Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Új Aprósütemények

 

Aprósütemények

 

Csokoládés-marcipános perec

Hozzávalók / 4 adag

30 dkg liszt

10 dkg porcukor

10 dkg marcipán (nyers massza)

1 csipet só

0.5 kávéskanál  fahéj

1 csomag csokoládés pudingpor (főzős)

15 dkg margarin

2 db tojás

15 dkg tortabevonó (ét csokis)

2 evőkanál  napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A lisztet, a pudingport, a cukrot, a darabokra vágott marcipánt, sót, fahéjat összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint, a tojásokat, és mindezt összegyúrjuk.

2.A lisztezett deszkára egy diónyi tésztadarabkát teszünk, ujjnyi vastag rúddá sodorjuk, és perecet formázunk belőle.

3.Sütőpapírral bélelt sütőlapon sütjük a pereceket, míg világosbarna nem lesz az aljuk.

4.Az olajat tálkába tesszük, beletördeljük a tortabevonót, és forró vízfürdőben felolvasztjuk. A pereceket a csokiba mártogatjuk, rácsra téve hagyjuk megdermedni. Ha szeretjük, dermedés előtt hintsük meg cukor gyönggyel. Kb. 40 db lesz belőle.

 

 

 

Egyszerű vendégváró linzer

Hozzávalók / 10 adag

1/2 kg liszt

fél csomag  sütőpor

1 csomag  vaníliás cukor

25 dkg porcukor

25 dkg margarin (kicsit lágy, szobahőmérsékletű)

1 egész tojás + 2 tojássárgája

sárgabaracklekvár

Elkészítés:

1.A tészta száraz hozzávalóit 1 nagyobb tálban összekeverjük.

2.Hozzáadjuk a margarint az egész tojást + 2 sárgáját.

3.Összegyúrjuk. Morzsálódni fog, az elején kicsit nehezen áll össze, de ne tegyünk hozzá semmit a kezünk melegétől megolvad a margarin, és össze fog állni. A legvégén, ha már összeállt, csak a tenyerünket lisztezzük meg, hogy sima egyenletes tésztát tudjunk gyúrni.

4.A kész tésztát minimum fél órára a hűtő leghidegebb részére tegyük (ne a fagyasztóba!).

5.A nyújtás során mindig csak annyit vegyünk le a tésztából, amennyi a tepsiben elfér, a többit a hűtőben tartsuk, hogy ne melegedjen fel.

6.Lisztezett nyújtódeszkán kicsit átgyúrjuk az adag tésztát, és egyenletesen kb. 2-3 mm-re kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szúrjunk ki.

7.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

8.Előmelegített sütőben csak addig sütjük, amíg az alja színesedni, barnulni kezd. 5-10 perc.

9.Ha a sütik kihűltek, tegyük légmentesen zárható dobozba. Hűvös helyen nagyon sokáig eláll. Felhasználás előtt 1 nappal kenjük meg lekvárral, illesszük össze, és tegyük vissza a dobozba. 1 nap alatt visszapuhul, és omlós lesz.

10.Ha van kedvünk és időnk, a kész sütiket csoki mázzal lehet díszíteni.

 

 

 

Egyszerű rácsos linzer

Hozzávalók / 4 adag

Tésztához:

500 g liszt

250 g margarin

80 g zsír

167 g porcukor

esetleg 1 sütőpor (én most nem tettem bele)

Töltelékhez:

fél ü házi baracklekvár vagy sütésálló lekvár

Kenéshez:

1 felvert tojás

Elkészítés:

1.A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd betesszük folpackba csomagolva 30-60 percre a hűtőbe.

2.Közben kizsírozunk, lisztezünk egy tepsit, és a sütőt előmelegítjük 175 fokosra.

3.A tésztát kettévesszük, az egyik részt kinyújtjuk 8-10 mm vastagra, és a tepsibe rakjuk. Megkenjük jó vastagon a lekvárral.

4.A tészta másik felét is kinyújtjuk 5-8 mm vastagra, és kb. 10 mm széles csíkokat vágunk. A csíkokat a lekváros tésztára fektetjük, egyenlő távolságra egymástól átlósan, majd az ellenkező irányból is lerakjuk a csíkokat.

5.A csíkos tetőt megkenjük a felvert tojással, és az előmelegített sütőben 25 perc alatt halványpirosra sütjük.

6.Hűtjük, szeleteljük, porcukorral meghintve kínáljuk.

 

 

 

Csokis-diós linzer

Hozzávalók / 4 adag

28 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg porcukor

10 dkg darált dió

fél citrom lereszelt héja

1 csipet só

fél ü Nutella (v. az "olcsóbb")

kb. 15 dkg jó minőségű csoki

Ekészítés:

1.Robotgéppel kidolgozzuk a tésztát: Lisztet, porcukrot, diót, citromhéjat és a sót keverőtálba tesszük, majd a puha margarint is. Összekeverjük. Egy lágy masszát kapunk, amit fóliába csomagolva a hűtőben éjszakáztatunk.

2.Másnap lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatunk 5 cm-es köröket vagy virágokat.

3.180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tepsiket kibéleljük sütőpapírral, és sorban betesszük a tésztát.

4.Kb. 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

5.Kihűlés után kicsit megpuhított csokikrémet kenünk rá, és rátesszük a tetejét.

6.A jó minőségű csokit felolvasztjuk mikróban, és rácsorgatjuk a felső lapra. Egy zacskó sarkát levágva lehet jól rajzolni, de ha van direkt ilyen eszköz, az a legjobb.

 

 

 

Cseh linzer

Hozzávalók / 4 adag

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

reszelt citrom héja

1/2 csomag  vaníliás cukor

Elkészítés:

1.A lisztet, vajat, cukrot és a reszelt citromhéjat összedolgozzuk.

2.Hűtőbe tesszük legalább pár órára.

3.Kinyújtjuk 3 mm vastagságúra és kiszaggatjuk.

4.Papírral kibélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben szép világosra sütjük.

5.Lekvárral összeragasztjuk.

 

 

 

Hagyományos linzer

Hozzávalók / 4 adag

Tészta:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál sütőpor

1 citromból nyert citromhéj

1 db tojássárgája

15 dkg sárgabaracklekvár (a töltéshez)

Tetejére:

1 db tojás

5 dkg dió (darált)

5 dkg porcukor

Elkészítés:

Tészta:

1.A vajat és a lisztet elmorzsoljuk, ezután pedig hozzáadjuk a többi hozzávalót.

2.A tésztát addig gyúrjuk, amíg össze nem áll rendesen (nem kell megijedni, ha az elején úgy néz ki, mintha nem akarna összeállni).

