Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Új Sós Pogácsák És Stanglik

 

 

Új Sós Pogácsák Stanglik, és csigák

 

  Sajtos Pogácsa

  Hozzávalók:

  50dkg finomliszt

  25dkg margarin

  2 tojássárgája

  1 kávéskanál só

  2dl tejföl

  1dl tej

  1 kávéskanál cukor

  3dkg élesztő

  10dkg reszelt sajt

  1 tojás a kenéshez

   Elkészítés:

A langyos tej-cukor keverékében az élesztőt felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a reszelt sajt felét. A közepébe öntjük a tejfölt, végül a megkelt élesztőt, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Kb. 1cm vastagságúra kinyújtjuk és összehajtogatjuk: alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra, jobbról balra. 20 perces szünetekkel háromszor ismételjük meg a hajtogatást. Végül 2cm vastagságúra kinyújtjuk, kis vagy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük sós felvert tojással a reszelt sajt másik felét rászórjuk a tetejére, előmelegített sütőben arany barnára megsütjük.

 

 

 

  Burgonyapogácsa

  Hozzávalók:

  25dkg főtt áttört burgonya

  25dkg vaj vagy margarin

  25dkg liszt

  só

  1 tojás

   Elkészítés:

Ha  a burgonya kihűlt a vajjal, liszttel és tojással összegyúrjuk, megsózzuk, és kétszer egymás után vékonyra kinyújtjuk háromszorosan összehajtva.

A tésztát hideg helyen 3-4 órát pihentetjük.  Azután úgy járunk el vele, mint a többi pogácsával kiszaggatjuk, és forró sütőben megsütjük.

 

 

 

  Túrós Pogácsa

  Hozzávalók:

  30dkg liszt

  30dkg száraz tehéntúró szitán áttörve

  30dkg vaj

  1 tojás

  0,5dkg só

   Elkészítés:

A hozzávalókat a tojás kivételével deszkára téve széles késsel jól összedolgozzuk, kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, úgy mint a vajas tésztát, utána 1cm vastagra kinyújtjuk és apró pogácsákat szaggatunk ki belőle. A tetejét megkenjük tojással, és forró sütőben megsütjük.

 

 

 

  Vajas Pogácsa

  Hozzávalók:

  1 adag leveles vajastészta

  1 tojás a kenéshez

  Elkészítés:

A leveles vajastésztát fél cm vékonyra kinyújtjuk, és középnagyságú recés szélű fánk szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

 

 

 

  Magos Pogácsa

  Hozzávalók:

  2dl tej

  2,5dkg élesztő

  1 kiskanál cukor

  10dkg margarin

  30dkg Graham liszt

  15dkg finomliszt

  2 kiskanál só

  1-1 evőkanál tökmag, vagy köménymag,  és szezámmag

  a tetejére 1 tojás

   Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg, a cukorral keverjük el, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel benne. A kétféle lisztet szitáljuk egy tálba. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a margarint, a sót és jól dolgozzuk  össze. A jól kidolgozott tésztába szórjuk bele a magokat és jól gyúrjuk össze, majd letakarva  kelesszük a kétszeresére.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk kétujjnyi vastagra és 4-5cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét egy kicsit bevágjuk, és megkenjük felvert tojással. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.

 

 

  Szakállas Pogácsa

  Hozzávalók:

  18dkg reszelt sajt

  36dkg vaj

  3 tojássárgája

  60dkg liszt

  só

  Tetejére :

  3 tojásfehérje

  Töltelék:

  20dkg vaj

  20dkg krémsajt

  3-4 evőkanál tejföl

  só

  reszelt szerecsendió

  20-25dkg reszelt sajt

   Elkészítés:

A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd a többi hozzávalóval dolgozzuk össze jó alaposan. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4cm vastagra, és pogácsaszaggatóval 3cm-es korongokat szaggatunk ki belőle. A tetejüket megkenjük tojásfehérjével, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A töltelékhez a puha vajat keverjük simára a krémsajttal, és annyi tejföllel, hogy jól kenhető sűrű krémet kapjunk. Ízesíthetjük sóval és szerecsendióval. A krémmel tapasszunk össze 2-2 kis tésztakorongot, s forgassuk meg őket reszelt sajtban.

 

 

 

  Burgonyás Túrópogácsa

  Hozzávalók:

  1 nagyobb burgonya

  15dkg tehéntúró

  30dkg liszt

  25dkg vaj

  3 tojássárgája

  köménymag

  só

   Elkészítés:

A burgonyát sütőben süssük meg, hámozzuk meg és a túróval együtt törtjük át. Adjuk hozzá a vajat a lisztet két tojássárgáját kevés sóval ízesítsük, és gyúrjuk simára. A tésztát 24 órán keresztül hideg helyen pihentessük, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tetejüket kenjük meg a maradék tojássárgájával végül szórjuk meg köménymaggal. Forró sütőben arany barnára süssük meg.

