Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Teasütemények És Kekszek

 

Kekszek

 

Csokoládés csillag ablakocskák

Hozzávalók

A tésztához :

1 csomag Dr. Oetker Sütőpor

2 csomag (80 g) Dr. Oetker Eredeti Puding Vanília

20 dkg kristálycukor

2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

10 dkg csokoládés tortadara

2 tojás

50 dkg finomliszt

35 dkg Rama

A nyújtáshoz :

finomliszt

A bevonathoz :

15 dkg étcsokoládé

15 dkg tejcsokoládé

A tetejére :

porcukor

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral, a pudingporral és a kétféle cukorral összeforgatjuk. Ezután a Ramával elmorzsoljuk, majd a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló, könnyen kezelhető tészta lesz belőle. Ezután meglisztezett gyúrólapon úgy osztjuk ketté, hogy az egyik rész nagyobb legyen, kb. 60-40% arányban. A csokoládédarát a nagyobbik tésztacipóba dolgozzuk, majd 4 mm vékonyságúra ellapítjuk. Kb. 5 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A leeső tésztát újra összedolgozzuk, és kiszaggatjuk, így semennyi sem vész kárba. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), kb.12 perc alatt megsütjük. Közben a kisebbik tésztát ugyanúgy kinyújtjuk, és kiszaggatjuk, mint az előzőt, de ezeknek a közepét is kiszúrjuk egy kb. 2,5 cm-es csillag alakú kiszúróval. A leeső tésztadarabkákat összegyúrjuk, és kiszaggatjuk. Ugyanúgy sütjük meg, mint a korongokat, csak 1-2 perccel rövidebb idő alatt. Amikor a tészta kihűlt, a csillagos közepűt porcukorral behintjük. A kétféle csokoládét összekeverve felolvasztjuk, egyenletesen a csoki darás korongokra csurgatjuk, és ráillesztünk (ráragasztunk) egy csillagos közepűt. Megvárjuk amíg a csokoládé megszilárdul.

 

 

 

Egyszerű csokoládés keksz

Hozzávalók:

20 dkg Rama

2 dl (20 dkg) kristálycukor (barna cukor is lehet)

1 tojás

5 dl (35 dkg) finomliszt, a fele Graham-liszt is lehet

2 evőkanál keserű kakaópor

2 mokkáskanál sütőpor

fél csomag vaníliás cukor

A tetejére :

1 tojás

3 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

A puha (szoba-hőmérsékletű) Ramát és a cukrot egy tálban, fakanállal kikeverjük. A tojást hozzáadjuk és simára dolgozzuk. A lisztet a kakaóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral összekeverjük, majd a cukros Ramával összegyúrjuk. A tésztát 6 egyenlő, kb. 13 dkg-os részre osztjuk és egyenként jó ujjnyi vastagságú rudat sodrunk belőle, amiket egymás mellé, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetünk. A tetejüket ujjunkkal kissé ellapítjuk úgy, hogy kétujjnyi széles tésztacsíkokat kapjunk. Felvert tojással mindegyiket lekenjük és a cukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 15 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy átsüljön, de nehogy kiszáradjon. 2-3 percnyi pihentetés után a tepsiben, még melegen rézsútosan felvágjuk. Egy rúdból 10 kekszet kapunk. Ha kihűlt, jól záródó fémdobozba, pl.: teás- dobozba rakjuk és így tároljuk.

 

 

 

Citromos korongok

Hozzávalók :

25 dkg Rama

18 dkg cukor

csipet só

1 vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

3 evőkanál frissen facsart citromlé

25 dkg liszt

5 dkg étkezési keményítő (búza)

késhegynyi sütőpor

20 dkg ribizli, meggy, vagy málnalekvár

10 dkg ét tortabevonó

Elkészítés:

1.Robotgéppel a Ramát a cukorral, sóval, és a vaníliás cukorral kikeverjük. Beledolgozzuk a citromhéjat és a levét, rászitáljuk, majd beleforgatjuk a keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. A lágy tésztát kb. 1 órára a hűtőbe tesszük.

2.A tésztából lisztezett kézzel kb 1,5 cm átmérőjű golyókat formálunk. A golyókat egymástól kellő távolságra tesszük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és laposra nyomkodjuk egy pohár talpának a segítségével.

3.Előmelegített sütőben világosra sütjük. Rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk. A lekvárral a kihűlt korongokat kettesével összeragasztjuk.

