Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Saláták! Frank Júlia

 

 

Saláták

 

 

  Zöldséges tésztasaláta retekkel

   Hozzávalók 2 személynek:

   20 dkg száraztészta (copfocskát használtam, de orsóval is finom)

   5 db retek

   1/2 kaliforniai paprika

   1 db paradicsom

   2 szál újhagyma

   2 gerezd fokhagyma

   kevés olívaolaj

   só

   frissen őrölt bors

   1 kiskanál balzsamecet

   1 kiskanál teriyaki szósz

   Elkészítés:

A tésztát lobogó, sós és enyhén ecetes vízben feltesszük  fel főni. Mikor kész lett, leszűrjük.

 Közben felkarikázzuk a retket, kockákra vágjuk a paprikát és a paradicsomot, apróra vágjuk a fokhagymát és az újhagymát zöldjével együtt, majd kevés olívaolajon mindet megdinsztelünk egyszerre.Pár kanál vizet tegyünk hozzá, hogy jobban megpuhuljanak a zöldségek, majd mikor elforrta a levét, az átmosott tésztával együtt a serpenyőben átforgatjuk. Sót, borsot őrölünk rá, majd elkeverjük balzsamecettel és teriyaki szósszal.

  Hűtés után tálaljuk.

 

 

  Grillzöldségek babmártással

  Hozzávalók

  1 padlizsán

  1 mogyoróhagyma

  2 kisebb cukkini

  1 db t. v. paprika

 3 evőkanál olívaolaj

   200 g vajbab (konzerv)

   1/2 citrom

   1 gerezd fokhagyma

   szárított oregánó

   só, bors

   6 db fekete olívabogyó

   kenyér

  Elkészítés:

1. A padlizsánt mossuk meg, a szárát vágjuk le, és hosszában szeleteljük fel. A mogyoróhagymát tisztítsuk meg és szeleteljük fel.

2. A cukkinit mossuk meg, vágjuk le mindkét végét, hosszában vágjuk ketté, majd a magházát vájjuk ki. A fele adag olajjal kenjük be a zöldségeket és grillsütőben kb. 8 perc alatt süssük meg. Szükség szerint többször is átkenhetjük őket olajjal.

 3. Közben a levével együtt mixeljük össze a babkonzervet, adjuk hozzá egy fél citrom levét és a szétnyomott fokhagymákat. Turmixoljuk újra, egészen finom állagúra. Az oregánót adjuk a babhoz. A péphez öntsük hozzá a maradék olajat, sózzuk, borsozzuk, és megint mixeljük át.

4. A grillezett zöldséget öntsük le a babmártással, és tálaljuk friss kenyérrel.

 

 

 

  Gránátalmás-mogyorós kelbimbósaláta

  Hozzávalók

 50 dkg kelbimbó

  10 dkg földimogyoró (sózott)

  1 db gránátalma

  1/2 citrom leve

  1 tk cukor (vagy édesítőszer)

  só

  őrölt színes bors

  2-3 evőkanál  mogyoróolaj

  Elkészítés:

 A kelbimbó külső leveleit szedjük le, majd mossuk meg és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk félbe, majd helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Ezután ízlés szerint sózzuk, frissen őröljünk rá borsot, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál  mogyoróolajjal (vagy ízlés szerinti olajjal) és helyezzük be előmelegített sütőbe. Közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre.

 A dresszinghez a maradék olajat keverjük össze a citromlével és ízlés szerint cukorral, (vagy édesítőszerrel) majd tegyük félre.

A gránátalmát magozzuk ki úgy, hogy a fehér, hártyás része ne kerüljön bele.

A megsült kelbimbót tegyük bele egy tálba, szórjuk meg a gránátalma maggal és a mogyoróval, majd locsoljuk meg a dresszinggel.

Tálalhatjuk melegen vagy ízlés szerint hidegen is. Kínálhatjuk sültek mellé, de így magában is fogyaszthatjuk pl. vacsorára.

 

 

 

  Balkáni fokhagymás, kapros uborkasaláta

  Hozzávalók

 2 kg kígyóuborka

  2 fej lila hagyma

  20 dkg tejföl

  20 dkg natúr joghurt

  5 gerezd fokhagyma (én jó fokhagymásan szeretem)

  kis csokor kapor (szárított is használható)

  1 evőkanál olívaolaj

  só

   Elkészítés:

  Az uborkákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. (Ha ecetes öntettel készítjük  volna a salátát, meg sem kell hámozni  az uborkákat, így viszont a tejföl, és joghurt keverésében feloldódott só és fokhagyma egyfajta ízes burokként vonta körbe az uborkadarabokat.)