 

 

 

  Réteges Tepertős Pogácsa

  Hozzávalók:

  50dkg liszt

  3dkg élesztő

  1dl tejföl

  35dkg darált tepertő

  2-3 evőkanál bor

  15dkg vaj vagy margarin

  1dl langyos tej

   só

   Elkészítés:

Az élesztőt 1dl langyos tejben futtassuk fel, liszttel sóval vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztává gyúrjuk össze. Jól kidolgozzuk és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet feltekerjük nyújtófával egy kicsit ellapítjuk felébe egymásra hajtva fél óráig  langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk és az előbbi módon  feltekerjük. Összesen háromszor nyújtjuk ki félórai pihentetéssel.  Végül 2cm vastagra kinyújtva tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk meleg sütőben 15 percig sütjük.

 

 

 

  Sós Köménymagos Kifli

  Hozzávalók:

  1kg finomliszt

  2dl tejföl

  5dkg élesztő

  3dl tej

  30dkg olvasztott zsír

  1 evőkanál só

  1 tojás

   köménymag

   Elkészítés:

Az alapanyagokat a lisztet, tejfölt, tejet, az olvasztott zsírt, a felfuttatott élesztőt és a sót, alaposan összegyúrjuk, és megkelesztjük.  Deszkára borítjuk nem szabad összegyúrni, elnyújtjuk ujjnyi vastagra és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Majd egyenként ovális alakúra kinyújtjuk a  lehető legvékonyabbra a pogácsákat és feltekerjük úgy, hogy még közben enyhén meg is húzzuk. Tepsibe rakjuk kifli alakúra formálva tojással megkenjük és köménymaggal megszórjuk. Forró sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

  Sonkás Kifli

  Hozzávalók:

  60dkg mélyhűtött leveles tészta

  30dkg finomra vágott sonka

  10dkg reszelt sajt

  3 tojás

  1 fej vöröshagyma

  2evőkanál olaj

  1 kávéskanál só

  pici só

  apróra vágott petrezselyemzöld

   Elkészítés:

Az olajon a felaprított hagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott sonkát, sóval borssal, petrezselyemmel fűszerezzük, és bele tesszük a reszelt sajtot a két tojást. A felengedett tésztát 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, 9-10 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepére sonkapürét teszünk. Sarkánál fogva kifli alakúra formázzuk. A tetejét tojással és tejföllel megkenjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, forró sütőben 20 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 Juhtúrós  Stangli

  Hozzávalók:

  25dkg margarin

  50dkg finomliszt

  25dkg juhtúró

  2dl tejföl

  2 tojássárgája

  1 teáskanál só

  Kenéshez:

  1 tojás

  köménymag

  reszelt sajt

  egy csipet só

   Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a juhtúrót,a tojássárgáját, a sót és tejföllel alaposan összedolgozzuk. Fél órát pihentetjük, majd 1cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a felvert sózott tojással, tetejét megszórjuk köménymaggal a másik felére reszelt sajtot szórunk. Függőlegesen 10cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat vízszintesen 1-1,5cm szélességű kis rudakra vágjuk. Zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük forró sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

  Sós Füstölt Sajtos Kifli

  Hozzávalók:

  30dkg rétesliszt

  40dkg finomliszt

  1dl olaj

  2 tojás

  1 pohár kefír

  4dkg élesztő

  1dl tej

  1 kávéskanál cukor

  25dkg margarin

  25dkg füstölt sajt

  a kenéshez 1 tojás

   Elkészítés:

1dl tejben 1 kávéskanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt az olajat , a kefírt a 2 tojást és az 1 evőkanál sót. Alaposan összedolgozzuk és duplájára kelesztjük. Közben a margarint habosra keverjük a sajtot lereszeljük. Mikor a tészta megkelt 9 egyenlő részre vágjuk, majd a cipókat egyenként késhegynyi vastagságúra kerek lapokká kinyújtjuk. 3 lapot megkenünk a habos margarinnal megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával. Beborítjuk egy-egy tésztalappal. Ezekre is margarin és sajt kerül, végül beborítjuk az utolsó tésztalappal. Ezután az egymásra rakott lapokat nyolcfelé vágjuk, majd kívülről befelé haladva kifliformára feltekerjük. Fél órát még kelesztjük, majd megkenjük felvert tojással és forró sütőben arany barnára megsütjük.

 

 

 

  Sós Rudacskák

  Hozzávalók:

  30dkg liszt

  22dkg margarin

  vagy 16dkg zsír

  2dkg élesztő

  2 tojás

  0,5dkg cukor

  só

  0,5dl tej

  köménymag

  Elkészítés:

Az élesztőt  fél deci langyos tejben  0,5dkg cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tojássárgáját sót és egy kevés tejjel összegyúrjuk.(Nem szabad lágynak lennie a tésztának) Ceruzavastagságúra kisodorjuk és 8-10cm-es rudakra vágjuk. Felvert  egész tojással megkenjük, sóval és köménymaggal megszórjuk. forró sütőben világosra sütjük.

 

 

0.021 mp