4.A tortabevonót vízgőzön felolvasztjuk, rövid ideig hűlni hagyjuk. Zacskóba kanalazzuk, egyik sarkán kis lyukat vágunk, és a korongok tetejére csorgatjuk.

 

 

 

Osztrák brabanzerl

Hozzávalók

A díszítéshez :

10 dkg felezett mandula

30 dkg étcsokoládés tortabevonó

A forma kikenéséhez:

Rama

A tésztához :

12,5 dkg piros áfonyadzsem

5 dkg darált mandula

1 csipet só

5 dkg kristálycukor

15 dkg finomliszt

5 dkg étcsokoládé

15 dkg lágy Rama

Elkészítés:

1.A csokoládét darabokra törjük és forró vízfürdőben felolvasztjuk. A lisztet, a cukrot, a sót, a mandulát, a Ramát és a felolvasztott csokoládét gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Kézzel cipót formálunk belőle és éjszakára hűvös helyre tesszük.

2.A sütőlapot Ramával megkenjük. A tésztát kisebb részekre osztjuk és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A sütemény egyik felét 4 cm, a másik felét 5 cm átmérőjű, hullámos formával kiszaggatjuk, a sütőlapra helyezzük és ismét hűvös helyen pihentetjük.

3.175-200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 7 percig sütjük. A sütőlapról levéve hűlni hagyjuk.

4.Felmelegítjük a dzsemet. A nagyobb átmérőjű lapocskák közepét vékonyan megkenjük dzsemmel és ráhelyezzük a kisebb lapocskákat.

5.A tortabevonót feldaraboljuk, forró vízben felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd ismét felhevítjük és simára keverjük. A süteményeket a tortabevonóval bekenjük és tetejüket fél mandulákkal díszítjük.

 

 

 

Házi vaníliás-csokis karika

Hozzávalók

A formáláshoz :

finomliszt

A tésztához :

70 dkg finomliszt

1 darab sütőpor

1 mokkáskanál só

1 darab citrom reszelt héja

4 darab tojás

2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

25 dkg kristálycukor

25 dkg Rama

A csokoládémázhoz :

24 evőkanál kristálycukor

12 evőkanál víz

8 evőkanál keserű kakaópor

4 evőkanál finomliszt

4 evőkanál olaj

pár csepp ecet

Elkészítés:

1.A puha, szoba-hőmérsékletű Ramát a kétféle cukorral, a tojásokkal, a citrom reszelt héjával, a sóval és a sütőporral összeforgatott liszttel összegyúrjuk. Kicsit ragacsos marad a tészta, de így jó. Folpackba csomagoljuk és egy éjjelen át hűtőszekrényben pihentetjük.

2.Másnap meglisztezett gyúrólapra borítjuk és elfelezzük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután 7-8 milliméter vékonyságúra ellapítjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. A kis tésztakorongok közepét 1-1,5 cm átmérőjű szaggatóval szúrjuk ki.

3.Az így előkészített karikákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 12-15 perc alatt megsütjük. Ha negyedórán át sütjük, kicsit szárazabb, kekszesebb lesz, míg 12 perc után inkább omlós.

4.A mázhoz valókat lábasba rakjuk és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor fel nem olvad benne, az egész egy sűrű, sima massza nem lesz. A tűzről lehúzzuk, amikor már csak langyos, az olajat és az ecetet is belekeverjük.

5.A vaníliás karikák egyik oldalát belemártjuk, dermedni hagyjuk. Előfordulhat, hogy a csoki máz időközben annyira kihűl, hogy nem lehet belemártani a kis karikákat. Ilyenkor mindössze annyi a teendő, hogy egy kicsit újra megmelegítjük.

 

 

 

Csokoládés mandulás keksz

Hozzávalók:

 500 g darált keksz

 250 g margarin

 300 g porcukor

 10 evőkanál forró tej

 2 evőkanál kakaópor

 mandula eszencia

 csoki máz és kókusz ízlés szerint

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat és a kapott összetételt válasszuk kettőbe. Az egyik félbe tegyünk 2 kanál kakaót, a másikba pedig mandula eszenciát. Fóliázzunk ki egy tepsit, és tegyük bele a kakaós lapot, majd erre helyezzük rá a mandulás lapot.

Az így kapott kekszet kenjük be a csokoládé mázzal és szórjuk meg kókuszreszelékkel.

