Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Tél Váró Ételek

Télváró Ételek

 

Sült kacsacomb vörösboros lilakáposztával

Hozzávalók:

2 személynek:

2 db kacsacomb

10 dkg rizs

2 db csiperkegomba

4 nagyobb újkrumpli

1 db répa

1 kicsi lilakáposzta fele

4 szál kakukkfű

1 db vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

1 dl vörösbor

Vénusz olaj olaj

őrölt feketebors

köménymag

ecet

Elkészítés:

A combokat sózom, megszórom borssal, meglocsolom olajjal, s beteszem a hűtőbe egy napra. A rizst beáztatom.

 Másnap a combokat kevés olajon felteszem sülni. A krumplikat megkapirgálom, a káposztát lereszelem, a gombát felvágom, a répát nagyobb darabokra vágom.

 A rizst és a krumplit felteszem főni (természetesen külön edényben).

 Egy serpenyőben olajon a köményt megpirítom, majd rádobom a hagymát, megdinsztelem, ráteszem a káposztát is, sózom, borsozom, locsolok rá ecetet, vörösbort, tovább dinsztelem.

 A krumplit, a répát és a gombát kevés olajon megsütöm.

 A pirosra sült combokat a párolt káposztába, a rizzsel és a pirított zöldségekkel tálalom.

 

Egri káposztás tyúk

Hozzávalók:

1,5 kg tyúkhús

6 dkg zsír

20 dkg vöröshagyma

1,5 dkg pirospaprika

2 dkg só

1 csipet bors

1 csipet köménymag

70 dkg savanyú káposzta

1 pohár tejföl

10 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:

A megtisztított tyúkhúst feldaraboljuk. Zsíron finomra vágott vöröshagymát pirítunk, meghintjük pirospaprikával, rátesszük a darabolt tyúkhúst. Fűszerezzük, rátesszük a kimosott savanyú káposztát. Felforraljuk, és az egészet átrakjuk egy római tálba.

 Az edényt lefedve 80 percre a sütőbe tesszük. További 15 percig a fedelét levéve, a tejföllel meglocsolva az ételt készre pároljuk.

 Tálaláskor a saját zsírjában kakastaréjként kisütött szalonnaszeletekkel díszítjük. Pirospaprikával megszórjuk.

 

Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával

Hozzávalók:

5-6 db csirkemáj

2 db alma (édes)

30 dkg kockázott sütőtök

1 nagy lilahagyma

2 evőkanál méz

őrölt színes bors

majoranna

őrölt fahéj

őrölt szerecsendió

2 dl tejszín

2 evőkanál olívaolaj

5 dkg vaj, vagy Rama

Elkészítés:

A csirkemájról éles késsel fejtsük le az eres részeket, majd vágjuk fel nagyobb darabokra. Az alma magházát távolítsuk el, majd szintén vágjuk fel nagyobb kockákra. A lilahagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.

 A sütőtököt szintén vágjuk fel nagyobb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.

 Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a feldarabolt csirkemájat, és többször átforgatva süssük kb. 5 percig. Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.

 A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lilahagymát. Kevergetve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá az almát. Ezután csorgassuk rá a mézet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük alaposan össze, majd egy kicsi rést hagyva fedjük le egy fedővel. Alacsony hőfokon, néha óvatosan megrázogatva pároljuk pár percig.

 Amikor a hagyma és az alma már félpuhára párolódott, adjuk hozzá az előfőzött sütőtököt és az elősütött csirkemájat, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Keverjük óvatosan össze, és szükség esetén ízesítsünk utána. Néhány perc alatt rottyantsuk össze a ragut, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.

 Ameddig a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát. Szűrjük le, majd egy pici olívaolajon futtassuk meg. Közben enyhén sózzuk, és keverjük alaposan össze.

 Tálaláskor szedjük a tésztát tányérokra, majd kanalazzuk rá a csirkemájas-sütőtökös-almás ragut.

 

Mézes-mustáros karaj sütőtökkel

Hozzávalók:

1 sütőtök

50 dkg karaj

szeletelt bacon

2 alma

2 evőkanál méz

mustár

citromlé

Elkészítés:

A karajt 1 centis sávokban bevágjuk. Az almákat cikkekre vágjuk, kevés citromlébe áztatjuk, majd kivéve a hasadékokba töltjük, héjjal felfelé.

