Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Tejmentes Ételek

 

 

Tejmentes Ételek

 

  Gyulai aprópecsenye

  Hozzávalók:

  1 evőkanál  (mangalica) zsír

  60 dkg sertés lapocka

  1 szál gyulai kolbász

  1 fej vöröshagyma

  3 gerezd fokhagyma

  1 kaliforniai paprika

  2 hámozott paradicsom

1 kávéskanál  őrölt pirospaprika

  só

  frissen őrölt bors

  kevés őrölt kömény

    Elkészítés:

A zsíron az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott húst, a feldarabolt paradicsomot, a fokhagymát, és az apróra vágott paprikákat.

Őrölt paprikával megszórjuk, összekeverjük. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük.

Összekeverjük, majd a karikára vágott kolbász is hozzákerül, pár percet még főzzük, majd tálaljuk.

 

 

 

  Sült laskagomba fokhagymásan, szárított paradicsommal

  Hozzávalók:

  1 csomag laskagomba

  3 egész fej fokhagyma

  2 újhagyma

  6-7 koktélparadicsom

  6-7 szárított paradicsom

  olívaolaj

  só

  bors

  pici ételízesítő

    Elkészítés:

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és pirítani kezdjük  benne a laskagombát. Először az újhagymát adjuk  hozzá, majd a fokhagymákat.

Amint szép barnásra pirult a gomba, hozzáadjuk  a koktélparadicsomokat, majd sóval és pici ételízesítővel fűszerezzük.

Legvégül pedig a szárított paradicsom kerül bele. Kb. 15 percig pirítjuk össze a zöldségeket.

Amint kész, friss borsot őrölünk  rá.

 

 

 

  Fácánleves májgombóccal

  Hozzávalók:

  Leves

  0,7 kg fácánhús (konyhakész egész fácán)

  1 sárgarépa

  1 fehérrépa

  1 zeller

  1 karalábé

  1 vöröshagyma

  3 gerezd fokhagyma

  1 paprika

  1 paradicsom

  10 szem egész bors

  1 zellerlevél

  1 teáskanál  Lestyán

  só

  Májgombóc

  10 dkg csirkemáj

  2 újhagyma (zöldjével együtt)

  5 dkg vaj

  1 tojás

  1 csokor petrezselyem

  2 csapott evőkanál  rétesliszt

  3 evőkanál  zsemlemorzsa

  1 kávéskanál  fűszerpaprika

  őrölt bors

  só

   Elkészítés:

    Leves

A fácánhúst megmossuk, feldaraboljuk , majd 2 liter enyhén sós, hideg vízben feltesszük  főni. Ha felforrt, leszedjük  a habját.

 Hozzáadjuk a szemes borsot, az egészben hagyott vöröshagymát, fokhagymát, az elfelezett paprikát, paradicsomot, a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, zeller zöldet. Ízlés szerint sózzuk, és lassú, gyöngyöző forrással 2 óra alatt készre főzzük.

     Májgombóc

Az újhagymát a zöldjével együtt apróra vágjuk, a májat lekapargatjuk , és a többi hozzávalóval együtt összekeverjük, majd a forrásban lévő levesbe belekanalazva kifőzzük. Végül megszórjuk Lestyánnal, és tálaljuk.

 

 

 

  Zöldségágyon sütött csirke

  Hozzávalók:

  1 db konyhakész csirke

  3-4 szál sárgarépa

  2 fej lila hagyma

  1 fej vöröshagyma

  1 szál póréhagyma

  2 db kápia paprika

  2 db hegyes erős paprika

  1 fej brokkoli

  1 csokor szárzeller

  20 dkg kelbimbó

  1 teáskanál  szárnyas fűszerkeverék

  1 mokkáskanál  őrölt bors

  1 csipet őrölt kömény

  1 csipet cayenne-i bors

  só ízlés szerint

  5 cl olíva olaj

    Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A csirkét a hátán átvágjuk, kiterítjük, majd megsózzuk.. A fűszereket elkeverjük az olíva olajjal és bedörzsöljük vele a csirke mindkét oldalát.

