Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Túrós Sütemények

 

Túrós Sütemények

 

  Őszi túrós-barackos kocka

  Hozzávalók 4 főre

  Tésztához:

  5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

  20 dkg tönkölybúza liszt

  15 dkg porcukor

  2 db tojás

  5 dkg vaj

  1 csipet himalája só

  1 kávéskanál szalalkáli

  Krémhez:

  25 dkg vaj

  50 dkg túró

  20 dkg porcukor

  2 csomag vaníliás cukor

  1 késhegynyi himalája só

  0,5 citromból nyert citromhéj

  2 közepes db őszibarack

    Elkészítés:

1.Tészta:

Atojásokat a cukorral, sóval és a vajjal robotgéppel simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a szalalkálit és a  liszteket, homogénné összedolgozzuk, majd kb. 1/2 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a krémet.

2.Krém:

A vajat a cukorral, sóval, vaníliás cukrokkal robotgéppel simára keverjük, majd hozzáadva a túrót, a citromhéjat még 2-3 percig keverjük.

3.Megmossuk, lehúzzuk a héját a barackoknak, kis kockákra aprítjuk, és belekeverjük a túrós-vajas krémbe.

4.Egy nagy tepsit megfordítunk, sütőpapírt teszünk rá, és kicsit meglisztezzük.

5.Elővesszük a tésztát, 2 felé vesszük, és az első cipót ráhelyezzük a tepsire, meglisztezzük a tetejét, és sodrófával vékony lappá nyújtjuk.

6.Előmelegített sütőbe toljuk, és 180 fokon, körülbelül 8-10 percig sütjük, amíg szép világosbarna nem lesz. Kivesszük a sütőből, és ha egy kicsit hűlt, akkor egy nagy méretű tálcára átrakjuk, és egyenletesen szétoszlatjuk rajta a túrós-vajas krémet. Gyorsan és óvatosan dolgozzunk, mert nagyon törékeny a tészta.

7.Ezután a második tészta cipót is hasonlóképpen kinyújtjuk a kihűlt, sütőpapíros, lisztezett tepsin, és készre sütjük. Ha kihűlt, akkor befedjük vele az előző lapot.

8.Tálalás előtt 2-3 órát állni hagyjuk, hogy megfelelően megpuhuljon a szeleteléshez.

 

 

 

Márványos túrókocka

hozzávalók 6 főre

Piskótához:

  3 tojás

  150 g cukor

  150 g liszt

  1 púpos evőkanál  holland kakaópor

  0,5 dl olaj

  1 mokkáskanál  szódabikarbóna

  Krémhez:

  250 g ricotta vagy krémes túró

  100-150 g porcukor (ízlés szerint)

  1 csomag  bourbon vaníliás cukor

  1 citrom reszelt héja

  2 evőkanál  tejföl

  1 evőkanál  zselatin

  200 g habtejszín

   Márványozáshoz:

  50 g ét- vagy tejcsoki

  1 evőkanál  olaj

  Tetejére:

  csoki máz

    Elkészítés:

1.A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd hozzáadva a cukrot, keményre dolgozzuk.

2.Hozzáadjuk a sárgákat és az olajat, majd végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóval és szódabikarbónával elkevert lisztet.

3.Vajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

4.A krémhez kikeverjük a túrót a cukorral és a reszelt citromhéjjal. A behűtött  tejszínt kemény habbá verjük.

5.A zselatint felmelegítjük a tejfölben, és simára keverjük.

6.A habot összedolgozzuk a túróval, és óvatosan csurgatva belekeverjük (géppel) a zselatinos tejfölt.

7.A csokit gőz fölött vagy mikróban összemelegítjük az olajjal, majd hagyjuk, hogy hűljön, és kezdjen visszasűrűsödni.

8.A kihűlt piskótát lapjában elvágjuk. Célszerű az alsó lapot visszatenni a tepsibe, amiben sütöttük, mert így egyszerűbb a dermesztés. Egyenletesen rákenjük a túrós habot, rákanalazzuk  a csokit, és villával belehúzzuk a habba.

