Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Töltött Kenyér Recept

 

 

Töltött kenyerek

 

  Görög töltött kenyér

  Hozzávalók / 6 adag

    2 bögre fehér kenyérliszt BL80

    1 bögre teljes kiőrlésű liszt

    2 dkg friss élesztő (vagy 7 g instant)

    1 csipet cukor

    3 dl langyos víz

    1 teáskanál  só

    4 evőkanál  napraforgó olaj

    250 g görög feta sajt

    15 db fekete olajbogyó (szeletelt)

    1 csokor friss bazsalikom (vagy 2 evőkanál  szárított)

    2 evőkanál búzadara

    1 evőkanál  szezámmag

    1 evőkanál  tökmag (tetszés szerint lehet bármilyen mag)

    Elkészítés:

    Az élesztőt a cukorral és kevés langyos vízzel felfuttatjuk.

    A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, összekeverjük a megmaradt vízzel, végül hozzádagasztunk  2 evőkanál k olajat. Géppel vagy kézzel fényes, rugalmas tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

 Kelesztés után 1 cm-es téglalappá nyújtjuk; megkenjük 2 evőkanál  olajjal, rászórjuk a 2 evőkanál  búzadarát, majd egyenletesen elosztva rámorzsoljuk a feta sajtot, olívabogyót, végül a durvára csipkedett friss bazsalikomot.

 Felcsavarjuk, mint a bejglit, a végeket hosszában-széltében összecsipkedjük, és a hosszú, csipkedett részt alulra téve egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.

 Ezután ollóval függőlegesen bevagdossuk (nem vágjuk teljesen át!) a tetejét 2 centiméteren ként, majd lekenjük felvert tojással. Megint kelni hagyjuk; most 30 percet.

    Közben előmelegítjük a sütőt (és a sütő aljába egy kis fémtálba vizet).

 Kelesztés után lepermetezzük vízzel, megszórjuk a magokkal, és betesszük a forró sütőbe.

 10 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra, majd aranybarnára sütjük kb. 50 perc alatt.

 

 

  Mediterrán kenyér szárított paradicsommal és spenóttal

  Hozzávalók / 4 adag

  Tészta

    500 g finomliszt

    1 tasak instant élesztő (friss élesztőt is használhatunk)

    250 ml víz (kéz meleg)

    10 g só

    4 evőkanál  napraforgó olaj (ha olajban eltett paradicsomot használunk, annak olaját is hozzáadhatjuk)

 1 teáskanál őrölt fűszerkömény

   Töltelék:

    100 g szárított paradicsom

    450 g spenót

    3 gerezd fokhagyma

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    Elkészítés:

    Egy tálban keverjük össze a lisztet, élesztőt, a köményt és a sót. Adjuk hozzá a kéz meleg vizet és az olaj felét. Dolgozzuk össze, és hagyjuk negyedórát állni. Beolajozott felületen gyúrjuk át a tésztát rugalmas állagúra, majd egy tálban pihentessük, amíg a duplájára nem kel, kb. 1 óra.

  A spenótot a maradék olajon fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát és a szárított paradicsomot. Kevés sóval és borssal ízesítjük.

  Nyújtsuk ki a tésztát kb. 20x30 cm, 3 cm magas téglalappá, és oszlassuk el rajta a paradicsomos-spenótos tölteléket. Tekerjük fel, a két végét picit nyomjuk össze, és a hajtással lefelé fektessük sütőpapíros tepsire.

 Fedjük le egy konyharuhával, és kelesszük még egy órát.

  220 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig, az aranybarna szín eléréséig sütjük.

 

 

  Olasz töltött kenyér

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához

    100 dkg finomliszt

    3 dkg só (tengeri)

    3 dkg cukor (kristály)

    3 tasak instant élesztő (Dr. Oetker vagy a francia)

    0.5 l víz

    A töltelékhez

    250 g mozzarella

    6 db főtt tojás (kemény)

    8 db szárított paradicsom

    1 csokor bazsalikom (friss)

    35 dkg pancetta (vagy bacon)

    20 dkg parmezán sajt (reszelt, lehet trappista vagy gouda)

    A tetejére

    1 evőkanál  olívaolaj (extra szűz)

    2 szál rozmaring (friss)

    Elkészítés:

  Egy tálba vagy kelesztőbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a sót, az élesztőket, a langyos vizet, és jól összedolgozzuk, szép sima cipóvá. 20 percet lefedve kelesztjük, pihentetjük.

