Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Új Babapiskótás Sütemények

 

 

Új  Babapiskótás Sütemények

 

 

  Diós-piskótás krémes

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához

    8 dkg cukor

    10 dkg dió (darált)

    10 dkg babapiskóta (darált vagy összetört)

    5 db tojásfehérje

    2 db tojássárgája

    1 teáskanál  sütőpor

    0.5 dl napraforgó olaj

  A krémhez:

    3 db tojássárgája

    1.5 tasak tejszín ízű pudingpor

    5 evőkanál  cukor

    6 dl tej

    10 dkg vaj

    2 evőkanál  porcukor

    3 dl habtejszín

  Elkészítés:

Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingot, majd apránként a maradék tejet. Rátöltjük a forró tejre és állandó kavarással besűrítjük. Időnként belekavarva kihűtjük.

A vajat a 2 evőkanál   porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal felhabosítjuk. Felverjük a tejszínhabot és hűtőbe tesszük.

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, egyes fokozatra visszakapcsolva belekavarjuk a 2 tojássárgáját, és 2-3 részben az olajat.

Összevegyítjük a diót, a darált babapiskótát és a sütőport, majd 2-3 részben rászórjuk a habra és óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben elsimítjuk a tésztát (40x28 cm) és 8-10 perc alatt megsütjük (tűpróba).

Ha kihűlt a tészta, keresztbe félbevágjuk.

A tejszínhabból 2 púpozott evőkanálnyit a krémhez kavarunk és rákenjük az egyik lapra, ráhelyezzük a másik lapot és maradék tejszínhabbal kidíszítjük a tészta tetejét. Megszórhatjuk csoki reszelékkel.

 

 

 

  Gesztenyés álom sütés nélkül

  Hozzávalók / 6 adag

  Vaníliás krém

    2 tasak vaníliás pudingpor

    8 dl tej

    15 dkg margarin

    25 dkg porcukor

    2 csomag vaníliás cukor

  Gesztenyés tészta:

    50 dkg gesztenyemassza (2 csomag)

    25 dkg háztartási keksz (darálva)

    5 dkg porcukor

    15 dkg margarin (puha, de nem olvadt)

  Áztató a babapiskótákhoz:

    2 dl kávé

    2 dl tej

    5 dkg cukor

    3 ml rumaroma

  Babapiskóta:

    30 db babapiskóta

Hulala tejszín

    5 dl hulala tejszín

    2 csomag vaníliás cukor

  Kakaópor:

    5 g cukrozatlan kakaópor (a tetejére díszítésként)

  Elkészítés:

 A pudingport a tejjel elkeverve megfőzzük, félretesszük kihűlni.

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, és egy sütőpapíros tepsibe nyomkodjuk (25×35 cm).

A kihűlt pudingot kikeverjük a margarinnal, cukrokkal, és a felét a gesztenyés alapra kenjük.

A kávéból tejjel, cukorral laza tejeskávét készítünk (ízlés szerint lehet erősebbre, ha szeretjük a kávé ízét), rummal vagy aromával bolondítjuk. Ebbe épp csak egy pillanatra megmártjuk a babapiskótákat, és a krémre tesszük szép sorban.

Rákenjük a maradék krémet.

A habot keményre verjük a vaníliás cukorral, és elkenjük a krém tetején.

Kakaóporral megszórjuk  a süteményt

 

 

 

  Malakoff

  Hozzávalók / 12 adag

  A süti alaphoz

    40 dkg babapiskóta

    5 dl tej

    1.5 dl rum

  A krémhez:

    20 dkg mandula (őrölt)

    20 dkg vaj

    20 dkg cukor

    4 db tojássárgája

    50 ml likőr (cseresznye)

    2 dl habtejszín (felverve)

  A tálaláshoz:

    3 dl habtejszín (felverve)

  Elkészítés:

  A krém készítése:

A vajat éjszakára előhagyjuk, hogy mire dolgozunk vele meglágyuljon.

A cukorral habosra keverjük.

Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját és  jól elkeverjük.

Ezután a Maraschinot adjuk, majd a mandulát.

Legvégül annyi tejszínhabot, hogy jó lágy krémet kapjunk.

  Összeállítás:

A tejet a rummal összeöntjük egy tálba.

Hatosával áztatjuk a babpiskótát. Aki a Tiramisu-ban járatos tudja, hogy nagyon el kell találni a babapiskóta áztatását: se túl ne ázzon, se kemény ne maradjon. Akkor jó, abban a szent pillanatban, amikor éppen eltűnik a keménysége.

