Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Tökös Ételek

 

 

Tökös Ételek

 

 

 

 Sajtos rakott tök

 Hozzávalók / 4 adag

   1 db közönséges tök (zsenge tök)

   100 g füstölt sajt

   100 g mozzarella (pizza)

   2 db tojás

   150 g tejföl

   1 közepes fej lilahagyma

   1 csokor kapor (kis csokor)

   só ízlés szerint

   4 evőkanál zsemlemorzsa

   3 evőkanál  olívaolaj

  Elkészítés:

 A tököt meghámozzuk, és kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, majd a darabokat kisebb cikkekre.

 Egy jénai tálat olívaolajjal kikenünk, és meghintjük zsemlemorzsával.

 Az aljára beleteszünk egy sor tököt, megsózzuk és egyenletesen elosztjuk rajta a kis darabokra vágott füstölt sajtot.

 Meghintjük zsemlemorzsával és rátesszük a következő réteg tököt. Sózzuk, majd a hagymát vékony karikákra vágva-szétterítjük rajta. Újabb adag zsemlemorzsa következik.

 A tejfölt elkeverjük az egész tojásokkal és az apróra vágott kaporral. Ezt a keveréket rálocsoljuk a rakottasra, hogy mindenhova jusson.

 A tetejére újabb réteg tököt teszünk, meghintjük zsemlemorzsával.

 A tetejére kevés olívaolajat locsolunk és közepesen meleg sütőben, 180 C-on kb. 30 perc alatt megsütjük. (Nem kell lefedni.)

Ekkor kivesszük a sütőből és beborítjuk a szeletelt mozzarellával. Visszatesszük még pár percre, míg szépen megpirul.

Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

 

 

 

 Tök fasírt

 Hozzávalók / 4 adag

   1 kg főzőtök

   2-3 evőkanál  liszt

   2 tojás

   só

   őrölt bors

   zsemlemorzsa

   a kisütéshez olaj

  Elkészítés:

A főzőtököt meghámozzuk, magházát kiszedjük. Lereszeljük, besózzuk, és állni hagyjuk fél órát, majd kinyomkodjuk.

 Hozzáadjuk a lisztet, a felvert tojást, sót (nekem nem volt elég az előzőleg ráhintett sómennyiség: kóstoljuk meg és ízlésünk szerint sózzuk, ha szükséges), őrölt borsot, összekeverjük. Ha nem formázható a massza, zsemlemorzsát adagolunk hozzá kis adagokban addig, amíg már jól formázható lesz.

Ekkor a masszából kis pogácsákat formálunk, és a forró olajba téve kisütjük.

Tea mellé is kitűnő.

 

 

 

 Olaszos töltött tök

 Hozzávalók / 2 adag

   1 közepes db közönséges tök (zsenge)

   25 dkg darált sertéshús

   30 dkg gomba (konzerv is lehet)

   5 db paradicsom (vagy 40 dkg konzerv hámozott paradicsom)

    1 db vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

   15 dkg szarvacska tészta

    6 dkg sajt (reszelve)

   1 evőkanál  olívaolaj

   bazsalikom ízlés szerint

   oregánó ízlés szerint

   fekete bors ízlés szerint (őrölt)

   só ízlés szerint

  Elkészítés:

A kb. 30 cm-es tököt megmossuk, hosszában elfelezzük, meghámozzuk, kimagozzuk. Kívül-belül besózzuk, és üregével leborítva, állni hagyjuk.

A paradicsomot meghámozzuk, apróra felvágjuk (a konzervparadicsomot is aprítsuk fel egy kicsit), a gombát szintén megtisztítjuk, feldaraboljuk.

 A finomra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, rátesszük a darált húst, fehéredésig kevergetjük.

 Rátesszük a gombát (a konzervet levével együtt), a paradicsomot (konzervet) és a fokhagymával, bazsalikommal, szurokfűvel, sóval, borssal fűszerezzük. Fedő alatt 15 percig pároljuk. Nem kell teljesen készre főzni, de az ízek álljanak össze.

Közben a tésztát kifőzzük.

 A mártást szűrőkanállal - hogy a leve visszamaradjon - a lecsepegett tökhajókba töltjük. Nem baj, ha nem fér bele mind.

A tésztát elkeverjük a visszamaradt mártással, és egy kisebb méretű tepsibe, tűzálló tálba öntjük. Erre ültetjük a megtöltött tököket.

