Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Torták1

 

 

Csoki Torták

 

 

  Tejszínes csokitorta karamelldísszel

  Hozzávalók 8 főre

  Piskótához:

  5 tojás

  3 evőkanál  liszt

  2 evőkanál  holland kakaópor

  5 evőkanál  cukor

  1 kávéskanál  sütőpor

  Krémhez:

  3,5 dl tejszín

 3 evőkanál  cukor

  1 evőkanál  holland kakaópor

  10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé

  Bevonathoz:

 10dkg holland kakaó

 1,25 dl tejszín

  1,5 dl víz

  15 dkg cukor

  3,5 g zselatin + kevés víz

   Díszítéshez:

  10 dkg  pörkölt darált mogyoró

  10 dkg cukor (karamellhez)

    Elkészítés:

 1.A piskótához a tojásokat szétválasztás nélkül nagyon habosra felverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporos-lisztes-kakaós keveréket.

 2.Megsütjük a piskótát 170-180 C-on, kibélelt sütőformában.

 3.Közben felverjük keményre a tejszínt a cukorral, és felolvasztjuk a csokoládét, amit óvatosan a tejszínhez keverünk, valamint teszünk bele még 1 kanál holland kakaóport is.

 4.Amikor megsül a piskóta, a formában hagyjuk kihűlni, majd ha kihűlt, 3 részre vágjuk és megtöltjük a krémmel, valamint kívülről is teljesen bevonjuk a tortát.

 5.Ezután hűtőbe tesszük, és néhány órát hagyjuk pihenni, hogy összeérjenek az ízek és szilárduljon a hab.

 6.Majd elkészítjük a bevonatot úgy, hogy a zselatinon kívül az összes összetevőt szálpróbáig (kb.105 C) felfőzzük, majd hozzákeverjük a kevés vízzel külön felmelegített zselatint.

 7.Hagyjuk hűlni a bevonatot, majd ha már nem  meleg és kicsit  be is sűrűsödött, akkor bevonjuk vele a tortát egy rácson úgy, hogy nem igazgatjuk, hanem hagyjuk csak lefolyni a felesleget.(Tilos melegen ráönteni,mert feloldja a tejszínt és nem lesz szép fényes a bevonónk!!!)

 8.Pirított mogyorót teszünk körbe a a torta oldalára, majd karamellizált cukordísszel díszítjük, amelyet úgy készítünk, hogy felmelegítjük a cukrot, majd szilikonlapra csurgatunk belőle, amely ha megszilárdul, könnyen levehető és felhasználható.

 

 

 

  Legyező torta

  Hozzávalók 5 főre

  Csokoládékarikához:

  6 tojás

 13 dkg kristálycukor

 13 dkg liszt

 1 dkg kakaópor

  Világos laphoz:

 6 tojás

 13 dkg kristálycukor

 1 dkg Vanillincukor

 1/4 citromhéj

 14 dkg liszt

  Csokoládékrémhez:

 csomag  vaníliás pudingpor

 1/2 l tej

 kb. 3 dkg kakaópor (ízlés szerint)

  25 dkg margarin

   Díszítéshez:

 ét csokoládé, tortadara

   Elkészítés:

 1.Csokoládékarikát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a kristálycukor 1/3 részével habosra keverjük. A fehérjét a 2/3 rész cukorral tartós habbá verjük.

 2.A fehérjehabra rászedjük a sárgája habot, óvatosan belekeverjük. A liszt és kakaópor keverékét is óvatosan beleforgatjuk.

 3.Karikába töltjük, majd 160°-on megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűlés után kettévágjuk.

 4.Világos rolád lapot készítünk. A tojássárgáját a vaníliás cukorral, citromhéjjal és a kristálycukor 1/3 részével habosra keverjük. A fehérjét a 2/3 rész cukorral tartós habbá verjük.

 5.A fehérjehabra rászedjük a sárgájás habot, majd óvatosan belekeverjük. A lisztet ráöntjük, és egy-két mozdulattal belekeverjük. Kettő alacsonyperemű tepsire kenjük. 180°C sütjük 10 percig. (Vigyázni kell, gyorsan sül.)

 6.Sülés után hagyjuk kihűlni.

 7.Vaníliás pudingot főzünk, hagyjuk kihűlni.

