Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Távol- Kelet Ízei

 

A Távol-Kelet Ízei

Vegyes zöldségsaláta

Hozzávalók:

 1db nagy uborka

 1db répa

 1db paradicsom

 2 kispohár sima joghurt

 1 gerezd fokhagyma

 kis só

 ½ kávéskanál jeera por

 friss koriander

Elkészítés:

Az uborkát és a répát meghámozzuk, majd lereszeljük, a paradicsomot darabokra vágjuk. A fokhagymát reszeljük bele. Koriandert szintén belevágjuk, a többi dolgot hozzáadjuk és összekeverjük a joghurttal.

 

 

Aloo Puri

Hozzávalók:

 20 dkg krumpli

 20 dkg finomliszt

 ½ kávéskanál kala jeera

½ kávéskanál ajwain mag

 1/8 kávés kanál paprika por

 1 kis hagyma, kis kockára vágva

 3 gerezd fokhagyma, pépet kell csinálni

 1 kávéskanál friss koriander levágva

 1 kávéskanál olaj

 só

 olaj sütéshez

Megfőzzük a krumplit, majd meghámozzuk és csinálunk belőle pürét. Többi dolgot hozzáadjuk és összekeverjük.

 Ebből a tésztából csinálunk 8-10 gombócot. Ezután lepényalakúra nyújtjuk a gombócokat. A lepényeket meleg olajban sültjük ki. (Ha a tésztát sokáig állni hagyjuk, akkor finom lisztet kell hozzáadni.)

 

 

Indiai tikka masala (csípős)

Hozzávalók:

 500 kg kicsontozott csirkehús

 1 nagy hagyma, kockára vágva

 1 evőkanál nővényi olaj

 120 ml víz

 4 evőkanál joghurt

 2 evőkanál szójabab olaj

 1 kávés kanál gyömbér paszta

 1 kávés kanál fokhagyma paszta

 70g paradicsom püré

 kis só

 koriander

 1 kávés kanál jeera (indiai kömény)

 1 evőkanál paprika olaj

Elkészítés:

Csirkehús darabokra vágjuk. A joghurtot, szójabab olajat, gyömbért, fokhagymát, paradicsom pürét, koriandert és köményt összekeverjük, kis sőt adunk hozzá. Ebbe a szószba áztatjuk a csirkehús darabokat legalább fél órát. Ezután közepes tűzön melegítünk olajat, amiben megpirítjuk a hagymát, amíg puha nem lesz. Hozzáadjuk a bepácolt húst, kevergetve sütjük 5 percig. Belekeverjük a vizet és felforraljuk. Lassú  tűzőn főzzük 20 percig amíg puha nem lesz. Időnként megkeverjük. Forrón tálaljuk naan-al vagy rizzsel.

 megjegyzés: indiai, fűszeres szószt készen is lehet kapni Tikka masala-hoz.

 

 

Tandoori csirke

Hozzávalók:

 6 db csirke comb

 4 gerezd fokhagyma paszta

 3 cm gyömbér paszta

 3 kávés kanál friss koriander összevágva

 11/2 kávés kanál menta levél összevágva

 ¼ kávés kanál piros chilli por

 190ml joghurt

 Só

 1 kávés kanál paprika por

 1 kávés kanál tandoori masala

 50g vaj

Elkészítés:

Csirkével együtt mindent összekeverünk és áztatjuk 3 órát. Egy sütő tálat bekenünk vajjal és sorban rárakjuk a csirkedarabokat. A csirkedarabokra rászórunk egy kis tandoori port és egy kis vajat is teszünk a csirke darabokra. Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon, amíg puha nem lesz a hús. Tandoori csirkét lehet grillezni is. 

 

 

Vegyes gyümölcssaláta

Hozzávalók:

 1 db banán

 1 db alma

 1 db mangó

2 db őszibarack

 1 db körte

 1 csésze darabokra vágott görög dinnye

 1 csésze mag nélküli szőlő

1 csésze eper kockára vágott

 Bármelyik gyümölcs használhatsz kis kockára vágva

 1 csésze tejszín

 1/8 kávés  kanál saffron

 2 csomag vanília cukor

 2 kávés kanál darált mandula

 2 kávés kanál darált kesudió

Elkészítés:

A gyümölcsöket meghámozzuk és kockára vágjuk. Összekeverjük a gyümölcsöket a darált magokkal. A tejszínt és a cukrot külön keverjük össze, amihez hozzáadjuk a saffron-t is. A végén a tejszínes levet ráöntjük a gyümölcs-mag keverékre. Hidegen tálaljuk.

