Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Túrós Desszertek

 

Túrós Desszertek

 

Boci süti almával

Hozzávalók:

A tésztához:

5 tojás

25 dkg \"Vénusz sütőmargarin

20 dkg cukor

1 nagy alma reszelve

33 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 dl tej

2 evőkanál holland kakaópor

1 kávéskanál őrölt fahéj

A túrógombóchoz:

50 dkg túró

1 tojás

13 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 narancs reszelt héja

4 evőkanál búzadara

Elkészítés:

Egy nagy tálban a puha margarint a tojásokkal és a cukrokkal géppel 5-6 percig keverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló, de mivel így már sűrű a tészta, kézzel keverjük tovább.

 Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.

 A sütőt 190 fokra előmelegítjük.

 A túrógombócokhoz valókat összekeverjük, majd nedves kézzel kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk, ezeket szépen sorban a tésztára helyezzük, majd kb. 30 percig sütjük.

 Kihűlés után szeleteljük.

 

 

Tavaszváró epres-túrós süti kókuszhabbal

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg cukor

25 dkg \"Vénusz sütőmargarin

1,5 dl tejföl

45 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja

1 tojás

A túrókrémhez:

50 dkg túró

5 tojás sárgája

1 csomag vaníliás cukor

6 dkg cukor

2 marék aszalt vörös áfonya

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál búzadara

Valamint:

70 dkg eper

A kókuszhabhoz:

5 tojás fehérje

5 evőkanál cukor

5 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:

A tésztához valókat egy tálban összekeverjük, picit ragadós a tészta, majd egy közepes méretű (28 cm x 32 cm) tepsibe nyomkodjuk, kb. 1-1,5 cm vastagságú legyen. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

 A túrós töltelékhez is mindent összekeverünk, majd a nyers tésztára rákanalazzuk és elsimítjuk rajta.

 Erre jönnek a félbevágott eperszemek (ha fagyasztott epret használunk, előtte engedjük fel).

 Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

 Ez idő alatt a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd a végén a kókuszreszeléket is beleszórjuk.

 A megsült tészta tetejére simítjuk a habot, és 120 fokon, légkeveréssel (ha van) szárítjuk további kb. 15 percig. Úgy ellenőrizzük, hogy kinyitjuk a sütőt, és a kezünkkel a habhoz érve, ha van egy kis kérge és nem ragad az ujjunkhoz, akkor már jó.

 Hagyjuk kihűlni, és kockákra vágva kínáljuk.

 

 

Tejszínes-túrós szelet

Hozzávalók:

6 tojás

6 evőkanál liszt

6 evőkanál cukor

csipet só

50 dkg túró

25 dkg \"Vénusz sütőmargarin

2 tojás

2 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

A tetejére:

4 dl tejszín

reszelt csoki

Elkészítés:

A 6 tojásból piskótát sütünk: kézi elektromos habverővel a 6 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, a cukrot 2-3 részletben hozzáadva tovább verjük (jó fényes, kemény habot kell kapnunk), majd a 6 tojássárgáját egyenként beleverjük. Utoljára a lisztet 2 részletben fakanál segítségével óvatosan beleforgatjuk. Az így kapott piskótatésztát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. A tésztát tálcára borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk, hűlni hagyjuk.

 A túrókrémhez a margarint habosra keverjük a 2 evőkanál cukorral, az egész tojásokkal, a vaníliás cukorral és a citrom héjával, majd belekeverjük az áttört túrót. A túrókrémet rákenjük a piskótára, majd a tejszínt kevés cukorral kemény habbá felverve a túrókrémre kenjük.

 Díszítésnek jó minőségű keserű csoki reszelékkel megszórjuk.

 

 

Meggyel rakott ricottás sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:

7 tojás

6 púpos evőkanál finomliszt

1 evőkanál kakaópor

1 evőkanál Vénusz olaj

7 evőkanál cukor

1 csomag sütőpor

1 narancs reszelt héja

1 kávéskanál őrölt fahéj

pici só

A krémhez:

50 dkg ricotta (édes túró)

3 dl tejföl

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

3-4 evőkanál cukor

1 csomag instant zselatin fix

Valamint:

1 üveg meggybefőtt

1 csomag zselatin fix

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A sárgákat a cukorral és az olajjal jól kikeverjük, mehet bele a többi hozzávaló, végül a keményre vert hab. 170 fokon nagy, lapos tepsiben piskótát sütünk, kb. 12 perc alatt.

