Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Új Adventi Aprósütemények2

 Új Adventi Aprósütemények

 

Gyömbéres mézeskalács

Hozzávalók:

90 dkg finomliszt

25 dkg kristálycukor

2 dl olvasztott méz

10 dkg \"Vénusz sütőmargarin

3 dl tej

1 evőkanál őrölt fahéj

1 evőkanál gyömbérpor

1 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket kis lángon felmelegítjük, jól összekeverjük, majd a tejet hozzáadjuk, és az egészet hagyjuk kihűlni. A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, majd a teljes masszával tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy napra hűvös helyre, vagy hűtőszekrénybe tesszük. Lisztes deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és éles késsel figurákat vágunk ki belőle. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük, és még melegen a tetejét tojással megkenjük, ha maradt tésztánk, vagy elfogy az időnk, nyugodtan a mélyhűtőbe rakhatjuk, akár fél évig is eláll.

 

 

Adventi mézeskalács

Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg méz

10 dkg cukor

12,5 dkg \"Vénusz sütőmargarin

1 tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

2,5 dkg kakaó

szegfűszeg

fahéj

A díszítéshez:

1 tojásfehérje

10 dkg cukor

Vagy különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák

Elkészítés:

A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon.

 Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük, díszítjük a cukormázzal.

 Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.

 

 

Nagyon puha mézeskalács

Hozzávalók:

9 evőkanál kristálycukor, 2 egész tojás + 2 tojás sárgája, 1 mokkáskanál fahéj, 7 dkg zsír, 7 dkg vaj, 2 kanál tejföl, 9 evőkanál méz, fél evőkanál szódabikarbóna, 60 dkg liszt

Elkészítés:

A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarjuk. A szódabikarbónát a mézzel felforraljuk, majd a masszához öntjük, és belerakjuk a lisztet, összedolgozzuk. Pár órára hűtőbe tesszük, akkor könnyebb vele dolgozni.

Érdemes egy pici lisztet szórni a nyújtódeszkára, mielőtt félujjnyira kinyújtjuk, kiszaggatjuk.

Előmelegített sütőben, kb. 160-180 fokon pár perc alatt világosra sütjük, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor nem marad puha.

Különféle alakzatokat lehet kiszaggatni, amit a fenyőfára szeretnénk tenni, abba hurkapálcikával szúrunk egy lyukat, hogy később át tudjuk rajta fűzni a cérnát. Díszítéshez 1 tojásfehérjét kell kikeverni annyi porcukorral, hogy folyós, szép fehér masszát kapjunk. Pár óra alatt megszárad a feldíszített mézeskalács formán.

Ha készen van, akkor egy nagy tál aljába beleteszünk egy meghámozott almát, köré ültetjük a mézeskalácsokat, és letakarjuk az egészet egy konyharuhával. Nagyon sokáig puha marad.

 

 

Illatos sütemény az adventi fácskára

Hozzávalók:

24-30 darabhoz: fél csomag sütőpor, 46 dkg liszt, 30 dkg vaj, 15 dkg méz, 2 tojás, 1 citrom, lereszelt héja, csipetnyi őrölt gyömbér, a tészta nyújtásához: liszt, a lekenéshez: 0,5 dl tej, a mázhoz: 2 tojásfehérje, 1 kiskanál citromlé, 10-15 dkg porcukor

Elkészítés:

A sütőport a liszttel elkeverjük, a vajat, a mézet, az egész tojásokat, a fűszereket hozzáadjuk és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, majd legalább 1 órán át hűvös helyen pihentetjük.

Fellisztezett deszkán 4-5 milliméter vastagra nyújtjuk, és különféle karácsonyi formákkal – csillag, hold, csengettyű – kiszúrjuk. Tetejét a tejjel megkenjük, majd sütőpapírral borított tepsire sorakoztatva, 180 fokra (légkeveréses sütőben 165 fok) előmelegített sütőben 12-14 perc alatt szép világosra sütjük.

A mázhoz a tojásfehérjéket villával fölverjük, a citromlevet belecsorgatjuk, és annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejföl sűrűségű legyen. A kihűlt süteményekre nyomózsák segítségével a számokat 1-től 24-ig rárajzoljuk, a többit szépen kicifrázzuk. Ha a máz megszikkadt, tűvel vékony cérnát vagy fonalat fűzünk át a süteményeken, és a kis adventi fenyőre aggatjuk azokat.