A zöldségeket egy tepsibe terítjük, rátesszük a kiterített csirkét, kb. egy deciliter vizet öntünk alá és alufóliával lefóliázzuk.

A tepsit sütőbe tesszük és közepes lángon egy órát sütjük. Levesszük a fóliát és szép pirosra sütjük.

Köretnek a vele sült zöldségeket adjuk.

 

 

 

  Töltött tojás céklasalátával

  Hozzávalók:

  8 tojás

  4 cékla

  2 lila hagyma

  só

  cukor (v. édesítőszer)

  tárkonyecet

  majonéz

  mustár

  őrölt fehér bors

  egész köménymag

    Elkészítés:

A céklát jó alaposan megmossuk, majd puhára főzzük. Kihűtjük, megpucoljuk, és felkockázzuk.

 A hagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk és vékonyan felcsíkozzuk.

 A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízbe téve hagyjuk kihűlni, ha kihűlt, leszedjük a héját.

Ízlés szerint ecetes-cukros levet készítünk, majd beletesszük a felkockázott céklát, a vékonyra felszeletelt hagymát, a köménymagot, és forráspontig melegítjük. (Főzni nem kell!!!)

 Amikor már majdnem felforrt, levesszük a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk.

Ezután beletesszük az egész tojásokat, lefedjük, és legalább egy napra a hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt az idő alatt a tojás a céklának a levétől szép színt kap, és az ízek is összeérnek.

Másnap az ecetes léből ki kell szedni a tojásokat, majd félbevágjuk, és a sárgáját óvatosan kiemeljük.

Egy tálba beletesszük a tojássárgáját és  villával kicsit összenyomkodjuk. Ízlés szerint sóval, őrölt borssal, mustárral és majonézzel ízesítjük. Jól kikeverjük, majd visszatöltjük a tojásokba.

Tálaláskor a töltött tojásokat a céklás-hagymás salátával kínáljuk.

 

 

 

  Chilis, szójás csirkecombok

  Hozzávalók:

  6 db csirkecomb

  2 evőkanál chili szósz

  2 evőkanál szójaszósz

  5 cl olíva olaj

  1 mokkáskanál  őrölt bors

  1 mokkáskanál  őrölt koriander

  3-4 gerezd fokhagyma

  1 teáskanál  szárnyas fűszerkeverék

   só

    Elkészítés:

A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, a forgónál ketté vágjuk, sózzuk. Összekeverjük a chili és a szójaszószt.

Az olajat elkeverjük a szárnyas fűszerkeverékkel, borssal, korianderrel és az átnyomott fokhagymával. A combokat bedörzsöljük a fűszeres olajjal és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

A combokat tepsibe rakjuk, a tepsit lefóliázzuk, és előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük, amíg a hús megpuhul. Levesszük a fóliát, a combokat megkenjük a chilis szójaszósszal és szép pirosra sütjük. Többször ellenőrizzük, mert könnyen megég!

Köretnek párolt zöldséget készítettem mellé.

 

 

 

  Marhapörkölt

  Hozzávalók:

  2 kg marhalábszár

  10 dkg füstölt szalonna

  60 dkg vöröshagyma

  3 evőkanál  sertészsír

  5 gerezd fokhagyma

  2 paprika

  2 paradicsom

  2 evőkanál  őrölt fűszerpaprika

  1 kávéskanál őrölt köménymag

  10 borókabogyó

  5 babérlevél

  1 kávéskanál  majoránna

  3 dl vörösbor

  3 alma

  őrölt bors ízlés szerint

  só ízlés szerint

    Elkészítés:

A szalonnát apróra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a zsírt és a felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük rajta.

