Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Saláták

Saláták

Tésztasaláták

Majonézes-sonkás tésztasaláta

Hozzávalók 4 főre

50 dkg fusilli tészta

20 dkg prágai sonka

10 dkg trappista sajt

2 db alma

1 db kígyóuborka

pár levél saláta ízlés szerint

4 dl tejföl

2 dl majonéz

0,5 dl mustár

pici cukor, só, bors, citromlé

Elkészítés:

1.A tésztát megfőzzük sós vízben.

2.Összekeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk  ízlés szerint, majd csepegtetünk bele pár csepp citromlevet.

3.Összevágjuk a hozzávalókat: sonkát, uborkát, sajtot, almát, salátát.

4.A felvágott hozzávalókat összekeverjük a majonézes szósszal, majd a tésztát is beleöntjük.

5.Végül betesszük a hűtőbe és pihentetjük 1-2 órát, hogy összeérjenek az ízek.

 

Tonhalas tésztasaláta

Hozzávalók 4 főre

kis flakon vagy házi majonéz (300 g)

25 dkg szarvacska tészta (fél csomag)

25 dkg zöldbab

1 tonhalkonzerv

1 közepes vöröshagyma

1 kis üveg olívabogyó

3-4 evőkanál  mustár

1 kávéskanál  szárított, morzsolt tárkony

só, őrölt fekete bors

napraforgó- vagy olívaolaj

Elkészítés:

1.A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, egy kevés olajat öntünk rá, és hagyjuk kihűlni.

2.A zöldbabot kb. 3 cm-es darabokra vágjuk, megpároljuk, majd hideg vízzel leöblítjük.

3.Egy tálban elkeverjük a majonézt, mustárt, tárkonyt és borsot, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát.

4.Egy nagyobb tálba tesszük a tésztát, hozzákeverjük a zöldbabot, a tonhalat (ízlés szerinti nagyságúra darabolva), majd leöntjük a majonézes keverékkel. Adhatunk hozzá olívabogyót is.

5.Tálalás előtt min. 2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Thai üvegtésztasaláta

Hozzávalók 6 főre

10 dkg üvegtészta

1 teáskanál  só

1/2 fej jégsaláta

1/2 kígyóuborka

1 nagyobb répa

1 kisebb kaliforniai paprika

6 gyöngyhagyma

2 szál szárzeller

2 szál újhagyma

1 marék koriander zöld

2 evőkanál  friss reszelt gyömbér

3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1.Egy nagy tálba tesszük a tésztát, ráhintjük a sót és nyakon öntjük forró vízzel, amíg az ellepi, letakarjuk, hagyjuk állni 10 percig.

2.A zöldségeket robotgép durva reszelőjén aprítjuk, a megfőtt, leszűrt tésztához adjuk, rá locsoljuk a lime levét, a szójaszószt, olajat, reszelt gyömbért és fokhagymát, aprított koriander zöldet, összekeverjük, hogy az ízek átjárják, tetejét mogyoróval, aprított chilivel megszórjuk.

3.Letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.

 

Mediterrán tonhalas tésztasaláta

Hozzávalók 4 főre

25 dkg színes durumtészta (tollhegy vagy orsó)

6 db paradicsom

2 evőkanál  kapribogyó

1 doboz tonhaltörzs

3 cső csemegekukorica

2 evőkanál  olívaolaj

Öntet:

4 evőkanál  majonéz

4 evőkanál  joghurt

1 evőkanál   citromlé

kevés só, bors, cukor

Elkészítés:

1.Megfőzzük a kukoricát, a szemeket késsel levágjuk, és morzsoljuk.

2.A tésztát is megfőzzük, meglocsoljuk olajjal, hagyjuk kihűlni.

3.A kapribogyót hideg vízben áztatjuk felhasználás előtt, mert a konzerv bogyó nagyon sós.

4.Az öntetet összekeverjük.

5.Egy mélyebb üvegtálba rétegezzük a hozzávalókat az alábbi sorrendben: tészta, kukorica, kockára vágott paradicsom, kapribogyó, öntet, tonhal, majd még egyszer ismételjük.

6.2-3 órára behűtjük.

 

Olasz tésztasaláta

Hozzávalók 4 főre

40-50 dkg teljes kiőrlésű tészta

2-3 közepes lilahagyma

4 nagy paradicsom

olívabogyó ízlés szerint

olívaolaj bőven

friss oregánó

kevés citromlé

tengeri só

Elkészítés:

1.A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük.