 

 

 

Kenguru keksz

Hozzávalók:

 250 g vaj vagy margarin

 180 g cukor

 2 tojás

 1 tasak vaníliacukor

 350 g liszt

 egy fél tasak sütőpor

 5 csésze kukoricapehely

 100 g reszelt csokoládé

 125 g mazsola – opcionális 

Elkészítés:

Az első hat összetevőt egy nagyobb edénybe tesszük, és botmixerrel összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a többi összetevőt, és óvatosan elkeverjük.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a tepsibe sütőpapírt teszünk, és kizsírozzuk (vagy csak a tepsit zsírozzuk ki). A tésztából kézzel dió nagyságú golyókat formálunk, és a tepsibe helyezzük, egy kis távolságra egymástól. Azért kell helyet hagyni közöttük, mert sülés közben ellaposodnak és több helyre lesz szükségük.

20-30 percig sütjük, amíg arany barnára sülnek. A felületük puha lesz, de belül már jól meg lesznek sülve. Fogpiszkálóval is leellenőrizhetjük, azonban nem szabad addig hagyni a sütőben, amíg megkeményedik a felületük.

 

 

 

Mézes keksz

Hozzávalók:

 50 g méz

 2 tojás

 150 g tejföl

 150 g langyos vaj

 kb. 400 g liszt

 1 tasak vaníliás cukor

 egy kiskanál szalalkáli

 késhegynyi só 

Elkészítés:

A mézzel elkevert tojásokat jól felverjük, majd hozzáadjuk a langyos vajat és tejfölt, és a szalalkálit, sót, majd jól összedolgozzuk.

Hozzáadjuk a lisztet és közepesen kemény tésztává gyúrjuk. Szalvétával letakarjuk és 20-30 percig pihentetjük.

Fél centiméter vastagságú lappá nyújtjuk, kekszformával kiszaggatjuk, majd tepsibe rakjuk a kekszeket, egymástól 2-3 cm távolságra. Kis lángon megsütjük.

 

 

 

Teasütemények

 

Non plus ultra

Hozzávalók

Tetejére :

9 dkg porcukor tojásfehérjénként

4-5 tojásfehérje

baracklekvár

1 csomag vanília

5 dkg cukor

3 tojássárgája

28 dkg Rama

28 dkg liszt

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, késhegy vastagságúra kinyújtjuk, kerek szaggatóval kiszaggatjuk, és mindegyik korong tetejére a cukorral felvert tojásfehérjéből habcsókokat teszünk. Forró sütőben, lassú tűzön sütjük.

 Ha kihűlt, kettőt-kettőt baracklekvárral ragasztunk össze.

 

 

 

Fekete-fehér teasütemény

Hozzávalók

Eszközigény:

keverőtál, nyújtófa, (nyújtódeszka), sütőpapír, kiszúró forma

A süteményhez :

25 dkg liszt

2 teáskanál Sütőpor

15 dkg porcukor (kristálycukor nem jó!)

1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

1 csipet só

2-3 evőkanál Dr. Oetker Rum Aroma

1 tojás

12 dkg Rama (fél kocka)

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

1.A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2.A hozzávalókat a kakaó kivételével egy tálba mérjük, összegyúrjuk (ha nagyon ragadna, hűtőbe tesszük.)

3.A tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport.

4.A kétféle tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, tetszés szerinti formákra kiszaggatjuk, sütőpapírra helyezzük, 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt kisütjük.

 

 

 

Apró teasütemény

Hozzávalók:

25 dkg Rama

70 dkg liszt

3 tojássárgája

25 dkg porcukor

kevés tej

Elkészítés:

1.A Ramát elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojássárgát, a cukrot, a tejet, majd összegyúrjuk és fél óráig pihentetjük.

2.A tésztát vékonyra kinyújtjuk és különböző alakú formákkal kiszaggatjuk.

3.Tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával és mérsékelten meleg sütőben sütjük.

 

 

 

Rózsa teasütemény

Hozzávalók

Tölteni :

hecsedli lekvár

csipet só

kevés tej

1 citrom héja

1/2 csomag  sütőpor

3 egész tojás

25 dkg porcukor

3 evőkanál  Rama

25 dkg Rama

75 dkg liszt

10-15 dkg tortabevonó csoki a tetejére

Elkészítés:

A lisztet összedolgozzuk a Ramával, majd hozzáadjuk a többi anyagot is. Annyi tejet teszünk hozzá, hogy puha, gyúrható legyen a tészta. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kis korongokat szúrunk ki, és világosra sütjük. Miután kihűltek, megkenjük a lekvárral és kettesével összeragasztjuk, végül csoki mázzal bevonjuk. Nagyon finom, puha teasütemény.