3.A tésztát hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

4.Kinyújtjuk a tésztát 4-5 mm vastagságúra, és linzerszaggatóval (vagy ennek hiányában 2 különböző nagyságú pohár segítségével) kiszaggatjuk. A tetejét lekenjük tojással, és darált dióba mártjuk, majd egymáshoz közel sütőlapra helyezzük.

5.180-200 °C-on megsütjük (míg egy kis színt nem kap). A tetejét megporcukrozzuk még melegen. Ha kihűlt, az alját megkenjük baracklekvárral (nyomózsákkal nyomunk a közepére egy kis halmot), majd rárakjuk a tetejét.

 

 

 

 

Különleges Aprósütemények

 

Mákos aprósütemény

Hozzávalók / 12 adag

A tésztához:

275 g liszt (550)

1 teáskanál  sütőpor

csipet só

125 g margarin

1 tojássárgája

50 g folyékony méz

A mákos töltelékhez:

50 g aszalt barack

50 g mazsola

1 evőkanál  barna rum

150 g őrölt mák

100 g cukor

110 ml tej

1 citrom reszelt héja

Azonkívül:

1 tojássárgája

1 evőkanál  tejszín

 mandulapehely

Elkészítés:

1.A tésztához valókból sima tésztát gyúrunk, és fóliába csomagolva 2 órát a hűtőben pihentetjük.

2.A barackot apróra vágjuk és a mazsolával együtt egy edénybe tesszük, meglocsoljuk a rummal. A tejet felfőzzük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, a gyümölcsöket és a citromhéjat, gyenge tűzön kb. 5 percig főzzük.

3.A tésztát két egyenlő részre osztjuk, munkalapon 15x30 cm nagyságú négyszögekké nyújtunk.

4.A mákos tölteléket elosztjuk a négyszögekre, a szélein 2-2 cm-et szabadon hagyunk. A tésztát a hosszabbik oldalától fogva a közepéig feltekerjük úgy, hogy a közepén összeérjenek.

5.A rudakat megkenjük a tejszínnel elkavart tojássárgájával, megszórjuk a mandulapehellyel, és 2 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

6.175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.

 

 

 

Pilóta keksz házilag

Hozzávalók / 6 adag

Fehér tészta:

20 dkg liszt

2 csomag vaníliás cukor

10 dkg vaj (puha)

7.5 dkg porcukor

1 db tojás

0.5 teáskanál só

0.5 evőkanál méz

Kakaós tészta:

5 dkg cukrozatlan kakaópor

15 dkg liszt

10 dkg vaj (puha)

7.5 dkg porcukor

0.5 teáskanál só

0.5 evőkanál  méz

Töltelék:

1 dl habtejszín

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

20 dkg étcsokoládé (apróra törve)

10 dkg vaj (puha)

Elkészítés:

1.A fehér tésztához összekeverünk 20 dkg lisztet 2 csomag vaníliás cukorral, a kakaós tésztához pedig 15 dkg lisztet a kakaóporral.

2.A vajat a porcukorral, a tojással, a sóval és a mézzel robotgéppel alaposan kikeverjük, kettéosztjuk. Az egyikbe belekeverjük a vaníliás, a másikba a kakaós lisztet. Kézzel gyorsan összegyúrjuk, és min. 2 órára hűtőbe tesszük pihenni. Így könnyebb lesz majd vele dolgozni.

3.A krémhez a tejszínt és a kakaót összeforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. A tűzről levéve beleolvasztjuk a csokit. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt, robotgéppel elkeverjük benne a vajat. Lefedve félretesszük.

4.A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk 2 db sütőlemezre.

5.A tésztákat egymás után kinyújtjuk, és kb. 4 cm-es korongokat szaggatunk belőlük. Kb. 2 cm-re sorakoztatjuk egymás mellé a sütőlemezre, és 10 perc alatt kisütjük. Mikor kihűlt, a krémmel összeragasztjuk a kekszeket.

 

 

 

Burgerlandi koszorú

Hozzávalók / 6 adag

28 dkg liszt

25 dkg margarin

5 dkg porcukor

3 db tojássárgája

Tetejére:

3 tojásfehérje

25 dkg kristálycukor

csipet só

3-4 evőkanál  tetszőleges lekvár

1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

1.A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a porcukorral.

2.Beletesszük a tojássárgáját és összegyúrjuk. Lehet robotgéppel is.

3.Fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

4.Sütőpapírral kibélelünk legalább 2 db tepsit.

5.Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm-es köröket szúrunk ki a tésztából. Berakjuk a tepsibe.

6.Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.

7.A tojásfehérjét a sóval, cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. Nyomózsákba tesszük, és lehetőleg csillagvégű, - de ha más van az is jó - kinyomóval a masszából a lapok külső peremére szorosan egymás mellé, pöttyöket nyomunk.

8.Betesszük a sütőbe és 12-15 percig sütjük.

9.A lekvárt felmelegítjük a citromlével, és a koszorúk közepébe töltjük.

 

 

 

 

Mandulás Aprósütemények

 

Fahéjas-mandulás holdacska

Hozzávalók / 4 adag

Kb. 60 darabhoz:

7 dkg darált mandula

20 dkg liszt + nyújtáshoz

15 dkg margarin

10 dkg porcukor

2 kávéskanál  fahéj

1 csipet só

Elkészítés:

1.A mandulát megdaráljuk, majd száraz serpenyőben állandó kavargatás mellett megpirítjuk. Egy tányérba rakjuk, és hagyjuk kihűlni.

2.A lisztet összegyúrjuk a margarinnal és a porcukor felével. Hozzáadjuk a mandulát és a fahéj felét. Szórunk bele egy csipet sót is.

3.15 percig pihentetjük a tésztát szobahőmérsékleten.

4.A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

5.A tésztát 3 mm-esre nyújtjuk, és holdacska (vagy bármilyen tetszőleges) formára szaggatjuk.

6.Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, ráhelyezzük a süteményeket, és 10 perc alatt készre sütjük őket.

7.A maradék porcukrot a maradék fahéjjal és 1-2 evőkanál vízzel összekeverve elkészítjük a mázat, amit a kihűlt süteményekre csurgatunk.

8.Díszíthetjük még mandulaszeletekkel, színes cukorral, aszalványokkal.

 

 

 

Mandulás linzerkarika

Hozzávalók / 6 adag

22 db 6 cm átmérőjű és 21 db 4 cm átmérőjű formához

A tésztához:

40 dkg finomliszt

30 dkg margarin/vaj

25 dkg kristálycukor

1 tojás

15 dkg darált mandula

2 evőkanál  cukrozatlan (Holland) kakaó

A krémhez:

25 dkg margarin/vaj

20 dkg porcukor

1 csomag  vanília pudingpor (esetleg mandulaízű)

3 dl tej

1 ü zöld színű mandulaaroma

A tetejére:

szeletelt mandula

Elkészítés:

1.A vajat/margarint a cukorral és a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, kakaót és a darált mandulát. Jól összegyúrjuk, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszúrjuk tetszés szerinti linzerszaggatóval (egy teli és egy lyukas legyen párban), és 175 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, kb. 10 perc alatt.