 Amíg sül a piskóta elkészítjük a krémet. Egy nagyobb tálban összekeverjük a hozzávalókat, a végén hozzáadjuk a zselatin fixet is, és mehet a hűtőbe.

 A meggybefőtt levét egy tálba szűrjük, ehhez adjuk a másik zselatin fixet, kikeverjük, és mehet a hűtőbe.

 Ha kihűlt a piskóta, félbevágjuk, tálcára rakjuk, mehet rá a túrós krém fele, piskóta, majd a maradék krém. A tetejét meggyszemekkel kirakjuk, és a meggyes zselét rákanalazzuk. Érdemes keretbe tenni dermedésig, hogy ne csússzon szét. Pár óra hűtés után szeletelhető.

 

 

Barackos-narancsos túrótorta

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg finomliszt

7 dkg cukor

1 kávéskanál ánizsmag

15 dkg \"Vénusz sütőmargarin

pici só

1 csomag vaníliás cukor

1 tojás

1/4 sütőpor

A töltelékhez:

50 dkg ricotta édes túró

2 dl 20 %-os tejföl

1 narancs reszelt héja + leve

1 citrom reszelt héja

13 dkg \"Vénusz sütőmargarin

10 dkg cukor

1 kupak triple sec

1,5 csomag főzős vaníliás pudingpor

3 tojás

Valamint:

5 evőkanál narancs- vagy baracklekvár

1 doboz őszibarack befőtt

2 marék aprított aszalt gyümölcs (mediterrán mix) vagy mazsola

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit  egy tálban jól összekeverjük , majd egy kivajazott 26 cm-es tortaformába belenyomkodjuk, egy kis peremet is hagyva neki. 180 fokos sütőben elősütjük  20 percig.

 Ez idő alatt elkészítjük  a túrós tölteléket. Egy nagyobb tálba tesszük az a többi hozzávalót: margarin, túró, tejföl, cukor, tojások, reszelékek, pudingpor,és jól  összekeverjük , majd botmixerrel pépesítjük.

 A sütőből kivesszük  az elősütött tésztát, megkenjük  vastagon lekvárral, a barackok felét felszeleteljük és  elosztjuk  a tészta tetején,  majd megszórjuk  az aszalt gyümölcsökkel, erre ráöntjük  a túrós masszát, a tetejét a maradék barackbefőttel díszítjük , és ezt is megszórjuk  az aszalt gyümölcsökkel.

 Visszatesszük  a sütőbe, és 170 fokon még 1 órát sütjük. Csak kihűlés után szeleteljük.

 

 

Részeges körtés-túrós torta

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

13 dkg vaj

6 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 egész tojás

pici só

A töltelékhez:

3 db szép, keményebb körte

4 evőkanál gyümölcs pálinka

50 dkg túró

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag főzős vaníliás pudingpor

25 dkg vaj

15 dkg cukor

1 kiskanál ánizsmag

8 dkg kókuszreszelék

1 evőkanál holland kakaópor

Elkészítés:

A tésztához valókat összedolgozzuk majd , belenyomkodjuk  egy 26 cm-es tortaformába, amit előtte kivajazunk. A hűtőbe tesszük , amíg a krémet elkészítjük.

 A körtéket megpucoljuk és , kicsumázzuk majd , felkockázzuk, és a pálinkával meglocsoljuk egy tányérban.

 A krémhez 2 tálat használunk. Először a puha vajat a cukorral és vaníliás cukorral géppel jól kikeverjük, majd mehet bele a túró, a kókuszreszelék, az ánizsmag, a vaníliás pudingpor, géppel tovább keverjük. A körtekockákról a pálinkát beleöntjük, majd 2 felé osztjuk a krémet. Az egyik feléhez még hozzákeverjük a holland kakaóport.