 8.Mikor kihűlt, egy tálba tesszük, és habverővel keverjük. Közben beletesszük óvatosan a kakaóport. Mikor elkevertük, hozzáadjuk a puha margarint és habosra keverjük.

 9.A kettévágott karikának mindkét felét megkenjük csokoládékrémmel. A rolád lapot is megkenjük krémmel, majd csíkokra vágjuk.

 10.Az első csíkot feltekerjük és a tortakarika közepére helyezzük. A többit folyamatosan köré tekerjük. A felső karikát ráhelyezzük. Körbekenjük a krémmel, majd dermesztjük.

 11.Az oldalát tortadarával panírozzuk, a tetejére krémrózsákat nyomunk.

 12.Higított csokoládét a torta átmérőjével megegyezően elkenünk. Ha megdermedt, forró vizes késsel felszeleteljük.

 13.Átlósan ráhelyezzük a tortára.

 

 

 

  Erdei gyümölcsös belga csokitorta

  Hozzávalók 8 főre

  25 dkg étcsokoládé (70%-os)

  6 tojás

  13 dkg margarin

  10 dkg cukor

  5 dkg liszt

  fahéj, szerecsendió, csipet só

  A tetejére:

  20 dkg áfonya

  15 dkg málna

  15 dkg szeder

  25 dkg mascarpone

  1 citrom héja és egy félnek a leve

  porcukor

    Elkészítés:

 1.A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval.

 2.A csokoládét és a margarint hőálló edénybe tesszük és gőz fölött folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, de óvatosan, hogy ne forrósodjon túl, csak éppen hogy elolvadjon.

 3.Ezt követően a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáöntjük a lisztet, a fűszereket, a csoki krémet, végül finom mozdulatokkal beleforgatjuk a habot is.

 4.Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, majd beleöntjük a masszát. 180 fokon előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Még melegen kivesszük a formából és fejjel lefelé fordítva rácson hagyjuk pihenni egy rövidebb ideig, mivel még kicsit folyékony a belseje egy idő után óvatosan vissza kell fordítani, és így hagyni míg teljesen lehűl.

 5.Közben a mascarponét a citromhéjjal, a fél citrom levével, valamint ízlés szerinti porcukorral összekeverjük, majd a kihűlt sütire kenjük. A tetejét a megmosott gyümölcsökkel vegyesen megszórjuk.

 

 

 

  Csupa csoki torta

  Hozzávalók 6 főre

  A tésztához:

  6 tojás

  6 evőkanál  cukor

  6 evőkanál  liszt

  3 evőkanál  tej

  2 evőkanál  kakaópor

 szilikonos sütőpapír

  A fehér krémhez:

  3 dl tejszín

  20 dkg fehér csoki

  10 dkg vaj

  1 kávéskanál  vanília aroma

  1 üveg  meggybefőtt

  A barna krémhez:

   3 dl tejszín

  20 dkg tej csoki

 10 dkg vaj

  1 teáskanál  reszelt narancshéj

    Elkészítés:

 1.A hozzávalókból 3 piskótalapot sütünk, ebből kettő csokis, egy sima.

 2.A tejszínben felolvasztjuk a csokit, és sűrűre főzzük, amikor kihűlt, vajjal habosra keverjük. Ezt mindkét krémmel megcsináljuk, majd legalább 2 órát hűteni kell a krémeket.

 3.Összeállításnál alulra csokis piskótát teszünk, majd átlósan rákenjük a két krémet, és megszórjuk meggyel.

 4.A következő a fehér piskótalap, ezt is megkenjük átlósan a krémekkel, de megcserélve. A tej csokis fölé most fehér csokist teszünk, és a fehér csokis fölé tej csokist, és megszórjuk meggyel.

 5.A tetejére csokis piskótalap kerül, és a megmaradt krémmekkel bevonjuk.

 6.Legalább 2 órára hűtőbe tesszük.

 

 

Túrótorták

 

  Túrós-barackos torta

  Hozzávalók 8 főre

  Tésztához:

  3 tojás

  80 g liszt

  80 g cukor

  csipet só

  Krémhez:

 500 g túró

 200 porcukor

  1 citrom reszelt héja

  3 evőkanál  étkezési keményítő

  250 ml növényi tejszín

  1 üveg  őszibarack befőtt

    Elkészítés:

 1.A 3 tojásból piskótát sütünk, mégpedig következőképpen: A tojásokat NEM választjuk szét, hanem az egész tojásokat a csipet sóval kezdjük el elektromos habverővel verni. Mikor már kezd habosodni, beletesszük a cukrot, és már a kettőt együtt addig verjük, míg egészen habos, fehér nem lesz. Kézzel belekeverjük a lisztet, kilisztezett tortaformába simítjuk.

