Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Új Karácsonyi Sütemények

 

Új Karácsonyi Sütemények

 

Gesztenyés Sütemények

 

 Gesztenyetorta

 Hozzávalók 6 főre

 A piskótához:

5 db tojás , szétválasztva

5 evőkanál  cukor

5 evőkanál  liszt

1/2 csomag  sütőpor

kivajazott, lisztezett forma

 A krémhez:

 2dl tej

1 csomag  vaníliás pudingpor (főzős)

4 evőkanál  cukor

1 csomag  gesztenyemassza

1 evőkanál  kakaópor

3 cl rum

12 dkg Rama

5 evőkanál  porcukor

  A csoki mázhoz:

10 dkg tortabevonó

kb. 2 evőkanál  napraforgó olaj

 Díszítéshez:

ezüst cukorgyöngy

2 dl keményre vert tejszín

  Elkészítés:

1.A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral.

2.Hozzáadjuk a tojássárgájákat.

3.Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.

4.Kikent formába simítjuk, és tűpróbáig sütjük.

5.A krémhez a pudingot megfőzzük a tejjel és a cukorral.

6.A margarint kikeverjük a porcukorral. Hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz.

7.Beletesszük a gesztenyemasszát, a kakaóport és a rumot.

8.A kihűlt piskótát 4 lapba vágjuk.

9.A krémet úgy osszuk, hogy még körbe tudjuk kenni vele a tortácskát.

10.A csokit gőz fölött megolvasztjuk. Hozzákeverjük az olajat, és bevonjuk a torta tetejét.

11.Csillagcsővel tejszínhabrózsákkal körbedíszítjük. (Én cukorgyöngyökkel díszítettem.)

 

 

 

 Gesztenyés álom

 Hozzávalók 12 főre

 Gesztenyés alap:

2 csomag  gesztenyepüré

25 dkg darált keksz

15 dkg porcukor

15 dkg Rama

rumaroma

Vaníliás krém:

3 csomag  vaníliás pudingpor

9 dl tej

25 dkg Rama

25 dkg porcukor

 Továbbá:

2 csomag  babapiskóta

5 dl tejszín (vagy Hulala)

  Elkészítés:

1.Elkészítjük a krémet: a vaníliás pudingot megfőzzük a tejben.

2.A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz.

3.A gesztenyés alaphoz összegyúrjuk a hozzávalókat, ízlés szerint teszünk bele rumaromát.

4.Egy tepsi alját megszórjuk darált keksszel, majd kézzel alaposan belenyomkodjuk a gesztenyés alapot.

5.Erre ráterítjük a vaníliás krém felét.

6.A babapiskótákat egyesével beleforgatjuk kb. 2 dl cukrozott tej és kevés főzött kávé keverékébe, majd szorosan egymás mellé fektetjük őket a vaníliás krémre, majd erre kenjük a krém másik felét.

7.Felverjük a tejszínt, és rákenjük a krém tetejére.

8.Tejszínhab-rózsákkal és kakaóporral díszítjük.

9.Pár órára hűvös helyre tesszük.

 

 

 

 Szívecskés gesztenye bonbon

 Hozzávalók 4 főre

80 g étcsokoládé

80 g gesztenyepüré

35 g tejszín

10 g porcukor

  Elkészítés:

1.Az étcsokoládé kétharmadát megolvasztjuk, és kikenünk vele egy szilikon bonbonformát. 20 percre hűtőbe tesszük.

2.A gesztenyét és a porcukrot egyneművé keverjük a tejszínnel. A tölteléket a bonbonformák mélyedéseibe kanalazzuk, majd újabb 20 percre hűtőbe tesszük.

3.A csoki maradék egyharmadát megolvasztjuk, és lezárjuk vele a bonbonokat. Egy órára hűtőbe tesszük.

4.Kifordítjuk a formából, és levágjuk róla a felesleges részeket.

