Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Teljes Kiőrlésű Sütemények Kenyerek

 

Teljes Kiőrlésű Sütemények és Kenyerek

 

     Rozsos kenyér

    Hozzávalók / 6 adag

    250 g teljes kiőrlésű liszt (rozsliszt)

    250 g finomliszt

    2 teáskanál só

    1 kávéskanál instant élesztő

    450 ml víz

    Elkészítés:

  A kétféle lisztet összeszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a szárított élesztőt. Elkezdjük adagolni a vizet (nem adjuk hozzá egyszerre az egészet, mivel a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi vizet vesz fel a kenyértészta). Fakanállal keverjük össze a lisztes egyveleget a vízzel. Az elérni kívánt állag: se nem folyós, se nem kemény. A tésztát letakarjuk, és tizenkét órán át kelesztjük. (Célszerű éjszakára időzíteni a pihentetést, így másnap reggel frissen sült kenyeret fogyaszthatunk.)

 A fél nap elteltével átkeverjük a tálban a kenyértésztát, lefedjük és még egy órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre, légkeveréses üzemmódban. (Nálam ez 220 ºC, azonban a valós hő 230 ºC, egy óra előmelegítés után.)

 Vastagon lisztezett tepsin kettéosztjuk a tésztát és két veknit formázunk. A kenyér bucikat is enyhén lisztezzük. Betoljuk a sütőbe, körülbelül 30-35 perc alatt megsül. A kenyér akkor kész, amikor megkopogtatva az alját kongó hangot hallunk.

 

 

 

  Élesztőmentes gyors kakaós csiga

  Hozzávalók / 12 adag

  Tészta alapanyagok:

    25 dkg tehéntúró

    1 csipet só

    4 csapott ek porcukor

    0.5 csomag sütőpor

    5 evőkanál  szőlőmagolaj

    7 evőkanál  tej

    1 bögre teljes kiőrlésű liszt

    1 bögre rizsliszt

    0.5 bögre rétesliszt

    2 evőkanál  szőlőmagolaj (a tészta megkenéséhez)

    Töltelék:

    4 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    4 evőkanál  nádcukor

     Elkészítés:

    Tészta alapanyagok:

 Mixerbe rakjuk a túrót, sót, cukrot és sütőport, olajat, tejet, majd összekeverjük.

  Egy lisztezett tálba beleöntjük az összekevert túrót, majd fokozatosan hozzáadjuk a liszteket. Ezt már keverhetjük kézzel vagy keverő lapátkával is.

 Jól meglisztezett gyúródeszkára tesszük a tésztát, majd lisztes kézzel kicsit átgyúrjuk, és megformázzuk. Lisztezett nyújtófával kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra.

 A tésztát megolajozzuk, a kakaótölteléket egyenletesen szétszórjuk a tésztán, majd szorosan feltekerjük. 1.5-2 cm-es szélességben éles késsel felvagdossuk keresztben, és sütőpapíros tepsire rakjuk.

     Töltelék:

A kakaót összekeverjük a cukorral. A tésztát megkenjük olajjal, majd a cukros kakaót szétterítjük rajta.

 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

   Teljes kiőrlésű kalács

   Hozzávalók / 6 adag

    350 g teljes kiőrlésű liszt

    150 g finomliszt

    20 g sikér

    2.5 dkg élesztő

    1 késhegynyi só

    40 g xilit

    2 db tojás (egy a tésztába, egy a kenéshez)

    3 dl tej

    100 g margarin

     Elkészítés:

 Az élesztőt tejben felfuttatjuk cukor nélkül. Míg az élesztő dolgozik, alaposan elkeverjük a kimért liszteket sikérrel és sóval, a margarinnal és a xilittel. Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tésztához, majd egy tojással és a maradék tejjel egy lágy tésztát gyúrunk vigyázva, hogy ne dolgozzuk túl.

 Kb. 30-40 percet lefedve pihentetjük, majd 4 részre osztjuk, és "befonjuk".

 Sütőpapíros tepsibe tesszük, és újabb 30 percet kelesztjük. 25-30 perc alatt közepes lángon megsütjük.

