Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Túrótorta Receptek

 

 

Túrótorta Receptek

 

 

  Baszk túrótorta málnaöntettel

  Hozzávalók / 8 adag

  A túrótortához

  25 dkg tehéntúró

  20 dkg krémsajt

  250 ml habtejszín

  18 dkg cukor

   3 db tojás

  1 evőkanál finomliszt

  A málnaöntethez

  15 dkg málna

  3.5 dkg cukor

    Elkészítés:

    A túrótortához

Előmelegítjük a sütőt. A legjobb eredmény érdekében átpasszírozhatjuk a túrót, ettől még krémesebb lesz a végeredmény. De ezt a lépést ki is hagyhatjuk.

A tojásokat kikeverjük a cukorral. Elkeverjük benne a lisztet, majd hozzáadjuk a túrót, a krémsajtot és a tejszínt is. Ha hagyományosabb ízekre vágyunk, adhatunk hozzá reszelt citromhéjat és/vagy vaníliakivonatot is.

Az egészet sütőpapírral kibélelt formába öntjük, és kb. 30 perc alatt pirosra sütjük a tetejét. Akkor jó, ha a közepe még kicsit remegős.

 Szobahőmérsékleten a legfinomabb.

A málnaöntethez

 A málnát sziruposra főzzük a cukorral, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.

 

 

  Áfonyás túrótorta

  Hozzávalók / 6 adag

  A krémhez

  20 dkg áfonya

  25 dkg tehéntúró

  6 evőkanál  porcukor

  2 evőkanál  tejföl

  1 fél citromból nyert citromlé

  2 dl habtejszín

  1 csomag zselatinfix

  A piskótához

  3 db tojás

  3 evőkanál finomliszt

  3 evőkanál  cukor

  1 késhegynyi sütőpor

  Az áfonyazseléhez

 10 dkg áfonya

  1 teáskanál zselatin

  2 teáskanál porcukor

  A tetejére

 10 dkg áfonya

    Elkészítés:

   Piskóta:

 A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.

 A kétféle masszát óvatosan egymásba forgatjuk, de közben kanalanként hozzáadjuk a sütőporos lisztet is. Fakanállal dolgozzunk, nehogy összetörjön a hab.

 Egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük (tűpróba!), az elején nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert összeesik.

   Krém:

 20 dkg áfonyát kevés cukorral leturmixlolunk . A túrót kikeverjük a tejföllel, citromlével és ízlés szerint porcukorral, majd belekeverjük az áfonyapépet is.

 A hideg tejszínt kemény habbá verjük közben, hozzáadjuk a zselatinfixet is, majd lazán a túrókrémbe forgatjuk.

Egy tálcára rakjuk a kihűlt piskótát, majd köré rakjuk a tortakarikát úgy, hogy vajjal kicsit megkent sütőpapírt ragasztunk az oldalára.

 Ezután rákanalazzuk az áfonyás túrókrémet, elsimítjuk a tetejét, áfonyával (10 dkg) kirakjuk, és hidegre tesszük dermedni.

Ha a krém megdermedt, áfonyás zselével vonjuk be.

  Zselé:

10 dkg áfonyát 2 evőkanál  porcukorral és 1 teáskanál  zselatinnal felfőzünk., majd még melegen pépesítjük , kicsit hűlni hagyjuk, majd a tortára simítjuk.

 

 

  Almás túrótorta

  Hozzávalók / 6 adag

  Tészta

   6 db tojás

   120 g finomliszt

  120 g cukor

   Túrókrém

   45 dkg tehéntúró

    2 csomag vaníliás cukor

   1 db citrom

   7 db alma

   70 g mandula

    Díszítés

   4 db mandarin

     Elkészítés:

A 6 db tojást szétválasztjuk, külön a fehérjét, külön a sárgáját. A sárgáját felverjük a cukor felével (60 g), és hozzáadjuk a lisztet. A fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába.