A tál vagy kalácsforma aljára fektetünk egy sor babapiskótát fejtől-lábtól szorosan egymás mellé. A hézagokat tördelt babapiskótákkal kipótoljuk. Habár otthoni használatban ez sem fontos.

Rákenünk egy réteg krémet, majd ismét piskótát fektetünk, kicsit lenyomkodjuk.

Újra krém, megint piskóta, míg el nem fogy a nyersanyag.

Egy éjjelen át hűtőszekrényben pihentetjük.

Bőven adunk mellé tejszínhabot.

 

 

 

  Babapiskótás mézes krémes

  Hozzávalók / 6 adag

  Mézes lapok

    1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    2 evőkanál  méz

    2 db tojás

    20 dkg porcukor

    5 dkg vaj (vagy margarin)

    1 kávéskanál  szódabikarbóna (mokkáskanálnyi)

    40 dkg finomliszt

     Krém:

    3 tasak vaníliás pudingpor (12 dkg)

    1 l tej

    25 dkg vaj

    10 dkg margarin

    4 csomag vaníliás cukor

    20 dkg porcukor

   Rétegezéshez:

    20 dkg babapiskóta

    2 dl tej

    1 evőkanál  rum

    5 csepp rumaroma (vagy meggyaroma)

      Máz:

    15 dkg tortabevonó (ét)

    6 dkg margarin

   Elkészítés:

   Mézes lapok:

Egy tálban a kakaóport, mézet, tojásokat, porcukrot, vajat és szódabikarbónát gőz felett 5 percig keverjük.

A lisztet a tűzről levett masszával összegyúrjuk, kettéosztjuk, és két lapot sütünk belőle úgy, hogy

kb. 35x24 cm nagyságúra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és egy sütőpapíros tepsi hátlapján 180 fokon pár perc alatt megsütjük.

De vigyázzunk, nehogy kiszárítsuk!!!

   Krém:

A tejet, 2 csomag  vaníliás cukrot és a pudingport a szokásos módon megfőzzük, és teljesen kihűtjük.

A vajat, margarint, porcukrot és 2 csomag  vaníliás cukrot habosra keverünk, majd adagokban hozzáadjuk a kihűlt pudingot is, ezután a felhasználásig hidegre tesszük.

  Rétegezéshez:

Először a babapiskóta erre kerül  a tej utána,  a rum és a rumaroma, és így tovább folytatjuk a rétegzést.

Összeállítás:

 Egy tálcára tesszük az egyik kihűlt mézes lapot, rákenjük a fele vaníliás krémet, erre egy sor rumos, aromás tejbe mártogatott piskóta következik, majd a krém másik felével óvatosan bekenjük.

Végül betakarjuk a másik mézes lapunkkal, kicsit lenyomjuk a tetejét, de csak finoman, nehogy kinyomjuk a krémet belőle.

Ezután alufóliával betakarva másnapig hidegre tesszük.

Máz: és bevonás:

A csokoládét darabokra tördeljük,, és egy tálba rakjuk, a szintén kisebb kockákra vágott margarinnal együtt.

 Egy fazékban kevés vizet melegítünk, a gőz fölé rakjuk a tálat, és összeolvasztjuk a csokit a margarinnal, végül a sütemény tetejére simítjuk.

 

 

 

  Babapiskótás gesztenyés szelet

  Hozzávalók / 4 adag

  A piskótához

    200 g babapiskóta

    500 g gesztenye

    15 dkg porcukor

    2 ml rumaroma

    25 dkg keksz (darált)

    10 dkg margarin

  A krémhez:

    1 l tej

    3 csomag vaníliás pudingpor

    15 dkg cukor

    20 dkg margarin

  A tetejére:

    10 evőkanál  tejszínhab (kb. 0,5 l)

  Elkészítés:

 A gesztenyemasszát összedolgozzuk a darált keksszel, az olvasztott margarinnal, a rumaromával és a porcukorral. Az így kapott masszát kis golyónként belenyomkodjuk egy tepsibe, ügyelve arra, hogy mindenhol egyforma magas legyen. A babapiskótákat kb. 0,5 cm kihagyásával rápakoljuk a masszára.

A pudingot kevés hideg tejben kikeverjük, majd a többivel felfőzzük. A margarint és a cukrot habosra keverjük, majd ha egy kicsit hűlt a puding, hozzákeverjük. Ezt tesszük a piskóták tetejére.

