Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Új Rétesek

 

Rétesek

 

Stájer almás rétes

Hozzávalók / 4 adag

1 csomag  leveles tészta (amiben 2 rollni van)

6-8 alma

őrölt fahéj

ízlés szerinti mennyiségben cukor

1 egész tojás

Elkészítés:

1.Hámozzuk meg az almákat, vágjuk ki a közepüket, és vagdossuk őket apró darabokra.

2.Az almát keverjük össze ízlés szerinti mennyiségben cukorral és fahéjjal.

3.Göngyöljük ki a tésztát, illetve nyújtsuk ki fél centi vastagra.

4.Terítsük be az almás töltelékkel úgy, hogy legalább 1-1,5 centit elhagyunk a szélektől. Ha túl leves lenne az alma, akkor betöltés előtt nyomkodjuk ki.

5.Tekerjük össze a rétest, a végeit kicsit kenjük meg vízzel, úgy tapasszuk össze. Tegyük a réteseket sütőpapírral leterített sütőlapra.

6.Verjük fel a tojást, és kenjük meg vele a rétesünket, majd tegyük előmelegített sütőbe és süssük addig, amíg szép aranyszínű nem lesz.

 

 

 

Bécsi almás rétes

Hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez:

5 közepes db alma

10 dkg mazsola

10 dkg mandula (blansírozott , durvára vágva)

10 dkg nádcukor

1 citromból nyert citromhéj (reszelt )

1 citromból nyert citromlé

1 teáskanál fahéj (őrölt)

2 evőkanál  rum

10 dkg zsemlemorzsa

6 dkg vaj

A tésztához:

25 dkg liszt (finom)

1 db tojás

5 evőkanál  víz (meleg)

2 evőkanál  napraforgó olaj

1 kávéskanál  só

5 dkg vaj (olvasztott)

A mázhoz:

0.5 dl habtejszín

2 teáskanál porcukor

A szóráshoz:

5 dkg porcukor

Elkészítés:

1.A liszthez adjuk a sót.

2.A tojást egy kis tálkába ütjük, lazán felverjük, és belekeverjük az olajat és a vizet. A liszthez adjuk ezt az egyveleget, alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett felülelten dagasztjuk a tésztát.

3.Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a buci felülete.

4.Olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és fél órán át pihentetjük.

5.Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, magházukat kivesszük, és vékonyra szeleteljük. Tálba tesszük, hozzákeverjük a mazsolát, a mandulát, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a rumot. A zsemlemorzsát pedig vajon világos színűre pirítjuk.

6.Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra. Amikor egészen vékony, óvatosan kézzel meghúzkodjuk minden irányban, hogy még vékonyabb és nagyobb legyen a tészta. (A folyamat végén nem a mi rétesünk hajszálvékonyságára számítsunk, mert a bécsi almás rétes tésztája vastagabb annál.)

7.Nagy konyharuhára terítjük a tésztát. Jól megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük mindenhol zsemlemorzsával, és egyik felén elosztjuk a tölteléket, a széleket kissé szabadon hagyva.

8.A töltelékes oldalánál kezdve feltekerjük, a végeket összecsípve lezárjuk, és kivajazott tepsibe patkó alakra hajlítva átemeljük. Tetejét megkenjük a cukros tejszínnel.

9.Az előmelegített sütőbe dugjuk úgy 45 percre, közben többször átkenjük a tejszínes mázzal.

10.Amikor kész, a sütőben hagyjuk negyed órán át, majd langyosan tálaljuk.

 

 

 

Diós rétes

Hozzávalók / 4 adag

1 csomag  8 lapos réteslap (én Lidl-ben kaphatót használok)

1 tojás

5 dkg vaj

40 dkg őrölt dió

20 dkg porcukor

2 csomag  vaníliás cukor

12 evőkanál  tej

Elkészítés:

1.A töltelékhez a diót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel.

2.A réteslapokat szétterítjük, és kettesével használjuk fel egy-egy tekercshez, így végül 4 tekercs rétest kapunk. Az első réteslapot kiterítjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd ráborítjuk a második lapot. A diótöltelék 1/4-ed részét elosztva, hogy mindenhová jusson, elkenjük a réteslapon, majd feltekerjük. Vajjal kikent gáz tepsire tesszük.

3.Ugyanígy elkészítjük a másik 3 tekercset is, majd amikor már a tepsin egymás mellett sorakoznak, elkeverjük a tojást, és megkenjük vele a rétesek tetejét.

