Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Új Húsos És Zöldséges Ételek

 

Húsételek

 

 

Citromos Húsételek

 

 

Citromos sült csirke

Hozzávalók / 4 adag

1 db csirkemell filé

2 gerezd fokhagyma

1 db citrom

3 evőkanál k vaj

3 dl tejföl

rozmaring ízlés szerint (friss, apróra vágott)

petrezselyem ízlés szerint (apróra vágott)

Elkészítés:

1.A csirkét megszórjuk az apróra vágott rozmaring és petrezselyem felével.

2.Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük a csirkemellet, megszórjuk a citromhéjjal, zúzott fokhagymával, 2 evőkanál citromlével locsoljuk és a maradék vajat rátesszük.

3.Előmelegített sütőbe rakjuk és kb. 40 percig sütjük lefedve.

4.A tejfölt összekeverjük a petrezselyemmel és a fűszerek másik felével, sózzuk, borsozzuk.

5.A csirkére öntjük és még 15 percre visszatesszük a sütőbe.

 

 

Citromos csirkeszárny

Hozzávalók / 4 adag

1 kg csirkeszárny

fél citrom leve és héja

1 evőkanál k paradicsompüré

1 tk oregano

bors

extra virgin olívaolaj

1.5 dl száraz fehérbor (pl. Recina)

Elkészítés:

1.A szárnyakat ízekre szedjük (én a végeket mindig kidobom, csak a szárny 2 húsosabb részét használom fel).

2.Egy edényben a szárnyakat megsózzuk, borsozzuk és rájuk facsarjuk a citromlevet, hozzájuk tesszük a paradicsompürét is, majd egy két-három löttyintés olívaolajat is a csirkére borítunk.

3.Ezzel a finom páccal összeforgatjuk a csirkét, majd rászórjuk az oreganót is, mellérakjuk a kifacsart citromot is (ezzel együtt szoktam kisütni a szárnyakat így még fincsibb).

4.Egy órára félretesszük az egészet, de akár azonnal is megsüthetjük.

5.Egy serpenyőben hirtelen lesütjük nagy lángon a szárnyak mindkét oldalát, amikor jól odakapott felöntjük a borral, és közepes lángon, fedő alatt addig pároljuk, míg elfő a leve. (Ne vegyük le nagyon a lángot, mert akkor a csirke színtelen, sápadtra párolódik. Ki kell tapasztalnunk a csirke, a serpenyő és a tűzhelyünk képességeit.)

6.Utóljára még fedő nélkül is lepirítjuk kicsit, azonnal forrón tálaljuk, friss joghurtos uborkasaláta illik hozzá.

 

 

Egészben sült fokhagymás csirke

Hozzávalók / 4 adag

1 egész csirke

2 fej fokhagyma

1 fej vöröshagyma

1 kg apró krumpli

5 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1.Pucoljuk meg a fokhagymákat, és az egyiket zúzzuk szét fokhagymanyomóval, és keverjük el az olívaolajjal.

2.A maradék fokhagymát gerezdenként tegyük a csirkébe.

3.A krumplikat és a vöröshagymát mossuk meg jól, vágjuk fel, és szórjuk a tepsibe a csirke köré. 

4.Az olívaolajjal elkevert fokhagymapépet oszlassuk el a csirkén és a félbevágott krumplikon.

5.Légkeveréses sütőben 150 fokon másfél órán át süssük!

 

 

 

Göngyölt Húsok

 

Aszalt szilvával és sajttal töltött csirkemell

Hozzávalók / 4 adag

70 dkg csirkemell

20 dkg aszalt szilva

20 dkg szeletelt sajt

só, bors

1 evőkanál  sült csirke fűszerkeverék

Elkészítés:

1.Csirkemelleket szeletekbe vágjuk, kiklopfoljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

2.Csirkemellekre helyezzük a sajt szeleteket és az aszalt szilvát. Két végén kicsit felhajtjuk, és szorosan feltekerjük.

3.Betekerjük alufóliába, és 200 fokon 35 percig sütjük.

4.Miután megsült, kibontjuk a fóliából, és megszórjuk sült csirke fűszerkeverékkel. És szeleteljük.

5.Rizibizivel tálaljuk.

 

 

Bacon-ös - fűszervajas töltött csirkemell

Hozzávalók / 4 adag

1 egész csirkemellfilé (60 dkg)

2 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

1 kávéskanál  só

1 kávéskanál  bors

8 dkg vaj

10 dkg szeletelt bacon

Elkészítés:

1.A vajból, petrezselyemből, fokhagymából, sóból, borsból egy aprítógép segítségével fűszervajat készítünk.

2.A csirkemelleket felnyitjuk úgy, hogy egy nagy szelet legyen belőle, amelyik kb. 1 cm vastag mindenütt.

3.A húst megkenjük vastagon a fűszervajjal, feltekerjük, és darabonként 4 szelet bacon szalonnába tekerjük, hogy az mindenütt fedje a mellet.