 A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

 Kivesszük  a hűtőből a tésztát,és  rászórjuk  az aljára a körtéket, erre jön a kakaós krém, amit elsimítunk , majd kiskanállal rákanalazzuk  a másik (világos) krémet, és ezt is elsimítjuk , és mehet a sütőbe 70 percet sülni. Csak kihűlés után szabad felszeletelni.

 

 

 

Őszibarackos-ánizsos ricottatorta

Hozzávalók:

50 dkg ricotta túró

13 dkg \"Vénusz sütőmargarin

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

4 tojás

1 citrom reszelt héja

1 csomag sütőpor

1 kávéskanál ánizsmag

2 maréknyi aszalt gyümölcs (mediterrán mix)

3 db őszibarack (konzerv)

3 evőkanál búzadara

\"Vénusz sütőmargarin

zsemlemorzsa

Elkészítés:

Egy kerek 22 cm-es tortaformát kikenünk vajjal  és megszórjuk zsemlemorzsával.

 A tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét pici sóval és pici cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a többi cukorral,és  a puha margarinnal , jól kikeverjük, mehet bele a többi hozzávaló, végül a fehérjehabot is beleforgatjuk.

 A keveréket a kikent formába simítjuk, barackszeletekkel megszórjuk a tészta  a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.

A tortaformában hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

 

 

Mákos-barackos mini túrótorta

Hozzávalók:

egy 18 cm-es formához:

A tésztához:

13 dkg liszt

6 dkg \"Vénusz sütőmargarin

4 dkg cukor

pici só

1 tojás sárgája

A mákos krémhez:

5 dkg darált mák

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál cukor

0,5 dl forralt tej

A túrókrémhez:

1 tojás + a tésztából kimaradt fehérje

25 dkg túró

8 dkg cukor

2 evőkanál búzadara

1 citrom reszelt héja

Valamint:

6 db sárgabarack negyedelve (konzerv is lehet)

2 kiskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

A tészta  valóit jól t összedolgozzuk, és belenyomkodjuk egy kivajazott, 18 cm-es kerek kapcsos formába,és  hagyunk  neki egy 1,5 cm-es peremet.  Betesszük a hűtőbe, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

 A mákos töltelékhez valókat összekeverjük a forralt tejjel.

 A túrós töltelék hozzávalóit is összekeverjük.

 A tésztát kivesszük a hűtőből, rászórjuk a barackot, erre szórunk egy kis fahéjat és cukrot, majd elegyengetjük rajta a mákos tölteléket, ezen pedig a túrós tölteléket.

 Elsimítjuk a tetejét, 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.

 

 

Barackos-szedres túrótorta

Hozzávalók:

A piskótához:

8 tojás

8 púpozott evőkanál liszt

fél csomag sütőpor

8 evőkanál cukor

1 dl Vénusz olaj

A krémhez:

50 dkg túró

5 dl tejszín

6 evőkanál porcukor

2 csomag vaníliás cukor

2,5 dkg zselatin

1 dl befőttlé

1 csomag tortazselé

1 csomag habfixáló

1 üveg őszibarackbefőtt

30-40 szem szeder

Elkészítés:

A piskótát megsütjük, kihűtjük, majd kettévágjuk. Tálcára tesszük a tortaalátétet, 4-5 cm széles alufólia csíkot teszünk a tortalap széle köré, majd ráhelyezzük a piskótát. A tortakarikát köré tesszük.

 A zselatint beáztatjuk a barackbefőtt levébe, majd felolvasztjuk, és langyosra hűtjük. A fél liter tejszínből félreteszünk 1 dl-t, a többit felverjük a langyosra hűlt zselatinnal. (A zselatint folyamatosan csurgatjuk bele a tejszínbe.)

 A túrót krumplinyomón áttörjük, majd beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejszínhabot. A krém egyharmadát félrerakjuk a torta tetejére és az oldalához.