2.A krémet elkészítjük. A margarint/vajat a porcukorral habosra keverjük, a tejből a pudingporral sűrű krémet főzünk a következő módon. 2,5 dl tejet forrni teszünk, a maradék hideg tejjel lassan adagolva elkeverjük csomómentesre a pudingport, majd a forró tejet hozzáadjuk, és felfőzzük az egészet, kevergetve. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a cukros margarint/vajat, és egy fiola zöld színű mandulaaromát.

3.Az így kapott krémet 2-2 linzer közé (1 teli és 1 lyukas) töltjük. Tetejére szeletelt mandulát szórunk.

4.Jól záródó dobozban tároljuk.

 

 

 

Vaníliás és mandulás kekszek csokiba mártva

Hozzávalók / 4 adag

60 dkg liszt

35 dkg cukor

30 dkg vaj

2 tojás

2 dl tej

2 evőkanál  kakaópor

1 csomag  sütőpor

vanília aroma

mandulaaroma

3 tábla csokoládé

2 evőkanál  vaj

színes cukor dekor

Elkészítés:

1.A lisztet, cukrot, vajat, tojást, tejet és sütőport alaposan összegyúrjuk, ha kissé szilárdnak találjuk, lehet még tejet önteni hozzá.

2.Kettészedjük a tésztát. Az egyikbe vanília aromát, a másikba mandulaaromát teszünk, illetve a mandulásba még 2 kanál kakaóport. Alaposan összegyúrjuk őket.

3.Majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe habzsák segítségével formákat nyomunk, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Arra vigyázzunk, hogy a 2. illetve a 3. tepsivel már hamarabb megsül.

4.A csokoládét a 2 evőkanál  vajjal felolvasztjuk, majd a kihűlt kekszek egyik oldalát belemártjuk, majd dekor cukorral díszítjük. Jó étvágyat!

 

 

 

 

Teasütemények

 

Csokis aprósüti

Hozzávalók / 4 adag

Tészta:

25 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor ("csapott")

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

175 g margarin (vaj is lehet)

1 db tojás

3 dkg csokoládédara

1 tasak vaníliás pudingpor (főzés nélküli krémpor)

Krém:

20 dkg étcsokoládé (lehet tortabevonó)

Elkészítés:

Tészta:

1.Egy keverőedénybe szitáljuk a liszt és sütőpor keverékét. Hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját is. Alacsony fokozaton elkezdjük összeállítani, majd erősebbre kapcsoljuk a gépet. Ha már jó az állaga, kettévesszük a tésztát 1/3 és 2/3 arányban.

2.Enyhén lisztezett lapon a nagyobb részbe belegyúrjuk kezünkkel a tortadarát. Vékonyra kinyújtjuk, és 4 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Ezeket egy kibélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük, kb. 8-10 perc alatt.

3.A maradék tésztát is kiszúrjuk, és a közepét valamilyen formával szintén kiszúrjuk, és megsütjük hasonlóan, mint az előző tésztát.

Krém:

1.A sütőpapíron hagyjuk kihűlni a sütikéket. Addig a csokit mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk.

2.A teli sütiket megkenjük a csokival, majd rátesszük a lyukas sütiket. Hagyjuk a csokit megkeményedni.

 

 

 

Néró

Hozzávalók / 8 adag

32 dkg margarin

34 dkg porcukor

50 dkg liszt

4 db tojássárgája

1 csomag vaníliás cukor

0.5 citromból nyert citromhéj

10 dkg étcsokoládé

10 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés:

1.A porcukrot a lágy margarinnal habosra keverjük robotgéppel. (kb. 10 perc)

2.Egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját, jól kihabosítjuk vele a masszát.

3.A citromhéjat és vaníliás cukrot is hozzákeverjük, végül fakanállal belekeverjük az átszitált lisztet.

4.Simacsöves nyomózsákba tesszük a kész tésztát, és félgömböket (kb. 10 ft-os nagyságúakat) nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.

5.Előmelegített sütőben kisütjük mindet. Nekem két és fél tepsivel. A sütik közt hagyjunk elég helyet, mert a massza sütés közben terül kissé.

6.Ha kihűlt, akkor lekvárral összeragasztunk két-két darabot, hűtőben dermesztjük egy fél órán át, majd gőz felett megolvasztott csokoládéval díszítjük. Ehhez készíthetünk sütőpapírból kicsi zacskót, kivágjuk a végét, és becsíkozzuk a csokoládéval a sütiket. Ha mártani szeretnénk őket, akkor több csokoládéra lesz szükség.

 

 

 

 

Hókifli

 

 

Diós - szilvalekváros hókifli

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

45 dkg liszt

4 evőkanál  tejföl

25 dkg vaj

1 evőkanál  mangalica zsír (púpozott)

1 csipet só

A töltelékhez és a forgatáshoz:

20 dkg szilvalekvár

20 dkg dió (darált)

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1.Összegyúrunk minden alapanyagot előző este, és hűtőbe tesszük.

2.Másnap lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, háromszögekre bevagdaljuk.

3.A lekvárt darált dióval elkeverjük, megtöltjük a háromszögeket, feltekerjük, és kis kifliket formálva sütőpapírra tesszük.

4.Forró sütőben megsütjük.

5.Még melegen megforgatjuk a porcukorral elkevert vaníliás cukorban.

 

 

 

Puha hókifli

Hozzávalók / 5 adag

50 dkg rétesliszt

25 dkg margarin

1 dl tej

2 dl tejföl

1 evőkanál  cukor

2 dkg élesztő

kevés só

Elkészítés:

1.Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.

2.Lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, belerakjuk a sót, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és 1 dl tejfölt.

3.Egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk, emiatt csak fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék 1 dl tejfölt, vagy ha többet igényel, akkor tejjel pótoljuk.

4.Ha készen vagyunk, letakarva pihentetjük 30 percet.

5.A pihentetett tésztát vágjuk 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

6.Lisztezett felületen 3 mm vékonyságúra nyújtsuk ki, majd kör alakú szaggatóval szaggassuk ki.

7.Töltsük meg tetszőleges mennyiségű töltelékkel (lekvár, diók, mák, csoki, gesztenye, stb.), tekerjük fel, alakítsunk belőle kifli alakot, és tegyük sütőpapíros tepsibe.