2 db tepsit használunk, amit lefedünk sütőpapírral, és egy kisebb tortaformát körberajzolunk, hogy lássuk, hova kell önteni a tésztát.

Előmelegített 180°C-os sütőben megsütjük, amíg aranybarna nem lesz. Tűpróbával teszteljük!

     Túrókrém:

A 450 g túróba belekeverjük a 2 csomag vaníliás cukrot, a lereszelt almát és a darált mandulát, majd belereszeljük a citrom héját, és a levét is hozzáöntjük. Kézi mixerrel jól összekeverjük.

 Miután kihűlt a piskóta, óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról, majd szépen összerakjuk a tortánkat. Használjunk hozzá a tortaformát, hogy a tésztánk ne égjen oda. Belerakjuk felváltva a piskótát és a krémet. A tetejét is borítsuk be túrókrémmel, majd előmelegített, 160°C-os sütőben süssük fél óráig. Ha készen van, hagyjuk kicsit kihűlni, majd levesszük a tortaformát, és a tetejét mandarinnal díszítjük.

 

 

  Amerikai túrótorta

  Hozzávalók / 4 adag

  Torta alaphoz

   20 db kétszersült (14 dkg)

   5 dkg vaj

  túrókrémhez

  50 dkg tehéntúró

  1 dl tejföl (bőven mért)

   8 dkg cukor

   2 db tojás

   1 citromból nyert citromhéj

   2 púpozott evőkanál  finomliszt

   Tetejére

  1 db citrom

   1.5 dl víz

   3 evőkanál  cukor

   1 csokor citromfű (díszítéshez)

     Elkészítés:

    Torta alaphoz

A 14 dkg kétszersültet összetörjük.

A vajat megolvasztjuk, és összekeverjük a kétszersült morzsával. Ezután az egészet belenyomkodjuk egy kerek tortaformába.  Hűtőbe tesszük, amíg a túrótölteléket elkészítjük.

    Túrókrémhez

A túrót és a tejfölt egy nagyobb edényben kézi krumplinyomóval pépesre keverjük. Majd beletesszük a cukrot, a citrom reszelt héját, a két egész tojást. Jól összedolgozzuk egy fakanállal.

 Ezután hozzákeverjük a lisztet.

A masszát ezután beleöntjük a tortaformába, és óvatosan elegyengetjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, és 170 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 12 percig sütjük. Ezután visszakapcsoljuk a minimális erősségre (gázsütő 1-es fokozat). Így sütjük még tovább kb. 45 percig.

Amikor kész, a tortát a sütőben hagyjuk kihűlni. Nem lesz magas torta!!

   Tetejére

A vízből és a cukorból szirupot főzünk. A megmosott citromot 3 mm-es karikákra vágjuk, és kb. 2 percig főzzük a szirupban.

Ezután kivesszük a karikákat. Lecsepegtetjük, és kihűtjük.

A torta tetejét kirakjuk citromkarikákkal, amelyekbe citromfű hajtásokat tűzünk. Tálalásig hűtőbe tesszük.

 

 

  Ananászos túrótorta

  Hozzávalók / 8 adag

  A tésztához

   7 dkg vaj

   12 dkg finomliszt

   0.5 csomag sütőpor

   1 teáskanál cukor

   1 csipet só

   20 csepp víz

   A krémhez

   25 dkg tehéntúró

    3 dl tej

    1 tasak vaníliás pudingpor

    6 evőkanál  cukor

    20 g zselatin

    45 g tejszínhab por

    1.5 dl tej (a tejszínhabporhoz)

    340 g ananászkonzerv

     Elkészítés:

A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk.

 A tortaformánk átmérőjéhez kinyújtjuk. A tortaformát kivajazzuk, belisztezzük, és erre tesszük a tésztát.

Villával megszúrkáljuk. Megsütjük.

A tejjel és cukorral megfőzzük a pudingot, majd többször megkeverve kihűtjük.

