Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Torták2

Tejszínes Torták

Pándi meggytorta

hozzávalók 8 főre

Piskótához:

 3 db tojás

 17 dkg cukor

 14 dkg meggy (friss vagy fagyasztott)

 2 evőkanál  tej

 1 dl étolaj

 7 dkg vaj

 19 dkg liszt

 1 csomag  sütőpor

 2 csipet fahéj

 fél citrom leve és reszelt héja

Alapkrémhez:

 2 dl tej

 8 dkg cukor

 5 tojássárgája

 7 dkg fehér csokoládé

15 dkg mascarpone

20 dkg tejszín felvert habja

 1 evőkanál  étkezési zselatin

 6 evőkanál  víz

Meggykrémhez:

 36 dkg meggy (friss vagy fagyasztott)

 2 dl meggy lé

3,5 dkg (nekem 2 púpos evőkanál) étkezési keményítő

 7 dkg cukor

 fél citrom reszelt héja és negyed citrom leve

 2 csipet fahéj

 6 ml Cherry brandy (ez kihagytam)

Díszítéshez:

2 dl hab tejszín

16 szem meggy (friss vagy befőtt)

 16 marcipánlevél

 16 ét csoki lapocska

 kb. 2 maréknyi pörkölt, darált dió

Elkészítés:

 1.Rajzoljuk körbe a tortaformánk alját egy csík sütőpapíron, és ezt még kétszer ismételjük meg.

 2.A tojások sárgáját a cukorral vízgőzön, folyamatosan kevergetve melegítsük csípősre, majd levéve a gőzről fehéredésig verjük.

 3.A meggyet daráljuk le, vagy tegyük robotgépbe, és szecskázzuk darabosra, majd keverjük össze az olajjal, vajjal, tejjel és a citrommal.

 4.Szitáljuk bele a száraz alapanyagokat (a lisztet, sütőport, és a fahéjat), jól keverjük ki.

 5.Közben a tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá, majd óvatos, széles mozdulatokkal forgassuk a tésztába.

 6.A tésztát osszuk 3 felé a sütőpapírokon, és 210°C-os sütőben légkeveréses sütőnél  süssük 12 percig, gáztűzhelynél kb.25perc. (néha azért nézzünk rá, nehogy túlsüljön és kiszáradjon). A kisült piskótákat porcukorral behintett sütőpapírra borítsuk rá, húzzuk le az aljukról a sütőpapírt, és hagyjuk őket kihűlni.

 7.Az alapkrémhez öntsük lábosba a tejet, a mascarponét és a cukrot, és forraljuk fel, és tördeljük bele a fehér csokoládét.

 8.Ha újra felforrt, a krém tegyük takarékra a főzőlapot, és vékony sugárban öntsük hozzá a tojások sárgáját, miközben gyorsan kevergetjük, nehogy rántotta legyen belőle. Sűrűsödésig kevergetve melegítjük a krémet.

 9.A 20 dkg tejszínhabból habot verünk, és közben elkészítjük a zselatint. Az eredeti recept szerint egy rész zselatin és 6 rész víz keverékéből kell használnunk 4 dkg-ot. (Ezt pontosan kimértem, nálam 1 ek. zselatinhoz 6 ek. víz elegye pontosan 4 dkg-ot adott ki.) A zselatint és a vizet öntsük egy csészébe, és tegyük be a mikróba alacsony fokozaton épp csak annyi időre, hogy a zselatin feloldódjon (NEM KELL FORRALNI).

 10.A tojásos alapkrémhez csurgassuk hozzá a feloldott zselatint, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.

 11.A meggykrémhez a meggyet daráljuk le, egy lábasban a meggylevet a keményítőt, a cukrot, a fahéjat és a citrom levét és héjét is sűrűre főzzük össze, majd keverjük bele a darált meggyet is, és forraljunk  rajta még egyet.

 12.A betöltéshez a piskótakarikákat vágjuk körbe, hogy visszaférjenek a tortaformába. A forma aljába tegyünk egy piskótalapot, simítsuk rá a meggykrém felét, majd erre az alaprém harmadát. Ebben a sorrendben ismételjük meg még egyszer a rétegzést, a tetejét fedjük az utolsó piskótalappal, és kenjük meg az utolsó adag alapkrémmel, és tegyük hűtőbe dermedni 3-4 órára.

