Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Sütés Nélküli Könnyű Sütemények

 

 

Könnyű Desszertek Sütés Nélkül

 

 

   Nutellás csoki rúd

   Hozzávalók:

    20 dkg ét csoki

    2 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)

    5-6 evőkanál  nutella

     Elkészítés:

Egy sütőpapírból 8 db 12 x 18 cm-es téglalapokat vágunk ki.

A habtejszínt felverjük, majd a nutellát belekeverjük, és habzsákba töltjük a krémet.

A csokit vízgőz felett, vagy mikróban megolvasztjuk. Beletöltjük egy másik habzsákba, a zacskó végén kicsi lyukat vágunk, és az előkészített sütőpapírokra fecskendezzük a csokit. A közepére töltjük a nutellás krémet, és a sütőpapírt áthajtjuk a tölteléken. A végét összeragasztjuk a csoki segítségével.

1 órát hűtőbe rakjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

 

 

 

   Mogyoróvajas snickers pite

    Hozzávalók:

    1 doboz (176 gramm) oreo keksz

    4 evőkanál  olvasztott vaj

    17 dkg mogyoróvaj

    2,5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)

    20 dkg csoki

    snickers

     Elkészítés:

Az oreót tegyük egy zacskóba, és törjük apró darabokra egy sodrófával, de még jobb, ha egy aprítógéppel daráljuk le. Adjuk hozzá a 4 evőkanál  olvasztott vajat, keverjük jól el, és nyomkodjuk egy 23 cm-es piteformába. Ha nincs ilyen, akkor tökéletesen megfelel egy kapcsos tortaforma is. Tegyük hűtőbe.

A tejszín felét forraljuk fel, és öntsük a mogyoróvajra. Keverjük addig, amíg krémes állaga lesz, és kenjük az oreós alapra. Min. 15 percre tegyük vissza a hűtőbe, és addig készítsük el a ganachet a tetejére.

 

A maradék tejszínt is forraljuk fel, majd tördeljük bele a csokit, vegyük le a tűzről, és keverjük simára. Öntsük a mogyoróvajas alapra, és a tetszőleges darabokra vágott snickers csokival szórjuk meg. Min. 1 órát hűtsük.

 

 

 

    Pudingos-meggyes desszert sütés nélkül

    Hozzávalók:

    20 dkg háztartási keksz

    80 g vaníliás pudingpor – főzhető

    8 dl tej

    7 dkg cukor

    70 dkg meggy – magozva

    6 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)

    30 g habfixáló (cukrászhab esetén nem kell!)

     Elkészítés:

Egy 27 x 20 cm-es tepsibe rakjuk le a szögletes kekszeket.

A pudingot csomómentesre keverjük 2 dl tejjel, majd a maradékot felforraljuk. A felforralt tejbe öntjük a kikevert pudingot és a cukrot, és sűrűre főzzük.

Már nem forrón, de még nem is langyosan a kekszre öntjük, rárakosgatjuk a lecsepegtetett meggyet.

A hideg tejszínt a habfixálóval felverjük, a meggyre simítjuk, 1 éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, majd másnap szeleteljük.

 

 

 

  Csokoládékosárkák gesztenyekrémmel

  Hozzávalók:

  8 db kosárkához:

    25 dkg csokoládé (60%-os)

    25 dkg gesztenyemassza

    15 dkg mascarpone

    3 evőkanál  porcukor

    2 csomag vaníliás cukor

    rum (vagy  rumaroma)

    Elkészítés:

A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd ecset segítségével kenjük ki a szilikonos muffin formákat. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (Papírformában is készülhet, csak azt kissé macerás eltávolítani a csokoládéról.)

Amikor a csokoládé már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd ismét kenjük meg olvasztott csokoládéval. Ezután újra tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

A gesztenyemasszát nyomjuk át a krumplinyomón (v. reszeljük le), majd adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, végül pedig ízlés szerint rumot (v. rumaromát). Ezután keverjük ki jó habosra.

Végül egy óvatos mozdulattal fordítsuk ki a csokoládékosárkákat a formából, majd töltsük meg a gesztenyés krémmel.

Tetejére csorgassunk olvasztott csokoládét. (Vigyázzunk, hogy a meleg csokoládé ne folyjon rá a csokoládékosárra mert az különben felolvad tőle.)

Fogyasztás előtt 1-2 nappal elkészíthetjük, majd hűtőben tároljuk. Így az ízeknek is bőven lesz ideje összeérni.

