Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Saláták

 

Saláták

 

Vegyes Gyümölcssaláta

Hozzávalók:

2 kis sárga dinnye, 20dkg szilva, 20dkg  őszibarack, 15dkg alma, 1-2 körte, 1 fürt szőlő, 10dkg cukor, 1-2 evőkanál rum.
Elkészítés: A dinnyéket félbevágjuk, kimagozzuk és belsejüket kikaparjuk. A húsukat kockára vágjuk, és összekeverjük a kimagozott, meghámozott darabokra vágott barackkal, és a szintén kimagozott szilvával, a meghámozott almával körtével és a leszemezett nagy szőlőfürttel. A cukrot egy kevés felforraljuk, és ha felolvadt  forrón a gyümölcsökre öntjük, majd meglocsoljuk a rummal. Jól záródó széles szájú üvegbe töltjük, és hűtőszekrénybe tesszük amíg kihűl.

 

 

Tavaszi Zsüliensaláta

Hozzávalók:

10dkg karotta(sárgarépa) 15dkg uborka, 6dkg petrezselyemgyökér, 1 citrom leve, 3-4 evőkanál olaj, ¼ fejes saláta, só.
Elkészítés:

Megtisztítjuk a fiatal sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és alaposan megmossuk. Ha kígyóuborkát kapunk, akkor azt elég megmosni, de nem kell meghámozni. Minden más uborkát előzetesen hámozzunk meg. A zöldségeket vágjuk 6-8cm hosszú 2-3cm vastag hasábokra(zsülienre) Az olajból, átszűrt citromléből, kevés sóval készítsünk öntetet és ezzel keverjük össze a saláta alapanyagait. Jól hűtsük le. Tálaláskor, fejes salátával díszítsük.

 

 

Majonézes Cukorsaláta

Hozzávalók:

1 nagy cukorsaláta, 2 közepes kemény paradicsom, ½ tubus Univer majonéz, 1 citrom leve, só.
Elkészítés:

Gondosan megmossuk a fodros szélű, nagy cukorsaláta leveleit. A vastag szárvégeket kivágjuk és a salátaleveket kétujjnyi széles csíkokra összetépkedjük, majd átszűrt cirtomlével higított és ízesített majonézzel összekeverjük. Egy-két csipet sót is tegyünk a majonézbe. Paradicsommal díszítsük.

 

 

Reszelt Káposztasaláta

Hozzávalók: 80dkg fejes káposzta, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, 1,5 citrom leve, 1 csipet őrölt fehér bors, só, 1 paradicsom, 2 ág kapor.
Elkészítés:

A fejes káposzta szélső leveleit eltávolítjuk. Megmossuk, félbevágjuk és finom reszelővel legyaluljuk, majd sóval cukorral meghintve 1-2 órát tegyük hűtőszekrénybe. Ezután a levét kinyomkodjuk. Az olajat átszűrt citromlével egy csipet fehér borssal összekeverjük és a kinyomkodott káposztára öntjük. Szép káposztalevéllel, paradicsomszeletekkel és kaporágakkal díszítsük.

 

 

Tépősaláta tojásos öntettel

Hozzávalók:

4 nagy marék tépősaláta, 2 kemény tojás, 2 teáskanál mustár, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál citromlé, 1 csipet só.
Elkészítés:

A tépősaláta leveleket átválogatjuk, gondosan megmossuk és konyharuhán leszárítjuk. A keménytojást megtisztítjuk kettévágjuk és kivesszük a sárgáját. A fehérjét kis darabokra összevágjuk. A sárgáját villával összetörjük. Hozzáöntjük az olajat a megszűrt citromlevet és beletesszük a mustárt. Megsózzuk és jól összekeverjük. Tálaláskor tojásfehérje darabokkal díszítsük.

 

 

Paradicsomsaláta vinagret mártással

Hozzávalók:

60dkg paradicsom, 1,5dl olaj, 2-3 evőkanál borecet, 1 fej vöröshagyma, 1 kis ecetes uborka, 1 teáskanál capribogyó, ½ csomó metélőhagyma, ½ csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt fekete vagy fehér bors, 1 csipet cukor, só.
Elkészítés:

A paradicsom szárát eltávolítjuk és a megmosott paradicsomokat egyenletes vastagságúra felszeleteljük. Ízlésesen elrendezzük a tálban, majd leöntjük a vinagert mártással. A vinagert készítésénél apróra összevágjuk a hagymát, az ecetes uborkát a caprit a metélőhagymát és a petrezselyemzöldet. Az egészet olajjal, borecettel összekeverjük, sóval, borssal és egy csipet cukorral ízesítjük.

 

 

Almás Zellersaláta

Hozzávalók:

1 nagy zellergumó, 2 jonatánalma, 6 evőkanál Univer majonéz, 2 evőkanál tejföl, 1 csapott evőkanál  porcukor, 1 citrom leve, só.
Elkészítés:

A meghámozott zellergumót kettévágjuk és uborkareszelőn legyaluljuk. Sóval, porcukorral és átszűrt citromlével azonnal összekeverjük, majd 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt az almák magházát kivágjuk és legyaluljuk. A majonézt a tejfölt és a zeller eresztette citromos cukros levet összekeverjük, majd a zeller és almaszeletekre öntjük.

 

 

Újhagymasaláta

Hozzávalók:

2 csomó újhagyma, 2 evőkanál ecet, (10%-os) 4 evőkanál olaj, só.
Elkészítés:

Gondosan megtisztítjuk az újhagymát, megmossuk és a zöld salátával együtt 2-3mm vastag karikákra felvágjuk. Besózzuk. Az ecetet és olajat összeöntjük, meglocsoljuk vele az összevágott hagymát és az egészet jól összekeverjük. Fatálon saláta levelekkel díszítsük.