 13.Ha a krém már "megkötött" a zselatintól, egy éles késsel válasszuk el a tortát a formától, és kapcsoljuk le az oldalát. A szabad oldalakat hintsük be pörkölt-darált dióval. A tetejét húzzuk át egy réteg tejszínhabbal, nyomjunk 16 habrózsát a torta szélére, amiket egy szem meggyel, marcipánlevéllel és csoki lappal díszítsünk.

 

Házi krémes torta

hozzávalók 4 főre

 6 db tojás

1 csepp citromlé

1 csipet só

 6 evőkanál  kristálycukor

 1 csomag  Vanillincukor

6 evőkanál  liszt

 fél csomag  sütőpor

Krémhez:

5 tojás

 5 evőkanál  liszt

 4 dl tej

 5 evőkanál  cukor

 kisdobozos cukrászhab

1 Vanillincukor

 

Díszítéshez:

10 szem mogyoró

1 csomag  cukormáz

 fél csomag  tortabevonó

Elkészítés:

 1.A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.

 2.A fehérjét keverőtálba tesszük, beletesszük a sót és a citromlét, habverővel keménnyé verjük, és a kristálycukrot kanalanként hozzáadjuk.

 3.Most egyesével belekeverjük a tojásokat, itt már jó kemény masszánk lesz.

 4.A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a masszához adjuk óvatosan.

 5.26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük.

 6.A sütőt előmelegítjük, betesszük a tésztát a sütőbe, 10 percig ne nyissuk ki, mert összeesik a tészta. Ha kész, hagyjuk kihűlni és kettévágjuk a tésztát.

 7.Krémhez: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük, cukorral, vaníliás cukorral.

 8.A tejet feltesszük a tűzre, beletesszük a sárgáját és a lisztet, és nagyon lassú tűzön folytonos keverés mellett sűrűre főzzük.

 9.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a langyos krémhez keverjük. A cukrászhabot kemény habbá verjük.

 10.A kettévágott piskótát megkenjük a krémmel, arra tesszük a cukrászhabot, majd jöhet a piskóta teteje.

 11.Végül az egész tortát bevonjuk a krémmel, a kés mindig vizes legyen, így könnyen kenjük a krémet.

 12.Díszítéshez a mogyorót diótörőben apróra törjük.

 13.Elkészítjük a cukormázat a rajta levő utasítások alapján, és rátesszük a torta tetejére.

 14.A tört mogyoróval bevonjuk a torta oldalát.

 15.A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, és kanállal rácsurgatjuk a torta tetejére

 

Diótorták

Diótorta

hozzávalók 6 főre

Piskóta:

 9 tojás

 1 szelet étcsokoládé

4,5 evőkanál  zsemlemorzsa

 21 dkg dióbél

 21 dkg porcukor

 vaj, liszt (a sütőforma kikenéséhez)

Krém:

20 dkg darált dióbél

  rum (ízlés szerint)

 2 evőkanál  Vanillincukor

0,5 dl víz

 10 dkg vaj

 3 evőkanál  porcukor

reszelt csokoládé (2 szelet)

Elkészítés:

 1.A krém elkészítése: a vizet a vaníliás cukorral felforraljuk, beleszórjuk a diót, kicsit főzzük, majd levesszük a tűzről, és addig kevergetjük, míg fehér és habos nem lesz. 10 dkg vajat elkeverünk 3 evőkanál porcukorral, rummal ízesítjük, és habosra keverjük.

 2.A tojásfehérjéből kemény habot verünk, kanalanként belekeverjük a porcukrot, és belekeverjük a tojássárgáját, majd kanalanként hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a lereszelt csokoládét.

 3.Kivajazott, lisztezett formában mérsékelt lángon megsütjük.

 4.A kihűlt tortát 3 részre vágjuk (nagyobb forma esetén 2-be is elég), a tetejét és oldalát is megkenjük, reszelt csokoládéval meghintjük.

 5.A díszítés fakultatív, első alkalommal marcipán sündisznókkal és levélkékkel díszítettem, és reszelt csokoládé helyett csoki darával díszítettem. Más alkalommal saját készítésű marcipán répácskák kerültek a tetejére.