8.180 fokos előmelegített sütőben kb. 10-12 percet sütjük. Nem szabad, hogy megbarnuljanak.

9.Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

 

 

 

Isler

 

 

Diós isler

Hozzávalók / 4 adag

A sütihez:

15 dkg liszt

15 dkg cukor

15 dkg török mogyoró (darált)

1 teáskanál  sütőpor

1 csipet só

1 kávéskanál fahéj

1 db tojás

10 dkg vaj

25 dkg sárgabaracklekvár (tölteni)

A tetejére:

15 dkg tortabevonó (ét)

2 marék dió (48 db fél dióbél)

2 evőkanál  napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A lisztet, a mogyorót, a sütőport, cukrot, sót, a vajat, a fahéjat és a tojást beletesszük egy robotgép táljába, és összedolgozzuk sima tésztává.

2.Fóliába csomagoljuk, és 60 percre a hűtőbe tesszük.

3.A tésztát belisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk. 96 db 3 cm átmérőjű érmét szaggatunk belőle, szilikonos papírral bélelt sütőlemezre. 10 perc alatt készre sütjük. Gázsütő 4-es fokozat, hőlégkeveréses sütőnél  200 fokon.

4.Ha kész, kihűtjük, és két-két korongot baracklekvárral összeragasztunk. A tortabevonót 2 evőkanál  olajjal gőzfürdő felett egy tálban megolvasztunk, és simára keverünk.

5.A pihentetett korongokat belemártjuk félig, és mindegyikre fél dióbelet teszünk. Zsírpapírra tesszük őket, és tálcára, hogy a hűtőbe be tudjuk tenni dermedni. Ezután dobozba tegyük fogyasztásig. Sokáig eláll, másnap fogyasszuk, mert akkor finomabb.

 

 

 

Isler  baracklekvárral

Hozzávalók / 5 adag

A tésztához:

40 dkg liszt

25 dkg margarin (vagy vaj)

1 db tojás

1 csipet só

12 dkg porcukor

1 evőkanál  vaníliás cukor

0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt )

A töltéshez és a mázhoz:

10 teáskanál sárgabaracklekvár

10 dkg étcsokoládé (vagy tortabevonó)

2 evőkanál  napraforgó olaj

10 dkg dió (vagy mogyoró)

Elkészítés:

1.A lisztben elkeverjük a sót, cukrot, citromhéjat, majd belemorzsoljuk a margarint, és a tojással együtt összegyúrjuk.

2.Kinyújtjuk kb. 1/2 cm vastagra, és korongokat szaggatunk belőle. Én 7 cm átmérőjű pohárral szaggattam, így jött ki 40 korong.

3.Sütőpapírra helyezve megsütjük, majd kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.

4.A csokit felolvasztjuk az olajjal, jól elkeverjük, és belemártogatjuk az islerek felső felét. Mielőtt megkötne a csoki, szórjuk meg dióval vagy mogyoróval.

 

 

 

 

Kelt Tészták

 

 

Kakaós csiga

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

50 dkg liszt

8 dkg vaj (puha)

2 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

2 db tojássárgája

2.5 dkg élesztő

2 evőkanál  cukor

5 dl tej

A töltelékhez:

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

6 evőkanál  cukor

2 evőkanál  instant kakaópor

A tészta megkenéséhez és a tálalásához:

1 evőkanál  mangalica zsír

1 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.Langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt (kb. 2 dl tejben).

2.A tészta hozzávalóit és a felfuttatott élesztőt összegyúrjuk, és a maradék tejet apránként öntjük hozzá, amennyit a tészta felvesz. Laza, puha tésztát kell kapnunk. Letakarva 1 órán át pihentetjük.

3.Ha megkelt a tészta, a sütőt előmelegítjük.

4.Téglalap alakú tésztát nyújtunk, kb. fél cm vékony, kb. 30 cm széles, és kb. 50 cm hosszú (ahogy kijön).

5.Egy kanál zsírt megolvasztunk.

6.A töltelékhez a kakaót, a kristálycukrot és a nesquick-et összekeverjük.

7.A kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott zsírral, rászórjuk bőségesen a kakaóport. Majd szorosan feltekerjük, de miközben tekerjük, az üres tésztát is kicsit megkenjük zsírral, hogy a kakaó rátapadjon.

8.1,5 cm vastag karikákat vágunk a hengerből.

9.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (a csigák széleit is megkenhetjük zsírral, hogy sütés közben ne ragadjanak össze), majd szép színűre megsütjük.

10.Porcukorral hintve tálaljuk.

 

 

 

Csokis kalács

Hozzávalók / 4 adag

3 dl tej

4 dkg friss élesztő

50 dkg liszt

4 evőkanál  cukor

1 kávéskanál  só

1 dl napraforgó olaj

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

5 dkg étcsokoládé

1 db tojás (kenéshez)

Elkészítés:

1.1 dl tejbe egy teáskanál cukrot keverünk, meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

2.Közben a liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, maradék tejet, olajat, majd a felfutatott élesztőt, összekeverjük.

3.Kidolgozzuk úgy, hogy elváljon a táltól és a kezemtől. Letakarva, szobahőfokon 1 órát kelesztjük.

4.Közben a csokit felaprítjuk. A tésztát kinyújtjuk (kb. 30X40 cm). Megszórjuk a kakaóval és a csokival.

5.Feltekerjük, és egy kört formálunk belőle, összeillesztjük a tekercs két végét. Majd egy éles késsel határozott mozdulattal 4 helyen bevágjuk.

6.Megkenjük a felvert tojással, még egy fél órát pihentetjük, újra megkenjük.

7.Készre sütjük. (tűpróba!)

 

 

 

Barchesz

Hozzávalók / 6 adag

25 dkg öregtészta

50 dkg finomliszt

3 evőkanál  burgonyapehely

2 dkg élesztő

1 evőkanál  cukor

1 teáskanál  só

3 dl tej

5 dkg vaj

1 tojás

mák a szóráshoz

Elkészítés:

1.Az  langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.

2.Kenyérsütő dagasztóüstjébe tesszük az öregtésztát, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott  vajat, a tojássárgáját, a 3 evőkanál  burgonyapelyhet, végül a lisztet.

3.Dagasztó-kelesztő programra állítjuk, másfél órás, 20 perc dagasztás, majd kelesztés.

4.Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, minden részt kb. fél méteres hengerré formálunk.

5.Négyet hosszába, négyet keresztbe teszünk le, és mint a szövet szálait, egymás alatt elvezetjük, mintha szőnénk. Végül a kimaradó végeket összefogjuk, a tésztát megfordítjuk, és máris ott egy szépen formált barchesz.

6.Kerek sütőformába tesszük, 20 perc alatt megkelesztjük.

