Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Szárnyashúsok



Szárnyasok.

Pirított csirke vadász módra.

Hozzávalók: 1,75kg csirke, 10dkg zsír, 15dkg gomba, 1,5g törött bors, 15dkg friss paradicsom, 5dkg vaj, 3dl kész barnamártás, 2dkg só, 3dkg hagyma, 20dkg csirkemáj, ½ tárkonylevél, 1dl fehérbor, 1csg zöldpetrezselyem, 5 adag párolt rizs.

Elkészítés.

A csirkét megtisztítjuk, jól megmossuk és feldaraboljuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Ugyancsak megtisztítjuk, jól megmossuk és felszeleteljük a gombát is. A megmosott zöldpetrezselymet és tárkonylevelet külön-külön finomra vágjuk. A friss paradicsomot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk és apró kockákra feldaraboljuk. Végül a csirkemájat is apró kockákra vágjuk. Miután  így mindent előkészítettünk a zsírt egy hússütő serpenyőben felhevítjük, a megsózott, és feldarabolt csirkét gyors tűzön megpirítjuk benne, megforgatva, hogy mindenütt szép szint kapjon. Ezután a zsírját átöntjük egy másik serpenyőbe, a csirkét egy fedővel letakarjuk és félretesszük. A zsírt újból felhevítjük beleadjuk a vágott hagymát, félig megpirítjuk hozzáadjuk a felszeletelt gombát, az apróra kockára vágott csirkemájat és a friss paradicsomot. Megsózzuk borsozzuk és néhány percig az egészet nyílt tűzön néha megkeverve lepirítjuk. Ha megpirult zsírját leöntjük és fehérborra felöntjük jól beforraljuk, míg levét majdnem elfőtte. Ekkor hozzáadjuk a kész spanyol (barna) mártást, és jól elkeverjük benne és ráöntjük a lepirított csirkére. Meghintjük zöldpetrezselyemmel és tárkonnyal, visszatesszük a tűzre és néhány percig amíg a csirke megpuhul és a mártás kellő sűrűségű lesz, fedő alatt pároljuk. Tálalás előtt elkeverjük benne a vajat. Párolt rizzsel tálaljuk.

Pirított csirke Marengó módra.

Hozzávalók: 1,75dkg csirke, 5dkg liszt, 10dkg olaj, 1/2 kg friss paradicsom, 5dkg hagyma, 1 törött bors, 1,5dl fehérbor, 5db tojás, 1/2csg zöldpetrezselyem, 2dkg só, 10dkg zsír, 5dkg vaj, 5g fokhagyma, 1dkg cukor, 2,5db zsemle, 25dkg gomba, 1/2dl pecsenyelé.

Elkészítés.

A csirkét megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A hagymát fokhagymát megtisztítjuk és külön-külön apróra összevágjuk. A friss paradicsomot egy pillanatra forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk és apró kockákra vágjuk. Az olajat  húsütő serpenyőben felhevítjük, a megsózott és előzőleg lisztbe megforgatott csirkedarabokat megpirítjuk benne, hozzáadjuk a vágott hagymát, a kockára vágott gombát és nyílt tűzön az egészet egy-két percig pirítjuk. Ekkor az olajat leöntjük róla, beleadjuk a kockára vágott friss paradicsomot (vagy 10dkg paradicsompürét) a vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, csipetnyi cukorral ízesítjük és még néhány percig pirítjuk. Felengedjük a fehérborral, hozzáadjuk a pecsenyelét és fedő alatt gyors tűzön 4-5 percig főzzük, amíg a csirke megpuhul. Közben bő zsírban egyenként beleütve szép pirosra sütjük a tojásokat és ugyancsak bő zsírban ropogós pirosra sütjük az egyforma háromszög alakúra vágott zsemleszeleteket is. Tálalásnál a csirkedarabokat a tálra szép ízlésesen felrakjuk, mártásba a vajat belemorzsoljuk beletesszük a megmosott és finomra vágott zöldpetrezselymet , és a mártást forrón a csirkére öntjük, a rántott tojásokat a tetejére tesszük és koréje rakjuk a pirított zsemleszeleteket.

Jércemell kijevi módra.

Hozzávalók: 2,5 jérce melle,(2kg) 5dkg liszt, 15dkg morzsa, 5dkg reszelt sajt, 1/2g szerecsendió, 1,5dkg só, 2db tojás, 25dkg zsír, 5dkg vaj, 5 adag burgonyapüré.

Elkészítés.

