Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Tejszínes Hús Ételek

 

Tejszínes Hús Ételek

 

 

 

    Bazsalikomos csirkemell burgonyakrokettel

   Hozzávalók / 4 adag

    A húshoz:

  50 dkg csirkemell filé

  5 evőkanál  napraforgó olaj

  5 dkg finomliszt

  só ízlés szerint

  bors ízlés szerint (őrölt)

 bazsalikom ízlés szerint

  2 dl főzőtejszín

    1 db leveskocka

   A koketthez:

    60 dkg burgonya

    1 db tojás

    3 evőkanál  napraforgó olaj

    4 evőkanál finomliszt

    1 késhegynyi sütőpor

    1 csipet szerecsendió

    Elkészítés:

 A lisztet az őrölt bazsalikommal és a borssal, sóval összekeverjük.

  A csirkemelleket 6-7 centis kockákra vágjuk, és a lisztes keverékkel összekeverjük.

  Az olajat felhevítjük, a csirke darabokat átforgatjuk és félig megsütjük. Majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a leveskockát és még egy kevés bazsalikomot. A húst puhára pároljuk.

 Amikor már a hús omlóssá válik, a tejszínt a megmaradt bazsalikomos liszttel csomómentesre kikeverjük, és a húst behabarjuk.

 Koketthez a főtt, áttört és kihűlt burgonyát a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és formázás után olajban kisütjük.

 

 

 

 

   Csirkemell fehérboros-tejszínes mártásban

   Hozzávalók / 4 adag

   A csirkemellhez

   4 db csirkemell filé

   só ízlés szerint

   bors ízlés szerint

   2 csapott evőkanál  finomliszt

   60 g vaj

   1 kis db vöröshagyma (durvára vágva)

   1 db sárgarépa (durvára vágva)

   125 ml csirke alaplé

      A mártáshoz:

  100 ml főzőtejszín

  só ízlés szerint

  1 csipet Cayenne bors

  150 g csiperkegomba (negyedbe vágva)

  20 g vaj

   Elkészítés:

  A húst megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk-borsozzuk, és lisztben megforgatjuk.

  Egy serpenyőben a vajat felmelegítjük, a húst a hagymával és a sárgarépával együtt a vajban megpirítjuk. Húslevessel és borral felöntjük.

  Lefedve, lassú tűzön, kb. 30 perc alatt puhára dinszteljük. A csirkemelleket kivesszük.

  A mártáshoz a megmaradt főzőlevet passzírozzuk, a tejszínnel felöntjük, és kb 10 percig főzzük. Sóval és Cayeme borssal ízesijük.

  A  gombát vajban megpirítjuk, és a szószba tesszük.

 

 

 

 

   Csirkemell fűszeres-tejszínes mártásban

   Hozzávalók / 4 adag

   A húshoz:

    3 db csirkemell filé

    4 evőkanál finomliszt

    3 evőkanál  szárnyas fűszerkeverék (grill)

    1 teáskanál őrölt fűszerkömény

    3 evőkanál  mangalica zsír (vagy egyéb zsiradék)

    1 evőkanál  vaj (a tűzálló tál kikenéséhez)

    A mártáshoz:

    5 dl habtejszín

    4 gerezd fokhagyma (zúzott)

    2 evőkanál  mustár

    1 teáskanál  só

    1 teáskanál  majoránna

    1 teáskanál  bazsalikom

    1 teáskanál  borsikafű

    1 teáskanál  tárkony

    1 kávéskanál  chili (őrölt)

    1 kávéskanál fekete bors

    0.5 dl víz

    1 evőkanál étkezési keményítő

    Elkészítés:

   A csirkemellfiléket megmossuk, megszárítjuk, felszeleteljük (nekem darabonként 3 szelet lett), és 2 evőkanál  grillfűszerrel beszórjuk. Kicsit állni hagyjuk.

  A lisztben elkeverjük a maradék grillfűszert és a köményt, alaposan megmártjuk benne a húsokat, és kevés zsiradékban hirtelen kisütjük.

   Egy tűzálló tálat kizsírozunk vagy kivajazunk, és belefektetjük a hússzeleteket.

  A mártáshoz a tejszínt egy edénybe öntjük, beletesszük a fűszereket, kis lángon felforraljuk, majd vízben elkevert keményítővel kissé besűrítjük.

   A mártásba belekeverjük a hús sütésekor fennmaradt zsírt is, a húsra öntjük, és forró sütőben pirulásig sütjük.

 

 

 

 

 

   Csirkecomb tejszínes karalábéval

   Hozzávalók / 2 adag

    2 db csirkecomb

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    1.5 evőkanál finomliszt

    25 g vaj

    2 kis db karalábé (zsenge)

    100 ml főzőtejszín

    2 evőkanál  petrezselyem (finomra vágott)

    Elkészítés:

1. A csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, mossuk, szárazra töröljük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd lisztbe mártjuk.

2. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk. A csirkecombokat erős lángon átsütjük, majd hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott karalábét.