 

Orosz torta

hozzávalók 12 főre

A tésztához:

6 tojás

 6 evőkanál  cukor

 6 evőkanál  darált török mogyoró

6 evőkanál  prézli

 1 csomag  sütőpor

A krémhez:

12 dkg Rama /vaj

 8 evőkanál  cukor

 25 dkg darált dió

kis tej

 2 evőkanál  rum

kevés vanília (aroma)

 pár csepp citromlé

Elkészítés:

 1.A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.

 2.Egyesével belekeverjük a tojássárgáját , majd kanalanként a cukrot, aztán kanalanként a sütőporral elkevert mogyorót, végül a prézlit.

 3.A tésztát tortaformába öntjük, megsütjük (tűpróba!).

 4.A krémhez alaposan elkeverjük a cukrot a vajjal.

 5.A diót kevés tejen megfuttatjuk, majd a cukros vajkrémhez adjuk.

 6.Rummal, vaníliával, citromlével ízesítjük a krémet.

 7.A tortát vízszintesen háromba vágjuk, megtöltjük a krémmel, kívülről is bevonjuk, díszítjük

 

Csokoládékrémes diótorta(liszt nélkül)

hozzávalók 12 főre

 7 tojás

 18 dkg nyírfacukor/ cukor

 36 dkg őrölt dió

 18 dkg vaj

 1 evőkanál  narancshéj

 

A csoki krémhez:

 3 dl főzőtejszín

25 dkg nyírfacukor/ cukor

 35 dkg vaj

 8 dkg jó minőségű kakaópor

Az oldalára:

3 evőkanál  őrölt dió

Elkészítés:

 1.A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük.

 2.A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a többi cukrot is hozzáadjuk.

 3.A diót a cukros tojássárgájához adjuk az olvasztott, de nem meleg vajjal és a narancshéjjal együtt. Végül a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk.

 4.Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a masszát belesimítjuk.

 5.Előmelegített sütőben 170 C fokon 50-60 percig tűpróbáig sütjük.

 6.A csokoládékrémhez a tejszínt egy lábasban a cukorral kevergetve 2-3 percig főzzük, míg a cukor elolvad benne. Majd a vajat is beledobjuk, és ha ez is elolvadt benne, a kakaót is beleszitáljuk. Csomómentesre keverjük és hűlni hagyjuk, majd pár órára hűtőszekrényben jól lehűtjük. Ezután elektromos habverővel jó habosra keverjük.

 7.A tortakorongot lapjában három részre vágjuk. A csokoládékrémet négy részre osztjuk.

 8.A tortalapokat ezzel megkenve egymásra illesztjük. Az oldalát is bekenjük krémmel, majd darált dióba hempergetjük.

 9.Végül a tetejére is rákenjük a krémet, csillagcsöves habzsákból díszíthetjük.

 

Almatorták

Ír almatorta

hozzávalók 6 főre

 1 db tojás

 100 g cukor + 2 evőkanál

 100 g vaj

 100 ml tej

 225 g liszt

 fél teáskanál  sütőpor

 400-450 g alma

 1 teáskanál  fahéj

Elkészítés:

 1.Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk.

 2.A tojást összekeverjük a cukorral, vajjal, tejjel, lisztel és a sütőporral. A tejből lehet, hogy kevesebb vagy több kell, az a lényeg, hogy nagyon puha tésztát kapjunk.

 3.A formát kivajazzuk és a tészta egy részét beletesszük. Erre rátesszük az almákat és megszórjuk 1 evőkanál  cukorral és 1 teáskanál  fahéjjal.

 4.A tészta másikfelét rátesszük/ kanalazzuk az almákra. Próbáljuk meg elsimítani, hogy az összes almát elfedje a tészta. A tetejére rászórunk 1 evőkanál  cukrot.

 5.Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

 

Habos almatorta

hozzávalók 8 főre

A piskótához:

 8 db tojás

 8 csapott evőkanál  cukor

 8 evőkanál  liszt

 1 csomag  sütőpor

Az almatöltelékhez:

 1 kg alma

2 csomag  vanília ízű pudingpor (főzős)

 4,5 dl víz

 cukor, fahéj, citromlé

A díszítéshez:

 3-4 dl tejszínhab

 ét csokoládé forgácsok

elkészítés:

 1.A 8 tojássárgáját elválasztjuk a fehérjétől, a fehérjéket elkezdjük felverni, majd félidőben hozzáadva a cukrot, kemény habbá verjük.