 

 

 

  Bajor rozskenyér

  Hozzávalók / 10 adag

    30 dkg teljes kiőrlésű liszt (rozsliszt)

    10 dkg rozsliszt (világos)

    10 dkg kenyérliszt BL80

    1 evőkanál  sikér

    1.5 teáskanál  só

    1 evőkanál  nádcukor (melasz )

    1 evőkanál  édesköménymag (fűszerkeverék őrölt köményköménymag, koriander)

    100 g joghurt

    2.5 dl víz

    2 dkg élesztő

    10 dkg rozsliszt (világos)

    10 dkg kenyérliszt BL80

    1 evőkanál  sikér

    1.5 teáskanál  só

    1 evőkanál  nádcukor (melasz )

    1 evőkanál  édesköménymag (fűszerkeverék őrölt köményköménymag, koriander)

    100 g joghurt

    2.5 dl víz

    2 dkg élesztő

    Elkészítés:

 Egy nagyobb tálba mérjük a liszteket, elkeverjük bennük a sót, a fűszereket és a sikért.

 Közepébe mélyedést nyomunk, ide mérjük a joghurtot (ne legyen vad hideg!), a melaszt vagy cukrot, vizet, és belemorzsoljuk az élesztőt.

 Kézzel állítjuk össze, ami kissé hálátlannak tűnhet, mert a rozsliszt igen ragacsos, nyúlik, nehéz vele dolgozni, de megéri. (Én úgy szoktam, hogy a legelején a robotgépem dagasztókarjaival állítom össze, aztán, ha már valamelyest szelídebb, akkor veszem kézbe.) Ha nagyon muszáj, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.

 Pár perc gyúrás után kiolajozott kelesztő tálba tesszük, és kb. 2 órán át kelesztjük. Ezalatt a duplájára emelkedik.

    Lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt, majd vekni formára igazítjuk.

 Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsire ültetjük, s egy nagyobb zacskót húzunk rá, vagy leborítjuk egy nagy edénnyel, hogy a kelesztéshez a nyirkos közeg biztosítva legyen. További 1 órán át kelesztjük.

 Ezalatt a sütőt előmelegítjük 230°C-ra. A megkelt tésztát egy grillpálca vagy hurkapálca segítségével több helyen teljesen átszúrjuk. Így a gőz távozni tud a kenyérből, kisebb az esély, hogy szétreped.

 230°C-on, gőzös sütőben sütjük 10 percig (gőzös sütő = a sütő aljába egy lapos, nagy fémedénybe forró vizet teszünk, vagy egyszerűen belocsolunk a sütőtérbe kevés vizet), majd visszavesszük a hőt kb. 200-210°C-ra, és további 35 percig hagyjuk bent. Ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad, készen is van.

 Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd konyharuhába csomagoljuk. Csak másnap szeleteljük fel!

 

 

 

  Tönköly kenyér

  Hozzávalók / 4 adag

  Öregtésztához:

    75 g kenyérliszt BL80

    75 ml víz (mérlegen mért 75 g)

    2 g friss élesztő

    Kenyérhez:

    15 dkg öregtészta (a fenti összes)

    20 dkg teljes kiőrlésű  tönkölybúza liszt

    20 dkg teljes kiőrlésű liszt

    10 g friss élesztő

    1 teáskanál só (púpos)

    1 evőkanál  fehérborecet

    2.5 dl víz (langyos)

    20 dkg teljes kiőrlésű liszt

    10 g friss élesztő

    1 teáskanál só (púpos)

    1 evőkanál  fehérborecet

    2.5 dl víz (langyos)

     Elkészítés:

     Öregtésztához:

    Először az öregtésztát készítjük el, minden hozzávalót egy tálba teszünk, jól összedolgozzuk, és lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk 48 órát pihenni.

     Kenyérhez:

Majd a kenyér összeállítása következik. A kelesztő tálba mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az ecetet, az élesztőt, az összes öregtésztát és a vizet.

Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.

Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

 Egy kisebb kenyérsütő formát kikenünk vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel.

