Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Turmix Italok

 

Turmix Italok

 

Eperturmix

Hozzávalók 4 főre

1 l tej

5 evőkanál  vaníliás fagyi

eperszörp

1 banán

10 db eper

Elkészítés:

1.A hozzávalókat össze turmixoljuk. :)

 

 

Kefíres eperturmix

Hozzávalók 1 főre

125 g eper

1 evőkanál  cukor

250 ml kefír

1 teáskanál  citromlé

Elkészítés:

1.Az eperből 1 szemet félreteszünk. A többit a kefírrel, a cukorral és a citromlével össze turmixoljuk.

2.Poharakba töltjük, majd a félretett eperrel és citromkarikával díszítjük.

 

 

Reggeli energia turmix

Hozzávalók 1 főre

5 szem datolya

1 banán

0,5 bögre tej

1 kávéskanál  instant kávé (nekem tk, de ez a rész természetesen ízlésfüggő)

1 csipet szerecsendió

1 csipet fahéj

összesen kb. 1 bögre forró víz

Elkészítés:

1.A datolyákat kimagozzuk, és forró vízbe áztatjuk kb. 10 percre.

2.Az instant kávéból kis forró vízzel egy espresso kávét készítünk.

3.Az összes hozzávalót (a kávéval és az áztatott datolyával együtt) a turmixgépbe tesszük, és magas fokozatosan összeturmixoljuk.

4.Frissen fogyasztjuk.

 

 

Narancs-papaya ital

Hozzávalók 3 főre

kb. 400 ml frissen préselt narancslé

½ kis papaja (kb. 400 g)

1 teáskanál  méz

Elkészítés:

1. A papaját meghántjuk, a magokat kikaparjuk, a húsát durva kockákra vágjuk.

2. A papaja kockákat a narancslével és a mézzel együtt botmixerrel pürésítjük.

3. Poharakba öntjük, és azonnal tálaljuk.

 

 

Mangó-banán koktél

hozzávalók 2 főre

1 nagy érett mangó fele

fél banán

1,5 dl tej

ízlés szerint víz (kb. 1,5)

fél evőkanál  méz

őrölt fahéj

Elkészítés:

1.A nagy mangó felét meghámozzuk (azért írom, hogy nagy, mert valahol kicsiket árulnak), összedaraboljuk (inkább lenyessük...), a fél banánt összetördeljük, hozzájuk öntünk kb. 1,5 dl tejet, 1,5-2 dl vizet.

2.Az egészet turmixgépben összeturmixoljuk. Ízesítjük fél evőkanál mézzel és őrölt fahéjjal.

 

 

Csokis banánturmix

hozzávalók 4 főre

4 db banán

6 dl tej

4 teáskanál  méz (opcionális)

100 g étcsokoládé

tejszínhab

A szóráshoz:

kakaópor

fahéj

Elkészítés:

1.Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk.

2.A banánokat karikára vágjuk, turmixgépbe tesszük, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a mézet, és simává turmixoljuk.

3.Az olvasztott csokoládét egy kanál segítségével 4 üvegpohárba szépen körkörösen belecsurgatjuk (persze tehetjük bögrébe, vagy más pohárba is, csak akkor nem mutat olyan jól).

4.Elosztva beletöltögetjük a poharakba a turmixot, majd tejszínhabbal díszítjük, a végén megszórjuk fahéjjal, kakaóporral.

 

 

 

Őszibarackos smoothie

Hozzávalók 4 főre

2 őszibarack

1 nektarin

1 banán

fahéj ízlés szerint

2 evőkanál  méz

a higításhoz őszibaracklé

6-7 jégkocka

Elkészítés:

1.A szilárd hozzávalókat felkockázzuk, a barackok héját, ha akarjuk, lehúzzuk, bár nem szükséges.

2.Beledobájuk őket a turmixgépbe a jégkockákkal együtt. Hozzáadjuk a fahéjat és a mézet, majd pépesre turmixoljuk.

3.A végén felöntjük őszilével, ki milyen sűrűn szereti, bár a smoothie kicsit sűrűbben az igazi.

4.Jégbe hűtött, vagy jéggel teli pohárba töltjük.

 

 

Cseresznyés –áfonyás - kókuszos turmix

Hozzávalók 2 főre

10-15 szem cseresznye

5-6 szem áfonya

1 pohár kókuszos görög joghurt

1,5 pohár tej

Elkészítés:

1.A cseresznyét kimagozzuk.

2.A hozzávalókat beletesszük a turmixgépbe, és egyneműsítjük.

 

 

Mentás őszibarackturmix

Hozzávalók 2 főre

1 db banán

2 db őszibarack

1 dl víz

1 teáskanál  citromhéj

néhány mentalevél

néhány ciromfűlevél

méz vagy agave szirup

(nyersevőknek: 1 marék salátalevél)

Elkészítés:

1.A lehűtott hozzávalókat krémesre turmixoljuk.

2.Ha szükséges édesítjük!