3.  Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk 1 evőkanál  petrezselyemzölddel. Rálocsoljuk a tejszínt, majd az edényt lefedjük, és előmelegített sütőben kb. 45 percig pároljuk.

4.    Levesszük a fedőt, és kissé megpirítjuk. Majd megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel.

 

 

 

 

   Aj város csirkemell

   Hozzávalók / 2 adag

    2 db csirkemell filé

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    1 kis fej vöröshagyma

    1 gerezd fokhagyma

    200 g aj vár

    100 ml főzőtejszín

    50 g feta sajt

    1 evőkanál  petrezselyem (apróra vágott)

   Elkészítés

 A húst megmossuk, papírtörlővel szárítjuk.

  Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a húst oldalanként 3 percig pirítjuk a forró olajban. Sóval, borssal fűszerezzük, kivesszük.

  Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a pecsenyezsírra szórjuk, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, hozzákeverjük az aj várt, sóval, borssal ízesítjük.

  Az aj várszósz 2/3-át egy tűzálló tálba öntjük, ráhelyezzük a csirkemelleket, ráöntjük a maradék aj várszószt. Rámorzsoljuk a fetát.

  200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 percig sütjük. Megszórjuk a petrezselyemzölddel.

 

 

 

 

   Csirkecomb tárkonyos-mustáros mártással

    Hozzávalók / 2 adag

    2 db csirkecomb

    1 db vöröshagyma (apróra vágva)

    1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    100 ml fehérbor (száraz)

    125 ml csirke alap lé

    1 teáskanál  mustár

    50 ml főzőtejszín

    2 evőkanál  tárkony (apróra vágott levél)

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    Elkészítés:

  A csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, mossuk, szárazra töröljük. Sóval, borssal fűszerezzük.

  Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk. A csirkecombokat erős lángon átsütjük, majd kivesszük, és megkenjük őket 1 ek mustárral.

  A visszamaradt pecsenyezsírban megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, felöntjük a borral, 1-2 percig főzzük, majd hozzáöntjük a levest is, a húst belehelyezzük, és lefedve, alacsony hőfokon kb. 1 órat főzzük.

  A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A főzőlevet botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a maradék mustárt, tovább főzzük, míg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a tárkonnyal.

 

 

 

 

   Chilis - bazsalikomos csirke

   Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg csirkemell filé

    2 db vöröshagyma

    5 gerezd fokhagyma

    5 levél bazsalikom (friss)

    1 csokor petrezselyem (fodros)

    3 db chili (olajban eltett, vagy friss )

    2 dl habtejszín

    15 dkg gomba (vegyes erdei)

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    chili ízlés szerint (őrölt)

    2 evőkanál  olívaolaj

    2 dl víz

    Elkészítés:

  A húst kis kockákra vágjuk a sóval, chili porral, olívaolajjal összekeverjük, és állni hagyjuk.

  A tejszínbe beletesszük az apróra vágott fokhagymát, az egyik, szintén apróra vágott hagymát, az összevágott bazsalikomot és chilit. Sózzuk és borsozzuk.

 A húshoz 2 dl vizet öntünk, és feltesszük főni. Kis lángon fedő alatt addig főzzük, míg a leve el nem párolog. Amikor elkezd pirulni, rádobjuk az összevágott második hagymát. Az egészet összepirítjuk.

   Ráöntjük a tejszínes keveréket, és összeforraljuk. Ha kell, még teszünk bele sót, és esetleg borsot.

 Rádobjuk a kisebb darabokra vágott gombát, és amikor már majdnem kész, hozzáadjuk az összevágott petrezselymet.

   Tésztával tálaljuk.

 

 

 

 

 

   Csirkecombok gombás-póréhagymás raguban

   Hozzávalók / 4 adag

    2 közepes db póréhagyma

    2 gerezd fokhagyma

    1.5 dl csont lé

    600 g gomba

    3 dl főzőtejszín

    bors ízlés szerint

    majoránna ízlés szerint

    köménymag ízlés szerint

    petrezselyem ízlés szerint

    só ízlés szerint

    2 db babérlevél

    2 csapott evőkanál  finomliszt

    8 db csirke alsócomb

    ételízesítő ízlés szerint

    5 dkg füstölt szalonna

    Elkészítés:

 A csirkecombokat lebőrözzük, megmossuk, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és egy kis olajban üvegesre sütjük, majd beletesszük a karikákra vágott pórét, amit szintén üvegesre pirítunk. Felengedjük a húslével, felforraljuk, beletesszük a combokat, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük.

 45 perc főzés után beleszórjuk a szeletekre vágott gombát, és további 15 percig (ha túl sok levet engedne, fedő nélkül) főzzük.

 Ha hús puha, behabarjuk a liszttel elkevert tejszínnel.