  Fokhagymákat kés lapjával összetörjük, megtisztítjuk, majd nagyon apróra vágjuk. Külön tálban jól megsózzuk, olajat töltünk rá, és kicsit állni hagyjuk.

 Közben felaprítjuk a lila hagymát, és azt is a sós fokhagymához adjuk. A tejfölt, és a joghurtot is elkeverjük a fokhagymával, és lila hagymával, és a közben apróra vágott kaporral, majd hozzáadjuk a nagyobb tálban lévő uborkához, és jól összedolgozzuk az egészet.

 Mivel a felaprított uborkát nem sóztuk meg, levét nem engedte ki, így nem megvonult állapotban, hanem eredeti roppanó sságát megőrizve került a salátába. A fűszeres, kapros joghurt pedig körbevette az uborkadarabokat, ezzel igazi ízkavalkád keletkezett, egy egyszerű salátában.

 

 

  Almás saláta sült csirkemájjal

  Hozzávalók 4 személyre:

  30 dkg csirkemáj

 10 dkg póréhagyma

  6 evőkanál olaj

 1 evőkanál vágott petrezselyem

 1 mokkáskanál szárított majoránna

 4 nagyobb alma

 1 fej tetszőleges saláta

   Elkészítés:

A csirkemájat megmossuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A póréhagymát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk.

  Felforrósítunk 3 evőkanál olajat, éppen csak megfuttatjuk benne a hagymát, majd rátesszük a májat, pár perc alatt összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel és a majoránnával, félrehúzzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Az almákat megmossuk, a kalapjukat levágjuk, és a gyümölcs húsát kivájjuk (pürét készíthetünk belőle), úgy, hogy az almának kb. 2 mm vastag fala maradjon. Az almába töltjük a csirkemájat, hőálló tálba állítjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Közben a salátát megmossuk, leszárítjuk és összetépkedjük. Tányérra tesszük. Meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, megszórjuk borssal, és rátesszük a sült almás csirkemájat. Ízlés szerint más zöldségeket is kínálhatunk mellé.

 

 

 

 Színes tésztasaláta csirkével

   Hozzávalók 2 személynek:

  1/4 fej jégsaláta

  1/4 fej lila káposzta

  1 szál sárgarépa

  25 dkg orsótészta

  1 db főtt csirkecomb

  só

  frissen őrölt bors

  1 evőkanál balzsamecet

  1 evőkanál olívaolaj

   Elkészítés:

A lila káposztát csíkokra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, majd zöldséghámozóval csíkokat vágunk belőle. Forró, sós vízbe tésztaszűrővel rövid időre belemártjuk (blansírozzuk), ugyanezt tesszük a lila káposztával, ami kis színt is enged.

Ebben a színes vízben főzzük meg az orsótésztát, és egy kevés ecetet is adunk a vízhez. Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük, kihűtjük.

Nagyobb keverőtálban összekeverjük az apróra tépkedett jégsalátát, a blansírozott lila káposztát és sárgarépacsíkokat, a felcsíkozott húst. Olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, enyhén megsózzuk, borsot őrlünk rá. Összeforgatjuk, majd tálaljuk.

 

 

 

  Meleg tésztasaláta

  Hozzávalók

 250 g penne tészta (több színű, zöldséges, durum)

  1 db kaliforniai paprika

  1 db saláta cukkini (kisebb)

  1 fej lila hagyma

  1 marék olajbogyó

   4 db csemege uborka

  2 kanál olívaolaj

  1 kanál balzsamecet

  1 kanál teriyaki szósz

  só

  frissen őrölt bors

  ételecet

  búzacsíra (a tálaláshoz)

   Elkészítés:

 A tésztát enyhén sós, kissé ecetes vízben megfőzzük, (al dente) majd leszűrjük. A lila hagymát vékony fél karikákra vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk, a cukkinit zöldséghámozóval szintén csíkokra vágjuk. Az olajbogyót magtalanítjuk, egyenlő kisebb darabokra vágjuk (a magozottat könnyebb). A savanyú uborkákat felkarikázzuk.

Kevés olívaolajon a lila hagymát megfonnyasztjuk, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a paprikacsíkokat, a cukkinit, az olajbogyót, megöntözzük kevés teriyaki szósszal, és kevés balzsamecettel is.

 Nem forraljuk össze a hozzávalókat. Kevés borsot is őrlünk rá. A párolt zöldségeket összekeverjük a tésztával, 2 kanál olívaolajjal, és a felkarikázott csemege uborkával. Ha szükségesnek látjuk még kevés balzsamecettel, és teriyaki szósszal ízesíthetünk a salátán. Ízlés szerint megszórhatjuk kevés búzacsírával is.

 

 

0.038 mp