 

 

 

Adventi gyümölcskoszorú aszalt gyümölcsökből

Hozzávalók:

 4 személyre: 60 dkg aszalt gyümölcs (vegyesen, ízlésünk szerint), 4 dl rumos tea, 20 dkg dió, 8 tojás, 40 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 40 dkg vaj, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó sütőpor, 4 evőkanál rum 1.

1. Az aszalt gyümölcsöket előző este feldaraboljuk, rumos teába áztatjuk.

2. Habosra verjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, utána ugyanezt tesszük a tojássárgájával és a cukorral.

3. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mézet és a vajat, majd lapátkanállal óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjéből készült hab felét. Ehhez keverjük a sütőporral vegyített lisztet.

4. Most jöhet a hab másik fele, a kevés lisztben átforgatott aszalt gyümölcsök, a dió és a rum.

5. A koszorú alakú formát kivajazzuk, beletöltjük a tésztánkat, és előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük.

 

 

 

Adventi kalács

Hozzávalók:

A tésztához: 50 g cukor, 100 ml tej, 500 g liszt, 1 kocka élesztő, 250 g vaj, 2 tojás, 10 g só, 50 g pergelt dió, őrölt fahéj.

A töltelékhez: 50 g  citromhéj, 50 g kandírozott narancshéj, 300 g mazsola, 50 g őrölt dió, mandulaesszencia, egy kevés rum, vaníliarúd, 2 teáskanál citromhéj, 2 teáskanál narancshéj

Elkészítés:

A töltelékhez szükséges hozzávalókat összekeverjük, és egy éjszakát állni hagyjuk. A cukrot és az élesztőt a tejben feloldjuk, hozzáadunk 200 g lisztet és összedolgozzuk. A tésztát 15 percig kelni hagyjuk. Később a maradék lisztet, a vajat, a tojást, a sót, fahéjat, diót és a tölteléket is hozzáadjuk. Letakarva tovább kelesztjük egy órát.

A tésztát kiterítjük, felcsavarjuk és kikent formába tesszük. Fontos, hogy még negyed órát kelesszük, majd 180 fokon 60 percig sütjük.  Sütés közben a tésztát forró vajjal kenegetjük, és meghintjük porcukorral. Miután megsült ismét megkenjük 200 g vajjal, és hagyjuk kihűlni. Alumíniumfóliába tekerve, megcukrozva  állni hagyjuk egy éjszakát.

 

 

 

Adventi Aprósütemények

1: kókusz csók

 25 dkg kókuszreszelék; 20 dkg cukor; 4 tojás fehérje

 15 dkg kókuszreszeléket a cukorral, és a fehérjével elkeverjük és nagyon kis lángon addig melegítjük míg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a többi kókuszreszeléket is, jól elkeverjük. Tepsire ostyatalpakat teszünk, és vizes kézzel kis halmokat nyomkodunk az ostyákra. mérsékelten meleg sütőben sütjük 10-12 percig.

 

 

 

 Narancsos- csokis csillagok:

 26 dkg liszt

 1 tojás

 13 dkg cukor

 18 dkg vaj

 6 dkg étcsokoládé

 1 teáskanál vaníliaaroma

 1 evőkanál narancslé

 1 narancs reszelt héja

 ,5 teáskanál sütőpor

 csipetnyi só

 4 dkg cukor – a szóráshoz

Elkészítés:

 A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk. A vajat, a cukrot robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát, a narancs héját és a frissen facsart narancslevet, a tojást, és jól összekeverjük.