4.Előmelegített sütőbe fóliával letakarva 20 percig sütjük, aztán eltávolítjuk a fóliát, és még 10 perc alatt pirosra sütjük a bacont.

5.Salátával vagy egy könnyű körettel kiváló tavaszi, nyári ebéd.

 

 

 

Kacsa Húsok

 

 

 

Fűszeres mézes-narancsos kacsamell

 

Hozzávalók / 4 adag

Kacsasülthöz:

1 kg fiatal, bőrös kacsamell

3 narancs

4 ek narancslekvár

2 dkg gyömbér

2 kis chilipaprika

1 teáskanál  rózsabors

3 zöld kardamom

6-7 szem szegfűbors

1 kávéskanál  koriander

1 kávéskanál  őrölt szegfűszeg

1 kávéskanál  őrölt fahéj

2 evőkanál  méz

1 evőkanál  worcestershire-szósz

1 evőkanál  sötét szójaszósz

1 evőkanál  gránátalma szirup

só (himalája)

bors

Burgonyához:

1,2 kg burgonya

10 dkg sovány füstölt bacon v. sonka

2 dl tejszín

3 dl tej

10 dkg natúr krémsajt

őrölt szerecsendió

Elkészítés:

1.A kacsamelleket megmossuk, megszárítjuk, bőrét kockásra beirdaljuk, sózzuk, borozzuk, és egy mélyebb teflonserpenyőben először a bőrös oldalát, majd a másikat is sütjük kb. 5-5 percig erősebb tűzön. Ezt követően elzárjuk a gázt, és lefedjük a húst. Begyújtjuk a sütőt, és előmelegítjük.

2.A fűszereket mozsárban összetörjük darabosra, a gyömbért, a chilit kicsire szabjuk, és mindent összekeverünk a mézzel, lekvárral és a 2 narancs levével.

3.A néhány percig fedő alatt pihentetett kacsára ráöntjük a fűszeres szószt, és a forró sütőbe toljuk még kb. 25 percre, míg szép piros színt nem kap.

4.A burgonyát megtisztítjuk, vékony, kb. 3 mm-es szeletekre szeljük.

5.Egy teflon tepsi vagy sütőtál alját beborítjuk a baconnel, rárétegezzük a krumpli karikákat úgy, hogy minden réteget enyhén sózunk, megszórunk őrölt szercsendióval.

6.A sajtot, a tejet, a tejszínt homogén állagúvá dolgozzuk egy kevés sóval, és nyakon öntjük vele a krumpli halmot.  Alufóliával letakarva, a sütőbe tesszük 3/4 órára, majd a fóliát eltávolítva, további 1/4 órán át pirítjuk.

7.Egy narancsot meghámozunk úgy, hogy a fehér héját is levágjuk, felszeleteljük és a burgonyával, kacsamellel, a fennmaradt, immár sűrű szósszal tálaljuk.

 

 

Aszalt gyümölcsökkel töltött kacsamell

Hozzávalók / 3 adag

1 egész kicsontozott kacsamell

bors

8 dkg aszalt barack

8 dkg aszalt szilva

1/2 dl vörösbor

rozmaring

olaj

Elkészítés:

1.Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk a vörösborba.

2.A két kacsamellet megszabadítjuk a bőrétől, sózzuk, borsozzuk, középen felszúrjuk, és megtöltjük a beáztatott aszalt gyümölcsökkel.

3.Megszórjuk rozmaringgal.

4.Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a megtöltött kacsamelleket, lefödjük, és egyenletesen átsütjük.

5.Tálaláskor ferdén szeleteljük a kacsamelleket, hogy minden szeletbe jusson aszalt gyümölcs.

6.Ha megmarad az aszalt gyümölcsökből, készíthetünk melléje köretnek aszalt gyümölcsökkel és kukoricával gazdagított rizst.

 

 

Kacsasült párolt káposztával

Hozzávalók / 2 adag

A kacsához:

2 db kacsacomb

1 gerezd fokhagyma

2 kk só

1 kk majoranna

1 késhegynyi rozmaring

0.5 kávéskanál  borsikafű

1 csipet köménymag

A káposztához:

1 kis fej káposzta

1 evőkanál  disznózsír

1 közepes fej vöröshagyma

1 evőkanál  méz

1 evőkanál  balzsamecet

4 kávéskanál  só

1 kávéskanál köménymag

1 kávéskanál  bors

Elkészítés:

1.A kacsacombok bőrét kicsit bevagdossuk. A fűszereket a sóval egy mozsárban megőröljük, és a kacsacombokat bedörzsöljük vele mindkét oldalukon. A zúzott fokhagymát is a húsba dörzsöljük. Az így előkészített húst legalább két-három órán keresztül hagyjuk pácolódni, de akár már előző este is elkészíthetjük, és másnapig a hűtőben pihentetjük.

2.A káposztát a torzsája kivételével legyaluljuk, és besózzuk.