 

 

 

 Gesztenyekocka

 Hozzávalók 10 főre

 Piskóta:

6 db tojás

15 dkg cukor

18 dkg liszt

 Krém:

3 dl víz

4 dkg vaníliás pudingpor

7 dkg cukor

3 dl tejszín

25 dkg gesztenye

 Díszítés:

3 dl tejszín

25 dkg gesztenye

  Elkészítés:

1.Tésztához a tojásokat szétválasztjuk. Sárgáját kikeverjük a fele mennyiségű cukorral, a másik adag cukorral a fehérjét habbá verjük. A habot óvatosan a sárgájával összekeverjük, majd a lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk.

2.5-ös fokozaton (közép meleg) sütjük 10 percig, majd 2-re (takarék) levesszük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

3.A krémhez a vaníliás pudingport 1 dl vízzel elkeverjük. A maradék vizet cukorral felforraljuk, majd a pudingporos folyadékot beleöntve felforraljuk, és pár percig főzzük. Kihűlés után a gesztenyemasszát hozzákeverjük.

4.Az összes tejszínt habbá verjük.

5.Felét a gesztenyekrémhez keverjük óvatosan.

6.A piskótalapot félbevágjuk. Rákenjük a tejszínes gesztenyekrémet. Erre tesszük a piskótalap tetejét, bőrös felével lefelé.

7.A tejszínhab másik felét rásimítjuk, majd a gesztenyenyomón áttört gesztenyét rászórjuk a tetejére.

 

 

 

 Gesztenyékrémes piskótakocka

 Hozzávalók 8 főre

 Piskótához:

3 egész tojás

25 dkg porcukor

3 dl tejföl

30 dkg liszt

1 csomag  sütőpor

1 citrom reszelt héja

 Gesztenyés krémhez:

 50 dkg gesztenyemassza

20 dkg vaj vagy margarin

15 dkg porcukor

rumaroma

  Elkészítés:

1.A piskótához a sütőt előmelegítjük.

2.A tojásokat a porcukorral habosra keverjük, kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, azzal tovább keverjük, belereszeljük a citromhéjat, végül a sütőporral elkevert lisztet apránként hozzászitáljuk. Addig keverjük, míg szép sima tésztát kapunk, ez géppel kb. 3 perc.

3.Kikent, lisztezett tepsiben kb. 20 perc alatt megsütjük.

4.A krémhez a vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a gesztenyepürét, kidolgozzuk. Ha túl sűrű lenne, 1-2 kanál tejjel higíthatjuk.

5.Hozzáadjuk az ízlés szerinti rumot/rumaromát.

6.A kihűlt piskótát kettévágjuk, a krém kicsit több, mint negyedét a két lap közé kenjük, a maradékkal kívül bevonjuk. Díszíthetjük tejszínhabbal, csoki reszelékkel. Pár órára érdemes hűtőben pihentetni.

 

 

 

 GESZTENYÉS-LEKVÁROS LINZER

  Hozzávalók:

 30 dkg liszt

 20 dkg szobahőmérsékletű vaj

10 dkg porcukor

 csipet só

 csipet őrölt szegfűszeg

12,5 dkg Maroni natúr gesztenye

1 evőkanál rum

1-2 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

 savanykás lekvár

(pl. sárgabarack, meggy)

a csokoládémázhoz:

2 evőkanál kakaópor

2 evőkanál cukor

1-2 evőkanál víz

3 evőkanál olaj

  Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet, a sót, a cukrot és a szegfűszeget. Összemorzsoljuk a vajjal, majd belegyúrjuk a gesztenyét és a rumot. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől  formázható tésztát kapunk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

Lisztes deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg barnulni nem kezd a sütemény széle.

A csokoládémázhoz kis lábosban összekeverjük a kakaót a cukorral, annyi vizet teszünk hozzá, amennyitől éppen csak nedves lesz a keverék. Lassú tűzön állandó keverés mellett megolvasztjuk, kanalanként hozzáadjuk az olajat. Icipici meleget tartunk az edény alatt, és a fele mennyiségű linzert hústűvel a mázba mártogatjuk, majd tányérra tesszük, amíg meg nem dermed. Végül lekvárral összeragasztunk egy-egy sima és csokoládés süteményt.

