Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Stahl Judit Receptjei

Különlegességek

  Lazac sonkás mártással

   Hozzávalók:

  8db 15dkg-os, 3cm vastag hasáb alakú lazacfilé.

  A Sütéshez:

  2 evőkanál olaj,

  só, bors

  Az Alapléhez:

  összesen 1kg tengeri halgerinc

  és halfej,(kopoltyú nélkül)

 1fej vöröshagyma

  ½ dl olaj

  1 csokor petrezselyem

  1 púpos evőkanál szárított kakukkfű

  vagy 1dkg friss kakukkfű

 4 babérlevél

 A Mártáshoz:

  2 csokor újhagyma

 10dkg puha vaj

 7 ½ dl alaplé

 1dl száraz fehérbor

 ½ dl száraz vermut

 2-2dl tejföl és tejszín

 25dkg sóska

 só, és frissen őrölt fehérbors

   Elkészítés:

 Az alapléhez a halgerinceket és a halfejeket hideg vízben többször átöblítjük. Ha nagyobb gerinccel van dolgunk, kisebb darabokra vágjuk.

  A vöröshagymát felaprítjuk, és az olajon kevergetve üvegesre pároljuk egy 25cm átmérőjű 15cm magas, 6l-es fazékban. Hozzáadjuk a halgerinceket, a hajfejeket, és mérsékelt tűzön, lefedve de gyakran megkeverve az egészet 5 percig főzzük. Hozzátesszük a petrezselymet, a babérlevelet, a friss kakukkfüvet vagy a szárított kakukkfüvet teatojásba zárva, és leöntjük 1liter vízzel.

  Az alaplevet fedő nélkül készítjük tovább. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön csendes forralással 30 percig főzzük.  Közben szűrőkanállal leszedjük róla a képződő habot. Ha kész átszűrjük, lemérjük kb. 7 ½ dl lesz. (egy nappal korábban is elkészíthető, hűtőben tároljuk, bekocsonyásodik, de így jó.)

  A mártáshoz az újhagyma fehér részét felaprítjuk és üvegesre pároljuk a vaj felén egy 30cm átmérőjű, 5cm magas peremű  serpenyőben. Ráöntjük a bort, aztán nagy lángon 2 perc alatt szinte teljesen elforraljuk róla. Ugyanezt tesszük a vermuttal is 1 perc alatt. Ezután hozzáadjuk a hagymához az alaplevet, és továbbra is nagy lángon 15-20 percig forraljuk vele. A hagymás alapléből így 2 ½ dl marad. Ezalatt a sóskát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk.

 A beforralt alaplevet átszűrjük, és hagyma nélkül visszaöntjük az eddig használt serpenyőbe. Kézi habverővel elhabarjuk benne a tejfölt és a tejszínt, majd gyakori kevergetéssel a forrástól számítva 5 percig mérsékelt tűzön főzzük. Közben kicsit fröcsög. Sózzuk – borsozzuk, hozzáadjuk a sóskát, és fakanállal kevergetve újabb 3 percig főzzük. Végül kihűtjük és lezárt dobozban 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

  Másnap közvetlenül az ebéd előtt megsütjük a lazacot, és befejezzük a mártást. A sütőt 100 fokra melegítjük(gázsütőnél ¼ fokozat) a lazacokat sózzuk- borsozzuk. Egy 24cm átmérőjű serpenyőben megforrósítjuk az olajat, aztán mérsékelt tűzön oldalanként 1-1 perc alatt franciásra sütünk rajta először 4darab lazacot. a sütést mindig a bőrös oldalukon kezdjük. Ezután sütőpapíros tepsiben, alufóliával lefedve sütőbe tesszük a kész halakat, nehogy kihűljenek, majd ugyanúgy megsütjük a másik 4 darab lazacot.

  Az előkészített, hűtőben tartott mártást mérsékelt tűzön kevergetve újramelegítjük, aztán kézi habverővel apránként beleolvasztjuk a maradék vajat. Tálaláskor a t6ányérokra mártást kanalazunk, ráhelyezzünk egy-egy lazacot, és adunk mellé egy-egy citromgerezdet.

 

  Répás-gombás csirke Wokban

 Hozzávalók: 4 személyre

 1 egész csirkemellfilé

 só

 2 nagy szál sárgarépa

 2 nagy fej hagyma

20dkg csiperkegomba

 kb. 6-6 evőkanál étolaj

 és szójaszósz keveréke

  Elkészítés:

 A csirkemellet felkockázzuk és enyhén besózzuk. A sárgarépát nagyon vékonyra karikázzuk, a hagymával együtt, a gombát negyedekre vágjuk.