9.Rövid időre betesszük a hűtőbe, hogy a hab kissé szilárduljon, majd ráhelyezzük a felső lapot, és csoki mázzal bevonjuk.

10.Egy éjszakán át hűtőben dermesztjük.

 

 

 

  Habos túrós lepény

  Hozzávalók 6 főre

  Tésztához:

  30 dkg liszt

  2 tojássárgája

  csipet só

  1,5 dkg élesztő

  1,5 dl langyos tej

  1 kanál cukor

  4 dkg olvasztott Rama

    Töltelékhez:

    1 kg túró

    4 tojássárgája

    6 kanál búzadara

   10 dkg cukor

   1 csomag  vaníliás cukor

     Habhoz:

   10 tojásfehérje

  20 dkg cukor

    Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk: az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk.

2.Egy nagy tepsit kivajazunk, elterítjük benne a tésztát, majd letakarva kelesztjük.

3.Ezalatt a töltelék hozzávalóit összedolgozzuk.

4.Amikor a tészta megkelt, szépen elosztjuk rajta a tölteléket, majd előmelegített sütőben, 180 C°-on kb. 20 percig sütjük.

5.Közben felverjük a 10 tojásfehérjét, mikor majdnem kész, beleszórjuk a cukrot és tovább verjük, míg a cukor elolvad.

6.A habot rásimítjuk a már majdnem kész sütire, majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Akkor jó, amikor a hab teteje kissé barnulni kezd.

 

 

 

  Túrós zserbó

  Hozzávalók 10 főre

  Tésztához:

  40 dkg liszt

  15 dkg cukor

  1 tojássárgája

  3 evőkanál  tejföl

  5 dkg zsír

  1 kávéskanál  szódabikarbóna

  Túrótöltelékhez:

  50 dkg túró

  20 dkg porcukor

  3 evőkanál  gríz

  3 tojás

  1 vaníliás cukor

  citromhéj

  Diós töltelékhez:

  25-30 dkg dió

  10 dkg cukor

  vaníliás cukor

  citromhéj

  lekvár a kenéshez

    Elkészítés:

1.A tésztához valókat összegyúrjuk, majd 3 cipót készítünk belőle. Az első cipót kinyújtjuk a tepsi méretéhez, majd a kilisztezett tepsibe nyújtjuk és megszórjuk a cukros dióval, majd ráreszeljük a citromhéjat.

2.A túrót áttörjük villával, hozzátesszük a cukrot, tojássárgáját és a citromhéjat, majd felverjük a 4 tojásfehérjét (1 tojásfehérje maradt a tésztából és azt is hozzátettem), és lágyan hozzátesszük a habot a túróhoz.

3.Megkenjük lekvárral a második tésztalap alját, majd rátesszük a túrótölteléket és rátesszük a 3. lapot.

4.Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

5.A tetejét porcukorral vagy csoki mázzal lehet bevonni.

 

 

 

  Rákóczi túrós

  Hozzávalók 12 főre

  Tészta:

  100 g kukoricaliszt

  200 g finomliszt

  200 g ráma

  100 g porcukor

  fél citrom héja

  2 db tojás

  Töltelék:

  1 kg túró

  300 g cukor

  3 csomag  vaníliás cukor

  100 g búzadara

   Hab:

  10 db tojásfehérje

  kevés víz

  500 g cukor

  kis üveg  baracklekvár

   Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóiból gyorsan egynemű tésztát gyúrunk.

2.8 mm vastagra nyújtjuk, előmelegített 180 fokos sütőben világos barnára sütjük.

3.A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.

4.Megkenjük forró baracklekvárral a tésztát, és ráborítjuk a túró tölteléket, amit nedves kézzel elegyengetünk.

5.Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg mikor megnyomkodjuk a kezünkkel nem ragad rá.