 

 

 

Diós Sütemények

 

 Diós diókrémes szelet

 Hozzávalók 5 főre

 A tésztához:

10 dkg margarin

1 bögre cukor

15 dkg dió

2 db tojás

1 bögre liszt

3 dl tej

1 csomag sütőpor

1 kávéskanál fahéj

 A krémhez:

20 dkg margarin

10 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

15 dkg dió

2 evőkanál  rum

 A tetejére:

10 dkg csokoládé

  Elkészítés:

1.A puha margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra. Majd beledolgozzuk a tojásokat és a többi hozzávalót is.

2.Egy kb. 20x30 cm-es tepsit kikenünk, lisztezünk, és megtöltjük a masszával. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Tűpróba!

3.Ha készen lett, megvárjuk, még kihűl, ezalatt elkészítjük a krémet.

4.A diókrémhez a puha margarint a kétféle cukorral kikeverjük. Akkor jó, ha a cukor felolvadt benne. Ezután kerül bele a dió és a rum.

5.A kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk, és megkenjük a krémmel. Csoki mázzal leöntjük a tetejét.

 

 

 

Londoni szelet

Hozzávalók 4 főre

Tészta:

30 dkg liszt

25 dkg Rama

15 dkg porcukor

5 tojássárgája

sárgabaracklekvár

Massza:

5 tojásfehérje

20 dkg cukor

20 dkg dió

2 evőkanál  kakaópor

  Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük a lekvárral.

 A tojásfehérjéből habot készítünk, hozzáadjuk a cukrot, diót, kakaóport.

 A masszát rásimítjuk a tésztára, és megsütjük.

 

 

 

Rumos szelet

Hozzávalók 8 főre

Tésztához:

25 dkg puha Rama

60 dkg liszt

2 tojássárgája

2 dl tejföl

20 dkg porcukor

1 sütőpor

Töltelékhez:

1 5 dkg cukor

3 evőkanál  kakaópor

5 dkg Rama

2 dl víz

1 csomag  mazsola

1/2 dl rum

fél üveg kimagozott meggybefőtt

20 dkg durvára vágott dió

kevés baracklekvár

csokoládémáz

  Elkészítés:

1.A tészta alapanyagait összedolgozzuk, tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle. Kihűtjük.

2.A töltelékhez a cukrot a kakaóval és 2 dl vízzel felfőzzük, belekeverjük a margarint, majd az egyik kisült lapot összetörjük, és ezt is belekeverjük.

3.Hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, majd a meggybefőttet és a diót. Kész a töltelék. (Aki rumosabban szereti, még önthet hozzá egy keveset.)

4.A tésztalap egyik oldalát megkenjük a lekvárral, ráhalmozzuk a tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk.

5.A felső lap alját is bekenjük a lekvárral, és rárakjuk a krémre, kicsit lenyomkodjuk, végül bevonjuk csokoládémázzal.

6.A süteményt érdemes 1 nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy picit puhuljon a tészta.

 

 

 

Diós varázs

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

30 dkg Rama

55 dkg liszt

3-4 evőkanál  porcukor

1,5 csomag  sütőpor

citromhéj, reszelve

1 csomag  vaníliás cukor

kevés tej az összeállításhoz

Töltelékhez:

30 dkg dió

2-3 evőkanál  porcukor

lekvár

tortabevonó

  Elkészítés:

1.A tészta anyagait összegyúrjuk. 4 részre osztjuk. (Ha nagyon ragadna, lisztet teszünk még hozzá.)

2.Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk az elsőt.

3.Vajazott, lisztezett tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk villával.

4.Megkenjük lekvárral, majd az előzőleg ledarált diót összekeverjük a porcukorral.

5.Megszórjuk a lekvár tetejét úgy, hogy még két lapra való mennyiség maradjon belőle.

6.Majd a következő lappal ugyanígy járunk el. Nyújtjuk, szurkáljuk, kenjük, szórjuk.