 2.160 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

 3.A túrókrémhez a túrót átpasszírozzuk (ha lehet kapni, a legjobb a natur krémtúró, azt nem kell passzírozni), hozzátesszük a porcukrot, a citromhéjat és az étkezési keményítőt. Simára keverjük a hozzávalókat.

 4.Egy másik tálban keményre verjük a növényi tejszínt (azért használok ezt, mert ezzel sokkal könnyebb bánni, mint a normális tejszínnel, ha egyszer keményre vertem, garantáltan nem esik össze).

 5.Hozzáadjuk a tejszínt a túrókrémhez.

 6.A barack levével meglocsolgatjuk a piskótát, apróra vágunk 4-5 fél barackot, ezzel beterítjük a tortalapot.

 7.Ráhalmozzuk a túrós-tejszínes krémet, lesimítjuk és tetszés szerint díszítjük.

 

 

 

  Epres túrótorta linzertésztából

  Hozzávalók 6 főre

  Az alaphoz:

  30 dkg liszt

 20 dkg vaj

 10 dkg cukor

  1 tojássárgája

  A túrós részhez:

 5 dkg túró

 15 dkg tejföl

  3 tojás

  8 dkg cukor (ízlés szerint)

  5 dkg vaj

  1 púpos evőkanál  liszt

  A tetejére:

  30 dkg eper

  1 csomag  torta zselépor

  3 evőkanál  cukor

   Elkészítés:

 1.A linzer hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. Amíg a túrós részt készítjük, a tésztát a hűtőbe tesszük.

 2.A túrós rész hozzávalóit összekeverjük.

 3.15 perc pihenés után a linzeralapot vaksütéssel elősütjük, majd a túrókrémet rátéve még kb. 45 percig sütjük 170 fokon. Akkor jó, ha már nem folyik, de még remegős.

 4.Itt jön a neheze: teljesen ki kell hűteni, ez több órát is igénybe vehet.

 5.Ha kihűlt, rászeleteljük az epret, és a csomagoláson található utasítás szerint leöntjük a zselével. Ismét hagyjuk dermedni.

 6.Ha jól kidermedt, szépen szeletelhető!

 

 

Almatorták

 

  Almás túrótorta csokoládémázzal

  Hozzávalók 6 főre

  Tészta:

  14 dkg finomliszt

   4 dkg porcukor

   8 dkg vaj

   1 tojássárgája

  csipetnyi só

  reszelt citrom héja

  Almatöltelékhez:

 fahéj

  60 dkg alma

 citromlé

  3 evőkanál  cukor

  Túrótöltelékhez:

  25 dkg krémtúró

  3 dkg liszt

  2 tojássárgája

  mazsola

  1 csomag  Vanillincukor

  1/2 dl tej

  Csoki máz:

  10 dkg csokoládé

   3 dkg vaj

   Elkészítés:

 1.Elkészítjük a tésztát, a hozzávalókat kimérjük, és összedolgozzuk. Pár percig pihentetjük.

 2.A túrókrémet a citromhéjjal, vaníliás cukorral, vízbe áztatott mazsolával, tojássárgájával elkeverjük. A fehérjéket felverjük, és a túróhoz keverjük és hozzáadjuk a lisztet,óvatosan összekeverjük.

 3.Meghámozzuk az almát, lereszeljük, megöntözzük a citrom levével, megszórjuk a cukorral, fahéjjal, elkeverjük.

 4.A tésztát egy közepes tortaformába nyomkodjuk, megszórjuk kevés prézlivel vagy dióval, rásimítjuk az almát,megszórjuk a fahéjas cukorral, erre jön a túrókrém.

 5.Előmelegített sütőben megsütjük.

 6.A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét, és bevonjuk a tortát.