 Felforrósítjuk a Wokot, és kevés szójaszósszal elkevert olajon, rázogatva pirosra sütjük    benne a húst. Kiszedjük és félretesszük.

 A zöldségekkel is ugyanezt tesszük: mindent jól megpirítunk egy pillanat alatt a  szójaszószos olajon. De nem hagyjuk, hogy túlságosan megpiruljon.

 Végül egy pillantásra az összes hozzávalót visszatesszük a Wokba, és felmelegítjük.

 

  Fóliában Sült Töltött Krumpli

  Hozzávalók:  4 személyre

 8db közepes krumpli

 8 szál debreceni kolbász

 1 csokor újhagyma

3dl tejföl

 10dkg reszelt sajt

 Elkészítés:

 A krumplikat héjában megfőzzük. A debreceni kolbászt ledaráljuk, és összekeverjük a zöldjével együtt felszeletelt hagymával és 1dl tejföllel.

  A krumplikat hosszában késsel behasítjuk, és a hasadékba beletöltjük a kolbászos krémet. Alufóliával körbetekerjük az aljukat, hogy sütés közben ne nyíljanak szét. Sajtot reszelünk a tetejére, és forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel.

 

 

 

 

 

Olasz Fánkparádé

  Bombolini (Toszkána)

  Hozzávalók:

 30dkg főtt krumpli

 ½ dl langyos víz

 5dkg friss élesztő(vagy szárított)

 kb. 35dkg finomliszt

 1 nagy csipet só

 4dkg puha vaj

 1 citrom reszelt héja

 a nyújtáshoz kevés finomliszt

 a sütéshez bő olaj

 a tálaláshoz porcukor

   Elkészítés:

  A főtt krumplit krumplinyomóval pépesre törjük. A langyos vízhez hozzákeverünk ½  kávéskanálnyit a cukorból, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük felhabosodni.

 Egy nagy tálban jól elkeverjük a lisztben a sót. Hozzáadjuk a pépes krumplit,a puha vajat, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és a felhabosodott élesztőt, majd kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha túl puha, adunk még hozzá pár dkg lisztet: a liszt minőségétől függ, előre nem lehet tudni.   Ezután a tetejére folpackot simítunk, hogy ne száradjon ki, és szobahőmérsékletű helyen 2 óra alatt duplájára kelesztjük.

  A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával 1cm vékonyra  nyújtjuk. Lisztbe mártott, 10cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, aztán mindegyik  darabnak kiszedjük a közepét egy másik, szintén lisztbe mártott 5cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. „A hulladék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.”

 A fánkokat lisztezett tálcára rakjuk, egymástól 4cm-re, tetejükre is hintünk kevés lisztet, és konyharuhával letakarva, szobahőmérsékletű helyen 1 óra alatt újra megkelesztjük.

A sütéshez 5cm-es rétegben olajat forrósítunk 175 fokra egy 24cm átmérőjű edényben. Oldalanként 1-1 perc alatt megsütjük benne a fánkokat, egyszerre mindig csak 3 darabot. Papírtörlőn felitatjuk róla a felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

  Crostoli (Ligúria)

  Hozzávalók:

 5dkg cukor

 1dl forró víz

 45dkg finomliszt

 1 nagy csipet só

 2 tojás

  10dkg puha vaj

 1 citrom reszelt héja

 kb. 5dkg sűrűszilvalekvár

 a kenéshez 1 tojásfehérje

 a sütéshez bő olaj

 a tálaláshoz porcukor

     Elkészítés:

  A cukrot feloldjuk a forró vízben, és kihűtjük. A lisztet egy nagy tálban összevegyítjük a sóval.

  A liszt közepében kialakítunk egy jó kis mélyedést. Ebbe a mélyedésbe beleütjük a tojásokat, szétmorzsolva beletesszük a vajat, beleszórjuk a citromhéját, és végül beleöntjük a cukros vizet. Az egészből kézzel egynemű tésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és szobahőmérsékletű helyen 1 órát pihentetjük.

 A tésztát 2 nagy sütőpapír között kb. 50X35cm-es, 3mm vékony lapra nyújtjuk, majd elfelezzük 2 darab 25X35cm-es lapra.

 Az egyik tésztalapon derelyevágóval kijelölünk 35db 5X5cm-es négyzetet, de a tésztát még nem vágjuk át. Közepükbe pottyantunk 1-1 púpos kávéskanál lekvárt, és az üresen maradt széleiket megkenjük tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felverünk.

