Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

RetroReceptek

 

Retro receptek

 

 Almás csirkecomb

 Hozzávalók:

 személyenként  1-2 csirkecomb, 4 alma, 1 dl. fehérbor, 5 dkg vaj, só, törött bors, őrölt rozmaring, 1 evőkanál kristálycukor.

  Elkészítés:

 A megmosott csirkecombokat sóval, borssal, rozmaringgal bedörzsölve vajon átsütjük  és tűzálló tálba tesszük. Letakarjuk vékonyra szeletelt almákkal. A visszamaradt pecsenyelevet a borral felforraljuk és leöntjük vele a csirkecombokat. Tetejére egy evőkanál kristálycukrot hintünk és forró sütőben 40 percig sütjük.

 Burgonyapürével tálaljuk.

 

 

 Fóliában sült májkrémes csirkemell

 Hozzávalók:

 2 nagyobb csirkemell, 1 doboz szárnyas májkonzerv, 1 tojás, törött    bors, só, 1 evőkanál zsemlemorzsa, vaj (zsír).

 Elkészítés:

 A csirke mellehúsát a csontról lefejtjük (vagy filét vásárolunk), húskalapáccsal ellapítjuk és két-két szelet közzé a következő tölteléket tesszük: a szárnyas májkonzervet elkeverjük a tojással, egy kevés törött borssal és a zsemlemorzsával. A mellet vajjal, vagy zsírral megkent fóliába csomagoljuk, és a sütőben 15-20 percig sütjük.

  Majonézes zöldborsót adjunk hozzá.

 

 

 

 Töltött hústekercs

 Hozzávalók:

 4 szelet sertéscomb, 5 dkg  zsír,  1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg.  párizsi (olasz szalámi), 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál tejföl, 2 tojás, só, késhegynyi törött bors, 1 csapott evőkanál pirospaprika.

 Elkészítés:

 Összegyúrjuk az apróra vagdalt keményre főtt tojásokat, a felvágottat, petrezselyemzöldet egy kiskanálnyi reszelt vöröshagymával, a tejföllel, sóval meg törött borssal és a négy, alaposan kivert hússzeletre osztjuk. Összegöngyöljük, hústűvel megtűzzük, nehogy szétnyíljanak. A zsíron világosra pirítjuk a maradék, apróra vagdalt vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, megforgatjuk benne a hústekercseket. Megsózzuk és egy kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk, időnként a levében megforgatjuk a pecsenyét. Olyan rövid lével készítjük, akár a pörköltet.

 Burgonyapürével és savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

  Hamis vagdalt kelbimbó krémmártással

  Hozzávalók:

 5-6 nagyobb szem burgonya, 20 dkg. párizsi, 1 tojás, e evőkanál liszt, só olaj a sütéshez.

Elkészítés:

 A burgonyát héjában megfőzzük, a párizsit (más felvágott is lehet) megdaráljuk és az összetört burgonya közzé keverjük. Beleütünk 1 tojást, kevés sót adunk hozzá és annyi lisztet, hogy összekösse a masszát. Kanállal ovális szeleteket formálunk, belőle, lisztben megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.

 

 

 

  Káposztás tekercs

  Hozzávalók:

1 fej laza fejes káposzta, 40 dkg sertéshús, 1 tojás, kevés törött bors, fokhagyma, só, vöröshagyma, pirospaprika, olaj

  Elkészítés:

A darált húst elkészítjük a szokásos módon fasírtnak. A fejes káposzta leveleit szétszedjük, középen (ha szükséges) a vastag eret kettévágjuk és leforrázzuk. Pár percig letakarva hagyjuk, azután megtöröljük és a leveleket megtöltjük a hússal, mintha töltött káposztát készítenénk. Közben  hagymával paprikával a szokott módon pörköltszaftot készítünk és ebbe helyezzük szépen egymás mellé a már elkészített töltelékeket. Kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára pároljuk.

 

 

 

  Csirke burokban

  Hozzávalók:

1 csirke, 1 fej kelkáposzta, 6 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, törött bors, majoránna, só, 5 dkg zsír.

Elkészítés:

A kelkáposztát megmossuk, leforrázzuk és egy kevés sós vízben puhára főzzük. Szűrőkanálban lecsurgatjuk, és néhány szép külső levelét félretesszük, a többit megdaráljuk, vagy apróra vágjuk. Hozzákeverünk egy egész tojást, 6 dkg zsemlemorzsát és sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a megtisztított csirkét, a vékony szeletekre vágott szalonnával burkoljuk és az egészet beburkoljuk a félretett kellevelekbe. Cérnával átkötözzük, lábosba tesszük, leöntjük a felolvasztott zsírral 1-2 dl. vízzel és fedő alatt puhára pároljuk. Szükség szerint önthetünk még egy kevés vizet alá.

 Ha a hús megpuhult zsírjára sütjük, vagy sütőbe téve átpirítjuk. 10-15 percnyi pihentetés után - mialatt a töltelék kissé megdermed - eltávolítjuk a cérnát és felszeleteljük a csirkét. Minden darabra tegyünk tölteléket , sült szalonnát  és egy darabka burkolólevelet.

 Burgonyapürét, vagy pirított burgonyát adjunk hozzá.

 

 

 

  Székely almás hús

  Hozzávalók:

 1 kg sertés rövidkaraj, 4 dkg vaj (1 evőkanál olaj), 4 alma, 1 kiskanál liszt, só, tárkony.

  Elkészítés:

A kicsontozott húst megforgatjuk, előpirítjuk a megforrósított zsiradékon, sóval meg apróra vágott tárkonnyal ízesítjük és kevés vízzel jó puhára pároljuk. Ekkor köré rakjuk a meghámozott, cikkekre vágott almát, s lefedve még 5-10 percig pároljuk. A húst kiemeljük, a visszamaradt levét kevés vízzel  simára kevert liszttel behabarjuk, az almával együtt 1-2 percig pároljuk, végül a húsra öntjük.

 Sós vízben főtt burgonyával, vagy párolt rizzsel körítjük.

 

 

 

  Alföldi öreglebbencs

  Hozzávalók:

40 dkg szárított lebbencstészta, 3 evőkanál olaj (zsír), egy kis fej vöröshagyma, 40 dkg. burgonya , pirospaprika.

  Elkészítés:

A zsiradékot megforrósítjuk és az apró darabokra tördelt lebbencstésztát zsemleszínűre pirítjuk benne. ( A lebbencs egyszerű gyúrt tészta vékonyra kinyújtva, megszárítva és összetörve, én mindig házilag készítem :) ). Közben hozzáadjuk a reszelt hagymát, paprikával megszórjuk és kétszer annyi vízzel felengedjük. Beletesszük a karikára vágott nyers burgonyát, megsózzuk és lefedve takarékon csendesen főzzük, majd a tűzről levéve duzzadni hagyjuk, amíg a levét teljesen felszívja. Nem keverjük, hanem az edényt rázogatjuk és végül gyengén lesütjük, hogy a tészta szikkadt legyen.

 Savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

  Tonhal pikáns mártásban

  Hozzávalók:

50 dkg. tonhal 2 dl. vörösbor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg. reszelt füstölt sajt, citromlé, só, mustár.

  Elkészítés:

 A felengedett tonhalat szeletekre szedjük, citromlevet öntünk rá, enyhén megsózzuk, ezután kikenünk egy tűzálló edényt vajjal, majd beletesszük az előkészített halakat. A hagymát apróra vágjuk és rászórjuk a halakra. Ismét megöntözzük kevés citromlével és ráöntjük a bort. Betakarjuk az edényt fóliával és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát, leöntjük óvatosan a levét és még 5 percig sütjük.

 Közben a tojássárgáját összekeverjük egy kis mustárral és óvatosan hozzáadjuk a hal levét, sózzuk. Az elkészült mártással végül leöntjük a halat, megszórjuk reszelt sajttal, s még 1-2 percig a sütőben hagyjuk.

 Párolt rizzsel, vagy vajas burgonyával tálaljuk.

 

 

 

  Pástétomos gomba rántva

  Hozzávalók:

 személyenként 2-2 nagyobb fej gomba, 15 dkg. májkrém (kenőmájas), 20 dkg. majonéz, liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez.

  Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, utána besózzuk. Pár percig pihentetjük, majd két-két gombát összeragasszuk egy kis golyónyi májkrémmel, bepanírozzuk és forró olajban szép pirosra sütjük.

 Mellé sült burgonyát és majonézt tálalunk.

 

  Sertésragu római tálban

  Hozzávalók:

60 dkg. sertéslapocka, 30 dkg. sárgarépa, 20 dkg. petrezselyemgyökér, 15 dkg. vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 karalábé, 1 evőkanál zsír, 2 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors.

  Elkészítés:

A húst apró kockákra vágva, kevés zsíron átfuttatjuk, majd hozzákeverjük a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát és a kockára vágott karalábét. Sóval, borssal, vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Előzőleg vízben áztatott római tálba tesszük, közepesen meleg sütőben 50 percig sütjük.

 Párolt rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

  Zöldborsós csülök

  Hozzávalók:

 1 sertéscsülök, 2 szál sárgarépa, 1 üveg konzerv zöldborsó (vagy 1 kiló friss, vagy 1 kiló mirelit zöldborsó), 1 csomó petrezselyemzöld, só, törött bors.

  Elkészítés:

A besózott csülköt kuktában, vagy lábasban kevés vízzel puhára pároljuk. Tűzálló tálra fektetjük a levét, hozzáadjuk a vékony karikára vágott répát és a sütőben szép pirosra sütjük. Tálalás előtt a levével elkeverjük a zöldborsót (a frisset és a mirelitet előbb előpároljuk) és ezzel átmelegítjük. Végül meghintjük apróra vágott petrezselyem zölddel.

 Párolt rizzsel körítjük.

 

 

 

Vadas marhasült zsemlegombóccal

  Hozzávalók:

 1 kg. marhahús (Stefánia (a lapocka része), felsál), 1 csomó leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg. füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 5 dkg. cukor, 2 dl. tejföl, 5 dl. vörösbor, só, néhány szem fekete bors, mustár, babérlevél, késhegynyi kakukkfű.

  Elkészítés:

A megtisztított zöldséget karikára vágjuk és néhány csepp ecettel, a vörösborral leöntve, borssal, sóval, babérlevéllel meg a kakukkfűvel néhány percig forraljuk. Kihűtjük, majd a szalonnával megtűzdelt húsra öntjük, és hűtőszekrényben néhány órát érleljük (akár 24-48 órát is :) ). Ezután a pácléből kivett húst az olajon átsütjük, mellérakjuk a leszűrt zöldséget, kevés páclével felöntjük és fedő alatt pároljuk. Elfőtt levét mindig a páclével pótoljuk. Ha a hús puha, kivesszük, felszeleteljük. A visszamaradt zöldséget szitán áttörjük, vagy bot mixerrel pépesítjük. A cukrot megpirítjuk, felengedjük a páclével, felforraljuk, amíg a karamell el nem olvad. Ekkor az áttört zöldséghez öntjük, majd a tejfölbe kevert liszttel behabarjuk. Mustárral, csipet cukorral ízesítjük, a páclével sűrű mártássá hígítjuk. A hússzeleteket beletéve néhány percig forraljuk.

 

 

 

  Egyszerű zsemlegombóc

  Hozzávalók:

 30 dkg. liszt, 1 tojás, 2 zsemle, szódavíz, só.

  Elkészítés:

A lisztet a tojással, sóval és annyi szódavízzel elkeverjük, hogy kissé sűrűbb galuskatésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, beletesszük a kockára vágott zsemlét és jól elkeverjük benne. Kissé állni hagyjuk, majd vízbe mártott evőkanállal forrásban lévő sós vízbe gombócokat szaggatunk és kifőzzük.

 

 

 

  Tésztában sült kolbász

  Hozzávalók:

 40 dkg. lángolt kolbász, 45 dkg. liszt, 2,5 dkg. élesztő, 2 dl.tej, 15 dkg. vaj, 3 tojás, só, cukor.

  Elkészítés:

 Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, csipetnyi cukrot szórunk bele és szalvétával letakarva meleg helyen felfuttatjuk, összegyúrjuk a liszttel, a tojásokkal, a puha vajjal és kevés sóval alaposan kidolgozzuk, majd letakarva meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk és 3 cm. széles csíkokat vágunk belőle. A tésztacsíkokba egy-egy darab kolbászt csavarunk. Tepsibe rakjuk, tetejét felvert tojással megkenjük, közepes hőfokon 10-20 perc alatt megsütjük.

 Savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

  Francia burgonya

  Hozzávalók:

1 kg. burgonya, 2 dl. tejföl, 1 tojássárgája, só, kevés reszelt szerecsendió, 4 dkg. vaj, 4 egész tojás, 20 dkg. sonka, vagy kolbász.

  Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és karikákra vágva kivajazott tűzálló tálba terítjük. Közé karikákra vágott kemény tojást, főtt sonkadarabokat, vagy kolbászkarikákat teszünk. A tojássárgáját simára keverjük a tejföllel és  reszelünk bele kevés szerecsendiót. A burgonyát megsózzuk, leöntjük a tejföllel és a sütőben addig sütjük, amíg a mártást magába nem szívta és a teteje szép aranyszínűre nem pirult.

 Savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

  Zöldbabos rakott pörkölt tarhonyával

  Hozzávalók:

 1 adag sertéspörkölt (40-50 dkg) lehet maradék is, 1 üveg konzerv zöldbab, 25 dkg. tarhonya, 2 evőkanál olaj, só, 2 dl. tejföl.

  Elkészítés:

2 evőkanál olajon rózsaszínűre pirítjuk a tarhonyát, felöntjük fél liter vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. A zöldbabkonzervet leszűrjük és elkeverjük a pörkölttel. A fele mennyiségű tarhonyát tűzálló tálba tesszük, rá a zöldbabos pörköltet és beborítjuk a tarhonya másik felével. 10-15 percre előmelegített sütőbe tesszük.