 

 

 

 

   Csirkemell tejszínes-petrezselymes öntettel

   Hozzávalók / 3 adag

   A csirkéhez

    1 kg burgonya

    1.5 db csirkemell filé (8 szelet)

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    10 dkg füstölt szalonna

    4 evőkanál finomliszt

    2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

    Az öntethez:

    4 gerezd fokhagyma (reszelt, elhagyható)

    2 evőkanál  tejföl

    2 dl főzőtejszín

    4 db tojás

    1 evőkanál  petrezselyem (vágott)

    15 dkg sajt (reszelt)

    1 teáskanál ételízesítő

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint (őrölt)

     Elkészítés:

   A füstölt szalonnakockát kisütjük.

  A felkarikázott burgonyát is pirosra sütjük.

  A csirkemell szeleteket kicsit megveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Lisztbe mártjuk, majd elősütjük.

  Egy 30x20 cm-es hőálló edényben elrendezzük a hússzeleteket.

  Elosztjuk rajta a sült burgonyát. Ételízesítővel megszórjuk.

  Rákanalazzuk zsírjával együtt a füstölt szalonnát.

  Elkészítjük az öntetet: Egy keverőtálba reszeljük a fokhagymát. Hozzáadjuk a tejfölt, tejszínt, a négy tojást, a reszelt sajt felét, a petrezselymet.

 Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy kis ételízesítőt is szórunk bele.

 Ráöntjük az előkészített húsra, betakarjuk a reszelt sajt másik felével.

 Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, tetejét pirosra sütjük.

 

 

 

 

   Csirkemell spenóttal

    Hozzávalók / 4 adag

    100 dkg csirkemell filé

    3 dl főzőtejszín

    40 dkg spenót (legjobb a bébi)

    1 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)

    2 evőkanál  olívaolaj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    3 gerezd fokhagyma

     Elkészítés:

  A spenótot kevés olívaolajon, kis lángon feltesszük párolni. Sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát lereszelve, vagy apróra vágva. Fedő alatt puhára pároljuk, nem főzzük pépesre.

 A tejszínhez 1 evőkanál  étkezési keményítőt, vagy lisztet keverünk. Hozzáadjuk a spenóthoz, állandó kevergetés mellett  felfőzzük. Fedőt teszünk rá, és félretesszük.

A csirkemelleket felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Egy leheletnyi olívaolajon serpenyőben megsütjük. (Nagyon vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, és gyakran forgassuk meg.)

 Ha elkészült, a tejszínes spenóttal és a pirított burgonyával tálaljuk.

 

 

 

 

    Füstölt sajtos-tejszínes csirkemell

    Hozzávalók / 3 adag

    30 dkg csirkemell filé

    150 ml főzőtejszín

    7.5 dkg füstölt sajt

    9 dkg gépsonka

    1 dkg vaj (a tepsi kikenéséhez)

     Elkészítés:

 A húst elszeleteljük, majd besózzuk.

 Egy tepsit kikenünk vajjal/margarinnal, majd ráhelyezzük a hússzeleteket.

  A húsra ráfektetjük a gépsonkát, arra a sajtot, majd leöntjük főzőtejszínnel.

  Előmelegített sütőben kb. 200-220 °C fokon készre sütjük.

 

 

 

 

  Füstölt pulykamellsonkás-sajtos csirkemell

   Hozzávalók / 5 adag

    A húshoz

    1 db csirkemell filé (egész, nagyobb)

    2 evőkanál  napraforgó olaj

    1 db póréhagyma (nagyobb)

    3 gerezd fokhagyma (áttörve)

    négyszínű bors ízlés szerint (őrölt )

    só ízlés szerint (tengeri)

    1 teáskanál ételízesítő (elhagyható)

    2 teáskanál  petrezselyem (finomra vágott)

    3 dl víz

    35 dkg pulykamell sonka (paprikás-füstölt)

    30 dkg füstölt sajt (reszelt)

    200 g tömlős krémsajt (füstölt)

    15 dkg Adami sajt

    2.5 dl habtejszín (30 %-os)

    A zöldségkörethez:

    2 közepes fej brokkoli

    1 kávéskanál  só

    2 kávéskanál őrölt fűszerkömény

    1 kávéskanál  szerecsendió (frissen reszelt)

   A tésztakörethez:

    750 g makaróni

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    só ízlés szerint

    3 l víz

    Elkészítés:

    A húst mossuk, szárítjuk, felkockázzuk.

    A hagymákat felkarikázzuk illetve áttörjük.

    A brokkolit rózsáira szedjük, mossuk, lábasba téve sóval, őrölt köménnyel, ízesítjük és megfőzzük, nem túl puhára . Melegen tartjuk tálalásig. Leszűrve tálaljuk.

    Az olajon a póréhagymát és a fokhagymát sóval fedő alatt puhára pároljuk, majd beletesszük a csirkemellkockákat, és fedő nélkül keverve, fehéredésig pirítjuk.

    Ekkor tesszük bele és pirítjuk egy kevés ideig a vékonyra felvágott paprikás-füstölt pulykamellsonka csíkokkal együtt. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítjük, teszünk bele kevés petrezselymet, felöntjük kis vízzel, és fedő alatt néha megkeverve, kb. 35-40 perc alatt készre főzzük, 150-160 fokon, kóstoljuk, ha szükséges még fűszerezzük.