 

 

Vajas csirke

Hozzávalók:

500g csirke darabok

 100 g pép hagymából

 120 g paradicsom püré

 10 darab mandula ledarálva

 ¼ csésze víz

 10 darab kesudió ledarálva

 3 evőkanál olaj

 15g butter chicken masala (vajas csirke masala) Indiai fűszer

 1 kávés kanál tejföl

Elkészítés:

Egy serpenyőben, aminek vastag az alja, olajat melegítünk. A hagymapépet legalább 10 percig kevergetve pirítjuk az olajban. A paradicsom pürét, a feldarabolt mandulát és a butter chicken masala-t hozzáadjuk. Végül a csirke darabokat tesszük bele az olajos szószba. Adjuk hozzá a  vizet és főzzük, amíg a hús puhára nem fő. A végén a tetejére tehetünk tejfölt.

 

 

Currys pulykamell

Hozzávalók:

60 dkg pulykamell

2 db sárgarépa

1 db póréhagyma

1 db erős paprika

2 evőkanál méz

1 teáskanál currypor

10 dkg vaj

1 evőkanál liszt

4 dl főzőtejszín

fehérbors

Elkészítés:

A húst vékony csíkokra vágom, a vajon fehéredésig párolom. Hozzáadom a karikára vágott sárgarépát, a félkarikára vágott póréhagymát, 3-4 karika erős paprikát, tovább párolom.

Sózom, borsozom, hozzáadom a mézet, a lisztet és a curryport, felöntöm a tejszínnel, kiforralom.

Petrezselymes rizzsel tálalom.

 

 

 

 Zöldséges curry bengáli módra

Hozzávalók:

3 közepes fej hagyma

6 gerezd fokhagyma

3-4 db chili (ha piros thaiföldi chili, akkor kevesebb, mert az csípősebb!)

fél teáskanál kurkuma

3/4 teáskanál őrölt koriander

3/4 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál só

szezon zöldségek (burgonya, karfiol, cukkini, tök, padlizsán...stb, ki mit szeret)

ghí (indiai tisztított vaj, ha nincs, normál étolaj)

friss koriander a díszítéshez

Elkészítés:

A hagymát karikárja vágjuk, és kis lángon szép aranybarnára pirítjuk a felaprított fokhagymával és a félbevágott chilivel. A fűszereket (kurkuma, koriander, római kömény, só) fél bögrényi forró vízben elkeverjük, és a hagymára öntjük.

A zöldségeket megpucoljuk, és puhulási sorrendben belerakjuk a fűszeres, hagymás lébe. Lefedjük, készre pároljuk (kb. 20 perc), majd főtt/párolt rizzsel tálajuk. Aki szereti, megszórhatja frissen vágott korianderrel is.

 

 

Nan – lepénykenyér

Hozzávalók:

45 dkg finomliszt

1 kávéskanál só

1 kávéskanál kalonji-hagymamag (vagy köménymag, de el is hagyható)

1 kávéskanál cukor

5 dkg élesztő vagy 1,5 csomag szárított élesztő

fél dl tej

1,5 dl natúr joghurt

1 felvert tojás

5 dkg vaj

2 evőkanál szezámmag vagy fehér mákszem

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a hagymamagot, a cukrot és az élesztőt egy nagy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.

A tejet langyosra melegítjük, és 1 evőkanál kivételével hozzákeverjük a joghurtot. A tojást felverjük és félretesszük. A vajat megolvasztjuk. A tejes joghurtkeveréket, a felvert tojást, és a megolvasztott vajat a liszthez keverjük, és puha, ruganyos tésztává gyúrjuk. Utána egy nagy tálban (legyen helye tágulni) meleg helyen pihentetjük a tésztát kb. 30-60 percig, amíg a duplájára dagad. 8 egyenlő részre osztjuk, és letakarva 10-15 percre félretesszük.

A sütőt (eredetileg kemencében sütötték) előmelegítjük 230 fokra, és egy sütőlapot 10 perc alatt átmelegítünk benne. Kivesszük a sütőlapot, és egy megvajazott zsírpapírt vagy sütőpapírt helyezünk rá. Az egyik tésztalabdát óvatosan, mindkét kezünkkel nyújtva, könnycsepp formára alakítjuk. Ráfektetjük a sütőlapra, és a könnycsepp formát megtartva  15-18 cm-re nyújtjuk. 2-3 darabot nyújtunk ki egyszerre, megkenjük joghurttal, majd megszórjuk a szezámmaggal vagy mákkal (vagy ízlés szerint bármilyenfűszerrel). A legfelső sütőrácsra helyezve 10-12 percig sütjük, amíg felpuffad és megpirul.