A húst nagyobb darabokra vagy kockákra vágjuk , a bográcsba tesszük, majd fehéredésig pirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, a többi fűszert, aláöntjük a vörösbort és hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot.

A húst puhulásáig főzzük. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Néha óvatosan megkeverjük. Kb. 2 órai főzés után kóstolással állapítjuk meg a hús puhaságát, ha szükséges még sózzuk, fűszerezzük. A szaft sűrűségét is a hozzáadott vízzel tudjuk beállítani.

Az utolsó fél órában hozzáadjuk a meghámozott és kisebb cikkekre vágott almát. Az alma szét fog főni benne, sűrűbbé, tartalmasabbá és pikánssá téve a pörkölt szaftját. Ha a szaft sűrűsége is megfelelő levesszük a tűzről.

Főtt krumplival vagy kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

  Kertészleves

  Hozzávalók:

  1 kg csomagolt vegyes leveszöldség, ha nincs akkor: sárgarépa,  petrezselyem gyökér, zeller, karalábé, hagyma, petrezselyem és zeller zöld

  1 zöldpaprika

  1 marék zöldborsó

  só, őrölt bors

  2 leveskocka

  3 marék eperlevél tészta

  1 kanál liszt

  1 kanál zsír

   Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, ízlés szerint feldaraboljuk. A zsíron a darabolt zöldségeket enyhén megpirítjuk, meghintjük kevés liszttel, összeforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sózzuk, borsozzuk. A fazékba tesszük a zöldborsót, és a csemege kukoricát is. Hozzáadjuk a szétmorzsolt leveskockákat és főni hagyjuk addig, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

Belefőzzük a levestésztát és az apróra vágott zöldfűszereket is.

 

 

 

  Paprikás krumpli

  Hozzávalók:

  5 kg krumpli

  1,5 kg hagyma

  5 gerezd fokhagyma

  0,5 kg gyulai kolbász

  1 kg virsli

  20 dkg füstölt szalonna

  1 üveg lecsó

  3 kanál zsír

  2 zöldpaprika

  1/2 hegyes csípős paprika

   2 kisebb chili

  200 g házi készítésű darált paprika (paprikakrém)

  200 g aszalt paradicsom

  1 Lestyán levél

  2 szál kakukkfű

  néhány bazsalikomlevél

  kevés só

  1 kávéskanál köménymag

  Galuskához:

  2 tojás

  25 dkg liszt

  kevés víz

    Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón. A szalonnát felszeljük és bevagdossuk.

Kevés zsíron a szalonnát kisütjük, a “kakastaréjokat” kivesszük és a hagymát, a fokhagymával együtt megpároljuk. Enyhén megsózzuk, majd a köménnyel együtt tovább pirítjuk rövid ideig. A lecsót és a darált paprikát is hozzáadjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd a fűszernövények, a napon szárított paradicsom, a csípős paprika és a szeletelt zöldpaprika hozzáadásával felforraljuk.

Forráskor hozzáadjuk a szeletelt kolbászt, ami szintén javított a bográcsos színén, a karikázott virslit és kicsivel később a galuskát is beleszaggatva (a hozzávalóit csak ki kell keverni és az ételbe szaggatni, majd benne megfőzni). Mielőtt a galuska is hozzákerült a lestyánt, a csípős paprika csumáját, a kakukkfű szárait kiszedjük. Így csak a kioldódott ízük maradt a már elkészült ételben.

 

 

 

  Csirkepaprikás bográcsban

  Hozzávalók:

  2 egész csirke

  5 fej hagyma

  5 gerezd fokhagyma

  30 dkg zöldpaprika

  30 dkg paradicsom

  1 kanál só

  1 kávéskanál köménymag

  csipet őrölt bors

   2 szál kakukkfű

  2 evőkanál pirospaprika

  1 dl fehérbor

  1 csípős paprika

    Elkészítés:

A mennyiségek minimum 10 literes bográcsra értendőek!

A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. A hagymát felszeljük, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, a paprikát, paradicsomot feldaraboljuk.