 

 

 

  Gulyásleves

  Hozzávalók:

30 dkg. marha-, vagy sertéshús (esetleg vegyesen), 15 dkg. leveszöldség, 50 dkg. burgonya, vöröshagyma, só, pirospaprika, köménymag, körömnyi babérlevél, 2 evőkanál olaj (zsír).

  Elkészítés:

 Pörköltnek való húst veszünk, legjobb hozzá a pacsni (vesepecsenye széle); 2 em.-es kockákra vágjuk. Az apró kockára vágott hagymát a zsiradékban fedő alatt megpirítjuk, beletesszük a pirospaprikát és hozzáadjuk a húst. Megsózzuk és vízzel felengedjük. Ha a hús puhulni kezd, megtisztítva és kettéhasítva tesszük bele a leveszöldséget, amikor a hús majdnem készen van, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és azzal lassú tűzön készre főzzük. Paprika és paradicsomkrémmel, köménymaggal meg babérlevéllel ízesítjük.

 

 

 

  Almagombóc

  Hozzávalók:

1 kg. alma, 8 dkg. vaj (margarin), 2 tojás, 20 dkg. búzadara, 2 dl. tej, 5 dkg. cukor, só, zsemlemorzsa, fahéjas porcukor.

Elkészítés:

 Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágva apróra vágjuk. Összekeverjük a vajjal (margarinnal), darával, tejjel, cukorral, tojásokkal, kevés sóval és annyi zsemlemorzsával, hogy gombócokat formázhassunk belőle. Fél órát állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon. A gombócokat forrásban lévő vízbe tesszük és a felszínre bukkanásuk után még 4-5 percig főzzük. A tálalótálat vékonyan megolajozzuk, morzsával meghintjük, hogy a gombócok ne ragadjanak le. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

  Hússal töltött káposztafej

  Hozzávalók:

 1-1,5 kg-os édes káposzta, 20 dkg. darált sertéshús, 5 dkg. füstölt szalonna, 1/2 fej vöröshagyma, 1 tojás, 4 dkg. rizs, só, pirospaprika, törött bors.

  Elkészítés:

 A nyers káposztafej torzsáját kivágjuk (meglékeljük :) ), sőt nagyobb üreggé mélyítjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágva kiolvasztjuk. Fele zsírján megfonnyasztjuk a kivájt káposztamorzsalékot és a darált húst, fél fej reszelt hagymával. A szalonnazsiradék másik felén megfuttatjuk a megmosott rizst, majd ezt kevés vízzel felöntve, megsózva, félpuhára pároljuk, összedolgozzuk a káposztás hússal, tojással, adunk hozzá pirospaprikát, mokkáskanálnyi törött borsot és a húsos masszával megtöltjük a nyers káposzta üregét. A megtöltött káposztát tüllkendőbe, vagy konyharuhába kötve annyi forró sós vízben főzzük 35-40 percig, amennyi ellepi.

 Párolt rizzsel tálaljuk.

 

 

 

  Körített flekken paprikamártással

  Hozzávalók:

 60 dkg. sertéstarja, 1 evőkanál liszt, só, olaj (zsír) a kisütéshez; a körítéshez: 60 dkg. burgonya, savanyúságok; a mártáshoz: 2 dl. vörösbor, só, pirospaprika.

  Elkészítés:

 A sertéstarját négy szeletre vágjuk, egy kissé kiverjük, megsózzuk, lisztbe forgatjuk és forró olajban, vagy zsírban nagy lángon hirtelen pirosra sütjük.

 Egy tál peremét körberakjuk savanyúsággal: apró kis ecetes uborkákkal, félbevágott ecetes paprikával, céklasalátával, jól kinyomott savanyú káposztával, esetleg ecetbe eltett zöld paradicsommal. A tál közepére felhalmozzuk a sült burgonyát és a tetejére rakjuk a hússzeleteket.

 A paprikamártáshoz: a borba annyi édes pirospaprikát keverünk, hogy paradicsompüré  sűrűségű legyen. Gyengén megsózzuk. Más rostonsültekhez is kitűnő. Külön edényben tálaljuk.

 

 

 

  Rakott tarhonya

  Hozzávalók:

50 dkg. tarhonya, 5 dkg. zsír, 4 tojás, 1 evőkanál liszt, 2 dl. tejföl, késhegynyi pirospaprika, só.

  Elkészítés:

A tarhonyát 3 dkg. zsírban rózsaszínűre pirítjuk, felöntjük 8 dl. vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. A négy keményre főtt tojást megtisztítjuk, karikára vágjuk. A maradék zsírt felolvasztjuk, keverünk bele egy késhegynyi pirospaprikát, föleresztjük 1 dl. vízzel és beleöntjük a liszttel elkevert tejfölt. Ízlés szerint megsózzuk és jól felforraljuk. Tűzálló tálba soronként lerakjuk a tarhonyát és a tojáskarikákat, és minden sort meglocsolunk a paprikás lével. A legfelső réteg tarhonya legyen. Forró sütőben átsütjük.

 Céklasalátát vagy más savanyúságot adunk hozzá.

 

 

 

  Lencse csőben sütve

  Hozzávalók:

50 dkg. lencse, 30 dkg. darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, Piros Arany, 10 dkg. füstölt szalonna, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 15 dkg. óvári sajt, 2 dl. tejföl.

  Elkészítés:

 A lencsét sós vízben puhára főzzük. Kiolvasztjuk a kockára  vágott szalonnát, a zsírjában halványra pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a darált húst és puhára pároljuk. Összekeverjük a leszűrt lencsével, kivajazott tűzálló tálba tesszük és leöntjük a reszelt sajt, a tejföl, a tojás és a liszt keverékével. Forró sütőben 15 percig sütjük.

 

 

 

  Pizza magyarosan

  Hozzávalók:

  A tésztához:

20 dkg. tehéntúró, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, 40 dkg. liszt, 1 csomag sütőpor; a töltelékhez: 1 pár gyulai (egyéb füstölt kolbász), 30 dkg. ementáli sajt, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg. marinál paprika; a mártáshoz: 1 dl. olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 1/2 tubus Piros Arany, babérlevél, 1 kávéskanál cukor, mokkáskanálnyi törött bors, só.

  Elkészítés:

A tésztához szükséges anyagokat összegyúrjuk, fél cm. vastagra kinyújtjuk és lapos szélű serpenyőt, vagy kerek tepsit kibélelünk vele. Közepében egyenletesen elosztjuk a karikára vágott kolbászt, a reszelt sajtot, a szeletelt vöröshagymát és a marinált paprikát. Közepesen meleg sütőben 20 perc alatt megsütjük. Tortaként szeletekre vágva tálaljuk. Sütés közben elkészítjük a mártást: az olajban finomra vágott hagymát üvegesre párolunk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a Piros Aranyat egy dl. vízzel kiforraljuk, fél babérlevéllel, a cukorral, borssal, sóval ízesítjük.