 Jól megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük, és 45 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 Bolognai rakott tök

 Hozzávalók / 4 adag

   1 közepes db közönséges tök

   0.5 kg darált sertéshús

   2 közepes db vöröshagyma

   1 közepes db sárgarépa

   3 gerezd fokhagyma

   3 evőkanál  só

   6 levél bazsalikom

   1 csokor petrezselyem

   1 kávéskanál borsikafű

   oregánó ízlés szerint

   20 dkg trappista sajt

   450 g tejföl

   3 evőkanál  sűrített paradicsom

  Elkészítés:

 Szabadítsuk meg a tököt a héjától, magozzuk ki, és vágjuk 4 részre úgy, hogy a hosszabb oldala mentén vágjuk fel! Szeleteljük fel minél vékonyabb szeletekre, és tegyük egy tálba őket.

Pucoljuk meg a hagymákat, és az egyiket szeleteljük vékony karikákra, majd adjuk a tökhöz, és szórjuk meg bőven sóval. Hagyjuk állni 30-40 percet, akár egy órát is.

A másik hagymát apróra vágjuk, és pirítsuk meg olívaolajon. Közben adjuk hozzá a vékony karikákra vágott fokhagymákat és a reszelt vagy szintén vékony karikákra vágott sárgarépát! Néhány perc után jöhet a darált hús és egy kis sózás.

Ha fehér a hús, adjuk hozzá a paradicsompürét és a fűszereket! Ha összeforrtak, hagyjuk egy kicsit állni!

Ha a tök és a hagyma már levet eresztett, nyomkodjuk ki alaposan, és forró olívaolajon forgassuk át sok petrezselyemmel. Nyugodtan hagyjuk akár 10 percig is pirulni, de figyeljünk és forgassuk, nehogy odakapjon!

Olajozzunk ki egy jénait, halmozzuk az aljára a petrezselymes hagymás tök felét, majd szeleteljünk rá vékony szelet sajtokat (csak a megadott sajtmennyiség felét!), és jöhet rá a ragu. Majd a tetejére a tök másik fele, a nagy doboz tejföl és a sajt maradéka.

Tegyük sütőbe fedő nélkül, és süssük 190 C fokon, amíg megpirul a sajt a tetején, kb. 20 percig.

 

 

 

 Tökben sült fokhagymás csirkemell falatok

 Hozzávalók / 2 adag

   1 kisebb főzőtök

   20 dkg csirkemell filé

   1 fej vöröshagyma

   1 gerezd fokhagyma

   1 teáskanál  só

   1,5 teáskanál  ételízesítő

   1 zacskós előgőzölt barnarizs fele

  Elkészítés:

 A zacskós rizst feltesszük 1 teáskanál  ételízesítővel és 1 l vízzel főni.

A tököt megszabadítjuk a héjától, és hosszanti irányban félbevágjuk. Kimagozzuk, és besózzuk.

 A hagymát megpucoljuk, és karikázzuk, a tök belsejébe fektetjük egyenlő arányban. A csirkemellet csíkozzuk, 1/2 teáskanál  ételízesítővel megszórjuk, rányomjuk a fokhagymát, és a hagymára tesszük elosztva.

 Előmelegített sütőben egy kis tepsin, kevés vízre helyezve, 40 perc alatt puhára sütjük.

 Eközben megnézzük a rizst, ha már puffadt a zacskó a rizstől, akkor jó. Kivesszük, fölül elvágjuk, kiszórjuk egy tálba, és a felével már tálalhatjuk is a tököt.

 Abszolút kalóriaszegény étel.

 

 

 

 Töltött zsenge tök petrezselymes krumplival

 Hozzávalók / 2 adag

  Tök:

   1 kis db közönséges tök (kb. 30-40 cm hosszú, zsenge)

   1 gerezd fokhagyma (abáláshoz)

   5 dl víz (abáláshoz)

   1 kávéskanál ételízesítő

   0.5 kg darált sertéshús (vagy marha, vagy pulyka)

   1 kis db vöröshagyma

   0.5 db tv paprika

   1 kis db paradicsom

   1 evőkanál  mangalica zsír (csapott)

   fűszerpaprika ízlés szerint (csemege, vagy ízlés szerint csipős)

   só ízlés szerint

   fekete bors ízlés szerint (frissen darált)