7.Megkenjük a maradék tojásfehérje és egy kis tej keverékével. és megszórjuk mákkal.

8.Előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük.

 

 

 

Beigli

Hozzávalók / 12 adag

A tésztához:

100 dkg liszt (finom)

25 dkg margarin

1 dl tej

4 dkg élesztő

2 db tojássárgája

1 citromból nyert citromhéj (reszelt )

10 dkg porcukor

2 evőkanál  disznózsír

150 ml tejföl

1 db tojás (a kenéshez)

A máktöltelékhez:

40 dkg mák (darált)

25 dkg cukor

2.5 dl víz

1 evőkanál  lekvár/ dzsem (savanykás)

10 ml rumaroma (ízlés szerint)

1 kávéskanál fahéj

0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)

A diótöltelékhez:

40 dkg dió (darált)

20 dkg cukor

2 dl víz

1 evőkanál  lekvár/ dzsem (savanykás)

1 kávéskanál fahéj

10 ml rumaroma (ízlés szerint)

0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)

Elkészítés:

1.Elkészítjük a töltelékeket: cukorból, vízből szirupot főzünk és leforrázzuk vele a mákot, illetve a diót. Majd belekeverjük a többi hozzávalót, és kihűtjük.

2.A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kevés cukorral. A lisztes margarinhoz öntjük, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Fél órát letakarva pihentetjük.

3.Pihi után 4 részre vágjuk, kinyújtjuk, megtöltjük. (2 mákos, 2 diós)

4.Nagy tepsibe rakjuk mind a négyet egymás mellé, kellő távolságra egymástól. 1 egész tojással megkenjük, majd fél órát megint pihennek.

5.Még egyszer megkenjük, megszurkáljuk az oldalát, és a tetejét is.

6.Előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

 

Kétszínű szilvás batyu

Hozzávalók / 5 adag

Tésztához:

70 dkg liszt

2-3 evőkanál  cukor

4 dl tej

4 dkg élesztő

3 evőkanál  étolaj

1 tojás

1 csomag  vaníliás cukor

1-2 evőkanál  kakaópor

csipet só

Töltelékhez:

szilvalekvár (sütésálló)

fahéj

cukor

Kenéshez:

1 tojás

Elkészítés:

1.Az élesztőt egy kis cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót - a kakaó kivételével - összekeverjük, majd a felfuttatott élesztővel jó levegős tésztát dagasztunk. Kettéosztjuk, és a tészta egyik felét a kakaóporral összedolgozzuk. A két tésztát külön letakarva, meleg helyen kelesztjük nagyjából 40-45 percig.

2.Kelesztés után mindkét lapot vékonyra nyújtjuk, majd négyzeteket vágunk belőlük. Egy fehér és egy kakaós négyzetet helyezünk egymásra úgy, hogy a felső lap csúcskei az alsó oldalainak közepén helyezkedjenek el. Középre egy kis lekvárt teszünk, amit megszórunk cukros fahéjjal. A nyolc sarkot ezután felhajtjuk (mint a hagyományos batyunál) és jól összecsavarjuk, összenyomkodjuk, hogy sütésnél ne nyíljon szét.

3.Kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük és 10-15 percet kelesztjük még. A tetejét sütés előtt megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon arany barnára sütjük.

4.Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

Kelt túrós batyu

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

80 dkg liszt (finom)

4 dl tej

2 db tojás

1 db tojássárgája

4 dkg friss élesztő

25 dkg vaj (lágy)

10 dkg cukor (kristály)

2 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál  só

1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint)

A töltelékhez:

70 dkg túró

2 evőkanál búzadara

4 csomag vaníliás cukor

12 dkg cukor

2 citromból nyert citromhéj (reszelt)

20 dkg mazsola

2 db tojás

1 kávéskanál fahéj

A kenéshez és a locsoláshoz:

1 db tojás (felvert)

1 csomag vaníliás cukor

2 dl tej

Elkészítés:

1.A tejből 1 dl-nyit kiveszünk, langyosra melegítjük, feloldunk benne 1 tk kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk meleg helyen (kb. 5-10 perc).

2.A lisztet átszitáljuk, elkavarjuk benne alaposan a sót, cukrokat és az édesítőt.

3.A megfuttatott élesztőt, a tojásokat, a vajat, a tejet (fokozatosan!) hozzáadjuk a liszthez, elkezdünk "belemászni".

4.Alaposan dagasztjuk a tésztát, míg lágy, ámde sima és tálhoz/kezünkhöz nem ragadó állagú lesz.

5.Kelesztjük 45 percen át meleg helyen lefedve.

6.Elkészítjük rögtön utána a tölteléket: a túrót villával áttörjük, hozzákeverünk minden hozzávalót, a tojások fehérjéit külön habbá verjük, majd azt is belerakjuk. Hűtőbe téve állni hagyjuk.

7.A tésztát két részre szedjük - külön-külön nyújtjuk ki - vékonyra.

8.Kb. 12x12 cm-es négyzetekre vágjuk a kinyújtott tésztát. Egyenként mindegyikbe egy kanál tölteléket rakunk, majd a szemközti csúcsokat egymásra hajtjuk.

9.Egymástól min. 2 cm távolságra rakjuk őket sütőlapra, lekenjük őket a felkavart tojással.

10.Hideg sütőbe rakjuk, pihentetjük 15 percig, majd bekapcsoljuk/begyújtjuk - aranybarnára sütjük.

11.A sütőből történő kivétel előtt 5 perccel meglocsoljuk őket felforralt, vanília cukros tejjel.

12.Esetleg porcukros hintéssel langyosra hűlve tálaljuk.

 

 

 

 

Kuglófok

 

 

Kakaós kuglóf

Hozzávalók / 6 adag

(1 pohár = 1 kefíres pohár) 1 pohár kristálycukor

 3 egész tojás

 1/2 pohár napraforgó olaj

 1 pohár liszt

 1 pohár cukrozott kakaópor

 1 pohár dejó (vagy apróra őrölt dió)

 1 csomag  sütőpor

1 pohár kefír

Ekészítés:

1.A kristálycukrot, a tojásokat és az olajat összekeverjük egy tálban.

2.Egy másik tálban elvegyítjük a lisztet, a kakaóport, a dejót és a sütőport.

3.A két keverékünket összekeverjük, és végül hozzáadjuk a kefírt.

4.A kuglófformát kikenjük vajjal, és lisztezzük. Beleöntjük a masszát, és megsütjük.

 

 

 

Márvány kuglóf

Hozzávalók / 6 adag

20 dkg liszt

25 dkg porcukor

5 db tojás

1 dl napraforgó olaj

1 dl szójatej

2 csapott evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 csipet só

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

Elkészítés:

1.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2.Keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral és a sütőporral.

