Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Új Karácsonyi Ételek

 

 Új Karácsonyi Ételek

 

Gazdag pulykamelltekercs

Hozzávalók:

1 kg pulykamellfilé

olívaolaj

2 nagy fej hagyma kockára vágva

tengeri só

2 gerezd fokhagyma (összetörve vagy apróra vágva)

1 gomba (tönkje is julienne-re vágva)

1/2 csokor zsálya (levelei apróra vágva)

1 szál kolbász (szétmorzsolva)

2 csésze zsemlemorzsa

1/2 csésze reszelt parmezán

2 tojás

1/2 csésze víz

15 dkg bacon

2 sárgarépa (hámozva és 1,5 cm-es kockára vágva)

2 zellerszár (1,5 cm-es kockára vágva)

4 csésze csirke alaplé

1 pohár száraz fehérbor

1 csokor kakukkfű

3 evőkanál liszt

2 nagy darab sertés hashártya (cseplesz)

Elkészítés:

A töltelékhez egy serpenyőben olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, közben megsózzuk. Ha puha, hozzáadjuk a fokhagymát, és 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a zsályát, puhára főzzük (kb. 5-7 perc). Hozzáadjuk a szétmorzsolt kolbászt, főzzük 10-12 percig, amíg nem lesz kicsit barna és ropogós. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

 Ha kihűlt, hozzáadjunk a zsemlemorzsát, a reszelt parmezánt, a tojást, fél csésze vizet, összekeverjük, ha kell, még sózzuk.

 Vegyük 2 felé a pulykamelleket (fél-fél kg), és óvatosan klopfoljuk ki. Fektessünk le egy nagy darab csepleszt, fektessünk rá 10 szelet bacont úgy, hogy kissé fedjék egymást. Helyezzük rá pulykamellet, és a pulykamell tetejére rakjuk a tölteléket, végül tekerjük fel. Ahol nem fedi a bacon, oda rakjunk még, hogy teljesen befedje. Kötözzük össze! Ismételjük meg a másik pulykamellel.

 Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Egy nagy tepsit olajozzunk ki, és rakjuk bele mindkét tekercset. Süssük addig, míg nem lesz minden oldalon szép barna.

 Vegyük ki a tekercseket a tepsiből, rakjunk a tepsibe kockára vágott hagymát, sárgarépát, zellerszárat, sózzuk ízlés szerint. Főzzük addig, míg el nem kezd puhulni (kb. 7-8 perc). Ha megpuhult, adjuk hozzá az 1 csésze csirke alaplevet, 1 pohár fehérbort és végül a kakukkfüvet. Rakjuk vissza a tekercseket, fedjük le alufóliával, és süssük 25 percig. Utána vegyük le a fóliát, és még süssük 10 percig. Ha kész, vegyük ki a tekercseket egy tálcára.

 A tepsit rakjuk tűzhelyre, és melegítsük fel a szaftot, vegyük ki a kakukkfüvet, és szedjük le a tetejéről a zsírt. Egy tálban keverjünk össze lisztet 6 evőkanál csirkealaplével. Sűrítsük be vele a szaftot.

 A tekercseket felszeletelve, a szósszal tálaljuk.

 

 

 

Fűszeres párolt marha birsalmás rizzsel

Hozzávalók:

1 kg marhahús (pecsenyehús, javasolt: bélszín vagy hátszín)

3 közepes fej vöröshagyma

2 szál sárgarépa

1 db fehérrépa (gyökér)

4 cl birspálinka

3 dkg (2 evőkanál) liszt

1 dkg (1 kávéskanál) só

0,5 dkg (késhegynyi) őrölt kömény

0,5 dkg (késhegynyi) kakukkfű

2 dl Vénusz ét  olaj

0,5 dl barnamártás

víz

A körethez:

1 db birsalma

30 dkg rizs

1,5 dkg (1 evőkanál) cukor

0,5 dkg (késhegynyi) őrölt kakukkfű

0,5 dkg ételízesítő

Elkészítés:

A húst 1,5 cm (ujjnyi) szeletekre vágjuk, klopfoljuk, mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk az őrölt köménnyel, valamint liszttel. Egy serpenyőben kevés olajon (kb. 1 dl) a szeletek minden oldalát elősütjük (barnás kérget sütünk rá). Az így elősütött szeleteket kivesszük a serpenyőből, és egy tálra rakjuk.

