Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Töltött Apró És Reform Sütemények

 

 

Töltött Apró És Reform Sütemények

 

 

  Alpesi teasütemény

  Hozzávalók / 8 adag

  A tésztához:

2 db tojás

25 dkg porcukor

20 dkg margarin

5 ml rum

50 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

 7 dkg reszelt csokoládé

1 narancsból nyert reszelt narancshéj

 A töltéshez:

10 dkg lekvár/ dzsem

   Elkészítés:

A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a margarinnal, majd hozzáadjuk a rumot és a sütőporral elkevert lisztet.

A jól kidogozott tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felébe a narancs reszelt héját, a másik felébe a reszelt csokoládét dolgozzuk bele.

A tésztát 5 mm vastagságúra sodorjuk, formával kiszúrjuk, és kivajazott sütőlemezen megsütjük.

A narancs ízesítésű korongokat kristálycukorral megszórjuk, és sütjük.

2 db nagy tepsit tehetünk a sütőbe. Három és fél nagy tepsire való adag. A kihűlt korongokat összeragasztjuk lekvárral úgy, hogy felülre kerüljenek a világos cukrozott korongok.

 

 

  Néró

  Hozzávalók / 10 adag

  A tésztához

25 dkg finomliszt ((+ 2-2 evőkanál  kakaópor a kakaós kekszhez, liszt a fehér kekszhez))

20 dkg vaj (vagy margarin)

1 evőkanál  disznózsír

2 db tojás (egész + 1 sárgája)

1 db tojássárgája

10 dkg porcukor

3 csomag vaníliás cukor

1 citromból nyert citromhéj (kedvenc hozzávalóm, ha nagyon nem üt el a sütitől, mindenbe képes vagyok tenni)

A fehér kekszhez:

2 evőkanál finomliszt

A kakaós kekszhez:

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

Az összeállításhoz:

10 dkg sárgabaracklekvár (anyu házi lekvárja)

A díszítéshez:

10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

Egy tálban elmorzsoljuk a puha margarint a liszttel, majd hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojást és tojássárgáját, citromhéjat és jól összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha kész, két egyenlő részre (illetve attól függően, hogy vaníliásból, kakaósból mennyit szeretnénk sütni) osztjuk a tésztát. Az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport (én mindig csak Hollandit használok!!), a másikhoz a plusz 2 evőkanál  lisztet, majd mindkét tésztát, ha eldolgoztuk, betesszük kb. 0,5-1 órára a hűtőbe pihenni.

Mivel a tészta nekünk elég lágy lett ahhoz, hogy kézzel formázzunk belőle golyócskákat, nyomózsákhoz túl kemény, ezért keksznyomóba töltöttük, és azzal egyforma nagyságú tésztahalmokat nyomtunk a sütőpapírra.

Az időközben 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt (sütőfüggő) megsütjük őket. Biztos, ami biztos, maradjunk mellettük, nehogy túlzottan megsüljenek.

Ha kihűltek a kekszek, finom házi sárgabaracklekvárral 2-2 kekszet összeragasztunk a talpuknál. Lehet egyszínűeket is összeragasztani, vagy a fehér-kakaósat vegyesen. Végül olvasztott ét csokival vagy tortabevonóval meglocsoljuk a tetejüket.

 

 

  Barackos macskanyelv

  Hozzávalók / 4 adag

40 dkg finomliszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 db tojássárgája

1 teák sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 citromból nyert citromhéj

1 teáskanál napraforgó olaj

30 dkg sárgabaracklekvár (házi)

10 dkg fehér csokoládé (olvasztott, a tetejére díszítésnek)

    Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk (lehet robotgéppel is), majd fóliába csomagolva egy éjszakát a hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett táblán kinyújtjuk 1/2 cm vastagságúra, és macskanyelv kiszúró formával kiszaggatunk annyi tésztát, amennyit kiad a tészta a mennyiségéből.

Majd szilikonos lappal bélelt sütőlemezre rakosgatjuk 1 cm-es távolságra őket. 200 fokon szép világosra sütjük. Amíg hűl a tészta, addig gőz felett megolvasztjuk a csokit kevés olajjal, és hagyjuk kicsit sűrűsödni, hűlni. A tésztákat megkenjük lekvárral, és összeragasztjuk.

Tálcára téve megspricceljük fehér csokival kedvünkre a tetejét, behűtjük, majd másnap kínáljuk csak. Addigra kötött lesz a töltelék, szépen összeáll, és a tészta is megpuhul.