 

 

Tejfölös-paprikás uborkasaláta

Hozzávalók:

40dkg uborka, 1 pohár tejföl, 1 késhegynyi piros paprika, 1 késhegynyi őrölt fekete vagy fehér bors, 2 evőkanál olaj, só, 1db paradicsom, 2 újhagyma, 1-2 salátalevél.
Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk és 2-3cm-es kockákra felvágjuk. A tejfölt olajjal, piros paprikával, frissen őrölt borssal, kevés sóval jól kikeverjük és a salátára öntjük. Jól lehűtjük és néhány szelet paradicsommal és karikára vágott újhagymával díszítsük.

 

 

Kevert vegyes saláta1.

Hozzávalók:

4 nagy zöldpaprika, 4 nagy paradicsom, 20dkg kígyóuborka, 1 tubus Univer majonéz, 1 evőkanál, tejföl, só, 1 citrom leve, ¼ csomó petrezselyemzöld.
Elkészítés:

A zöldségeket gondosan megmossuk. A paprikát kicsumázzuk. A paradicsom szárát levágjuk. A paprikát és az uborkát nagy kockákra vágjuk, míg a paradicsomot cikkekre. Besózzuk és összekeverjük. A majonézt tejföllel, átszűrt citromlével hígítjuk, sóval és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Végezetül a salátára öntjük és az egészet jól összekeverjük. Tálaláskor fodros salátával díszítsük.

 

 

Kevert vegyes saláta2.

Hozzávalók:

4 nagy paradicsom, 20dkg uborka, 4 nagy zöldpaprika, 10dkg tehéntúró, 4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, 1 teáskanál piros paprika, só, 3-4 ág kapor.
Elkészítés:

A jól megmosott zöldségeket konyharuhával leitatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk. A paradicsomot cikkekre, míg a meghámozott uborkát vastag negyed karikára vágjuk. Miközben besózzuk és összekeverjük. A túrót áttörjük, tejföllel és olajjal elkeverjük. Sóval piros paprikával fűszerezzük és ráöntjük a salátára. A jól lehűtött salátát tálaláskor  kaporral  díszítsük.

 

 

Tormás sárgarépa- saláta

Hozzávalók:

30dkg sárgarépa, 2 evőkanál ecetes torma, 1 citrom leve, 2 evőkanál olaj, só, 2-3 ág petrezselyemzöld, 1 salátalevél.
Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk és gondosan megmossuk. Egy- két fiatal vékony kis sárgarépát tegyünk félre a díszítéshez, míg a többit reszeljük le. Az ecetes tormát, olajjal átszűrt citromlével, kevés sóval keverjük össze és öntsük rá a sárgarépára. Az egészet jól átkeverjük és hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor salátalevéllel, petrezselyemzölddel, citromkarikával és egy- két kis sárgarépával díszítsük.

 

 

Finom Káposztasaláta

Hozzávalók:

80dkg fejes káposzta, 1 kis fej hagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 csipet cukor, só, ½ csomó friss kapor, 1 piros paprika.
Elkészítés:

A fejes káposzta szélső sérült leveleit eltávolítjuk. Megmossuk, és kettévágjuk. A káposzta torzsát kivágjuk, és nagyon vékonyan felszeleteljük, vagy legyaluljuk. Besózzuk és 5 percig kézzel jól összegyúrjuk, összenyomjuk, hogy a nyers káposzta keménységét megtörjük, majd hűtőszekrénybe tesszük 1 órára. Az olajat a borecetet a káposzta eresztette sós levet összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával. Ízesítjük és a káposztára öntjük. Tálaláskor fejes saláta levéllel, finomra vágott kaporral díszítsük.

 

 

Sajtos vegyes saláta

Hozzávalók:

4 nagy paradicsom, 10dkg uborka, 2 nagy zöldpaprika, 3 evőkanál borecet, só, 4 evőkanál olaj, 5dkg trapista sajt.
Elkészítés:

A zöldségeket alaposan megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát eltávolítjuk, és a szárát levágjuk. Az uborka végeit is levágjuk. A háromféle zöldséget nagy kockára vágjuk, megsózzuk és ecetes- olajos öntettel összekeverjük. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. Tálaláskor salátalevéllel és reszelt sajttal díszítsük.

 

 

Paprikasaláta

Hozzávalók:

50dkg különböző színű zöldpaprika, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet(10%), só, 1 fejes saláta levél, 1 csipet cukor.
Elkészítés:

A különböző színű zöldpaprikákat  megmossuk. A nagyobb paprikákat kicsumázzuk. A csípősek erezetét kivágjuk. Az előkészített paprikát vékony karikára felszeleteljük. Besózzuk és letakarva hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára. Az olajat az ecetet összekeverjük, egy csipet cukorral, és hozzáöntjük a paprika levét is, amelyet a besózás következtében ki engedett. Ezzel az öntettel  jól összekeverjük a szintén jól lehűtött paprikát. Tálaláskor fejes saláta levéllel díszítsük.

 

 

Fejes saláta citromos- olajos öntettel

Hozzávalók:

2 fej saláta, 4 evőkanál olaj, 4 evőkanál citromlé, 1 csapott evőkanál porcukor, 1 csipet só.
Elkészítés:

A fejes salátát alaposan megmossuk. Leveleire szedjük, csak a közepét, a sárgás szívleveleket hagyjuk meg, és kettévágjuk. A nedves leveleket konyharuhába tekerve megszárítjuk. A nagyobb leveleket kisebb darabokra vágjuk. Az olajat összekeverjük a megszűrt citromlével. Sóval és porcukorral ízesítjük, majd a salátára öntjük.

0.091 mp