 

 

 

  Citromos túrótorta

  Hozzávalók 8 főre

  3 tojásos piskótatészta: (ebből a tésztából kell kettő)

  3 db tojás

  1,5 evőkanál  forró víz

  110 g cukor

  csipet só

  95 g liszt

  1 csapott teáskanál  sütőpor

  3/4-ed tasak vanília ízű pudingpor

  pár csepp rumaroma

 2 tojásos piskótatészta: (ez lesz a középső)

 2 db tojás

  1 evőkanál  forró víz

  75 g cukor

  csipet só

  65 g liszt

  3/4-ed csapott teáskanál  sütőpor

 fél csomag  vanília ízű pudingpor

  4 teáskanál  holland kakaópor

  pár csepp csokoládé ízű aroma

   Túrókrém:

  250 g túró

 nagy doboz tejföl fele

  ízlés szerint porcukor

   1-1,5 dl habtejszín

  zselatin (nagyon kevés kell)

  1 csomag habfixáló

  1 citrom reszelt héja

  fél citrom leve (ízlés szerint)

  Citromkrém:

  6 dl habtejszín

  2 csomag  habfixáló

  reszelt citromhéj (ízlés szerint)

  1 citrom leve

   3 evőkanál  tejföl

    Elkészítés:

 1.A tojásokat tálba ütjük, és forró vízzel robotgéppel 1 perc alatt habosra keverjük. Majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót, majd 2 percig tovább keverjük a robotgéppel.

 2.Közben a lisztet, sütőport és a pudingot összekeverjük, majd a tojáskrémbe keverjük. A tésztát 26 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük, és elsimítjuk. 

 3.A 3 tojásos lap sütési ideje 30-35 perc, a 2 tojásosé 15-20 perc.

 4.A túrókrémhez az 1 - 1,5 dl habtejszínt robotgéppel felverjük, amíg kemény hab nem lesz belőle. Majd hozzáadjuk a túrót, a porcukrot, a tejfölt, a habfixálót, a citromhéjat, a citromlevet, és robotgéppel összedolgozzuk. (Zselatin nem kötelező bele, de én 300 ml forró vízbe tettem 4 mokkáskanál zselatin, majd lehűtöttem, és beletettem.)

 5.Citromos krémhez a habtejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és robotgéppel összedolgozzuk.

 6.Az egyik 3 tojásos tésztára rákenjük a túrókrém felét, valamint a citromos krémből húzunk egy vékony réteget a túrókrémre. Erre kerül a 2 tojásos kakaós tészta, amire rákenjük a maradék túrókrémet, valamint erre is húzunk egy vékony citromkrém réteget. Erre pedig rákerül a harmadik tészta. A maradék citromos krémmel megkenjük a torta oldalát, tetejét, valamint reszelt citromhéjjal díszítjük.

 

 

 

  Epres-málnás túrótorta

  Hozzávalók 5 főre

  A tésztához:

   90 g vaj

  105 g liszt

  1,5 teáskanál  sütőpor

  40 g cukor

   2 csomag  Vanillincukor

   1 kis doboz tejföl

   2 tojás

  Az epres-málnás keverékhez:

  80 dkg eper és málna vegyesen

  3 púpozott evőkanál  kristálycukor (ízlés szerint)

  1 csomag  vaníliás főzős pudingpor

  1 csomag  zselatinfix

   A túrós krémhez:

  25 dkg túró

  1 csomag  habtejszín

  1 csomag  zselatinfix

  1 citrom lereszelt héja

  fél citrom leve

  4-5 evőkanál  porcukor (ízlés szerint)

   Elkészítés:

 1.Az epres-málnás keverékhez a gyümölcsöket a cukorral feltesszük főni egy kis lábosban. Fakanállal kissé összenyomkodjuk, hogy ne legyenek benne nagyobb gyümölcsdarabok. Folyamatos kevergetés mellett hozzátesszük a pudingport, majd levesszük a tűzről, és állni hagyjuk. (Akit zavarnak az eper és a málna magjai, átpasszírozhatja a keveréket.)

 2.Amíg az epres-málnás krém hűl, elkészítjük a torta tésztáját.  A vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. Ezután a lisztet a sütőporral összekeverjük, és fokozatosan adagoljuk a vajas keverékbe.

 3.Kivajazott kapcsos tortaformába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész-e (kb. 20 perc kell neki). Ha elkészült, levesszük a kapcsot a formáról, és hűlni hagyjuk.