 Az őszibarackbefőttből kiveszünk néhányat a díszítéshez, a többit összekockázzuk. Az összekockázott őszibarackbefőttet belekeverjük a túróba, majd a piskótára simítjuk. Ebbe belenyomkodunk 20-30 szem szedret is, és rátesszük a másik piskótalapot.

 A félretett krémből 3-4 evőkanálnyit hagyunk a torta oldalára, majd a torta tetejére kenjük a többi. Tetejére gyümölcsöt teszünk, majd bevonjuk a tortazselével.

 Ha megdermedt a a tortazselé, akkor levesszük a karikát (előtte késsel körbevágjuk), majd az oldalát is bevonjuk. Az oldalát meghinthetjük darált dióval vagy darált babapiskótával.

 A tejszínhab maradékát (1 dl) a habfixáló harmadával kemény habbá verjük, és díszítjük vele a tortát. Ezután kivesszük az alufóliát alóla, így a tálca tiszta marad, nem lesz krémes, ugyanakkor nem kell már áttenni másik tálcára.

 

 

Piskótatekercses túrótorta

Hozzávalók:

6 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

6 tojás

6 evőkanál liszt

1 csomag vaníliás cukor

csipet só

1/2 csomag sütőpor

szilvalekvár

A töltelékhez:

50 dkg túró

3 dl tejföl

3 csomag vaníliás cukor

1 tojás

1 citrom reszelt héja

csipet só

25 dkg szőlő

1 csomag zselatin

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk , a fehérjét a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük . Ezután a tojások sárgáját és a lisztet apránként hozzákeverjük . Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük  a tésztát, és 200 fokos sütőben 15 perc alatt arany barnára sütjük.  Ezután még melegen, egy nedves konyharuhára borítjuk , felcsavarjuk , és várunk 5 percet.

 Ezután kicsavarjuk , és megkenjük a lekvárral, és újra feltekerjük , majd  hűtőbe tesszük  fél órára.

 Közben a töltelékhez összekeverjük  a túrót a tejföllel, a cukrokkal, a tojással, majd beleforgatjuk  a leszemezett szőlőt. Félretesszük.

 A kihűlt piskótát felszeleteljük , és egy gömbölyű tálra helyezzük. A zselatint felforraljuk , és a  túrós töltelékhez keverjük . Az egészet ráöntjük a piskótára. Utána 3 órára hűtőbe tesszük, mikor megszilárdul, már lehet is fogyasztani.

 

 

Tejszínes túrótorta egyszerűen

Hozzávalók:

A piskótához:

3 tojás

3 evőkanál liszt

3 evőkanál cukor

1/2 csomag sütőpor

A krémhez:

5 dl tejszin

50 dkg túró

20 dkg porcukor

1 csomag zselatin fix

2 evőkanál tejföl

reszelt citromhéj

Elkészítés:

Piskótát sütünk hagyományos módon csatos tortaformában.

 A krémhez a túrót a cukor felével, citromhéjjal és 2 kanál tejföllel simára keverjük. A tejszínt a maradék cukorral és a zselatin fixszel habbá verjük, majd összeforgatjuk a túróval.

 A krémet a piskótára öntjük, díszítjük, és 3 órát hűtjük.

 

 

Mandarinos túrótorta

Hozzávalók:

A tésztához:

6 egész tojás

20 dkg porcukor

1 evőkanál vaníliás cukor

2 evőkanál meleg víz

2 evőkanál erős feketekávé

10 dkg liszt

5 dkg étkezési keményítő

2 teáskanál kakaópor

A krémhez:

1 dkg zselatinpor vagy 6 lap zselatin

7 db mandarin

5 dl tejszín

50 dkg túró

10 dkg porcukor

A díszítéshez:

5 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A 26 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk. és megszórjuk egy kevés  morzsával. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk , a sárgáját a meleg vízzel elkeverjük, majd beletesszük  a cukor felét (szemre), a vaníliás cukrot és a feketekávét, és jó alaposan eldolgozzuk. A tojásfehérjébe teszünk  egy csipet sót, azzal felhabosítjuk, majd a cukor másik felével nagyon kemény habot verjük . A lisztet és az étkezési keményítőt elkeverjük a kakaóporral, és óvatosan összekeverjük  a tojássárgájás  krémmel,  és a felvert tojásfehérjével, A kész masszát az előkészített formába töltjük  és előmelegített, forró sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) 5 percig résnyire nyitott sütőajtónál pihentetjük , majd rácsra tesszük amíg  kihűl. Ha kihűlt, 2 lapba vágjuk.