6.A habhoz a tojásfehérjét a cukor 1/3-ával kemény habbá verjük, közben a maradék cukrot lábosba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Szirupot főzünk belőle, ez elég sokáig tart, úgyhogy a hab felverésével ráérünk kicsit várni. Akkor jó a szirup, ha egy mélytányérba teszünk hideg vizet, és egy kanállal kiveszünk a szirupból, és beleöntjük, kézzel fel tudjuk venni, és kemény golyót tudunk formálni belőle. Ekkor hozzáöntjük a kemény habhoz, és egyneművé keverjük.

7.Csillagcsöves habzsákkal átlósan rányomjuk a habot, és megszórjuk porcukorral.

8.Addig sütjük már csak, míg a hab kissé rászárad.

9.Majd ismét habzsák segítségével rányomjuk a baracklekvárt átlósan.

 

 

 

  Túrós krémes

  Hozzávalók 4 főre

  Tésztához:

  25 dkg liszt

  5 dkg vaj (margarin)

  15 dkg cukor

  2 tojás

  1 mokkáskanál  sütőpor

  1 evőkanál tej

  csipetnyi szalalkáli

  Krémhez:  

   5 dkg túró

  15 dkg vaj (margarin)

  20 dkg cukor

  1 csomag  vaníliás cukor

  2 dl tej

  2 evőkanál  liszt

   Elkészítés:

1.A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzátesszük a cukrot és a tojásokat, a sütőport, majd a tejben feloldott szalalkálit.

2.A tésztát 3 részre osztjuk és lisztezett, zsírozott (margarinozott) tepsin kisütjük.

3.A lisztet a tejjel kikeverjük és krémmé főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a krém túrós részéhez.

4.A cukrot a vajjal habosra keverjük, beletesszük a vaníliás cukrot és a túrót.

5.Lerakunk egy réteg tésztát, rá a krém fele, újabb tészta, a krém másik fele, és a harmadik lap.

 

 

 

  Meggyes-túrós lepény

  Hozzávalók 8 főre

  50 dkg túró

  70 szem friss meggy , kimagozva

  4 tojás

  4 evőkanál  joghurt

  10 dkg vaj

  5 evőkanál  búzadara

  2 evőkanál  méz

  3 evőkanál  barna cukor

  2 csomag  vaníliás cukor

  2 kávéskanál  sütőpor

   csipet só

     Elkészítés:

1.A túrót kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a mézzel, a tojássárgával, a joghurttal, a vajjal és a sütőporral.

2.Beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét és a búzadarát.

3.Sütőpapírral bélelt kapcsos formába öntjük, tetejét megszórjuk meggyel.

4.Tűpróbáig sütjük.

5.Langyosan szeleteljük.

 

 

 

   Emeletes élvezet

  Hozzávalók 4 főre

  A piskótához:

  4 evőkanál  liszt

  6 evőkanál  cukor

  6 tojás

  1 sütőpor

  1 dl olaj

  2 evőkanál  kakaó por

   2. réteghez:

  5 dkg túró

  porcukor

  3 dl tejszín (Hulala)

  1 csomag  vaníliás cukor

  3. réteghez:

  2 csomag  Aranka vaníliás krémpor

  5 dl tej

  1 csomag  vaníliás cukor

  4. réteghez:

  2 dl tejszín (Hulala)

  5 dkg porcukor

  A tetejére:

  5 dkg reszelt csokoládé

     Elkészítés:

1.Elkészítjük a piskótát, összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a kakaóport. Ehhez adjuk a tojássárgájákat, és az olajat. Csomómentesre keverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Ezt az egészet kivajazott és lisztezett tepsiben megsütjük.

2.Amíg a piskóta sül, elkészítjük a többi réteget.

3.2. réteg:

A túrót, ha nagyobb darabos, mixerrel krémesítsük. Ehhez keverjük a vaníliás cukrot és az ízlés szerinti porcukrot, majd pedig a habbá vert tejszínt. Ezt a réteget csak a teljesen kihűlt piskótára kenjük egyenletesen.

4.3. réteg:

Az Aranka krémport a tejjel és a vaníliás cukorral sűrű krémmé verjük elektromos habverővel. Ezt a túrós krémre kenjük.