 A pizzával együtt melegen tálaljuk.

 

 

 

  Borleves

  Hozzávalók:

5 dl. fehérbor, 5 dkg. cukor, 1 tojás, 1 kiskanál liszt, szegfűszeg, citrom.

  Elkészítés:

 A tojást a liszttel jól elkeverjük, felhígítjuk 3 dl. vízzel, hozzáöntjük a szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített, felforralt bort, a cukrot, és habverővel keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Csészékbe szűrve melegen tálaljuk.

 

 

 

  Káposztás sztrapacska

  Hozzávalók:

 1 kisebb fej édes káposzta, 5-6 nagyobb szem burgonya, 3 evőkanál olaj (zsír), 10 dkg. liszt, só, törött bors, 10 dkg. juhtúró.

  Elkészítés:

 A káposztát megtisztítjuk, megreszeljük és az olajon, vagy zsíron puhára pároljuk. Közben a burgonyákat meghámozzuk, megreszeljük és a liszttel, a sóval galuskakeménységű tésztát állítunk össze. A galuskát forró sós vízbe szaggatjuk és kifőzzük. A tésztát végül a káposztára szedjük, hozzátesszük a juhtúrót és a lábos rázásával összekeverjük. Borssal ízesítjük.

 

 

 

 Szójás húspogácsa

 Hozzávalók:

2 mokkás pohár szójakocka, ételízesítő, 20 dkg. sertéshús (vagy 1 doboz vagdalthúskonzerv), 1 tojás, só, bors, pirospaprika, hagyma, fokhagyma, zsemlemorzsa, olaj a kisütéshez.

  Elkészítés:

A szójakockát 1-2 órára beáztatjuk, az ételízesítős  langyos vízbe, majd kinyomkodjuk. A húst (húskonzervet) ledaráljuk a szójakockákkal együtt. Sóval, borssal, pirospaprikával, finomra vágott hagymával és fokhagymával tetszés szerint ízesítjük, végül hozzáadunk egy egész felvert tojást és jól összedolgozzuk. Kis pogácsákat formálunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.

 

 

  Fojtott csirke

  Hozzávalók:

1 csirke (80-90 dkg.), 50 dkg. burgonya, 10 dkg. vöröshagyma, 15 dkg. sárgarépa, 15 dkg. petrezselyemgyökér, 5 dkg. zellergumó, 2 teáskanál só, 1 mokkáskanál bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 4 tojássárgája, kevés szerecsendió, 5 dkg. vaj.

  Elkészítés:

A csirkét a zöldségekkel sós vízben puhára főzzük. A burgonyát megtisztítjuk, megfőzzük. A csirkét feldaraboljuk, vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk. Az egészet bevonjuk az áttört, tojássárgájával kikevert sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel, szerecsendióval ízesített burgonyapéppel. Tetejére vajdarabkákat szórunk és forró sütőben pirosra sütjük.

 Savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

  Milánói sertésborda

 Hozzávalók:

 8 szelet rövidkaraj, tej, 2 gerezd fokhagyma, só; a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, bőven olaj a sütéshez, a körethez 20 dkg. makaróni, 2 evőkan olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 15 dkg. gomba, 1 kisdoboz paradicsompüré, 10 dkg. füstölt tarja, 10 dkg. reszelt sajt, só, törött bors, késhegynyi babérlevélpor, rozmaring.

  Elkészítés:

 A hússzeleteket vékonyra kiverjük, és néhány órára sóval, tört fokhagymával ízesített tejbe áztatjuk. Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, majd belerakjuk a kis kockákra vagy vékony laskára vágott füstölt húst, és 1-2 percig sütjük. Ekkor beletesszük a megtisztított, felszeletelt gombát, paradicsompürét és még kétszer annyi vizet, mint amennyi a püré volt. Sóval, borssal, rozmaringgal ízesítve kb. 10 percig főzzük. Közben a makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a paradicsommártással. A húsról a nedvességet leitatjuk, a szokott módon lisztben, tojásban, morzsában megforgatjuk és kisütjük. A makaróni tetejére fektetjük és az egészet reszelt sajttal beborítjuk.

 

 

 

  Szerb savanyú káposzta

  Hozzávalók:

25 dkg. sertéshús, 25 dkg. marhahús, 1 fej savanyú káposzta, 1 kg. füstölt oldalas, 25 dkg. füstölt szalonna, olaj, liszt, törött bors, pirospaprika, só.

  Elkészítés:

A káposztát nagyobb, a húsokat és a szalonnát apróbb kockára vágjuk. Egy kizsírozott fazékban rétegenként egymásra tesszük, és kb. 1 liter vizet öntünk rá. Tetszés szerint sóval és borssal ízesítjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a húsok megpuhulnak. Utána berántjuk.

 

 

 

 Hecc curry mártásban

  Hozzávalók:

 80 dkg. hecc, 1 teáskanál curry por, 10 dkg. vöröshagyma, 2 dl. tejszín, 5 dkg. vaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 citrom, 1 dl. fehérbor.

  Elkészítés:

A halat sózzuk, kivajazott edénybe tesszük a szeletelt vöröshagymával együtt. Ráöntünk egy dl. fehérbort és annyi vizet, hogy ellepje. Lassú forralással puhára főzzük. A halat szűrőkanállal kiszedjük. A főzőlét leszűrjük, hozzáadjuk a curry port, felöntjük a tejszínnel és felforraljuk. 4 dkg vajat a liszttel összegyúrjuk, kis darabokat csipegetve a currys alap léhez adjuk és állandó kevergetéssel mártássá forraljuk. A halra öntve forrón tálaljuk. Párolt rizst vagy spagettit adunk hozzá.

 

 

 

  Normann csirkemáj

  Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg alma, 1/2 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál liszt, só, törött bors, késhegynyi majoránna.

  Elkészítés:

Ha mélyhűtött májat vettünk szívvel, hagyjuk felolvadni és a szíveket fejtsük le róla. Ha friss májat veszünk szívvel ugyan így járjunk el, persze itt nem kell az olvadási időt várni :). A lefejtett szívet tegyük félre, azt majd másra használhatjuk fel. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, és miután ropogósra kisütöttük, a porcokat kiszedjük. A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a karikára vágott hagymát, majd a megtisztított, cikkekre vágott almát is beletéve néhány percig pároljuk. A hagymás almát a serpenyő szélére húzzuk, a közepére a lisztben megforgatott májakat rakjuk, sóval, majoránnával ízesítjük, és erős lángon megsütjük. Végül a májat összekeverjük a hagymás almával, ráöntjük a bort és 1-2 perces forralás után megsózva tálaljuk.

Petrezselymes burgonya illik hozzá.

 

 

 

   Zöldborsóval töltött burgonya

  Hozzávalók:

 1 kg. burgonya, 50 dkg. konzerv zöldborsó, 5 dkg. sonka, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg. vaj, 1 csomó petrezselyemzöld, só, cukor, törött bors.

