Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Szabad Tűzi Ételek

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Sertésgulyás Bográcsban

Hozzávalók:

30dkg sertéscsont

20dkg sertéstarja

40dkg burgonya

3db sárgarépa

2db fehérrépa

2 fej vöröshagyma

1db TV paprika

1db csípős paprika

1db paradicsom

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál fűszerpaprika

1 teáskanál petrezselyemlevél

1 teáskanál  szemes köménymag

1 evőkanál sertészsír

só, bors ízlés szerint

1 egész tojás

3 evőkanál liszt

Elkészítés:

A zsírt megolvasztjuk a bográcsban, beletesszük a felkockázott vöröshagymát, megpirítjuk és hozzáadjuk  a feldarabolt húsokat. Együtt pirítjuk tovább. Beleszórjuk a köménymagot, a sót borsot, és a fűszerpaprikát. Annyi hideg vízzel öntsük fel, hogy ellepje. Belerakjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és az összevágott petrezselyemlevél felét. Felforraljuk, lefedjük és lassú tűzön főzzük tovább. Ha a hús megpuhult, beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, és felengedjük annyi vízzel, hogy leves sűrűségű legyen. Felfőzzük, majd fűszerezzük, ha kell. Ha a zöldség félig megpuhult, beletesszük a kockára vágott burgonyát. A tojást pici sóval felverjük, hozzákeverjük a lisztet, és galuskát készítünk. Ha a burgonya is megfőtt, akkor beleszaggatjuk a galuskát. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Beleszórjuk a petrezselyemlevél másik felét. Bográcsból tálaljuk, friss fehér vagy barna kenyeret adunk hozzá.

Rostonsült Debreceni

Hozzávalók:

4 pár debreceni kolbász

1db kígyóuborka

1 csomag retek

ecetes torma

ketchup

Elkészítés:

A kolbászokat 0,5cm-enként bevagdossuk, roston megsütjük. Az uborkát és a retket megmossuk, 0,5cm vastagságúra szeleteljük. A megsült kolbászt hosszú találótányérra tesszük, körberakjuk az uborkával és retekszeletekkel. Friss kenyeret, tormát, mustárt, ketchupot adunk hozzá.

Tejfölös Bárányragu

Hozzávalók:

40dkg báránycomb

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál fűszerpaprika

1teáskanál köménymag

1-2 babérlevél

3 evőkanál citromlé

2db kockacukor

1 teáskanál citromhéj

2dl tejföl

1 evőkanál sertészsír

1 evőkanál finomliszt

só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

A húst hideg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd 3-4cm nagyságú darabokra szeleteljük. A zsírt megolvasztjuk a bográcsban, és az apróra vöröshagymát megfonnyasztjuk benne. Rászórjuk a köménymagot, beletesszük a feldarabolt húst, majd a lisztet, és együtt pirítjuk. Rászórjuk a fűszerpaprikát, és felengedjük 2-3l  vízzel, hogy teljesen  ellepje. Felforraljuk sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Fedővel lefedjük a húst és puhára főzzük. A kockacukrot, a citromhéjat, a citromlét egy merőkanálnyi húslével elkeverjük, és a leveshez öntjük. Felfőzzük, majd levesszük a tűzről. Bográcsban tálaljuk, fehér kenyeret, tejfölt adunk hozzá.

Házinyúl Paprikás

Hozzávalók:

1kg házinyúl

2 evőkanál sertészsír

2db vöröshagyma

1 evőkanál fűszerpaprika

1 evőkanál rétesliszt

1dl tej

2dl tejföl

só, bors ízlés szerint

4 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyemlevél

Elkészítés:

A bográcsban megolvasztjuk a zsírt, majd megfonnyasztjuk benne a hagymát, és beletesszük a feldarabolt húst. Sózzuk, borsozzuk és kicsit lepirítjuk, majd  megszórjuk a fűszerpaprikával, a petrezselyemlevél felével, és jól összekeverjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd beletesszük a zúzott fokhagymát. Felfőzzük, majd lassú tűzön fedő alatt puhára pároljuk. Ha megfőtt levesszük a fedőt és anélkül zsírjára pirítjuk. 1dl tejfölt a lisztet, a tejet összekeverjük és a kész nyúlraguhoz öntjük. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Bográcsból petrezselyemlevéllel megszórva hideg tejföllel, és sós vízben főtt burgonyával, kovászos uborkával, és csalamádéval tálaljuk.

Bográcsos Csirkeragu

Hozzávalók:

2kg csirkecomb, szárny, far, hát

1 csomag vegyes zöldség

1csokor petrezselyemlevél

1db zellergumó

1 szál zellerlevél

2 evőkanál sertészsír

3 evőkanál citromlé

2 evőkanál rétesliszt

1 teáskanál köménymag

2db zöldségleves kocka

1db vöröshagyma

Elkészítés:

A csirke húsokat hideg vízben alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük. Sózzuk, borsozzuk, majd 10-15 percig állni hagyjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, jól megmossuk, utána hasábokra vágjuk. A  bográcsban megolvasztjuk a zsírt, és a kockára vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a fűszeres húsokat, a zöldségeket és az apróra vágott petrezselyemlevél  felét, a köménymagot, és végül az elmorzsolt leveskockát. Lepirítjuk, majd fölengedjük fél liter langyos vízzel, és fedővel lefedjük. Néhányszor megkeverjük, puhára pároljuk. Ha megpuhult, rászórjuk a lisztet, és pár percig pirítjuk, és annyi vízzel engedjük fel, hogy teljesen ellepje. Felforraljuk, majd a levesszük a tűzről és citromlével meglocsoljuk. Forrón bográcsból az apróra vágott petrezselyemlevél másik felével megszórjuk, és friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Marhapörkölt Bográcsban

Hozzávalók

1,5kg sovány marhahús

2 fej vöröshagyma

2db zöldpaprika

1 evőkanál fűszerpaprika

só, bors ízlés szerint

2 evőkanál sertészsír

1 teáskanál köménymag

1 szál zellerlevél

1dl vörösbor

1 evőkanál petrezselyemlevél

Elkészítés

A megtisztított kockára vágott vöröshagymát bográcsban olvasztott zsírban megpirítjuk. Beletesszük a feldarabolt zöldpaprikát, a 3X3cm kockákra vágott húst és a köménymagot. Együtt pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a zellerleveleket, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd lefedjük és addig főzzük míg félig megpuhul a hús. Ráöntjük a vörösbort, majd addig főzzük, míg teljesen megpuhul, és a leve besűrűsödik. Beletesszük a petrezselyemlevelet és a cikkekre vágott paradicsomot. Sós vízben főtt burgonyát vagy fehér kenyeret, kovászos uborkát, vagy más savanyúsággal tálaljuk.

0.032 mp