 

 

Szójás-gombás csirkemell

Hozzávalók:

25 dkg friss csiperkegomba

kb. 15-20 dkg csirkemellfilé

1 közepes fej vöröshagyma

kb. fél dl szójaszósz

kb. 1 evőkanál szójaolaj

kb. 1 evőkanál napraforgóolaj

indiai 5 fűszer keverék

barna rizs

Elkészítés:

A hagymát és a gombát tisztítás után összevágjuk. A csirkemellet kockákra vágjuk.

Wokban olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd beletesszük a gombát, ráöntjük a szójaszószt, ízlés szerint fűszerezzük. Mikor már összerogyott és levet eresztett a gomba, akkor tesszük rá a csirkemellet, és összepároljuk fedő alatt, majd levesszük a fedőt, és hagyjuk elpárologni a szósz egy részét.

Mikor kész, sós vízben főzött barna rizzsel összekeverjük, és még együtt pár percig főzzük, hogy a rizs is átvegye az ízeket. :)

 

 

Kókuszos-currys csirkemell zöldségekkel és rizstésztával

Hozzávalók:

3 db csirkemell

3 db karalábé

5 db új sárgarépa

50 dkg keleti zöldségkeverék

1 szál póréhagyma

3 gerezd fokhagyma

50 dkg rizstészta

10 dkg kókuszreszelék

olaj

2 gerezd reszelt fokhagyma

2 kávéskanál gyömbérpaszta

1 kávéskanál cukor

A páchoz:

szójaszósz

2 gerezd reszelt fokhagyma

3 kávéskanál garam masala (por vagy paszta)

3 kávéskanál curry por

2 kávéskanál reszelt friss gyömbér

tej

olaj

Elkészítés:

A csirkemellet letisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk. A páchoz valókat összekeverjük, ebbe forgatjuk a csirkemellcsíkokat, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje. Lefedjük, és 1 napig állni hagyjuk hűtőben.

A karalábét és a sárgarépát vékonyan felszeleteljük. Wok edényben forró olajban megpirítjuk, szójaszósszal és 1 kanálnyi cukorral együtt, majd egy nagy tálba öntjük. A keleti zöldségkeveréket is megpirítjuk egy kis reszelt fokhagymával és szójaszósszal együtt, majd ezt is a nagy tálba öntjük. A póréhagymát is felkarikázzuk, majd kevés olajon ezt is kisütjük, végül a csirkemellcsíkokat pirítjuk meg a gyömbérpasztával és kevés szójaszósszal. Ha megpirult, rászórjuk a kókuszreszeléket, ezzel már csak átforgatjuk, és a tálba öntjük.

A rizstésztát a leírásnak megfelelően elkészítjük. Egy nagy edényben az egészet összekeverjük és tálaljuk.

 

 

Ananászos-mogyorós pulyka fehérboros jázminrizzsel

Hozzávalók:

A pulykához:

50 dkg pulykamell filé

34 dkg konzerv ananász

5 dkg vaj

5 dkg nyers vietnámi mogyoró vagy pörkölt sótlan földimogyoró

1 teáskanál curry

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál szárított gyömbér

tengeri só

frissen őrölt bors

2 dl főzőtejszín

2 teáskanál szójaszósz

A rizshez:

1 bögre (2,5 dl) jázminrizs

3,5 dl víz

1,5 dl száraz fehérbor

tengeri só

frissen őrölt bors

fél dl olívaolaj

Elkészítés:

A rizst megmossuk, nyeles lábasban vagy mély serpenyőben forró olajon átforgatjuk. Felöntjük vízzel és borral, fűszerezzük. Felforraljuk, majd a legkisebb lángon, takarékon, fedő alatt, időnként kevergetve puhára főzzük. A megfőtt rizst 20 percig fedő alatt pihentetjük.

Közben elkezdjük a pulykát is. A pulykamellet megmossuk, kockára vágjuk. Mély serpenyőben vajat melegítünk, elkezdjük rajta sütni a húst, sózzuk, borsozzuk. A kifehéredett húshoz levével együtt adjuk hozzá az ananászt. Tovább főzzük. A tejszínnel elkeverjük a curryt, a kurkumát, a gyömbért és a szójaszószt, majd felöntjük vele a húst. Puhára főzzük, és megvárjuk amíg a szósz besűrűsödik.

Rizzsel tálaljuk. A rizst díszíthetjük korianderrel vagy petrezselyemmel.