7.A legutolsó lapot a negyediket, csak szurkáljuk.

8.Megsütjük. (Akkor jó, mikor a széle barnul kissé.)

9.Ha megsült, tortabevonót kenünk a tetejére.

10.Hűtőben állni hagyjuk 1 órát.

 

 

 

Diós mézes süti

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

225 g darált dió

30 g maizena

4 tojás (szétválasztva)

100 g méz

1 evőkanál  vaníliás cukor, elkészítés itt

1 csipet só

  Elkészítés:

1.Előmelegítjük a sütőt 170-180 fokra, és a tortaformát kivajazzuk (kiolajozzuk).

2.A jól lehűtött tojásfehérjét felverjük, majd hűtőbe tesszük.

3.A tojássárgájákat a mézzel szép habosra (mixerrel kb. 5 perc) kikeverjük, majd hozzákeverjük a darált diót.

4.A diós masszához keverjük felváltva, apránként a szitált maizenát és a felvert tojásfehérjét és a csipet sót is és a vaníliás cukrot is.

5.A masszát beleöntjük a tortaformába, és kb. 50 perc alatt készre sütjük, szúrópróbát végzünk, ha nem tapad rá, akkor jó. (Nekem majdnem 2 óra alatt sül meg, 50 perc az eredeti receptben állt.)

6.A formában hagyjuk kihűlni.

 

 

 

Diós - csokoládés kocka

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

6 tojás

1 evőkanál  kakaópor

3 evőkanál  nádcukor

5 evőkanál  finomliszt

fél csomag  sütőpor

7 evőkanál  víz

csipet só

Krémhez:

120 g darált dió + 20 g durvára vágott dió

2 evőkanál  kakaópor

3 evőkanál  porcukor

150 g puha vaj

2-3 evőkanál  tej

Mázhoz:

80 g étcsokoládé

1 evőkanál  étolaj

  Elkészítés:

1.A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és a kakaóporral.

2.A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a felét az előzőekhez adagoljuk 3 ek vízzel együtt és elkeverjük.

3.Az előző lépést megismételjük a maradék liszttel és még 3 evőkanál  vízzel.

4.A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, az előző krémhez adjuk és óvatosan, függőleges irányú, laza, körkörös mozdulatokkal elkeverjük benne.

5.A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

6.Elkészítjük a krémet: a darált diót, az apróra vágott diót, a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd a puha vajjal és pici tejjel mixer segítségével egynemű krémet készítünk belőle.

7.Ha a tészta kihűlt, fémfelületre borítva lehámozzuk róla a sütőpapírt és megkenjük a krémmel.

8.Végül elkészítjük a mázat: vízgőz fölött felolvasztjuk a tördelt étcsokoládét 1 ek étolajjal, és bevonjuk vele a krémet.

9.1-2 órára hűtőbe rakjuk, hogy megszilárduljon.

 

 

 

Marcipános Édességek, Sütemények

 

Nándori szelet

Hozzávalók 8 főre

A piskótához:

8 tojás

25 dkg kristálycukor

20 dkg liszt

5 dkg kakaópor

5 cl olívaolaj

1 csomag  sütőpor

25 dkg mag nélküli aszalt szilva

vörösbor

A krémhez:

5 dkg mascarpone

25 dkg marcipánmassza

kevés tej vagy tejszín

A csoki mázhoz:

5 cl tej

8 dkg kristálycukor

15 dkg vaj

2 dkg kakaópor

narancslikőr

  Elkészítés:

1.A tojások sárgáját habosra keverjük 10 dkg kristálycukorral. Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd hozzákeverjük az olajat is. (Én pici tejjel lazítottam a masszát.)

2.A tojásfehérjét 15 dkg kristálycukorral tejföl állagúra verjük és óvatosan hozzákeverjük a lisztes, kakaós masszához. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, sűrűn rátépkedjük az előző nap vörösborba áztatott szilvát és megsütjük. (Végezzünk tűpróbát!)