A sütőt előmelegítjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütő hosszához.

A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.

A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.

A kenyér tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.

 Újra lespricceljük vízzel, az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hőfokot 180 fokra további 35 percet.

 Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

 

 

 

  Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér

  Hozzávalók / 8 adag

  Kovász előkészítése:

    1 dl tej

    2.5 dkg élesztő

    1 evőkanál  cukor

    2 evőkanál finomliszt (lehet rozs is)

    Tészta összeállítása:

    10 dkg búza teljes kiőrlésű liszt

    4 dkg árpaliszt

    2 dkg zabliszt

    2 dkg őrölt fehérbab

    2 dkg őrölt lencse

    2 dkg őrölt köles

    2 dkg szezámliszt

    2 dkg lenmagliszt

    20 dkg rozsliszt

    80 dkg finomliszt

    10 dkg sütőtök (püré)

    1 l tej (amennyit felvesz)

    3.5 dl joghurt (1 nagy pohár)

    6 dkg margarin

    1 evőkanál  só

      Sütés:

    2 dkg margarin

    2 evőkanál  zabpehely

    1 evőkanál  szezámmag

    1 evőkanál  lenmag

     Elkészítés:

     Kovász előkészítése:

 Előző este állítjuk össze egy jó magas tálban (így nem fut ki). 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot (lehet mézet is), lisztet. Ha feljött, néha megkeverjük, és hagyjuk, hogy dolgozzon.

     Tészta összeállítása:

 1-1 marék (kb. 2 dkg) zabot, babot, lencsét, kölest, szezám és lenmagot összekeverünk 2 marék árpával és 6 marék búzával. Az egészet a jó öreg malomra bízzuk, az szépen lisztté őröli nekünk.

 Az elkészült keveréket összekeverjük a finom és rozsliszttel, és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint.

 Hozzáadjuk a sütőtök (vagy krumpli) pürét, és ha van, a joghurtot, majd elkezdjük gyúrni. Annyi tejet (vagy vizet) használunk hozzá, amennyit szükségesnek érzünk. Végül egy közepesen lágy tésztát kapunk.

 Belisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és ismét a duplájára kelesztjük.

      Sütés:

 A Pataki tálat beáztatjuk (legalább 20 percre), majd kivajazzuk, és sütőpapírt teszünk bele. (Én a papírt is vajaztam, hogy biztos ne ragadjon hozzá.)

 A kenyeret 2 cm vékonyra nyújtjuk, és feltekerjük. A tálba tesszük, megvágjuk, vízzel megkenjük, és rászórjuk a zabpelyhet, a szezám- és lenmagot. Még egy kicsit letakarva hagyjuk kelni.

 Rátesszük a tetejét, és hideg sütőbe toljuk. (A tetőt is ugyanúgy vajaztam, mint az alját, és papírt is tettem bele, mivel az első kenyerem teljesen beleragadt).

 230 fokra állítjuk a sütőt. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, még 20 percig 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon sütjük. Ezután levesszük a fedelét, kicsi vizet kenünk még a kenyérre, és 12 percre visszatesszük.

Ha megsült, rácson letakarva hagyjuk hűlni.

 

 

 

  Egészséges almás-kakaós süti

   Hozzávalók / 4 adag

    85 g teljes kiőrlésű liszt

    25 g zabkorpa

    25 g cukrozatlan kakaópor

    100 g nádcukor (sötétbarna nádcukor a legjobb)

    100 g cukor (én nyírfacukrot használtam)

    1 teáskanál szódabikarbóna

    17.5 dkg almapüré

    3 evőkanál  napraforgó olaj

    2 evőkanál  feketekávé (legyen erős)

    1 db tojásfehérje

    1 teáskanál vanília kivonat

     Elkészítés:

 Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, ha  légkeveréses  a sütő akkor ez körülbelül azt 150 fokra.

Egy kisebb tepsit (20x20 cm-es) béleljünk ki sütőpapírral.

 Egy tálban a lisztet, zabkorpát, a kétféle cukrot, kakaóport és a szódabikarbónát keverjük össze.