  A lekváros tésztalapot betakarjuk a másik tésztalappal, és a megtöltött tésztanégyzetek körül végignyomkodjuk az ujjunkkal,  hogy az alsó és a felső tésztalapok egymáshoz tapadjanak. Ha kell,  ezt a folyamatot megismételhetjük még egyszer, hogy a tésztatáskák biztosan tartsanak. Ezután az ujjunk nyomvonalán haladva derelyevágóval felvágjuk a megtöltött tésztatáskákat: a raviolihoz hasonló fánkokat kapunk.

 A sütéshez 5cm-es rétegben olajat forrósítunk 175 fokra egy 24cm átmérőjű edényben. Miután a forró olajban feljöttek a tésztatáskák, kb. 1 perc alatt mérsékelt tűzön megsütjük őket, egyszerre mindig csak 5db-ot. Papírtörlőn felitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral vastagon meghintve tálaljuk.

   Fritole (Velence)

   Hozzávalók:

 10dkg vaj

 2 ½ dl langyos tej

 8dkg cukor

 2 ½ dkg friss élesztő (vagy szárított)

 50dkg finomliszt

 1 nagy csipet só

 2 tojássárgája

 ½ dl száraz fehérbor

 2-2 közepes méretű narancs

 és citrom reszelt héja

 10dkg mazsola

 5dkg fenyőmag

 a tál előkészítéshez kevés olaj

 a sütéshez bő olaj

 a tálaláshoz porcukor

      Elkészítés:

  A vajat folyósra olvasztjuk, és kihűtjük. A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanálnyit a cukorból, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és félretesszük habosodni. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzákeverjük a sót.

  A liszthez hozzáöntjük a felhabosodott élesztős tejet, az olvasztott vajat,  a tojássárgájákat, a bort, a maradék cukrot és a reszelt narancs- meg citromhéját. Ezután kézi robotgéppel, amelybe dagasztókarokat illesztettünk 6-8 perc alatt az egészből tésztát készítünk.

  A tésztát átforgatjuk egy másik kiolajozott tálban, a felülete fényes legyen. Tetejére folpackot simítunk, és meleg helyen k. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a mazsolát vízben felforraljuk és lecsöpögtetjük, a fenyőmagot durvára vágjuk.

  A sütéshez 5cm-es rétegben olajat forrósítunk 175 fokra egy 24cm átmérőjű edényben. A tésztából enyhén vizes evőkanállal gombóc formájú fánkokat szaggatunk bele, és oldalanként kb. 1-1 perc alatt megsütjük, őket egyszerre mindig csak 6db-ot.

  A kész fánkokról papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat, és még melegen bőven meghintjük porcukorral.

  Sfogliatelle (Puglia)

  Hozzávalók:

  Tésztához:

 7 ½ dkg disznózsír

 2 tojássárgája

 50dkg finomliszt

 1 nagy csipet só

 7 ½ dkg cukor

 Töltelékhez:

 2 tojássárgája

 3 ½ dkg étkezési keményítő

 ½ vaníliarúd

 2 ½ dl tej

 7 ½ dkg cukor

 a nyújtáshoz kevés finomliszt

 a kenéshez 1 tojásfehérje

 a sütéshez bő olaj

 a tálaláshoz porcukor

          Elkészítés:

  A disznózsírt a mélyhűtőben fagyosra dermesztjük. A tojássárgájákat kézi habverővel elhabarjuk 1 ¾ dl vízben. A lisztet egy nagy tálban összevegyítjük a sóval és a cukorral.

 A lisztes tálba belereszeljük a fagyos zsírt, aztán a lisztes keveréket minél gyorsabban összemorzsoljuk a zsírral. Apránként hozzáadjuk a vízzel habart tojássárgájákat, és az egészből tésztát gyúrunk.

  A tésztát enyhén lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával ½ cm vékonyra nyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Egy-egy hajtogatási menethez először képzeletben vízszintes irányban elharmadoljuk a tésztát, és a fölső harmadát ráhajtjuk a középsőre, erre pedig ráhajtjuk az alsó harmadot. Most 90 fokkal elfordítjuk, és megint kinyújtjuk ½ cm vékonyra. Ha ez megvan, akkor harmadolva összehajtjuk úgy, hogy az előbb tettük. Ez volt az első hajtogatási menet. Ezután a tésztát minden menet előtt elfordítjuk 90 fokkal, majd kinyújtjuk.