3.A krémhez a mascarponét összekeverjük a lereszelt marcipánnal, majd egy kis tejet vagy tejszínt adunk hozzá, hogy kenhető állagú legyen.

4.A kihűlt piskótalapot kettévágjuk és a krémmel megtöltjük.

5.A tejet a cukorral és a kakaóporral felfőzzük, majd hozzákeverjük a vajat. Amikor kihűlt, belekeverjük a narancslikőrt és a sütemény tetejére kenjük. Megszórjuk reszelt keserű csokoládéval.

 

 

 

Marcipános - fahéjas trüffel

Hozzávalók 4 főre

0,7 dl tejszín

10 dkg étcsokoládé

1,5 dkg vaj

őrölt fahéj

20 dkg marcipán massza

Bevonáshoz:

10 dkg étcsokoládé

1 evőkanál  étolaj

  Elkészítés:

1.A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a langyos tejszínt, valamint ízlés szerinti mennyiségű fahéjat és simára keverjük.

2.Hagyjuk kihűlni, majd pár órára (akár egy egész éjszakára) betesszük a hűtőbe.

3.A marcipánmasszát két folpack közt kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval/pohárral kb. 6-8 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle.

4.A megdermedt csokoládés masszából minden körlap közepére halmozunk egy teáskanálnyit, és a marcipánt összehajtogatva golyókat formázunk belőle.

5.A bevonathoz a csokit az étolajjal gőz felett felolvasztjuk, és villára, vagy hústűre szúrva belemártogatjuk a golyókat a csokiba.

6.Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

 

 

 

Csokoládés cseresznyék

Hozzávalók 12 főre

12 db kandírozott cseresznye

2 evőkanál  rum/ brandy

250 g nyers marcipánmassza

125 g étcsokoládé

Díszítéshez:

kevés tej-, ét-/ fehércsokoládé

  Elkészítés:

1.Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A cseresznyéket kettévágjuk, majd egy tálkába helyezzük, a rumot ráöntjük, és 1 órát állni hagyjuk.

2.A marcipánt 24 azonos nagyságú darabra vágjuk, majd ezekből golyót formálunk. Minden egyes golyóra egy cseresznyedarabkát helyezünk, majd rányomjuk.

3.A csokoládét apró darabokra törjük, majd vízfürdő felett megolvasztjuk. A marcipángolyókat megmártjuk benne, és a felesleges csokoládét lecsöpögtetjük. A tepsire helyezzük, és hűtőben hagyjuk megszilárdulni.

4.A pralinékat olvadt csokoládéval díszítjük, és hagyjuk megszilárdulni.

 

 

 

Sárgabarackos marcipánbonbon

Hozzávalók 8 főre

Töltelékhez:

10 dkg aszalt sárgabarack

20 dkg nyers marcipánmassza

Bevonathoz:

20 dkg temperált étcsokoládé

Díszítéshez:

3 szem aszalt sárgabarack

aprított mandula

csoki forgács

  Elkészítés:

1.Az aszalt sárgabarackot a töltelékhez kb. 3x3 mm-es kockákra aprítjuk, aki szereti, előtte beáztathatja néhány órára likőrbe vagy alma lébe. A sárgabarackot a marcipánmasszába gyúrjuk, alaposan beledolgozzuk, és golyót formálunk belőle, amit frissen tartó fóliába tekerve egy órán át pihentetünk.

2.A barackos marcipánt sodrófával 1,5 cm-es téglalappá nyújtjuk, és kb. 2x2-es kockákra vágjuk. A díszítésre szánt barackot vékony csíkokra vágjuk.

3.Előkészítjük a temperált csoki bevonót (ÍGY), és ha elkészült, a marcipánkockákat mártó villával belemártjuk, addig forgatjuk, amíg teljesen bevonja.

4.Miután lecsöpögött a felesleg, sütőpapírra tesszük őket, és azonnal díszítjük a sárgabarackcsíkokkal, csoki forgáccsal vagy tört

mandulával.