 Belekeverjük a száraz adalékokat és sima, lágy tésztát gyúrunk. Két cipót formálunk, az egyiket kissé szétlapítjuk, nejlonzacskóba vagy folpakba rakjuk. Egy órára hűtőbe rakjuk. A durvára vágott étcsokoládét lassú tűzön, vízfürdő fölött felolvasztjuk, belekeverjük a maradék tésztába, és csokoládés, barna színűre gyúrjuk. Szétlapítjuk, nejlonzacskóba vagy folpakba rakjuk. Egy órára hűtőbe rakjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Három sütőlemezt kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. A fehér tésztát kissé lisztezett deszkán félujjnyira kinyújtjuk. 7 cm-es csillagformával kiszúrjuk. A csokoládés tésztával megismételjük ugyanezt. A fehér és a csokoládés tésztát újra kiszúrjuk egy 5 cm-es csillagformával. A nagyobb csillagokba helyezzük a kisebbeket váltakozva, úgy, hogy váltakozva kívülre, belülre kerüljön a fehér tészta. A tésztákat tortalapáttal a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre rakjuk, egymástól 2-3 cm-re. A süteményeket cukorral megszórjuk. 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

 

 

 Cukros sarkok:

 1 vaníliarúd, 25 dkg liszt, 12dkg cukor, csipet só, 1 tojás, 12dkg rama, 1 tojás fehérje, 2 zacskó vaníliás cukor, 13dkg szórócukor

 A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, a liszttel, a cukorral, a sóval, és a darabokra vágott margarinnal, hideg kézzel tésztát gyúrunk. A tésztát három részre osztjuk, és kb. 25cm-es rudakká sodorjuk, majd háromszögűre lapogatjuk. Hűtőben 2órát pihentetjük. A felületét tojásfehérjével körülkenjük, és a szórócukor vaníliás cukor egyvelegbe forgatjuk. A rudakat vékonyan felszeleteljük, és sütőpapíros tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben, 175 fokon 15 percig sütjük.

 

 

 

Linzer és isler

Hozzávalók:

 60 dkg liszt

 40 dkg margarin

 20 dkg porcukor

 1,5 zacskó sütőpor

 2 vaníliás cukor

 2 tojás sárgája

 1 citrom reszelt héja

 barack lekvár

 csoki a bevonáshoz kb. 20 dkg

 és porcukor

 Elkészítés:

 A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Linzer szaggatóval kiszaggatjuk, és előmelegített sütőben kb. 11 perc alatt készre sütjük. Ha mind kisült, lekvárral összeragasztjuk,és ízlés szerint csokiba mártogatjuk,és porcukorral megszórjuk, attól függ melyikből mennyit készítünk.

 

 

 

Fahéjas szív

Hozzávalók:

1.35 dkg vaj

2.15 dkg porcukor

3.2 csomag vaníliás cukor

4.50 dkg liszt

5.2 tojássárgája

6.reszelt citromhéj

7.1 teáskanál őrölt fahéj

8.1 teáskanál kakaópor

9.csipetnyi só

10.20 dkg fehér csokoládé

11.5 dkg pisztácia

12.kandírozott cseresznye

Elkészítés:

.A vajat/margarint/ elektromos habverővel habosra keverjük,hozzáadjuk a tojásokat,apránként a porcukrot,a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Közben a lisztet ,kakaót,sót és a fűszereket összeszitáljuk,és a vajas –tojásos  masszához adjuk. A kézi robotgép dagasztó spiráljával jól összedolgozzuk,majd elfelezzük a tésztát,két cipót csinálunk belőle .Ujjnyi vastagra ellapítjuk őket,fóliába csomagoljuk és két órán át pihentetjük  a hűtőszekrényben.2-3 tepsit kibélelünk sütőpapírral,a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Lisztezett gyúrótáblán kb. 3 mm-re kinyújtjuk az egyik cipót.5 cm átmérőjű,lisztbe mártogatott szívformával a lehető legtöbb szívecskét szúrjuk ki belőle,és a tepsibe rakjuk. Közép borda magasságon 12-15 percig sütjük,rácsra téve hagyjuk kihűlni. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A szívecskéket megmártjuk a felolvasztott fehér csokoládéban,az edény szélén lehúzzuk a felesleget az aljukról. Élüket a vágott pisztáciába/vagy cukorgyöngybe/mártjuk. Tetejüket piros cseresznye darabkákkal díszítjük. Szórhatunk a cseresznye helyett ide is cukorgyöngyöt,azzal is mutatós. Ha megszáradtak jól záródó fémdobozva rakjuk őket,így két-három hétig is eltarthatók.

 

 

 

 

 

 

0.039 mp