Kevés zsiradékon a hagymát üvegesre pároljuk (ha van füstölt szalonna, akkor ajánlom azt tenni először a bográcsba és annak kisütött zsírján folytatni a főzést). Hozzáadjuk a köményt, majd a fokhagymát és megsózzuk. Felöntjük kevés vízzel és a bográcsba tesszük a paradicsomot. 10 perc után beletesszük az ízlés szerint feldarabolt csirkét, a máj kivételével. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Belekerül a többi fűszer és a csípős paprika is. Megvárjuk, hogy felforrjon.

Megkóstoljuk a szaftot! Most adjuk hozzá a darabolt zöldpaprikát (A családom nem szereti, ha a paprika szétfő! Úgy szeretjük, ha a főzés után is felismerhető marad és kicsit roppanós.)

Ha úgy látjuk, majdnem készre főtt, beletesszük a májat is, valamint a borban jól elkevert pirospaprikát is. Ha újból felforrt, kész az étel.

A pirospaprikát legtöbbször a végén teszem a bográcsos ételekbe. A kozmálást legtöbbször a bogrács aljára gyűlt, őrölt paprika okozza, így egy veszélyforrás ki van pipálva. Feltétlenül javaslom, a többszöri kóstolást! A legegyszerűbb úgy, hogy a fakanállal felkavarjuk a szaftot, majd magasabbról evőkanálba csorgatjuk. A sugárban csorgatott lé kihűl, így nem kell fújni a kóstoláskor.

Galuskával, vagy kifőtt száraztésztával tálaljuk.

El lehet készíteni fazékban is.

 

 

 

  Tokaji mézes, mustáros csirkemell szeletek

  Hozzávalók:

  4 db csirkemell filé

 1 dl tokaji aszú

  2 evőkanál  méz

  só

  durvára darált bors

  szárnyas fűszerkeverék

  2 kanál mustár

  étolaj

   Elkészítés:

A mézet, mustárt és a fűszereket elkeverjük a tokaji aszúval. A csirkemelleket szeletekre vágjuk és a fűszeres borral leöntve a hűtőbe tesszük egy napra.

A csirkemelleket kevés olajon szép pirosra sütjük, Köretnek friss salátát készítettem mellé.

 

 

 

  Vajon sült halfilé grillezett zöldségekkel

  Hozzávalók:

  50 dkg tengeri halfilé

  5 dkg vaj

  2 db cékla

  2 db sárgarépa

  1 db padlizsán

  2 db kápia paprika

  2 db paprika

  3 evőkanál  olíva olaj

  frissen őrölt bors

  só

  lime vagy citrom

   Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, ha fagyasztott felengedjük és a felesleges vizet papírtörlővel felitatjuk.

A céklát és a répát meghámozzuk a céklát 1 cm vastag karikára szeleteljük a répából ferdén fél cm vastag szeleteket vágunk. Padlizsánt 1 cm karikákra vágjuk, a paprikákat kicsumázzuk és félbevágjuk.

Mindent megkenünk  olajjal, grillrácsra helyezzük  és a sütő grill fokozatán 40 perc alatt megsütjük. Félidőben megfordítjuk.

Serpenyőben megforrósítjuk a vajat és a halakat oldalankét 2 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor a halakat megsózzuk és ízlés szerint borsot őrölünk  rá, pár csepp citromlével ízesítjük.

 

 

 

  Rácsos mákos

  Hozzávalók:

  Tészta:

  35 dkg liszt

  25 dkg vaj

  1 csomag sütőpor

  1 tojás

  5 dkg cukor

  fél citrom héja, leve

  Töltelék:

   20 dkg mák

   20 dkg cukor

   4 db tojás

  csipet só

  fél citrom héja

  1 csomag vaníliás cukor

  1 kis üveg lekvár

    Elkészítés:

A tészta összetevőit összegyúrjuk, majd a töltelék elkészítéséig a hűtőbe tesszük. Elkészítjük, összeállítjuk a tölteléket. majd a tepsi méretének megfelelően nyújtjuk a tésztát, 1/3-át meghagyjuk rácsozásnak.