A felvert tejszínhabot a krém tetejére simítjuk.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

 

 

  Babapiskótás vaníliás-mézes

  Hozzávalók / 4 adag

    25 dkg babapiskóta

    1.5 tasak vaníliás pudingpor

    7 dl tej

    8 dkg méz

    6 dkg mandula (szeletelt)

  Elkészítés:

1 dl tejet és 2 dkg mézet egy lábasba teszünk, és felforralunk. Megmártogatjuk benne a babapiskótákat, és egy tepsibe lefektetünk tizenötöt.

6 dl tejjel elkészítjük a pudingot, majd hozzákeverünk 6 dkg mézet. A krém felét a babapiskótákra kenjük.

Erre a maradék tizenöt babapiskóta kerül. A tetejét a puding másik felével zárjuk. Megszórjuk mandulával.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

 

 

  Babapiskótával töltött ostya

  Hozzávalók / 6 adag

    2 db ostyalap

    40 dkg babapiskóta

    2 db tojás

    25 dkg vaj (nem margarin)

    3 dkg kakaópor

    25 dkg + 3 dkg porcukor

    1 csomag  vaníliás cukor

  A sziruphoz:

    1/4 l víz

    10 dkg cukor

    1/2 dl rum (vagy befőttlé)

  Kakaómázhoz:

    4 dkg kakaópor

    3 dkg vaj

    7 evőkanál  víz

    15 db kockacukor

  Elkészítés:

Először a szirupot készítjük el: a vizet és a cukrot rövid ideig forraljuk, ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot.

A krémhez a 2 tojássárgáját, a vajat, a kakaóport, és a 25 dkg porcukrot alaposan kikeverjük.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a 3 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral, majd könnyedén beleforgatjuk a kakaós krémbe.

Letesszük az alsó ostyalapot, vékonyan megkenjük a krémmel, és hosszában a szirupban megmártott babapiskótával rakjuk ki. A piskótákat megkenjük krémmel (vékonyan), majd újabb sor piskóta jön, de nem hosszában, hanem keresztben. Ezt a rétegezést megismételjük úgy, hogy ismét hosszában kerülnek rá a piskóták, majd a maradék krém, és az ostyalap következik.

Kakaómázzal vonjuk be: a kakaóport a vajjal kikeverjük, a vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, a kakaós vajhoz keverjük, és elkeverjük.

Másnap, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

 

 

 

  Mennyei nutellás

  Hozzávalók / 4 adag

    20 dkg babapiskóta

    350 g nutella

    25 dkg mascarpone

    1 dl rum

    10 dkg sárgabaracklekvár

    5 dl habtejszín

    2 csomag vaníliás cukor

    40 dkg barackbefőtt

  Elkészítés:

A barackízt, a rumot, az 1 dl vizet és a barackbefőtt levét összekeverjük, és ebbe mártogatjuk bele a babapiskótákat, melyekkel egy tálat kibélelünk.

A nutellát összekeverjük a mascarpone-val, és megkenjük vele a piskótákat.

Rászórjuk a kockára vágott barackokat, majd a felvert tejszínnel kenjük meg. A tejszínhez keverjük a vaníliás cukrot.

 Addig rétegezzük, míg minden hozzávaló el nem fogy (piskóta-krém- barack-tejszín.)

A tetejét megszórjuk a kockára vágott barackkal.

Egy éjszaka hűtőben pihentetjük.

 

 

 

  Karamellás-krémsajtos piskóta

  Hozzávalók / 6 adag

  Krémhez

    2 tasak tejszín ízű pudingpor

    9 dl tej

    7 evőkanál  cukor (ízlés szerint)

    25 dkg mascarpone

    Öntethez:

    2 evőkanál  cukor

    1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    2 dl víz

    5 dkg vaj

   Összeállításhoz:

    20 db babapiskóta

   Elkészítés:

Először a krémet készítjük el. A cukorból karamellt készítünk, óvatosan felöntjük 5 dl tejjel, és csendes lángon hagyjuk, hogy feloldódjon.

Ezalatt a 2 csomag pudingot simára kavarjuk a maradék tejjel, amikor a karamell feloldódott, hozzáöntjük, és állandó kavarással besűrítjük. A pudingot kihűtjük, és hozzákavarjuk a mascarponét.

Elkészítjük a mártogatóst. A 2 evőkanál  cukrot simára kavarjuk a kakaóval, felöntjük a vízzel, amikor a cukor feloldódott levesszük a lángról, beletesszük a vajat, és hagyjuk felolvadni.