4.Előmelegített sütőben megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

 

Házi meggyes rétes

Hozzávalók / 8 adag

4 rúd tésztához:

25 dkg rétesliszt

25 dkg simaliszt

2 evőkanál  langyos zsír (általában kacsazsír)

1 tojás

2 dl meleg víz

1 teáskanál  só

1 teáskanál  10%-os ecet

A töltelék 1 rúdhoz:

50 dkg magozott meggy, vagy 2 normál ü meggybefőtt

15 dkg barna nádcukor

1 teáskanál  őrölt fahéj

1 csipet őrölt szegfűszeg

1-2 evőkanál  búzadara vagy morzsa

Elkészítés:

1.A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.

2.Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Négyfelé vágjuk, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat, és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetjük.

3.A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.

4.Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal meggyes töltelékkel töltjük.

5.A meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de arra vigyázzuk, hogy ne fosszuk meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyjuk. Az a jó töltelék (legyen az bármilyen ízesítésű) amelyik egy kissé "tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, mandulához stb.

6.Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

7.Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.

 

 

 

Szilvás rétes

Hozzávalók / 4 adag

Két rúd réteshez:

80 dkg szilva

10 dkg dió (darált)

5 evőkanál  cukor (ha nem elég édes a szilva, akkor lehet több is)

1 evőkanál  fahéj (őrölt)

3 evőkanál  pálinka (szilva)

3 evőkanál  szilvalekvár

1 csipet szerecsendió (őrölt)

5 dkg vaj (olvasztott)

6 db réteslap (félkész)

Elkészítés:

1.A szilvát kimagozzuk, és kétfelé vágjuk.

2.A diót elkeverjük a cukorral, a lekvárral, a pálinkával és a fűszerekkel, majd beleforgatjuk a szilvát.

3.1 rúdhoz 3 lapot használunk.

4.Minden lapot megkenünk olvasztott vajjal.

5.Beletöltjük a tölteléket, és feltekerjük.

6.A tetejét is vajjal kenjük meg.

7.A tetejét megszurkáljuk, hogy ne repedjen ki a rétes.

8.Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

Csokikrémes-túrós rakott rétes

Hozzávalók / 6 adag

2 csomag  rétestészta (16-18 lap)

Túrós réteghez:

75 dkg túró

3 evőkanál  búzadara

13 dkg porcukor

1 tojás

2 csomag  vaníliás cukor

1 citrom héja

Csokis réteghez:

8 dl tej

2 csomag  csokoládés pudingpor

15 dkg cukor

4 dkg kakaópor

20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

1.A túrós réteg hozzávalóit jól kidolgozzuk, majd betesszük a hűtőbe, hogy a búzadara kicsit megdagadhasson. (Sűrűnek, száraznak tűnhet, de nem kell bele más.)

2.A csoki pudingokat a kakaóporral együtt csomómentesre kikeverjük a tej egy részével. A többi tejet felmelegítjük, a cukrot felolvasztjuk benne, majd belekeverjük a pudingot. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és beletesszük az apróra darabolt étcsokit. Olvadásig keverjük.

3.Egy magas falú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük.

4.3 réteslapot olajozva egymásra fektetünk. Rákenjük a csokis krém felét, aztán ismét 3-4 olajozott réteslap, a túrós massza fele, réteslap, csokikrém másik fele, réteslap, túrós massza, végül réteslap. A tetejét kevés tejföllel vékonyan megkenjük és betesszük a sütőbe. (A túrós masszát egyszerűbb, ha kézzel morzsoljuk a tésztára, mert kenni nemigen lehet, és így egyenletesen el tudjuk osztani.)

5.15 percig sütjük 200 C-on, majd a hőmérsékletet levesszük 180 C-ra, és még 25-30 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje.

 

 

 

Rakott rétes áfonyás joghurt öntettel

Hozzávalók / 12 adag

60 dkg fagyasztott réteslap

10 dkg mák

25 dkg dió

25 dkg baracklekvár

50 dkg túró

5 dl tejföl

10 dkg vaj

5 dl joghurt

30 dkg kristálycukor

25 dkg áfonya

2 evőkanál  méz

1 citrom

5 dkg mazsola

2 tojás

szóráshoz porcukor

Elkészítés:

1.Túrótölteléket készítünk a megszokott módon (túró- tojássárgája - cukor-   mazsola- citromhéj-fehérje felvert habja). A mákot, diót a megmaradt  kristálycukorral összekeverjük.