3.Amíg a káposzta a sóban pihen, a sütőt előmelegítjük. A befűszerezett kacsacombokat egy sütőzacskóba tesszük, jól lezárjuk, a zacskót kicsit megszurkáljuk (például egy hegyes fogpiszkálóval), hogy a gőz ne szakítsa szét sütés közben. 60 percig sütjük, de ha nagyok a combok, még egy negyedórát rátehetünk.

4.Amíg a hús sül, elkészítjük a káposztát. A vöröshagymát laskára szeleteljük, és a zsírban megdinszteljük. Hozzáadjuk a mézet, kicsit meg karamellizáljuk, s beletesszük a kicsit kinyomkodott (nem kell nagyon kifacsarni) káposztát. A mozsárban megőrölt köménnyel és borssal fűszerezzük. Fedő nélkül lassú tűzön főzzük. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a balzsamecetet.

5.Amikor a kacsa megpuhult, a sütőzacskót felvágjuk, s bőrével felfelé még 5-10 percig sütjük, míg szép színt kap.

 

 

Almával sült kacsacomb

Hozzávalók / 2 adag

4 db kacsacomb

4 nagy db alma (meghámozva, kimagozva, felszeletelve)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

borókabogyó ízlés szerint

kakukkfű ízlés szerint

2 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

1.Ha szükséges, tokozzuk ki a kacsacombokat.

2.Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben és a kacsacombokat átsütjük benne (oldalanként 3-4 perc alatt).

3.Megsózzuk, megborsozzuk. Majd egy hőálló tálba rakjuk (Pataky tál a legjobb- szerintem) egymásra rétegezve a húst az almával. Rakunk bele pár szem borókabogyót, és kakukkfűlevélkékkel szórjuk.

4.Valamennyi olajat és minimális vizet (ezt helyettesíthetjük alma lével)  öntünk a tálba, abból amiben sütöttük.

5.Lassú tűzön (120-140  fokon) 2-2,5 óra alatt megsütjük.

6.Mikor megpuhult a hús, levesszük a tál fedelét és megpirítjuk a tetejét.

7.Kivesszük a húst és a benne levő almát péppé turmixszoljuk és szószként tálaljuk a kacsacomb mellé.

 

 

 

Libasültek

 

 

Sült libacomb mustáros-fokhagymásan

Hozzávalók / 4 adag

4 közepes db libacomb

5 evőkanál  mustár

bors ízlés szerint

2 kávéskanál  majoranna

1 közepes fej fokhagyma

1 evőkanál  mangalica zsír (kb)

2.5 dl víz (kb)

Elkészítés:

1.Egy tálba beletesszük az 1-2 evőkanál zsírt, de lehet olaj is. Ebbe jöhet a mustár, fokhagyma, bors, majoránna, esetleg egy kis ételízesítő. Ezeket összekavarjuk, és előző este bekenjük a combokat. Ha csak sütés előtt, akkor sincs semmi gond.

2.Sütés előtt a tepsit kicsit bekenjük zsírral vagy olajjal, meglocsoljuk, és belepakoljuk a combokat. Felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje, ez kb.2-3dl. Lefedjük alufóliával, és úgy sütjük. Ha már 80%-osan megsült, akkor levesszük a fóliát, és hagyjuk pirulni.

 

 

Libasült krumpli gombóccal

Hozzávalók / 4 adag

Krumpli gombóchoz

50 dkg burgonya (főtt)

20 dkg liszt

só ízlés szerint

2 db zsemle

1 db tojás

A libasülthöz:

2 db libacomb

1 kg libamell

6 evőkanál  libazsír

2 db alma

1 db sárgarépa

2 szál rozmaring

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2 narancsból nyert narancslé

Elkészítés:

1.A libát sózzuk, borsozzuk, és egy tepsibe helyezzük.

2.A libazsírt a hús tetejére tesszük, a tepsibe tesszük az almát  és a répát. A libára helyezzük a rozmaring ágakat, és meglocsoljuk a narancs levével.

3.Fóliával lefedve, alsó-felső sütési módon, 170 fokon, kb. 100-120 perc alatt puhára sütjük. Majd a fóliát eltávolítjuk, és a felesleges zsiradékot lemerjük a húsról. Sűrű locsolgatás mellett addig süssük, amíg a liba szép piros nem lesz.

4.A libát a krumpli gombóccal tálaljuk, és párolt káposztát kínálunk hozzá.

 

 

 

Krumpli gombóc elkészítése:

 

1.A zsömlét kockára vágjuk, és kevés libazsíron megpirítjuk.

2.A megfőtt burgonyát áttörjük, összekeverjük a liszttel, a sóval, a zsemlekockával és a tojással.

3.A masszából gombócokat formálunk, és sós vízben kifőzzük.