A jércemelleket lefejtjük a csontról úgy, hogy a húst fel ne sértsük, csak a szárnycsontjait hagyjuk rajta. Vékony hegyes késsel az inakat kiszedjük belőle, ügyelve arra, hogy a vastag húst el ne vágjuk, majd ugyanazzal a hegyes késsel a jércemell hosszában vékony nyílást szúrunk úgy, hogy a nyílás belül szélesebb legyen. A vajat kissé megsózzuk kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük és reszelt sajtot hozzáadva jól összegyúrjuk. Ezt a tölteléket 5 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket betöltjük egy-egy jércemell nyílásba, a nyílás végét jól összenyomkodjuk és kézzel szép gömbölyű alakúra formáljuk. Megsózzuk, lisztbe, tojásba, mozsába forgatjuk és bő forró zsírban szép aranysárgára sütjük. A sütésnél arra kell ügyelnünk, hogy a zsír forró legyen, amikor a jércemelleket beletesszük, hogy a zsemlemorzsa gyorsan ropogósra süljön, mert ez gátolja meg azt, hogy a sütés közben a jércemellbe töltött sajtos vajtöltelék kiolvadjon. A sütés valamivel tovább tart, mint a rántott jércemellfilé, mivel a húst nem verjük ki és így vastagabb, de túl sokáig nem szabad sütni, mert akkor a vaj kiolvad belőle. Sütés után azonnal tálaljuk burgonyapürével.

Hozzávalók: 75dkg bőrnélküli libamell, 20dkg zsíros sertéshús, 2dkg só, 5dkg zsír, 5dkg hagyma, 1dkg foghagyma, 2dkg törött bors, 5dkg zsemlemorzsa, 2db tojás, 1g majoránna, 1,5db zsemle, 5dkg füstölt szalonna, 1,5dl pecsenyelé, 1/2csg petrezselyemzöldje, 5adag paradicsomos káposztafőzelék.

Elkészítés.

A libamellet a csontról lefejtjük, a csontokat öt  egyenlő  részre elvágva félretesszük. A liba-és sertéshúst feldaraboljuk és a beáztatott és jól kicsavart zsemlével együtt húsdaráló gépen kétszer ledaráljuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, félig lepirítjuk, majd beletesszük a megtisztított és apróra vágott hagymát, kicsit tovább pirítjuk, és hozzáadjuk a megtisztított és késsel szétnyitott   apróra vágott fokhagymát és az ugyancsak megmosott apróra vágott petrezselyemzöldjét. Az egészet egy-két percig pirítjuk, utána hozzáadjuk a ledarált húshoz. Megsózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük, beleütjük az egyik tojást, meghintjük a zsemlemorzsával és az egészet nagyon jól összegyúrjuk. A másik tojást egy tányérba felütjük, villával jól felverjük. A csontokat megsózzuk , majd kezünket a felvert tojásba mártva, az összegyúrt vagdalthúsból szép libamellet formázunk és mindegyiket ráhelyezzük egy-egy csontra úgy, mintha mindegyik egy kis libamell volna. Ekkor a visszamaradt felvert tojással mindegyiket bekenjük, a zsírt rátesszük és forró sütőben szép pirosra sütjük. Sütés közben néha meglocsoljuk a saját zsírjával, hogy szépen piruljon. Ha megsült levesszük a csontról szépen felszeleteljük, ízlésesen visszarakjuk és pecsenyelével felöntve forrón tálaljuk. Paradicsomos káposztafőzeléket adunk hozzá, de tálalhatjuk burgonyapürével, pirított burgonyával, és sülttel.

Kacsa elzászi káposztában.

Hozzávalók: 3,50kg kacsa, 1kg savanyúkáposzta, 10dkg hagyma, 3db szegfűszeg, 1dl fehérbor, 2g törött bors, 1/2csg petrezselyemzöldje, 20dkg füstölt szalonna, 1dl pecsenyelé, 2dkg só.

Elkészítés.