 A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk , majd felolvasztjuk . Az összes mandarint meghámozzuk és , eltávolítjuk a fehér részt , majd nagyjából egyforma körszeleteket félreteszünk k a torta díszítéséhez, a többit pedig kb. egyforma kockákra felvágjuk. A tejszín felét a cukor felével kemény habbá verjük . Áttörjük  a túrót, amibe belekeverjük  a mandarindarabokat, és óvatosan beleforgatjuk  a felvert tejszínt.

 Összeállítás:

A tészta alját visszatesszük  az összeállított tortaformába, és ráhalmozzuk  a krémet, befedjük  a másik tésztalappal, és a hűtőbe tesszük kb. 3 órára dermedni. A maradék tejszínt kemény habbá verjük  a cukor másik felével. Eltávolítjuk a tortakarikát, és bevonjuk  a tortát a tejszínnel. A félretett mandarinkarikákkal díszítjük a torta tetejét körben, a közepébe pedig étcsokoládé forgácsot szórunk.

 

 

Gesztenyés túrótorta karamellizált ananásszal

Hozzávalók:

1 csomag babapiskóta

50 dkg túró

4 dl tejszín

50 dkg gesztenyemassza

barnacukor

1 csomag zselatin

1 citrom

vanília

1 ananász

vaj

fahéj

Elkészítés:

1. Egy tortaformába babapiskótákat rendezünk.

 2. Habbá verjük a tejszínt pici barnacukorral, kettéosztjuk.

 3. A tejszín egyik felével habosra kavarjuk a gesztenyét.

 4. A másik felét habosra keverjük a túróval, hozzátesszük a vaníliát, a reszelt citromhéjat, 1 kanál barna nádcukrot, egy leheletnyi fahéjat, belecsavarjuk a citrom levét, végül az elkészített zselatint.

 5. A babapiskótára tesszük a túró felét, erre a gesztenyemasszát, majd a túró másik felét is. 4-5 órára hűtőbe tesszük.

 6. Serpenyőben felolvasztunk és karamellizálunk 2 kanál barnacukrot, hozzádobunk 1 kanálnyi vajat, felforraljuk, majd beleforgatjuk a megtisztított, felkarikázott ananászt.

 7. Pár percig hűlni hagyjuk, majd az ananászokat a tortára rendezzük, ráöntjük a karamellt, visszatesszük a hűtőbe, és további 2-3 órán át hűtjük.

 

 

Túrós batyu

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg BL55 finomliszt

5 dkg élesztő

2 tojás sárgája

50 ml olaj

3 dl tej

1,5 evőkanál cukor

A töltelékhez:

50 dkg túró

1 tojás sárgája

1 reszelt citrom héja

cukor

vaníliás cukor ízlés szerint

A batyu kenéséhez:

cukros tej

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben, majd a tészta többi hozzávalóit összegyúrjuk, kelesztjük.

 Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, és kb. 10X 10 cm-es darabokra vágjuk. Erre pakoljuk a túrós tölteléket, majd a négy sarkát összehajtogatva batyut formálunk belőle.

 Olajozott, lisztezett tepsire tesszük, majd hideg sütőbe toljuk, és 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. A sütés felénél meglocsoljuk a cukros tejjel a batyukat, hogy finom puhák legyenek.

 

 

Fordított barackos-túrós sütemény

Hozzávalók:

4 db őszibarack (vagy befőtt)

20 dkg túró

2 csomag vaníliás cukor

15 dkg liszt

2 dl tej

10 dkg cukor

3 db tojás

csipet só

Elkészítés:

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és a szeletelt barackot egymás mellé tesszük. A tojást a cukorral, majd a liszttel jó alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet és a túrót, és így is jól kikeverjük, majd a barack tetejére öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük (kb. 30-35 perc). Ha megsült, még melegen tálcára borítjuk, és a papírt óvatosan lehúzzuk róla.

