjük ecettel. Legalább egy órát állni hagyjuk, majd leszűrjük, a levet félretesszük, s a hagymát a lencséhez keverjük. A tejfölt ízlés szerint egy kevés mustárral és sóval elkeverjük, hozzáöntjük a félretett ecetes levet, majd az egészet a lencsére öntjük. Akkor lesz a legfinomabb, ha egy fél napot állni hagyjuk a hűtőben.

Újévi korhelyleves

Hozzávalók:

0,5 kg marhalábszár

 0,5 kg vecsési káposzta

 30 dkg bab

 1 fej vöröshagyma

 1 sárgarépa

 3-4 gerezd fokhagyma

 babérlevél

 pirospaprika

 köménymag

 só

 bors

Elkészítés:

A babot legalább egy napig áztatjuk, mielőtt elkészítenénk. Leszűrjük, majd egy nagy lábasba tesszük és felöntjük vízzel. Ízlés szerint fűszerezzük, és addig főzzük, amíg

egy kissé megpuhul. Eközben a hagymát és a kockára vágott húst is olajon megpirítjuk. Ha kész, akkor a babhoz adjuk, és együtt továbbfőzzük. Mielőtt készre főzzük, még a leveshez adjuk a savanyú káposztát és a zöldségeket.

Kaszinótojás

Hozzávalók:

8 tojás

 mustár

 majonéz

 tejföl

 citrom

 ételízesítő

 só, bors.
Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük. Miután a kész tojásokat megpucoltuk, félbevágjuk őket és kivesszük a tojások sárgáját. Ezt egy tálban összekeverjük mustárral,

tejföllel, majonézzel. Sóval, borssal, ételízesítővel, valamint egy pár csepp citromlével ízesítjük. Ezután a krémmel megtöltjük a tojásokat. A tojások tetejét ízlés szerint tartármártással díszíthetjük. Tálalás előtt néhány órát hűtőben pihentetjük.

Sörben Pácolt Bőrös Sertés

Hozzávalók 6 személyre:

kb 3kg bőrös sertés borda

2 fej hagyma só ,bors majoranna,kakukkfű, ízlés szerint

1 liter sör

víz

Hozzávalók 6 személyre:

kb 3kg bőrös sertés borda

2 fej hagyma só ,bors majoranna,kakukkfű, ízlés szerint

1 liter sör

víz

   Előkészületi idő: 1 perc  (Sütési idő:160 perc)

Elkészítés:

 Veszek egy zárható fedelű műanyag tálat.(nagyot)A húst egy-két nappal a sütés előtt bepácolom sóval és 2 fej hagymával majd felöntöm a sörrel ,úgy,

Sörben Sült Karaj

Hozzávalók 1 személyre:

- 1 csipet só

- 2-3 dl víz

- 1 csipet bors

- 1,5-2 kg bőrös karaj

- 1 db jó fajta dobozos sör

- 4-5 db szelet mangalica szalonna

Sörben Sült Bőrös Karaj

Hozzávalók 1 személyre:

- 1 csipet só

- 2-3 dl víz

- 1 csipet bors

- 1,5-2 kg bőrös karaj

- 1 db jó fajta dobozos sör

- 4-5 db szelet mangalica szalonna

   Előkészületi idő: 10 perc

Sütési idő: 180 perc

Elkészítés:

A karajt megmossuk, majd a bőrt bevagdossuk rajta.

A szalonnát „beirdaljuk” és egy magas falú sütőedény aljába tesszük őket.

A húsba bedörzsöljük a fűszereketízlés szerint, majd rárakjuk a szalonnára bőrrel felfelé.

Kevés vizet öntünk alá, kevéske sörrel meglocsoljuk, lefedjük és magas hőfokon elkezdjük sütni.

Ahogy puhul, időnként a szalonnával megsimogatjuk a bőrt és mindig kevés sört öntünk rá.

Többször megismételjük, majd ha a hús már puha, levesszük a fedőt, még egyszer meglocsoljuk sörrel (kb.3/4 doboznyi fogy el összesen) és lejjebb vesszük a hőfokot, hogy piruljon a bőr.

Néha még megsimogatjuk a szalonnával, csurgatunk a tetejére a sörös szaftból, aztán ha már szép színe van lekapcsoljuk.

Rizzsel vagy krumplipürével és sörrel tálaljuk!