 

 

 

Alpesi teasütemény

Hozzávalók:

50 dkg liszt

25 dkg porcukor

20 dkg Rama

1 csomag sütőpor

7 dkg reszelt csokoládé

2 db tojás

1 db narancs reszelt héja

5 dkg kristálycukor

10 dkg lekvár

1 kiskanál rum

Elkészítés:

1.A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, a Ramával, majd hozzáadjuk a rumot és a sütőporral elkevert lisztet. A jól kidogozott tésztát kétfelé osztjuk.

2.Az egyik felébe a narancs reszelt héját, a másik felébe a reszelt csokoládét dolgozzuk bele. A tésztát 5 mm vastagságúra sodorjuk, formával kiszúrjuk és Ramával megkent sütőlemezen megsütjük.

3.A narancsízesítésű korongokat kristálycukorral megszórjuk és megsütjük.

4.A kihűlt korongokat összeragasztjuk lekvárral úgy, hogy felülre kerüljenek a világos, cukrozott korongok.

 

 

 

Néró teasütemény

Hozzávalók:

150 g cukor

250 g liszt

150 g Rama

5 tojássárgája

citromhéj

barackíz

rum

csokoládé

vaníliás cukor

Elkészítés:

A puha Ramát a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztet fakanállal belekeverjük. Ne keverjük sokáig, mert a kisült tészta kemény lesz. Nyomózsákból formázzuk sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben süssük meg. Sütés után két felet forró, rumos barackízzel megtöltünk és a tetejüket csokoládéval díszítjük.

 

 

 

Mókuskerék

Hozzávalók:

5-8 dkg negyed gerezd dió a tetejére

40 dkg liszt

10 dkg Rama

2 evőkanál  porcukor

1 tojássárgája

1/2 csomag  sütőpor

2 evőkanál  citromlé

1 citrom héja

1 evőkanál  tejföl

csipet só

5 dkg dió darálva

Elkészítés :

A lisztet összevegyítjük a porcukorral, sütőporral, citromhéjjal és sóval. Ezután összedolgozzuk a Ramával, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, citromlevet, tejfölt és a diót. Fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát és kis korongokat szúrunk ki, mindegyikre nyomunk egy negyed gerezd diót (kissé meg is kenhetjük tojásfehérjével, így nem fog lehullani a sütiről). Közepes lángon szép rózsaszínre sütjük –kb. fél óra-, és még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. Finom, omlós teasütemény.

 

 

 

Angol teasütemény

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 17 dkg porcukor, 28 dkg vaj vagy margarin, 4 db tojássárgája, két kiskanál sütőpor, 15 dkg dió vagy mandula vagy mogyoró ( darált ). + a tetejére amennyi rámegy, reszelt citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk és 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Tetejét egész tojással lekenjük. A tetejét is meghintjük a dióval vagy mandulával, vagy mogyoróval ( amivel a tésztáját is készítettük ) . Az elkészített tésztát hűvös helyen  1 órát pihentetjük, majd kis pogácsa szaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.

A kifliket kis távolságra egymástól sütőpapíros tepsin, 180 fokon kb. 10 perc alatt vagy addig amíg egy kis színt nem kap megsütjük. Ha kihűlt vaníliás porcukorral meghintjük.

 

 

 

Orosz teasütemény

12 deka cukrot, 2 egész tojással, 12 deka vajjal és 25 deka liszttel elkevert ½ csomag sütőporral jól elnyújtható tésztává gyúrunk. E tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A korongocskák közepére a következő keveréket készítsük: 15 deka héjas mandulát 15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadunk ½ deci tejet, jól összekeverjük. A tejes keverékhez még ½ csomag vanillincukrot, 6 deka mazsolát, kevés tört fahéjat, 5 deka vajat adunk. A félretett tésztából ceruza vékony szálakat sodrunk, melyeket kereszt alakban a süteményekre nyomunk. Forró sütőben sütjük. Vaníliás cukorral bőven hintjük.

 

 

0.044 mp