 

 

  Angol teasütemény

  Hozzávalók / 6 adag

  Tészta

50 dkg finomliszt

17 dkg porcukor

28 dkg vaj (vagy margarin)

4 db tojássárgája

1 csomag sütőpor

15 dkg dió (darált)

1 csipet só

Tetejére

8 dkg dió (darált)

1 db tojás

   Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a porcukrot, a diót, a sütőport, a sót, és elkeverjük benne.

Ezután a tojások sárgájával együtt tésztát gyúrunk.

Enyhén lisztezett felületen kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük, darált dióval megszórjuk.

Hidegre tesszük legalább 1 órára.

Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egy kicsit távolabb egymástól.

Sütés 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-13 percig, amíg egy kis színt kap. Vigyázzunk, gyorsan sül, nehogy kiszáradjon!

Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

  Estike

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához

20 dkg cukor

5 csomag vaníliás cukor

2 db tojás

1 db tojássárgája

15 dkg vaj

25 dkg finomliszt

A krémhez:

4 dl tej

2 db tojás

2 evőkanál finomliszt

15 dkg cukor

1 evőkanál  instant kávé

5 dkg vaj

Elkészítés:

Kávékrém készítése:

A tejhez állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, tojásokat, cukrot.

Kisrugóssal folyamatosan keverve, takaréklángon sűrű krémet főzünk.

A tűzről levéve hozzáadjuk először az instant kávéport, majd a vajat, tovább keverjük, míg langyos nem lesz.

Kihűtjük.

Tészta készítése:

Cukrot, a vanillinnal és a tojásokkal (2 egész + 1 sárga) és a vajjal nagyon simára keverjük, míg szálkás nem lesz.

A liszt hozzáadása után tovább keverjük, még legalább tíz percet.

Vajazott tepsire szaggatunk diónyi darabokat, jó messze egymástól, mert szétterül.

Tojásfehérjével megkenve mérsékelt tűznél sütjük.

Összeállítás:

Már nincs is más hátra, mint a tésztakorongok krémmel való összetapasztása.

 

 

  Éjjeli kisasszony, avagy rámás pogácsa

  Hozzávalók / 4 adag

14 dkg porcukor

2 db tojás

12.5 dkg finomliszt

5 dkg mazsola (vagy ánizsmag)

Elkészítés:

Az egész tojásokat a cukorral fakanállal 40 percig, keverőgéppel 5 percig keverjük.

Beleszitáljuk a lisztet, és azzal is 20 percig, illetve péppel 2-3 percig keverjük.

Zsírozott, lisztezett sütőlemezekre kávéskanállal egyforma féldiónyi halmokat rakunk, és egy éjszakán át langyos helyen szárítjuk.

Tehetünk 1-1 szem mazsolát vagy pár szem ánizst a közepébe. A hosszas pihenés alatt a teteje megszárad.

Jó előmelegített sütőben, egyenletes tűznél 8-10 percig sütjük. Ha jól sül, akkor a tészta fölemelkedik és a tetején, mintegy bevonatként cukorráma keletkezik.

 

 

  Hógolyó

  Hozzávalók / 4 adag

  A hógolyóhoz

150 g vaj

70 g mandula (durvára törve)

50 g porcukor

1 csomag vaníliás cukor

0.25 teáskanál  sütőpor

0.5 evőkanál  rum (vagy rumaroma)

250 g finomliszt (átszitálva)

A hempergetéshez:

10 dkg porcukor

Elkészítés:

A puha vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Ez a művelet robotgéppel kb. 10 percet vesz igénybe.

Adjuk hozzá a rumot.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a tört mandulával, majd lassan adagoljuk ezt a keveréket is a vajas masszához.

A morzsás egyveleget ezután öntsük zsírpapírral fedett szilárd felületre, majd gyúrjuk egyneművé. Lassan áll össze a tészta, de nem kell megijedni, ennek ilyennek kell lennie.

Kézzel formáljunk kis golyókat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kissé távol.

180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 percig süssük.

Ne hagyjuk megbarnulni a tésztát, mert akkor nagyon ki fog száradni!

Hagyjuk teljesen kihűlni a golyókat, majd alaposan hempergessük meg mindegyiket porcukorban, s tálra téve még hintsük is le őket, ettől lesznek szép fehérek.

 

 

  Hópelyhecskék

  Hozzávalók / 4 adag

250 g vaj

100 g porcukor

2 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

100 g finomliszt

250 g étkezési keményítő

   Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Az étkezési keményítőt a liszttel összekeverjük és átszitáljuk, majd kanalanként a vajhoz adagoljuk.

A kevert tésztából apró, körülbelül 1-1,5 cm-es golyócskákat formázunk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A golyócskák között hagyjunk nagyobb távolságot, mert meg fognak nőni a sütés alatt.