3.A tojásokat különválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgájához hozzáadjuk a porcukrot, és habosra keverjük a robotgépünkkel.

4.Ezután hozzáöntjük az olajat és a szójatejet is, és egy picit keverjük meg a robotgéppel. Ha elkészült, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is, és simára keverjük a masszát.

5.Picivel több, mint a 3/4-ét a kemény tojáshabnak óvatosan beleforgatjuk a masszába, és a tészta 3/4-ét szilikonos kuglófformába öntjük.

6.A maradék 1/4 rész tésztához adunk 1-2 kanál cukrozatlan kakaóport, és csomómentesre keverjük. Hozzáforgatjuk a maradék tojáshabot is, és ezt is a kuglófformába öntjük.

7.Egy kanál segítségével óvatosan forgassuk meg a tésztát, attól lesz márványos a süti!

8.Kb. 40 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük a tésztát.

9.Ha picit kihűlt a süti, szórjuk meg porcukorral a tetejét.

 

 

 

Esterházy-kuglóf

Hozzávalók / 8 adag

10-12 szelethez:

10 dkg vaj/ margarin + a forma kikenéséhez

16 dkg porcukor

3 tojás

15 dkg liszt + a formához

1 csomag  sütőpor

4 dkg darált dió

4 dkg tört dió

csipet fahéj és só

fél rúd vanília kikapart belseje

1 dl tej

a krémhez:

1/2 teáskanál  barna rum

10 g zselatinfix

125 ml tej

15 g vaníliás cukor (én bourbon vaníliásat használtam)

2 db nagy, vagy 3 db kisebb tojássárgája

60 g kristálycukor

150 g vaj

25-30 g dió (pörkölt, darált)

a bevonathoz:

200 g fehér csokoládé

80 g étcsokoládé

néhány szem fél dió a díszítéshez

Elkészítés:

1.A puha (szobahőmérsékletű, de nem folyós) vajat/ margarint a porcukorral és a tojásokkal kihabosítjuk.

2.A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tojásos részbe forgatjuk, közben a tejet is beleadagoljuk (nekem elég nagyok voltak a tojások, és túl hígnak találtam a tésztát, így a végén még darált diót tettem hozzá "sűrítésként").

3.A masszát kivajazott, kilisztezett forma háromnegyedéig töltjük, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kiborítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.

4.A krém elkészítése: Az eredeti recept a vanília pudingos változat, de szerintem ezzel, a kevert krémmel sokkal finomabb az Esterházy. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Közben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojássárgákat, és egyet forralunk rajta (vigyázva, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej).

5.Ezután kihűtjük a krémet, majd mikor már csak langyos, hozzákeverjük a zselatinfixet, majd a pörkölt, darált diót.

6.Míg hűl a krém, előkészítjük a vajas részt: a vajat kihabosítjuk egy kis vaníliás cukorral, vagy porcukorral. A már kihűlt tojásos krémet hozzákeverjük a vajas részhez, és habosra keverjük. A végén ízlés szerint tehetünk bele rumot, esetleg rumaromát.

7.A kihűlt kuglófot karikákra vágjuk és a krémmel egyenletesen összerétegezzük (nekem 4 felé sikerült vágnom, tehát 3 rétegnyi krémem lett).

8.A bevonathoz a kétféle csokoládét gőzfürdő fölött (vagy mikróban) külön-külön felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejét márványosan bevonjuk vele: leöntjük a fehérrel, majd rácsorgatjuk az ét csokit, és fogpiszkálóval csíkokat húzunk bele. Mielőtt megdermedne, fél diódarabokkal díszítjük a tetejét.

 

 

 

 

Péksütemények

 

 

Briós

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

3 dl tej

3 evőkanál  cukor

5 dkg élesztő

2 evőkanál  vaj (olvasztott)

60 dkg liszt

1 kávéskanál  só (csapott)

3 db tojássárgája

A tetejére:

2 db tojássárgája

1 evőkanál  cukor (kristály)

Elkészítés:

1.Az élesztőt meleg, cukros tejben felfuttatom.

2.Hozzákeverem az olvasztott vajat, a 3 tojássárgáját, a sót és végül a lisztet.

3.Legalább 5 percig dagasztom. Letakarom és egy órát kelesztem.

4.A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom.

5.Letépek belőle egy darabot, amit először gömbölyítek a kezemben. Majd a deszkán duci hengert formázok belőle és feltekerem, mint egy csigát.

6.Kivajazott tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, legyen helyük hízni.

7.Megkenem a tetejét tojássárgájával és kristálycukrot szórok rá.

8.Még egy órát kelesztem.

9.Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 35 perc alatt pirosra sütöm.

10.Rácson hagyom hűlni!

 

 

 

Túrós burek

Hozzávalók / 4 adag

2 csomag réteslap (50 dkg)

50 dkg túró

180 ml tejföl

só ízlés szerint

1 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A túróba keverjük a tejfölt és sót ízlés szerint.

2.Olajjal kikent tepsibe tegyünk 5 réteslapot. A lapokat kenjük meg gyengén napraforgó olajjal (ecsettel a legegyszerűbb), majd tegyünk a túróból, és igazítsunk el erre 3 lapot (amit kenegethetünk olajjal, de kihagyható), és így folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók.

3.200 fokon kb. 30-35 percet sütjük.

 

 

 

Croissant egyszerűen

Hozzávalók / 12 adag

5 dkg friss élesztő

2 evőkanál  cukor

2.5 dl tej

2 db tojás

1 dl napraforgó olaj

180 ml joghurt

1 csomag sütőpor

80 dkg liszt

25 dkg margarin

1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítés:

1.A 2,5 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a 2 evőkanál  cukorral.

2.Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, és hozzáadjuk az olajat, joghurtot, tojást, sütőport és a felfuttatott élesztőt. Tésztát gyúrunk belőle.

3.A tésztánkat jó nagy téglalap alakúra nyújtjuk (én akkorára szoktam, mint a nyújtódeszkám), és ráreszeljük a mélyhűtőből kivett fagyos margarint. Mielőtt nekilátok, ki szoktam venni a margarint a mélyhűtőből, így könnyebb reszelni, de még nem olvad szét a kezemben.

4.Amint ráreszeltük a margarint feltekerjük, mint a rétest, majd összegöngyöljük (úgy nézzen ki, mint egy csiga).

5.Egy nagyobb tálba tesszük, vigyázzunk, mert eléggé meg fog kelni, nehogy kimásszon! Frissen tartó fóliával lefedjük, és legalább 12 órára a hűtőbe tesszük.

