Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Tejszínes És Pudingos Desszertek

 

 

Tejszínes és Pudingos Desszertek

 

 

 

   Babapiskótás-epres pohárdesszert

   Hozzávalók / 2 adag

  5 db babapiskóta

  5 dkg eper (friss)

  1 tasak vaníliás pudingpor

   2 dl tej

   1 evőkanál  cukor

  Elkészítés:

A csomagoláson leírtak alapján vaníliapudingot készítünk.

A friss epret megmossuk és feldaraboljuk, a babapiskótát kis darabkákra tördeljük.

Poharakat készítünk elő, majd mindegyik aljára egy réteg babapiskótát rétegezünk.

Erre halmozunk egy réteg epret, majd meglocsoljuk langyosra hűtött pudinggal.

Erre ismét egy réteg piskóta, egy réteg eper, egy réteg puding kerül. A rétegeket addig halmozzuk egymásra, amíg a pohár meg nem telik.

Ügyeljünk rá, hogy vaníliapudinggal zárjuk.

A poharakat friss eperdarabkákkal púpozzuk meg, amelyet némi szeletelt mandulával hintünk meg.

Tálalásig hűtőben tároljuk.

 

 

 

   Barackos kehely

   Hozzávalók / 4 adag

   50 dkg őszibarack konzerv

   1 dl joghurt (natúr)

   25 dkg mascarpone

    2 dl habtejszín

   0.5 citromból nyert citromlé

   4 evőkanál  porcukor (ízlés szerint)

   4 csomag vaníliás cukor

   1 csomag zselatinfix

   2 dl habtejszín (díszítéshez)

     Elkészítés:

A lecsepegtetett barackból 30 dkg-ot leturmixolunk.

 A mascarponét, joghurtot, a citrom levét, a porcukrot és 2 csomag vaníliás cukrot egy gépi habverővel kikeverünk, majd hozzá adjuk a gyümölcs pépet, és elkeverjük benne.

A jól behűtött tejszínt, egy szintén behűtött tálba habbá verjük, közben az előírásnak megfelelően beledolgozzuk a zselatinfixet is.

Ezután a kétféle krémet lazán egybeforgatjuk, majd poharakba töltve hidegre tesszük dermedni.

A jól lehűtött krémet, habbá vert vaníliás tejszínnel és a maradék barackkal díszítve tálaljuk.

 

 

 

  Csíkos kávédesszert juharkrémmel

  Hozzávalók / 6 adag

  Mogyorós ropogós

   100 g csokoládé (én 70 gr ét- és 30 gr fehér csokit használtam)

   100 g nutella

   100 g ostya (karamellizált ostyatöret)

   20 g törökmogyoró

  Csíkos piskóta - csokis csíkok

   85 g finomliszt

   2 evőkanál kukoricakeményítő

   35 g cukrozatlan kakaópor

   115 g vaj (puha)

   115 g porcukor

   3 db tojásfehérje

   1 teáskanál vanília aroma

   Csíkos piskóta - mandulalisztes piskóta

   55 g mandulaliszt

   55 g porcukor

   55 g finomliszt

   3 db tojás

   1 db tojássárgája

   30 g vaj (olvasztva, kicsit visszahűtve)

   2 db tojásfehérje

   30 g cukor

   Trüffel

   100 g csokoládé (én 50 gr ét- és 50 gr tejcsokit használtam)

   100 ml habtejszín

   20 g vaj

   4 evőkanál  likőr (Baileys vagy más alkohol)

   5 g cukrozatlan kakaópor (a forgatáshoz)

   Kávés-juharszirupos réteg

   200 ml juharszirup

   125 ml habtejszín

    2 evőkanál  feketekávé (lefőzve)

   1 evőkanál kukoricakeményítő

   1 evőkanál víz

    3 db lapzselatin

    Kávé mousse

   1 db lapzselatin

   2 db tojássárgája

   20 g cukor

   60 ml tej

   10 ml feketekávé (lefőzve)

    1 evőkanál  likőr (Baileys vagy más alkohol)

    200 ml habtejszín

    1 csomag habfixáló

    Kávés ostya

   1 evőkanál víz

   1 evőkanál  feketekávé (lefőzve, még melegen)

   20 g vaj (olvasztva)

   40 g porcukor

   25 g finomliszt

    Elkészítés:

Mogyorós ropogós

A desszertgyűrűket béleljük ki megfelelő méretre vágott átlátszó fóliával (cukrászfólia).