 Megtisztítjuk a zöldségeket: a hagymát, a sárgarépát és a gyökeret, majd karikára vágjuk. A serpenyőbe további olajat teszünk (kb. 1 dl), és a zöldségeket kicsit lepirítjuk. Amikor elkészült, hozzáadjuk az elősütött húst, felöntjük a barnamártással. Lefedve puhára pároljuk (ha szükséges, további vizet adunk hozzá a párolás ideje alatt).

 Amikor a párolás már majdnem kész, hozzáöntjük a birspálinkát, majd a tűzről lehúzva elkeverjük a pálinkát a szószban. Az elkészült húst a szósszal tálra rakjuk.

 Közben a körethez a birsalmát meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy serpenyőbe kb. 1,5 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a felkockázott birset és a cukrot, amiben puhára főzzük. Ha megfőtt, kakukkfűvel megszórjuk, és megvárjuk, hogy kicsit lepiruljon. A serpenyőből egy tálba öntjük.

 A rizst fűszeres vízben puhára főzzük, és leszűrjük a vizet. A megfőtt rizst a birses szószhoz öntjük, és összekeverjük.

 A húst és a köretet tálalhatjuk külön tálon.

 

 

 

Lazac steak kapormártással

Hozzávalók:

4 szelet lazac (kb. 80 dkg)

A páchoz:

frissen őrölt tarka bors

1 citrom

tengeri só

kevés rétesliszt

1-2 evőkanál olívaolaj

A mártáshoz:

1 nagy csokor kapor

4 evőkanál olívaolaj

5 dkg liszt

kb. 1 evőkanálnyi vöröshagyma

kb. 4 dl húsleves (kockából)

1 dl tejföl

őrölt fehérbors

cukor

citromlé

A tálaláshoz:

citromkarika

kapor és petrezselyem zöldje

Elkészítés:

A halszeleteket leöblítjük, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk, citromlével bőven meglocsoljuk, kb. 1,5 órát pihentetjük, hogy a fűszerek átjárják.

 A szeletekről a felesleges nedvességet leitatjuk, felhevített serpenyőbe öntjük az olajat, a szeleteket fátyolnyi liszttel meghintjük, oldalanként – a szeletek vastagságától függően – kb. 3-4 perc alatt megsütjük, tálalásig fóliával letakarva melegen tartjuk. (Mielőtt megfordítanánk, további frissen őrölt borssal megszórhatjuk.)

 A mártáshoz az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és a felaprított kapor felét, együtt dinszteljük néhány percig. Húslevessel felengedjük, fűszerezzük, és kb. 5 percig kevergetve forraljuk. Közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, cukorral, citromlével, végül a maradék kaprot, tejfölt is belekeverjük.

 Tálalásnál a halszelet mellé kínáljuk az ízlés szerinti köretet, a kapormártást, végül citromszeletekkel, kaporral díszíthetjük.

 

 

 

Sajtkrémmel töltött lazactekercs

Hozzávalók:

3-4 szeletfüstölt lazac

10 dkg füstölt lazac olajos lében

mascarpone

tejföl

citromlé

őrölt színes bors

snidling

Elkészítés:

Az olajos lében lévő lazacot öntsük egy szűrőbe, és hagyjuk teljesen lecsepegni. Ezután daraboljuk fel ízlés szerint (én egészen apróra feldaraboltam).

 A mascarponét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a tejfölt apránként adagolva keverjük simára. Ezután ízesítsük citromlével, és szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, majd szintén keverjük össze. (A tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza, mert akkor nehezen tudjuk megtölteni a lazacszeleteket, a sózásnál pedig figyeljünk arra, hogy a lazac már eleve elég sós!!!!).

 Vágjunk le egy nagyobb darab fóliát, majd helyezzünk rá egy szeletet a füstölt lazacból. Ezután kanalazzuk rá a mascarponés krémet, majd a fólia segítségével tekerjük fel, mint a bejglit. A többi lazacszelettel is így járjunk el. A lazactekercseket ezután tegyük egy tálcára, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

 Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel. Pirított kifli karikákkal kínáljuk.

 

 

 

 

Kakukkfüves pisztráng bacon alatt sütve

Hozzávalók:

2 személynek:

2 db pisztráng

25 dkg szeletelt bacon

friss kakukkfű

citrom

2-3 gerezd fokhagyma

őrölt fehérbors

olívaolaj

Elkészítés:

A konyhakész pisztrángokat kívül-belül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan csepegtessük meg a citromlével.