    Ha kész, akkor tesszük bele a tömlős sajtot, a felkockázott sajtot, és elkezdjük keverés mellett kicsit összefőzni, majd beletesszük a tejszínt, a reszelt szerecsendiót, ezzel felforr az étel, lekapcsoljuk és kész, melegen tartjuk tálalásig. Kikapcsolás után is a sajt még a melegben olvadni fog.

    Lobogó kicsit olajos, sós vízben kifőzzük a makarónit a leírtak szerint, és a tésztát leszűrve, forrón tálaljuk a sajtos- csirkemelles-sonkás szósszal, és a brokkolival.

 

 

 

 

   Cukkinis-citromos csirke fűszervajas metélttel

   Hozzávalók / 4 adag

    A fűszervajhoz

    5 dkg vaj

    1 kávéskanál  só

    0.5 kávéskanál  bors

    0.5 db citrom (leve és reszelt héja)

    1 evőkanál  petrezselyem (aprított)

    1 gerezd fokhagyma

     A cukkínihez:

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    1 db újhagyma

    20 dkg cukkini

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    1 fél citromból nyert citromlé (ízlés szerint)

    petrezselyem ízlés szerint

    1 gerezd fokhagyma

    A tejszínes húshoz:

    60 dkg csirkecomb (filé)

    2 db újhagyma

    2 gerezd fokhagyma

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    petrezselyem ízlés szerint

    1 fél citromból nyert citromlé

    3 dl főzőtejszín (20%-os)

    1 evőkanál  napraforgó olaj (vagy vaj)

    A metélthez:

    2 db tojás

    1 csipet só

     Elkészítés:

    Keverőgéppel a fűszervaj hozzávalóit homogenizáljuk.

    A lisztből, tojásból, sóból ruganyos tésztát gyúrunk, és letakarva negyed órát pihentetjük. Aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk, és széles metéltre felszabjuk. Lobogó, sós vízbe kifőzzük, leöblítjük, és a fűszervajra halmozva összekeverjük azzal.

    Srégen felvágunk egy újhagymát, és egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, a gyalun felvágott keskeny cukkini szeleteket is megforgatjuk benne, sózzuk, borsozzuk, citromot csavarunk rá, petrezselyemmel szórjuk meg, és már félre is tehetjük egy tálba.

    Ugyanabban a serpenyőben kevés olajon vagy/és vajon két szál újhagymát hasonlóan felkarikázva megpirítunk, hozzáadjuk a csíkokra szelt csirkecombot, majd a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, 1/2 citromot csavarunk rá, petrezselyemmel szórjuk meg, és kis lángon fedő alatt saját levében pároljuk kb. 10-12 percig.

    Ha már elfőtt a leve, és kezd megpirulni, ráöntjük a tejszínt, összeforraljuk, és tálalhatunk is.

 

 

 

 

   Gesztenyés csirke

   Hozzávalók / 4 adag

    1000 g csirkemell filé

    300 g gesztenye (püré)

    2 evőkanál  tejföl

    2 dl főzőtejszín (10%-os)

    2 teáskanál cukor

    3 dl napraforgó olaj (amennyi a csirke kisütéséhez kell)

    só ízlés szerint

    szerecsendió ízlés szerint (őrölt)

   Elkészítés:

    A gesztenyét előmelegített sütőben megsütjük.

    Közben a csirkemell filét vékony szeletekre vágjuk, és az olajon kisütjük (amíg vöröses nem lesz).

    Egy magas falú, hőálló edénybe szorosan egymás mellé helyezzük a  csirkemell-darabokat úgy, hogy alig legyen rés. Sózzuk, egy kevés szerecsendióval megszórjuk, majd a kisebb darabokba vágott gesztenyét egy rétegben ráhelyezzük.

    Egymás után pakoljuk a rétegeket , amíg van alapanyag, de két-három szem gesztenyét meghagyunk.

    A kihagyott gesztenyéket villával szétnyomkodjuk (vagy késsel nagyon apróra vágjuk), a tejföllel és a cukorral jól elkeverjük, majd a tejszínnel felhígítjuk. Végül ráöntjük a gesztenyés csirkére.

    Sütőben közepes lángon, lefedve 25 percig sütjük, majd a fedőt levéve 10 percre még a sütőben hagyjuk. Rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

   Kakukkfüves-sajtkrémes csirkemell

   Hozzávalók / 4 adag

  A csirkemellhez

    1 csokor petrezselyem (nagyobb)

    3 evőkanál  kakukkfű (friss)

    3 evőkanál  kakukkfű (friss, citromos)

    40 dkg zöldborsó (friss vagy mirelit )

    2 evőkanál  olívaolaj

    6 dkg vaj

    3 gerezd fokhagyma (nagyobb)

    1 db póréhagyma

    bors ízlés szerint (őrölt)

    só ízlés szerint (tengeri)

    45 dkg csirkemell filé

    2.5 dl habtejszín (30 %-os )

    20 dkg tömlős krémsajt (füstölt)

    15 dkg füstölt sajt (reszelt)

    3 dl alap lé

    750 g hosszúmetélt

   A tálaláshoz:

    kakukkfű ízlés szerint (friss )

    petrezselyem ízlés szerint (friss)

   Elkészítés:

    Az olajon a vékonyan felkarikázott pórét, az áttört fokhagymát, kevés sóval, fedő alatt, puhára pároljuk.