 

 

 

Marhasültek

 

 

Borban pácolt marhaszeletek

Hozzávalók / 4 adag

A húshoz:

fél cm vékony marhaszeletek (kb. 10-12 nagyobb szelet)

4-5 evőkanál  száraz vörösbor

3-4 evőkanál  tejföl

bors bőven, só enyhén

4-5 evőkanál  liszt

olaj a sütéshez

A körethez:

4 nagyobb sárgarépa

újburgonya a személyek számától függően

olívaolaj

Elkészítés:

1.A húst egy nappal korábban bepácoljuk a bor, a tejföl a só és a bors keverékébe, elkészítésig hűtőben tartjuk.

2.A tényleges főzéskor a körettel kezdünk, de a húst már ekkor kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen.

3.Az újburgonyát megmossuk, a kicsiket egészben hagyjuk, a nagyobbakat akkorára vágjuk, hogy majd egyszerre süljenek meg. A sárgarépát megpucoljuk, és hasábokra vágjuk, mint máskor a sült krumplinak valót. Egy nagy lapos tepsit bőven megkenünk olívaolajjal, rázúdítjuk a zöldségeket, átforgatjuk őket, hogy bevonja az olaj, egy rétegben szétterítjük, majd megsózzuk. 200 fokon sütjük - alul felül -, majd mikor már majdnem kész, akkor légkeveréssel rápirítunk.

4.Mikor a köretnek már csak 10-12 perc kell a sütőben, hozzálátunk a húshoz. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Annyira melegnek kell lennie, hogy a belehelyezett hús hangosan sisteregjen. A hússzeleteket lisztben átforgatjuk, majd belehelyezzük az olajba. Csak annyi husi legyen a serpenyőben, hogy ne érjenek egymáshoz. Két percig mozdítás nélkül sütjük az egyik oldalát, majd újabb két percig a másikat. Érdemes megkóstolni az első szeletet, hogy kíván-e még sót.

5.Ha jól időzítettünk, akkor egyszerre, frissen és melegen tehetjük asztalra a köretet és a húst is. Jó étvágyat hozzá!

 

 

Marhahátszín mustárosan

Hozzávalók / 4 adag

A húshoz:

80 dkg marha hátszín (csont nélkül)

2 dl napraforgó olaj

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

só ízlés szerint

4 evőkanál  mustár

Mártáshoz

1 evőkanál  cukor

1 db leveskocka

1 csapott ek liszt

2 evőkanál  mustár

Elkészítés:

1.A hátszínt szépen megtisztítjuk, 4 szeletre vágjuk (legjobb, ha szeletben vesszük), kiklopfoljuk.

2.Akkora tálat veszünk, amekkora egy szelet hús. Kevés olajat öntünk a tál aljára, borsot darálunk rá és ráfektetjük az első szelet húst. Olajjal kenjük, borsot darálunk rá, jön a következő szelet, majd ugyanígy sorban a többi.

3.A legfelső szeletet jól rányomjuk a többire, borsot darálunk rá és annyi olajat öntünk, hogy ellepje az egész húst. Folpackkal letakarjuk. 3 órán át szobahőmérsékleten  érni  hagyjuk.

4.Akkora serpenyőt veszünk, amelyben elfér a 4 szelet hús egymás mellett.

5.A serpenyőbe öntünk egy keveset a pácolajból, átforrósítjuk és a forró olajra fektetjük a hússzeleteket, húsvillával nyomkodva sütjük. Sisteregve fröcsög az olaj.

6.Miközben sülnek a szeletek a felső oldalukat megsózzuk és mustárral kenjük. Amikor az alsó oldalak megpirultak, megfordítjuk a hússzeleteket, húsvillával a serpenyőhöz nyomjuk – sisteregve fröcsög az olaj.

7.Néhány perc alatt megpirulnak a hússzeletek és kevés levet eresztenek. Ekkor takarékra vesszük a lángot, kevés vizet öntünk a hús alá és fedőt teszünk a serpenyőre.

8.Puhára pároljuk a húsokat, közben egyszer visszafordítjuk őket a másik oldalukra.

9.Amikor megpuhultak a húsok, kiemeljük őket a serpenyőből, tálra tesszük, a levet is kiöntjük egy csészébe.

10.A serpenyőbe ismét öntünk egy keveset a pácolajból, abban karamellizáljuk a cukrot.

11.Liszttel szórjuk, kicsit pirítjuk, visszaöntjük rá a húsok levét.

12.Leveskockát adunk hozzá, és mustárt, ha kell még egy kevés vizet.

13.Kisrugóssal kevergetve összeforraljuk, és a bársonyos mártást a húsokra öntjük.

 

 

Fűszeres egyben sült sertéslapocka

Hozzávalók / 6 adag

kb 1 kg sertéslapocka egyben

5 gerezd fokhagyma

2-3 babérlevél

2 teáskanál  őrölt kömény

frissen őrölt bors

esetleg sertéshez való fűszerkeverék

Elkészítés:

1.A hús tetejét egy pár helyen bevagdossuk, bedörzsöljük a fűszerekkel, a rések között is, majd beledugdossuk a szeletekre vágott fokhagymát.

2.Egy tepsibe tesszük, mellédobáljuk a babérleveleket.

3.110 fokos sütőben másfél órát sütjük.