A törökmogyorót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd apró darabokra törjük.

 Egy tálban felolvasztjuk a csokoládékat vízgőz fölött vagy mikróban. A Nutellát is megmikrózzuk kb. fél percig. Összeöntjük az olvasztott csokit és a Nutellát. Hozzákeverjük a karamellizált ostyatöretet és a mogyorót.

    Sütőpapírra kiborítjuk, spatulával kicsit lelapítjuk, majd mehet rá még egy sütőpapír, és nyújtófával fél cm vastagra nyújtjuk. Hűtőbe tesszük kb. 30 percre, vagy amíg teljesen keményre megszilárdul.

 Ha ez megvan, a desszertgyűrűkkel vágjunk ki köröket a mogyorós ropogósból, majd így, a gyűrűkben hagyva tegyük be a hűtőbe vagy a fagyasztóba a következő lépésig.

 Csíkos piskóta - Csokis csíkok

 Szitáljuk össze a lisztet, kukoricakeményítőt és a kakaóport, tegyük félre.

 Egy másik tálban kézi mixer segítségével közepes fokozaton krémesítsük össze a vajat a porcukorral. Ezután alacsony fokozatra kapcsolva a tojások fehérjét is keverjük bele, egyenként jól eldolgozva!

 Adjuk hozzá a vanília kivonatot, majd öntsük hozzá a kakaós-lisztes keveréket, és keverjük simára.

 Egy sütőben is használható, hőálló szilikonlapon kb. fél cm vastagon oszlassuk el a keveréket (lehet, hogy nem fog kelleni az egész, attól függ, kinek-mekkora a szilikonlapja). Ezután egy fésűs habkártyával menjünk végig a szilikonlap teljes hosszán, így szép csokicsíkokat kapunk (a maradék, „lefésült” krémre most nem lesz szükség).

    Így tegyük be a csokicsíkos szilikonlapot óvatosan egy tepsibe, majd be a fagyasztóba kb. 30 percre, amíg a csíkok megszilárdulnak.

  Csíkos piskóta - Mandulalisztes piskóta

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázon 6-os fokozat). Egy tálban keverjük össze a mandulalisztet, porcukrot és lisztet. Kézi mixer magas fokozatán keverjük bele a 3 egész tojást, kb. 5 percig. Közepes fokozatra kapcsolva tegyük hozzá az 1 tojás sárgáját és az olvasztott vajat.

 Egy másik tálban verjük nem túl kemény habbá a tojások fehérjét a cukorral. A felvert fehérjének először a felét keverjük el a lisztes-tojássárgás krémmel, majd a másik felét is óvatosan forgassuk bele.

 Vegyük ki a fagyasztóból a tepsit, amiben a szilikonlapra „fésült” csokicsíkok vannak. Öntsük rá a mandulalisztes piskótatésztát és oszlassuk el egyenletesen rajta. Csak annyit tegyünk rá, amennyi éppen ellepi a csíkokat (nehogy túl vastag legyen a piskótalap). Így tegyük be az előmelegített sütőbe kb. 10 percre, vagy amíg a piskóta enyhe színt kap.

 Vegyük ki a sütőből, kicsit lisztezzük be a piskóta tetejét, majd egy előkészített sütőpapírra határozott mozdulattal borítsuk ki. A csíkos rész legyen felül.

Vágjuk fel kb. 1,5 cm vastag csíkokra a piskótát. Ezután vágjuk olyan hosszúságúra a csíkokat, hogy a desszertgyűrű belső peremét kitöltse és a két vége pont összeérjen. Így tegyük bele a gyűrűbe, majd az egészet be a fagyasztóba.

   Trüffel

Egy tálban törjük apróra a csokit.

  Kis edényben a tejszínt és a vajat forraljuk fel, majd öntsük a csokidarabokra. Várjunk 1 percet, hogy elkezdjen olvadni a csoki, majd spatulával keverjük az egészet addig, amíg a csoki teljesen elolvad és egynemű masszát kapunk. Aki szeretne, itt tegye bele az alkoholt.

 Tegyük a fagyasztóba a csoki masszát   kb. 2 órára, amíg jégkrém állagúra dermed (tehát elég kemény, de azért még kanalazható).

 Teáskanálnyi mennyiségeket vegyünk belőle, tenyereink között formáljunk golyókat, végül forgassuk meg kakaóporban. Készítsünk így 6 db apró trüffel-t a desszertünkhöz, és egy kis tányéron tegyük be a fagyasztóba őket, hogy később könnyebb legyen dolgozni velük.