2.Kivajazott tepsiben a következőképpen rétegezzük: rétes, mák, rétes, dió, rétes, túró, rétes, lekvár, rétes, mák, rétes, dió, rétes, túró, rétes, amíg tart a hozzávalókból, de mákosból csak 2 réteget készítsünk, mert dominál, elnyomja a többi ízt.

3.Ha valaki nem szereti a mákot, el is hagyható. Egészen más íz világot fog képviselni a rétesünk.

4.Rétegezés közben, minden tölteléket megcsorgatunk tejföllel és olvasztott vajjal, a legtetejét egyenletesen megkenjük tejföllel, vajjal, és a sütőben közepes hőmérsékleten szép pirosra sütjük.

5.Az áfonyát elkeverjük a joghurttal, mézzel ízesítjük. Egy kevés mézet apróra vágott friss bazsalikommal és icipici olívaolajjal kikeverünk és a tányért azzal (is) díszítjük.

 

 

 

Tiroli cseresznyés rétes

Hozzávalók / 4 adag

30 dkg liszt (finom)

12.5 dkg margarin

2.5 dkg élesztő

0.75 dl tej

2 db tojás

7 dkg porcukor

1 csipet só

0.5 citromból nyert citromhéj ( reszelt héja)

3 csepp citromlé

30 dkg cseresznye (magozott súly)

szegfűszeg ízlés szerint (őrölt)

5 dkg cukor

Elkészítés:

1.Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.

2.A cseresznyét kimagozzuk, egy nagy tálban összekeverjük a cukorral és a szegfűszeggel, valamint pár csepp citromlével.

3.A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal.

4.A margarinos lisztmorzsához hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és a citrom reszelt héját, valamint pár csepp citromlevet.

5.A robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk. (Ha túlságosan lágy, egy kevés lisztet adhatunk még hozzá.)

6.A tésztát jól kilisztezett sütőpapíron kb. ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. (Azért papíron, hogy ne essen szét a kész remekmű, miközben a tepsibe próbáljuk átrakni.)

7.A téglalapot képzeletben a rövidebb oldalán 3 részre osztjuk, és a tölteléket a közepére tesszük úgy, hogy két végénél maradjon kb. két-két ujjnyi üres rész.

8.Ezután a két hosszabb oldalon a tészta szélét kb. 2 cm-enként ferdén bevagdaljuk úgy, hogy a tölteléktől kb. egy ujjnyira kezdődjön egy-egy vágás.

9.Ezeket a kis tésztacsíkokat ezután a cseresznyés töltelékre hajtogatjuk, egyet jobbról, egyet balról, felváltva, mintha fonnánk, majd a végeket jól összenyomkodjuk. Ha elkészült úgy kell kinéznie, mint egy nagy fonat.

10.A kész rétest papírral átemeljük a sütőlapra, majd 15 percet kelesztjük.

11.Ezután tetejét megkenjük tojással és 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

Őszibarackos rétes

Hozzávalók / 4 adag

1 csomag leveles tészta

4 közepes db őszibarack

1 evőkanál  cukor

fahéj ízlés szerint

3 evőkanál  tejföl

2 evőkanál  zsemlemorzsa

Elkészítés:

1.A tésztát kinyújtjuk és egy csíkban zsemlemorzsával alaposan megszórjuk. Nem kell spórolni vele, nehogy elázzon a tészta. (A végeredményben nem érezhető.)

2.Az őszibarackokat  meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és szépen elrendezzük sorban. Megszórjuk kristálycukorral (a mennyiség az őszibarack édességétől is függ, de használhatunk hozzá „műcukrot” is).

3.Szórunk rá fahéjat, vaníliás cukrot, majd meglocsoljuk egy kis tejföllel.

4.A tetejére zsemlemorzsát szórunk és feltekerjük. (Mivel előre kinyújtott tésztát használtam és ahhoz széles volt, hogy egy sorban töltsem, de ahhoz meg keskeny, hogy két részre vágjam, így két oldalról tekertem fel. )

5.A sütőt előre bemelegítjük, és igyekezzünk gyorsan megtölteni a tésztát, hogy a cukor még ne olvadjon el, mielőtt elkezd sülni, így nem lesz szottyos.

6.Megkenjük felvert tojással és a sütőben megsütjük.

 

 

0.066 mp