 2.Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.

 3.Kapcsos tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben készre sütjük, kihűtjük és 3 lapra vágjuk.

 4.Az almákat lereszeljük és 2 dl vízben puhára pároljuk.

 5.A pudingporokat elkeverjük 2,5 dl vízben és az almára öntjük.

 6.Sűrűsödésig főzzük, majd ízlés szerint ízesítjük cukorral, fahéjjal és citromlével.

 7.Jól elkeverjük, és két részre osztva az almás krémet betöltjük a három piskótalap közé.

 8.Miután teljesen kihűlt a tortánk, keményre verjük a tejszínt és kedvünk szerint kidíszítjük vele.

 

Sacher-torta

hozzávalók 12 főre

 20 dkg vaj

 25 dkg cukor

 8 tojás

 20 dkg darált mandula vagy dió

 10 dkg étcsokoládé

12 dkg liszt

Tölteléknek:

baracklekvár

 egy kevés rum(aroma)

A csokoládémázhoz:

10 dkg étcsokoládé

 5 dkg vaj

Díszítésnek:

 egész mandula- vagy diószemek

elkészítés:

 1.10 dkg étcsokoládét összeolvasztunk 5 dkg vajjal és kihűtjük. (Dédnagymamám receptes könyvében 5 borda csokoládé szerepelt, amit a cirkalmas írásnak köszönhetően akár 5 hordának is olvashatnánk, de egész hordányi csokoládéról, ráadásul mindjárt ötről talán mégsem lehet szó). Ha vastagtalpú acél lábast és lassú tüzet választunk, akkor eltekinthetünk a vízgőz felett való bohóckodástól, nem lesz szemcsés a csokoládénk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a kapcsos tortaformát kivajazzuk.

 2.Elválasztjuk a tojásokat és két külön tálba tesszük őket. Összekeverjük a mixer segítségével a vajat a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat is, jól elkeverjük a masszát. Hozzátesszük az olvasztott étcsokoládét, a darált mandulát vagy diót (az eredeti receptben mandula van, a mi kertünkben viszont 7 diófa, és mondhatom, dióval sem megvetendő a sütemény), majd a 12 dkg lisztet. A tojásfehérjéket felverjük habnak és ezt is a tésztához adjuk. Először csak az egyharmadát, szépen óvatosan, hogy össze ne törjön, így fellazítjuk a tojássárgás masszát. Majd a maradék tojáshabot is hozzákeverjük.

 3.Lassú tűzön, 150 fokon 60-65 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy rácson pihentetjük egy 1/4 órát, majd kiszedjük a tortaformából és megvárjuk, amíg tejesen kihűl.

 4.Elfelezzük a tortakarikát, és jóféle baracklekvárral megkenjük a közepét, a tetejét és az oldalát is. Kicsit  meglocsolhatjuk rum(aromával  )

 5.A már ismert módon összeolvasztunk 10 dkg étcsokoládét 5 dkg margarinnal, majd bevonjuk vele a tortát. Ha nagyon folyna, akkor csináljuk két menetben: kenjük meg a felével, majd tegyük a tortánkat a hűtőbe. Ha megdermedt a csokoládé, jöhet rá a második fele. (Szeretem, ha rusztikusan egyenetlen marad a csokoládé-felület.)

 6.Ha kész vagyunk a torta bevonásával (ne felejtsünk el némi csokoládét hagyni a lábos alján az arra járó kotnyeleskedőknek), tegyük a tortát a hűtőbe 10-15 percre, amíg a csokoládé szilárdulni kezd, de még nem teljesen kemény. Ekkor tegyünk bele mandula, vagy diószemeket díszítésnek. Született feleségek gondoskodhatnak csokoládémintákról is.