 

 

 

Mentás-citromfüves tavaszi turmix

Hozzávalók 2 főre

30 szem aszalt v. friss cseresznye

1 őszibarack

2 szem eper

6 fürt ribizli

10 szem málna

2 mentalevél

2 citromfű levél

2 dl víz

Az aszalt szilva dzsuzhoz hasonló finomságot szerettem volna készíteni, de az aszalt cseresznye nem olyan rostdús.

 Ugyanakkor jó alapnak tűnt egy finom tavaszi vegyes gyümölcs turmix elkészítéséhez és nem is okozott csalódást.

 Friss cseresznyével is el tudom képzelni ezt a turmixot 

mentás turmix, hideg ital aszalt gyümölcsből, üdítő vegyes gyümölcsökből

Elkészítés:

1.Az aszalt cseresznyét éjszakára 2 dl vízbe áztatjuk.

2.Másnap a friss gyümölcsökkel, a mentával és a citromfűvel krémesre turmixoljuk!

 

 

Ribizliturmix

Hozzávalók 2 főre

3 dl tej

100 g ribizli

1-2 evőkanál  méz

Elkészítés:

1.Az ribizliket leszemezzük, és megmossuk.

2.Összeturmixoljuk a tejjel és a mézzel.

 

 

Meggyturmix

Hozzávalók 1 főre

1 nagy marék magozott meggy

1 pohár joghurt (én meggyeset használtam)

tej ízlés szerint (kb. 1-2 dl)

1 csipet fahéj

Elkészítés:

1.A hozzávalókat turmixba tesszük, és összeturmixoljuk.

 

 

Áfonya-szeder turmix

Hozzávalók 2 főre

2 marék szeder

2 marék áfonya

2,5 dl narancslé

2,5 dl joghurt

1 evőkanál  méz

Elkészítés:

1.Mindent összeturnixolunk. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, még hűteni sem kell.

 

 

Erdei gyümölcsös és mandarinos turmix

Hozzávalók 4 főre

Erdei gyümölcsös turmixhoz:

25 dkg erdei gyümölcs keverék

2 dl vaníliás joghurt (natúr is lehet)

3 dl tej

Mandarinos-banános turmixhoz:

12 db lédús mandarin

1 banán darabolva

3 dl tej

2 dl natúr joghurt

Elkészítés:

Erdei gyümölcsös:

1.A hozzávalókat összeturmixoljuk. (Ha mirelit gyümölcsöt használunk, és nem szeretjük hidegen inni, akkor a fagyasztott gyümölcsöt hagyjuk egy kicsit kiengedni.)

Mandarinos-banános:

1.A mandarin levét kifacsarjuk.

2.A mandarin levet, a darabolt banánt turmixgépbe tesszük, a joghurttal és a tejjel együtt összeturmixoljuk.

3.Ha nagyon sűrűnek találjuk, tehetünk hozzá még egy kis tejet.

 

 

Mandulatejes-csokis shake banánnal

Hozzávalók 4 főre

3 dl madulatej

2 db banán (ha lehet fagyasztott)

3-5 evőkanál  barna cukor vagy édesítőszer

3-4 kávéskanál  cukrozatlan kakaópor

2 pohár jég

csipet vanília (elhagyható)

Elkészítés:

1.Turmixgépben a mandulatejet a banánnal jól összedolgozzuk.

2.Ízesítjük, és legvégül a jéggel jól összeturmixoljuk.

 

 

Trópusi ananász-banán turmix

Hozzávalók 2 főre

1/4 ananász

1 banán

2 evőkanál  citromlé

2 teáskanál  folyékony édesítőszer

1 pohár tej

1 pohár joghurt

5 db jégkocka

Elkészítés:

1.A gyümölcsöket meghámozzuk, és összedaraboljuk.

2.Az összedarabolt gyümölcsöket egy tálba, vagy turmixgépbe tesszük, és összeturmixoljuk.

3.Hosszú pohárba töltjük.

 

 

Málna-körte smoothie

Hozzávalók 1 főre

1 db körte

75 g málna

1 evőkanál  méz

100 ml víz

Elkészítés:

1.A körtét meghántjuk, negyedeljük, magházát kivágjuk, durva darabokra vágjuk.

2.A málnát megmossuk, leszűrjük.

3.A körtét, a málnát és a mézet egy magas edénybe rakjuk. Hozzáöntjük a vizet, botmixerrel pürésítjük, majd pohárba töltjük.

 

 

Alma-kivi-narancs smoothie

Hozzávalók 1 főre

1 alma

3 kivi

2 narancs

Elkészítés:

1.Az almát meghántjuk, magházát kivágjuk, durva darabokra vágjuk.

2.A kivit meghántjuk, darabokra vágjuk.

3.A narancsokat kipréseljük.

4.Az almát és a kivit egy magas edénybe rakjuk. Hozzáöntjük a narancslevet, botmixerrel pürésítjük, majd pohárba töltjük.

 

 

Erdei vegyes gyümölcs smoothie

Hozzávalók 4 főre

 500 g erdei vegyes gyümölcs ( málna , szeder, áfonya)

 700 ml tej

 méz

citromlé

Elkészítés:

1.A gyümölcsöket megmossuk, botmixerrel pürésítjük.

2.A pürét elkeverjük a tejjel, a mézzel, és citromlével ízesítjük.