Szétkenjük a tölteléket, majd rács formában rátesszük a tésztát, barack lekvárral bekenjük és aranysárgára sütjük.

 

 

 

 

  Céklás brownie

  Hozzávalók:

  22 dkg főtt, tisztított cékla

  12 dkg vaj

  10 dkg étcsokoládé

  2 csomag vaníliás cukor

  22 dkg cukor

  3 nagy tojás

 13 dkg liszt

  5 dkg kakaópor

    Elkészítés:

A céklát a reszelő kis lyukú oldalán lereszeljük. A vajat, csokit összeolvasztjuk. Elkeverjük benne a céklát, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, majd a liszttel és kakaóporral alaposan összekeverjük.

A masszát egy 25×32 cm-es tepsibe simítjuk, 180 fokon 15 percig sütjük, majd még 5 percig hagyjuk a kikapcsolt, de forró sütőben. Langyosra hűlve szeleteljük.

 

 

 

  Non plus ultra

  Hozzávalók:

  Tésztához:

  20 dkg liszt

  20 dkg vaj

  2 evőkanál  porcukor

  2 csomag  vaníliás cukor

  2 tojássárgája

  Tojáshabhoz:

  2 tojásfehérje

  25 dkg porcukor

  1 mokkáskanál  citromlé

  Összeragasztáshoz:

  2-3 evőkanál  lekvár

    Elkészítés:

A liszthez adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját , majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

A gombóccá gyúrt tésztát csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább fél órára hogy kellően lehűljön.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Ezután egy kisebb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Végül kanalazzuk a tésztakorongok tetejére a habot.

A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a porcukrot, majd kézi habverővel kezdjük el habosra keverni. Amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá a citromlevet, majd addig keverjük, még egy sűrű, de nem túl kemény habot kapunk. (ezt a habot mindenképpen kézi habverővel keverjük ki, mert csak akkor lesz ilyen szép a sütemény tetején)

 

 

 

  Kakaós-fahéjas tekercs

  Hozzávalók:

   A tésztához:

  25 g élesztő (2,45 g CH)

  250 ml víz

  250 g teáskanál  tönkölyliszt (159,75 g CH)

  100 g Graham liszt (60 g CH)

  100 g búza finomliszt ( 75,4 g CH)

  70 g margarin

  csipet só

  5 ml folyékony édesítő

  A töltelékhez:

  100 g nagyon lágy margarin

  32 g holland kakaópor (4,48 g CH)

  100 g xilit (60 g CH), vagy annak megfelelő édesítő

  fahéj

  A tetejére:

  1 tojás

     Elkészítés:

A tésztához az élesztőt elkeverjük a langyos vízben. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a sóval, az édesítővel és az élesztős vízzel jó alaposan összegyúrjuk. Kb. 40-50 percig kelesztjük.

Ezalatt a margarint magában habosra keverjük. (Fontos, hogy lágy legyen, akkor majd sokkal könnyebb lesz elkenni a tésztán a tölteléket. Nyugodtan meg is mikrózhatjuk kicsit.) Kis adagokban beledolgozzuk a xilites, vagy édesítőszeres kakaót, ha szeretnénk, kevés fahéjat is keverjünk bele.

Az idő közben megkelt tésztát 40*60 cm-es téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldalával merőlegesen félbevágjuk. Az egyik lapot megkenjük a kakaókrémmel és ráborítjuk a másikat. Hosszában kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk (így 10 csíkot kell kapnunk), majd ezeket keresztben félbevágjuk (így 20 rövidebb csíkunk lesz).