  Elkészítés:

A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, meghámozzuk és közepét kivájjuk. A zöldborsót lecsurgatva (levét félretesszük) elkeverjük két evőkanál reszelt sajttal, az apróra vágott sonkával, egy kanálra vajjal, vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, borsozzuk és egy pici cukorral ízesítjük.

A kivájt burgonyákat ezzel a töltelékkel töltjük meg, vajjal kikent tűzállótálba rakjuk, közé rakjuk a kivájt burgonyaforgácsokat, meglocsoljuk egy kevés borsólével hígított tejjel, megsózzuk, vajdarabkákat morzsolunk rá és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje egy kissé meg nem pirul. Reszelt sajttal bőven meghintve tálaljuk.

 

 

 

  Geszti sertésborda

  Hozzávalók:

 1 kg. sertéskaraj, 15 dkg. kötözött sonka, 6 tojás, 20 dkg. gomba, vöröshagyma, 15 dkg. füstölt szalonna, 3 dl. tej, 4 dl. tejföl, só, törött bors, 20 dkg. zsír, 1 kiló burgonya.

 Elkészítés:

 A sertés bordát felszúrjuk, a kötözött sonkából és gombából, valamint a tojásból tölteléket készítünk, sóval, törött borssal összekeverjük, ezt betöltjük a sertésbordába, majd kevés zsíron elősütjük. A burgonyát héjában megfőzzük, karikára vágjuk. Tűzálló tálban a karikára vágott burgonya közzé helyezzük az elősütött húst. Azután tejföllel, olvasztott zsírral meglocsoljuk, majd sütőben készre sütjük. Tálaláskor tetejére szalonna kakastaréjt helyezünk, kevés tejföllel meglocsoljuk.

Savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

  Töltött tojás sóskamártásban

  Hozzávalók:

1 csomag mirelit sóska, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl. tej, vagy húslé, 2 dl. tejföl, 4 tojás, 1 evőkanál mustár, 2 dkg vaj, 1 csomó petrezselyem,1 kávéskanál zsemlemorzsa, só, cukor

  Elkészítés:

A mártáshoz a zsírban megpároljuk a felengedett sóskát. Többször megkeverjük. Ha zsírjára sült, meghintjük liszttel, föleresztjük tejjel vagy húslével, majd tejföllel. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. A kész sűrű mártást egy tűzálló tálba tesszük. A keményre főtt tojásokat félbevágjuk, sárgájukat kiszedjük, elkeverjük a mustárral, egy kanál zsemlemorzsával, vajjal, vágott zöldpetrezselyemmel és ízlés szerint megsózzuk. A fél tojásfehérjéket megtöltjük ezzel a töltelékkel. Ha marad a töltelékből kis gombócokat formálunk belőle, morzsában meghempergetjük és a töltött tojásokkal együtt a mártásba helyezzük. Előmelegített sütőben jól felforrósítjuk.

Sült burgonyát adunk hozzá.

 

 

 

  Darált marhaszelet

  Hozzávalók:

40 dkg. marhafelsál,1 dl. tej, só, olaj (zsír) a kisütéshez.

  Elkészítés:

 Leghelyesebb, ha 1 kg felsál veszünk és abból vágunk ki 40 dkg. teljesen sovány húst. A többit tegyük félre a holnapi pörköltnek :).

A teljesen letisztított és megmosott húst leszárítjuk, megsózzuk, és háromszor megdaráljuk. A darált húst egy mélyebb tálba tesszük és a tejet apránként adagolva, kézzel beledolgozzuk. Egy kevés zsírt, vagy olajat serpenyőben megforrósítunk és a húsból zsíros kézzel formálva a forró zsiradékban mindkét oldalukat kisütjük. Még jobb, ha fóliában sütjük meg.

Adhatunk hozzá burgonyapürét, vagy párolt vegyes zöldséget.

 

 

 

  Keleti bab

  Hozzávalók:

35 dkg. marha-, vagy sertéshús, 15 dkg. vöröshagyma, 1 kg. mélyhűtött, vagy konzerv zöldbab, 1,5 dl. olaj,, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl. tejföl, só, petrezselyem édes pirospaprika.

  Elkészítés:

 A húsból a szokásos módon pörköltet készítünk. Amikor a hús félig megpuhult, rátesszük a zöldbabot, a finomra vágott fokhagymát és annyi vizet öntünk rá, hogy bőségesen ellepje. Miután a hús és a bab puhára főtt, meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, és ráöntjük a tejfölt.

 

 

 

 Nyúlragu

  Hozzávalók:

2 nyúlcomb, 2 nyúllapocka, 6 dkg. zsír, 2 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 babérlevél, néhány szál kakukkfű (nagy csipet száraz), 1 csomó petrezselyem, 20 dkg. gomba, 2 dl. fehérbor, só, bors.

  Elkészítés:

A nyúlcombokat és lapockát darabokra vágjuk. Forró zsíron szép pirosra pirítjuk, megszórjuk a liszttel, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, föleresztjük a borral és ugyanannyi vízzel. Ha felforrt, kis tüllzacskóban (vagy teatojásba) tegyük a babérlevelet, a zöldpetrezselymet, a kakukkfüvet és főzzük együtt a hússal. Amikor a hús majdnem kész tegyük hozzá a megtisztított és negyedekre vágott gombát és fedő alatt pároljuk készre. Tálaláskor eltávolítjuk a fűszerfüves zacskót (teatojást).

 Vajas rizst, vagy spagettit adunk hozzá.

 

 

  Túrógaluska-leves

  Hozzávalók:

 30 dkg. tehéntúró, 3 evőkanál búzadara, 3 tojás, 1,5 dl. tejföl, 2 dkg. zsír (olaj), 2 evőkanál liszt, só (vagy leves ízesítő por), csapott evőkanálnyi pirospaprika.

  Elkészítés:

Áttörjük a túrót és összedolgozzuk a tojásokkal, egy csipet sóval és a búzadarával. Néhány óráig pihentetjük. A zsiradékból a liszttel világos rántást készítünk, meghintjük a pirospaprikával, felengedjük másfél liter vízzel és sóval, vagy a levesízesítő porral sózzuk. Ha felforrt, a levesbe mártogatott evőkanállal vékony, hosszú galuskákat szaggatunk a túrós tésztamasszából a levesbe és kb. 15 percig lassú tűzön forraljuk. Ha a galuskák átfőttek a levesben, megtejfölözve tálaljuk.

 

 

  Almás lepény

  Hozzávalók:

  A tésztához:

30 dkg. finomliszt, 20 dkg. margarin, 10 dkg. cukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só. A töltelékhez: 1,5 kg. alma, 3 dkg vaj, 10 dkg. cukor, 3 tojásfehérje, 15 dkg. aszalt szilva, 2 evőkanál zsemlemorzsa. A főzéshez: édes tea.