 4.A langyos gyümölcsös keverékhez hozzáadjuk a zselatinfixet, és robotgéppel alaposan elvegyítjük. Ezután visszatesszük a kapcsot a tortaformára, és a már kihűlt vagy langyos tésztára egy vékony rétegben felviszünk az epres-málnás krémből, majd fél órára hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen a gyümölcsös réteg.

 5.Amíg a torta a hűtőben pihen, elkészítjük a túrókrémet. A túrót átpasszírozzuk, hozzáadjuk a porcukrot, egy citrom héját és fél citrom levét. A tejszínt a zselatin fixszel habbá verjük, és óvatosan összedolgozzuk a túróval.

 6.A hűtőből kivett tortán óvatosan elegyengetjük a túrós krémet, és a tetejére ráöntjük a maradék gyümölcsös szószt.

 7.Minimum 6-8 órára, de a legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük!

 

 

 

  Oreo kekszes túrótorta

  Hozzávalók 10 főre

  3 csomag  12 db oreo keksz

  300 g tehéntúró

  300 ml tejszínhab

  50 g porcukor

   8 g zselélap

  1 evőkanál  tej

  1 evőkanál  vanília eszencia

    Elkészítés:

 1.Fogunk 2 csomag oreo kekszet, leválasztjuk a vaníliás krémet a kekszekről, egy kis csészébe tesszük.

 2.A vaníliás krémet felolvasztjuk.

 3.A kakaós kekszet egy konyhai robotgép segítségével jól összemorzsoljuk, és kettőbe osztjuk. Az egyik részébe hozzáadjuk a vaníliás krémet, és jól összedolgozzuk.

 4.Az előbb összedolgozott masszát egy tortaforma aljára egyenletesen elsimítjuk. Simítás után a hűtőbe tesszük, amíg elkészül a krém.

 5.Fogjuk a tehéntúrót, a porcukrot és a kanál vaníliát, mindezt sima krémmé kavarjuk.

 6.A zselélapokat hideg vízbe áztatjuk, majd a két kanál tejel fellangyosítva addig kavargatjuk, amíg teljesen elolvad.

 7.A felolvasztott zselét a tehéntúró krémhez adjuk, jól összedolgozzuk.

 8.A tejszínből jó kemény habot készítünk, hozzákavargatjuk a tehéntúrós krémhez, majd mindehhez darabosra törögetjük a még megmaradt oreo kekszeket. Mindezt finom mozdulatokkal összedolgozzuk.

 9.Az így kapott krémet a hűtőben lévő alapra egyenletesen felsimítjuk, a tetejét megszórjuk a félretett kakaós keksz másik részével, és hűtőbe tesszük egy pár órára, amíg az egész szépen összeáll.

 10.Pár óra múlva távolítsuk el óvatosan a tortaforma kerek külső részét, helyezzük tortatányérra, díszíthető egy pár kis oreo keksszel, és máris ehető.

 

 

 

  Barackos-joghurtos túrótorta

  Hozzávalók 10 főre

  Tésztához:

  2 tojás

  8 dkg vaj

  8 dkg cukor

  15 dkg liszt

  fél csomag  sütőpor

  5-6 evőkanál tej

  Krémhez:

 13 teáskanál  cukor

  500 g túró

  450 g joghurt

  2 csomag  Vanillincukor

 1 konzerv őszibarack

  200 ml tejszín (+ 3 teáskanál  cukor)

  2 csomag  zselatinfix

   Elkészítés:

 1.A tojásokat a vajjal és a cukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá apránként a lisztet, a sütőport, a tejet, és dolgozzuk össze alaposan.

 2.A masszát simítsuk vajazott, lisztezett kerek tortaformába, és előmelegített sütőben süssük meg. Hagyjuk benne a formában a tésztát.

 3.Keverjük össze a túrót, a joghurtot, a cukrot és a vaníliás cukrokat.

 4.Vágjuk apró darabokra a konzerv barack egész tartalmát (a leve nem kell). Keverjük ezt is a túrós masszához.

 5.Verjük kemény állagúvá a tejszínt a cukorral, és óvatosan adjuk hozzá a krémhez.