A csíkokat egyesével megsodorjuk, majd feltekerjük és sütőpapíros tepsin még fél óráig kelesztjük. Ezután egy felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben arany barnára sütjük. Az eredeti receptben az szerepel, hogy 180 fokon 10 percet süssük a tekercseket, de én 30-35 percig sütöttem.

 

 

 

  Almás-omlós süti

  Hozzávalók:

  50 dkg liszt

  25 dkg margarin

  1/2 csomag  sütőpor

  1 + 1 tojás

  15 dkg cukor

  1 csomag vaníliás cukor

  2-3 kanál tejföl

  5-6 közepes alma

  morzsa

  fahéj

    Elkészítés:

Megpucoljuk az almákat, majd nagyobb lukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk fahéjjal, cukorral és állni hagyjuk, hogy levet eresszen, Közben elkészítjük a tésztát.

A margarint a lisztben elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, az 1 tojást, a cukrot, vaníliás cukrot és a tejfölt. Összegyúrjuk az egészet. A kész tésztát elfelezzük.

Ha vékony tésztát szeretnénk,akkor nagy tepsit, ha vastag tésztát,akkor kis tepsit kikenünk margarinnal, kilisztezzük. A tészta egyik felét tepsi méretűre nyújtjuk és beleterítjük (valamennyit fel fog jönni a tészta a sütőpor adag függvényében). A tepsibe terített tésztát megszórjuk vékonyan morzsával (lehet darált keksszel is), hogy az alma ne áztassa el a tésztát.

Ezután az almát jó alaposan kinyomkodva a tésztára terítjük. A másik fél adag tésztát is kb. az előző méretére nyújtjuk és betakarjuk vele az almát. A tetejét a másik tojás fehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben kb. 180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna lesz a teteje (kb. 15-20 perc). Ha kész picit hagyjuk hűlni, majd fölkockázzuk, megszórhatjuk porcukorral.

 

 

 

  Epres-citromos csoda

  Hozzávalók:

  2 csomag glutén mentes babapiskóta

  0,5 liter laktóz mentes Meggye cukrászhab

  4 dl laktózmentes tejföl

  4 citrom leve és reszelt héja

  2 evőkanál . porcukor – el is hagyható -

  1 csomag  Bourbon vaníliás cukor

  1 kg eper

  néhány mentalevél a díszítéshez

     Elkészítés:

Habbá verjük  a tejszínt, belefacsarjuk a citrom levét, belereszeljük a héját, hozzáadjuk a tejfölt és a porcukrot, a vaníliás cukrot és az eper  felét apróra vágjuk. Ízlés szerint tehetünk bele mentalevelet is. Az elkészült krémet babapiskótával rétegezzük, egy sor babapiskóta, egy adag krém, megint egy sor piskóta, megint krém!

A tetejét a maradék eperrel és az apróra vágott mentalevéllel díszítjük!

 

 

 

  Sok magvas baguette

  Hozzávalók:

  45 dkg finomliszt

  15 dkg tönkölybúza

  3 dkg friss élesztő

  1 teáskanál cukor

  4 dl víz

  1 dl napraforgó olaj

  1 kávéskanál só

  1 db tojás (lekenéshez)

  3 g napraforgómag (szóráshoz)

  2 g szezámmag (szóráshoz)

    Elkészítés:

    Az “Öreg” kovász készítés:

A 10 dkg finomlisztet, 3 dkg friss élesztőt és 1 dl langyos, cukros vizet felfuttatjuk. A legjobb, ha előző nap készítjük el, de ha sietünk elég lesz 3 óra is.

A bagett bedagasztása, formázása:

A maradék fehér lisztet, tönkölybúza lisztet, sót, átszitáljuk. A maradék langyos vizet, valamint az öreg kovászt, napraforgó olajat hozzáadjuk, alaposan összegyúrjuk. 60 percet kelesztjük meleg helyen. 35 fokosra állítjuk a sütőt, tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük benne.