 

 

 

Marcipános kalács

 Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

400 g liszt

6 db édesítő tabletta

1 csomag  instant élesztő (vagy 25 g friss)

60 g light Rama ( 20%-os)

2 tojás

csipet só

Töltelékhez:

75 g házi marcipán ( ha bolti 50 g is elég!)

50 g mazsola

50 g szeletelt mandula

60 g sárgabaracklekvár

Házi marcipánhoz:

75 g tisztított mandula

2 evőkanál  édesítő granulátum

1-2 kávéskanál  tej

Lekenéshez:

1tojássárga

1 kávéskanál  cukor

  Elkészítés:

1.Marcipánmassza elkészítése: 75 g tisztított mandulát és 2 evőkanál  édesítő granulátumot kávédarálón pépesre őrlünk, 1-2 kávéskanál  tejjel lazítjuk, és alufóliába csomagolva átgyúrjuk, majd hűtőben "szikkasztjuk".

2.A liszthez morzsoljuk az élesztőt, 1 kávéskanál  cukrot, a meglangyosított tej felét, és lazán összedolgozzuk.

3.Letakarjuk, és 20 percig kelni hagyjuk.

4.A maradék tejben elkeverjük a felolvasztott margarint, az édesítő tablettákat, és összekeverjük a liszttel.

5.Duplájára kelesztjük (1 óra).

6.A töltelékhez a marcipánt apróra szaggatjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük.

7.A tésztát átgyúrjuk, majd sütőpapírra helyezzük.

8.A tésztát hosszanti irányban 3 részre osztjuk, és a külső szárnyait 2 cm-es csíkokra bevágjuk.

9.A tészta középső részére halmozzuk a tölteléket, a végét felhajtjuk, a csíkokat keresztben egymásra fektetjük, végül a másik véget is a fonatra hajtjuk.

10.A kalácsot 20 percig kelni hagyjuk, lekenjük tojássárgájával, és 200 fokon 35 perc alatt arany pirosra sütjük.

11.Amikor kihűlt (minimum 2 óra), szeleteljük.

 

 

 

Marcipános gluténmentes csokitorta

Hozzávalók 8 főre

Piskótához

115 g kókuszliszt

½ teáskanál  só

½ teáskanál  szódabikarbóna

9 tojás

135 ml szőlőmagolaj

200 g xilit (vagy cukor)

1 ½ teáskanál  vaníliaaroma

4-5 evőkanál  kakaópor

Krémhez:

1cs csokoládés pudingpor

3 dl mandulatej

25 dkg ghee (vagy margarin)

100 g xilit (vagy cukor)

Bevonathoz:

2-3 csomag  marcipánmassza

  Elkészítés:

1.Először a pudingot készítjük el. A mandulatejet csomómentesen elkeverjük a pudingporral, majd felfőzzük. Ezután hűtjük, hűlés közben többször megkeverjük, hogy ne legyen bőrös.

2.A tésztához a tojásokat egy keverőtálba ütjük, majd a porrá őrölt nyírfacukrot (vagy cukrot) is beleöntjük, és fehéredésig keverjük.

3.Folytonos keverés közben hozzáöntjük az olajat, beletesszük a pici sót, és szódabikarbónát, vaníliát. A legvégén öntjük bele a kókuszlisztet és a kakaóport.

4.A tepsit kibéleljük sütőpapírral. (Én 3 részre osztottam a tésztát és úgy sütöttem, egyenként a „lapokat” mert féltem, hogy ha egyben teszem be, nem sül át a közepe.)

5.Míg a tészta sül a gheet (vagy margarint) az édesítővel (vagy cukorral) alaposan elkeverjük, majd ha már a puding teljesen kihűlt, összekeverjük a két krémet.

6.A krémmel megtöltjük a lapok közét, egy nagyon keveset meghagyunk, hogy a tortát kívülről is megkenjük, de csak vékonyan, hogy a marcipán jobban tapadjon.

7.Végül kinyújtjuk a marcipánt. Ehhez megszórunk porcukorral egy gyúródeszkát, a marcipánmasszákat összegyúrjuk, megmelegítjük a kezünkkel, a deszkán folpackkal letakarjuk és a sütemény méretére nyújtjuk.