   Kávés-juharszirupos réteg

Amíg a trüffelgolyók fagynak, addig elkészítjük a kávés-juharszirupos zselés krémet. Egy kis edényben keverjük össze a juharszirupot és a tejszínt.

Egy kis tálkában oldjuk fel a kukoricakeményítőt a vízben.

Egy másik tálkában áztassuk a zselatinlapokat hideg vízbe (amennyi ellepi).

A tejszínes juharszirupot közepes lángon melegítsük fel, majd habverővel folyamatosan keverve adjuk hozzá a kukoricakeményítős folyadékot és a 2 evőkanál kávét. Forraljuk fel, és főzzük még 3 percig, folyamatosan kevergetve. A tűzről levéve tegyük bele a felpuhított, kicsavart zselatinlapokat, és oldjuk fel a juharszirupos főzetben. Időnként kevergetve hűtsük ki szobahőmérsékletűre, de még legyen kicsit folyós, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

Ha kihűlt, vegyük elő a fagyasztóból a desszertgyűrűket. Kanalazzunk mindegyikbe egyforma mennyiségű kávés-juharszirupos krémet annyit, hogy a desszertgyűrűben lévő piskótát teljesen befedje, de a forma magasságának maximum a felső kétharmadáig érjen. Kicsit alul ütögessük meg, hogy a légbuborékoktól megszabaduljunk és egyenletes réteget kapjunk.

 Ezután nyomjuk félig a trüffelgolyót a krém közepébe, majd ismét mehet az egész a fagyasztóba.

   Kávé mousse

 A zselatinlapot áztassuk be annyi hideg vízbe, amennyi ellepi.

 Egy tálban verjük fel a tojássárgákat a cukorral.

 Egy edényben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lefőzött kávét, majd nagyon lassan és közben folyamatosan keverve öntsük a forró tejet a cukros tojássárgákhoz (nehogy kicsapódjon). Öntsük vissza ezt az egészet az edénybe, majd kis lángon melegítsük fel a keveréket 80°C-ra. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a felpuhult zselatint, és keverjük, amíg teljesen feloldódik, majd mehet bele az alkohol is. Hagyni kell kihűlni.

 Verjük fel a tejszínhabot a habfixálóval (nem kell nagyon keményre). Pár evőkanállal (kb. 10-20 gr) tegyünk félre a dekorációhoz. A maradék hab 1/3-át forgassuk a kávés krémbe, amíg egyneművé válik. Ezt a homogén masszát pedig öntsük vissza a maradék 2/3 habhoz, és ott ismét keverjük össze.

 A kész mousse-t betöltjük a desszertgyűrűkbe, mindet teljesen a tetejéig megtöltve. Újra betesszük a mélyhűtőbe kb. 1 órára, vagy amíg teljesen megszilárdul a krém.

    Kávés ostya

 Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra (gázon 2-es).

 Egy tálban keverjük össze a vizet, kávét, olvasztott vajat.

 Adjuk hozzá a porcukrot és a lisztet. Homogénre keverjük el az egészet. A massza kissé folyós, kb. méz állagú lesz. (Ha akarjuk, betehetjük 1 órára a hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele.)

Egy hőálló szilikonlapot tegyünk lapos tepsire. A szilikonlapra kis teáskanálnyi adagokat vékonyan, nagyjából kör alakúra formázva tegyünk a masszából, egymástól kicsit távolabb. Így mehet be a sütőbe, és kb. 10 percig süssük.

A szilikonlapról spatulával levéve tekerjük rá a kis kör alakú ostyákat egy fakanál nyelére lehetőleg úgy, hogy körbeérjenek (kis szivar alakúak lesznek). 1-2 perc alatt kihűlnek és megszilárdulnak, ekkor lehúzhatjuk a fakanálról.

 

 

 

  Diós pohárkrém

  Hozzávalók / 3 adag

   2 dl habtejszín

   4 evőkanál  cukor

   30 dkg krémsajt

   4 marék dió

   20 dkg meggy

   Elkészítés:

A krémhez 2 dl habtejszínt felverünk, majd hozzáadunk körülbelül 4 evőkanál cukrot, 30 dkg natúr krémsajtot és 4 evőkanál darált diót.

A munka nagy része gyakorlatilag ennyi volt.