  A tésztát enyhén lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával 2mm vékonyra nyújtjuk. kb. 50X40cm-es téglalap lesz belőle. Fűrészfogú késsel 10X10cm-es négyzetekre vágjuk, és azok közepébe 1-1 csapott evőkanál tölteléket rakunk. A tésztanégyzetek széleit vékonyan megkenjük tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk, aztán mindegyiket félbehajtjuk: háromszög formájú tasakokat kapunk. Az összeérő tésztaszéleket összenyomjuk.

   A sütéshez 5cm-es rétegben olajat forrósítunk 180 fokra egy 24cm átmérőjű edényben. Beletesszük a fánkokat, és miután feljöttek az olaj felszínére, először 1 ½ percig, majd fordítás után 1 perc alatt megsütjük őket, egyszerre mindig csak 4db-ot készítünk. Sütés után papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, és még melegen megszórjuk porcukorral.

 

Az 5 Legfinomabb Kalács

 

   Mogyorós Kalács Csigák

   Hozzávalók:

   Tésztához:

  7dkg cukor

  50dkg finomliszt

  2 egész tojás

   3 ½ dl langyos víz

  ½ dl étolaj

  1 zacskó szárított élesztő(7g)

  Töltelék:

  20dkg mogyoró

  10dkg cukor

  1 evőkanál őrölt fahéj

  a tetejére 2dl tej

    Elkészítés:

 A tészta hozzávalóit dagasztókaros robotgéppel kidagasztjuk, a végén hozzáadjuk a sót. Letakarva a duplájára kelesztjük.

   A töltelékhez a mogyorót száraz serpenyőben picit megpirítjuk, majd durvára vágjuk, elkeverjük a cukorral és a fahéjjal.

   A megkelt tésztát ½ cm vastag lappá nyújtjuk, egyenletesen megszórjuk a mogyorós keverékkel. Feltekerjük, mint egy bejglit, és 4cm vastag szeletekre vágjuk.

   Egy nagy kerek tűzálló tál alját sütőpapírral kibéleljük, és erre tesszük a csigákat, szorosan egymás mellé. Megvárjuk amíg ismét a duplájára kelnek, majd a tálat 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Utána kivesszük a sütőből leöntjük tejjel, aztán visszatesszük újabb 25 percre, és készre sütjük.

 

  Hokkaido Tejes Kalács

  Hozzávalók:

  50dkg finomliszt

   10dkg rétesliszt

   1 zacskó szárított élesztő(7g)

   4dkg zsíros pejpor

   7dkg cukor

  1 ½ dl habtejszín

   2 ½ dl tej

   1 tojás

   1 kávéskanál só

   a megkenéshez 1 felvert tojás

      Elkészítés:

  Tésztája ugyanúgy készül, mint a fonott kalács. A só kivételével minden hozzávalót összedolgozunk, végül sózzuk, majd duplájára kelesztjük.

  A megkelt tésztát négy részre osztjuk, 1cm vastagra nyújtjuk, és feltekerjük. A négy kis bucit egymás mellé tesszük egy sorban egy sütőpapírral bélelt 30X11cm-es 6cm magas  formába, és hagyjuk újra duplájára lelni. Megkenjük tojással, majd 190 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

 

   Foszlós Fonott Kalács

  Hozzávalók:

  2 zacskó szárított élesztő(2X7g)

  1 kg liszt

  3+1 egész tojás

  7dl langyos víz

  1dl étolaj

  10dkg cukor

  1 teáskanál só

  a kalácsok megkenéséhez 1 felvert tojás

   Elkészítés:

 A tészta hozzávalóit dagasztókaros robotgéppel alaposan kidolgozzuk. A sót csak az utolsó két percen keverjük hozzá.

 A kész tésztát fóliával letakarjuk, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Ennek az időtartama sok mindentől függ, de általában 2-2,5 óra.

   A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, megfelezzük, és két kalácsot fonunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, hogy újra a duplájára keljen. A második kelesztés már rövidebb, általában 1-1,5 óra. Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra.

 Megkenjük a kalácsot egy felvert tojással, és 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson teljesen kihűtjük, és utána szeleteljük fel.

 

  Magyaros Kalácskoszorú

  50dkg  finomliszt

  Tésztához:

  2 egész tojás

  3dl langyos víz

  1 ½ dl étolaj

  7dkg cukor

  2 teáskanál majoránna

  1 zacskó szárított élesztő(7g)

  1 teáskanál só

  Töltelékhez:

  1 evőkanál  édesnemes paprika

  1 teáskanál bors

  1 teáskanál kömény

  20dkg vékonyra szeletelt bacon szalonna

  1 nagy fej vékonyan felkarikázva

  egy kevés só

  a kalács megkenéséhez 1 felvert tojás

  a nyújtáshoz egy kevés liszt

    Elkészítés:

   A kalács hozzávalóit a só kivételével dagasztókaros robotgéppel 10 perc alatt kidagasztjuk. A végén hozzáadjuk a sót, majd letakarva a duplájára kelesztjük.