1 csomag zselatint 10 evőkanál  langyos vízzel jól átkeverünk, 10 percig állni hagyjuk, majd ha a puding kihűlt, felmelegítjük ismét a zselatint  , kicsit lehűtve a pudinghoz keverjük.

Hozzáadjuk az áttört túrót, és jól átkeverjük.

1 tasak tejszínhabport keményre felverünk a tejjel, és fakanállal a krémhez keverjük.

Az ananászkonzervet lecsöpögtetjük, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig apró kockákra vágva a krémhez keverjük.

A krémet ráöntjük a tortaformában kihűlt lapra. Kidíszítjük, a tetejére önthetünk zselatint.

Egy éjszakát állni hagyjuk.

 

 

  Barackos túrótorta

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához

  2 db tojás

  8 dkg vaj (vagy margarin)

  8 dkg cukor

  15 dkg finomliszt

  0.5 csomag sütőpor

  5 evőkanál  tej

  A túrókrémhez

   50 dkg tehéntúró

   2 dl joghurt

   1 csomag vaníliás cukor

   10 dkg cukor

    1 db citrom (leve és reszelt héja)

    1 csomag zselatinfix (vagy 1 dkg zselatinpor)

    A tetejére

   4 db őszibarack (vagy más gyümölcs, befőtt)

   3 dl víz (vagy gyümölcslé)

   1 csomag tortazselé

     Elkészítés:

A tojásokat a vajjal és a cukorral habosra keverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, és a tejjel együtt alaposan elkeverjük a tojásos masszával. Kikent-lisztezett formában megsütjük.

Közben elkészítjük a túrókrémet, amihez a túrót egy villa segítségével áttörjük, elkeverjük a joghurttal, a cukrokkal, a citrom reszelt héjával és levével.

 Ha zselatint használunk, azt kevés vízben vagy gyümölcslében feloldjuk, meglangyosítjuk, és hozzákeverjük a túrókrémhez. Ha zselatin fix-szel dolgozunk, azt csak hozzákeverjük a túrókrémhez.

Ha kihűlt a tortalapunk, rásimítjuk a túrókrémet, és hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, rátesszük a gyümölcsöt, és a leírása szerint elkészített tortazselét. Pár órát még tartsuk hűtőben, de akár egy óra is elég.

 

 

  Cassata - szicíliai túróbomba

  Hozzávalók / 6 adag

  A piskótához

  80 g finomliszt

   20 g étkezési keményítő

   0.5 kávéskanál  sütőpor

   50 g mandula (hámozott, darált)

   4 db tojás (szobahőmérsékletű)

   1 csipet só

   100 g porcukor

   1 csomag vaníliás cukor

   A krémhez és a díszítéshez

   60 g kandírozott meggy

   60 g kandírozott papaja

   60 g kandírozott ananász

   80 g pisztácia (natúr, hámozott)

  180 g étcsokoládé

   750 g krémes tehéntúró

    15 g zselatin

    1 db narancs

    200 g cukor

   5 dl habtejszín (hulala)

   12 db koktélcseresznye

     Elkészítés:

Egy kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük.

 A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport és a darált mandulát összekeverjük.

 A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval keményre, majd az apránként hozzáadott cukorral és a vaníliás cukorral fényes kemény habbá verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, a lisztkeveréket, majd az egészet a tortaformába simítjuk, és középső bordamagasságon 25 percig sütjük. (A sütő ajtaját a sütés végéig ne nyissuk ki. A tortát kivesszük a sütőből, majd 15 perc elteltével kiszedjük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.

 A krémhez a cukrozott gyümölcsöket, a pisztáciát és a csokoládét felaprózzuk. Ebből félreteszünk 2-2 evőkanállal.