 

 

 

   Gesztenyés süti (sütés nélkül)

   Hozzávalók:

   Alap:

    2 csomag gesztenyemassza

    30 dkg darált keksz

    1 evőkanál  rum

    1 csomag vaníliás cukor

    1-2 dl tej

     Krémhez:

    1,2 l tej

    4 csomag vaníliás pudingpor

    25 dkg margarin

    10 evőkanál  kristálycukor

     Tetejére:

    5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)

    5 dkg étcsokoládé

     Elkészítés:

A gesztenyemasszát a darált keksszel, 1 evőkanál  rummal, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel összegyúrjuk. Egy tepsibe (21 x 37 cm) egyenletesen belenyomkodjuk.

A krémhez 1,2 liter tejet a 4 csomag vaníliás pudinggal és a cukorral megfőzzük. Ha kész, belekeverjük a margarint. Még melegen a krém felét rákenjük a gesztenyés alapra.

A babapiskótákat belemártjuk a 2 dl tej, 1 evőkanál  rum keverékébe, és egyenletesen elosztva a krémre rakosgatjuk, majd befedjük a maradék krémmel.

Ha teljesen kihűlt, felverjük a tejszínhabot, és rákenem a pudingra. A tetejére csokit reszelünk, és pár órára hűtőbe tesszük.

 

 

 

  Babapiskótás pudingtorta

  Hozzávalók:

    40 dkg babapiskóta

    1,5 l tej

    rumaroma

    1 csomag vanília ízű pudingpor

    1 csomag csokis pudingpor

    1 csomag kókusz ízű pudingpor

    12 evőkanál  cukor

    10 dkg mazsola

    reszelt ét csoki, vagy tortadara

     Elkészítés:

A három fajta pudingot külön-külön megfőzzük fél-fél liter tejjel és 4-4 evőkanál cukorral. A mazsolát rumos, langyos vízbe áztatjuk.

Egy tortaformába, vagy magasabb falú tepsibe rétegezzük a piskótát, és a pudingokat. A forma alját kirakjuk a babapiskótával, meglocsoljuk a rumaromával, majd még melegen ráöntjük a vaníliás pudingot, és megszórjuk lecsepegtetett mazsolával.

Folytassuk a rétegezést a piskótával, a csokis pudinggal, mazsolával, majd ismét a piskótával. Legfelülre a kókusz ízű puding kerüljön.

A tetejét szórjuk meg tortadarával, vagy reszelt csokival. A tortát tegyük a hűtőbe és csak másnap szeleteljük fel.

 

 

 

 

  Túrós-kekszes háztető

  Hozzávalók:

    500 g túró

    150 g porcukor

    200 g vaj

    2 banán

    rumaroma

    négyszögletes keksz (BEBE, INDIAN, MARINA, BUTTERKEKS)

     Elkészítés:

A puha vajat, a porcukrot és a túrót összekeverjük, majd ízesíthetjük egy kevés rummal. Kevés krémet félreteszünk, ezt majd a süti tetejére kenjük.

Alufóliával bélelt tepsire háromszor 7 db-ot kekszet helyezünk egymás mellé. A kekszsort megkenjük a krém felével, majd újabb kekszsor következik. Rátesszük a fennmaradó krémet és a közepére tesszük a megpucolt banánokat, egymás után.

A két szélső sort az alufólia segítségével egymás felé hajtjuk, így formázva ki a háztetőt. Picit egymáshoz nyomkodjuk. Ha maradt krémünk, lekenjük a tetőt, majd két órára hűtőszekrénybe rakjuk megdermedni.

Megszórhatjuk kakaóval, kókuszreszelékkel, leönthetjük csokoládémázzal, amire fehér csokoládét reszelhetünk, majd alaposan hagyjuk összeérni az ízeket, megpuhulni a kekszeket.

 

 

 

  Albert kekszes süti (csíkos kekszes süti)

  Hozzávalók:

    2 csomag nagy Albert keksz (vagy 4 csomag kicsi)

    25 dkg margarin

    20 dkg cukor

    2 evőkanál  kakaópor (cukrozatlan)

    fél dl fekete kávé

    fél l tej

    2 csomag csokoládés pudingpor (főzős)

     Elkészítés:

A pudingport, a kakaóport, a cukrot szárazon összekeverjük.

Egy lábosban a margarint felolvasztjuk a kávés tejben, majd hozzáadjuk a cukros kakaóporos pudingpor keveréket. Besűrűsödésig főzzük.

A kekszeket egyenként megkenve összeragasztjuk (mint a méteres süteménynél).