 

Lúdláb torta

hozzávalók 4 főre

Piskótához:

 2 tojás

 4 evőkanál  meleg víz

 5 evőkanál  napraforgó olaj

 1 púpos evőkanál  cukrozatlan kakaópor

13 dkg porcukor

 13 dkg liszt

 1 csapott kávéskanál  sütőpor

 22 cm csatos tortaforma

Krémhez:

8 dl Hulala (cukrász)habtejszín (nem gond, ha csak cukrozott áll rendelkezésre)

 20 dkg étcsokoládé (cukormentesen tökéletes íze van)

 3/4 üvegcse rumaroma

 1/2 evőkanál  cukor

 1/2 kg magozott meggybefőtt (kilós befőtt esetében)

 Robotgép!!

Díszítéshez:

8 -10 szem kerekded meggy, attól függően, hogy mennyi szeletet szeretnénk

elkészítés:

A meggyel és a krémünkkel kezdjük:

 1.Előveszünk egy tálat, amit kevéssé sajnálunk, és egy szűrő segítségével leszűrjük a befőtt magozott meggy felét, majd félretesszük lecsöpögni. Ez kb. 1-2 óra, ha cseppmentes eredményt szeretnénk, időnként megmozgatjuk. Félreteszünk egy 1/4 dl levet, majd hűtőbe tesszük a levet, és a már cseppmentes, ám még mindig mosolygós meggyszemeket.

 2.A csokoládékockákat apróra vágjuk egy "hatalmas kés" segítségével, hogy minél hamarabb felolvadjon, a tejszínben. Mikor készen vagyunk mind a két táblányi aprításával, feltesszük közepes lángon melegíteni a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, rumaromát és az aprított csokoládét.

 3.Amint egyneművé egyesültek félrehúzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni az asztalon, majd egy éjszakára a hűtőben tovább hűtjük, így kaphatunk keményebb habot a nagy napon.

 

A piskóta:

 1.Kivajazzuk, megszórjuk liszttel vagy édes morzsával a csatos formánk alját és oldalát, majd hűtőbe tesszük.

 2.Szétválasztjuk a tojásokat, majd a tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük.

 3.A sárgájával kikeverjük a porcukrot, a lisztet, majd a meleg vizet, kakaóport és az olajat.

 4.Vesszük a habunk felét, és összedolgozzuk a fenti masszánkkal, majd mikor sehol sem virít egy fehér pontocska sem, ráhintjük 1 csapott kávéskanál  sütőport, és a maradék habunkkal lágyan nagyjából keverjük össze.

 5.Az előkészített formánkba öntjük a masszánkat, és sütőben 180 °C-on, gázon 4-es fokozaton 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a megfelelő vékonyságúra vágjuk.

 (A maradékot mini tortákhoz, pohárkrémekhez is felhasználhatjuk.)

 

Összeállítás:

 1.A tegnap előkészített meggyszemeinkből kiválasztjuk a 8-10 legszebbet, félretesszük, és a többieket félbevágjuk. A meggy levéhez pár csepp rumaromát adunk, és a piskótát megkenjük ezzel a keverékkel, ügyelve arra, hogy ne áztassuk el teljesen.

 2.A megfelezett meggyünk felét egyenletesen rászórjuk a piskótánkra, majd a tegnap elkészített krémünket robotgépünk segedelmével 10 perc alatt kemény habbá verjük.

 3.Én személy szerint csaltam, mert habzsákot használva az első réteg felezett meggyre nyomtam a krémet, aztán elegyengettem, majd a krém tetejére rászórtam a maradék meggyet, és kialakítottam a torta vonalait a következő és egyben utolsó réteg krémmel.

 4.A habzsákban maradt krémmel elkészítjük a "díszítő" szemeink "fészkét", és a torta alját is feldíszítjük.

 5.Pár órára visszatesszük a hűtőbe, így megszilárdulnak a frissen kialakított formák. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Epres charlotte

hozzávalók 10 főre

Piskótához:

 6 db tojás

6 evőkanál  liszt

 6 evőkanál  cukor

 1/2 csomag  sütőpor

 200 g eperlekvár

Krémhez:

 0,5 l tejszín (vagy Hulala)

 1 csomag  zselatin (20 g)

 0,5 kg eper (fagyasztott is jó)

evőkanál  cukor (Hulala esetén) / 4-5 ek cukor (tejszín esetén)

elkészítés:

 1.A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval keményre verjük, a sárgáját pedig a 6 evőkanál  cukorral verjük habosra.