6.Másnap lisztezett deszkára borítjuk, és félbevágjuk. Az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, a másikból pedig pár mozdulattal cipót formázunk. Kinyújtjuk, és 16 részbe vágjuk. A vastagabb felénél feltekerjük, kifliket formázunk. A másik felével ugyanígy járunk el.

7.Lekenjük egy felvert tojással. Tetejét ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, durva szemű sóval.

8.180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük.

 

 

 

Körtés pite túróval, karamellel

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

15 dkg vaj (hideg)

6 dkg porcukor

30 dkg liszt (finom)

1 db tojás

A töltelékhez:

40 g étkezési keményítő

3 dl tej

8 dkg cukor (ízlés szerint - recept szerint)

25 dkg túró (tehén)

4 db körte

10 dkg lekvár/ dzsem

A tetejére:

5 evőkanál  méz

1 dl víz

Elkészítés:

1.Az étkezési keményítőhöz apránként hozzáadjuk a tejet és a cukrot, csomómentesen elkeverjük, és pudingot főzünk belőle. Félretesszük hűlni.

2.A tészta hozzávalóiból homogén masszát gyúrunk (egész könnyen megy, szépen összeáll és nem ragad le nyújtáskor sem). Folpackba csomagolva fél órán át hűtjük.

3.Amikor a puding langyosra hűlt, alaposan kikeverjük a túróval.

4.A tésztát kinyújtjuk és a pitetálat/fém gyümölcstortaformát kibéleljük vele, a túllógó részeket levágjuk.

5.A tésztára halmozzuk a túrókrémet, majd megkenjük lekvárral és a tetején csinosan elrendezzük a körte cikkekeket (meghámozni nem kell.) Tipp: a körtét ne szeleteljük fel előre, mert bebarnul, csak akkor, amikor már a többivel kész vagyunk.

6.Előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

7.Közben elkészítjük a karamellt: a mézet lábosban karamellizáljuk, olyan színűre, mint a Dobos tortán a cukor, majd meleg vízzel felöntjük. Tipp: a lábost a tűzről vonjuk le és ne álljunk közel hozzá, mert felcsap a gőz, vagy mi:)   Ezután visszaforraljuk kb. méz sűrűségűre.

8.A megsült torta tetejére csorgatjuk a karamellt.

9.Langyosan-hidegen szeleteljük.

 

 

 

Almás lepény

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

50 dkg liszt (finom)

1 csomag sütőpor

20 dkg margarin

2 db tojássárgája

5 evőkanál  cukor

3 evőkanál  tejföl

0.5 dl tej (kevés)

1 csipet só

1 evőkanál  zsemlemorzsa (sütéshez)

A töltelékhez:

12 közepes db alma

4 evőkanál  cukor

1.5 kávéskanál  fahéj

A tetejére:

2 db tojássárgája

Elkészítés:

1.A lisztet, a sütőport és a sót elkeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Beletesszük a tojássárgáját, a cukrot, a tejfölt és kevés tejjel puha tésztát gyúrunk belőle, majd egy kicsit hagyjuk pihenni.

2.Míg a tészta pihen, az almákat lereszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.

3.A tésztát elfelezzük, és az egyik felét kinyújtjuk, majd a margarinnal vagy zsírral kikent tepsire tesszük, és megszórjuk zsemlemorzsával.

4.Jöhet rá az alma, amit egy kicsit nyomkodjunk ki.

5.Ezután a tészta másik felét is kinyújtjuk, az almára tesszük, és a tészta széleit összedolgozzuk.

6.A tetejét a 2 db tojássárgájával megkenjük, villával meg szurkáljuk, és megsütjük.

 

 

 

 

Édes Sütemények

 

 

Almás krémes

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

6 db tojás

6 evőkanál  cukor

6 evőkanál liszt

2 kávéskanál  cukrozatlan kakaópor

1 késhegynyi sütőpor

A krémhez:

6 dl tej

2 csomag vaníliás pudingpor

250 g margarin

25 dkg porcukor

2 közepes db alma

fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

1.Az almát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a papírral bélelt tepsibe sorba rakjuk, majd fahéjjas cukorral ízlés szerint megszórjuk.

2.A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk, és ráöntjük az almára, majd megsütjük.

3.Ha kész, kiborítjuk úgy, hogy a tészta alulra kerüljön, és lehúzzuk a papírt az almáról.

4.Amíg hűl, addig megfőzzük a pudingot, majd ha ez is kihűlt, akkor összekeverjük a habosra kevert margarin és porcukor keverékével.

5.A krémmel bevonjuk az almát.

6.Tetejére szórhatunk csokit, pirított mandulát. Egy kis tejszínhabbal is díszíthetjük.

 

 

 

Almás habos süti

Hozzávalók / 6 adag

500 g liszt

250 g margarin

150 g porcukor

5 tojás

1 csomag  sütőpor

1 kg alma

3 zacskó vaníliás cukor

1 negyed kávéskanál  fahéj

fél citrom leve

Elkészítés:

1.A lisztet összekeverjük a sütőporral, beletesszük a tojások sárgáját és a margarint, majd jól összegyúrjuk.

2.Az összegyúrt tésztából egyharmadot leválasztunk, és a hűtőbe tesszük.

3.Kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és egyszerűen csak úgy kézzel belenyomkodjuk a tésztát (ha lehet egyforma vastagságúra).

4.Ezután felverjük jó keményre a tojások fehérjét a porcukorral, és a hűtőbe tesszük.

5.Mikor mindez megvan, következik csak az alma pucolása.

6.Lereszeljük a megpucolt almát, leöntjük a fél citrom levével, rászórjuk a vaníliás cukrot és a fahéjat, és jól összekeverjük.

7.Ezután ráterítjük az almát a tepsiben lévő tésztára, erre rásimítjuk a habot, és a hűtőből elővesszük az "egyharmad " tésztát, és ráreszeljük a habra.

8.A sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

9.Kicsit hagyjuk hűlni, de langyosan is szeletelhető, és nagyon finom:).

 

 

 

Almás piskóta tejfölös krémmel

Hozzávalók / 6 adag

Almás réteg:

1.4 kg alma

4 evőkanál  cukor

1 dkg vaj

1 teáskanál  citromhéj

Tészta:

4 db tojás

4 evőkanál cukor (10 dkg)

4 evőkanál liszt (10 dkg)

3 evőkanál  napraforgó olaj

1 teáskanál citromhéj

Krém:

2 tasak tejszín ízű pudingpor

8 dl tej

7 evőkanál  cukor

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg vaj

2 dl tejföl

Elkészítés:

1.Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, négybe vágjuk.