 

Újévi Sütemények

Lusta asszonyok  rétese

Hozzávalók:

 25 dkg liszt

1 sütőpor

18 dkg kristálycukor

0,5 kg túró

1 csomag mazsola vagy magolt meggy

1 teavaj

3 tojás

0,5 l tej

1 vaníliás cukor

 Elkészítés:

 A lisztet, sütőport és a cukrot összekeverjük és felét közepes méretű kizsírozott tepsibe öntjük. Rárakjuk a túrót, mazsolát. Erre szórjuk rá a keverék másik felét. Ráreszeljük a teavajat. Ráöntjük a tojás és a vaníliacukros tej keverékét. Sütjük.

Házi almás Pite

Hozzávalók:

 50 dkg liszt

25 dkg vaj, vagy margarin

25 dkg cukor

1-1 cs. vaníliás cukor és sütőpor

4 tojás

A töltelékhez:

1 kg alma

10 dkg darált dió vagy dejó

20 dkg cukor

1 citrom(elhagyható)

1 kiskanál fahéj

A tetejére

1 tojás

 Elkészítés:

 A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a vajjal .Add hozzá a cukrot , a vaníliás cukrot,a tojásokat és gyúrd össze , hogy jól nyújtható legyen. Tedd a hűtőbe pihenni.

 Eközben az almát mosd,hámozd meg reszeld le.Csavard rá a citrom levét ,ízesítsd cukorral ,őrölt fahéjjal ,reszelt citromhéjjal.A tésztát vedd kétfelé,lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra .Az egyik lapot rakd sütőpapírral borított tepsibe,szórd meg darált dióval. Egyenletesen tedd rá a tölteléket és fedd be a másik lappal .Villával szurkáld meg,kend be felvert tojással és máris mehet a forró sütőbe.35-40 perc alatt süsd meg. Porcukorral megszórva kínálhatod!

 Elkészítési idő: 60 perc

Csokis-narancs torta

Hozzávalók:

 4 tojás

1 es negyed pohár cukor

3 negyed pohár narancslé

1 narancs reszelt héja

fel pohár olaj

1 kk vanília aroma

2 pohár liszt

 Elkészítés:

 A tojás fehérjéket a cukorral habosra felverjük. Egy másik tálban a többi hozzávalót a liszt kivételével összekeverjük, majd ehhez óvatosan hozzáadjuk a fehérje habját. 2 english cake-be toltjuk, de előbb csokit egy kis tejszínnel összeolvasztunk es kanállal kis gombócokat teszünk a masszába, de lehet csoki csipszet vagy csoki darabokat is, 170 fokon 45 percig sutjuk. A kikapcsolt sütőben hagyjuk meg 10 percig.

Kakaós bögrés süti

Hozzávalók:

1 bögre liszt

1 bögre cukor

fél bögre cukrozatlan kakaópor, vagy 1 bögre darált dió, vagy mák

1 bögre tej

1 db tojás

1 cs. sütőpor

1 cs. vaníliás cukor

 Elkészítés:

1.Ez egy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető süti. Minden hozzávalót alaposan összekeverünk, Ramával kikent, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük.

 2.Én tortaformában sütöttem meg, a tetejét lekentem baracklekvárral, bevontam olvasztott csokival és máris kész a vendégváró torta.

 3.A nagy tepsihez dupla adag kell. Laktató és isteni finom.

Igazi csokoládétorta

Hozzávalók:

 Hozzávalók a tésztához:

12 dkg vaj

22 dkg porcukor

csipetnyi só

6 tojás

13 dkg 50 %-os kakaótartalmú csokoládé

13 dkg liszt

Hozzávalók a krémhez:

23 dkg vaj

12,5 dkg jó minőségű kakaópor

csipetnyi só

20 dkg porcukor

fél vaníliarúd

2 dl tejszín

 Elkészítés:

 A tésztát készítsd el előző nap, hogy megérjen, mire belekerül a finom csokikrém.

 Keverd habosra a vajat, amit érdemes egy órával előtte szobahőmérsékleten tartani, a porcukorral és a sóval, majd add hozzá a tojások sárgáját. A csokoládét olvaszd meg vízfürdő felett, és óvatosan keverd az eddigiekhez. A tojásfehérjét verd fel, és a liszttel felváltva apránként add a masszához, és óvatosan keverd el az egészet. Töltsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tortaformába, és 190 fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül 50 percig. Ezután vedd ki a sütőből, de csak másnap emeld ki a formából.

A krémhez keverd habosra a vajat, szintén jó, ha szobahőmérsékleten volt egy órát, add hozzá a kakaóport, a sót, a porcukrot és a kikapart vaníliát. A tejszínt verd kemény habbá, és forgasd össze a krémmel.

A tésztát óvatosan vágd négy lapra. A krém felével kend meg a lapokat, majd a másik felével kend meg bőven kívülről a tortát.

 

 

 

 

0.04 mp