 A zselatint összekeverjük 1 dl hideg vízzel, és félretesszük. A narancs levét kinyomjuk, hozzáadjuk a 200 g cukrot és 1 dl vizet, majd tűzön 5 percig forraljuk. A zselatint mikróban nagyon kis idő alatt felolvasztjuk (ne forraljuk), majd a narancsléhez adjuk. A zselatinos narancsléhez adunk 1-2 kanál túrót, majd az egész zselatinos masszát a túró egészéhez adjuk, és alaposan elkeverjük. A 2-2 kanál kivételével a túróhoz adjuk a gyümölcsös, pisztáciás, csokis keveréket, és 10 percre hűtőbe tesszük.

 Egy ugyanakkora átmérőjű, 3-3,5 liter űrtartalmú tálat kibélelünk folpack-kal úgy, hogy a szélei túllógjanak a tál peremén, és az egész tál alja ki legyen bélelve. A piskótát két lapba vágjuk. Az egyiket elnyolcadoljuk, és hegyükkel befelé a tál oldalára fektetjük, nyomkodjuk a tésztát.

 2,5 dl tejszínt habbá verünk, és több részletben a túrókrémhez keverjük, és a tálba a piskótára simítjuk. A tetejére tesszük a másik piskótalapot. Visszahajtjuk rá a folpack-ot, és 12  órára a hűtőbe tesszük.

 Tálalás előtt lapos tálra borítjuk, és a fóliát levesszük róla. A maradék tejszínt habbá verjük, és bevonjuk vele a tortát. Megszórjuk a cseresznyeszemekkel és a félretett gyümölcskeverékkel.

 

 

   Citromos túrótorta

   Hozzávalók / 8 adag

   Az 1. piskótalaphoz (3 tojásos)

   3 db tojás

  1.5 evőkanál  forró víz

   110 g cukor

   1 csipet só

   95 g finomliszt

   1 teáskanál  sütőpor

   0.75 tasak vaníliás pudingpor

   5 csepp rumaroma

   A 2. piskótalaphoz (2 tojásos)

     2 db tojás

     1 evőkanál  forró víz

     75 g cukor

    1 csipet só

     65 g finomliszt

    1.5 kávéskanál  sütőpor

    0.5 csomag vaníliás pudingpor

    4 teáskanál cukrozatlan kakaópor

    5 csepp csokoládé aroma

    A 3. piskótalaphoz (3 tojásos)

    3 db tojás

    1.5 vőkanál  víz

    110 g cukor

    1 csipet só

     95 g finomliszt

    1 teáskanál  sütőpor

    0.75 tasak vaníliás pudingpor

    10 csepp rumaroma

     A túrókrémhez

    250 g tehéntúró

    225 g tejföl

    2 teáskanál porcukor (ízlés szerint)

    1.5 dl habtejszín

    0.5 teáskanál zselatin (nagyon kevés kell)

    1 csomag habfixáló

    1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

    1 fél citromból nyert citromlé

     A citromkrémhez

    6 dl habtejszín

    2 csomag habfixáló

    1 teáskanál citromhéj (reszelt, ízlés szerinti mennyiség)

    2 citromból nyert citromlé

    3 evőkanál  tejföl

     Elkészítés:

A tojásokat tálba ütjük, és forró vízzel robotgéppel 1 perc alatt habosra keverjük. Majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót, majd 2 percig tovább keverjük a robotgéppel.

Közben a lisztet, sütőport és a pudingot összekeverjük, majd a tojáskrémbe keverjük. A tésztát 26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük, és elsimítjuk. 

A 3 tojásos piskótalapból kettőt,  a 2 tojásos piskótalapból egyet sütünk. A 3 tojásos lapok sütési ideje  (külön-külön) 30-35 perc, a 2 tojásosé 15-20 perc.

 A túrókrémhez az 1 - 1,5 dl habtejszínt robotgéppel felverjük, amíg kemény hab nem lesz belőle. Majd hozzáadjuk a túrót, a porcukrot, a tejfölt, a habfixálót, a citromhéjat, a citromlevet, és robotgéppel összedolgozzuk. (Zselatin nem kötelező bele, de én 300 ml forró vízbe tettem 4 mokkáskanál zselatin, majd lehűtöttem, és beletettem.)