 

 

Túrós kosárka

Hozzávalók:

50 dkg rétesliszt

25 dkg \"Vénusz  sütőmargarin

20 dkg porcukor

1 csomag sütőpor

2 csomag vaníliás cukor

5 tojás

25 dkg túró

csipet só

1 evőkanál tejföl

bolondításként sütésálló lekvár (pl. sárgabarack)

Valamint:

10-20-30 kosárka forma

Elkészítés:

A lisztet, a margarin 3/4 részét, 5 dkg porcukrot, a sütőport, 1 csomag vaníliás cukrot, 4 tojássárgáját, csipetnyi sót, 1 evőkanál tejfölt összedolgozzuk. A túrót a maradék porcukorral, 1 egész tojással és 1 csomag vaníliás cukorral összekeverjük, majd a 4 tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és a túróhoz keverjük. Veszünk egy kosárka formát, beleteszünk kevés tésztát, az oldalához nyomkodjuk, majd kevés lekvárt rakunk bele, és megtöltjük a túrós krémmel. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, lapos tepsin fél órát sütjük. Kihűlés után kirázzuk a formából. Jó étvágyat hozzá.

 

 

 

Francia túrós pite

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt

12 dkg \"Vénusz sütőmargarin

1 tojás sárgája

1/2 csomag sütőpor

5 dkg kristálycukor

pici tej

A töltelékhez:

2 csomag vaníliás cukor

reszelt citromhéj

mazsola

1 tojás sárgája

50 dkg túró

ízlés szerinti cukor

2 tojásfehérje habbá verve

A vaníliakrémhez:

1 csomag pudingpor

cukor

tej

Elkészítés:

A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, a harmadát félretesszük. A maradék tésztát sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe nyújtjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, utoljára forgatjuk bele a tojások kemény habját. Ezt a túrós krémet a tésztára kenjük. Majd 1 csomag vaníliás pudingport megfőzünk a tasakon lévő leírás szerint, és még melegen a túrókrémre öntjük. Végül a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

 

 

Rákóczi túrós

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg teavaj

10 dkg porcukor

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

2 tojássárgája

csipet só

reszelt citromhéj

A töltelékhez:

50 dkg túró

2 tojássárgája

2 evőkanál méz

5 dkg mazsola

2 evőkanál tejföl

1 evőkanál búzadara

reszelt citromhéj

1 csomag vaníliás cukor

A tojáshabhoz:

4 db tojásfehérje

25 dkg porcukor

pár csepp citromlé

baracklekvár

Elkészítés:

Linzertésztát készítünk  és , kézzel a tepsibe nyomkodjuk . A kb. 1,5 cm vastagságú tésztát félig megsütjük . A tésztát vékonyan megkenjük  baracklekvárral, majd erre rásimítjuk  a kikevert túrókrémet. A túrókrémbe méz helyett cukrot is lehet tenni (a mennyisége ízlés dolga). A tojásfehérjét a pár csepp citromlével kemény  habbá verjük , majd hozzákeverjük  a cukrot. Gőz felett még tovább verjük a habot, így nem fog összeesni. A hab felét a túrókrémre simítjuk , a másik felét ki nyomózsákba tesszük és ,  berácsozzuk  vele a sütemény tetejét. A süteményt visszatesszük  még a sütőbe, s lassú tűzön szárítjuk.

 

 

Lusta túrós barackkal

Hozzávalók:

60 dkg rétesliszt, 2 dkg  kristálycukor, 1 csomag sütőpor; a töltelékhez: 75 dkg túró, 1 üveg őszibarackbefőtt; az öntethez: 3 tojás, 2 dkg  kristálycukor, 4-6 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor; valamint: 12,5 dkg sütőmargarin

Elkészítés:

A réteslisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük, 2 részre osztjuk. Az öntet hozzávalóit is összekeverjük.