 Ezután a poharakba halmozzuk a krémet és a magozott meggyet felváltva, tetejét pedig egész dióval díszítjük.

 

 

 

  Csokis meggyes-túrós pohárkrém

  Hozzávalók / 6 adag

  A túrókrémhez

   50 dkg tehéntúró

   2 evőkanál  méz

   1 evőkanál  porcukor

   1 csomag vaníliás cukor

   10 dkg fehér csokoládé

   0.5 dl habtejszín

   20 dkg meggy

   2 dl hulala

   A meggyes krémhez

   60 dkg meggybefőtt

   4 dl meggylé (a befőtt leve)

   3 evőkanál étkezési keményítő

   1 teáskanál citromhéj

   2 evőkanál  porcukor

   1 teáskanál  fahéj

    A tetejére

   2 dkg tejcsokoládé

    Elkészítés:

A habtejszínbe beletördeljük a fehér csokit, gőz felett felolvasztjuk, langyosra hagyjuk kihűlni.

 A túrót a mézzel, vaníliás cukorral és ha kell, ízlés szerint hozzáadott porcukorral krémesre elkeverjük, hozzáadjuk a tejszínes csokit.

 A hulalát kemény habbá verjük, majd a túróval és a meggyel óvatosan összekeverjük. Tegyük be a hűtőbe.

A 2 ü meggyléből 8 evőkanállal kiveszünk egy tálba, és összekeverjük az étkezési keményítővel. A többi meggylébe beleteszünk 2 karika citromhéjat, porcukrot, fahéjat. 2-3 percig forraljuk, majd kb. 5 percet főzzük.

Kivesszük a citromhéjat, és belekeverjük a félretett meggyleves étkezési keményítőt. Kb. 1 perc alatt összefőzzük (ha a keményítős rész kicsit összeállna, a fakanállal nyomkodjuk szét, az apró csomók nem lesznek rajta.

 Elzárjuk a gázt, és belekeverjük az összes meggyet. Megvárjuk, míg kihűl, de ne hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen.

 A pohár, vagy tál aljára teszünk kb. 2 evőkanál  meggykrémet, rá kb. 2 evőkanál  túrót. Fakanál nyelével vagy ujjunkkal kicsit igazgassuk el a réteget, majd még egyszer ismételjük meg.

A tetejére zöldségpucolóval csokiforgácsokat faragunk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

 

 

 

Pudingos Desszertek

 

 

 

  Áfonyás hullámos krémes

  Hozzávalók / 6 adag

  Tészta

  15 dkg finomliszt

   2.5 dl víz

   15 dkg sertészsír

   1 csipet só

   6 db tojás

   1 csomag sütőpor

    Krém

    2 tasak vaníliás pudingpor 8 dl tej

    6 evőkanál  cukor

    6 evőkanál  áfonyadzsem     

   Tetejére

   90 g tejcsokoládé

   1 evőkanál  napraforgó olaj

    Elkészítés:

    Tészta:

A tésztához felforraljuk a vizet a zsírral és a csipet sóval, és lassan beleöntjük a lisztet.

Folytonos keveréssel addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik.

Kissé kihűtjük a tésztát.

 Robotgéppel egyesével alaposan beledolgozzuk az egész tojásokat és a sütőport.

 Kétfelé osztjuk a tésztát, sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe simítjuk.

 Előmelegített sütőben sütjük "zsemleszínűre" mind a két lapot.

Gyorsan sül, folyamatos figyelmet igényel!

     Krém:

A krémhez a vaníliás pudingport (2 tasak) 8 dl tejben megfőzzük.

 6 evőkanál  cukrot keverünk még forrón a krémhez. Kihűtjük!

 Rátesszük az alsó lapra a vaníliás krémet, erre jön a 6 evőkanál  áfonyadzsem és a másik lap.

     Tetejére:

A tejcsokoládét az olajjal gőzfürdő fölött felolvasztjuk, és a tésztára rácsorgatjuk.

 

 

 

  Boleró szelet

  Hozzávalók / 4 adag

   A tésztához

   4 db tojás

   20 dkg cukor

   1 dl tej

   1 dl napraforgó olaj

   1 csomag sütőpor

    20 dkg finomliszt

    A töltelékhez

    450 g tejföl (20 %-os)

    2 evőkanál  porcukor

    A tetejére

   20 dkg cukor

   2 tasak vaníliás pudingpor

   7 dl víz

   1 tasak gyümölcsízű italpor

      Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd felváltva hozzáadjuk az olajat, a tejet, a sütőporos lisztet

Óvatosan hozzákeverjük a tojások keményre vert habját.

 Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.

 Kihűlt tetejére kenjük a cukros tejfölt.

 20 dkg cukrot kikeverünk 2 csomag  vaníliás pudingporral, és a Boleró italporral. Felengedjük 7 dl vízzel, és megfőzzük.

A tejfölös rétegre öntjük, és hagyjuk kihűlni. Kb. 1 óra múlva szeletelhető.

 

 

 

   Duna hullám

   Hozzávalók / 12 adag

   Tészta

   6 db tojás

   30 dkg cukor

   1 csomag vaníliás cukor

   1 dl napraforgó olaj

   1 dl víz

    35 dkg finomliszt

    1 csomag sütőpor

    2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   Krém

   50 dkg meggybefőtt

   1 tasak epres pudingpor

   25 dkg margarin

   20 dkg porcukor

   3 evőkanál  cukor

   Tetejére

  10 dkg tortabevonó

  2 evőkanál napraforgó olaj

     Elkészítés:

A 7 dl-es üveg magozott meggybefőttet szűrőn lecsepegtetünk.

 A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habos keverjük, majd hozzáadjuk az olajat. Pár perc keverés után már nem géppel, fakanállal keverjük bele a sütőporos lisztet, és a csipet sóval keményre vert tojásfehérjét, amiből 1 nagy evőkanállal meghagyunk a kakaóshoz.

 Zsírozott, lisztezett nagyobb tepsibe öntjük a tészta felét, a másik felébe tesszük a kakaót, elkeverjük, és lazán hozzákeverjük a félretett tojásfehérjét. Ráterítjük a világos tésztára, és rárakjuk a lecsepegtetett meggyet.

 Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig (tűpróba) sütjük, majd hűlni hagyjuk.

 A pudingport elkeverjük a cukorral és a meggybefőtt levével (3 dl), és sűrűre főzzük.

 A margarint kikeverjük a porcukorral, és a kihűlt pudingos krémmel elkeverjük. Megkenjük vele a kihűlt tésztát.

 Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük az olajat. Alapos kikeverés után a krémre simítjuk.

 Hűvös helyen hagyjuk megszikkadni, majd hűtőbe tesszük. Forró vízben melegített, és papírtörlővel megtörölt meleg késsel szeleteljük.

 Hűtőben tároljuk.

 

 

 

  Fekete rózsa

  Hozzávalók / 12 adag

  A tésztához

   60 dkg finomliszt

    10 dkg margarin

    30 dkg porcukor

    1 db tojás

    1 csomag sütőpor

    1 teáskanál  szódabikarbóna

    1 csipet só

    2 dl tej

    A mákos töltelékhez

    20 dkg mák (darált)

    20 dkg porcukor

    20 dkg finomliszt

  1 csomag sütőpor

  10 dkg margarin (olvasztott)

   2 dl tej (langyos)

   2 csomag vaníliás cukor

   1 citromból nyert citromhéj (reszelt, ízlés szerint)

   A krémhez

   1 l tej

   3 tasak vaníliás pudingpor

   25 dkg margarin

   25 dkg porcukor

   A tetejére

   10 dkg csokoládé (olvasztott)

     Elkészítés:

Megfőzzük a pudingot majd félretesszük, hogy kihűljön.

 A tésztához az alapanyagokat összegyúrjuk, 6-felé osztjuk,  melyből két lapot megsütünk.

 Elkészítjük a mákos tölteléket, minden összeöntünk, és kikeverjük.

 A 4 tésztát egyesével kinyújtjuk, legalább 25 cm széles legyen. Majd a mákos masszával megkenjük, feltekerjük, mint a bejglit, és a 4 rudat egymás mellé téve, a tepsiben megsütjük. Össze fognak érni, sülni, ez nem baj.

 Az eredeti recept szerint 20-25 percig kell sütni a tekercseket. De ez sütőtől is függ.

 A margarint és a porcukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudingot hozzáadjuk.

 Összeállítjuk a sütinket: Egy lapot leteszünk. A krém felét rákenjük. A kihűlt, egybesült rudakat rátesszük. A krém másik felét rákenjük a rudakra. A második lapot rárakjuk a krémre.

 A süti tetejét bevonjuk csokival, majd másnap szeleteljük.

 

0.033 mp