 6.A legvégén szórjuk bele a zselatinokat, alaposan keverjük össze, és töltsük a tésztára. Tegyük hűtőbe, és várjunk legalább 3-4 órát (legjobb egy éjszakát), majd szépen szeletelhetjük is!

 

 

 

Gyümölcs Torták

 

  Egzotikus áfonyatorta

  Hozzávalók 12 főre

  A piskótához:

  5 tojás szétválasztva

  5 csapott evőkanál  nyírfacukor

  4 púpos evőkanál  zabliszt

  2 evőkanál  kókuszreszelék

 1/2 csomag  sütőpor

  1 csipet só

  A vaníliakrémhez:

 1 l tej

  1/2 rúd vanília

  2 csomag  vanília ízű pudingpor

  2 evőkanál  nyírfacukor

 1 evőkanál  folyékony édesítő

  2 dl habtejszín

  1 csomag  zselatinfix

  Az áfonyazseléhez:

 500 g áfonya (lehet fagyasztott is)

  250 g ribizli vagy más piros gyümölcs (lehet fagyasztott)

  3,5 dl 100%-os alma lé

 1 csomag  eper ízű pudingpor (lehet vanília ízű is)

   Elkészítés:

 1.1 liter tejbe tegyük bele a vanília rudat, így főzzünk meg 2 csomag vanília ízű pudingot, amikor besűrűsödött, akkor tegyük hozzá a nyírfacukrot és az édesítőt is. Fedjük le folpack-kal (a fólia érintkezzen a krémmel), így nem fog megbőrösödni a teteje, hagyjuk teljesen kihűlni. Ez legalább 4-5 óra állást jelent hideg helyen.

 2.Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A tojásokat válasszuk szét. A zablisztbe szórjuk bele a kókuszt és a fél csomag sütőport, fakanállal keverjük át.

 3.A tojások fehérjét a csipet sóval és 3 evőkanál  nyírfacukorral verjük kemény habbá.

 4.A tojások sárgáját a maradék 2 evőkanál  nyírfacukorral keverjük habverővel habosra (3-4 perc).

 5.A fehérjére öntsük rá a sárgáját, és alulról felfelé irányuló mozdulatokkal, fakanállal keverjük bele Ha már márványos a massza, szórjuk bele a lisztes keverék egyik felét, keverjük tovább, ha már nem látunk csomókat a habban, adjuk hozzá a liszt másik felét is.

 6.Egy kb. 23 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és óvatosan töltsük bele a masszát, egyengessük simára a tetejét, és helyezzük a sütőbe, mérsékeljük a tüzet 155 fokra. Tűpróbáig süssük, de 40 percig ne nyissuk ki a sütőajtót. (Nekem 48 perc alatt készült el.) Ha megsült a piskóta, fejjel lefelé fordítva helyezzük egy rácsra - még ne távolítsuk el a keretét. Ha langyosra hűlt: vágjuk körbe a forma mellet, távolítsuk el róla a keretet, és így hagyjuk teljesen kihűlni. (Ez 1,5-2 óra.) Kihűlés után vágjuk ketté keresztben.

 7.A vaníliapudingból távolítsuk el a vanília rudat. Verjük habbá a tejszínt, a 1 perc után adjuk hozzá a zselatinfixet. A pudingot is keverjük át habverővel, öntsük rá a tejszínt, és összeállítjuk a krémet.

 8.Az 1. tortalapot helyezzük vissza a tortaforma aljába, öntsük rá a vaníliakrémet, és simítsuk el. Helyezzük a krém tetejére a 2. tortalapot.

 9.3 dl almalevet öntsük egy kis lábasba, és tegyük fel a tűzre. A maradék fél dl alma lével keverjük simára az eper ízű pudingot, öntsük a meleg alma léhez, és főzzük sűrűre. Ha felforrt, adjuk hozzá a gyümölcsöket. Óvatosan keverjük át, és öntsük a 2. piskótalap tetejére. (Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, előtte érdemes meleg vízzel leöblíteni, hogy a felesleges jeges darabok ne higítsuk  tovább a gyümölcskrémet.)

 10.Hűtsük a tortánkat legalább 6 órán át.