  Elkészítés:

A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk és néhány órára a hűtőszekrénybe rakjuk. Majd a felét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Az almát megtisztítjuk felszeleteljük és a vajon a cukorral jó puhára és szárazra pároljuk. Az alaposan megmosott, édes teában megfőzött és kimagozott aszalt szilvát is hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket keverjük bele óvatosan, nehogy összetörjön. A  tésztalapot a zsemlemorzsával megszórjuk, a tölteléket rásimítjuk és a tészta másik felét (amelyet eddig a hűtőben tartottunk, hogy jó kemény legyen) ráreszeljük. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép barna nem lesz.

 

 

  Hurkás kelkáposzta

  Hozzávalók:

40 dkg. véres hurka, 50 dkg. savanyú káposzta, 50 dkg. kelkáposzta, 10 dkg. árpagyöngy (gersli), 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl. tejföl, 1 kiskanál őrölt köménymag, só, pirospaprika, 2 evőkanál olaj.

  Elkészítés:

Az átöblített savanyú káposztát a gerslivel, az apróra vágott kel szívével, a megreszelt hagymával egy kanál zsiradékon fedő alatt gyengén megsózva puhára pároljuk. A kel nagyobb leveleit sós vízzel leforrázzuk, majd lefedve állni hagyjuk, hogy a gőzben kicsit megpuhuljon. A másik evőkanálnyi zsiradékon megsütjük a bőrétől megfosztott hurkát. A tűzálló tál aljára terítjük az őrölt köménnyel megszórt káposzta felét, befedjük hurkamorzsalékkal, megtetézzük a káposzta másik felével, betakarjuk a kellevelekkel. Leöntjük tejföllel és langyos sütőbe tesszük. Közepes lángon kb. 45 percig sütjük.

 

 

  Almás töltött karaj

  Hozzávalók:

80 dkg. kicsontozott rövidkaraj, 7 szelet sajt, 1 alma, 5 dkg. vaj, 2 dl. tejföl, 5 dkg. parmezán sajt, grillfűszer, fokhagyma só (vagy fokhagyma por és só), gyömbérpor.

  Elkészítés:

A sovány karajt úgy vágjuk be, hogy majd nyolc szelet legyen belőle, de egyenlőre a hús egyben maradjon. Az almát megtisztítjuk és hét szeletbe vágjuk. A karaj minden vágatába 1-1 alma- és sajtszeletet dugunk és a húst kívülről grillfűszerrel, fokhagyma sóval, meg gyömbérrel dörzsöljük be. A vajjal egy akkora alufólia darabot kenünk ki, hogy a karajt becsomagolhassuk, majd egy zománcos tepsire fektetve, a forró sütőbe toljuk és megsütjük. Végül a húst tűzálló  tálra fektetjük, a fóliában levő levét a tejföllel meg reszelt sajttal simára keverjük és a pecsenyére öntjük. A sütőbe visszatolva addig sütjük, amíg meg nem pirul. Burgonyapürével tálaljuk.

 

 

    Rakott makaróni

  Hozzávalók:

 25 dkg. makaróni, 40 dkg. darált sertéshús, 2 zsemle, 1 fej vöröshagyma, bors, szerecsendió, só, petrezselyem, 1 evőkanál olaj, ketchup, 10 dkg. reszelt sajt.

  Elkészítés:

A makarónit anélkül, hogy széttördelnénk, sós vízben kifőzzük. Az olajban sárgára fonnyasztjuk a finomra vágott hagymát és összekeverjük a darált hússal és a vízbe áztatott, jól kinyomkodott zsemlékkel. Hozzáadjuk a két egész tojást, fűszerezzük. Egy vajjal kikent tűzálló tálat spirál alakban kirakjuk makarónival, megtöltjük a hússal, lefedjük és egy vízzel telt lábasba állítjuk, úgy, hogy a víz a tűzálló tál feléig érjen. Sütőbe tesszük és kis lángon 50-60 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy a víz forrás közben ne folyjon bele a tálba. Ha elkészült, kissé kihűtjük, tálra borítjuk, és ketchuppel, reszelt sajttal tálaljuk.

 

 

  Káposztás csülök római tálban

  Hozzávalók:

 2 csontos sertéscsülök, 40 dkg. édes káposzta, 20 dkg. kolozsvári szalonna,15 dkg. vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt köménymag, 1 evőkanál ecet.

  Elkészítés:

A káposztát és a tisztított vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük, lesózzuk, fél óráig állni hagyjuk.

 A szalonnát apró kockára vágjuk, a fokhagymát apróra törjük. A römertopfot tíz percig vízben áztatjuk. A húst fél órával a sütés előtt besózzuk.

 Miután a besózott káposzta levét kicsavarjuk, összekeverjük a szalonnát az apróra tört fokhagymával, köménymaggal és ecettel. A cserépedénybe rakjuk, majd rátesszük a csülköt. Az edény fedelét ráhelyezzük és előmelegített sütőben két óra alatt megsütjük. Tálalás előtt a húst kicsontozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

 

 

 

  Fokhagymás tonhal

  Hozzávalók:

 70 dkg. tonhal, 1 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg. vaj, só, törött bors.

Elkészítés:

 A halat hagyjuk felolvadni, majd a szeleteket szétbontva tenyérnyi darabokra vágjuk. Közben a citrom levét összekeverjük a tört fokhagymával, sóval meg a borssal. A halszeleteket előbb ebben a lében forgatjuk meg, majd egy tálba szedjük. Ha marad levünk ráöntjük. Folpackkal lezárva, a tálat néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük. Elkészítéskor (miután a nedvességet leitattuk róla) a vajon megsütjük.

 Burgonyapüré illik hozzá.

 

 

 

   Csirkegulyás tarhonyával

  Hozzávalók:

 80 dkg. csirkeaprólék, 20 dkg. zöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 kanál lecsó (2 mirelit zöldpaprika, 1 paradicsom), 15-20 dkg. burgonya, 5 dkg. tarhonya, 1 evőkanál zsír, só, pirospaprika.

  Elkészítés:

 A megtisztított és apró kockára vágott zöldséget a csirkeaprólékkal együtt kb. két liter vízben feltesszük főni. Az apróra vágott hagymát egy kevés zsírban halványsárgára pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, beletesszük a lecsót (a meghámozott kisebb paradicsomot, a kicsumázott szeletelt paprikát), néhány percig pirítjuk, aztán az egészet a fővő csirkére öntjük. Mikor a hús és a zöldség puhulni kezd, beletesszük az apró kockára vágott burgonyát. Külön edényben egy kávéskanál zsírban halványra pirítunk 5 dkg. tarhonyát, felöntjük két dl. vízzel és puhára főzzük. Tálalás előtt a csirkegulyásba keverjük.

 

 

  Borzas szelet

  Hozzávalók:

40 dkg. sertéscomb,1,5 kg. burgonya, 15 dkg liszt, 5 tojás, só, 2,5 dl. tejföl, törött bors, 20 dkg. trappista sajt, 25 dkg. zsír, 2 gerezd fokhagyma.