Egy kivajazott tepsibe beleöntjük a lisztes keverék felét, rámorzsoljuk a túró felét, megszórjuk a felszeletelt barackkal, majd jön a túró másik fele, végül a maradék lisztes keverék. Leöntjük az öntettel, a felolvasztott margarinnal meglocsoljuk, ügyelve, hogy mindenhova kerüljön, és lassú tűzön megsütjük.

 

 

Túrós pite

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt, 25 dkg sütőmargarin, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 pohár tejföl, 2 tojássárgája, a töltelékhez: 50 dkg túró, 3 tojás, cukor ízlés szerint, vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt (vagy darált piskóta), reszelt citromhéj, aki szereti, tehet bele mazsolát is

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hagyjuk picit pihenni, és ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, úgy keverjük a túrós masszába.

A tészta 2/3-ad részét tepsibe terítjük (nem kell túl vastagon), ezen elegyengetjük a túrós tölteléket. A tetejét négyzetrácsosan befedjük a maradék tésztával (vagy ráborítani, ha vékonyra van nyújtva). Megszurkáljuk, és sütőbe tesszük. Forrón vaníliás porcukorral megszórjuk.

 

 

Mazsolás-túrós lepény

Hozzávalók:

40 dkg búzarétesliszt

20 dkg vaj

3 db tojássárgája és fehérje

csipet étkezési só

3,5 dl tejföl

1 kg tehéntúró

20 dkg porcukor

1 db citrom

10 dkg mazsola

2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Lépés 1

35 dkg búzaréteslisztet átszitálunk, összegyúrjuk a vajjal, a tojások sárgájával, csipetnyi sóval és 2 dl tejföllel.

Lépés 2

Kétfelé választjuk a tésztát. Az egyik felét kinyújtva tepsibe fektetjük.

Lépés 3

Elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, 1,5 dl tejfölt, a mazsolát, 5 dkg búzaréteslisztet, a vaníliás cukrot és a felvert tojásfehérjét. Összekeverjük, és egyenletesen elosztjuk a tepsiben lévő tésztalapon.

Lépés 4

A tészta másik felét kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk a tetejét, és 160 ° C-os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Lépés 5

Pihentetés után szeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

 

Almás, túrós, meggyes pite

Hozzávalók

Az almás töltelékhez :

2 kg alma

1 db citrom

10 dkg porcukor

egy kevés fahéj

10 dkg darált, édes háztartási keksz

A túrós töltelékhez :

50 dkg túró

5 dkg mazsola

1 db citrom reszelt héja

2 db tojás

15 dkg porcukor

1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

1 dkg vaníliás krémpuding

A meggyes töltelékhez :

1 kg kimagozott meggy

10 dkg darált dió

5 dkg zsemlemorzsa

15 dkg kristálycukor

egy csipetnyi fahéj

A tésztához :

7 dkg kristálycukor

egy csipet só

1 dl tejföl

1 db tojás a tészta megkenéséhez

3 dkg Dr. Oetker Instant élesztő

45 dkg finomliszt

1 db tojás

25 dkg Rama

Elkészítés:

1.A Ramát a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a liszttel összedolgozott Ramához adjuk és meggyúrjuk a tésztát. Fél óráig hűvös helyen pihentetjük.

2.A tésztát megfelezzük, az egyik felét a tepsinek megfelelő méretre nyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és rákenjük a tölteléket. A másik, kinyújtott tésztalapot ráhelyezzük és villával megszurkáljuk.

3.Az egész tojást és a megmaradt fehérjét felverjük, majd ezzel megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 ° C-on, 20-25 percig sütjük.

4.Almás töltelék: az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Tíz percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a fahéjat. A töltelék alatt a tésztát a darált keksszel meghintjük.

5.Túrós töltelék: a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a langyos vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a pudingport, a citromhéjat, majd az egészet elkeverjük. A végén óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjehabot.

6.Meggyes töltelék: a meggyet jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, ráhintjük a cukorral elkevert fahéjat, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát.

7.Az almás és meggyes változatot fahéjas porcukorral, a túrósat porcukorral hintjük meg és kockákra vágva tálaljuk.

 

 

0.048 mp