Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Torták

 

Torták És Krémek

 

Cseresznyés Torta.

Hozzávalók:

15dkg liszt, 13dkg cukor, 3 tojás 1 pohár tej, 50dkg cseresznye, egy késhegynyi szódabikarbóna.
Elkészítés:

A cukrot a tojássokkal meg a szódabikarbónával nagyon habosra kikeverjük, és óvatosan belekeverjük a tejet meg a lisztet. Kizsírozott tortaformába öntjük meghintjük a kimagozott cseresznyével és kb.40 percig sütjük. Hidegen és melegen is fogyasztható.

 

 

Epertorta.

Hozzávalók, a tésztához:

4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, egy késhegynyi szódabikarbóna, a krémhez: 4 tojás, 18dkg cukor, 25dkg vaj, 50dkg eper.
Elkészítés:

Először a szokásos módon piskótatésztát készítünk, és kizsírozott, lisztezett, közepes nagyságú tortaformában megsütjük. Ha kész kiborítjuk, és ha kihűlt megkenjük a krémmel. A tojásokat habosra kikeverjük a cukorral, gőz fölött sűrűre főzzük, kihűtjük és belekeverjük a habosra kikevert vajat. Végezetül néhány szép eperszemet félretéve beletesszük a megtisztított és négybe vágott epret. A tortát félbevágjuk megtöltjük és bevonjuk a krémmel, a tetejét szép nagy eperszemekkel díszítjük, és egy napra hűtőszekrénybe tesszük.

 

 

Angol Epertorta.

Hozzávalók: a francia epertorta tésztája.

1 vaníliás pudingpor, 1 vaníliás cukor, 50dkg eper, 3dl tejszín, 1 púpos evőkanál porcukor.
Elkészítés: Először nagy tortaformában megsütjük a tésztát, és hagyjuk kihűlni a formában. A vanília ízű pudingport az előírás szerint elkeverjük, de még egy csomag vaníliás cukorral, erősítjük az ízét, és a kihűlt tésztára öntve hagyjuk megdermedni. Végezetül sűrűn kirakjuk megtisztított és megszárított eperszemekkel a tortát és porcukorral ízesített tejszínhabbal vonjuk be.

 

 

Francia Epertorta(elzászi)

Hozzávalók:

2 tojás, 10dkg cukor, 7dkg liszt, 5dkg margarin, 50dkg eper, 3dl ribizlizselé.
Elkészítés:

A tojások kemény habbá vert fehérjéjébe belekeverjük a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet és a felolvasztott, de hideg margarint. Kizsírozott nagy tortaformába öntjük, és szép aranysárgára megsütjük. A tortaformában hagyjuk kihűlni az ujjnyi vastag tésztát, majd a formában sűrűn rakjuk megtisztított, megmosott és megszárított eperszemekkel és leöntjük a felolvasztott, de langyos ribizlizselével. Hidegre tesszük, hogy a zselé megkocsonyásodjon a tetején. Tálaláskor óvatosan lecsúsztatjuk róla a tortakarikát, de a tortalappal együtt tesszük tálra.

 

 

Bécsi Epertorta.

Hozzávalók:

6 tojásból piskóta, 1/2l tejszín, 2 evőkanál porcukor, 50dkg eper, (egy evőkanál zselatin)
Elkészítés:

Először a szokásos módon piskótát sütünk, vagy kész piskótalapot vásárolunk, és három felé osztjuk. A tejszínből a cukorral kemény habot verünk, és bevonjuk vele a lapokat, és mindegyiket meghintjük a megmosott és megtisztított eperrel. A torta tetejét és oldalát is eperszemekkel díszítjük. Ezt a tortát közvetlenül étkezés előtt lehet csak összeállítani.

 

 

Vaníliáspuding

Hozzávalók:

6dkg liszt, 6dkg vaj, 3dl tej, 7dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5db tojás, 5dkg morzsa.
Elkészítés:

3dkg vajat 3dkg liszttel forróra melegítünk hozzáöntünk 3dl forró tejet és simára elkeverjük kissé megfőzzük és utána félretesszük. Ha kihűlt belekeverjük az 5 tojás sárgáját, majd óvatosan hozzákeverjük az 5 tojásfehérjéből keményre vert habot, amelybe 2dkg vaníliás porcukrot keverünk. 5db egyszemélyes formát olvasztott vajjal kikenünk, finom morzsával meghintjük és kb. ¾ részig megtöltjük a masszával. Lábasba állítjuk, mellé másfél ujjnyi magasra hideg vizet öntünk rá és tűzre tesszük. Fedővel letakarjuk, de egy kis nyílást hagyjunk rajta, hogy a gőz távozni tudjon. Egyenletes forrássál 25-40 percig pároljuk. Tálaláskor szélét egy kés segítségével kissé elválasztjuk a formától és a tálra borítva vaníliás porcukorral megszórjuk. Vaníliamártást adunk hozzá vagy gyümölcsbefőttet is adhatunk illetve málnaszörpöt is.

 

 

Krémek

Vaníliakrém.

Hozzávalók:

2,5dl tejszín, 2dl tej, 6dkg cukor, 3 lap zselatin, negyed rúd vanília, 2db tojás.
Elkészítés:

A zselatint hideg vízben áztatjuk 2dl tejet felforralunk ¼ rúd  ketté vágott vaníliával, 4dkg porcukrot elkeverünk 2 tojássárgájával, óvatosan hozzáöntjük a tejet és habverővel folyamatosan kevergetve a tűzön addig főzzük, amíg forrni kezd. Levéve a tűzről hozzáöntjük a vízből kicsavart zselatint, ha ez felolvadt a krémet egy porcelántálba szűrjük. Jeges vízbe állítva néhányszor megkeverjük, és ha kocsonyásodni kezd hozzáöntjük a tejszínhab felét, és adunk hozzá 2dkg porcukrot. 4-5 személyes pudingformát kiöntünk belőle, és megtöltjük a masszával, utána hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára . Ha egy kicsit lehűlt és megdermedt  tálaljuk.

 

 

Csokoládékrém.

Hozzávalók és Elkészítés:

Ugyanúgy készül mint a vaníliakrém, csak azzal a különbséggel, hogy a zselatint utána még 2,5dkg reszelt csokoládéval és egy kávéskanál kakaóporral elkeverjük és a forró krémhez keverjük. Ízlés szerint tehetünk bele egy kevés rumaromát is.

0.025 mp