 Másik tálban pedig vegyítsük el az almapürét, az olajat, vanília kivonatot és a kávét. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és adjuk a kávés masszához. Óvatosan keverjük el benne.

Végül ezt az almás keveréket adjuk a lisztes, kakaóporos részhez, és dolgozzuk alaposan össze.

 A tésztát öntsük a tepsibe, és süsük 30-35 percig, tűpróbával ellenőrizzük! Hagyjuk 5 percig a kész tésztát a tepsiben hűlni, majd borítsuk rácsra, hogy teljesen kihűljön!

 

 

 

  Francia joghurtos süti

   Hozzávalók / 6 adag

    2.5 dl görög joghurt

    1.5 bögre teljes kiőrlésű liszt (bio)

    1 csomag sütőpor

    1 kávéskanál só

    1 citromból nyert citromhéj

    1 bögre cukor

    1.5 dl napraforgó olaj

    2 db tojás

    0.5 teáskanál vanília aroma

    2 g vaj (a sütőforma kikenéséhez)

    2 g teljes kiőrlésű liszt (a sütőforma kilisztezéséhez)

     Elkészítés:

 Egy kenyérsütő formát kivajazunk, kilisztezünk, és félretesszük. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.

 Egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Középen egy nagy mélyedést képezünk a lisztkeverékben.

 A mélyedésbe öntjük a joghurtot, a cukrot, ráütjük a két tojást, és ráöntjük a vanília aromát, majd ott középen jól összekeverjük. Ekkor jöhet, ugyancsak középre, az olaj, amivel folyamatos keverés mellett először a nedves, majd a száraz hozzávalókat is elvegyítjük.

 Az így elkészített tésztát beleöntjük a sütőformába, és már mehet is a meleg sütőbe 35-40 percre. Egy vékony hústűvel ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e a tészta közepe. Ha szép aranybarna lesz a teteje, akkor elkészült a sütink.

 Ekkor vegyük ki a sütőből, és letakarva hagyjuk a formában kihűlni. Szeletelve, porcukorral, lekvárral tálaljuk.

 

 

 

  Csokoládés-meggyes kuglóf

  Hozzávalók / 4 adag

   A tésztához:

    15 dkg vaj (puha)

    1 db tojás

    15 dkg cukor

    1 narancsból nyert narancshéj (reszelt)

    1 csomag sütőpor

    15 dkg teljes kiőrlésű liszt

    15 dkg finomliszt (finom)

    1 kávéskanál só

    1 dl tej

    10 dkg tejföl

    A töltelékhez:

    15 dkg meggybefőtt

    10 dkg csokoládé

    Elkészítés:

 A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges.

 A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet, és az apró darabokra vágott csokit, majd a tészta másik felével lefedjük.

 Sütőben megsütjük.

 

 

 

  Kókuszos teljes kiőrlésű linzer

   Hozzávalók / 6 adag

    30 dkg teljes kiőrlésű liszt

    20 dkg margarin

    10 dkg kókuszreszelék

    10 dkg gyümölcscukor

    1 db tojás

    1 dl tej

    0.5 csomag vaníliás cukor

    0.5 csomag sütőpor

    10 dkg eperlekvár

    Elkészítés:

 A lisztet beleszórjuk egy keverőtálba a gyümölcscukorral, kókuszreszelékkel, sütőporral, vaníliás cukorral, 1 tojássárgájával (a fehérje jó lesz későbbre a lekenéshez).

 Beletesszük a hideg sütőmargarint, és kézzel összedolgozzuk vagy akár géppel is lehet. Ha nem áll össze, tejet csorgatunk bele, míg szép masszává válik.

 A kész masszát becsomagoljuk frissen tartó fóliába, majd pihentetjük a hűtőben, míg le nem hűl teljesen (kb. fél óra, így hidegen könnyebb vele dolgozni).

 A hűtőből csak a fele tésztát vesszük ki, ezt lisztes asztalon kinyújtjuk kb. 4 mm-esre, és karikákat szaggatunk belőle. Ezt lekenjük a tojásfehérjével (közvetlen sütés előtt, mert beszívja!).