5.4. réteg:

A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd a vaníliás krémre simítjuk. (Ugyan a Hulala tejszín habjának tartása jobb, mint bármelyik másiknak, én szoktam hozzá keverni egy kis habfixálót is, a biztonság kedvéért.)

6.Az egésznek a tetejére jön a csokoládé, majd a tálalásig érdemes néhány órára hűtőbe rakni.

 

 

 

  Málnás-meggyes túrós szelet

  Hozzávalók 6 főre

  Tésztához:

  7 tojás 

  6 evőkanál  liszt

  2 evőkanál  kakaópor

  1 evőkanál  olaj

  7 evőkanál  cukor

  1 csomag  sütőpor

  Túrókrém:

  fél kg túró

  20 dkg porcukor

  20 dkg kocka Rama

  2 csomag  vaníliás cukor

  1 nagy citrom héja

  fél kg meggy 

  10 dkg zsemlemorzsa

   Zselé a tetejére:

  7 dl vadmálna üdítő

  2 csomag  puncs főzős pudingpor

  4 evőkanál  cukor

  1 evőkanál  citromlé

  30 dkg málna

     Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit elkészítjük, mint egy piskótatésztát, és kisütjük.

2.A porcukrot kikavarjuk a margarinnal, és utána a többi hozzávalóval, kivéve a meggy és a zsemlemorzsa.

3.Az üdítőt kifőzzük a hozzávalókkal.

4.A tészta tetejére kenjük a meggyel és zsemlemorzsával összekevert túrókrémet, ezután az elkészült zselét, amihez a legvégén adjuk a málnát, hogy ne főljön szét.

5.Hűtőbe tesszük.

 

 

 

   Kapros-túrós lepény

  Hozzávalók 4 főre

  Tésztához:

  14 dkg olvasztott vaj

  35 dkg liszt

  1 egész tojás

  1 tojássárgája

  2 evőkanál  tejföl

  1,5 dkg élesztő

   Töltelékhez:

   25 dkg túró

   2 egész tojás

   4 evőkanál  cukor

  3 csomag  vaníliás cukor

  kb. 1,5 evőkanál  apróra vágott kapor

  Tejes öntethez:

  4 evőkanál  cukor

  3 csomag  vaníliás cukor

  5 dl tej

    Elkészítés:

1.A lisztből, olvasztott vajból, az 1 tojásból és tojássárgájából, valamint a 2 evőkanál  tejfölből könnyű tésztát dagasztunk. A liszt fajtája és a tejföl befolyásolhatja a tészta állagát, ezért, ha lágynak találjuk, egy kis lisztet, ha pedig keménynek, egy kis tejfölt adhatunk hozzá. Kb. 40 perc alatt 1,5 -szeresére kelesztjük.

2.Mialatt a tészta kel, a kaprot megmossuk, apróra vágjuk. A túrót a cukorral, a tojásokkal, vaníliás cukorral, kaporral összekeverjük.

3.Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, és a tepsi nagyságának megfelelően kinyújtjuk. Ha kisebb a tepsi, nem baj, akkor egy picit vastagabb lesz a tészta. Felcsavarva a sodrófára óvatosan a tepsibe helyezzük, és rásimítjuk a túrótölteléket.

4.Előmelegített sütőben, újrakelesztés nélkül kb. 30 perc alatt, vagy amíg a széle pirosodni nem kezd, megsütjük.

5.A tejet a 4 evőkanál  cukorral, a 3 csomag  vaníliás cukorral felforraljuk, majd a forró tejben a nagyobb kockára vágott lepényeket egyszerűen megfürdetjük. Kicsit magasabb peremű tálcára helyezzük, és a tetejére tejfölt kenünk.

6.Hűtőbe helyezzük, és hidegen tálaljuk.

7.Aki édesebben szereti, a tejfölbe keverhet egy pici porcukrot, de anélkül is egy könnyű, nyári hűsítő finomság.

 

 

 

 

 

0.138 mp