A pihentetés után lisztezett deszkán 3 egyforma cipót készítünk. A levegőt alaposan kinyomjuk a tésztából gyúrás közben.

A tésztákat megformázzuk, olyan 3-4 ujjnyi szélesre és a tepsi szélességű hosszúra. 20 percet pihentetjük ismét.

Mielőtt betennénk a sütőbe, megkenjük tojással, a tetejére rászórjuk a magvakat és keresztbe bevagdossuk a tetejét.

    Sütés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, 35-40 perc alatt pirosra sütjük a bagetteket. Finom, ropogós lesz a héja, ha teszünk be egy bögre vizet, amivel párásítjuk a levegőt.

 

 

 

  Frankfurti torta

  Hozzávalók:

  10 db tojás

  30 dkg dió

  4 evőkanál kukoricaliszt

  2 evőkanál kukoricakeményítő

  2 evőkanál  őrölt kávé

  10 evőkanál  cukor

  1 teáskanál sütőpor

  2 dl feketekávé (a lapok lekenéséhez)

  3 csepp rumaroma (a kávéhoz)

  Krém:

  1 l szójatej

  5 db tojássárgája

  40 g rizsliszt

  40 g kukoricakeményítő

  20 dkg étcsokoládé (olvasztott)

  20 dkg cukor

     Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük elektromos habverővel, a sárgákat a cukorral jó habosra keverjük  A diót a sütőporral, a kukoricaliszttel, kukoricakeményítővel és a kávéval összevegyítjük, és kanalanként belekavarjuk a sárga masszában. Egy kanál hab és egy kanál dió. Óvatosan, hogy ne törjön meg a hab, lentről felfele forgassuk a masszát.

Egy 24 cm átmérőjű kerek tepsibe sütőpapírt vágunk, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben megsütjük. Hagyni kell kihűlni, és nem kell nyitogatni a sütőajtót, mert visszaesik.

Amikor kihűlt mind a két tepsi, kivesszük őket, és kétfelé vágjuk. Nagyon kényesen kell bánni velük, mert eltörhet.

A lapok beáztatására főzzünk egy kicsi kávét, és rumaromával ízesítjük.

    krém elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, mert nekünk csak a sárgájára van szükségünk, a fehérjét itt hűtőben tároljuk.

Feltesszük a tejet melegedni a tűzhelyre, nem kell forralni, a tojássárgáját egy tálban egy kicsi tejjel, a lisztekkel és cukorral csomómentesre kavarjuk, a langyossá melegedett tejet levesszük a tűzről, és egy merőkanállal belekanalazzuk a tojásos masszában ügyelve, hogy ne csináljunk csomókat.

Visszaöntjük a fazékba, és lassú tűzön addig kavarjuk, amíg sűrűsödni kezd, vigyázva, hogy ne ragadjon oda, még kavarjuk, amíg meg nem kapjuk az elért sűrűséget. Nem kell, hogy folyjon, a kanálnak sem kell megálljon benne. Levesszük a tűzről, és az előre aprított csokoládét belekavarjuk. Beleöntjük egy jénai tálba, fóliával letakarjuk úgy, hogy érje a masszát, így amikor kihűl, nem lesz réteges a teteje. Hűtőben hagyjuk kihűlni.

Aki akarja, kettéválasztja a masszát mielőtt a csokoládéval összekavarnánk, így a krémréteg egyik fele barna, a másik sárga lesz.

A krémet úgy válasszuk el, hogy maradjon a tészta bevonására is.

    Összeállítás:

Tányérba helyezzük az első lapot, a kávés rummal meglocsoljuk, és elkenjük az első mennyiségű krémet, ráhelyezzük a második lapot, azt is locsoljuk, majd kenjük a krémet, és így tovább, amíg az utolsó lapot is rátettük. Bevonjuk a tetejét a megmaradt krémmel, tetszés szerit díszítsük. Én őrölt dióval szórtam meg.

 

 

 

 

0.036 mp