Citromos krémhez a habtejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és robotgéppel összedolgozzuk.

 Az egyik 3 tojásos tésztára rákenjük a túrókrém felét, valamint a citromos krémből húzunk egy vékony réteget a túrókrémre. Erre kerül a 2 tojásos kakaós tészta, amire rákenjük a maradék túrókrémet, valamint erre is húzunk egy vékony citromkrém réteget. Erre pedig rákerül a harmadik tészta. A maradék citromos krémmel megkenjük a torta oldalát, tetejét, valamint reszelt citromhéjjal díszítjük.

 

 

  Csokoládétetős  epres túrótorta

  Hozzávalók / 12 adag

  A tésztához

   5 db tojás

   3 evőkanál finomliszt

   2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   5 evőkanál  cukor

   0.5 csomag sütőpor

    A krémhez

    50 dkg tehéntúró

    5 dl habtejszín (vagy hulala)

    2 csomag zselatinfix

    150 g tejföl

    15 dkg porcukor

    4 evőkanál  méz

    50 dkg eper

    A tetejére

    20 dkg étcsokoládé

     2 dl habtejszín

      Elkészítés:

 A tortaformánknál nagyobb tepsiben, hagyományos módon piskótát sütünk. Majd ebből vágjuk ki a karimának megfelelő méretet. (Erre azért van szükség, mert a piskóta -ha eleve  kerek formában  sütjük- kihűlés után összemegy, és kifolyik belőle a krém.)Összekeverjük a túrót a tejföllel, mézzel és a porcukorral  A tejszínt félig felverjük, hozzáöntjük a zselatinfixet és kemény habbá verjük, a túróhoz keverjük. Ha hulalát használunk, nem kell zselatinfix.

Az epret megmossuk, és a szemeket félbevágjuk.

A kerek tortaforma oldalát kibéleljük  sütőpapírral, ezt vékonyan megolajozzuk, hogy majd könnyen el tudjuk távolítani, és az eperszemek szép tiszták maradjanak.

Belehelyezzük a piskótát, majd a vágási felületükkel kifelé állítva körbe rakjuk eperrel. A maradékból teszünk félre a díszítéshez, a többit a krémbe keverjük. Ráöntjük a túrókrémet, és hűtőbe tesszük.

Felolvasztjuk a tejszínben a csokoládét, picit hűtjük, és a torta tetejére öntjük.

Ha megszilárdult, levesszük a karikát és a papírt.

 Eperrel díszítjük.

 

 

  Berlini túrótorta

  Hozzávalók / 12 adag

   A tésztához

    200 g finomliszt

    0.5 csomag sütőpor

    125 g vaj

    125 g cukor

    1 csipet só

    1 fél citromból nyert citromlé

    A töltelékhez

    1 kg tehéntúró

     2 db tojás

     200 g cukor

     2 csomag vaníliás cukor

    1 csipet só (nagy)

     160 g vaj (olvasztott)

     70 g finomliszt

     0.5 csomag sütőpor

     Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát. A száraz hozzávalókat összekeverjük, belefacsarjuk a citromot, elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat. Addig gyúrjuk, míg egységes tésztát nem kapunk. Hűtőbe tesszük

. Következik a töltelék. A túrót összetörjük és összekeverjük a tojássárgákkal, a cukrokkal, a sóval és a sütőporos liszttel.

A vajat megolvasztjuk, majd óvatosan a túrókrémhez keverjük, nehogy annak hidegsége miatt a vaj kicsapódjon.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és azt is a töltelékhez forgatjuk.

A tésztát elővesszük a hűtőből, a 2/3 részével kibélelünk egy kerek formát.

 Beleöntjük a tölteléket, a maradék 1/3 résszel pedig morzsa formájában beborítjuk a tetejét.

 Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk.

A sütőben hagyjuk kihűlni, mert ha hirtelen hűl le, nagyon belappad a közepe és letörik a pereme.

 

0.03 mp