    Beletesszük a felkockázott csirkemellfilét, és fehéredésig keverve pirítjuk.

    Beletesszük a zöldborsót, a kevés zöldséglevet, kakukkfüveket, amiket finomra vágtunk, és fedő alatt főzzük, kb. 35-40 percig,160 fokon, majd kóstoljuk, ha kell utána ízesítjük.

    Kis tálkában összekeverjük a reszelt sajtot, ömlesztett sajtot, és a tejszínt, ezt a sajtos keveréket öntsük a megfőtt csirkemellfilés alapra, ekkor kerül bele a finomra vágott petrezselyem is, és összeforraljuk. Pár perc a forrás után, ekkor keverjük bele a vajat, ami szép fényes színt, és nagyon kellemes selymes ízt is ad, majd kikapcsoljuk, és tartsuk melegen.

    Lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, a csomagolás szerinti ideig, leszűrjük, és a szósszal tálaljuk. Tálaláskor kakukkfűvel és petrezselyemmel díszítjük.

 

 

 

 

 

   Olasz tejszínes tésztás csirke

   Hozzávalók / 4 adag

    60 dkg csirkemell filé

    3 gerezd fokhagyma

    2 dl félszáraz fehérbor (olasz)

    1 közepes db vöröshagyma

    1 teáskanál só

    1 késhegynyi bors

    6 ek olívaolaj

    2 dl habtejszín

    25 dkg tészta (fetuccine)

    5 dkg parmezán sajt (reszelve)

    1 csokor petrezselyem (aprítva)

    1 dl víz (a tészta főzőlevéből)

    Elkészítés:

    Vágjuk csíkokra vagy kockákra a csirkemellet, apróra a hagymát és a fokhagymát. Tegyük fel a vizet forrni a tésztának.

    Az olaj felén egy széles serpenyőben pirítsuk meg a csirkemellcsíkokat, amíg át nem sülnek, ez kb. 10 perc. Ha kész, vegyük ki, és tegyük félre.

    A maradék olajon pároljuk meg üvegesre az apróra vágott hagymát 3-4 perc alatt. Az utolsó fél percben adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát. Közben ha felforrt a tészta főzővize, sózzuk meg, tegyük bele, és főzzük meg a tésztát. Öntsük fel a hagymát a fehérborral, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Hagyjuk főni, amíg a bor a felére be nem sűrűsödik, ez kb. 5 perc.

    Vegyük le a tűzről a szószt, adjuk hozzá a tejszínt és a parmezánt, valamint az átsült csirkehúst. Tegyük vissza takaréklángra, keverjük el, és hagyjuk, hogy a sajt elolvadjon és besűrítse a szószt, ez nem több, mint 1-2 perc. Ízlés szerint friss petrezselyemmel ízesítsük.

    Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, és őrizzünk meg egy keveset a főzővizéből. Öntsük a tésztát a szószra, lazán keverjük össze. Ha túl sűrű, akkor öntsük fel a főzővízzel. Melegen, egy kevés reszelt parmezánnal tálaljuk.

 

 

 

 

    Paprikás-tejszínes csirkemell

   Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg csirkemell

    2,5 dl főzőtejszín

    15 dkg trappista sajt

    1 teáskanál  csípős paprikakrém

    2 teáskanál  paprikakrém

    1-2 teáskanál  majoránna

    1 fej vöröshagyma

    olívaolaj (a sütéshez)

    400 g tészta (pl.:durum)

    Elkészítés:

    A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk. A hagymát is felkockázzuk (új/ póréhagymával is lehet, akkor azt karikázni kell).

    A paprikakrémet, csípős paprikakrémet, tejszínt, a majoránnát 1 tálban összekeverjük és félrerakjuk.

    A hagymát megdinszteljük olívaolajon egy serpenyőben, rádobjuk a kockázott csirkemellet és fehéredésig sütjük.

    Ha megpuhult a csirkemell, ráöntjük a paprikás-tejszínes mártást, hozzáadjuk a reszelt sajtot és együtt főzzük tovább, amíg a sajt elolvad.

    A tetszés szerint választott tésztát közben megfőzzük.

    Ha megfőtt a tészta, vagy hozzákeverjük az elkészült tejszínes-paprikás csirkemellhez, vagy külön tálaljuk. Ízlés szerint tálaláskor lehet még szórni rá reszelt sajtot.