  A tepsire sütőpapírt teszünk, majd mehet be az előmelegített sütőbe 180 fokon 10 percre. Vigyázzunk, még véletlenül se égessük meg!

 A másik felét ugyanúgy kinyújtjuk, karikákat szaggatunk, de a közepét kiszurkáljuk, lekenjük, megsütjük.

Ha teljesen kihűltek, összeragasztjuk őket egy csöppnyi eperlekvárral, és állni hagyjuk. Aki keményebben szereti, azonnal fogyasztható, de ha egy teljes napot várunk vele, a lekvár szépen megpuhítja!

 

 

   Feketeerdő szelet

   Hozzávalók / 4 adag

    10 dkg meggy

    3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    2 db tojás

    1 bögre cukor (2,5 dl-es bögre)

    2 csomag vaníliás cukor

    1.25 dl joghurt

    1.25 dl napraforgó olaj

    10 dkg étcsokoládé

    2 bögre teljes kiőrlésű liszt

    1 csomag sütőpor

    1 evőkanál  vaj (a tepsi kikenéséhez)

    1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (a tepsi kikenéséhez)

     Elkészítés:

 A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük.

    Hozzáadjuk a joghurtot, olajat, a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. Belekeverjük a meggyet.

 Miután összedolgoztuk a masszát, a tepsibe öntjük. Az olvasztott csokoládét rálocsoljuk.

  A sütőt 190°C- ra előmelegítjük. Kb. 30 perc alatt megsütjük. Amikor már csak langyos, a széleit levágjuk. Akár lekvárral is tölthetjük, vagy porcukorral tálaljuk.

 

 

 

   Vajas töltött kifli teljes kiőrlésű lisztből

   Hozzávalók / 3 adag

   A tésztához:

    35 dkg teljes kiőrlésű liszt (búzaliszt)

    2.5 dl tej

    4 dkg teavaj

    1 dkg barna cukor (kávéskanál )

    2.5 dkg friss élesztő

    3 kávéskanál  só

     A töltelékhez:

    10 dkg kolbász

    1 db pepperoni

    10 dkg sajt (reszelt)

    5 dkg olajbogyó (olívabogyó)

    1 db újhagyma

     A kenéshez:

    1 db tojás

     Elkészítés:

 Meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne a cukrot és a kenyérsütő üstjébe öntjük. Rámorzsáljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, és elindítjuk a tésztaprogramot (ami csak dagaszt és keleszt).

5 perc elteltével, vagy amikor már összeállt a tészta, belecsorgatjuk a megolvasztott vajat is.

 Amíg a dagasztás befejeződik, elkészítjük a tölteléknek valót: A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, serpenyőben megpirítjuk és a zsírjától lecsepegtetve kistányérra szedjük. A nagylyukú reszelőt megmutatjuk a sajtnak. Az Olíviát, a pepperónit és az újhagymát apróra vágjuk.

 A dagasztást követően kivesszük a tésztát a gépből, most nem hagyjuk bent kelni. Megfelezzük, 2 bucit formázunk és bőven lisztezett felületen, 3-4 mm vastagságúra hagyva, nyújtófánk segítségével megpróbálunk kör alakot formázni előbb az egyik, majd a másik buciból. Éles késsel 8 egyforma háromszögre osztjuk mindkét kört, így kapunk majd 16 kiflit.

Ízlésünknek megfelelően kombinálva egyenletesen eloszlatjuk a tésztán a különböző finomságokat. (Én az egyikre kolbászt, pepperónit és Olíviát raktam, a másikra a sajtot, az újhagymát és egy kevés Olivát.)

A háromszögeket kívülről, a szélesebb vége felől kezdve szorosan feltekerjük, ívesre formázzuk, és sütőpapírral bélelt gáz tepsibe sorakoztatjuk a kifliket tisztes távolságra egymástól, majd hagyunk nekik 20 percet egy kis pihenésre.

Miközben a sütőt felforrósítjuk, a felvert tojással alaposan megkenjük a kiflicskéket.