Egy lisztbe mártott villával nyomjuk laposabbra a golyócskákat (minden egyes golyócska után mártsuk lisztbe a villát), hogy a rácsos mintát megkapja a teteje.

A sütőt 160 fokra előmelegítjük, és 10-15 percig sütjük. A kekszecskéknek világosnak kell maradniuk, és mivel minden sütő más, figyeljük őket sütés közben, és a saját sütőnktől függően süssük őket több vagy kevesebb ideig.

Kicsit hagyjuk őket kihűlni, majd levehetjük a kekszeket a tepsiről,  meg lehet hinteni a tetejüket  egy kis kristálycukorral vagy vaníliás cukorral, hogy  kicsit havas legyen .

 

 

  Svéd teasütemény

  Hozzávalók / 8 adag

  A tésztához

12 dkg vaj

15 dkg finomliszt (finom)

0.5 dl habtejszín

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

5 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)

10 dkg porcukor

0.5 teáskanál vaníliás cukor

3 evőkanál  sűrített tej

A tetejére:

1 evőkanál  cukor

   Elkészítés:

A vajat  elmorzsoljuk a liszttel, beleöntjük a tejszínt elkeverjük benne, hogy összeálljon a tészta. Kettéosztjuk, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaóport.

Jól belisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megforgatjuk a cukorban, sütőlemezre rakjuk, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben megsütjük. Pár percig hagyjuk hűlni a lemezen, majd tortarácson teljesen kihűtjük.

Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a sűrített tejjel. Egy süteményt megkenünk krémmel, és rárakunk egy másik süteményt.

 

 

  Milánói aprósütemények

  Hozzávalók kb.  30 db-hoz:

250 dkg vaj,

150 dkg porcukor,

1 evőkanál reszelt citromhéj,

2 tojás, 1 tojássárgája,

½ kg liszt,

30 szem mandula,

kevés só

   Elkészítés:

A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a 2 tojást, valamint egy kevés lisztet.

A többi lisztet kanállal adagoljuk hozzá, és kézzel gyúrjuk össze a tésztát.  Hűvös helyen hagyjuk állni.

Belisztezett deszkán a tésztát  ½ cm vastagra kinyújtjuk, és a kívánt alakúra kiszaggatjuk. A tetejére egy szem mandulát teszünk.

A tojássárgáját keverjük el 2 evőkanál vízzel és egy kevés sóval, a sütemények tetejét kenjük be vele. Fektessük a süteményeket egy tepsibe, és az előmelegített sütő középső rácsára tegyük. Addig süssük, amíg a tészta szélei világosbarnák  nem lesznek. Még melegen szedjük le a tepsiről és egy rácson hagyjuk kihűlni.

A finom, ropogós aprósütemény margarinnal is jó, és hosszabb ideig eltartható, mivel a margarin lassabban avasodik, mint a vaj. Az aprósüteményt kekszes dobozban tároljuk. A vajas sütemény 4 hétig marad friss, a margarinnal készített kétszer annyi ideig.

 

 

 

  Karácsonyi Mézes - Fahéjas Kuglóf

  Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű búza liszt

25 dkg bio fehér liszt

3 dl növényi tej

3/4 dl olaj

15 dkg barna cukor

3 evőkanál méz

10 dkg mazsola, vagy más aszalt gyümölcs

10 dkg szeletelt mandula

1 tasak instant élesztő ( bio élesztő)

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 citrom reszelt héja

1/2 citrom leve

   Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tejet, olajat, citromlevet hozzáadjuk és addig gyúrjuk a tésztát, amíg könnyedén elválik az edény falától és nem ragad. Majd letakarva , meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Kuglóf formát kiolajozzuk és a megkelt tésztát a formába eligazítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Amikor kihűlt kiborítjuk a formából és még a langyos kuglóf tetejére mézet csorgatunk. Tehetünk rá még  aszalt gyümölcsöt.