  Elkészítés:

A megtisztított egész burgonyát, szép szálasra elreszeljük, reszelt fokhagymát, tojást, borsot, sót és kevés lisztet összekeverünk. A fölszeletelt húst kiklopfoljuk és az előzőekben leírt masszával bebundázzuk. Majd bő forró zsírban kisütjük. Tálaláskor a sült burgonya tetejére ráhelyezzük a kisütött borzas szeleteket, tejföllel leöntjük és reszelt sajttal díszítjük.

 Savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

  Parajkrém sült sajtos szeletekkel

  Hozzávalók:

 1 csomag mirelit paraj, 5 dkg. vaj, só.

  Elkészítés:

A parajt hagyjuk felengedni, majd öntsük le a levét. Megforrósított vajban megpároljuk, megsózzuk. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, de ezzel már nem forraljuk, mert összekapódik. A tojások fehérjéből keményre vert habot is könnyedén hozzákeverjük.

 

 

 

  Sült sajtos szelet

  Hozzávalók:

 8 szelet kalács vagy tenyérnyi fehér kenyér, 20 dkg. sajt, 1 dl tejföl, 5 dkg. vaj, 2 dl. tej, só.

Elkészítés:

A kalács- vagy kenyérszeletek héját levágjuk, a szeleteket tejbe mártjuk és kivajazott tűzálló tálra, vagy sütőlapra tesszük. Meghintjük reszelt sajttal, megöntözzük 1-2 kanál tejföllel és forró sütőben aranysárgára sütjük. Ha táplálóbbá akarjuk tenni, tegyünk minden szeletre 1-1 tükörtojást.

 

 

 

  Olcsó fasírt

  Hozzávalók:

50 dkg sertéshús, 2 evőkanál olaj, 50 dkg. burgonya, 2 zsemle, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, só, púpos evőkanálnyi pirospaprika, a sütéshez bőven olaj.

  Elkészítés:

A két kanálnyi olajon a hagymával, pirospaprikával a húsból a szokott módon pörköltet készítünk, de belefőzzük a burgonyát is. Ha megpuhult, rövid lére sütjük és a vízben áztatott, levétől kinyomkodott zsemlével együtt átdaráljuk. Összegyúrjuk a tojásokkal és pogácsákat formázunk belőle. Zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, forró olajban a szokott módon kisütjük.

 

 

  Meggyes pite

  Hozzávalók:

 14 dkg. vaj, 14 dkg. porcukor, 6 tojás, 14 dkg. liszt, 1/2 citrom leve és héja, 50 dkg. meggybefőtt, dióbél, vagy mandula, vaj a kikenéshez.

  Elkészítés:

A vajat, a porcukrot meg a tojássárgáját habosra keverjük, citromhéjjal meg citromlével ízesítjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Kikent tepsibe öntjük, a tetejére meggyet rakunk és vagdalt diót, vagy mandulát szórunk. Bemelegített sütőben, nem túl hirtelen megsütjük. A tetejét beszórjuk porcukorral.

 

 

  Tarhonya magyarosan

  Hozzávalók:

50 dkg. tarhonya, 50 dkg. burgonya, 1 szál lángolt kolbász, 20 dkg. kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika.

  Elkészítés:

A szalonnából 1-2 vékony szeletet levágunk a többit apró kockákra vágva kiolvasztjuk, majd a zsírból kivesszük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a tarhonyát, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a kockára vágott burgonyát és a felkarikázott kolbászt. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Készre főzzük és a ropogósra sütött taréjos szalonnával díszítjük.

Savanyúsággal tálaljuk.

 

 

  Paprikás krumpli

  Hozzávalók / 2 adag

A paprikás krumplihoz:

70 dkg burgonya

10 dkg csípős kolbász

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kis db paradicsom

1 db chili

1 teás kanál fűszerpaprika

só ízlés szerint

4 evőkanál napraforgó olaj

4 dl víz

A tálaláshoz:

4 evőkanál  tejföl

  Elkészítés:

1.A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, egy lábasban az olajon megdinszteljük.

2.A kolbászt néhány pillanatra hideg víz alá tartjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a héját, majd felkarikázzuk és mehet a dinsztelt hagymára. Magasabbra vesszük a lángot és pár perc alatt lepirítjuk a kolbászkarikákat.

3.Félrehúzzuk a lábast a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól összekeverjük.

4.Az előzetesen megpucolt, felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a krumplit (nyílván a lábas méretétől is függ, de kb. 4 deci víz kell hozzá). A paradicsomot felnegyedeljük, beledobjuk a lábasba, a chilipaprikával együtt. Sóval ízesítjük (kb. 2 kávéskanálnyival).

5.Félig lefedve, közepes tűzön addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésén (utána sózzuk).

6.Tejföllel kínáljuk.

 

 

 

  Ökörpofa

  Hozzávalók:

1 marhapofa

3 hagyma

1 paprika

1 csípős paprika

1 paradicsom

4 gerezd fokhagyma

1ek édesnemes paprikapor

75g húsos füstölt szalonna

csipet kakukkfű

csipet rozmaring

csipet kömény

csipet oregánó

csipet majoránna

500g burgonya

frissen reszelt szerecsendió

2-3dl tej

2 malacfül

1ek sertészsír

csipet cukor

frissen őrölt feketebors

  Elkészítés:

Sertéspofával is elkészíthető, amennyiben nem jutnánk marhapofához. Egy éles késsel vágjuk le a pofáról a külső kötőhártyákat, de ne dobjuk ki őket. A húsos szalonnát vágjuk apró kockákra, majd egy nagy lábasban közepes hőmérsékleten a saját zsírjában pörköljük meg. Egy hagymát aprítsunk fel, majd adjuk a szalonnához és süssük benne üvegesre. Ezután szórjuk rá a paprikaport, majd adjuk hozzá a pofát (illetve a pofadarabokat) és a levágott hártyákat. Utóbbi segíteni fog abban, hogy szép sűrű levet kapjunk. Kavarjuk el jól a lábas tartalmát és süssük meg a húst minden oldalról.

Vágjuk nagyon apróra a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. A csípős zöldpaprikából addig vágjunk karikákat, míg túl erős nem lesz, majd aprítsuk fel a karikákat. A csípős paprika többi részéből vágjuk ki a magokat és az ereket és azt is aprítsuk fel. Ha már minden oldalról megpirult a hús, öntsünk egy kevés vizet a lábasba, majd adjuk hozzá az imént fölaprított zöldségeket. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt feketeborssal, valamint egy csipet majoránnával, oregánóval, köménnyel, rozmaringgal és kakukkfűvel. Kavarjunk el mindent jól, s egy kevés vizet adjunk hozzá. Lefedve kis lángon szép lassan pottyantsuk fel, majd hagyjuk lehűlni. Ezután ismét lottyantsuk fel kis lángon s hagyjuk lehűlni. Minél többször ismételjük meg ezt a folyamatot, annál finomabb lesz - tehát jobb egy nappal előbb elvégezni ezeket a fenti lépéseket.