 2.A cukros tojássárgáját beleforgatjuk óvatosan a felvert tojáshabba, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.

 3.A masszát gáz tepsibe simítjuk, és készre sütjük.

 4.A megsült (még forró) piskótát egy konyhakendő segítségével szorosan feltekerjük, és hagyjuk így kihűlni. Ha a piskóta kihűlt, óvatosan kitekerjük, eperlekvárral megkenjük, feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

 5.Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük, majd attól függően, milyen habot használunk, cukorral ízesítjük.

 6.A gyümölcs kb. 2/3 részét felkockázzuk, a maradékot villával összetörjük, nagylyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd a zselatint hozzáöntjük, elkeverjük, és lassú lángon felmelegítjük. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert a zselatin elveszti zselésítő képességét.)

 7.A tejszínbe beleforgatjuk a kihűlt eperzselét, majd a gyümölcsdarabokat is.

 8.Összeállítjuk a süteményt. Egy közepes méretű, félgömb alakú tálat folpack-kal kibélelünk, majd a piskótaszeletek szorosan egymás mellé rakosgatjuk. Amelyiket szükséges, kicsit lefaragjuk.

 9.Beleöntjük a krémet, tetejét elsimítjuk, és ha esetleg marad ki piskótaszelet, a krém tetejére rakosgatjuk.

 10.A tortát alufóliával letakarjuk, és pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.

 11.Másnap a tortát egy kerek tálcára borítjuk, a tálat és a folpack-ot levesszük róla.

 

Feketeerdő Torták

Klasszikus feketeerdő torta

Hozzávalók 12 főre

Piskótához:

 •5 tojás

 •6 ek cukor

 •4 ek liszt

 •1 ek kakaópor

Meggytöltelék:

 •fél ü meggybefőtt

•ízlés szerint cukor (nekem kb. 10-15 dkg)

 •kevés fahéj

 •1 ek zselatin

Tejszínhab:

 •400 ml tejszín

•2 ek zselatin

 •2 ek kakaópor

Díszítéshez:

 •meggy szemek

 •tortadara

elkészítés

 1.A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és kakaóport.

 2.Az egészet óvatosan elkeverjük, majd kerek torta formába simítjuk, és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Formából kiborítjuk, és így fejjel lefelé hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, 3 lapba vágjuk.

 3.A meggytöltelékhez a meggyet összeturmixoljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, a befőtt levével és a cukorral valamint a fahéjjal felforraljuk. Ha felforrt, tűzről levesszük.

 4.Külön edényben a zselatint egy pici vízbe beáztatjuk, ha megdagadt, felmelegítjük (nem forraljuk!), és az egészet a forró meggyhez adjuk. Időnként megkeverve hagyjuk teljesen kihűlni, ez idő alatt meg is keményedik.

 5.A két ek zselatint is leöntjük pici vízzel, majd ha megdagadt, felmelegítjük.

 6.A tejszínhabhoz az egész tejszínt kemény habbá verjük (én nem tettem bele cukrot, mert cukrozott habalapom volt). 5 ek-lal kiveszünk belőle, a többit a zselatin nagy részével összekeverjük. A félretett tejszínt összekeverjük a kakaóval és a maradék zselatinnal, majd megtöltjük a tortát.

 7.Alsó lap közepére nyomunk egy rész sima fehér tejszínt tömör kör alakban, mellé egy sor meggytöltelék kerül szintén kör alakban, a szélére pedig kakaós tejszínt nyomunk körbe. Erre jön a következő lap. A sorrend változik: kakaós tejszín bentre, mellé ugyanúgy meggytöltelék, kívülre sima tejszín. (Ebbe a két lapba arányosan osszuk szét a kakaós tejszínt valamint a meggytölteléket, erre már nem lesz szükségünk.) Rákerül a 3. lap, és az egészet bevonjuk sima tejszínnel.

 8.A torta oldalát "bepanírozzuk" tortadarával. Tetejére tejszínből annyi rózsát nyomunk, ahány szeletet szeretnénk, minden rózsa tetejére pedig 1-1 meggy szemet ültetünk, és kevés tortadarával a torta tetejét is megszórjuk.