3.Még egyszer habosra kavarjuk.

 

 

Banánturmix dióval

Hozzávalók 1 főre

3 dl tej

2 evőkanál  darált dió

1 evőkanál  cukor

1 banán

kakaópor (elhagyható)

Elkészítés:

1.Banánt először is felkarikázzuk.

2.Majd beletesszük a többi hozzávalót, és összeturmixoljuk.

3.Hidegen fogyasztjuk, tetejét esetleg megszórhatjuk kicsi kakaóporral.

 

 

Fügeturmix

Hozzávalók 2 főre

5-6 érett füge

5 dl tej

csipetnyi reszelt citromhéj

csipetnyi reszelt gyömbér

1 evőkanál  rum

1 evőkanál  méz (el is hagyható)

Elkészítés:

1.A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és összeaprítjuk.

2.Hidegen azonnal fogyasztjuk.

 

 

Eper-rebarbara smoothie

Hozzávalók 2 főre

5 dl almalé (12 %-os)

30 dkg rebarbara

30 dkg eper

méz ízlés szerint

Elkészítés:

1.A rebarbarát meghámozzuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és feltesszük főni az almalében. Akkor jó, amikor már szétfőtt. Hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint mézzel édesítjük (én 3 evőkanállal tettem bele, de mindenki ízlésére van bízva, mennyire szereti az édeset vagy a savanyút).

2.Megmossuk, lecsumázzuk az epret,  majd a már hideg rebarbarás-almaleves főzetbe dobjuk.

3.Turmixgépben vagy botmixer segítségével pürésítjük, majd hűtőben hagyjuk jól lehűlni. Jégkockával fogyasztjuk.

 

 

Narancsos dinnye lassi

Hozzávalók 2 főre

fél sárgadinnye

1 narancs leve

1 lime leve

fél narancs lereszelt héja

1 csomag  bourbon vaníliás cukor

250 g natúr joghurt

Elkészítés:

1.A dinnyét kockákra vágjuk, és turmixgépben pépesítjük.

2.A dinnyepéphez adjuk a többi hozzávalót, lehűtjük, és pohárban szervírozzuk.

 

 

Szedres-ananászos ízbomba

Hozzávalók 5 főre

250 g fagyasztott szeder

250 g ananászkonzerv

6 dl tej

3 dl víz

1-2 levél citromfű vagy menta

Elkészítés:

1.Töltsük a turmixgépbe a szedret és a lecsöpögtetett ananászt.

2.Öntsük hozzá a tejet, majd a vizet.

3.Turmixoljuk össze.

4.Töltsük pohárba.

5.Díszítsük citromfűvel vagy mentával.

6.Azonnal, hidegen tálaljuk.

 

 

Tavaszi zöld smoothie

Hozzávalók 2 főre

1 nagy maroknyi bébi spenót

1 angol zellerszár

1 avokádó

1/2 kígyóuborka

1 kisebb csokor petrezselyemzöldje

1 teáskanál  citromlé (valódi citromból)

1 teáskanál  tengeri só

buborékmentes ásványvíz (kb. 1,5-2 dl között, attól függően mennyire hígra szeretnénk készíteni a smoothie-t)

Elkészítés:

1.Vegyük elő a turmixgépünket.

2.A kígyóuborkát vágjuk fel nagyobb kockákra, tegyük a turmixba (én nem hámoztam le a héját, persze ha akarja valaki, megteheti).

3.Vágjuk össze a zellerszárat, ezt is tegyük a mixerbe.

4.Vágjuk félbe az avokádót, a magot szedjük ki belőle, a héjából kanalazzuk ki az avokádót, ezt is tegyük a mixerbe.

5.Tegyük bele a többi hozzávalót, és kb 1,5 dl ásványvizet.

6.Mixeljük össze.

7.Ha túl sűrű, adjunk hozzá még ásványvizet.

 

 

Zöld zöldségturmix

Hozzávalók 3 főre

20 levél sóska

10 levél saláta

1 csokor zöldség zöldje

1 db banán vagy 1 db alma

1 db kivi

2 dl víz

Elkészítés:

1.A leveleket, zöldség zöldet alaposan megmossuk. Kicsit összeaprítjuk késsel (könnyebb a dolga a gépnek).

2.A kivit, banánt vagy almát megpucoljuk, és kicsit ezeket is összeaprítjuk.

3.Mindent belerakunk a turmix gépbe, és a vizet is hozzáöntjük (botmixerrel is elkészíthetjük), és pépesre mixeljük.

 

 

Goji-bogyós turmix fodros kellel

Hozzávalók 4 főre

2 szál nyers fodros kel

1 marék nyers sóska vagy spenót

1/2 marék nyers petrezselyem

1 evőkanál  Goji-bogyó

1 citrom leve

1 érett banán

4-6 szem datolya (lehet kevesebb is)

7-9 dl víz

1/2 mokkáskanál  lenmag olaj (elhagyható)

Elkészítés:

1.A fodros kelt a szárától megtisztítjuk (csak a levelét használjuk fel).

2.A hozzávalókat megmossuk, és turmixgépben pépesre mixeljük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.054 mp