Középső álláson 15 perc elég nekik, hogy gyönyörű arany barnára süljenek.

 

 

   Graham-lisztes házi pizza

   Hozzávalók / 4 adag

   A tésztához

    25 dkg Graham-liszt

    20 dkg finomliszt (sima)

    5 dkg teljes kiőrlésű liszt

    3 dl víz (langyos)

    1 tasak instant élesztő

    1 evőkanál  só (csapott)

    0.5 evőkanál  barna cukor

    bors ízlés szerint (frissen őrölt)

    2.5 teáskanál  bazsalikom

    2.5 teáskanál  oregánó

    3 evőkanál  olívaolaj

     A feltéthez:

    450 g tejföl

    2 gerezd fokhagyma

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    1 közepes db paradicsom

    15 dkg pulykamell sonka

    10 dkg feta sajt

    10 dkg mozzarella

    10 dkg trappista sajt

    10 dkg camembert sajt

    340 g ananászkonzerv

    140 g csemegekukorica

    1 közepes fej lilahagyma

     Elkészítés:

 Az első 11 hozzávalót (a fél-fél teáskanál  zöldfűszer kivételével) összegyúrjuk, ha szükséges hozzáadhatunk kevés lisztet vagy olajat, állagtól függően. Dagasztjuk, majd kb. 1 óra alatt meleg helyen megkelesztjük. (Ha csak másnap akarjuk elkészíteni, akkor tegyük egy éjszakára a hűtőbe konyharuhával letakarva, és olajozzuk meg a tészta felületét. Így is kitűnően megkel, csak lassabban.)

 Átgyúrjuk a megkelt tésztát, kettéválasztjuk . Kinyújtjuk a tepsinek megfelelő méretűre, vagy amekkora pizzát szeretnénk. Még fél órát kelesztjük.

 Ezalatt elkészítjük a feltéteket. A tejfölt összekeverjük a maradék zöldfűszerekkel, az átnyomott fokhagymával, kevés sóval és borssal. Hűtőbe tesszük.

A paradicsomot, a lilahagymát és a mozzarellát felkarikázzuk. A fetát és a camembert-t kockázzuk, a kukoricát és az ananászt lecsepegtetjük.

A pizza tésztákat megkenjük a fokhagymás tejföllel, ízlés szerint elhelyezzük rajta a feltéteket, meglocsoljuk olívaolajjal, és előmelegített sütőben megsütjük, amíg a sajt szép arany barnára pirul.

 

 

  Mediterrán magos zsemle

   Hozzávalók / 4 adag

    15 dkg rozsliszt (teljes kiőrlésű)

    15 dkg teljes kiőrlésű liszt (durumbúza finomliszt)

    15 dkg finomliszt (teljes kiőrlésű tönkölybúza)

    25 dkg finomliszt (finom, lehet kenyérliszt BL80)

    5 dkg élesztő

    2 teáskanál  só (csapott, tengeri finom szemcséjű)

    3 evőkanál  olívaolaj

    2 evőkanál  napraforgómag (hántolt)

    1 evőkanál  lenmag

    oregánó ízlés szerint

    bazsalikom ízlés szerint

    borsikafű ízlés szerint

    3.5 dl víz

    Elkészítés:

 A hozzávalókat egy tálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, és alaposan összedolgozzuk.

 Dagasztás közben fokozatosan annyi vizet adunk a tésztához, hogy rugalmas, puha, de ne túl lágy tésztánk legyen.

 Letakarva egy órát kelesztjük. (Én a sütőbe teszem a tésztát, bekapcsolom a lámpát, ami elég hőt biztosít a keléshez.)

 Ha megkelt, átgyúrjuk és 8-10 egyenlő részre osztjuk.

 Kis zsemléket formálunk, majd a tetejüket bevágjuk kereszt alakban.

 Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket és előmelegített sütőbe téve megsütjük. (A sütési idő függ a zsemlék méretétől is, ezért változhat, biztosabb a tűpróba.)

 Mikor majdnem kész, a tetejüket megkenjük vízzel, ettől szép fényesek lesznek.