4.Ezután nem egész 1 dl vizet aláöntünk, majd a hús tetejére fújunk vagy locsoljunk egy nagyon kevés olívaolajat. Így sütjük tovább 2 órát. Közben gyakran locsolgassuk meg a pecsenyelével.

5.A végén nagyobb hőfokra kapcsolva rápirítunk, de vigyázva, hogy a fokhagymák meg ne égjenek.

6.Szeletelés előtt 15 percet pihentetjük.

 

 

Fokhagymával tűzdelt sertéssült

Hozzávalók / 6 adag

1-1,5 kg sertéscomb egészben

1 fej fokhagyma

só, bors

2 ág kakukkfű (szárított is jó)

1-2 dl fehérbor

2 evőkanál  sertészsír vagy olaj

Elkészítés:

1.A sertéscombot kés hegyével beszurkáljuk, és minden nyílásba fokhagymagerezdet nyomunk.

2.A húst bedörzsöljük sóval, borssal és zsírral.

3.Egy tűzálló fedeles jénai tálat kizsírozunk, a húst beletesszük az edénybe, rárakjuk a kakukkfű ágakat, vagy beszórjuk szárított fűszerrel.

4.Aláöntjük a bort, és lefedve sütőbe tesszük. Kb. 1-1,5 óra alatt átsül. Nem szükséges levenni a fedelet, mert így is szép pirosra sül, és közben puhára is párolódik. A bortól finom puha, porhanyós, jó ízű és szaftos lesz.

5.Amikor kész, kicsit pihentetjük, majd szeleteljük.

6.Bármilyen körettel és salátával tálaljuk.

 

 

 

Fűszeres Húsok

 

 

Fonott csirkemell paradicsomsalátával

Hozzávalók / 1 adag

150 g csirkemell

3 burgonya

2 paradicsom

1 lilahagyma

2 ek balzsamecet

1 evőkanál  olívaolaj

fűszerek

Elkészítés:

1.Mossuk meg alaposan a burgonyákat, hosszában mindegyiket vágjuk be minimálisan, hogy a héjuk sütés közben ne szakadjon ki, majd egészben tegyük be őket a sütőbe kb. 45 percig.

2.Közben a salátához a 2 paradicsomot kockázzunk fel, és egy fél lilahagymát vágjunk karikára.

3.1 ek olívaolajból, 2 ek balzsamecetből, 1 ek meleg vízből, sóból, borsból, pici édesítővel, vagy cukorral készítsünk salátaöntet, adjuk a hagymás paradicsomokhoz, tegyük félre, amíg készül a husi, mert finomabb a saláta, ha már összeértek az ízek.

4.Készítsük el a fonott csirkemelleket: Ehhez egy darab kb. 150 g-os csirkemellet vágjunk csíkokra, fűszerezzük be a kedvenc fűszereinkkel minden oldalról, fonjuk egybe, majd hústűvel fixáljuk le, végül minimális olívaolajban süssük arany barnára őket.

 

 

Majorannás-hagymás sült hús

Hozzávalók / 4 adag

1 kg bármilyen hús

2 nagy fej hagyma

majoranna

bors

Elkészítés:

1.A húst ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.

2.A hagymát megpucoljuk, és felkarikázzuk.

3.A húsok mindkét oldalát befűszerezzük sóval, borssal.

4.Egy közepes méretű tepsibe fektetjük a húsokat, majd megszórjuk őket majorannával (3-4 marékkal).

5.A hagymakarikákat eloszlatjuk a húsok tetején.

6.1,5 dl vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőbe tesszük. Így pároljuk 50 percig. Majd utána levesszük a folpack-ot, és további 10-15 percig pirítjuk a hús mindkét felét.

 

 

 

Indiai fűszerezésű csirke kurkumás rizzsel és párolt zöldségekkel

Hozzávalók / 2 adag

A csirkéhez:

2 db csirkecomb

1 evőkanál  joghurt

3 gerezd fokhagyma

0.5 hüvelykujjnyi gyömbér

só ízlés szerint

1 teáskanál bors

1 teáskanál koriander (őrölt)

1 teáskanál olívaolaj

10 szál koriander

2 db csirkemáj

A rizshez:

1 teáskanál kurkuma

0.5 bögre rizs

A zöldségekhez:

4 db paprika

1 db sárgarépa

4 nagy db paradicsom

1 nagy db vöröshagyma

Elkészítés:

1.A combokat sózzuk, borsozzuk, bekenjük a joghurttal, megszórjuk a curryvel, korianderrel, reszelt gyömbérrel, fokhagymával, s betesszük a hűtőbe 24 órára.

2.A paprikákat és a répát csíkokra vágjuk, a paradicsomot, vöröshagymát negyedeljük.

3.A rizst feltesszük főni. Sózzuk, keverünk hozzá aprított koriandert és őrölt kurkumát.

4.A zöldségeket olajban megdinszteljük, fűszerezzük.