 A tészta 2/3 részét kivesszük, átdolgozzuk, kinyútjuk téglalap alakúra.

 Magunk elé fektetjük a téglalapot. Vízszintesen a közepébe, szépen egy sorba rakjuk a pancettát, rá a főtt pucolt, egészben hagyott kemény tojásokat, arra a felszeletelt mozzarellákat, hogy érje végig. Rá sorban, végig az aszalt paradicsomszeleteket, azokra szórjuk a reszelt parmezánt (lehet trappista, gouda), majd a bazsalikomleveleket.

 A tészta egyik oldalát szépen ráborítjuk a töltelékre, majd feltekerjük ,nem túl szorosan, és kerek formává alakítjuk, azaz az egyik végét a másikba dugva, ott jól eldolgozva, ki ne nyílhasson.

 Lisztezett tepsibe tesszük, 10-15 percig hagyjuk pihenni. Amikor eltelt az idő, lekenjük olívaolajjal, megszórjuk a rozmaringlevelekkel.

 Az előmelegített sütőbe téve 30-35 percig sütjük közepes lángon megsütjük.

 

 

  Kolbászos kenyér

  Hozzávalók / 8 adag

  Kenyérhez:

    50 dkg liszt

    1,5 dl tej

    1,5 dl víz

    2,5 dkg élesztő

    5 dkg zsír

    1,5 evőkanál  cukor

    2 teáskanál  só

    1 szál kolbász

     A tejére:

    1 tojás

    magvak vegyesen

   Elkészítés:

  Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, és a hozzávalókból tésztát dagasztunk. 1 órán át  kelesztjük.

 A tésztát kettéosztjuk, és mindkettőből őzgerincforma hosszúságú téglalapot nyújtunk. A szélére teszünk egy ugyanilyen hosszú, héjától megtisztított szál kolbászt, és feltekerjük.

 Kizsírozott őzgerincformába langyos helyen letakarva 15 percig pihentetjük.

 Majd lekenjük tojással, megszórjuk magvakkal, és kb. 40 perc alatt piros-ropogósra sütjük két adagban.

 

 

  Cipóban sült sonka

  Hozzávalók / 4 adag

  A cipóhoz

    40 dkg finomliszt

    5 dkg élesztő

    2 dl langyos víz

    1 evőkanál  cukor

    1 evőkanál  só

    2 evőkanál  napraforgó olaj

    80 dkg főtt-füstölt sonka

    4 csepp napraforgó olaj (a kenéshez)

    1 db tojássárgája (a kenéshez)

    A sonka főzéséhez

    10 szem fekete bors

    4 db babérlevél

    1 közepes fej vöröshagyma

    5 gerezd fokhagyma

    Elkészítés:

  Ha nem sikerült főtt sonkát beszereznünk, akkor főzzük meg annyi vízben, amennyi ellepi, 10 szem egész bors, 3-4 db babérlevél, egy egész fej vöröshagyma és 4-5 gerezd egész fokhagyma társaságában. Kilón ként 1-1 óra főzési idő javasolt. Miután megfőtt, hagyjuk hűlni a saját Levében, majd emeljük ki, és alaposan töröljük meg(!) a sonkát papírtörlővel.

 A sütőt előmelegítjük. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.

 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és a liszt közepébe öntjük, majd kevés liszttel a tál széléről betakarjuk. Letakarva 15 percig kelni hagyjuk meleg helyen.

 Elkeverjük az 1 evőkanál sót és a 2 evőkanál olajat 1 dl langyos vízben, és a liszthez adjuk. Hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. (Ha szükséges, még egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá.)

 A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd négyzet alakúra nyújtjuk.  A szeleteket megkenjük vízzel, a tészta közepére helyezzük a sonkát (amit előzőleg már szárazra töröltünk), a széleteket felhajtjuk rá, cipó formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük, és letakarva 1 órát kelesztjük.

 A tojássárgáját elkeverjük 1 kávéskanál olajjal, ezzel megkenjük a cipót, és az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük úgy, hogy a sütő aljában egy lábasba vizet teszünk.

 Hagyjuk kihűlni, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk.

 

 

 

0.05 mp