 

 

 

  Diós-mákos tekercs, kifli

  Hozzávalók:

1 kg Graham-liszt

15 dkg fehér rozsliszt

1 dkg élesztő

1/2 dl étolaj

2 dl méz

15 dkg mák

1 kávéskanál  só

15 dkg dió

3 dl tej

10 dkg mazsola

20 dkg aszalt szilva

1 l víz

    Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízben elkeverjük. Felöntjük 1 l langyos vízzel, beleszórjuk a Graham-lisztet és a rozsliszt felét, az étolajat és 1 dl mézet, sót. Alaposan elkeverjük, gyúrjuk, mindaddig, amíg a kezünkről le nem válik. Meleg helyre tesszük keleszteni kb. 6 óra hosszat. A diót és a mákot ledaráljuk, külön-külön tálkába helyezzük. A tejet a mézzel megmelegítjük, és a dióra, mákra öntjük, két-két evőkanál  rozslisztet szórunk bele. Kimagozzuk a megmosott, megpuhított aszalt szilvát. Megmossuk a mazsolát és elfelezve a dió és a mák közé keverjük. Amikor a tészta megkelt, attól függően, hogy tekercset vagy kifliket akarunk csinálni, nagyobb vagy kisebb tésztadarabokat szakítunk. Nyújtótáblán kinyújtjuk, megkenjük dióval, illetve mákkal, összetekerjük, és olajos tepsire helyezzük, tetejét megkenjük tejjel. Fél óráig pihentetjük megint csak meleg helyen, azután meleg sütőben 30-40 percig sütjük.

 

 

 

  Mogyorós mézeskalács

  Hozzávalók:

25 dkg liszt (nálam 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és 10 dkg fehér liszt)

15 dkg méz

15 dkg darált mogyoró

0,7 dl olaj

1 teáskanál  szódabikarbóna

   Elkészítés:

1.fahéj és/vagy szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék 1, A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Először iszonyúan ragad, de ne ijedjünk meg: ha összeállítjuk egy gombóccá és valahogy megszabadulunk tőle, tegyük félre egy fél órára és utána lisztes kézzel lisztes nyújtódeszkán már szépen lehet vele dolgozni.

2, A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, de ne túl vékonyra, talán olyan fél centi vastag jó lesz.

3, Kiszaggatjuk tetszés szerinti formára, nyomunk a közepükbe egy-egy fél mogyorót és már mehet is 180 fokra előmelegített sütőbe.

4, 10-15 percig (de inkább 10) sütjük és ha nem fogyasztjuk azonnal, akkor kőkemény lesz, viszont így ellen tudunk állni a kísértésnek és nem esszük meg egyből az összeeset, ugyanis másnapra légmentesen záródó dobozban megpuhul és igazából ilyenkor a legfinomabb.

 

 

 

  Felhő szelet

  Hozzávalók

  A tésztához

25 dkg liszt

10 dkg porcukor

1 tojás

1 tojássárgája

1 evőkanál rum

1 kiskanál szódabikarbóna

5 dkg Rama

1 evőkanál méz

A krémhez:

1 l tej

2 evőkanál liszt

2 csomag vaníliás pudingpor

3 tojássárgája

20 dkg Rama Vajas íz

15 dkg porcukor

2 csomag   vaníliás cukor

1/2 l Hulala (Tejszín)

   Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, két részre osztjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Lisztezett tepsi hátán két lapot sütünk belőle. Egyenként kb. 15 perc, 180 fokon.

2.A krémhez a lisztet a pudinggal összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgájákat és apránként a tejet, hogy ne legyen csomós. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémhez adjuk.

3.A Hulalát (tejszín) kemény habbá verjük. Az egyik lapra öntjük a sárga krémet, erre jön a tejszín  majd a másik lap. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

  FORDÍTOTT ALMÁS-KRÉMES KOCKA

  HOZZÁVALÓK 25 x 39 cm méretű tepsihez:

1 kg alma

 A mázhoz:

10 dkg tejcsokoládé

5 dkg  margarin

1 db citrom leve

2 evőkanál kakaópor

 A tésztához:

8 db tojás

18 dkg cukor

3 evőkanál víz

20 dkg liszt

0,5 csomag sütőpor

 A krémhez:

2 csomag vaníliás puding

5 dl tej

20 dkg  margarin

18 dkg porcukor

   ELKÉSZÍTÉS:

 Egy közepes méretű tepsit kibélelünk alufóliával, vékonyan kikenjük. Beleszeleteljük a hámozott almát.

A tésztához a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vízzel, hozzáadjuk a fél sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások felvert habját. Ráöntjük az almára a tészta felét.

A tészta másik felébe 2 evőkanál kakaót keverünk, s úgy csurgatjuk a tepsibe.

Előmelegített sütőben megsütjük úgy, hogy az alma is átsüljön. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a tepsiből.

A krémhez a vaníliás pudingot a tejjel felfőzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinnal és a porcukorral, majd az almára kenjük.

A sütemény tetejére 10 dkg tejcsokoládét 5 dkg margarinnal felolvasztunk, s belekeverünk 1 db citrom levét, végül a sütit bevonjuk vele. Dermedés után szeleteljük.

 

 

 

 

 

 

0.023 mp