5.A csirkecombokat kevés olajon pirosra, ropogósra sütjük 180 C-fokon, hő légkeveréses 55 percig, félidőben megfordítva. A csirkemájakat lisztbe forgatjuk, s a vége felé tesszük a serpenyőbe.

6.Tálaláskor teszünk a tányérra egy csirkecombot, májat, pohárral formázott rizst, s zöldségeket.

 

 

 

Grillezett Húsok

 

 

Aszalt szilvás grillezett pulykatekercs

Hozzávalók / 4 adag

80 dkg pulykamell (8 vékony szelet)

8 szelet bacon

20 dkg aszalt szilva (puha)

8 teáskanál mustár

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

4 evőkanál  olívaolaj

1 db cukkini

4 db burgonya (félig megfőzött)

8 db újhagyma (vagy 1 fej édes hagyma)

Elkészítés:

1.A húst kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Minden szelet egyik oldalát vékonyan megkenjük mustárral.

2.A bacont kettévágjuk és a hús mustáros oldalára  fektetjük. Erre tesszük az aszalt szilvát (egy tekercsbe többet is tehetünk).

3.A hússzeleteket feltekerjük és hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük.

4.A tekercseket olívaolajjal megkenjük és vastagságuktól függően 15-20 percig grillezzük.

5.Cukkínis-krumplis nyárssal tálaljuk: ehhez nyársra fűzzük a félig megfőtt krumplit, cukkínit, hagymát, aszalt szilvát  (megsózzuk, megborsozzuk) és puhára grillezzük.

 

 

 

Görög csirke grillnyárs

Hozzávalók / 4 adag

60 dkg csirkemellfilé

1 kisebb zsenge cukkini

1 kisebb padlizsán

4 nagyobb csiperkegomba

10 dkg koktélparadicsom

kevés só

bors

pár szál kakukkfű levele

nagy csokor friss menta

magy csokor friss kapor

nagy csokor friss oregánó

2 dl görög joghurt

1 citrom leve és reszelt héja

1/2 dl olívaolaj

Elkészítés:

1.A zöldfűszereket összevágjuk apróra és belekeverjük a joghurtba, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, valamint az olívaolajat, borsot, kis sót.

2.A húst nagyobb kockára vágjuk, és ebbe a szószba érleljük egy éjszakán, de legalább 2-3 órán keresztül.

3.A gombát, cukkinit, padlizsánt nagyobb kockákra vágjuk, olajspray-vel vékonyan beolajozzuk, megszórjuk borssal, kakukkfűvel, oregánóval..

4.A joghurtos húst és zöldségekkel vízbe áztatott bambusznyársra húzzuk, és egy mélyebb tepsi tetejére fektetjük. Először 200 fokos sütőben fóliával lefedve 15 percig pároljuk, majd a fóliát eltávolítva grillen néhány perc alatt megpirítjuk. Akkor jó, amikor a hús széle el kezd barnulni.

 

 

 

Szójás csirkeszárnyak fűszeres burgonyával

Hozzávalók / 2 adag

8 db csirkeszárny

őrölt koriander

kurkuma

őrölt gyömbér

szezámolaj

szójaszósz

olívaolaj

4 db sütnivaló burgonya (a sárgát szeretem a legjobban ehhez)

őrölt mustármag

édes paprika

bors (csipet)

friss salátának való zöldségek (tetszés szerint)

citrom

Elkészítés:

1.A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, sózzuk.

2.1-1 tk fűszert összekeverünk 1 ek szezámolajjal, 2 ek olívaolajjal és 2 ek szójaszósszal.

3.Ebbe belefogatjuk a csirkeszárnyakat, és hagyjuk pácolódni legalább fél órán át.

4.Közben a burgonyákat megmossuk, ledörzsöljük, cikkelyekre vágjuk, sózzuk, őrölt mustármaggal, borssal, paprikával megszórjuk.

5.Kevés olajba beleforgatjuk.

6.A csirkeszárnyakat grillserpenyőben kisütjük.

7.A burgonyát is kevés olajon serpenyőben ropogósra sütjük.

8.A friss salátákat összekeverjük, kis citrommal meglocsoljuk, és tálalhatjuk.

 

 

 

Töltött Zöldségek

 

 

Töltött cukkini hús nélkül

Hozzávalók / 2 adag

1 nagy db cukkini (rántani való)

1 kis db cukkini (rántani való)

2 db burgonya

1 db vöröshagyma

4 db zöldhagyma

1 közepes db piros kaliforniai paprika

6 db szárított paradicsom ( karika olívaolajban eltett)

140 g olajbogyó ( mandulával töltött )

5 dkg sajt

0.5 lime-ból nyert lime héja (reszelt)

6 levél bazsalikom (friss )

1 evőkanál  olívaolaj

1 evőkanál  vaj

só ízlés szerint

Elkészítés:

1.A vöröshagymát finomra vágjuk és kevés olívaolajon megpirítjuk.