 

 

 

  Hópihe sütemény

  Hozzávalók / 8 adag

    10 dkg teljes kiőrlésű liszt

    10 dkg rétesliszt

    10 dkg nádcukor

    10 dkg erythritol(természetes cukorhelyettesítő)

    2 db tojás

    25 dkg tehéntúró

    0.5 csomag sütőpor

    0.8 dl szőlőmagolaj

    1 dl savó (vagy tej)

    1 csomag vaníliás cukor

    0.5 citromból nyert citromlé

    0.5 citromból nyert reszelt citromhéj

    0.5 közepes db alma

    1 evőkanál  porcukor (szóráshoz)

     Elkészítés:

 Az almát meghámozzuk, és apróbb kockákra vágjuk.

Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat.

Egy külön tálban kézi mixerrel összekeverjük krémesre a folyékony hozzávalókat.

Ezután a krémes tésztához folyamatosan keverjük hozzá a lisztes keveréket, míg tészta állagot nem kapunk.

Legvégül belekeverjük az almát, és a szilikonformába öntjük.

 170 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütjük. Végezzünk tűpróbát, hogy teljesen átsült-e a közepe is.

 

 

 

  Teljes kiőrlésű gyümölcsös pite

   Hozzávalók / 4 adag

    250 g teljes kiőrlésű liszt

    125 g margarin

    50 g xilit

    2 db tojássárgája

    1 evőkanál búzadara (durum)

    4 közepes db őszibarack

    2 közepes db alma

    1 kávéskanál fahéj

     Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a nyírfacukrot/xilitet, a tojások sárgáját. Összegyúrjuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük a tésztát.

Miközben pihen a tészta, a barackokat, almákat meghámozzuk, és egy kevés fahéjjal ill. saját levükkel felmelegítjük, én nem szoktam megvárni míg felforr.

A tésztát két részre kell osztani, egy kisebbre és egy nagyobbra. A nagyobbat egy sütőpapírral bélelt tortaformába - de akár lehet ez tepsi is - nyújtjuk, majd durum búzadarával megszórjuk vékonyan. Ráöntjük a gyümölcsöt.

 Kinyújtjuk a maradék tésztát, és ráhelyezzük a gyümölcs tetejére. A széleket eligazítjuk, a tetejét megkenjük tojással, és egy villával sűrűn megszurkáljuk. 180 fokon 30 percig sütjük.

 

 

 

  Szicíliai citromsütemény

   Hozzávalók / 4 adag

    4 db tojássárgája

    4 db tojásfehérje

    120 g barna cukor (én kókuszvirág cukrot használtam)

    2 narancsból nyert narancslé

    2 narancsból nyert narancshéj

    1 citromból nyert citromlé

    1 citromból nyert citromhéj

    125 g dió (darálva)

    220 g teljes kiőrlésű liszt (sima liszttel 200g)

    2 teáskanál foszfátmentes sütőpor

    Elkészítés:

Kivajazunk egy 18-20 cm-es formát, ami lehet a képen látható kuglóforma is vagy sima tortaforma.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.

Hozzáadjuk a citrom és a narancsok héját. Mondanom sem kell, hogy csakis bio gyümölcsöt használjunk erre a célra! Ha nincs narancs, jó narancsolaj is, természetesen 100%-os.

A lecsavart citrom és narancslevet és az őrölt diót belekeverjük a tojássárgás masszába.

 Aztán beletesszük a lisztet is, amibe elkevertük a sütőport.

 A tojásfehérjét külön felverjük, és nagyon óvatosan elkeverjük a tojásos masszával.

 A kivajazott és morzsázott formába beletesszük a tésztát, és 180 fokon nagyjából 35-40 percig sütjük. Tűpróba nem árt. Ha kész, hagyjuk a formában még 10 percet pihenni.

összehajtjuk a tésztát, erre kenjük rá a  tejszínnel (200g), amibe teszünk egy teáskanál fahéjat, két teáskanál cukrot és narancshéjat, felverjük, és a kihűlt süti mellé tesszük.

 

0.054 mp