Másnap hámozzuk meg a krumplit és főzzük puhára sós vízben. Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet és egy kevés kigőzölődés után krumplinyomóval nyomkodjuk össze (bot mixer használata szigorúan tilos!). Közben reszeljünk hozzá egy csipetnyi szerecsendiót és öntsünk hozzá annyi meleg tejet, hogy szép krémes pürét kapjunk. Ízesítsük sóval és frissen őrölt feketeborssal.

A malacfület mossuk le alaposan hideg vízzel, majd töröljük szárazra. Egy éles nehéz késsel vágjuk kis kockákra, majd egy kevés sertészsíron közepes hőmérsékleten fedő alatt süssük kb. 15-20 percig. Közben fűszerezzük alaposan sóval és frissen őrölt feketeborssal. A maradék két hagymát vágjuk kb. hasonló méretű darabokra, mint a fület. Kb. 3-4 perccel tálalás előtt dobjuk a hagymát a csipet cukorral a malacfülhöz, s süssük meg egy kicsit.

Tálaláskor helyezzünk el 3-4ek krumplipürét és 2-3ek hagymás malacfület a tányéron. Tegyük mellé a pofát és locsoljuk meg a pörkölt lével. Száraz vörösborral együtt tálaljuk.

 

 

 

  RETRÓ FINOMSÁG, A KÓKUSZTEKERCS

  A barna tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz

 10 dkg porcukor

 1 dl fekete kávé, (vagy tej)

1 evőkanál lekvár

 2 evőkanál kakaó  

 1 evőkanál rum 

kevés tej

  A fehér töltelékhez:

10 dkg vaj 

10 dkg porcukor

5 dkg kókuszreszelék 

  Elkészítés:

A barna tészta alapanyagait gondosan összegyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk. Ha nehezen gyúrható egy kevés langyos tejjel lazíthatunk rajta. Ha gyerekeknek készítjük, a kávét tejjel helyettesítjük, és persze a rum helyett is aromát használjunk.

 A fehér töltelékhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a kókuszreszeléket. Ezzel megkenjük a kinyújtott barna tésztát. Feltekerjük. Fóliába csavarjuk és l - 2  órára hűtőbe tesszük.

 Díszítésként a külsejét kókuszreszelékkel megszórhatjuk.

 Nagyon gyorsan elkészíthető sütemény, gyerekeket is bevonhatunk az elkészítéséhez.

 

 

 

  Mézes krémes

  Tészta hozzávalói:

10 dkg méz

10 dkg zsír

20 dkg porcukor

1 evőkanál fahéj

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

2 egész tojás

50 dkg finomliszt

3 g szódabikarbóna

Krém hozzávalói:

3 dl tej

3 evőkanál búzadara

20 dkg porcukor

20 dkg vaj/margarin

 Töltéshez:

baracklekvár

 Mázhoz:

tortabevonó étcsokoládé

2-3 evőkanál .napraforgó olaj

  Elkészítés:

Kimérjük a tészta hozzávalóit, a lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, kakaóport, fahéjat.

 A mézet meg a zsírt összeolvasztjuk  majd a tűzről levéve belekeverjük  a porcukrot, a tojásokat, végül hozzáöntjük a lisztes keveréket. Fakanállal mindent jól összedolgozunk , azután áttesszük a tésztát  lisztezett gyúródeszkára  és jól összegyúrjuk.  Kis pihentetés után négy egyenlő részre osztjuk  és minden részből 20x30 centis téglalapot nyújtunk . Négy 20x30 centis lapot vágunk belőle  sütőpapírból és ezekre ráigazgatjuk  a tésztát.

 A forró lapokról azonnal   lehúzzuk a papírt (könnyen lejöttek) és míg hűltek elkészítjük  a krémet .

 Megfőzzük  a tejbegrízt,kihűtjük és  időnként,megkeverjük, eközben a   szoba hőmérsékletű margarint jól kikeverjük  a porcukorral. Végül a kettőt összeöntjük  és jól kihabosítjuk.

 

Most  összeállítjuk:

 Az első lapot megkenjük  a grízes krém felével. Rárakjuk  a következő lapot, melyre fél üveg házi baracklekvárt kenünk, majd ismét mézes lap, melyre a krém másik fele került. Az utolsó lapot is ráhelyezzük. A kész süteményt  hűtőbe tesszük  .

Elkészítjük a csoki mázat.

 felolvasztjuk a csokit egy kevés vajjal. Utána rákenjük a sütemény tetejére, és amikor kihűlt betesszük a hűtőbe.

 

 

  Szilvalekváros párna                                                              

  Hozzávalók:

 50 dkg liszt

 25 dkg sertészsír (vaj)

 2 dkg élesztő

1,5 dl tejföl

 1 evőkanál  porcukor

 csipet só

 szilvalekvár

 porcukor

 1-2 csomag vaníliás cukor

  Elkészítés:

 A zsiradékot habosra keverjük és  belemorzsolom az élesztőt. Liszttel, tejföllel, porcukorral és csipet sóval összedolgozzuk.

 Éjszakára a hűtőben pihentetjük, majd másnap nagyon vékonyra nyújtjuk. Kb. 6 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Minden korong közepére egy kávéskanál lekvárt teszünk. A széleit megkenjük tojással  és a tésztát félbehajtjuk. A széleket alaposan összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon sütőben, nem túl sötétre megsütjük.  Melegen, a vaníliás cukorral összekevert porcukorban meghempergetjük.

 

 

 

 

  Retro gyümölcstorta

  Hozzávalók / 8 adag

  Tészta:

6 evőkanál finomliszt

4 db tojás

6 evőkanál  cukor

2 evőkanál víz

1 dl napraforgó olaj

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

   krém:

2 evőkanál finomliszt

4 evőkanál  cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojássárgája

2.5 dl tej

1 evőkanál  margarin

  díszítés:

25 dkg eper

1 csomag tortazselé

  Elkészítés:

 

Tészta:

1.A piskótához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot összekeverjük az egész tojásokkal, hozzáadjuk az étolajat és a vizet, kikeverjük.

2.A masszát nagy gyümölcstorta formába öntjük, előmelegített sütőben megsütjük.

3.A piskótát néhány percig hűlni hagyjuk a formában, majd kiborítjuk.

 

  Krém:

1.Amíg sül a piskóta, a tojás sárgákat kisebb lábasban kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a tejet.

2.A krémet gyakori kevergetés közben tűzhelyen jó sűrűre főzzük.

3.Ha kihűlt a krém, belekeverjük a margarint.

4.A kész krémet elegyengetjük a kihűlt piskóta tetején.

 

  Díszítés:

1.A tortát friss gyümölccsel vagy esetleg befőttel díszítjük.

2.A tasakján ismertetett utasítás szerint elkészítjük a tortazselét (a választott gyümölcstől függően pirosat vagy színtelent), melyet a tortára csurgatunk.

3.1-2 órán át a hűtőben érleljük.

 

 

0.045 mp