2.A kaliforniai paprikát apróra kockázzuk, majd kevés olívaolajon addig sütjük, míg szépen megpirul - időnként megrázogatva az edényt, hogy ne törjük a paprikákat.

3.A krumplikat is felkockázzuk igen kicsikre, s ezt is pirosra sütögetjük szintén kevés olívaolajon.

4.A nagyobb rántani való cukkinit hosszában félbevágjuk, közepét kikanalazzuk a vágódeszkánkra - úgy, hogy elég húsa maradjon a cukkininek -, s a zsenge magos belsőt deszkán kicsit kisebbekre vagdossuk, majd ezt is betesszük egy serpenyőbe. A kisebb rántani való cukkininek én csak a külső részét használtam (A belső részét felhasználtam cukkinifasírthoz, de gondolom nem ront az ízén, ha egész kicsi a cukkini, s a teljes egészét beletesszük.)  Szóval, a héját kb. fél centiméternyi hússal vágtam le négy oldalról, ezeket pici kockákra aprítottam, majd betettem a serpenyőbe a már várakozó "cukkinibelsők" mellé, és az egészet kevés olívaolajon sütögettem. Amikor már úgy tűnik, hogy a héja is megpuhult, akkor tépkedjük rá a bazsalikomleveleket. Kissé átforgatjuk vele együtt a tűzön, majd levesszük ezt is.

5.A kivájt cukkinifeleket belefektetjük egy olajjal finoman megcsepegtetett sütőedénybe és igen kevés vajat teszünk a belsejébe (vagy több darabkát, de még jobb, ha olvasztott vajjal megkenegetjük a belsejét). Így egy kissé elősütjük a cukkiniket, olyan puhára, hogy miután megtöltjük töltelékkel már csak annyi ideig lesz bent, míg megolvad a sajt, s igazán összeolvadnak az ízek is. Ez kb. 10 perc lesz, tehát, szinte ehető puhaságúra süssük elő.

6.A zöldhagymát vékony karikákra szeljük.

7.Az olívabogyót felkarikázzuk- a mandulával együtt.

8.A paradicsomkarikákat kisebb darabokra vágjuk.

9.A sajtot picire kockázzuk.

10.Ezek után egy edényben összeforgatjuk az összes pirított és nyers összetevőt, meghintjük ízlés szerint sóval, s belekeverjük a fél lime reszelt héját is.

11.Mikor a cukkinink megpuhult a sütőben, megtöltjük a töltelékkel és körülbelül 10 percre visszatoljuk.

12.A töltelékünkből jócskán maradni fog - ami nem baj, mert sokféleképp fogyaszthatjuk. Akár más zöldségeket is tölthetünk egyidejűleg a cukkinivel.

 

 

 

Töltött cukkini olasz módra

Hozzávalók / 4 adag

2 nagy tölteni való cukkini

50 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)

1 dl tejszín

10 dkg pizzamozarella sajt

1 nagy fej vöröshagyma

1 evőkanál  bazsalikom

2 evőkanál  olívaolaj

1 kis darabka vaj

3 dl paradicsompüré vagy paradicsomlé

2 gerezd fokhagyma

bors

Elkészítés:

1.Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát.

2.Rádobjuk a húst, majd fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, felöntjük a tejszínnel, kb. 30 percig főzzük. Megszórjuk a bazsalikommal.

3.A cukkinit megmossuk, majd a belsejét egy kanállal kikaparjuk, egy pici olívaolajjal kenjük ki.

4.A ragut beletöltjük.

5.Egy tepsit vajjal kikenünk, majd belehelyezzük a cukkiniket, alufóliával letakarva forró sütőben 15 percig pároljuk. Majd levesszük az alufóliát, megszórjuk a lereszelt mozzarelával, és további 15 percig sütjük, míg a sajt szép aranybarna nem lesz.

 

 

 

Sonkás-zöldfűszeres túróval töltött gomba

Hozzávalók / 2 adag

10 nagyobb fej gomba

7 dkg házi füstölt sonka

12,5 dkg túró

2 evőkanál  tejföl

bors

szárított petrezselyemlevél

olaj

Elkészítés:

1.A gombák héját eltávolítjuk a tönkkel együtt. Kiolajozott jénaiba vagy tepsibe fektetjük őket egymás mellé.

2.A sütőt előmelegítjük.

3.A sonkát nagyon apró kockákra vágjuk ( kb. 3x3 mm-esre).

4.A túrót egy villával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a sonkát, a fűszereket (ízlés szerint). Jól összeforgatjuk.

5.A gomba kalapokba kanalazzuk a tölteléket.

6.Előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

 

Juhtúróval töltött gombafejek

Hozzávalók / 12 adag

12 kis db gomba

15 dkg juhtúró

10 dkg főtt sonka (hasábocska)

0.5 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A gombafejeket megszabadítjuk a száruktól, megmossuk, megszárítjuk.

2.Füstölt sonkából kis hasábocskákat vágunk.