8.A kinyújtott masszát átemeljük a süteményre, és lesimogatjuk.

9.Hűvösben tároljuk, de ne hűtőben, mert az állítólag nem tesz jót a marcipánnak.

 

 

 

Marcipános rózsakalács

Hozzávalók 3 főre

24 cm átmérőjű formához:

30 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

4 dkg cukor

1,5 dl tej

1 csomag  vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

10 dkg olvasztott vaj

2 tojássárgája

Töltelékhez:

10 dkg marcipánmassza

6 dkg porcukor

2 tojásfehérje

10 dkg megnyúzott, ledarált mandula

  Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk, s hagyjuk megkelni.

2.A töltelékhez a marcipánmasszát simára keverjük a tojásfehérjével, a porcukorral és a mandulával.

3.A megkelt tésztát fél cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk, hosszanti irányban 6-7, nagyjából kétujjnyi széles csíkra vágjuk (nekem most hat sikeredett, de héttel még szebben összesül).

4.Megkenjük a marcipános krémmel és feltekerjük a tésztacsíkokat.

5.Sütőpapíros formába helyezzük. Negyed órát pihentetjük.

6.Előmelegített sütőben megsütjük.

7.Ha még forrón felmelegített baracklekvárral megkenjük, csillogó máz képződik a tetején.

 

 

 

Mikulás linzer

Hozzávalók 4 főre

Linzer:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

5 dkg darált dió/ mogyoró/ mandula

1 tojássárgája

Díszítéshez:

15 dkg fehér marcipán

piros ételfesték

dekor cukrok

5 dkg ét csoki

pár kanál baracklekvár

  Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal linzert készítünk, majd becsomagolva folpackban egy órát hűvös helyen pihentetjük.

2.A fél cm-re kinyújtott tésztából szív alakú formákat szaggatunk.

3.180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

4.A fehér marcipán háromnegyed részét a piros ételfestékkel megfestjük. A fehérből bajuszkákat, sapkabojtot, a pirosból sapkákat, arcpírt formázunk (a marcipánt két sütőpapír között nyújtsuk ki).

5.A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, ebből lesz a szempár. Az orra piros cukorkadrazsé.

6.A kihűlt szíveket megdíszítjük.

7.Baracklekvár volt a ragasztó minden kis marcipán alá.

 

 

 

 Mozart golyó

Hozzávalók 4 főre

15 dkg nugátmassza

30 dkg marcipán

10 dkg pisztácia

40 dkg 70%-os ét csoki

   Elkészítés:

1.A zöldpisztáciát mozsárban pépesre zúzzuk, a marcipánt megfelezzük, majd az egyik részéhez dolgozzuk.

2.Nugátból golyókat formázunk, a marcipánokat vékonyra kinyújtjuk - kb. fél cm-esre -, kis korongokat szaggatunk belőle, egy zöld és egy fehér marcipánnal a nugátot körbe öleljük, golyóvá formáljuk.

3.Étcsokit gőz felett olvasztunk, golyókat fogpiszkálóra szúrva belemártjuk, hungarocelre szúrva hagyjuk kihűlni, megkötni.

 

 

 

Diós kalács karácsonyra

Hozzávalók:

70 dkg finomliszt

3 dl langyos tej

1 db tojás

10 dkg olvasztott vaj

10 dkg kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

5 dkg élesztő

csipet só

A kenéshez:

baracklekvár

1 db felvert tojás

A töltelékhez:

darált dió

cukor

  Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval a tésztát kidagasztjuk. Meleg helyen duplára kelesztjük.

 A tésztát 4 cipóra vesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lekvárral lekenjük, cukrozott dióval megszórjuk, és feltekerjük,mint a bejglit. Mind a négynél így járunk el.

 Kettőt összetekerünk, és kivajazott 2 db kalácsformába tesszük.

 1/2 órát még hagyjuk kelni, felvert tojással lekenjük, és 200 fokon tűpróbáig sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

0.086 mp