 

 

 

 

    Rozmaringos-fehérboros csirke zöldséges rizzsel

   Hozzávalók / 2 adag

    2 db csirkecomb

    1 szál rozmaring

    1 dl főzőtejszín

    2 dl félszáraz fehérbor

    1 db leveskocka ( vagy 1 dl húsleves)

    1.5 dl víz

    1 citromból nyert citromhéj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    2 evőkanál  napraforgó olaj

    1 evőkanál étkezési keményítő (elhagyható)

     Elkészítés:

    A csirkecombokat félbevágjuk, besózzuk, majd 5-10 percig állni hagyjuk.

    Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat, majd mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk.

    Utána felöntjük a borral, a vízben feloldott leveskockával (kb. 1,5 dl), rászórjuk a felaprított rozmaringot, és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk.

    Miután megpuhultak a combok, kiszedjük őket egy tányérra, és a főzőlét 5 percig közepes lángon gyöngyözve forrni hagyjuk. Közben a tejszínt összekeverjük a citrom reszelt héjával.

    A tűzről lehúzva a serpenyőt hozzákeverjük a tejszínt, és összefőzzük.

    Ha sűríteni szeretnénk a szószon, az utolsó néhány percben kevés vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük. Vigyázzunk, ne forraljuk túl sokáig, mert visszafolyósodik.

    A körethez leveskockás vízben megfőzzük a zöldségeket. Miután megfőttek, a vizet leszűrjük, és ebbe a vízbe tesszük vissza a rizst is megfőni. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. A rizs elkészültével összekeverjük a zöldségekkel, és már tálalhatjuk is.

 

 

 

 

 

   Sertés szűz stroganoff fehérborral

    Hozzávalók / 4 adag

    500 g sertés szűz

    200 g gomba

    4 közepes db csemegeuborka

    1 nagy fej vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    100 g erdélyi szalonna (vagy valamilyen húsos füstölt!)

    1 dl fehérbor (száraz)

    2 dl főzőtejszín

    2 evőkanál  paradicsomszósz

    1 evőkanál  mustár

    1 kávéskanál  citromlé (friss)

    1 db babérlevél

    1 csipet kakukkfű (morzsolt)

    só ízlés szerint

    fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

    Elkészítés:

    A húst megtisztítjuk, majd leszárítjuk. 2 cm széles csíkokat vágunk belőle.

    A gombát, hagymát, fokhagymát vékonyan felszeleteljük. Az ecetes uborkát negyedeljük, majd kockázzuk. A szalonnát felaprítjuk, megpirítjuk, a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A húst megszórjuk a liszttel, majd a hagymás szalonnára dobva, erős tűzön 3 percig pirítjuk.

    Hozzáadjuk a gombát, fokhagymát, babérlevelet, bort, paradicsompürét, kakukkfüvet és az uborkát, sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, közepes lángon 8 percig főzzük.

    A húshoz adjuk a tejszínt, mustárt, citromlevelet és ha túl sűrű lenne, adunk hozzá még bort vagy vizet. Egy pár perc alatt beforraljuk.

 

 

 

 

   Pulyka Stroganoff módra

   Hozzávalók / 3 adag

    0,5 kg pulykamell

    850 g üveges csemegeuborka

    2 fej nagyobb vöröshagyma

    4-5 szem gomba (elhagyható)

    olaj

    bors

    főzőtejszín vagy tejföl

   Elkészítés:

    Felcsíkozzuk a pulykamellet.

    Felszeljük a hagymát: először félbevágjuk, majd ezt vágjuk vékony szeletekre (félkör alakúra, nem kockázva!).

    Az uborkát Julierre szeleteljük. (Hosszanti irányba srégen, majd ezt csíkokra.)

    Kevés olajon a hagymát kicsit megpirítjuk, majd félretesszük.

    Ezt követően a húst sütjük (hogy kifehéredjen), mikor már majdnem fehér, rárakjuk a gombát, az előkészített hagymát és az uborkát.

    Összekeverjük, és ráöntjük a tejszínt (ez helyettesíthető tejföllel is). Nagyláng pár másodpercig, majd rárakjuk a fedőt.

    Tálalás előtt hagyjuk még egy kicsit fedő alatt puhulni, összeérni.

 

 

 

 

 

   Tejszínes hús fokhagymás gombafejekkel

    Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg csirkemell filé

    25 dkg gomba

    1 evőkanál  olívaolaj

    2 gerezd fokhagyma

    1 közepes fej vöröshagyma

    1 evőkanál  mustár

    1.5 dl fehérbor (száraz)

    1 evőkanál  majoránna (friss, vagy 1 tk szárított)

    6 evőkanál  főzőtejszín

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

   Elkészítés:

    A gombák szárának kilógó részét levágjuk, a fokhagymát lereszeljük, a hagymát felaprózzuk.

    Az olajat felforrósítjuk egy teflonserpenyőben, s belehelyezzük a gombákat, lapos felükkel lefelé. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fokhagymával. 5 percig pirítjuk.