   2 evőkanál  tejföl

   5 dkg ementáli sajt (reszelve)

  Petrezselymes krumpli:

   4 db burgonya (nagy)

   1 csokor petrezselyem

   1 l víz (főzéshez)

   1 teáskanál ételízesítő (zöldséges, főzéshez)

   1 evőkanál  vaj (pirításhoz)

   só ízlés szerint

   fekete bors ízlés szerint (frissen darált)

  Elkészítés:

 1.Tök elkészítése:

 Megtisztítjuk a tököt, a magos közepét kikaparjuk. Közben forrásba hozzuk az ételízesítővel dúsított vizet, melybe egy megtisztított, félbevágott fokhagymát dobunk. Picit még forraljuk, hogy az ízek kijöjjenek, majd redukáljuk a hőmérsékletet, és a tököt kb. 5 percen keresztül (üvegesre) pároljuk. Keveset hagyjuk még a lében, majd szűrjük le.

 A hagymát, paprikát apróra kockázzuk. A paradicsomot szeletekre vágjuk. Felforrósítjuk a mangalicazsírt, beledobjuk a hagymát-paprikát, egyet-kettőt kavarunk rajta, majd hozzáadjuk a darált húst. Ezeket együtt pirítjuk állandó kevergetés közben, míg a hús meg nem fehéredik. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomdarabokat, sózzuk és borsozzuk, majd további kevergetés mellett "pirítjuk" még kb. 5 percen keresztül. Ekkor lehúzzuk a lábast a platniról, és beleteszünk ízlés szerinti mennyiségű őrölt pirospaprikát. A hús és a paradicsom levet enged, így csak nagyon kevés vizet öntsünk esetleg a húsra. Gyöngyözve főzzük puhára.

 Kenjünk ki egy megfelelő méretű jénait pici vajjal, és fektessük rá a két, kivájt és megabált tökszeletet. Kanalazzuk a mélyedésekbe a rövid lére lefőtt darált húst. Kenjük meg a tetejüket 1-1 evőkanál  tejföllel, és szórjuk meg a reszelt sajttal.

  Előmelegített sütőben süssük át, míg a teteje szépen meg nem pirul.

 2.Petrezselymes krumpli elkészítése:

 A meghámozott krumplikat kockázzuk fel. Ételízesítős vízben főzzük meg, szűrjük le. A megmosott, leitatott petrezselymet ízlés szerinti méretűre aprítsuk fel.

 Egy teflon serpenyőben forraljunk fel egy evőkanálnyi vajat, és ebben pirítsuk meg enyhén a krumplit. A végén szórjuk rá a petrezselymet és forgassuk össze a krumplival, melyet utoljára sózunk, és ízlés szerint borsozunk.

 

 

 

 Tökös-paradicsomos sült tészta

 Hozzávalók / 4 adag

   1 közepes db közönséges tök

   4 db paradicsom

   1 kis fej vöröshagyma

   1 evőkanál  napraforgó olaj

   500 g szarvacska tészta (vagy csőtészta)

   só ízlés szerint

   bors ízlés szerint

   chili ízlés szerint

   oregánó ízlés szerint

    árkony ízlés szerint

    őrölt fűszerkömény ízlés szerint

    4 gerezd fokhagyma (vagy granulátum)

    1 evőkanál  zsemlemorzsa (vagy liszt )

  Elkészítés:

 Megpucoljuk, kockára vágjuk a hagymát, a tököt és a paradicsomot.

Olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a tököt és a paradicsomot.

Befűszerezzük ízlés szerint: só, bors, chili, tárkony, kömény, oregánó, fokhagyma.

Fontos, hogy a tök hamar felissza a paradicsom levét, ezért folyamatosan vizet kell hozzá önteni és érdemes lefedni, hogy a pára se vesszen kárba.

Amíg a tök és a paradicsom összeérik, kifőzzük a tésztát.

Olajjal vagy margarinnal kikent, liszttel vagy zsemlemorzsával felszórt tepsibe egyengetjük a tésztát, majd ha a ragu megfőtt, ráöntjük, és mehet a sütőbe míg pirosra, ropogósra nem sül.

 

 

 

 Tökös-mákos rétes

 Hozzávalók / 4 adag

   1 csomag réteslap

   15 dkg mák

   15 dkg cukor

   50 dkg közönséges tök (a mirelit is jó)

   3 evőkanál  tejföl

   1 marék mazsola

   2 evőkanál búzadara (a lapok megkenéséhez)

   1 dl napraforgó olaj

  Elkészítés:

 A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk.