 

 

 

Tavaszi tekercs

Hozzávalók

8 db rizslap

1/2 kígyóuborka

1 db kápia paprika (lehet kaliforniai is)

1 db sárgarépa

8 db surimi (rákhús imitáció)

8 levél bazsalikom

10 dkg üvegtészta

tavaszi tekercs szósz

Elkészítés:

1. Forró vízbe áztatjuk az üvegtésztát.

2. A surimi mindkét oldalát pár másodpercig sütjük serpenyőben (halvány aranyszínűre).

3. A zöldségeket megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk.

4. Ha a tészta rugalmassá és áttetszővé vált, leszűrjük.

5. Egy rizslap mindkét oldalát víz alá tartjuk, lecsöpögtetjük, és egy tálra fektetjük (amíg megtöltjük, teljesen képlékennyé válik). A kör közepére halmozunk 1 maréknyi (a mennyiség nyolcada) tésztát, a tésztára 1 evőkanálnyi szószt öntünk, majd a répa, paprika, uborka nyolcadát elhelyezzük a tésztán. A halom közepére teszünk 1 surimit és 1 bazsalikomlevelet.

6. A tészta két oldalát szorosan egymásra hajtjuk, majd az alsó részét fel, a felső részét le hajtva tasakot képzünk.

7. Szójaszósszal és tavaszi tekercs szósszal tálaljuk.

 

Tavaszi tekercs szósz

Elkészítés:

1. Forró vízbe áztatjuk az üvegtésztát.

2. A surimi mindkét oldalát pár másodpercig sütjük serpenyőben (halvány aranyszínűre).

3. A zöldségeket megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk.

4. Ha a tészta rugalmassá és áttetszővé vált, leszűrjük.

5. Egy rizslap mindkét oldalát víz alá tartjuk, lecsöpögtetjük, és egy tálra fektetjük (amíg megtöltjük, teljesen képlékennyé válik). A kör közepére halmozunk 1 maréknyi (a mennyiség nyolcada) tésztát, a tésztára 1 evőkanálnyi szószt öntünk, majd a répa, paprika, uborka nyolcadát elhelyezzük a tésztán. A halom közepére teszünk 1 surimit és 1 bazsalikomlevelet.

6. A tészta két oldalát szorosan egymásra hajtjuk, majd az alsó részét fel, a felső részét le hajtva tasakot képzünk.

7. Szójaszósszal és tavaszi tekercs szósszal tálaljuk.

 

 

Szezámos-mézes bundás csirkemell

Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé

A páchoz:

fél kiskanál só

fél mokkáskanál őrölt fehérbors

1 kiskanál cukor

1 evőkanál szezám olaj

1 evőkanál fehérbor

A bundázáshoz:

1 tojás

2 evőkanál olaj

12 dkg liszt

3 dkg étkezési keményítő

1 kiskanál sütőpor

kb. 1,5 dl hideg víz

1 mokkáskanál só

A mézes mártáshoz:

3 evőkanál méz

3 evőkanál cukor

2-3 evőkanál ketchup

1 evőkanál ételecet

1 mokkáskanál csípős paprikakrém

A tetejére:

fél maréknyi szezámmaggal

Elkészítés:

A csirkemellfilét 1-1,5 centis kockákra vágjuk. A páchoz valókat addig keverjük, míg a só is, a cukor is felolvad benne. A húst beleforgatjuk, letakarva 1/2 órára félretesszük.

A bundázáshoz való tojást az olajjal kissé felkeverjük, majd liszttel, keményítővel, sütőporral és annyi vízzel keverjük simára, hogy sűrű palacsintatészta legyen belőle.

A mézes mártáshoz valókat simára keverjük.

A pácolt húskockákat a sűrű tésztába mártjuk, és bő, forró olajban 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük.

A mézes ketchupos mártást serpenyőben megforrósítjuk, a sült húskockákat beleforgatjuk, a

szezámmagot megpirítjuk.

A bundás, mázas csirkét tányérra tesszük, szezámmaggal megszórjuk.

 

 

Távol-keleti mézes csirkeszárny

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny

3 evőkanál szójaszósz

3 evőkanál méz (olvasztva)

3 evőkanál citromlé

3 evőkanál narancslé

késhegynyi bors

1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A csirkeszárnyat só nélkül sütőben pirosra sütjük.

A szójaszószt az olvasztott mézzel, a citromlével, a narancslével, a borssal és a zúzott fokhagymával összeforraljuk.

A mártásba tesszük a csirkeszárnyakat, összeforgatjuk, és 5 percig visszatoljuk a sütőbe.

Mazsolás rizzsel tálaljuk.

 

 

0.06 mp