 

 

 

  Málnás torta

  Hozzávalók 8 főre

  Piskóta hozzávalói:

  10 db tojás

  9 evőkanál  liszt

  1 evőkanál  kakaópor (nem instant)

  10 evőkanál cukor

  1 csomag  sütőpor

  kevés só

  Krém hozzávalói:

 1 Rama

 4-5 evőkanál  Vanillincukor

 1 csomag  vaníliás pudingpor

 1 púpos evőkanál  liszt

  3/4 l tej (ha szükséges, 1 litert is elbír)

  Díszítés:

 málna

 mandulaforgács

  rum

   Elkészítés:

 1.A  piskóta hozzávalóiból tortaformában megsütjük a piskótát.

 2.A  krém elkészítése: a margarint kikavarjuk a vaníliás cukorral.

 3.A pudingport a liszttel elkavarjuk, majd folyamatos keverés mellett annyi tejet öntünk hozzá, hogy csomómentes legyen.

 4.Kb. fél liter tejet felforralunk, öntünk rá a pudingból (vigyázni, nehogy hirtelen összekapja) elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejhez. Lassú tűzön főzzük  kb. 10 percig, folyamatosan kavarva.

 5.Lehűtjük, majd egy órára a mirelitbe tesszük.

 6.Majd a kikavart margarinnal összedolgozzuk.

 7.A tortánkat 3 részre vágjuk.

 8.A lapokat meglocsoljuk rummal, majd megkenjük a vaníliás krémmel, ráhalmozzuk a málna szemeket, rátesszük a középső lapot, ugyanúgy egy kis rum, krém és málna.

 9.A tetejét és oldalát  én a maradék krémmel borítottam be, a tetejére málnaszemeket helyeztem el, az oldalára mandulaforgácsot szórtam. (De természetesen mással is be lehet vonni a tortánkat. Marcipán, csoki, stb.)

 

 

 

  Karamellás-őszibarackos torta

  Hozzávalók 6 főre

  Piskóta:

  4 tojás

 100 g cukor

  100 g liszt

  1 és 1/2 evőkanál  olaj

  1 evőkanál  zsír vagy vaj a forma kenéséhez

  Krém:

  2cs tejszín ízű pudingpor

  8 dl tej

  2 egész tojás

  6-8 evőkanál  cukor

  100 g vaj

   vanília

  Tetejére:

  4-5 db őszibarack

  4 evőkanál  cukor

   Elkészítés:

 1.Előbb elkészítjük a krémet. A fele tejmennyiséget feltesszük forrni. A 2 egész  tojást a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a 2 csomag pudingport, simára kavarjuk, fokozatosan felhígítjuk a maradék tejjel, és a forró tejhez öntjük. Sűrűsödésig kavarjuk, levesszük a lángról, és 10 perc múlva belekavarjuk a kockára vágott vajat. Langyosra hűtjük.

 2.A 4 tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Egyenként belekavarjuk a tojások sárgáját (egyes fokozat) és az olajat, majd a lisztet óvatosan beleforgatjuk.

 3.A  gyümölcspite sütőt kikenjük zsírral vagy vajjal (a recéket jó gazdagon, hogy szép legyen a torta széle). Beletöltjük a tésztát, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

 4.Amikor a tészta megsült, egy tányérra borítjuk, a mélyedésbe beletöltjük a krémet.

 5.Amíg a krém teteje kissé megköt, lehámozzuk a barackot, cikkekre vágjuk, a 4 ek cukorból karamellt készítünk egy nagyobb lábosban, amikor szép sárgaszínű, belerakjuk a barackot, 2 perc múlva megfordítjuk, majd rárakjuk a tortára. A közepére rácsurgatjuk a maradék karamellt. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy szeletelhető legyen.

 

 

 

Orosz Krémtorták

 

  Orosz krémtorta

  Hozzávalók 8 főre

  A piskótához:

  24 dkg liszt

  12 dkg cukor

  6 tojás

  A krémhez:

  0,5 l tej

  1 csomag  vaníliás pudingpor

  5 evőkanál  cukor

  15 dkg mazsola

   2 egész narancs

   2 evőkanál  rum

   7 dl tejszín

    Elkészítés:

 1.A rumba áztassuk be a mazsolát. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. A lisztet lassan hozzákevergetjük, és belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.

 2.Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 25 percig sütjük. A formában hagyjuk rövid ideig  (5 perc), majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

 3.A tejből, cukorból és a pudingporból pudingot főzünk, majd lehűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a pudingba keverjük. Hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a fél narancs levét.

