Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Újévi Ételek

 

 

Újévi Ételek

 

Csípős lencseleves

Hozzávalók:

15 dkg lencse

10 dkg húsos szalonna

1 fej vöröshagyma

3-4 evőkanál Vénusz olaj        olaj

2 evőkanál liszt

1-2 db szárított csípőspaprika

fél db zöldpaprika

2 gerezd fokhagyma

1 db erőleveskocka

1 db babérlevél

csipetnyi kakukkfű

majoránna

őrölt feketebors

Elkészítés:

A lencsét kiválogatjuk és 2-3 órára beáztatjuk.

A felforrósított olajban üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Beletesszük a csíkokra vágott szalonnát, a fokhagymát, az apróra tört száraz paprikát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét, a leveskockát, a kakukkfüvet, a majoránnát, a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Felöntjük körülbelül 1 liter vízzel, és 1 órán át főzzük. Végül beletesszük a kockára vágott zöldpaprikát.

 

 

Ropogós malacsült

Hozzávalók:

1-1/2 kg bőrös malackaraj

3-4 gerezd fokhagyma

1-2 dl sör

füstölt szalonna

méz

Elkészítés:

A bőrös részt 2x2 cm-es kockákra bevagdossuk, a húst besózzuk, ügyelve arra, hogy a bőrre ne kerüljön. Tepsibe rakva kevés vizet öntünk alá, majd beledobjuk a fokhagymagerezdeket.

 Alufóliával letakarva alacsony hőmérsékleten puhára pároljuk. Időközönként megkenegetjük a sörbe mártott füstölt szalonnával,

 ettől ropogóssá és pirossá válik. Amikor elkészült, kevés mézzel átkenjük, így szép fényes lesz.

 Mustban párolt lilakáposztával és burgonyakörettel tálalom, friss gyümölccsel díszítve.

 

 

Finn lencseleves

Hozzávalók:

2 db erőleveskocka

30 dkg lencse

10 dkg szalonna

2 paradicsom

2 sárgarépa

2 gerezd fokhagyma

1 dl száraz vörösbor

1 dl Vénusz olaj olaj

őrölt feketebors

babérlevél

chilipaprika

Elkészítés:

Kevés előhevített olajon üvegesre sütjük a szalonnát, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, paradicsomot, és felöntjük 1 liter erőlevessel.

 Beletesszük az előző nap beáztatott lencsét, kissé megsózzuk, áttört fokhagymával, borssal, vörösborral és babérlevéllel ízesítjük, lassú tűzön főzzük.

 Amikor a lencse megpuhult, kevés chilipaprikával tálaljuk.

 

 

Sörben sült bőrös karaj

Hozzávalók:

1,5-2 kg bőrös karaj

1 db jó fajta dobozos sör

4-5 szelet mangalica szalonna

2-3 dl víz

bors

Elkészítés:

A karajt megmossuk, majd a bőrt bevagdossuk rajta.

 A szalonnát beirdaljuk, és egy magas falú sütőedény aljába tesszük őket.

 A húsba bedörzsöljük a fűszereket ízlés szerint, majd rárakjuk a szalonnára bőrrel felfelé. Kevés vizet öntünk alá, kevéske sörrel meglocsoljuk, lefedjük, és magas hőfokon elkezdjük sütni.

 Ahogy puhul, időnként a szalonnával megsimogatjuk a bőrt, és mindig kevés sört öntünk rá. Többször megismételjük, majd ha a hús már puha, levesszük a fedőt, még egyszer meglocsoljuk sörrel (kb. 3/4 doboznyi fogy el összesen), és lejjebb vesszük a hőfokot, hogy piruljon a bőr. Néha még megsimogatjuk a szalonnával, csurgatunk a tetejére a sörös szaftból, aztán ha már szép színe van, lekapcsoljuk.

 Rizzsel vagy krumplipürével és sörrel tálaljuk!

 

 

Ropogós bőrös sertéscomb ananászos-káposztás burgonyával

Hozzávalók:

1,2 kg bőrös sertéscomb

1 kg  burgonya

5 közepes vöröshagyma

2 db chilipaprika

3 evőkanál sertészsír

1 doboz körszeletes ananászbefőtt

1 kg fehérboros savanyú káposzta

2 babérlevél

2 szegfűszeg

kevés borókabogyó

3 evőkanál méz

1 dl sör

frissen őrölt bors

Elkészítés:

A húst megmossuk, megtöröljük. A bőrt rombusz alakban bevagdossuk, majd sóval és őrölt borssal bőségesen megszórjuk.

 A meghámozott burgonyát durvára felkockázzuk. A vöröshagymát vékony cikkekre vágjuk. A hosszában felhasított chilipaprikát a magok kikaparása után felaprítjuk.

 Nagy mérettű serpenyőben a zsírt felhevítjük. Beleszórjuk a burgonyát meg a hagymát, és megpirítjuk. A feldarabolt ananászt a levével együtt a burgonyához adjuk. Belevegyítjük a káposztát, a babérlevelet, a szegfűszeget, a borókabogyót meg a chilit, és megsózzuk.

 A húst a mézzel elkevert sörrel egyenletesen megkenjük, és az ananászos-káposztás burgonyára fektetjük.

 Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon kb. 100 percig sütjük. Közben a mézes sörrel kenegetjük. A sütőt 225 fokra kapcsoljuk, és a combot kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 Végül az ananászos-káposztás burgonyával együtt pecsenyéstálra tesszük.

 

0.054 mp