 Ezután tegyünk a hasüregbe ízlés szerint friss kakukkfűágat (én bőségesen tettem bele) és a vékonyra felszeletelt fokhagymát. A befűszerezett pisztrángokat ezután tekerjük körbe a baconszeletekkel.

 Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Ezután helyezzük rá az előkészített pisztrángokat, és szintén locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

 Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy a hal teljesen átsüljön és a bacon jó ropogós legyen.

 Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé krumplipürét és céklasalátát.

 

 

 

Mandulás pulykacomb

Hozzávalók:

1 nagy pulykacomb

5 dkg tisztított mandula

3 dl fehérbor

1 nagy fej vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

1 evőkanál Vénusz ét  olaj , ízlés szerint reszelt szerecsendió

törött bors.

Elkészítés:

A mandulát apróra töröm, a hagymát tisztítás után finomra aprítom. A pulykacombot a csontnál bevágom, az inat kihúzom, megsózom, megborsozom.

 Forró olajon a hús mindkét oldalát elősütöm. Ezután hozzáadom a hagymát és a mandulát. Reszelt szerecsendióval megfűszerezem. Felöntöm a borral, és fedő alatt puhára párolom. Ezután a csontot eltávolítom, felszeletelem, és burgonyapürével meg párolt zöldséggel tálalom.

 

 

 

Skandináv párolt lazac

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg nyers cékla

4 fehérrépa

70 dkg burgonya

5+5+10 dkg vaj+a tepsihez

2 dl tej

1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió

1 gerezd fokhagyma

1 csokor kapor

2 dl fehérbor

2 dl zöldségleves (kockából)

4 lazacfilé (á 15 dkg)

Elkészítés:

A céklát és a fehérrépát meghámozzuk, megmossuk, és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.

 Felforrósítunk 5 dkg vajat, belekeverjük a céklát és a petrezselymet, és fedő alatt kissé megkapatjuk. Megsózzuk, és lassú tűzön kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, 10 perc után 2-3 evőkanál vizet öntünk alá. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, és összetörjük. A tejet sóval és szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk, és burgonyához öntjük. Még egyszer alaposan áttörjük. Hozzáadunk 5 dkg vajat, és kézi habverővel habosra keverjük (ne túl sokáig). A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Fokhagymával, majd vajjal kikenünk egy kisebb tepsit és egy akkora darab alufóliát, amivel le tudjuk fedni a tepsit. A kaprot leöblítjük, apróra vágjuk. A bort és a zöldséglevest felforraljuk a kapor vastagabb száraival (amit nem apróztunk fel). A halfiléket kissé megsózzuk, a tepsibe fektetjük, és leöntjük a forró lével. A tepsit lefedjük az alufóliával, és a sütőben kb. 10-15 percig passzírozzuk, azaz nem lobogva forró vízben főzzük a halat. A halakat óvatosan tányérra fektetjük, letakarjuk a fóliával, és visszatesszük a kikapcsolt sütőbe. A folyadékot kis lábosba szűrjük, és nagy lángon a negyedére beforraljuk. Hozzáadjuk a maradék vajat, a vágott kaprot, és már nem forraljuk tovább. A céklát felmelegítjük, tányérra szedjük, ráöntjük a kapros mártást, ráfektetjük a halat, és a burgonyapürével körítve tálaljuk.

 Munka: kb. 45 perc

 

 

 

Aszalt gyümölcsös csirkecomb

hozzávalók: / 4 adag

A csirkecombhoz:

8 db csirke felsőcomb

só ízlés szerint

20 dkg aszalt szilva (magozott)

20 dkg aszalt sárgabarack (magozott)

A páchoz:

1 evőkanál  bazsalikom (friss vagy fél ek szárított)

1 evőkanál  kakukkfű (friss vagy fél ek szárított)

1 evőkanál  majoranna (friss vagy fél ek szárított)

2 kávéskanál ételízesítő

2 evőkanál  napraforgó olaj

100 ml szójaszósz

Az öntethez:

2 evőkanál  napraforgó olaj

4 evőkanál  ketchup

1 evőkanál  méz

Elkészítés:

1.A combokról a bőrt lehúzzuk, sózzuk.

2.A páchoz valókat összekeverjük, a húsokat beleforgatjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

3.Másnap a húst lecsöpögtetjük, tepsibe rakjuk. Mellé belerakosgatjuk az aszalt gyümölcsöket. Az öntethez valókat egy tálban elkeverjük. A combokat ezzel az öntettel meglocsoljuk.