2.A zöldségeket feldaraboljuk, hozzákeverjük a tésztához.

3.Ha több olívabogyót teszünk bele, akkor pluszba ne tegyünk a salátába sok tengeri sót.

4.Kevés citromlével locsoljuk meg a salátánkat, az olívaolajat ne sajnáljuk, attól lesz finom!

5.Végül apróra vágott oregánóval szórjuk meg.

 

Joghurtos tésztasaláta

hozzávalók 4 főre

negyed fej jégsaláta

4 db nagy paradicsom

15 dkg főtt durumtészta

2 db répa

3 evőkanál  olívaolaj

Öntethez:

3 dl sűrű joghurt

3 evőkanál  tejföl

2 gerezd átpréselt fokhagyma

kevés borsikafű

Elkészítés:

1.A tésztát megfőzzük al dente.

2.Paradicsomot karikára, a jégsalátát csíkokra vágjuk, a répát megreszeljük nagy lyukú reszelőn.

3.Rétegesen lerakjuk, mindegyik sort meglocsoljuk olívaolajjal.

4.Tetejét díszítjük, és meglocsoljuk  tejfölös-joghurtos öntettel.

5.2 órát hűtjük tálalás előtt.

 

Káposztasaláták

Almás káposztasaláta

hozzávalók 4 főre

1 közepes káposzta

2 közepes hagyma

3 nagyobb alma

2 nagyok sárgarépa

bors

őrölt kömény

fokhagyma

kevés alma-, vagy borecet

Elkészítés:

1.A káposztát, a répát és az almákat lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk.

2.Enyhén megsózzuk, ízlés szerint fűszerezzük, meglocsoljuk az ecettel.

3.Jól összekeverjük. Pár órán át a hűtőben pihentetjük.

 

Zöld vitaminsaláta

hozzávalók 4 főre

kis fej fehér káposzta (0,5 kg)

1/2 kígyóuborka

2 szál szárzeller

1 érett avokádó

néhány szem fél dió

Dresszing:

1 tojássárgája

0,5 dl szőlőmag olaj

2 evőkanál  méz

1 evőkanál  magos dijoni mustár

1 csapott evőkanál  őrölt koriandermag

Elkészítés:

1.A zöldségeket robotgéppel vékonyra szeleteljük.

2.A dresszinget kikeverjük, és elkeverjük a szeletelt zöldséggel. 1-2 órát hűtőben hűtjük. Tálalásnál dióval díszítjük.

 

Virslis káposztasaláta

hozzávalók 6 főre

1 kisebb fej káposzta

1 db sárgarépa

1 kisebb fej vöröshagyma

2-3 db virsli

1 pohár tejföl

2-3 evőkanál  majonéz

1 evőkanál  mustár

1 teáskanál  ecet

só, bors, cukor

Elkészítés:

1.A hagymát apróra vágjuk, sózzuk, adunk hozzá egy kevés cukrot, ráöntjük az ecetet, és állni hagyjuk.

2.Addig a káposztát vékony csíkokra vágjuk, a répát ráreszeljük, a virslit rákarikázzuk.

3.A tejföllel elkeverjük, a majonézt és a mustárt, majd a hagymát is beletesszük.

4.Az egészet összekeverjük. Köretként, salátaként és délutáni nasinak is kiváló!

 

Csirkesaláták

Pesztós- zöldséges csirkesaláta

hozzávalók 4 főre

400 g csirkemellfilé

bors

3 evőkanál  házi pestó

1 nagy fej lilahagyma

2 db nagy paradicsom

1/2 csomag  madársaláta

1 csomag  mozzarella golyó

4 szelet molke kenyér pirítva, majd kockákra vágva

3 evőkanál  olívaolaj

Elkészítés:

1.A csirkemellet kis kockákra vágjuk, az olajon 2 adagban megsütjük. Sütés közben borsozzuk, sózzuk, ha elkészült elkeverjük a pestóval.

2.A saláta hozzávalóit megmossuk, felszeleteljük, hozzákeverjük a csirkemelleket, mozzarella golyókat.

3.Pirított kenyérkockákkal a tetején tálaljuk.