  Lisztezett deszkára borítjuk, és 1cm vastag téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldalán egy csíkot megszórunk paprikával, borssal és köménnyel, majd ráfektetjük a bacont, és rászórjuk a karikára vágott hagymát. Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor lehet egy kicsit csípősre csinálni, és bacont helyett lehet füstölt szalonnát használni. Picit megsózzuk és feltekerjük. Koszorút formázunk belőle, és letakarva újra a duplájára kelesztjük.

 Megkenjük tojással, majd pár helyen ollóval becsípjük a tetejét, hogy a sütés közben távozó gőz ne a kalácsot repessze szét. 190 fokra előmelegítjük a sütőt, és 45 perc alatt megsütjük.

 

   Kakaós Lepkekalács

   Hozzávalók:

  50dkg finomliszt

  2 egész tojás

    3 ½ + ½  dl langyos víz

    7dkg cukor

   3 ½ dkg kakaópor

    1 zacskó szárított élesztő(7g)

    ½ teáskanál só

    a kalács megkenéséhez 1 felvert tojás

      Elkészítés:

  Elkészítése hasonló az előzőekhez. A só, ½ dl víz és a kakaó kivételével mindent összedolgozunk dagasztókaros robotgéppel 20 perc alatt, csak a végén sózzuk meg.

 Deszkára borítjuk, és kétfelé osztjuk. Az egyik felét letakarva duplájára kelesztjük, a másikhoz hozzádolgozzuk robotgéppel a fél deci feloldott kakaót. A kakaós tésztát is letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

  Miután megkelt a kétféle tészta, egyforma nagyságú téglalappá nyújtjuk őket. A kakaós lapot rátesszük a másik tetejére. A dupla rétegű tésztát a hosszabbik oldalánál elkezdjük feltekerni, de csak a közepéig, ott megállunk. A másik oldalát is betekerjük a közepéig, így szemüvegszerű formát kapunk.

  Sütőpapírral bélelt 30X11cm-es 6cm magas formába tesszük úgy, hogy a tekerések találkozási pontja kerüljön alulra, majd letakarjuk, és újra a duplájára kelesztjük.

  A másodszor is megkelt kalácsot megkenjük tojással, és 190 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

 

 

Csupa Csokoládé

 

   Csoki torta Marsala Borral

  Hozzávalók:

   Tortához:

  10dkg mandula

  20dkg finomliszt

  30dkg cukor

  2 kávéskanál sütőpor

  1 nagy csipet só

  25dkg vaj

  2 ½ dl marsala bor

  2dkg ét csoki

  1dl habtejszín

  2 tojás

  A forma előkészítéséhez kevés vaj és finomliszt.

  Szószhoz:

  6 tojássárgája

  10dkg cukor

  1 ½ dl marsala bor

   Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk kilisztezünk egy 24cm átmérőjű kapcsos tortaformát, és kibéleljük az alját sütőpapírral.

  A mandulát egy nagy, száraz serpenyőben pár perc alatt, mérsékelt tűzön illatosra pirítjuk. Kihűtjük, majd finomra őröljük, vagy vágjuk és összekeverjük a liszttel, a cukorral, a sütőporral, és a sóval. A vajat, a marsala bort, a csokoládét mérsékelt tűzön állandó kevergetés mellett összeolvasztjuk, és kihűtjük. Ezután egy kis tálban összekeverjük a tejszínt a tojással.

 A kihűlt csokis keverékhez 2-3 részletben fakanállal hozzákeverjük a mandulás lisztet. Robotgéppel lassú fokozaton jól összedolgozzuk őket, majd a géppel a masszához keverjük a tejszínes tojásos keveréket.

 A masszát átöntjük a tortaformába, 45 perc alatt megsütjük, de az utolsó 15 percben alufóliával letakarjuk. Ha kész, rácsra tesszük és a formában hagyjuk kihűlni. Csak ezután tesszük 2-3 órára a hűtőbe. 30 perccel tálalás előtt vesszük ki a hűtőből.

  A mártást tálaláskor frissen készítsük el. A tojássárgájákat és a cukrot fém keverőtálban kézi habverővel alaposan összekeverjük. Apránként hozzáöntjük a marsala bort, és gőz fölött folyamatos kevergetés mellett az egészet sűrűre habosra főzzük.

 

0.064 mp