2.A cukrot világosra karamellizáljuk, hozzáadjuk az 1 dkg vajat, majd belerakjuk az almadarabokat, és beleforgatjuk a karamellbe (ha nem elég lédús az alma 1-2 evőkanál  vizet is adhatunk a karamellhez). Lefedjük, és pár perc után lezárjuk a lángot.

3.Elkészítjük a piskótát. A tojásfehérjékből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, egyenként belekavarjuk a tojások sárgáját, az olajat és a citromhéjat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet.

4.Sütőpapírral bélelt tepsibe lerakjuk az almát, hogy egymást érje, majd rátöltjük a piskóta masszát, és megsütjük. Amikor a tészta szépen feljött, és kezd pirulni, mérsékeljük a lángot, kb 20 perc után tűpróbát végzünk, ha nem ragad, elzárjuk a lángot, és félig nyitott ajtóval még pár percig bent hagyjuk. Miután kivettük a sütőből, és langyosra hűlt, ráteszünk egy sütőpapírt és egy tálcát, kiborítjuk, hogy az alma felülre kerüljön, majd a sütőpapírral együtt visszatesszük a tepsibe (hogy a krém, amit majd rátöltünk ne tudjon lefolyni). Itt hagyjuk kihűlni.

5.Amíg a tészta sül, elkészítjük a pudingot. Amikor kész, levesszük a lángról, és belekavarjuk az 5 dkg vajat, hogy ne csomósodjon, majd hozzáadjuk a tejfölt (20%-os), és teljesen simára kavarjuk. Nem forrón, de még melegen, amikor még önthető, rátöltjük az almára, elsimítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni, a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megkeményedjen.

6.Bevonjuk tortabevonóval vagy kakaóöntettel.

 

 

 

Brownie gyorsan kakaósan

Hozzávalók / 4 adag

9 evőkanál  liszt

4 evőkanál  nagyon jó minőségű kakaó

9 evőkanál  cukor

2 egész tojás

7 evőkanál  tej

7 evőkanál  olaj

Elkészítés:

1.Az összes hozzávalót kimérjük, és összekeverjük.

2.Egy kisebb tepsit kivajazunk és kilisztezünk, ebbe öntjük a masszát.

3.Kb. 8 perc alatt kész. Figyelni kell rá, mert ha túlsütjük, kiszárad. Akkor jó, ha ragacsos a közepe. Áfonyalekvárral szoktam tálalni.

 

 

 

 

Sós Sütemények

 

 

Házi sajtos roló

Hozzávalók / 12 adag

A házi leveles tésztához:

25 dkg margarin

25 dkg rétesliszt

2 evőkanál  víz (jéghideg)

1 db tojás (felvert a lekenéshez)

A töltelékhez:

2 evőkanál liszt (finom)

2 dl tej

só ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint

1 gerezd fokhagyma

10 dkg tömlős krémsajt (pl: füstölt sajtos)

2 evőkanál  tejföl (a megfelelő krémes állag eléréséhez)

10 dkg sajt (reszelt a rolók végéhez)

Elkészítés:

1.A leveles tésztához a szobahőmérsékletű margarint apró darabokra csipkedjük, összegyúrjuk 10 dkg liszttel, és hűtőbe tesszük.

2.A megmaradt lisztből (15 dkg) egy pici sütőporral, citromlével és jéghideg vízzel rugalmas tésztát gyúrunk (apránként adagoljuk hozzá a vizet).

3.Kinyújtjuk (ilyenkor még alig lehet nyújtani, de majd a vajas-liszttől már jól kezelhetővé válik), tehát rákenjük a vajas lisztet (én mindig csak az ujjaimmal tudom elegyengetni) .

4.Hajtogatjuk. Minél többet hajtogatjuk téglalap alakúra nyújtva (közben pihentetjük, 30 percig vagy több ideig, hideg helyen), annál rétegesebb tésztát kapunk. Majd végül felcsíkozzuk.

5.Aztán olajjal lekent rolósütőre tekerjük, és a csíkokat úgy tekerjük fel, hogy mindig megnyomkodjuk a fedésnél a tésztát, különben ha kisült széthullik. (Nálunk a rolósütőformát helyetesítette az ízig kóró, pont úgy mint nagyanyáink idejében.) Felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben szép sárgára sütjük, de nem tovább, mert kinyílik a tészta.

6.Majd ha kihűlt, megtöltjük a következő krémmel: a lisztből és tejből (+ fűszerek) sűrű kavargatás mellett krémet főzünk, majd ha már majd nem kihűlt (de ne legyen hideg), hozzáadjuk a többi hozzávalót, tömlős sajtot, és annyi tejfölt, hogy krémes állaga legyen (kb 2-3 ek).

7.Habzsákba töltjük, és a rolóba nyomkodjuk. A roló végeit reszelt sajtba nyomjuk.

 

 

 

Sajtos kelt stangli

 Hozzávalók / 4 adag

50 dkg liszt

3 kávéskanál só

2.5 dkg élesztő

15 dkg margarin

2.5 dl tej

1 teáskanál cukor

1 késhegynyi őrölt fűszerkömény

15 dkg sajt (reszelt)

1 db tojás (a kenéshez)

Elkészítés:

1.A sóval és köménnyel elkevert lisztbe mélyedést készítünk.

2.A tejet meglangyosítjuk, és kb. fél dl-t a mélyedésbe öntünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és állni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.

3.Közben felolvasztunk 12,5 dkg margarint, és ha az élesztő már szépen púposodik a liszt közepén, akkor hozzáöntjük a margarint, és annyi tejet, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk.

4.Két vagy három cipóra osztjuk attól függően, mekkora stanglikat akarunk készíteni, és letakarva, másfélszeresére kelesztjük.

5.Ha megkelt, fél-1 cm vastag nagy köröket nyújtunk a cipókból. Megkenjük olvasztott margarinnal, és megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével.

6.Minden körlapot nyolc cikkre vágunk, és vastagabbik végüknél fogva a körcikkeket lazán feltekerjük.

7.Tepsire helyezzük, tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

8.Amíg a sütő melegszik, hagyjuk pihenni egy kicsit a stanglikat, úgy 10-15 percig.

9.Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

10.Picit még pihentetjük deszkára vagy rácsra téve, de már langyosan fogyasztható.

 

 

 

Sajtos perec

Hozzávalók / 5 adag

50 dkg liszt

25 dkg margarin

1 db tojás

1.5 dl tejföl

1 kávéskanál só

15 g szalalkáli

10 dkg sajt (tetszés szerinti mennyiség)

1 db tojás (kenéshez)

Elkészítés:

1.A tésztát jól összedolgozzuk.

2.Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.

3.A pereceket tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk.

4.Aztán mehet a sütőbe, és szép világosbarnára sütjük.

0.029 mp