 

Mozzarellás -pesztós csirkesaláta

hozzávalók 2 főre

40 dkg csirkemell

egy kisebb jégsaláta (vagy 250 g csomagolt, előkészített)

1 csomag  mini mozzarella

1-2 evőkanál  pesto

4-5 evőkanál  olívaolaj

bors

Elkészítés:

1.A csirkemellet vágjuk kb. 2x2 cm-es darabokra, majd sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kicsit állni egy tányéron.

2.A salátát tépkedjük (ha előkészített, akkor öntsük) egy tál aljába.

3.Egy kis tálkában keverjük el a pestót az olívaolajjal, majd locsoljuk a salátára és forgassuk össze.

4.A csirkemell darabokat pirítsuk meg egy serpenyőben, majd ha kész, a kisült zsiradékkal együtt öntsük a salátára.

5.Adjuk hozzá a mozzarella golyókat, és kicsit forgassuk össze a hozzávalókat.

6.Rögtön tálalhatjuk, frissen a legfinomabb!

 

 

Vegyes saláták

Mozzarella  pármai sonka köntösben

hozzávalók 2 főre

2 mozzarella

8 vékony szelet pármai sonka (ügyeljünk rá, hogy gluténmentes legyen)

1/2 fej radicchio saláta

1 kis édeskömény

3 paradicsom

250 g madársaláta

só/bors

olívaolaj

Elkészítés:

1.Elkészítjük a salátát, a radicchio törzsét kivágjuk, felezzük, majd kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, egy tálba rakjuk, annyi vizet engedünk rá, ami ellepi, jól átmossuk, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük.

2.Az édesköményt felezzük, alaposan átmossuk, majd vékonyra szeleteljük.

3.A paradicsomot is megmossuk, torzsáját kivágjuk, cikkekre szeleteljük.

4.A madársalátát is alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy nagy tálba helyezzük a salátákat.

5.A mozzarellát hosszában felezzük, majd még ezt is felezzük, hogy 4-4 hosszú cikket kapjunk. Mindegyikre szép szorosan feltekerjük a pármai sonkát.

6.Egy serpenyőt (olaj nélkül) felhevítünk, majd ha forró, belehelyezzük a sonkás -mozarellát, és mindegyik oldaláról sütjük, míg szép színt nem kapnak.

7.Közben a salátát sózzuk, borsozzuk, 3-4 evőkanál  olívaolajat öntünk rá, jól átkeverjük, majd szétosztjuk a tányérokra, ráhelyezzük a ropogós sonkás mozarellákat, azonnal tálaljuk.

 

Négysajtos saláta

hozzávalók 6 főre

 

5 dkg füstölt sajt

3 dkg trappista

5 dkg márványsajt

2 dkg parmezán a tetejére

6 db paradicsom

fél fejes saláta

1 kisebb uborka

3 db hónapos retek

4 db főtt tojás

3 evőkanál  olívaolaj

1 evőkanál  almaecet

Elkészítés:

1.A megmosott zöldségeket feldaraboljuk.

2.Átlátszó üvegedénybe rétegezzük a lereszelt sajtokkal, a márványsajtot elég összemorzsolni.

3.Közben meglocsoljuk az olaj-ecet keverékkel.

4.Tetejére rakjuk a főtt tojást, cikkekre vágva.

5.1 órára hűtőbe tesszük.

 

Nyári üditő saláta

hozzávalók 4 főre

1 kígyóuborka

8 szem datolyaparadicsom

1 lilahagyma

1 fej saláta

olívabogyó

3 evőkanál  olívaolaj

1/2 citrom

csipet só

csipet bors

csipet oregánó

csipet bazsalikom

Elkészítés:

1.A zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk.

2.Elkészítjük az öntetet: az olívaolajhoz adjuk a bazsalikomot, oregánót, sót, borsot, ezt összeforgatjuk a zöldségekkel, majd a fél citrom levével elkeverjük.

 

Görög Saláták

Görög saláta

hozzávalók 4 főre

6 db paradicsom

2 db kígyóuborka

4 kis fej lilahagyma

20 dkg feta sajt

6 evőkanál  olívaolaj

1 teáskanál  citromlé

Elkészítés:

1.Mindent alaposan megmosunk, és feldarabolunk kb. egyforma nagyságúra. A hagymát apró kockákra vágjuk.