 9.Megjegyzés: pluszba számoljunk kb. 1 óra hűlési idővel is.

Feketeerdő torta

Hozzávalók 12 főre

A fehér krémhez:

 4,5 evőkanál  liszt

 4,5 dl tej

1,5 evőkanál porcukor

 30 dkg Rama

30 dkg cukor

A meggyes krémhez:

 1 csomag  vaníliás puding

 4 dl meggybefőttlé

4 evőkanál  cukor

A piskótához:

 6 tojás

 3 evőkanál  víz

 4 evőkanál  cukor (sárgájához) + 4 evőkanál  cukor (fehérjéhez)

 csipet só

•fél csomag  sütőpor

 5 evőkanál  liszt

 2 evőkanál  étkezési keményítő

 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 vaníliás cukor

A díszítéshez:

 12 db meggy

csoki levelek

 csoki reszelék

elkészítés:

 1.Fehér krém: a lisztet a tejjel, 1,5 ek cukorral felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Nagyon fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni, különben a krém becsomósodik! A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes krémet.

 2.A meggyes krém hozzávalóiból "pudingot" főzünk és kihűtjük.

 3.A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat felverjük a vízzel és a cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük a vaníliás és a kristálycukorral. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a keményítőt és a sütőport, majd elkeverjük a tojássárgás keverékkel, ezután óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét.

 4.Ha kisült a piskóta, 3 részre vágjuk. Az első lapot céltábla szerűen (piros-fehér-piros-fehér...) megtöltjük habzsák segítségével a kétféle krémmel. A második lappal ugyanígy járunk el, csak a másik színnel kezdünk. A fehér krémmel úgy gazdálkodunk, hogy a torta oldalára és tetejére is jusson.

 5.A tortát meggyel, csoki levelekkel és csoki reszelékkel tetszőlegesen díszítjük.

 

Dobostorták

Dobos-torta öt lapból

hozzávalók 12 főre

Tésztához:

 7 db tojás

 14 dkg cukor

 4,5 dkg Rama

14 dkg liszt

Krémhez:

 4 db tojás

 20 dkg porcukor

 25 dkg vaj

3 dkg cukrozatlan kakaópor

Karamellhez:

 20 dkg kristálycukor

 pár csepp ecet

elkészítés:

 1.A tésztához a tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A fehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A két masszát egymásba forgatjuk, és közben a lisztet is beleszitáljuk, az olvasztott margarint belecsurgatjuk.

 2.Tepsi hátoldalára sütőpapírt fektetünk, egy tortakarikát körberajzolunk, és erre a körre rásimítjuk a tészta egyötödét. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha légkeveréssel csináljuk, egyszerre két lapot is süthetünk. Ha kész, késsel alávágunk, félretesszük hűlni, és a többit is megsütjük.

 3.A krémhez a tojásokat fele porcukorral kézi vagy gépi habverővel keverve sűrűre főzzük. Majd időnként megkeverve kihűtjük.

 4.A vajat (lehet margarinnal is,de vajjal az igazi) a maradék porcukorral, a kakaóval meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt cukros tojást robotgéppel felverjük, és a vajas krémhez adjuk. Az olvasztott csokit is belecsurgatjuk.

 5.A krémmel megkenünk négy lapot, annyit hagyva ,hogy a torta oldalára és tetejére krémrózsának jusson. Hidegre tesszük dermedni. Annyi krémrózsát nyomjunk, amennyi szeletesre akarjuk a tortát.

 6.A karamellhez a cukrot lábasba szórjuk,és kis lángon, kevergetve aranysárgára olvadásig pirítjuk. Lassan folyatva az utolsó lapra öntjük, és közben nagyon gyorsan elkenjük hosszú nyelű késsel. Egy másik olvasztott vajas kés már legyen odakészítve, ezzel gyorsan bejelöljük a szeletek helyét. Ha végeztünk, már át is vághatjuk, de lényeg, hogy gyorsan legyenek a szeletek bejelölve, mert utána már erősen törik a karamell.

 7.A cikkeket a krémrózsákra támasztva a tortára rakjuk.

0.049 mp