 A mézet mikróban felolvasztjuk, összekeverjük ízlés szerint kevés citromlével és mustárral.

 Egy hőálló tálat kibélelünk baconnel, ráhelyezzük az almával töltött karajt, és meglocsoljuk a mézes öntettel.

 A sütőtököt negyedekre vágjuk, magjait kikaparjuk, sütőtálba tesszük, és a hússal együtt a sütőbe toljuk.

 A húst sűrűn locsolgatva a saját levével sütjük kb. 1 órát. Sült tökkel szolgáljuk fel.

 

Tepsis csirkecomb krumplival és sütőtökkel

Hozzávalók:

4 db csirkecomb (vagy csirkeszárny)

50 dkg krumpli

50 dkg sütőtök

5-6 gerezd fokhagyma

10 dkg vaj, vagy Rama

2 db babérlevél

kakukkfű (lehet szárított is)

1,5 dl fehérbor

őrölt fehérbors

Elkészítés:

A csirkecombokat sózzuk be, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd hagyjuk egy kicsit állni.

 A sütőtököt és a krumplit pucoljuk meg, és ízlés szerint kockázzuk fel, majd szórjuk meg sóval és őrölt borssal.

 Egy tepsibe tegyük egymás mellé a befűszerezett csirkecombokat, majd tegyük köré a felkockázott sütőtököt és krumplit. Szórjuk köré a fokhagymagerezdeket (nem kell megpucolni), tegyünk rá ízlés szerint kakukkfűágat és babérlevelet, (megszórhatjuk szárított kakukkfűvel is), majd öntsük alá a bort (bor helyett önthetünk alá 1,5 db víz és fél citrom levének a keverékét).

 A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le vele a csirkecombokat. A maradék olvasztott vajat csorgassuk rá a zöldségekre.

 Fedjük le egy fóliával, helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 45 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

 Tálaláskor a ropogósra sült csirkecombokat a párolt zöldségekkel kínáljuk.

 

Téli töltött káposzta füstölt oldalassal

Hozzávalók:

70 dkg vecsési savanyú káposzta

70 dkg savanyú káposzta levél

70 dkg füstölt oldalas

50-60 dkg darált hús

20 dkg kerekszemű rizs

zsír vagy Vénusz olaj olaj

2 közepes vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1-2 babér

borsikafű

egész kömény

egész bors

őrölt bors

morzsolt majoránna

őrölt pirospaprika

1 tojás

csemege piros arany (lehet csípős is)

ételízesítő

kb. 4 dkg liszt

csipet cukor

Elkészítés:

Az oldalast a csontok mentén darabolom, 1 órát előfőzöm (így a felesleges sót és az erős füstös ízt elveszíti). A rizst félpuhára párolom. A káposztalevelekről az ereket elvékonyítom, - ha nagyok, kettévágom - az apró káposztával külön kiöblítem.

 Egy nagyobb edényben, amiben a káposzta együtt fog főni, a vöröshagymát felhevített zsiradékban szalmasárgára pirítom (felét a töltelékhez kiveszem). Megfuttatom rajta a köményt, ráteszem a szálas káposztát, egész borssal, babérral fűszerezem, felöntöm kb. 1,2 liter vízzel (a hús főzőlevét is használhatjuk), közé teszem az oldalas darabokat.

 A darált húshoz adom a rizst, a vöröshagyma másik felét, a reszelt fokhagymát, sót, borsot, őrölt paprikát, majoránnát, piros aranyat, kevés ételízesítőt, a tojást. Összekeverem, és a húsmasszát a káposztalevelekbe töltöm.

 A töltelékeket az apró káposzta tetejére sorakoztatom és lefedve főzöm kb. 1 órát.

 Közben zsemleszínű, pirospaprikás rántás készítek a lisztből.

 A töltelékeket kiveszem, a káposztát berántom, borsikafűvel ízesítem, csipet cukorral is lágyítom az ízeket, visszateszem a töltelékeket, és együtt lassan forralom néhány percig.

 Tálalásnál a tányérra szedem az apró káposztát a füstölt hússal, töltelékeket teszek rá, és sok tejföllel kínálom.

0.021 mp