2.Egy mélyebb tálba tesszük a hozzávalókat, ráöntjük az olajat és a citromlevet, majd óvatosan salátás kanalak segítségével összekeverjük.

 

Pikáns Görög saláta csípős paprikával

hozzávalók 4 főre

4 nagy paradicsom

1 kígyóuborka

2 zöldpaprika

1 nagy lilahagyma

fél csípős paprika

•25 dkg feta sajt

10-15 szem olajbogyó

bors

oregánó

bazsalikom

olívaolaj

Elkészítés:

1.Megmossuk a zöldségeket, majd egyforma kockákra daraboljuk mindet. A hagymát apróra is vághatjuk, vagy karikázhatjuk, ki hogy kívánja. Az olívabogyókat egészben is bele lehet tenni, de karikákra is vághatjuk, vagy félbe is lehet.

2.Megöntözzük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk valamint szórunk rá bazsalikomot és oregánót, ízlés szerint.

3.Felkockázzuk a feta sajtot, majd óvatosan, hogy ne törjön a sajt, összekeverjük az egészet.

4.Hűtőben lefedve tároljuk tálalásig.

 

Céklasaláták

Majonézes céklasaláta  - Almával és lilahagymával

hozzávalók 4 főre

5 db cékla

1 kis fej lilahagyma

1 alma

15 szem mandula

1 dl majonéz

1 dl joghurt

1 dl tejföl

őrölt bors

1 mokkáskanál  cukor

pár csepp citromlé

Elkészítés:

1. A céklát alufóliába csomagoljuk, majd sütőben megsütjük 180 fokon, 1-1,5 óráig a zöldség nagyságától függően.

2.Egy szép üvegtálba kockázzuk a kihűlt, megpucolt céklát, az almát és a nagyon apróra vágott lilahagymát.

3.Elkészítjük az öntetet, a majonézt házilag, és összeforgatjuk a zöldségekkel.

4.Pár órára hűtőbe tesszük, közvetlen tálalás előtt még ízesíthetjük, tetejét pirított mandulával megszórjuk.

 

Cékla-alma-szálzeller saláta

hozzávalók 3 főre

3 szem cékla (~200 g)

1 szem alma (~150 g)

3 szál szálzeller (~150 g)

10 dkg joghurt

1,5 evőkanál  majonéz

1 teáskanál  cukor

pár csepp citromlé

csipet só

Elkészítés:

1.Alaposan megmossuk a céklákat, és egyesével alufóliába csomagolva 30 percig sütjük sütőben. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk őket.

2.Az almát is meghámozzuk, s mindhárom hozzávalót 1 cm-es kockákra vágjuk.

3.A joghurtból, majonézből, cukorból, sóból és citromléből elkészítjük az öntetet, s jól elkeverjük a zöldség-gyümölcs résszel.

 

Cézár Saláták

Az eredeti Cézársaláta

hozzávalók 2 főre

A salátához:

2 fej római saláta

néhány marék pirított kenyérkocka

parmezánforgács

A kenyérkockához:

friss baguett

egy egész fokhagymafej fele, kb 4-6 gerezd

2,5 dl olívaolaj

Az öntethez:

2-3 gerezd fokhagyma, fél dl olívaolajban pürésítve

2 ajóka (szardella) filé (kihagyható-az eredetiben nem szerepel)

1 kisebb citrom felének leve

fél evőkanál  mustár

1/2 teáskanál  őrölt bors

1 evőkanál  vörösborecet

legalább 2 evőkanál  Worcestershire-szósz

1,5 dl olívaolaj

3 tojássárgája

2-3 evőkanál  reszelt parmezán

só (ha szükséges)

Elkészítés:

1.A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk.

2.Készítsük el a kenyérkockát. Ehhez simán piríthatunk kenyérkockát magában is serpenyőben vagy készíthetünk croutont házilag így.

3.A szószhoz tegyük egy nagy tálba a pürésített fokhagymát, Tegyük bele az ajókafilét és kézi erővel (ahogy az eredetiben is) aprítsuk, szaggassuk kisebb darabokra. Ez történhet késsel, villával. Ebbe csavarjuk bele a citromlét, borsozzuk. Alaposan keverjük el. Jöhet a mustár, az evőkanálnyi vörösborecet, legalább 2 evőkanál  Worcestershire szósz, de lehet 3 is, ha valaki szereti. Ezt megint keverjük el.