A jól kimosott és kicsavart savanyúkáposztát feltesszük főni, beletesszük az egészben hagyott húsos füstölt szalonnát, a megtisztított egészben hagyott és a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, megsózzuk, borsozzuk, ráöntjük a fehérbort, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt lassú tűzön két órán át főzzük. Közben a kacsát megtisztítjuk nyakát szárnyát, lábát levágjuk, kibontjuk, belsőrészeit (máj, zúza) kivesszük zsíradékját leöntjük róla, majd nagyobb darabokra felosztjuk, alaposan megmossuk, megsózzuk. Ha a káposzta már jól megfőtt a hagymát a szegfűszeggel eltávolítjuk belőle, ha a húsos füstölt szalonna már puha kivesszük és félretesszük. A feldarabolt és jól megmosott kacsát beletesszük a káposztába, ha szükséges egy kevés vizet öntünk alá, fedővel letakarjuk és közepesen meleg sütőben egy órán át főzzük. Mire a kacsa megpuhul, a káposzta levének el kell főnie. A káposztából kivesszük a puhára főtt kacsát és füstölt szalonnát, majd jól összekeverjük. A káposzta puha, szálanként széteső és zsíros legyen, alatta semmi víz ne maradjon. Utána sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a káposztát a tálra tesszük, ízlésesen rárakjuk a kacsahúst, köréje rakjuk a felszeletelt húsos füstölt szalonnát és a pecsenyelével meglocsoljuk. Meghintjük a megmosott és finomra vágott petrezselyemmel, forrón tálaljuk.

Csirkés étel

Csirkés szalonnás újburgonya zöldségekkel

Hozzávalók: 40dkg csirkemell, 60dkg újburgonya, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej lila hagyma, 2db paradicsom,, 2db Tv paprika, 10db bazsalikom, fél csokor petrezselyem, só, bors, olaj.

Elkészítés: Az újburgonyát alaposan megmossuk és sós vízben megfőzzük. A szalonnát vékony csíkokra felszeleteljük és egy serpenyőben zsírjára lepirítjuk. Amikor kisült a szalonna zsírja, beletesszük az 1cm vékony csíkokra vágott csirkemellet, lepirítjuk a szalonna zsírján. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a szintén 1cm vékony karikára vágott lila hagymát, és ezzel is egy kicsit pirítjuk. Zúzott fokhagymát adunk hozzá és óvatosan belekeverjük a félbe vágott újburgonyát. Végül hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, és a paprikát is utána az egészet jól összekeverjük, hogy a zöldségek jól átsüljenek.

Sajtos Göngyölt Csirkemell

  Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 1 csokor medvehagyma vagy metélőhagyma, 15dkg könnyen olvadó sajt, só, őrölt fekete bors, a panírozáshoz: liszt, zsemlemorzsa, tojás, olaj a sütéshez.

Elkészítés: A megmosott és szárazra tölrölt csirekemelleket úgy vágjuk be, hogy kiterítve téglalapot kapjunk. Sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Minden hússzeletre 2-3 levél medvehagymát vagy metélőhagymát helyezünk, ezekre tesszük a vékonyra szeletelt sajtot. A szeleteket feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük, majd bepanírozzuk a tekercseket. Bő, de nem túl forró olajban lassan megsütjük a  töltötttekercseket. Párolt rizzsel tálaljuk.

Sajtos Csirkemell Vitaminsalátával

Hozzávalók: 4 csirkemellfilé, 100g érett kecskesajt-rokfort, 1 evőkanál piros (rózsabors) só, 2 evőkanál olaj, Salátához: 1 kis fej fodros saláta(lollo) 200g vöröskáposzta, 2 közepes sárgarépa, 1 citrom átszűrt leve, só, őrölt fehér bors, 4 evőkanál olívaolaj, 1-2 szál friss bazsalikom, 6-8 szem miniparadicsom.

Elkészítés:1. A csirkemellet leöblítjük a vastagabbik oldalukon zsebszerűen felszúrjuk. Arányosan elosztva megtöltjük a kecskesajttal az elmorzsolt rokforttal, a nyílást pedig befűzzük vagy néhány öltéssel bevarjuk.

2. A borsot durvára törjük, és összekevrjük 1 kávéskanál sóval és az oregánóval, aztán bedörzsöljük vele a csirkemell mindkét oldalát. Sütőtálba tesszük tetejüket meglocsoljuk az olajjal, és fóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőben 15 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát és 20 perc alatt  pirosra sütjük, majd amikor kész  5 percig pihentetjük, amíg egy kicsit meghül, utána felszeleteljük és tálra helyezzük.

3. Elkészítjük a salátát. A zöldségeket megtisztítjuk, a salátaleveleket apró darabokra szedjük, a káposztát és a répát vékonyan lereszeljük. Az öntethez a citromlevét elkeverjük egy kevés sóval, borssal, és az olívaolajjal, és beleforgatjuk a zöldségeket.Tálalás előtt megszórjuk a  finomra vágott és a kockára vágott miniparadicsommal díszítjük.

0.023 mp