3.A juhtúróból golyócskákat formázunk, kiskanál nyelével lyukat mélyesztünk a golyóba, belenyomjuk a sonka hasábocskákat, a gombafejre helyezzük a szár helyére, rányomva.

4.Olajozott tepsibe sorakoztatjuk a juhtúró golyókkal súlyosbított gombafejeket, megbeszéljük velük, hogy ne dőljenek el.

5.Forró sütőben gyorsan megsütjük.

 

 

 

Juhsajtos padlizsán tallér

Hozzávalók / 2 adag

2 kis db padlizsán

15 dkg juhsajt

10 dkg gomba

bazsalikom ízlés szerint (friss)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2 evőkanál  olívaolaj

1 db paradicsompaprika

Elkészítés:

1.Megmossuk, majd kb. 1 centis karikákra vágjuk a padlizsánt, besózzuk mindkét oldalát és olívaolajban megpirítjuk.

2.Meghintjük borssal, majd reszelt juhsajtot szórunk a tetejére és pár gomba cikket teszünk rá. Amikor kicsit megolvadt a sajt egy kis bazsalikommal ízesítjük.

3.Apróra vágott paradicsompaprikával tálaljuk.

 

 

 

Mediterrán töltött paradicsom

Hozzávalók / 4 adag

4 konzerv sós lében ázott tonhal

7 db paradicsom

kevés reszelt sajt

bazsalikom és oregánó ízlés szerint

Elkészítés:

1.Vágjuk félbe a paradicsomokat, és kanalazzuk a belsejüket egy tálkába.

2.Csorgassuk le a tonhalról a vizet, és keverjük el a paradicsom kivájt húsával, levével.

3.ízesítsük a keveréket bazsalikommal, oregánóval ízlés szerint.

4.Hagyjuk állni a keveréket 10-15 percig, utána öntsük le róla a fölösleges levet.

5.Töltsük meg a fél paradicsomokat a tonhalas keverékkel, szórjuk meg reszelt sajttal.

6.Előmelegített (légkeveréses) sütőben 15-20 percig süssük!

7.Tálaláskor szórjunk a tetejére egy kis oregánót, és  locsoljuk meg frissen facsart citromlével!

 

 

 

Töltött karalábé

Hozzávalók / 4 adag

750 g burgonya

4 fej karalábé

1 csomó zsenge sárgarépa

1 csomó tavaszi újhagyma

300 ml zöldség alaplé

150 g sonka

250 ml főzőtejszín

só, bors

150 ml tej

40 g vaj

30 g szezámmag

Elkészítés:

1.A meghámozott burgonyát felkockázva, sós vízben puhára főzzük.

2.Répát meghámozzuk, felkarikázzuk. Díszítésnek 2 db meghámozott répát egészben hagyunk.

3.Karalábét is meghámozzuk, majd félbe elvágjuk.

4.A karalábé közepébe mélyedést készítünk egy fagyi adagolókanál segítségével úgy, hogy 1x1 cm vastag maradjon a karalábé széle. Ezután sós vízben puhára főzzük a karalábét és az egészben hagyott sárgarépát.

5. A karalábégolyókat és a felkarikázott répát dinszteljük, majd felöntjük zöldség alaplével, ezt 10 percig főzzük.  Ezután hozzáadjuk a tejszínt, felforralásig főzzük.

6.A puhára főtt burgonyából pürét készítünk.

7.A szezámmagot és a felkarikázott újhagymát külön-külön kissé megpirítjuk.

8.A karalábét megtöltjük pürével, tetejét megszórjuk pirított újhagymával és szezámmaggal.

9.A  tejszínes öntetet és az egészben főtt sárgarépát a töltött karalábé mellé tesszük, apró, kockára vágott sonkával tálaljuk.

 

 

 

Tojással töltött sajtos sült krumpli

Hozzávalók / 2 adag

2 db burgonya (félig megfőtt)

2 ek vaj (megolvasztva)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

5 dkg sajt (jól olvadó, ízlés szerint)

2 db tojás

5 dkg feketeerdő sonka

1 közepes db újhagyma

Elkészítés:

1.A héjában megfőtt burgonyából vágjunk le egy szeletnyit, hosszanti irányban. Kanállal óvatosan kaparjuk ki a belsejét úgy, hogy maradjon egy kb. fél cm-es kérge a burgonyának. A kikapart belsejét nem kell felhasználnunk.

2.Kenjük ki a burgonya belsejét az olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

3.A sajtot reszeljük le (tegyünk félre egy kicsit a díszítéshez), majd szórjuk a burgonyák belsejébe. Az apróra szeletelt sonkát és az újhagymát (tegyünk félre egy kicsit a díszítéshez) is szórjuk bele a burgonyák belsejébe.

4.Ezt követően üssünk a burgonyákba egy-egy tojást, vigyázva, hogy a tojássárgája ne fakadjon ki. Sózzuk, borsozzuk a tojást is, majd tetszés szerint, díszítésként szórjuk meg egy kis sonkával, sajttal és újhagymával.

5.180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig.

0.095 mp