4.Ehhez lassan csurgatva adagoljuk hozzá az olívaolajat, mint amikor a majonézt készítjük és közben kevergessük folyamatosan, hogy a massza homogénre sűrűsödjön az olajtól.

5.Ebbe csak a végén üssük bele a 3 tojás sárgáját és ezzel is keverjük simára. Ekkor kerül bele a reszelt parmezán. Kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.

6.FONTOS: beleüthetjük a nyers tojást csak simán, de biztonsági okokból beletehetjük forráspont alatt lévő forró vízbe kb. 45 másodpercre, így fertőtlenítve a tojás külsejét, amin az esetleges szalmonella baktériumok lehetnek. Ezek ugyanis nem a tojás sárgájában vannak.

7.A tálba keverjük bele a kenyérkockák egyik felét (ki mennyit szeret), majd a salátaleveleket, forgassuk össze. Szedjük tányérra, hintsük meg a maradék kenyérkockával és szórjuk meg parmezánforgácsokkal.

 

Joghurtos cézár saláta parmezánnal

Hozzávalók 2 főre

salátamix

rukkola

3 szelet kenyér

1 gerezd fokhagyma

1/2 csirkemell

2 teáskanál  majonéz

2 teáskanál  mustár

200 ml joghurt

csipetnyi só, bors

1 teáskanál  parmezán sajt

Elkészítés:

1.Csirkemellet megsütjük, majd darabokra tépkedjük.

2.Összeforgatjuk a salátával.

3.A kenyeret megpirítjuk, majd mindkét oldalát vastagon fokhagymázzuk, kockázzuk és belekeverjük a salátába.

4.A joghurtot majonézzel, mustárral, sóval, borssal elkeverjük. Reszelt parmezán sajtot teszünk bele, és rálocsoljuk a kenyeres csirkés salátára.

5.Citrommal ízesítjük.

6.Megesszük.

 

Gyümölcs Saláták

Gyümölcssaláta tejszínes-joghurtos öntettel

Hozzávalók 4 főre

1 db sárgadinnye

4 db barack

4 db sárgabarack

pár szem valamilyen piros gyümölcs

5 dkg szeletelt mandula

1 kis dobozos krémes joghurt (görög)

1 dl tejszín

1 evőkanál  cukor

1 csomag Vanillincukor 

Elkészítés:

1.A tejszínt kemény habbá verjük, a joghurtot kikeverjük a kétféle cukorral.

2.A dinnye magházát eltávolítjuk, majd a húsát kockára vágjuk, és a dinnye héjának belső részében szépen elrendezzük.

3.A barackokat megmossuk, feldaraboljuk.

4.Egy serpenyőben a mandulát megpirítjuk.

5.A tejszínhabot a joghurttal óvatosan összeforgatjuk.

6.A gyümölcsöket egy tányéron elrendezzük, majd az öntettel lelocsoljuk, a pirított mandulával megszórjuk.

 

Téli gyümölcssaláta görög joghurttal

Hozzávalók 10 főre

600 g aszalt vagy szárított gyümölcs (sárgabarack, szilva, cseresznye, mazsola vagy ami van otthon, vagy ízlik)

3 evőkanál  méz

1 vaníliarúd kettéhasítva (vagy 1 zacskó vaníliás cukor, de azt csak a végén tegyük bele)

1 zacskó Earl Grey tea

1 evőkanál  citromlé

700 ml víz

a tálaláshoz:

mascarpone vagy natúr görög joghurt

Elkészítés:

1.Egy teflon vagy zománcos edényben feltesszük a gyümölcsöket hideg vízzel tíz percig párolni, hozzáadva a vaníliát és a mézet, amíg a leve kissé szirupos nem lesz.

2.Levesszük a tűzről és beleáztatjuk az Earl Grey teás zacskót ismét tíz percre.

3.Kivesszük a teás zacskót, hozzáadjuk a citromlevet, összekeverjük és kész.

4.Langyosan mascarponéval vagy natúr görög joghurttal fogyasztjuk.

 

Paradicsom Saláták

Paradicsom saláta  friss bazsalikommal

Hozzávalók 2 főre

3 közepes paradicsom

1 nagy mozzarella golyó

1 szelet füstölt lazacfilé

néhány szeletke lilahagyma

6 friss bazsalikomlevél (plusz 3 a díszítéshez)

csipet

2 evőkanál  olívaolaj

Elkészítés:

1.A megmosott, szárazra törölt paradicsomokat karikákra vágjuk. A mozzarellát szintúgy.