A piskótákat belemártjuk az öntetbe, és egy téglalap alakú, magasabb falú edénybe sorakoztatunk 10 db-ot. Rárakjuk a krémet, elsimítjuk (hagyunk egy keveset a felső sor piskótára is), befedjük a maradék piskótával, és rákenjük a maradék krémet. Ha nincs megfelelő méretű magas edény, fóliába is csomagolhatjuk, és hűtőbe tesszük pár órára, amíg a krém megkeményedik, és a piskóta kissé megpuhul.

Díszíthetjük tejszínhabbal, de csoki bevonattal is finom.

 

 

 

  Citromkrémes mákos szelet

  Hozzávalók / 8 adag

  Az 1. tésztalaphoz

    1 db tojás

    10 dkg cukor

    8 dkg mák (darált)

    1 csipet só

    1 kávéskanál  citromhéj

    10 dkg rétesliszt (lehet sima liszt is)

    3 evőkanál  tejföl

    0.5 teáskanál  szódabikarbóna

   A 2. tésztalaphoz:

    1 db tojás

    10 dkg cukor

    8 dkg mák

    1 csipet só

    1 kávéskanál  citromhéj

    10 dkg rétesliszt

    3 evőkanál  tejföl

    0.5 teáskanál szódabikarbóna

    A krémhez:

    2.5 dl tej

    1 tasak vaníliás pudingpor (vagy tejszín ízű)

    12 dkg cukor

    1 fél citromból nyert citromlé

    0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)

    15 dkg vaj

    18 db babapiskóta

   A tetejére:

    10 dkg tortabevonó

    2 evőkanál  napraforgó olaj

    5 dkg mandulapehely (elhagyható)

   Elkészítés:

A lapokat külön sütjük meg. A tojást kikeverjük a cukorral, sóval, citromhéjjal, darált mákkal, majd hozzákeverjük a szódaporral elvegyített lisztet és a tejfölt.

Jól kikeverjük és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Ugyanígy készítjük el a másik lapot is.

A pudingport kikeverjük a tejjel, citromhéjjal, citromlével és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a cukrot, majd teljesen kihűtjük. Ezután géppel habosra keverjük a vajjal.

Az alsó mákos lapot megkenjük a krém felével, majd hosszában rárakosgatjuk a babapiskótákat és egy kicsit belenyomjuk a krémbe. Ezután a maradék krémet rákenjük a piskótákra és rátesszük a második lapot.

 A csokit gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk az olajjal, egy kicsit kihűtjük és rákenjük a sütire. Mielőtt megkötne,  serpenyőben megpirított mandulával szórjuk meg. Szeletelés előtt pár órán át hagyjuk hűtőben állni, hogy a piskóta puhuljon.

 

 

 

  Babapiskótás mokkatorta

  Hozzávalók:

 5 tojássárgája

 12 evők. porcukor

 1 evők. liszt

 24 dkg teavaj

 6 evők. lefőzött feketekávé

 35 dkg babapiskóta

  Áztatáshoz:

 1 pohár tej

 1 pohár lefőzött feketekávé

  Grillázs:

 10 dkg kristálycukor

 10 dkg mogyoró

  Elkészítés:

A porcukrot a tojássárgájával  jól kikeverjük, belekeverjük a lisztet és a feketekávét. Krémmé főzzük, és kihűtjük. A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel összedolgozzuk. Az áztatáshoz a tejet a kávéval összeöntjük. Egy szögletes (21x21) tortaforma alját kirakjuk egy sor babapiskótával, amit előzőleg éppen csak egy pillanatra a kávés tejbe mártunk, a krémmel vékonyan megkenjük, még egy sor babapiskóta, amit az előző sorra merőlegesen rakunk, krém, és még egy sor babapiskóta. Tetejét is krémmel vonjuk be. A tortát kiemelve a formából az oldalát is bevonjuk vékonyan krémmel. A grillázshoz először a mogyorót megpörköljük, levágjuk a héját.   A  kristálycukrot aranysárgára felolvasztjuk, belekeverjük a gorombára darált mogyorót. Kivajazott tepsibe, vagy tálcára öntjük, és vajazott kanállal kissé elnyújtjuk. Hagyjuk kihűlni, majd apróra tördelve, akár darálva a torta tetejére szórjuk. A tortát egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

 

 

 

 

  Babapiskóta készítése házilag

  Hozzávalók:

 8 tojás

 21 dkg cukor

 17 dkg liszt

 Kevés porcukor a hintéshez

  Elkészítés:

A tojássárgáját 11 dkg cukorral habosra keverjük, a fehérjéből 10 dkg cukorral kemény habot verünk. A habot fakanállal hozzákeverjük a sárgájához, majd a lisztet is beleforgatjuk. Három-négy tepsibe sütőpapírt helyezünk, mindegyik papírt meghajtogatjuk úgy, hogy két 10 cm-es sort kapjunk, majd kisimítjuk (ez lesz a vezetőnk a piskóta hosszának). Természetesen aki rövidebbet szeretne, az kisebb hajtásokat készítsen, és hajtás helyett lehet ceruzával is meghúzni a sort, csak akkor fordítva tegyük a papírt a tepsibe. Nyomózsákba merjük a tésztát, majd egyforma hosszú piskóta alakzatokat idomítunk a papírra. Kevés porcukrot szitába teszünk, és egyszeri rázással harmatszerűen behintjük a piskótákat. 175-180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha kisült, hagyjuk a tepsibe, amíg kihűl, utána szedjük le a papírról.

Ez a mennyiség kb. 90 db piskótát ad ki, bár én mindig csak fele mennyiséggel dolgoztam, és az  45-50 db volt. Ha vastagabban nyomjuk a piskótát, akkor is természetes, hogy kevesebbet fog kiadni.

Megjegyzésem: A sütését jól el kell találni, akkor jó, ha a széle kissé pirulni kezd, különben puha maradhat. Tanácsom, az első tepsit ne tedd tele, csak pár darabot süss, így kitapasztalod, és jól sikerülhet a többi.

 

 

 

  Gyümölcsös - Babapiskótás rakott süti

  Hozzávalók

 1. réteg:

  200 g babapiskóta

  2. réteg:

  36 g tortazselé

  3 csapott evőkanál kristálycukor

  750 ml víz

  3. réteg:

 1 kg gyümölcsök (vegyesen)

  4. réteg:

  120 g pudingpor (vaníliás)

  3 csapott evőkanál kristálycukor

  1500 ml tej (2,8%-os)

   5. réteg:

  500 ml tejszínhab

   Elkészítés:

1.Legelőször vágjuk kockára a gyümölcsöt. Pár szebb darabot hagyjunk a tetejére díszítésnek. A tejszínhabot verjük fel kemény habbá, majd tegyük hűtőbe a végső felhasználásig. A babapiskóta FELÉT!! beletesszük a tál aljába.

2.A tortazseléhez - én piros tortazselét használtam - kristálycukrot adunk, majd csomómentesre kikeverjük először kevés vízzel (10 ml), majd hozzáadjuk a több vizet, folyamatos keverés mellett felforraljuk addig, míg elkezd sűrűsödni. Egy kicsit hagyni kell hűlni, de ne dermedjen meg! Ha hűlt egy kicsit, a FELE!! adagot ráöntjük a babapiskótás alapra. A piskótát takarja be! (Ha nagyon gyorsan dermed, melegítsük vissza.)

3.Ezután erre a tortazselére rátesszük a kockára vágott gyümölcsök FELÉT!  Szintén takarja be az előző réteget!

4.A vaníliás pudingporhoz kristálycukrot adunk, kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a többi tejet, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk. A gyümölcsös rétegre kerül a főzött puding FELE!!

5.Majd a maradék hozzávalókat rátesszük ugyanabban a sorrendben, mint amivel kezdtünk. Tehát: maradék babapiskóta, tortazselé, gyümölcs kockák, puding. Ezután tegyük hűtőbe míg a puding kicsit hűl rajt.

6.Legvégül: A felvert tejszínhabot, egyenletesen elosztva, bevonjuk az egész desszert tetejét, majd díszíthetjük gyümölccsel tetszés szerint. Teljes kihűlésig, hűtőbe tesszük.

 

 

 

  Márványkocka

  Hozzávalók:

    40 dkg étcsokoládé

    30 darab piskóta

    15 dkg vaj

    3 tojássárgája

    1 csomag főzés nélküli vaníliapuding

    tej

   Elkészítés:

A babapiskótákat óvatosan vágjuk  félbe hosszában. A csokit pici vízzel gőz felett olvasszuk  fel, majd keverjük  hozzá a vajat és a tojássárgáját. Forgassuk  meg a piskótákat a csokiban, és egy tálban egymás mellé téve illesszük  őket egymáshoz. A vaníliapudingot készítsük  el a zacskón leírt utasítás alapján, majd a negyedét kenjük  a csokis piskóták tetejére. Folytassuk  a mártogatást és a rétegezést, míg tart a piskóta. A tetején lévő vaníliapudingra öntsük  rá a maradék olvadt csokit, és tegyük  hűtőbe néhány órára.

 

 

 

0.045 mp