    Megfordítjuk a gombákat, s az edényt lefedve, a fejeken időnként fordítva egyet-egyet, puhára pároljuk a zöldséget. Ezután kiszedjük, s melegen tartjuk őket.

    3 perc alatt megfonnyasztjuk a hagymát a visszamaradt olajon (kicsit ki lehet pótolni).

    Melléhelyezzük a hússzeleteket, és mindkét felüket átpirítjuk (kb. 4 perc alatt).

    Közben elkeverjük a mustárt, a bort, a majoránnát, sót és borsot, majd ezzel leöntjük a húst, az edényt lefedjük, és addig pároljuk a húst, míg megpuhul (további kb. 15-20 perc).

    Levesszük a fedőt, belekanalazzuk a tejszínt, 1-2 percig rotyogtatjuk, míg besűrűsödik.

    A gombával körítve, illetve a szósszal leöntve tálaljuk a húsokat.

 

 

 

 

 

   Tejszínes-uborkás szűzérme

    Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg sertés szűz (egész szűzpecsenye)

    6 szelet bacon

    50 dkg gomba

    5 közepes db csemegeuborka

    2 közepes db vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    3 dl főzőtejszín

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    Elkészítés:

    A szűzpecsenyét lehártyázzuk, és kb. 4 cm vastag érméket vágunk belőle.

    A bacon-el körbetekerjük, és a tetejüket sózzuk, borsozzuk.

    Pici olajon a hús mindkét oldalát megsütjük (de ne süssük túl, mert kiszárad!), én még az oldalukon a bacont is kicsit meg szoktam pirítani.

    Ha kész, a húsokat kivesszük, és az apróra vágott hagymát a zsiradékba öntjük, és megdinszteljük. Utána mehet bele a fokhagyma, majd a gomba. Igyekezzünk, hogy a gomba ne sok levet eresszen, hanem inkább piruljon. Ezért nem is sózzuk, csak ha már megpirult.

    Közben csíkokra vágjuk a csemege uborkát, és hozzáadjuk a gombához. Egy kicsit együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Utána sózunk, borsozunk, és összeforraljuk.

    Visszatesszük bele a húst, és még egyszer forralunk rajta egyet.

    Svéd burgonyával tálaljuk.

 

 

 

 

 

    Zöldborsós-tejszínes csirkeragu

    Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg csirkemell filé

    10 dkg erdélyi szalonna

    2 közepes fej vöröshagyma

    1 db paprika (fehér)

    20 dkg zöldborsó

    10 dkg csiperkegomba ( friss )

    1 púpozott evőkanál  Graham-liszt

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    kakukkfű ízlés szerint

    2.5 dl főzőtejszín

    2 evőkanál  napraforgó olaj

     Elkészítés:

    A borsót enyhén sós vízben feltesszük főni.

    Egy nagyobb serpenyőben kissé lepirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd rátesszük a szintén kockára vágott hagymát és paprikát.

    Mikor a hagyma már üveges, rátesszük a vékony csíkokra vágott húst, átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és kb. 10 percig fedő alatt pároljuk.

    A borsót leszűrjük, félretesszük. A gombát megpucoljuk, és kockákra vágjuk.

    A fedőt levesszük, hozzáadjuk a húshoz a gombát, és megvárjuk, míg a nagyja leve elfő. Ekkor hozzáadjuk a borsót, átmelegítjük.

    Megszórjuk kakukkfűvel, ráhintjük a lisztet, kicsit átpirítjuk, majd ráöntjük a tejszínt, és az egészet felforraljuk.

    Párolt rizzsel vagy főtt tésztával tálaljuk.

 

 

 

 

   Tejszínes karfiolleves húsgombóccal

    Hozzávalók:

    40-45 dkg karfiol

    25-30 dkg darált sertéshús

    1 db sárgarépa

    1 db fehérrépa

    1 fej vöröshagyma

    1,5 dl főzőtejszín

    1 tyúkhúsleveskocka

    1 tojás

    só

    bors

    szerecsendió

    petrezselyem

    liszt

    kb. 1,5 l víz

     Elkészítés:

A zöldségeket (répákat) apróra vágjuk, a karfiolt rózsákra szedjük, és feltesszük főni. Főzés közben hozzáadjuk a leveskockát, a vöröshagymát (egészben), valamint sóval ízesítjük a levest. Ügyeljünk arra, hogy végig lassú tűzön főzzünk!

Amíg a zöldségek megpuhulnak, elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst tojással keverjük, valamint szerecsendióval, borssal, sóval fűszerezzük, és apró golyókat formázunk vizes kézzel.

Ha a zöldségek megpuhultak (kb. 15-20 perc), hozzáadjuk a húsgombócokat, és további kb. 20 percig főzzük a levest.

Miután minden hozzávaló készre főtt, a főzőtejszínt 1 kávéskanál liszttel csomómentesre keverjük, és lassú kevergetés közben hozzáadjuk a leveshez. Pár perc alatt összefőzzük, végül a petrezselymet a leves tetejére szórjuk.