Pudinggal összeragasztott rudat alufóliába csomagolva a hűtőbe betesszük kb. 1 napra, hogy megpuhuljon a keksz. A másik csomag kekszet is így készítjük el.

Másnap a hűtőből elővesszük, alufóliából kicsomagoljuk és ferdén szeletelve tálaljuk.

 

 

 

  Ferrarossi

  Hozzávalók:

    6 evőkanál méz

    15 dkg cukor

    25 dkg margarin

    20 dkg keserű főző csoki vagy tortabevonó

    15 dkg darált dió

    25 dkg natúr kukoricapehely

    kb. 60 db mignon vagy muffin papír

      Elkészítés:

A mézet a cukorral felolvasztjuk, beleolvasztjuk a margarint, ha az is felolvadt, akkor a csokit is hozzáadjuk. Ezután belekeverjük a darált diót és mindezt sűrűre főzzük (1-2 perc).

A tűzről levéve belekeverjük a kukoricapelyhet, majd evőkanállal még melegen halmokat készítünk belőle a papírkosárkákba. Fontos, hogy még melegen készítsük a halmokat, mert különben megköt a massza.

 

 

 

  Gyors krémes

  Hozzávalók:

    1 liter tej

    3 csomag vaníliás pudingpor

    13 evőkanál kristálycukor

    25 dkg margarin

    1 csomag zselatin (1 dkg)

    2 dl langyos víz

    1 vanília rúd vagy 2-3 csomag vaníliás cukor

    3 csomag kocka alakú háztartási (600 g)

     Tetejére:

    1 tábla tortabevonó csokoládé

    2-3 evőkanál  olaj

     Elkészítés:

Elsőként a kekszeket kirakjuk egy nagy tepsibe.

Kevés tejjel a három pudingport habverővel csomómentesre keverjük, felöntöm a maradék tejjel, belekanalazzuk  a cukrot és hozzáadjuk  a rúd vanília kikapart belsejét vagy a vaníliás cukrokat. Közben 2 dl langyos vízben feloldjuk a zselatint.

Állandó keverés mellett sűrűre főzzük  a pudingot.

A gázról lehúzva még forrón hozzáadjuk a margarint és a zselatint. Jól összekeverjük az egészet.

Ráöntjük a kekszekre, elegyengetjük  a krémet és rárakjuk  a maradék kekszet. Egy éjszakát pihentetni kell, hogy megpuhuljon a keksz.

Ha már kihűlt akkor gőzfürdőben olvasztott csokoládéval, amit étolajjal hígítunk, lekenjük  a tetejét. Másnap a kekszek mentén felvágjuk és már fogyasztható is.

 

 

 

  Snickers szalámi

  Hozzávalók (6 személyre)

    200 g csokoládé - ét (45%-os)

    100 g vaj

    2 db tojássárgája

    200 g keksz - háztartási (durvára tört)

    150 g Snickers szelet

    1 púpozott evőkanál kakaópor - holland

    100 ml házi tej / teljes tej

      Elkészítés:

1.Először a vajat és a csokoládét tegyük egy tálba és vízgőz fölött olvasszuk meg.

2.Keverjük bele a tojások sárgáját  és tegyük vissza a vízgőzre. Még 5 percen át kevergessük a gőz fölött. Ez a hőkezelés nagyon fontos a tojássárgája miatt.

3.A kekszet zúzzuk össze minél kisebb darabokra, de ne morzsává. Ha túl nagyok lesznek a darabok, nehéz lesz majd szeletelni az elkészült sütit.

4.Öntsük az összezúzott kekszre a csokoládét és keverjük össze, hogy teljesen befedje a keksztörmelék felületét.

5.A snickers szeleteket kockázzuk fel és ezeket is keverjük a kekszes alaphoz.

6.A kakaót és a tejet folyamatos keverés mellett főzzük addig a tűzhelyen, míg kissé besűrűsödik.

7.A sűrű kakaós főzetet szintén keverjük a kekszes alaphoz, majd az egészet fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe egy órára.

8.A masszát szedjük kiterített folpackra, csavarjuk bele. Formázzunk belőle hengert. Ha nem lesz teljesen sima a felülete, nem probléma. Tegyük vissza a hűtőbe.

9.Pár óra elteltével újra vedd elő és hengereld át az asztalon, ekkor már jobban lehet formázni. Ismét tedd vissza a hűtőbe.

10.Egy fél nap hűtés után már szeletelheted is egy éles késsel.

 

 

 

0.041 mp