2.A lazacot apró szeletekre, a hagymát vékony cikkekre, a bazsalikomot csíkokra szeljük.

3.Rétegezve a szeleteket tányérra rendezzük (paradicsom, mozzarella, lazac), a hagymával és a bazsalikommal díszítjük.

4.Meghintjük egy csipet sóval, leloccsantjuk olívaolajjal, és mehet az asztalra.

 

Vitamin Saláták

Saláta vegyesen

Hozzávalók 8 főre

3 fej friss saláta

3 fej vöröshagyma

1 kisebb fej fokhagyma

3 friss sárgarépa

1,2 l víz

6 evőkanál  10%-os ecet

2 csapott evőkanál  cukor

2 dkg só

1 csapott mokkáskanál  oregánó

1 babérlevél összezúzva

csipet bazsalikom

Elkészítés:

1.A salátafejeket megmossuk és apró csíkokra vágjuk, majd a megtisztított sárgarépát vékony karikára szeleteljük, a megtisztított fokhagymát szintén vékony kis karikára szeleteljük, a megtisztított vöröshagymát vékony karikára szeljük.

2.Majd egy mély tálba tesszük az egészet, s erre rászórjuk az összezúzott babérlevelet, oregánót, sót, cukrot, bazsalikomot, ráöntjük a kéz meleg vizet, és az 6 evőkanál  ecetet.

3.Ezt jól összeforgatjuk, és hideg helyen fél órát állni hagyjuk.

4.Ha teljesen kihűlt üvegekbe tesszük, és jól lezárva hideg helyen tároljuk. Hideg helyen 2 hétig tárolható.

 

Vegyes Saláták

Vegyes zöld vitaminbomba saláta

Hozzávalók 4 főre

3 levél cos saláta, kis darabokra tépve vagy vágva

1/2 marék rukkola

1/2 marék baby spenót

1 db zöldpaprika karikákra vágva

10 db mini paradicsom félbevágva

2 db normál paradicsom szeletelve

1/2 fej lilahagyma vékonyra szeletelve

1 evőkanál  almaecet

3 evőkanál  víz

1 teáskanál  finom kristálycukor

csipet só

Elkészítés:

1.Összekeverjük egy nagy tálban, megszórjuk a cukorral és a sóval.

2.Az ecetet felengedjük a vízzel és ráöntjük a salátára.

3.Átforgatjuk és üvegtálba tesszük.

 

Hal Saláták

Pikáns tonhalsaláta

Hozzávalók 4 főre

1 fejes saláta

2 fej lilahagyma

1 doboz (210 ml) natúr tonhal

2 paradicsom

2 evőkanál  fehérborecet

2 evőkanál  citromlé

4 evőkanál  olívaolaj

bors

Elkészítés:

1.A megmosott, lerázott salátaleveleket falatnyi darabokra tépjük.

2.A hagymát felkarikázzuk. A lecsöpögtetett tonhalat két villával nagyobb darabokra szedjük. A paradicsomot apróra felkockázzuk.

3.Az ecetet elkeverjük a citromlével, sóval, borssal fűszerezzük. Vékony sugárban csorgatva, belevegyítjük az olajat, és hozzáadjuk a paradicsomkockákat.

4.A salátát, a hagymát meg a tonhalat 4 tányérra elosztjuk, és meglocsoljuk a paradicsomos vinaigrette-mártással. Citromkarikákkal díszítjük.

 

Francia Saláták

Franciasaláta

Hozzávalók 6 főre

30 dkg zöldborsó

20 dkg sárgarépakocka

1 közepes, savanykás alma

3 kisméretű ecetes uborka

öntethez :

1 pohár tejföl (3,75 dl)

1,5 evőkanál  majonéz

2 teáskanál  mustár

1 kávéskanál  cukor

1 kávéskanál  só

1 teáskanál  citromlé

Elkészítés:

1.A zöldségeket megfőzzük. (Ha nem mirelitből készítjük, akkor a répát a főzés után kockázzuk fel.)

2.Amikor az alaposan leszűrt borsó és répa kihűlt, belekeverjük a felaprított nyers almát és ecetes uborkát.