 4.A piskótát három részre vágjuk, rétegenként megtöltjük a krémmel, és a rumba áztatott mazsolával megszórjuk. A tetejére és oldalára rákenjük a maradék tejszínt.

 5.A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, kandírozott narancsdarabkákkal és csoki darával.

 6.Hűtőben pihentetjük legalább 1 órát.

 

 

 

  Oroszkrém torta csokiba burkolva

  Hozzávalók 12 főre

  Piskótához:

  10 db tojás szétválasztva

  10 evőkanál  liszt

  10 evőkanál  cukor

  1 csomag  sütőpor

  Krémhez:

 1 l Hulala tejszín

 4 csomag  vaníliás krémpuding (főzés nélküli)

  2-4 evőkanál  porcukor ízlés szerint

  2 csomag  zselatinfix

  10-15 dkg mazsola rumba/aromába áztatva

  1 ü barackbefőtt (házi)

  Tetejére:

  0 dkg étcsokoládé

  3 evőkanál  étolaj

  fehér csokirózsák-levelek

  szalag

   Elkészítés:

 1.A piskótát sütjük meg először. (Én a biztonság kedvéért két részletben sütöttem.) Tehát az 5 tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük verni és a cukrot folyamatosan hozzáadva kemény habot verünk. A tojások sárgáit egyenként hozzákeverjük és végül a sütőporos lisztet is (5 tojás-fél csomag sütőpor).

 2.Tortaformába öntjük és megsütjük, sütőpapírt csak a forma aljára tegyünk. Ezt még egyszer megismételve 2 lapot kapunk, ha kihűlt kettévágjuk őket, és így kapjuk meg a 4 tortalapot.

 3.A mazsolát beáztatjuk, a barack befőttet leszűrjük és apró kockákra vágjuk. A krémhez a lehűtött Hulalát robotgéppel verni kezdjük, majd kis idő után hozzáöntjük a 2 csomag  zselatinfixet és keményre verjük. Hozzákeverjük a pudingporokat és a porcukrot, majd végül belemehet a lecsepegtetett mazsola és barack.

 4.Ezzel a krémmel töltjük meg a 4 piskótalapot. Tetejére-oldalára nem kell hagyni, azt csokival borítjuk.

 5.Mielőtt beborítanánk csokival a tortát, fontos jól behűteni akár több órára.

 6.A csokit az olajjal gőz fölött olvasszuk össze és figyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon meleg a csoki, mikor a tortára borítjuk. (Én egy sütőpapírra tettem a tortát és az összes olvasztott csokit a közepére öntöttem. Hagytam magától terülni és óvatosan húztam körbe a szélek felé simítólapáttal. Ezzel a csoki mennyiséggel nem volt gond, a torta oldalát is egész jól be tudtam vonni. Még maradt is egy kevés, amit dermedés után le lehet szedni a sütőpapírról és fel lehet még használni.)

 7.Amikor megdermedt a torta, akkor díszítjük a csoki rózsákkal és a szalaggal.

 

 

 

Eszterházy Torták

 

  Eszterházy torta

  Hozzávalók 12 főre

   A tésztához:

 12 tojás fehérje

  28 dkg kristálycukor

  28 dkg darált dió vagy mandula

  5 dkg finomliszt

  késhegynyi őrölt fahéj

 a tepsi kikenéséhez: vaj, finomliszt

  A krémhez:

 csomag  vanília ízű pudingpor (főzhető)

  3 tojás

  4 dl tej

  15 dkg kristálycukor

  25 dkg vaj

  A tetejére:

 7 evőkanál  porcukor

  1 evőkanál  víz

  1 tojásfehérje

  5 dkg ét csokoládé

  A díszítéshez:

  2 dl tejszín hullala)

  tortadara

  Elkészítés:

 1.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk.

 2.Több tepsit kivajazunk, liszttel behintünk és a masszából 5, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, 16-18 percig sütjük. A sütőből kivéve - vagyis amikor a tészta még forró - késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad.

 3.A krémhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral fölforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk.

 4.A megsült lapkorongokat egy 23 centi átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára a hűtőszekrénybe állítjuk.

 5.A tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük és mielőtt megdermedne az olvasztott csokival kihúzzuk. A torta oldalához tortadarát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőbe.

 

0.038 mp