A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, lereszeljük.

A reszelt tököt a darált cukros mákhoz és a mazsolához keverjük.

A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. A lapokat egyesével, ecsettel vékonyan megkenjük olajjal, és 2-3 lapot egymásra fektetünk.

Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, megszórjuk egy kevés búzadarával, hogy a tök esetleges levét megfogja. Így nem ázik el a rétesünk.

Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük.

Kikent tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük olajjal és tejföllel.

Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal.

Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

 Édes kapros-tökös tejes pite

 Hozzávalók / 4 adag

   80 dkg közönséges tök (durvára reszelve)

   25 dkg finomliszt (finom)

   25 dkg rétesliszt

   13 dkg cukor

   4 db tojás

   5 dl tej

   1 csomag vaníliás cukor

   1 csokor kapor

   5 dkg vaj

   1 csipet só

  Elkészítés:

A reszelt (nem gyalult!) tököt picit besózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét.

Közben előmelegítjük a sütőt, kivajazunk vastagon egy közepes tepsit.

A lisztből, tojásból, cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát keverünk.

Hozzáadjuk a kinyomkodott tököt, az apróra vágott kaprot és a vaníliát.

Beleöntjük a tepsibe, a tetejére csipkedjük a maradék vajat, és kb. 45 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

Kicsit kihűtjük, porcukorral megszórjuk, és ehetjük.

 

 

 

 Kapros- tökös-túrós lepénytorta

 Hozzávalók / 4 adag

   1 csomag leveles tészta

   1 közepes db közönséges tök (zsenge )

   50 dkg tehéntúró (krémes)

   2 dl tejföl

   18 dkg cukor

   2 db tojás (nagyobb)

   1 csokor kapor (apróra vágva)

   1 kávéskanál  só

  Elkészítés:

Egy kerek sütőformát kibélelünk leveles tésztával, majd hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A tök magjait eltávolítjuk, meghámozzuk, legyaluljuk, hozzákeverjük a sót, és 10 percet állni hagyjuk.

A túrót, a tejfölt, a tojásokat és a cukrot jól összekeverjük.

A gyalult tököt egy szűrőbe tesszük, folyóvíz alatt kimossuk belőle a sót, kinyomkodjuk a levet, és a túrós keverékhez adjuk az aprított kaporral együtt.

A jól elkevert tölteléket a behűtött leveles tésztára öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.

15 perc pihentetés után szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

 

 

 Halloweeni tökös pite

 Hozzávalók 24 szelethez:

 A tésztához:

   120 g vaj

   80 g barna cukor

   125 g búzaliszt

   40 g zabpehelyliszt

 A krémhez:

   2 db tojás

   50 g kristálycukor

   600 g finomra reszelt, nyers sütőtök

   350 g  cukrozott, sűrített tej

   3 g só

    2 g őrölt fahéj

    1 g őrölt gyömbér

    0.5 g őrölt szegfűszeg

 A Halloween díszítéshez:

   12 db babapiskóta

   1 tábla csokoládé

  Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit, az aljába tegyünk szilikonos sütőpapírt.  Egy edényben gyúrjuk össze a tészta összes összetevőjét. A tésztát oszlassuk el a tepsi aljában a szilikonos sütőpapíron, és az előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük. A krém készítése következik. Míg a tésztát elősütjük, egy tálban verjük habbá a tojásokat a cukorral, egy másik edényben pedig keverjük össze a reszelt tököt a sűrített tejjel, sóval és az összes fűszerrel. A tojáshabot óvatosan keverjük el a tökös keverékkel, majd tegyük a tepsibe az elősütött tésztára. Kb. 70-80 perc alatt süssük készre a pitét légkeverés nélküli sütőben - addig süssük, míg kérges nem lesz.

A Halloween díszítéshez vágjuk félbe a babapiskótákat, majd lapjával is vágjuk félbe őket. Olvasztott csokoládéval rajzoljunk rájuk kereszteket, és szúrjuk a tökpite szeletek végébe őket. A földhalmot reszelt csokoládéból készítsük el a szeletek tetejére.

Ha kihűlt tejszínhabbal díszítve, vagy Halloweenesre díszítve tálaljuk.

 

0.045 mp