 

 

 

 

    Rokfortos-diós csirke

    Hozzávalók:

    1 konyhakész csirke

    1 szál póréhagyma

    15 dkg márványsajt

    1,5 dl tejszín

    1 dl tejföl

    4 dkg dióbél

    1 dl tyúkhúsleves

    só

    bors

     Elkészítés:

A csirkét nagyobb darabokra vágjuk, sóval, borssal bedörzsöljük. 200 fokos sütőben 25 percig sütjük, miközben egyszer megfordítjuk. Ráöntjük a tyúkhúslevest, és további 10 percig sütjük. A sütőből kivéve tűzálló tálba helyezzük, és melegen tartjuk.

A pecsenyelevet felforraljuk, hozzáadjuk a felszeletelt póréhagymát, 1 percig pároljuk, felöntjük tejszínnel, belemorzsoljuk a sajtot, és addig keverjük, míg a sajt el nem olvad. Néhány percig főzzük, majd belekeverjük a borssal ízesített tejfölt. A mártást a csirkére öntjük. Megszórjuk durvára vágott dióval, és azonnal

tálaljuk.

Főtt tésztát kínálunk hozzá.

 

 

 

 

   Spenótos-lazacos penne csőben sütve

   Hozzávalók:

    30 dkg penne tészta

    50 dkg friss spenót

    1 fej hagyma

    1 gerezd fokhagyma

    4 paradicsom

    15 dkg füstölt lazac

    1 evőkanál olaj

    1 csipet reszelt szerecsendió

    1 dl zöldségleves (kockából)

    1 dl tejszín

    2 tojás

    10 dkg reszelt ementáli sajt

    3 dkg reszelt parmezán sajt

     Elkészítés:

Vizet forralunk a tésztafőzéshez, és a tésztát al dente megfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük.

Közben megtisztítjuk a spenótot, megmossuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, négybe vágjuk. A lazacot csíkokra metéljük.

Felforrósítjuk az olajat, és üvegesre dinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, és addig pároljuk a leveleket, amíg összeesnek. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Összeforgatjuk a tésztával, a paradicsommal és a lazaccal.

A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, belesimítjuk a tésztát. A levest összekeverjük a tejszínnel, a tojásokkal, sóval, borssal ízesítjük, és a tésztára öntjük. Megszórjuk a kétféle sajttal, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

 

 

 

 

   Kéksajtos zellerkrémleves

   Hozzávalók:

    1 db közepes méretű zellergumó (kb. 35-40 dkg)

    2-3 db sárga krumpli (pl. Ella, kb. 25 dkg)

    1 közepes fej hagyma

    10 dkg kéksajt (pl. márványsajt, gorgonzola, bagaria alu)

    1 l zöldségleves

    1 dl száraz fehérbor

    1 evőkanál olívaolaj

    1 dl főzőtejszín

    frissen őrölt bors ízlés szerint

     Elkészítés:

A hagymát finomra kockázzuk , a zellert és a krumplit a hámozást követően nagyjából 1,5 cm-esre darabokra vágjuk . A sajtból levágunk 1-2 dkg-ot, a többit a zöldségekkel azonos méretűre vágjuk.

Egy nagyobb lábosban az olajon üvegesre dinsztejük  a hagymát, majd hozzáadjuk  a zöldségeket. Átforgatjuk és , felöntjük  a levessel és a borral. Közepes tűzön kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük.

Mikor minden megpuhult, felöntjük  a tejszínnel,és jó  alaposan megborsozzuk majd , hozzáadjuk  a felvagdosott kéksajtot. Forralást követően bot mixerrel krémesítjük..

Tálaláskor sajttal díszítjük.

 

 

 

 

   Tengeri halszelet tejszínes gombamártással

    Hozzávalók:

    60 dkg hal

    15 dkg gomba

    2 dl tejszín

    8 dkg vaj

    2 dkg vöröshagyma

    bors

    liszt

    fehérbor

    só

   Elkészítés:

A halszeleteket megsózzuk, kivajazott edényben 1 dl borral meglocsolva pároljuk.

A gombát megmossuk, és vékonyan felszeletelve a finomra vágott hagymával megpirítjuk. Amikor a levét elpárologta, megborsozzuk, hozzáöntjük a hal párolólevét, valamint a liszttel elkevert tejszínt.

Jól felforraljuk, azután a halszeletekre öntve tálaljuk, külön adunk hozzá sós vízben főtt petrezselymes burgonyát.

 

 

 

 

   Brokkoli krémleves

   Hozzávalók:

    1 kg brokkoli

    2 dl főzőtejszín

    ételízesítő

    só

    liszt

    csipet őrölt fehérbors

    pirított zsemlekocka

   Elkészítés:

A megpucolt brokkolit sós, ételízesítős vízben puhára főzzük, majd turmixoljuk. Újból felforraljuk, ízlés szerint ízesítjük, a tejszínben elkeverjük a lisztet, ezzel behabarjuk.

Pirított zsemlyekockával tálaljuk.

 

0.046 mp