3.Elkészítjük az öntetet: a tejfölt a majonézzel és a mustárral, valamint az ízesítőkkel jól elkeverjük.

4.Ráöntjük a zöldségekre és lazán összekeverjük.

5.Jól lehűtve kínáljuk.

 

Tojás Saláták

Zelleres-majonézes tojássaláta

Hozzávalók 4 főre

8 tojás

1 közepes fej zeller

1 csokor újhagyma

2 tojás sárga

2 dl olaj

2 dl tejföl

1 evőkanál  porcukor

1 evőkanál  mustár

1 citrom leve

frissen őrölt bors

fél teáskanál  Cayenne bors

Elkészítés:

1.8 tojást keményre főzünk, felkarikázzuk. 6 karikát a tálaláshoz félreteszünk.

2.A zellert a nagyfokú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, fél órán át pihentetjük.

3.Az újhagymát karikára vágjuk, egy marékkal a zöld részből a tálaláshoz félreteszünk.

4.A tojás sárgából és olajból a szokásos módon majonézt keverünk.

5.Hozzáadjuk a villával összetört szardellát, cukrot, sót, a borsokat, mustárt, citromlevet, tejfölt, jól összekeverjük. (Tartár mártás) Vigyázat: nem sózunk, mert a szardella is sós és a zellert már megsóztuk.

6.A zellerhez adjuk a karikára vágott tojást, az újhagymát.

7.Ráöntjük a tartárt, összekeverjük. Kóstolunk.

8.A tálaló tálat salátalevelekkel borítjuk, ráhalmozzuk a tojás salátát, főtt tojás és paradicsom szeletekkel dekoráljuk, rászórjuk a zöld újhagymaszárat.

 

Répa Saláták

Almás sárgarépa saláta -Főtt tojással

Hozzávalók 4 főre

50 dkg sárgarépa

2 db alma

3 főtt tojás

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál  mustár

1,5 dl olívaolaj

1 citrom leve

édesítőszer vagy méz

bors

oregánó

bazsalikom

Elkészítés:

1.A répát legyaluljuk, az almát felkockázzuk. A hagymát félbe vágjuk és nagyon vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk.

2.Egy tálban összeforgatjuk és elkészítjük az öntetet.

3.A mustárt, olívát, és a citrom levét kikeverjük. Adunk hozzá kevés sót, édesítőt vagy mézet ízlés szerint, illetve fűszerezzük.

4.Ezzel az öntettel nyakon öntjük a salátát és hagyjuk állni két-három órát.

5.Egy fél fej fejes salátát találtam a hűtőben, azzal díszítettem egy salátás tálat, a közepébe halmoztam a salátát.

6.A főtt tojásokat négybe vágjuk, azzal díszítjük a sali tetejét.

 

Rukkola Saláták

Rukkolasaláta tojással

Hozzávalók 2 főre

1/2 doboz rukkola

3 db piros retek

2 közepes paradicsom

1/4 kígyóuborka

2 evőkanál  olívaolaj

2 csipet tengerisó

2-4 tojás

Elkészítés:

1A tojást keményre főzzük 10 perc alatt.

2.A rukkolát megmossuk, és konyaruhán szárazra itatjuk.

3.A retket, a paradicsomot, az uborkát megmossuk, és feszeleteljük.

4.Összekeverjük a rukkolával, sózzuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal.

5.A tetejére rászeljük a tojásokat.

 

Uborka Saláták

Paradicsomos –paprikás - hagymás uborka saláta

Hozzávalók 2 főre

2 nagyobb paradicsom

2 paprika

2 közepes uborka

1 fej lilahagyma

1 teáskanál  20%-os ecet

só, bors

2,5 dl víz

3 teáskanál  cukor

olívaolaj

petrezselyem

Elkészítés:

1.A paradicsomot, paprikát, uborkát és a hagymát vékony szeletekre szeljük.

2.Ezeket rétegezzük, majd minden egyes réteg után gyengéden sózzuk, borsozzuk.

3.Eközben összeállítjuk a levet. Az ecetet a vízzel, cukorral elkeverjük.

4.Kb. 15 perc pihentetés után ráöntjük a salátalevet, majd petrezselyemmel megszórjuk bőven.

5.Finoman összeforgatjuk, majd olívaolajat locsolunk a tetejére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.066 mp