4.A megmaradt páclét a tetejére öntjük.

5.A tepsit lefedjük és előmelegített  sütőben (légkeverésen) 160 fokon (normál sütőben kb. 175) kb. 1,5 órát sütjük.

 

 

 

Aszalt szilvás kacsamell

hozzávalók / 4 adag

15 dkg aszalt szilva

2 dl száraz vörösbor

2 db kacsamell (bőrös, kicsontozott kacsahús (egyenként kb. 300 grammosak))

1 db zsemle

3 dl tej

1 db tojás

1 nagy db alma

só ízlés szerint

gyömbér ízlés szerint (őrölt)

szerecsendió ízlés szerint (őrölt)

Elkészítés:

1.Az aszalt szilvát a vörösborba áztatjuk, a zsemlét pedig a tejbe.

2.A kacsamellek bőrös oldalát keresztirányban beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjunk bele a húsba.

3.A megpuhult, kicsavart zsemlét összekeverjük a lecsepegtetett, apróra vágott szilvával. Hozzáadjuk a tojást, a durvára reszelt almát, sózzuk és kevés gyömbérrel, szerecsendióval ízesítjük. A masszát fél órán át állni hagyjuk.

4.A kacsamelleket, húsos oldalukkal felfelé fektetve, beborítjuk az almás-szilvás töltelékkel. Félbehajtjuk őket és madzaggal átkötözzük.

5.Tepsire helyezve forró (220 fok, légkeverés) sütőbe dugjuk a húsokat és kb. 16-20 perc alatt készre sütjük.

6.A sütőből kivéve, fogyasztás előtt, rácson pihentetjük a kacsamelleket 5 percig.

 

 

 

Aszalt szilvás göngyölt pulykamell

hozzávalók / 4 adag

1 egész pulyakamell (kb. 800 g)

bors

1 evőkanál  mustár

300 g darált hús

100 g aszalt szilva

3 evőkanál  sherry

2 evőkanál  olaj

300 ml szárnyas alaplé

125 ml tejszín

Elkészítés:

1.Az aszalt szilvát a sherryvel leöntjük, és kb. 1 órát hagyjuk állni.

2.A pulykamellet megmossuk, szárazra töröljük, éles késsel úgy vágjuk be, hogy egy nagy húsfelületet kapjunk. A mustárral bekenjük, sózzuk, borsozzuk.

3.A darált húst sózzuk, borsozzuk, jól eldolgozzuk, majd hozzákeverjük az aszalt szilvát. A darált húst rásimítjuk a pulykamellre. A húst a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, és konyhacérnával megkötözzük.

4.A felforrósított olajban a tekercset körbe megpirítjuk. Felöntjük a levessel és a tejszínnel. Előmelegített sütőbe toljuk és megsütjük.

5.A tekercset egy előmelegített tányérra tesszük, alufóliával letakarjuk, és 10 percet pihentetjük.

6.A pecsenyeszószt egy kis lábasba szűrjük, felfőzzük, sóval, borssal ízesítjük, esetleg egy kis étkezési keményítővel besűrítjük.

7.A tekercset szeletekre vágjuk, és a szósszal tálaljuk

 

 

 

Aszalt szilvával gesztenyével töltött csirkemell

hozzávalók / 4 adag

60 dkg csirkemell filé

4 kávéskanál só

1 teáskanál fekete bors

25 dkg gesztenyemassza (natúr)

10 dkg aszalt szilva

1.5 dl édes vörösbor

Elkészítés:

1.Az aszalt szilvát vörösborban áztatjuk.

2.A csirkemell darabokat félbevágjuk úgy, hogy zsebes legyen, ahova tesszük a tölteléket. Tehát nem vágjuk teljesen át.

3.Majd kiklopfoljuk, nem vékonyra.

4.Ezután besózzuk, borssal megszórjuk, a gesztenyét 4 részbe osztjuk, 1/4 részt a csirkemell egyik felére teszünk, kirakjuk aszalt szilvával, majd összegöngyölítjük, alufóliába tesszük, betekerjük. Mind a 4 darabnál így járunk el.

5.Hőálló tálba tesszük, egy kis olajat teszünk az aljára és másfél dl vizet.

6.200 fokon sütjük kb. 3/4 óráig.

7.A fóliából kivesszük, a saját levével megöntözzük kétszer-háromszor, és pirosra sütjük.

8.Burgonyapürével tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

0.059 mp